Surt svingspill

I dag spilles andre dag i VM. Round Robin er på hele 23 runder så det er egentlig ikke så mye man kan lese ut av resultatene så langt. 

NBF oppdaterer mye med hensyn til detaljer som kampoppsett, hvem som spiller på BBO og slikt. Her i bloggen min blir det mest spill, og litt situasjonsrapporter osv.

Undertegnede følger mest med på Norge og mitt nye hjemland New Zealand. Etter selv å ha spilt mange VM for NZ Open (men ikke deltok i uttaksturneringen i år), er jeg meg i Marrakech som ikke spillende kaptein (NPC), men det selvsagt spesielt interessant å følge med på mine tidligere lagkamerater på laget iåpen klasse. I søndagens siste kamp synes jeg NZ sitt lag i Bermuda Bowl var uheldige i kampen mot en av gullfavorittene, Sveits. Dette var Ø/V sine kort i kampens siste spill i kampen som New Zealand ledet før det spillet.

Hva er beste kontrakt med disse kortene?

Det er klart at 6 kløver er helt perfekt, men det er sannelig ikke mange HP til sammen. Det står imidlertid enkelt tolv stikk om ikke det sitter 3-0 i kløver og nord har alle tre uteværende trumf og dermed sikkert trumfstikk. Det er det veldig liten sjanse for, og om syd har alle tre trumfene oppdages det ved å legge ned esset, og finessen kan tas. Det er perfekte kort mot hverandre, vests fjerde spar gir avkast for en ruter, og det blir kun en hjertertaper.

Men...

NZ sitt Ø/V par meldte 6 kløver. I rundt 90% av tilfellene ville den stått, men denne gangen var fru Fortuna på Sveits sin side da de stoppet i 5 kløver og den magiske sursitsen var der:

Med den trumfsitsen ble det en bet i 6 kløver og Sveits vant spillet med 12 IMP. Dermed vant de også kampen med 12,29 - 7,71 VP. Om kløveren sitter 2-1, eller alle de tre uteværende trumfene er hos syd står 6 kløver og det blir 13 IMP i favør NZ, 25 IMP i sving! Det utgjør hele 6,6 VP, dvs. NZ ville vunnet kampen mot gullfavorittene 14.39 -5,61 i stedet.

Merk at det er bet i 3NT også hvis 6 kløver går bet! I teorien er det dermed slik at om 6 kløver går bet så går 3NT bet også. Men i 6 kløver må det bli bet om det er kløvertaper, i 3NT kan kontrakten vinnes likevel om motspillet ikke treffes.

Med ruter ut er det bet i 3NT, Ø/V har bare åtte toppstikk og må innom kløveren. Men motspillet må finnes om det kommer hjerter ut. Spillefører må lasjere den første hjerteren. Da betes 3NT om det skiftes til ruter i andre stikk.  

I Norge sin kamper ble det ikke spilt slem noen steder. Mot Danmark i seniorklassen, en kap Norge vant, spilte Norge 3NT Ø/V og noterte +630. Ved det andre bordet stampet Norge som N/S i 5 ruter mot Ø/V sin 5 kløver. Stampen kostet 500, så Norge vant 4 IMP.

I OPEN fant ikke Norge motspillet mot 3NT, men motstanderlaget Marokko gjorde det og betet 3NT. Norge tapte 12 IMP og mistet i dette siste spillet en grei seier, det ble et lite tap i stedet.

I dameklassen hvor Norge slo Australia ble det uavgjort med +630 i 3NT. 

 

VM: Fin start for Norge OPEN og SENIORS

Det ble en bra norsk åpmingsdag i Bermuda Bowl (OPEN), med to fine seiere mot Belgia og Sør Afrika fulgt av et knepent tap mot vertsnasjonen Marokko. Etter det ligger Norge på 2.plass med 42,35 VP, 3,7 VP bak lederlaget Nederland.

Norge Senior startet med et stort tap mot Polen, men så kom to sterke seiere mot Colombia og Danmark. Særlig den siste triumfen mot sterke Danmark var deilig (15,92 VP), og etter første dag ligger Norge som nr. 5 i den klassen.

I dameklassen fikk Norge en blytung start, men det kom bra tilbake i den siste kampen med klar seier over Australia. Med 22,76 VP ligger de kun på 19.plass, men vi håper og tror de nå har funnet rytmen og klatrer på listen de neste dagene.

I første runde kom et skikkelig spennende spill ganske tidlig.

H

Her er hva som skjedde i storkampen mellom USA 1 og Italia som ble overført på BBO.

Syds 4NT viste "to steder å spille", og nord skal først velge mellom minorfargene. I dette tilfellet ville syd i så fall meldt 5 ruter over en eventuell 5 kløver fra nord for å vise ruter og hjerter. 

Vest burde kanskje ha meldt 5 spar med det samme i stedet for dobler? Men da vest doblet 4NT sa nord redobler, og syd viste ruterfargen pluss at han og derfor må ha hjerterfarge. Vest var så med og sa 5 spar, og nord tok sjansen på 6 ruter som øst doblet, såkalt Lighnerdobling. Det ber om unaturlig utspill, dvs. et annet utspill enn spar som øst hadde meldt. Og vest fant hjerterutspillet til stjeling før de også fikk for kløver ess, dvs. en doblet bet, USA 1 + 200. Ved det andre bordet stampet Italia i 6 spar over 6 ruter og gikk to doblede bet så USA 1 noterte +300 som N/S ved det bordet. Amerikanerne vant spillet med 11 IMP. Kampen endte med en liten seier til USA 1.

Om nord blir spillefører i 6 ruter må øst for å bete slemmen finne kløver ut til vests ess etterfulgt av hjerter tilbake til stjeling med østs single trumf! Ikke så lett akkurat...

Ved begge bord i Norge OPEN sin kamp noterte N/S fete +1370 etter sparutspill fra øst!

I damenes kamp ble det 13 IMP for Norge da vårt N/S-par spilte mot 4 spar doblet med ti stikk, Ø/V +590. Ved det andre bordet stampet Ø/V for Norge i 6 spar og gikk 300 i bet.

Det norske seniorparet som satt Ø/V slapp med -100 i 5 spar mens Norge ved det andre bordet +300 som N/S mot 6 spar doblet, 5 IMP inn.

Scorene i Bermuda Bowl (OPEN) varierte fra +1370 N/S til +690 Ø/V for 4 spar doblet med ett overstikk.

VM har startet i Marrakech!

Dette er skrevet etter den aller første kampen i VM i Marrakech, Marokko. I skrivende stund startet andre runde hvor Norge Ladies spiller BBO-overført kamp mot Frankrike.

Dette er en lang turnering. Lagene skal spille 23 kamper over en ukes tid før det er klart hvem som går videre til utslagskampene. Topp-8 er det første målet, det gir rett til å spille kvartfinale. Men selv om absolutt ingenting avgjøres i starten er det grunn til å glede seg over en flott norsk start i åpen klasse der Belgia ble slått kraftig, 18,66 - 1,34 VP.

Damelaget gikk seg dog på en smell mot sterke Polen, og og seniorene tapte også sin første kamp, mot Polen i den klassen også.

Allerede i første spill ble det interessant, og svingspill i flere kamper.

Det var nokså naturlig å havne i 3NT som Ø/V. De som spilte den kontrakten på vests hånd og fikk liten ruter ut fra nord brukte ikke mye tid. De vant for ruter knekt og kunne gå etter overstikkene med hjerter mot bordet. Det ble fra 430 til 490, neste spill liksom.

Men der nord fant spar ut var det ikke så lett. Spillefører rår bare over åtte toppstikk, og sparbeholdningen er ikke god. Men merkelig nok er spar knekt viktig her. Spillefører må lasjere den første sparen, og syd vinner stikket for spar konge. Hvis han spiller spar tilbake går det knekten fra spillefører og damen fra nord. Nå kan spillefører lasjere igjen, og det blir behagelig siden det er nord som er inne. Hvis han spiller mer spar blir det enkelt minst ni stikk da han med hjerter ess ikke har flere spar.

Hva om syd etter å ha vunnet første stikk for spar konge skifter til ruter? Da må spillefører legge knekten (eller tieren) selv om det ser litt skummelt ut å la de være inne siden det er kun en sparstopper. Men hvis spillefører går opp med ruter ess tar forsvaret tre ruterstikk idet de kommer inn på hjerter ess, og sammen med ett sparstikk i starten blir det en bet.

Så vest legger knekten på et eventuelt ruterskift i andre stikk. Nord vinner stikket og kan ikke spille mer ruter, så han går tilbake til spar og må spille damen siden vest har knekten. Men da lasjerer spillefører igjen, og nord har ingen mottrekk. Forsvaret har tre stikk, og de får kun for hjerter ess etterpå, ni stikk til spillefører.

Hvis øst er spillefører i 3NT ser ruterutspill ut til å være drepen. Hvis spillefører legger ruter 10 vinner nord med en honnør og skifter til spar. Spillefører må lasjere, hvis ikke han gjør det får de fire sparstikk i det de kommer inn. Så i andre stikk vinner spar konge stikk, så kommer nok en en ruter fra syd., og da blir det bet i 3NT. Det finnes dog ett mottrekk til dette selv med det gode ruterutspillet uf fra syd. Spillefører må for å vinne kontrakten fyke opp med ruter ess med det samme. Da får forsvaret maks tre ruterstikk siden fargen sitter 4-4, pluss for hjerter ess. Etter den utviklingen kan imidlertid spillefører velge feil og ta en andre ruterfinesse som er rett spilt hvis syd har den andre ruterhonnøren, og hjerter ess er sammen med de to sparstikkene.

Norge OPEN vant 3NT med elleve stikk. Motstanderlaget Panama sitt Ø/V-par gikk bet i 4 hjerter (11 IMP).

Det norske damelaget vant også 3NT med elleve stikk, og lagkameratene som N/S var i en frisk stamp, 4 spar som kostet -300. Så spillet ga 4 IMP til Norge.

I seniorenes kamp ble spillet uavgjort (Ø/V +460).

Det overføres flere kamper fra hver runde på BBO. Dessuten kan du følge med på live update som du finner link til på mesterskapssiden, running scores (øverst). På den siden finner du også link til bulletiner og annen informasjon.

VM 2023

Marrekech, Marrokko, lørdag morgen 19.8.23

Da fylles spillerhotellet opp med bridgespillere her i Marrakech, og flere kommer nok i ettermiddag da mange bor andre steder enn Møvenpick Hotel som er der hvor spillingen skal foregå. De som bor andre steder bør forhåpentligvis ikke ha lang vei å gå, for det er ekstremt varmt i Marokko nå, godt over 40 grader (45 i dag, lørdag). 

Varmt, ja...

Spillerhotellet

Det er VM for nasjonslag som skal spilles. Mesterskapene foregår over to uker. Den andre uken er det Transnationals for de som har blitt slått ut samt flere spillere som kommer til etter hvert. Den første uken av nasjons-VM handler det meste om å komme på topp-8 for å bli med i sluttspillet (kvartfinale).

Undertegnede vil selvsagt følge spesielt med på Norge, men også på mitt andre land New Zealand, landet der jeg nå bor. De norske lagene antas å ha bra sjanser. New Zealand vil neppe gjøre seg særlig gjeldene, kanskje med unntak av laget i OPEN som normalt er i litt med i kampen om kvartfinaleplass. 

I spillelokalene henger deltakerlandenes flagg, og her "mine" to lands flagg ved siden av hverandre

Forhåndsomtale av mesterskapene kan du finne på NBF sin side, her.

I dag blir det sikkert litt spilling for å trene for noen, bare avslapping for andre, før det er captains meeting og deretter åpningssermoni i ettermiddag/kveld. Spillingen starter i morgen klokken 11 norsk tid. Det er fire klasser, og Norge deltar i tre av dem (Open, Ladies og Seniors).

 

Sløvt?

Hvis man spiller en turnering som går dårlig og det nærmer seg slutten så det ikke er noen mulighet til å komme seg høyt på listen er det fort gjort at man blir sløv og bare slenger på kort. Da gjør av og til selv de beste feil som de ikke ville gjort om de hadde vært i god posisjon i turneringen. Her er et eksempel fra en lagturnering forleden hvor en toppspiller overså en fin variant som ikke oppstår så veldig sjelden.

Giver syd. Alle i sonen.

Du har åpnet med 1 hjerter og havnet i 3NT etter at vest gikk innpå med 2 ruter. Ruter konge kommer i utspill. Du lasjerer både den første og den andre før du må stikke i tredje ruterrunde. Da har du oppdaget at øst hadde dobbel ruter, så vest hadde meldt inn i faresonen med kun femkorts farge. Forteller det deg noe?

Jo, med kun femkorts farge for innmelding på to-trinnet har de fleste gode kort, men det er selvsagt ingen garanti for at han har det, for noen melder jo hele tiden selv uten gode kort. Men det er veldig sannsynlig at vest har spar ess.

Det er bare 0+5+1+2= 8 stikk fra topp. Da spillet forekom spilte syd i fjerde stikk spar 2 uten å tenke seg veldig mye om. Det hadde gått bra om øst satt med spar ess eller vest sovnet av og la liten, men vest stakk opp med spar ess og tok to ruterstikk til -  en bet. Slik så hele spillet ut:

Hvis en tenker på at vest nesten helt sikkert har spar ess bør man se for seg at vest vil komme i trøbbel om han også har kløverholdet, enten QJx, eller firekorts kløverfarge så øst ikke kan hjelpe til med å stoppe fargen. Han får rett og slett for mye å passe på. Spillefører bør derfor vente med å spille spar og kjøre i gang med hjerterfargen. Etter de tre rundene med ruter og de fem hjerterstikkene blir det fem kort igjen, og da ser det slik ut:

Finn en feil?

Joda, vest har seks kort, de andre kun fem. Så vest har fortsatt ikke kastet på den siste hjerteren. Hvis han kaster kløver går den fargen for spillefører, og kaster han spar ess er det selvsagt like enkelt. Så vest må kaste ett av ruterstikkene. Da spilles simpelthen spar. Vest får for esset, men har kun ett ruterstikk å ta. Så det blir bare fire stikk til forsvaret, utgang til bokføring.

Dette er en ikke uvanlig form for skvis som oppstår i grandkontrakter når den som har godspilte stikk har for mye å passe på i de andre fargene. Varianten er lettest å oppdage om den med langfargestikkene har åpnet eller meldt så han er favoritt til å ha nøkkelkort i sidefargene også.

Toppspillere får ofte ros med navns nevnelse i bridgespalter og blogger. Det er ikke så vanlig å "henge dem ut" når de har gjort feil. Men det bør de tåle hvis de også vil ha ros etter bra prestasjoner, noe som skjer oftere. Jeg skal ikke nevne navn denne gangen, men neste gang vedkommende gjør noe dumt må han påregne å bli nevnt med navn. 

Hva er viktigst i motspill, signaler eller logikk?

Svaret mitt er uten tvil logikk. Det er klart at et godt og avklart signalsystem er viktig for å få til gode motspill. Men det er mye viktigere at man tenker logisk og ser hva spillet handler om. I mange spill er logikk mer enn godt nok, ofte kan man egentlig glemme signalisering. Faktisk kan overdreven tro på at avanserte signaler er tingen gjøre deg litt blind for det som noen ganger er helt opplagt.

Her er et spill fra en privat singelturnering forleden (i alle fall var kortene omtrent slik som dette), Silla Open som ble arrangert på Olsen på hjørnet i Mjøndalen.

Syds hopp til 3NT blir forklart som litt sånn gamblingbetont, som oftest lang og god ruterfarge.

Du spiller ut en stor hjerter. Makker legger åtteren, svakhet (lavt som styrke), men det bekymrer deg ikke. Syd følger med knekten, og du tar hjerterstikkene. Syd hadde startet med singel hjerter knekt. Hva spiller du nå?

Det avhenger av hva som skjer på de tre siste hjerterstikkene. Du spør kanskje om hvilke kort, og hvilken rekkefølge makker har lagt da han fulgte på med sine fire små hjertere? Vel, i slike situasjoner kan det legges betydning i rekkefølgen han følger på med de småkortene. Men det spiller engetlig ingen rolle i dette spillet, og i mange andre spill. Det er enklere med logikk!

Hva slags hånd syd kan ha løser problemet idet han må kaste på hjerterstikkene. Syd kaster først spar 4, så forsvinner to små kløvere fra hans hånd. Makker kan ha ett ess i spar eller kløver, og i så fall kan det haste med å få tatt det.

Poenget er at det er fullstendig ulogisk å spille spar. For syd kan ikke ha startet med både singel spar 4 og singel hjerter knekt og ha hoppet til 3NT. Dessuten, om syd startet med singel spar 4 ville makker hatt AJ-femte i spar og garantert meldt på ett-trinnet utenfor sonen etter din opplysende dobling. Så å spille spar er meningsløst!

Du trenger ikke signaler i slike spill, det må spilles kløver nå. Men noen skiftet til spar 10 i femte stikk. Da stod resten siden spillet så slik ut fra start:

Øst hadde nesten til å melde 1 spar med de kortene, og ville garantert meldt i gunstig sone etter makkerens dobling om han hadde A-J femte som han må ha om det er riktig å spille spar i femte stikk. Den helt usannsynlige sitsen (singel spar 4 hos syd fra start) kan du derfor se helt bort fra.

Spillefører hadde altså kastet en spar og to kløvere på hjerterstikkene. Da vest skiftet til spar til syds nå single ess gikk det fort: over på ruter dame, to store spar med avkast av kløver knekt og konge – ni stikk. Og Ø/V kunne og burde altså startet med fem stikk.

Det er riktignok i slike spill mulighet for å signalisere, men i veldig mange spill (bl.a. dette) behøver en ikke se på hva makker legger i det hele tatt. Dette motspillet er helt logisk, det er meningsløst å spille spar. Men om det ikke var så opplagt kan signalavtalene generelt være slik:

Første kort på makkers honnørutspill er styrke/svakhet. Så, hvis makker fortsetter fargen med en honnør til legges fordeling fra gjenværende. Det kan i andre spill være viktig. Men med de to siste «ubrukelige» kortene man følger på med kan det ilegges en viss Lavinthalbetydning. Lav-høy er normal rekkefølge og er nøytralt - man behøver jo ikke ha noen preferanse - eller kanskje interesse for laveste farge. I alle fall benekter lav-høy på tredje og fjerde hjerter at du ønsker spar, den høyest rangerte fargen. For hvis man ønsker skift til den høyest rangerte farge legges i «unormal» rekkefølge, høy-lav som er Lavinthal, her for spar, altså etter at man har brukt de vanlige signalene som er styrke/svakhet og fordeling fra gjenværende.

Alt dette er kanskje litt komplisert, men vel å bra hvis man har bruk for det. Men for å gjenta det: ofte er det helt unødvendig. Tenk logisk først!

KLART FOR VM!

I Marrakech, Marokko starter VM for nasjonslag søndag 20.august.

Det skal spilles i fire klasser, OPEN (Bermuda Bowl), LADIES (Venice Cup) , SENIORS (d'Orsi Seniors) og MIXED (Wuhan Cup), og Norge skal delta i de tre førstnevnte klassene.

Her er lagene Norge stiller med:

OPEN

LADIES

SENIORS

Det er god grunn til å håpe på god norsk innsats, og kanskje kan det bli medalje(r). Men det blir knalltøff motstand i alle klassene.

Det spilles først Round Robin (alle mot alle) som foregår den første uken. Der må man inn på topp-8 for å komme videre til kvartfinale. Dette blir veldig spennende å følge med på, og selv tror jeg alle de tre norske lagene kan clare «cut’en». Undertegnede blir på plass i Marrakech, og det blir derfor daglige rapporter med spill og resultater her i bloggen.

De som blir slått ut etter Round Robin kan spille i VM Transnationals (spillere fra forskjellige nasjoner kan spille på lagene) den andre uken. Det er en åpen turnering, og det kommer mange flere norske spillere til Marrokko for å delta der. Alt avsluttes lørdag 2.september.

Informasjon om alle nasjonenes lag osv. finner du her, og mer informasjon om mesterskapene her.

Er dette et utspillsproblem?

Her er et spill fra NM monrad lag under bridgefestivalen. Utspillet ble helt avgjørende.

For de fleste var dette turneringens første spill. Prøv selv, du sitter syd.

      SYD

Du hører 2NT (20-21) fra øst, 3NT fra vest og pass rundt. Hva spiller du ut?

For de fleste var ikke dette et utspillsproblem, de sendte bare i vei en liten ruter. Det skal en kreativ spiller til for å ikke spille ut den fargen.

Det er dog muligens et litt langt prosjekt å få satt opp ruteren, men om spillefører behøver noen hjerterstikk og makker har litt å hjelpe til i ruter med er det kanskje to inntak i hjerter? Så ruterutspill er nok ganske normalt.

En tanke er imidlertid at svarhånden ikke var interessert i å søke etter majorfarger, men å spille ut en av de fargene er temmelig spekulativt. Og 2NT-åpneren kan ja massevis i majorfargene, han. Det var imidlertid ikke slik at det skulle ruter ut, ikke i det hele tatt.

Lasse Aaseng er som de fleste vet en meget god spiller, og han er definitivt ikke en spiller som er redd for å prøve det han tror på. Han var kanskje litt inspirert av at en av hans lagkamerater på Lillehammer denne gangen fant et lignende utspill som var bull’s eye i lagfinalen, så Aaseng skulle vel ikke være noe dårligere; han spilte ut hjerter dame!

Slik å hele spillet ut:

Da utspillet kom var det en fornøyd makker på andre siden av bordet (undertegnede), og med stor hjerter ut var det fem raske stikk å hente i den fargen, en bet i 3NT. Det var bare en spiller som fant hjerterutspillet fra syds hånd.

Kontrakten 3NT var helt standard, den forekom ved 47 av 48 bord. Ved 42 av dem kom ruter ut, tre sydspillere prøvde sparutspill. Det ble nesten alle steder de ti stikkene spillefører hadde fra topp. Kun ved ett annet bord ble det hjerterutspill og en bet, men der spilte Ø/V 3NT med vest som spillefører. Og fra nord var det opplagt med hjerter ut. Det er jo helt tilfeldig hvem av nord og syd som har naturlig hjerterutspill, men denne gangen ble det fiasko å spille kontrakten på motsatt side av resten av feltet.

Hvordan Ø/V klarte å få kontrakten på vests hånd er uklart, for med de fleste kjente meldesystem må det nesten bli øst som blir spillefører? Kanskje ble de forstyrret ved at nord for eksempel åpnet med Ekrens 2 ruter?

Hvorfor spille mot oddsen?

Det blir alt for enkelt å snakke om fargebehandling isolert sett. Man må se det i forhold til hele spillet, for det er ikke sjelden en farge IKKE skal spilles på den måten som er best hvis man bare ser på den fargen, den teknikken som er beskrevet i bøkene om fargebehandling.

Dessuten kan informasjon man har eller får gjøre at den matematiske fargebehandlingen faktisk er feil spilt i akkurat det spillet. Derfor kan det påstås at man ikke blir bedre bridgespiller av rett og slett å pugge prosentsjanser isolert sett. Men av og til er det ingen «clues», og da er det vel ikke noen grunn til å spille mot oddsen?

Da spillet i det forrige innlegget her i bloggen ble diskutert da det forekom under bridgefestivalen forleden ble et spill med litt samme fargekombinasjon fra NM for par i fjor nevnt. Da var det altså parturnering, og i par er det ikke riktig å tenke «safe for alle penga» hvis man spiller en kontrakt som de sannsynligvis har havnet i over alt. Det gjelder om å få maks med stikk!

Det er altså parturnering. La oss si du som vest har havnet i 6 spar uten meldinger fra motparten (noen steder meldte de kanskje, men...), og nord spiller ut kløver knekt. Her handler det først og fremst om om sparfargen. Og det er relativt enkel matte å fatte, esset fulgt av tieren gir beste sjanse for full uttelling.

Det er klart at 3-2 sitsene går i mot hverandre, dvs. å fiske etter damen tredje hos nord eller syd er hipp som happ om fargen sitter 3-2. Men du får også med deg 4-1 sits hos syd ved å ta esset først og så spille tieren.

I dette spillet er det flere ting å tenke på om det forekommer i lagkamp (hjerteren kan for eksempel sitte skjevt) for å best mulig sikre seg tolv stikk, men i parturnering er det en helt grei plan å starte med spar ess fulgt av spar 10 som får seile om ikke syd dekker med damen. Da blir det tretten stikk på mindre enn tretten sekunder. Hjerteren satt greit (3-2), men sparen satt 4-1, syd hadde faktisk Q-9-6-3. Med esset fulgt av tieren er syd fortapt. Enten seiler tieren rundt fulgt av nok en finesse, eller om syd dekker tieren med damen oppdager spillefører sitsen idet nord ikke følger farge. Øst spilles inn, så spar til åtteren, en markert finesse over syds gjenværende 9-6 - tretten stikk.

I parfinalen var så godt som alle i lilleslem og veldig mange burde vel fått tretten stikk pga. det med den beste sjansen for full uttelling i spar? Pluss 1010 for tretten stikk i 6 spar ga imidlertid godt over 70%, for det var en ganske lang rekke med +980 til de som hadde bommet sparen. 

Bedre meldt enn spilt

I en av de siste kampene i NM monrad lag på bridgefestivalen kom et spill hvor det handlet det om å velge mellom en av mange spilleplaner for å sikre kontrakten (lagkamp). Nesten ingen plan går galt, men noen gikk bet likevel, og uten å nevne navn ble det bet der en av norges mest profilerte spillere var spillefører.

Dette er en grei lilleslem i spar som ble meldt stort sett over alt. De som hadde større ambisjoner, kanskje storeslem, fant ut trumfdamen manglet (Key Card Blackwood) og stoppet i lilleslem i spar med nord som spillefører. Den ser nokså nedlegg ut, og hvis du går bet her er det en dårlig dag. Hvordan ville du ha spilt 6 spar med kløver 9 ut fra øst?

Du har et par rutere som må parkeres, og en av dem kan kastes på hjerter ess, en kan trumfes. Spørsmålet er bare rekkefølgen du skal gjøre ting i.

Sparen kan sitte 4-1, men hvis du blir kvitt de to nevnte ruterne tåles en spartaper. Ruter- og/eller hjerter kan sitte veldig skjevt av og til, og det kan skape problemer.

En spilleplan er å ta for hjerter konge, spille ruter til esset, ruter til kongen og så stjele en ruter. Bør du stjele lavt? Da kan vest av og til stjele over og du bli avhengig av å løse trumfen uten taper etterpå. Stjele ruter med spar knekt, kanskje? Da kan det bli to trumftapere om øst har Q-9 fjerde i spar.

En annen plan er å spille A-K i spar. Sitter det 3-2 er det ganske så greit, en ruter trumfes, en ruter kastes på hjerter ess. Du taper ett trumfstikk om da ikke damen falt dobbel, da blir det fort tretten stikk. Men spilles to store spar kan en motstander ha Q-9 fjerde i trumf. I så fall kan du ikke stjele ruter med spar knekt etterpå, for da blir det to trumftapere. Så toppes sparen med det samme og det sitter 4-1 må det spilles en tredje runde spar for å bruke knekten til å få tatt ut trumfen med kun en taper. Da blir du avhengig av ruterfinessen, eller kanskje en ruter-hjerter skvis.

Å spille liten spar til knekten i stikk to er en plan, for da beholdes spar hos syd til senere for å ta med seg ruterstjelingen. Men direktefinesse i spar er farlig om øst spiller ut kløver da finessen kan ryker fulgt av kløver fra vest til stjeling.,

Enda en plan er den de som gikk bet i 6 spar valgte. De spilte tidlig spar til kongen fulgt av knekten, kanskje med en tanke i hodet om å få med seg Q-9 fjerde hos vest. Da ble det trøbbel siden hele spillet så slik ut:

Spillefører tok altså tidlig i spillet spar konge fulgt av knekten som fikk løpe til østs dame. Øst fortsatte med sin tredje spar, og nå var den der ruterstjelingen ikke mulig å få tatt. Det blir likevel tolv stikk om spillefører gjetter på at øst sitter med både ruter dame og hjerter dame da han kan skvises. Men ruterfinesse er også en mulighet. Idet trumfen hos syd har forsvunnet bør spillefører få trumfet en hjerter for å se om damen kommer på dobbel eller tredje, i så fall står resten. Det ordner seg ikke, men øst kan fortsatt skvises. Det må imidlertid tippes hvem som har ruter dame. Når man starter feil det gjettes ofte feil senere også, og de «uheldige» tok ruterfinessen og gikk bet.

Det var en endeløs rekke med vunnede slemmer på dette spillet, noen med tretten stikk. Det var også et par stykker som gikk bet i storeslem, men ett par meldte og vant 7NT! Det var Sofie og Elisabeth Grasholt Sjødal som ikke var stolte over meldingsforløpet. Og Sofie som var spillefører forteller at hun var klar over at riktig sparbehandling isolert sett er kongen fulgt av knekten, men hun spilte på det hun følte var riktig, at øst hadde spar dame.

Idet sparen løses står det tretten stikk også i grand hvis det også gjettes på at øst er skviset i hjerter og ruter. Sluttposisjonen etter alle sparstikkene, A-K i hjerter og to kløverstikk bør bli omtrent slik:

Idet det spilles kløver til esset må øst enten kaste hjerter dame eller gå ned på dobbel ruter. Han kaster ikke hjerter dame, men idet øst kvitter seg med en ruter kan ruter dame toppes ut. Vest kan jo ha ruter dame, så det må altså tippes rett.

Mot Sofie gjorde imidlertid vest den feilen at han tvilholdt på kløveren og kastet for mye ruter, og da visste plutselig Sofie at ruteren satt 2-2 mot slutten (øst var jo skviset), så hun toppet ut ruterdamen. Pluss 1520 var solotopp, og det ville det sikkert vært om det var med 500 par og.

I storeslem i trumf er det teknisk korrekt å bomme sparen pga. muligheten for 4-1 sits. To par meldte og vant 7 spar likevel. Hvorfor fant de trumfen?

Dette spillet viser at ikke teknikk og prosentsjanser er alt. Det er veldig ofte andre ting som spiller inn enn prosentsjanser i farger isolert sett.

Mot storeslem i trumfkontrakt er det nemlig en gammel utspillsregel som mange følger (ikke noen god regel, synes jeg): det bør spilles trumf ut fra småtrumfer, for det ødelegger (normalt) ingen ting – motparten må jo ha god nok trumf siden de meldte storeslem? Og da blir spørsmålet de to som noterte +1510 for 7 spar med tretten stilte seg: hvorfor spilte ikke øst ut trumf? Sannsynlig svar: øst har trumfdamen.

Denne artikkelens overskrift, «Bedre meldt enn spilt» var myntet på de få som gikk bet i 6 spar. Overskriften kunne kanskje like gjerne vært motsatt «Bedre spilt enn meldt», myntet på de som meldte og vant storeslem?

Bedre spilt enn meldt

Her er et fint spill fra NM monrad lag hvor det handlet om å dra nytte av den gavepakken utspillet ga spillefører. Det skjedde riktignok etter at N/S hadde vurdert dårlig i meldingene.

N/S bør kunne unngå slem med disse kortene, selv om de har gode kort og bra trumftilpasning i begge majorfargene. Men det er klart at syd blir fristet, og hvis han får satt trumfen og sleminvitert i en av majorfargene vil ikke nord være helt avvisende, tre ess og fin fordeling er bra i spar- eller hjerterkontrakt.

Vel, kortene er bra, men alle slemmer er dårlige. Hvis spar blir satt som trumf bør de finne ut at det mangler ett ess og trumf dame via Key Card Blackwood, og da bør de stoppe. Hvis det er hjerter som blir satt som trumf er det kanskje litt verre, og på Lillehammer endte 14 av 48 lag slem.

Lasse Aaseng var i 6NT som egentlig har null sjanse slik det sitter. Det må et lite mirakel til si sparfargen for at det skal kunne gå bra, dame-knekt dobbel, eller en honnør singel slik at den andre honnøren kan fiskes opp.

Vest valgte imidlertid et merkelig og ikke særlig heldig utspll da han sendte i vei en liten ruter. Ruter dame vant første stikk. For å få i nok stikk må det spilles på sparen, men da blir det automatisk bet med ett sparstikk og ruter ess til Ø/V.

Aaseng hadde fire hjerterstikk, og det viste seg at det var fire kløverstikk også siden den fargen satt 3-3. Det var altså elleve toppstikk (2+4+1+4=11). Og da den trettende kløveren ble innkassert kom vest i trøbbel idet dette var igjen:

Kløver 5 ble tatt med avkast av en spar fra nord. Vest måtte holde tre spar, og dermed ble det plass til kun singel ruter ess. Det fikk han for i neste stikk. Så måtte vest spille spar, og når han må åpne den fargen i trekortsposisjonen blir det ikke stikk på han, tolv stikk og +990 til N/S.

Sluttposisjonen er klassisk, vest er skviset og blir innspilt for å være nødt til å åpne sparen. Normalt vil spillefører da satse på fordelte honnører. På liten fra vest legges tieren som presser ut en honnør, så tas finesse over vest. Men hvis vest spiller en stor spar idet han er inne må spillefører gjette, har han begge honnørene, eller sitter de fordelt?

Vest spilte liten spar da han var inne, og tieren stod. Vest burde nok ha prøvd en stor spar, for eksempel knekten så må altså spillefører gjette. Men ved bordet var helller ikke sluttposisjonen akkurat slik fordi øst underveis kvittet seg med begge sine spar. Derfor ville neppe Asseng tråkket feil i sluttposisjonen. Det var kanskje ikke så lett for øst å se at han burde ha holdt på sine to små spar, for han visste ikke hvordan ruteren og sparen så ut på de to skjulte hendene.

Fire av parene som var i slem vant den. De tre andre var i 6 hjerter spilt av nord, og den står om det ikke kommer ruter ut fordi ruter dame forsvinner på den trettende kløveren, og da blir det kun ett stikk i spar til forsvaret.

Fair Play pris til Heiberg-Evenstad!

Under ungdoms VM i Veldhoven forleden ga WBF Nicolai Heiberg-Evenstad Joan Gerard Youth Award, en pris for fair play og god sportsånd.

Nicolai Heiberg-Evenstad har her fått fair play prisen av president i WBF Jan Kamras

For å kunne vinne denne prisen må man bli nominert av spillere eller coacher fra andre land enn sitt eget. En komite avgjør så hvem som fortjener prisen, og for 2023 ble altså det Nicolai.

Å få en sånn pris henger etter min mening veldig høyt, kanskje like høyt eller høyere enn andre medaljer som også Nicolai vinner flere og flere av.

Favorittene kollapset i NM monrad lag

NM Monrad lag var avslutningen av bridgefestivalen på Lillehammer. Det deltok 49 lag.

Favoritter på forhånd var et lag med tre spillere som skal representere Norge i VM i Marokko som starter til helgen og en tidligere landslagspiller som også har vunnet en haug med NM-titler (Grude, Bakke, Helgemo og Charlsen) og en tidligere landslagsspiller. Og de så ut til å innfri den første dagen, skyhøyt gjennomsnittlig VP per kamp og soleklar ledelse. Det var neppe noen som trodde det kunne bli noe annet vinnerlag.

På søndagen skulle det spilles seks kamper, og da skjedde noe merkelig etter at lederlaget startet dagen med to store seiere. Så var det plutselig helt slutt, de noterte seg for fattige 11 VP på fire kamper! Da benyttet to lag seg av anledeningen til å gå forbi.

EFC HOLDING vant mesterskapet. På vinnerlaget spilte Espen C. Fasting – Terje Lie og Lars Arthur Johansen – Steffen Fredrik Simonsen.

På 2.plass kom ETATEN med Anders Fodstad, Gunnar Nordby, Marius Bartnes, Kristoffer Hegge Berg og Jørgen Lindaas Nordby.

Det ble altså bare bronse til FEM PÅ RAD; Geir Helgemo, Tor Evind Grude, Thomas Charlsen og Christian Bakke.

De fleste vil si at å vinne medalje er bra, men denne gangen tror jeg de meritterte spillerene på 3.plass var veldig skuffet over det som sett utenfra virker å ha vært en total kollaps.

Hele resultatlisten inklusive alle spillene og butler finner du her.

Fra siste kamp tar vi med et motspill som gikk galt flere steder, bl.a. der FEM PÅ RAD satt N/S.

                                                        ØST, BLINDEMANN

SYD, motspiller

Makker på nords plass åpner med 3 kløver. Etter pass, pass hopper vest til 4 hjerter som blir kontrakten. Makker spiller ut ruter 5 til kongen esset og spilleførers åtter. Hva ville du gjort nå?

Er utspillet singelton ruter 5? Det er vel sannsynlig, men den utspilte femmeren kan være fra 5-3 dobbelton, og i så fall er det spillefører som startet med singel ruter 8.

Om spillefører har kun en ruter fra start bør vel syd skifte til kløver konge for å ta med seg ett stikk der?

Nei, jeg tror å skifte til kløver konge er feil. Det er for stor sjanse for at utspillet er en singelton så syd bør spille ruter tilbake, ruter 10 som Lavinthal for spar siden syd har spar ess.

De som prøvde kløver konge i andre stikk måtte se på at spillefører like etterpå krevde ti stikk, Ø/V +620. Ruter tilbake beter kontrakten enkelt med ruter ess, en stjeling og to sparstikk.

I syv av 24 kamper vant Ø/V utgang, resten av N/S spillerne fant motspillet og betet den vanligste kontrakten med disse kortene, 4 hjerter. 

Bridgefestivalen: PATTON

PATTON er en kombinasjon av to ting, Board-A-Match (BAM) og totalpoeng. Det er en svært interessant turneringsform som bl.a. kombinerer det med å få tak i ekstra stikk (omtrent som i parturnering, men i BAM mot ett annet bord) og det å spille safe for å sikre store scorer. Det spilles som i lagkamp, to bord sammenlignes. Den største delen av scoren i PATTON utgjøres av BAM-delen. Fjorten av de totalt 20 poengene som deles ut i hver kamp fordeles med 2-0 (vunnet spill), 1-1 eller 0-2 på syv spill. Totalscoren utgjør 6 poeng av de 20 poengene, fordelt fra 6-0 via 3-3 til 0-6 alt etter hvor stor forskjellen i totalscore er. Så resultatet på kampene blir slik at man kan vinne eller tape 20-0 som i vanlige lagkamper hvor det regnes ut etter forskjellen i IMP (da betyr de store spillene mer).

BAM er slik at et spill vinnes eller tapes uansett hvor stor forskjellen er ved de to bordene. Det blir uavgjort kun hvis begge bordene har eksakt samme score. Pluss 110 og -100 ved det andre bordet er altså vunnet spill. Dette fører til en ekstremt intens spilling, alle spill er akkurat like viktige.

På bridgefestivalen ble denne turneringen spilt som en en-dags turnering i dag, torsdag. I årets turnering deltok 48 lag.

Til topps i PATTON gikk lag GILLIS som hadde med disse spillerne: Erik Sælensminde, Simon Gillis, Odin Svendsen og Boye Brogeland.

De hadde imidlertid samme poengsum som nr. 2, men det ser ut til at nr. 1 og nr. 2 ble skilt ved kvalitetsberegning! Det tas dermed forbehold om at disse resultatene nettopp er offentligjort like etter at spillingen ble avsluttet.

På 2.plass kom lag 200 med Nils Kåre Kvangraven, Barnet Shenkin, Ulf Tundal og Tolle Stabell.

Tredjeplassen gikk til: TEG med Tor Eivind Grude, Geir Helgemo, Christian Bakke og Thomas Charlsen.

Det var også to lag på samme poengsum på 3. og 4.plass. NOE RUSK (Ovesen, Thoresen, E. Eide og Brandsnes) som ble henvist til 4.plass hadde samme poengsum som TEG.

Resultatene finner du her.

I morgen fredag og lørdag avsluttes bridgefestivalen med NM monrad lag.

Fra NM Monrad Par: vanskelig utspill/motspill

Her er en utspillsprøve fra NM Monrad Par som ble avsluttet onsdag.

Syd satt med (Giver øst, N/S i sonen):

Øst åpnet med NT, pass fra syd, Stayman 2 kløver fra vest. Øst viste fire hjerter med 2 hjerter, 2NT invitt fra vest, og da øst fortalte om fire spar også med 3 spar løftet vest til utgang. Hva ville du spilt ut?

Ruter? Tja, det kan være feil, eller det kan være rett.

Kløver? Samme der.

Hjerter? Ja, det blir akkurat det samme, feil eller rett, ingen vet. Hvis du spiller ut hjerter kan kanskje esset og en til være best? Liten ut unna et ess i utspill er ikke akkurat anbefalt når det sterkeste kortene er til høyre for deg, og kanskje har blindemann singel hjerter også.

Når det virker å være et håpløst vanskelig utspill er det ganske mange spiller ut trumf. Her kan kanskje trumfesset være tingen? Da får du i alle fall se bordet. Men trumfutspill kan kanskje også hjelpe spillefører med trumfbehandlingen hvis ikke trumffargen er så tett?

Det trumfutspillet som nå kom har jeg sjelden eller aldri sett. For vinnerparet Bakke - Skorchev spilte sistnevnte ut liten trumf fra A-K-6!

Slik så hele spillet ut:

Spillefører la liten fra vest, og Bakke vant første stikk for spar knekt. Dermed var det tre uungåelige spartapere og en hjertertaper.

Burde spillefører gått opp med damen?

Vel, det skal det sannelig god fantasi til for å kunne gjøre. Men hvordan sitter det hvis liten fra bordet i første stikk er tingen etter spar 6 i utspill? Hvem spiller ut trumf fra honnør-knekt-liten?

Svar: Ingen.

Det kan dog være ut utspill fra knekten tredje, dog er det egentlig et ufyselig utspill som få toppspillere velger.

Når blir det rett å hoppe på med damen?

Bare om utspillet er fra A-K-x-(x). Så det står mellom at utspilleren har den usannsynlige sparbeholdningen med ess-konge på topp, eller knekten tredje. Og hvem i all verden spiller ut liten fra A-K-6?

Svar: Også ingen. Nei foressten, det gjør Stefan Skorchev.

Det er klart at spillefører trolig ville gått bet og fått tre spartapere med hvilket som helst annet utspill enn trumf da han selv må angripe trumfen og løse den med kun to tapere. Syd legger liten som han bør gjøre idet det spilles spar fra øst. Da er beste sjanse å ta finessen, men i så fall vinner også N/S tre trumfstikk slik det sitter.

Merk at kontrakten kan betes med hjerter ut, enten esset og en til eller liten hjerter ut.

La oss si hjerter ess og nok en hjerter er starten. Idet øst spiller liten spar kan syd etter den starten gå opp med trumfhonnør med det samme og spille en tredje runde hjerter som gir trumfhøying. Samme hva spillefører gjør må spillefører tape tre trumfstikk med det motspillet. Trumfes med damen har nord knekten som står, og syd har fortsatt honnør-liten. Det blir tre trumfstikk til forsvaret.

En bet (N/S +50) ga +13 av 33 oppnåelige. Hvis Ø/V vinner 4 spar får N/S -18. Scorene på spillet var delt, omtrent halvparten gikk bet, resten vant utgang Ø/V, og noen av dem var i 3NT.

Crazy spill fra veteran par

Her ble det fart og spenning i veteranenes par-NM.

Spill 83.

Giver syd, Ø/V i sonen

 

Vest åpner med 1 kløver, eller kanskje med 1 ruter. Og noen valgte sikkert åpningsmeldingen 1NT. Nord melder selvsagt. Og med disse soneforholdene vil ikke syd ti stille heller med hjertertilpasning, N/S er tross alt i gunstig sone. 

Det er klart at med slike kort, enorm dobbeltilpasning begge veier og de med de svakeste kortene i gunstig sone, blir det veldig mange forskjellige, freske meldingsforløp. 

Riktig kontrakt er 6 spar Ø/V hvor det er tolv stikk. N/S kan kun få for kløver ess. Men er det så sikkert de får det stikket? Hvis N/S har meldt og støttet hjerter kommer kanskje hjerter i utspill mot sparkontrakt, og da forsvinner østs kløver 2 - tretten stikk.

N/S har en fin stamp i 7 hjerter. Men hva om Ø/V melder 7 spar? Om det er øst som er spillefører må syd i så fall treffe kløver ut, hvis ikke fyker storeslemmen hjem! Er kontrakten 7 spar på øst sin hånd bør nok nord doble for å få annet utspill enn det mest vanlig når man har meldt og støttet, her hjerter. Men det kan jo hende ruter ut til stjeling er tingen.

Scorene varierte veldig. Delt topp N/S gikk til tre par som noterte +200 da nord doblet 7 spar og syd fant utspillet, kløver til esset. Toppen Ø/V gikk til ett par som tok tretten stikk i 7 spar doblet og noterte +2470 da syd prøvde ruter i utspill. Det var dessuten seks par som fikk +2210 for meldt og vunnet 7 spar. 

Det var en lang rekke med +1460 for 6 spar med tretten stikk etter hjerterutspill. Å spille den teoretisk korrekte kontrakten 6 spar rmed tolv stikk, og å unngå at de stampet i 7 hjerter ga faktisk litt under middels.

Vinnerparet Farstad-Sletner fant den fine stampen i 7 hjerter mot 6 spar og gikk fire doblede utenfor sonen, kun -800 mot mulig 1430. Det ga +12 (+28 var maks). Så spørs det da om Ø/V hadde meldt en gang til og havnet i 7 spar, ville det blitt en bet og kanonspill til vinnerparet, eller det motsatte med storeslem hjem til ØV?

Spill fra NM Damepar

I damenes parmesterskap kom dette interessante spillet hvor mye ble avgjort av hvordan kortene satt hos motparten. Det var imidlertid noen interessante poeng både i spilleføringen og meldingene. Slikt er kostbart, men slike spill er enda verre om det hadde vært lagkamp.

Giver syd, Ø/V i sonen

Hvilken sluttkontrakt ville du likt å være i, og hvordan ville du og din makker meldt disse kortene?

Meldingene avhenger selvsagt av om motparten melder noe, og det kan godt hende i dette tilfellet hvor N/S er i gunstig sone. Men slem i hjerter er fint å være i, og det kan vel godt være en ganske brukbar storeslem også? Det er litt hardt med 7 hjerter. Men om hjerteren ordner seg (3-2 eller knekten singel) er det nesten is og brus om det spilles korrekt.

La oss si det kommer kløver ut mot hjerterkontrakt. Da stikkes opp med esset, så to ganger trumf hvis ikke knekten kommer på singel. Gjør den det må tieren brukes til å ta ut trumfen. Hvis knekten kommer på dobbel stoppes uttrumfingen et lite øyeblikket, en bør jobbe litt med sparfargen først. Det spilles spar ess og spar til kongen. Hvis begge følger kan en liten spar trumfes med tieren, og resten står, for sparen sitter enten 4-2 eller 3-3. Hvis begge følger med småtrumf i de to første trumfrundene stoppes også med uttrumfingen da det er gratis å se litt på sparfargen først. Sitter den skjevt sitter den skjevt etter du eventuelt har tatt ut trumfen og. Og sitter sparen jevnt går det fint å trumfe en spar siden begge følger. Å spille spar etter to trumfrunder gir imidlertid en ekstra sjanse. 

Etter to runder trumf spilles altså to store spar og en liten spar til stjeling om ikke spar knekt kommer på i andre sparrunde, da. Gjør den det tas simpelthen den tredje trumfen ut, og det «claimes», sparen står.

Å stjele en spar med østs tredje trumf, altså uten å ta den tredje trumfrunden, er godt spilt. Sitter sparen 3-3 gjør den det idet du stjeler også. Men du har en sjanse for at spar sitter 4-2 og at den med fire spar har den tredje trumfen og ikke kan stjele med knekten, for hun følger farge.

Hvis Ø/V får meldt i fred og finner hjertertilpasningen bør de finne ut at alle essene er på plass, og sannsynligvis også at øst har A-K i ruter (for eks. etter et spørsmål om spesifikk konge) er det ikke vanskelig å se for vest, hvis det er hun som spør, at her er det fort tretten stikk om majorfargene gir full uttelling. Alt i alt er det ganske brukbare sjanser for tretten stikk, men 6 hjerter er egentlig nok meldt.

De Ø/V-parene som var mest ambisiøse i meldingene gikk seg på en ufyselig sits:

Med så sur sits i spar kan det godt bli bet selv i lilleslem.

Merk at om nord spiller spar ut mot 6 hjerter bør det bli det enkelt. Spillefører bruker ikke esset, men drar nytte av favøren og slipper spareutspillet opp mot hånden, dvs. legger liten fra øst. Syd kan stjele, og forsvaret er kanskje litt happy ett lite sekund. Men den starten har egentlig hjulpet spillefører. Nå sitter nemlig trumfen 2-2, og spillefører har blitt kvitt en potensiell spartaper siden syds stjeling i første stikk gikk "på luft", ingen stor spar ble brukt av verken øst eller vest. Nå behøves kun å stjele en spar til med gjenværende KQ10x mot singel A etter å ha tatt ut trumfen i to runder.

Det er noen andre muligheter her som kun gjelder med åpne kort, eller om nord har avgitt et friskt svakt innhopp eller noe og fortalt om sparfargen, eller kanskje også om syd har vist begge minor. Ø/V har «alt» i spar utenom knekten og nieren, inklusive syveren og åtteren. Så det kan spilles spar 3 mot A-7 og legge syveren om nord legger liten. Og om nord legger i spar 9 har Ø/V tett spar etterpå bortsett fra knekten. Slik kan det bli kun en spartaper i grandkontrakt, og kun en stor spar å presse ut mot trumf i hjerterkontrakt senere om nord har brukt nieren. La oss si spar mot A-7, nieren fra nord og esset som blir stjålet av syd. Deretter sitter trumfen 2-2, og senere kan nords spar knekt presset ut mot trumf slik at åtteren står.

Scorene varierte selvsagt veldig på dette vanskelige spillet. Vinnerparet (Rom Anjer-Lindaas) satt mot 6NT som ser vanskelig ut, men syd kommer tidlig under et veldig press. Kontrakten ble vunnet, og -18 til vinnerne (-21 var bunn). Paret som ble nr. 2 (Chediak-Fonkalsrud) fikk +5 for å spille 4NT med tolv stikk, kun slått av de som fikk hjem slem. De som ble nr. 3 (Nyheim Øigaarden-Grude) var litt vel ambisiøse og meldte en sjanserik storeslem i grand. Den gikk to bet, -200 som ga -17.

Nok et NM gull til Christian Bakke

Christian Bakke fulgte opp seieren i NM for mixlag med å vinne NM Monrad Par sammen med Stefan Skorchev fra Bulgaria.

De ledet lenge, men dog ikke med så mye. En solid avslutning gjorde at de til slutt vant med god margin.

På andreplass kom Nils Kåre Kvangraven – Barnet Shenkin.

Bronse gikk til Kjell Gaute Fyrund- Bjørn Olav Ekren.

I dameklassen stakk Maja Rom Anjer – Pernille Lindaas fra mot slutten og vant klart. I den klassen ble det sølv til Viriginia Chediak-Mari Fonkalsrud mens vi finner Bodil Nyheim Øigaarden-Liv Marit Grude på bronseplassen.

Vetaranklassen ble vunnet av Arve Farstad-Roar B. Sletner froan Petter Lindqvist-Per Egil Westin. På 3.plass kom Peter Marstrander-Tor Bakke.

Alle resultatene fra NM Monrad par finner du ved å klikke her. 

Dameklassens resultater finnes her, og veteranenes resultater her.

Denne korte rapporten er skrevet like etter avslutningen av mesterskapene, og derfor er dette med forbehold om endringer etter eventuelle justeringer.

I neste innlegg kommer spill fra avslutningen av disse parturneringene. I morgen spilles Patton.

Mot en spennende innspurt i parturneringene

Idet den siste sesjonen skal spilles nå i ettermiddag er det mange par som kan vinne, og medaljekampen i parturneringene blir hard i alle tre klassene (Monrad, damer og veteran).

I Monrad Par leder fortsatt Bakke-Skorchev. De har en liten luke ned til Kvangraven-Shenkin, og Smith-Evjen ligger på 3.plass ikke langt bak dem igjen. Det er fortsatt så mange matchpoints som skal deles ut at det kan skje store frandringer i siste sesjon.

Rom Anjer – Lindaas leder fortsatt i dame-par, men der er det enda jevnere, og en rekke par kan vinne med en knallsesjon til slutt. Medaljekampen blir et skikkelig slagsmål.

Sletner-Farstad har overtatt ledelsen i veteran-NM.

Nils Kåre Kvangraven spiller med Barnet Shenkin som egentlig er skotsk, men har bodd i USA i en årrekke. De fikk en fin topp tidlig i andre sesjon i et spill hvor Kvangraven fikk skikkelig draget på det.

Syd spilte ut hjerter mot 3NT etter meldingene 1NT (øst) – 3NT. Utspillet ble sluppet mot hånden til knekten fra nord, og esset. Kvangraven tok en runde hjerter til, så spilte han spar fra bordet til tieren og esset. Herfra kunne nok N/S spilt bedre i mot, men da syd spilte sin siste hjeter, og nord som ikke visste hva han skulle kaste kvittet seg med en ruter, ble det duket for en kanonavslutning for spillefører.

Han spilte ruter til esset, så de to siste hjerterstikkene. To kløver forsvant fra vest. Så ruter konge og kløver til det nå single esset. Ruter dame tok seg av resten av N/S sine rutere så sekseren stod. Dette var igjen:

Ruter 6 klemte saften ut av nord. Hvis han valgte å holde på kløver konge måtte han ned på singel spar dame. I så fall forsvinner østs kløver 10, og spillefører får de to siste i spar ved å spille liten som tar med seg den nå single damen. Hvis nord holder to spar må han kaste den siste kløveren sin. I så fall kaster øst spar 2 og tar de to siste med spar konge og kløver 10. Tolv stikk og +690, og det var Kvangraven helt alene om i det som var en vanlig kontrakt selv om det var noen hjerterkontrakter og.

Pluss 490 var altså hele kassa. Å få kun ti stikk i 3NT ville gitt litt over middels, og de som fikk elleve noterte +24 av 33 oppnåelige plusspoeng.

Blir det noen flere spill som dette, og ellers bra gli i siste sesjon blir Kvangraven – Shenkin muligens en trussel for Bakke-Skorchev?

Festivalen: Tre mesterskap avgjøres i dag

I dag onsdag skal det kåres norgesmestre i NM for damer, NM for veteraner og NM Monrad. Det ble spilt en sesjon tirsdag og det skal spilles to sesjoner til i dag før det blir avgjort hvem som får medaljer.

I går spilte 204 par totalt (inklusive Festivalhandicapen) på Lilllehammer.

I NM for damer er det the "usual suspects" i toppen etter første sesjon, med Maja Rom Anjer og Pernille Lindaas på topp så langt.

Det samme gjelder veteranenes NM hvor Tor Bakke-Petter Marstrander har tatt ledelsen, men like foran Arnstein Nymoen-Magnus Staven.

NM Monrad Par har det største feltet, der var det 69 par på startstreken. Christian Bakke leder sammen med sin bulgarske makker Stefan Skorchev. På plassene bak kommer en haug med tidligere norgesmestre, men det er også noen store favoritter ganske langt ned på listen. Det er imidlertid langt igjen og mye kan skje i alle de tre turneringene.

Alle resultatene så langt og oppdatering utover dagen finner du på bridge.no (Resultater) til høyre på siden. Dessuten er det overføring fra NM Monrad Par på Realbridge.

Her er et spill som normalt ikke ville blitt snakket mye om i lagkamp. I parturnering derimot er det helt typisk, en liten glipp i motspill i delkontakt gir ett ekstra stikk og stor forskjell i scoren man får.

Først: Hva åpner du med som nord etter pass fra vest?

Noen åpner med 2 kløver med slikt, men siden det for de fleste betyr utgangskrav så har en vel ikke helt til det selv om det skal lite til hos syd før det står utgang? Det var mange som derfor åpnet med 1 hjerter. Ved mange av de bordene gikk det pass rundt og nord fikk sikkert litt nerver før blindemann kom ned; står det i utgang?

Slik så hele spillet ut:

 

Dette spillet ser nokså kjedelig ut, det er opplagt ruterutspill, tre rutertapere og det er sånn som det ser ut ikke mulig å unngå en kløvertaper – i teorien i alle fall. Så det bør bli ni stikk, +140.

Noen var i utgang og gikk en bet, bla. lederparet, og de måtte ta til takke med -25 (-33 er bunn).

Det var også syv par som vant gullkontrakten 3NT hvor det er ni sikre stikk siden ruteren sitter 4-3. Spar konge kan hentes ved hjelp av innkomsten til syd på hjerter 10. Men +600 var ikke delt topp, for hele fem par noterte seg for +620 da de fikk ti stikk i 4 hjerter. Og når en ser på alle delkontraktene i hjerter så er det litt overraskende at totalt i hjerterkontraktene (både utganger og delkontrakter) var det like mange som fikk ti stikk som ni. Hvordan kan det ha gått til når det ser temmelig opplagt ut å ta tre ruterstikk, så vente på det fjerde motspillstikket?

Under overføringen på BBO var kontrakten 1 hjerter, og Ø/V startet med tre ruterstikk. Ved det bordet kom det så trumfskift fra vest i fjerde stikk. Spillefører så at han kunne kaste en kløver på spar konge, og det har man vel lyst til å gjøre for ikke å risikere to kløvertapere om fargen sitter 4-1. Så han stakk hjerterskiftet hos nord, tok for spar ess og hentet spar konge ved å gå inn på hjerter 10. HVis ikke han gjør det får han ikke for spar konge. Å spille slik behøvde han ikke ha gjort, for kløveren satt 3-2 og kunne godspilles, men ingen kan si det var feil spilt, for om han ikke gjør det sånn blir det bare åtte stikk om kløveren sitter skjevt. Men idet det avsløres at nord har singel spar ess får vest ingen problemer med kastingen utover i spillet.

Så hvordan fikk så mange ti stikk?

Noen fikk ti stikk fordi nord ble kvitt en ruter (Ø/V tok ikke ruterstikkene sine) på spar konge og kunne sette opp kløveren. Det er litt merkelig da ruterutspillet er så opplagt, og vest legger styrke. Det må ha skjedd noe annet flere steder.

La oss si det starter med at vest vinner det tredje ruterstikket. Hvis spillefører idet han kommer inn ikke tar av seg spar ess, men i stedet spiller fire runder trumf (bruker ikke hjerter 10 som inntak for å få tatt for spar konge). Etter det kan kløveren settes opp slik det sitter, da blir det også ni stikk. Men se litt på vest som skal kaste i tredje og fjerde runde trumf. På den tredje kaster vest spar, ingen problemer så langt. Så i fjerde runde trumf er det ikke enkelt – husk vest ser ikke nord sine kort - for vest har ikke så lyst til å kaste en spar til. Så det som må ha skjedd flere steder er at vest kastet en kløver på den fjerde hjerteren, og spilleførers kløver stod!

Skal det være riktig å holde tre spar og gi opp kløveren må imidlertid nord ha A-Q-x i spar, og da har øst singelton i fargen.

Å dytte på det tiende stikket i delkontrakt i hjerter kostet mye - helt typisk parturnerings-spill. De som holdt den lille delkontrakten på ni stikk fikk et greit pluss-spill.