Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Brødre-triumf i Trondheim

Trondheim Cup for par ble spilt lørdag, og vinnere i det 59 par store feltet ble Ivar og Erik Berg. Brødrene spiller vel ikke så ofte sammen, men i Trondheim gjorde de det og det fungerte veldig bra! Her er listen for de fem beste:

Hele resultatlisten og alle spillene finner du her. 

Ivar (t.v.) og Erik Berg samarbeidet godt i Trondheim!

Trondheim Cup fortsetter med lagturnering søndag.

Vi tar med et spill fra parturneringen, og her var det Ole Johnny Tøsse som fikk til en fin sluttposisjon etter også å ha meldt ganske friskt.

Giver vest, ingen i sonen

 

Nord åpnet med 3 spar, og Tøsse meldte inn 4 kløver. Syd passet og vest meldte 4 hjerter før Tøsse tok sjansen på 6 kløver med sin fordelingsterke hånd - en ikke urimelig sats.

Det kom spar ut til trumf hos øst. Hjerter ble spilt til syds konge og esset, så ble trumfen løst med kun en taper med finesse over nord. Nord dekket nieren som neppe er riktig når man vet øst har veldig lang kløver. Spillefører ville nok latt nieren seile uansett, men idet syd vinner med esset får spillefører et lite valg senere, noe vi skal se på etter å ha sett på hva som faktisk skjedde. Syd vant med trumfesset og fridde seg med spar. Da tok Tøsse alle trumfene sine, og idet den siste ble spilt så det slik ut:

Øst spilte kløver 2 og syd måtte kapitulere. Enten måtte han kaste hjerter dame slik at knekten ville gi stikk, eller gi opp ruterholdet!

Idet syd var inne på trumfesset ville skift til ruter 10 forkludret overgangene for skvisen. Hvis spillefører da vinner med knekten er det ikke lenger inntak til vest i sluttposisjonen så syd kan senere kaste hjerter dame og holde ruteren. Og hvis spillefører vinner ruterskiftet på hånden ligger knekten singel og blokkerer ruteren. Syd behøver i så fall i firekortsposisjonen ikke holde mer enn tre ruter og kan også holde hjerter konge idet øst har igjen AK83 i ruter mot knekten singel. Og det kunne altså blitt et valg om nord ikke hadde dekket kløver 9 med damen også, for inne på hånden igjen må i så fall spillefører gjette på om nord har igjen damen singel (øst kan i så fall spille kongen som feller damen), eller om nord har igjen Q-x (trekorts kløver fra start). Hvis nord startet med tre kløver må spillefører gå inn på ruter knekt for å ta nok en finesse, og velger han det, som er unødvendig med denne sitsen, bryter han forbindelsen til skvisen som må til siden ruter sitter 5-1. Den enkleste måten å bete 6 kløver på er om syd finner ruter ut (nesten umulig) og så kan gi nord en ruterstjeling idet syd er inne på trumfesset. 

Alt dette hadde imidlertid kun akademisk interesse for Tøsse og makkeren Liv Marit Grude (en av de flittige i arrangørstaben) som noterte +1090 for 6 kløver med hjemgang. Det var delt topp med Lisbeth Aulid Eide og Rolf Arne Rønning.  

Kommentarer

En litt kjedelig sluttposisjon for syd, og godt utnyttet av Tøsse.

Morsomt spill, med en del fine poenger. Men motspillet her kan vi alle lære noe av.

Før syd kom inn på kløveress hadde det skjedd mye action, og spørsmålet er vel egentlig hvor i all verden man kan få tak i et stikk til, og i såfall hvordan?

Før syd bare slengte i veg en kjedelig ny spar etter kløveress burde man stoppe og tenke seg litt om. Hva vet syd på dette tidspunktet?

1. Makker har åpnet 3 sp og er allerede markert med AQJ10 sjuende og kløverdame. Makker hadde åpnet 1 spar med flere honnørpoeng (eventuelt 4 spar om man absolutt måtte grave langt i boksen).

2. Makker la hjerter 3 på første runde i hjerter, den minste hjerteren, altså 3-kort

Spillefører må da ha enten:

-
x
AKQxx
KJ10xxxx

Eller samme hånd med en kløver mer og en ruter mindre (men, da står kontrakten uansett).

I tillegg bør man vel forvente såpass av et hopp til 6 kløver?

Uansett: Det gjør at ruter 10 i skift er helt opplagt. Veldig lett etterpå, men ved bordet er det fort gjort å tenke at man skal "fri seg" i spar og la spillefører spille alt selv.

Det skrives bøker om spill som dette, som omhandler det å drepe skvisen, hva man skal se etter osv. Veldig nyttig.

Så en liten kommentar til utspillet:

Jeg er litt uenig i deg GeO at det nesten er umulig å spille ruter ut. Det kommer så klart litt an på situasjonen (som for eksempel om motparten er dritings og/eller trenger et godt spill).

Alle 4 fargene her kan være det drepende utspillet, ingen tvil om det. Men...
Jeg sitter og ser ned på trumfess, og hvis motpartens meldinger er basert på gode kortvurderinger ser det svært tungt ut å prøve å ta beita med et honnørstikk, i alle fall i spar som spillefører er forberedt på å få ut. Når vi i tillegg har KQ i hjerter er det å tro på julenissen at makker skal sitte med et sparstikk.

Spillefører kan ikke ha så mange spar, og ikke så mange hjerter heller. Han har fort litt ruter ved siden av kløverfargen?
Derfor må det være like greit å satse på å finne makker med singel ruter?

Lettere når jeg ser alle 52 korta, men jeg mener ruter ut må være minst like greit som major her.

mvh
Kristoffer


Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.