Norge - Sverige på BBO

Norges kamp mot Sverige lørdag klokken 13.00 blir vist på BBO!

I tillegg møter Norge Litauen klokken 15.40, men den kampen blir ikke overført på BBO. 

Norge tilbake i ledelsen!

Etter 3 fine seire mot Nederland, Spania og Polen, er Norge tilbake igjen på tabelltopp, 0,08 VP foran Italia:

Som vi ser, har også Hellas kommet seg opp topp 10, til tross for 20-0 tapet mot Norge i første kamp. De startet bl.a. dagen i dag med en god seier over Italia, og avsluttet med å knuse våre danske naboer.

Norge startet dagen med 40-32 seier over Nederland, som har hatt en dårlig dag.

I dagens andre kamp var motstanderen Spania, og vi lå under en del i starten, men kom tilbake og vant 37-33.

I dagens siste kamp ble det en god 36-6 seier over Polen, og Norge tar med seg ca. 40 VP fra dagen.

Det norske laget kan igjen overnatte på tabelltopp, og forhåpentligvis blir det ikke for siste gang!

I morgen er det kun 2 kamper for det norske laget, noe som skyldes at det på kvelden skal være premieseremoni for damepar og veteranpar, samt åpningsseremoni for alle klasser i EM-lag.

I Norges første kamp blir det et spennende nabooppgjør mot Sverige klokken 13.00, mens Litauen venter i kamp 2 klokken 15.40! Vi får tro og håpe at kampen mot Sverige blir vist på BBO, og informasjon om det kommer her på siden i løpet av kvelden.

I EM for damepar er Stine og Maja beste norske par på en 7. plass etter første dag av finalen, som spilles ferdig i morgen. Resultater her

Norge - Polen

Norges siste kamp på fredag var mot Polen på BBO. Norge leverte en solid kamp, mens polakkene hadde flere rufsete motspill, og det endte med 36-6 seier til Norge. 

Allerede i første spill burde Polen tatt ledelsen:

Syd spilte ut ruter ess og skiftet til kløver 6. Espen la knekten i bordet, og stakk damen med esset. Så fulgte en hjerter til kongen som stod, spar til esset og en ny hjerter mot bordet. Syd stakk med esset og fortsatte med liten ruter til stjeling i bordet. Espen tok for spar konge, som avslørte at sparen satt 4-1. Han fortsatte med spar dame, før han kastet sin siste ruter på bordets hjerter dame. Posisjonen var nå som følger:

Inne i bordet i vest spilte Espen kløver konge, som nord trumfet. Dermed var det bare å trumfe neste stikk i øst og ta den markerte kløverfinessen gjennom syd for 10 stikk.

Nord burde ha ventet en runde med å trumfe. Hvis han i stedet kaster en ruter, kan ikke Espen fortsette med kløver 10, for den trumfer nord, og syd får siste stikk på kløver 9. Spiller han i stedet hjerter til stjeling, tar nord de to siste stikkene.

Spillet gikk ut ved det andre bordet, der kløver dame falt under esset uten at spillefører brukte en høy kløver fra bordet, og det ikke var noe problem å få tak i 4 kløverstikk.

I spill 2 vant Norge et IMP der Boye fikk 10 stikk i 3nt, mot 9 stikk på andre bordet. Så fikk polakkene prøve seg i enda et motspill:

Syds 2 spar åpning viste 5 spar og 4+ i en minor, men det skremte ikke Boye fra å melde 4 spar.

Nord spilte ut kløver ess og ny kløver til syds konge. Syd fant nå den eneste beitesjansen i liten spar i stikk 3, for å forhindre at vest får stjålet kløverne sine. Han kan ikke ta for spar ess først, for da mister han kontroll på trumfen, og Boye får enkelt tatt ut trumfen og hevet to kløvertapere på hjerteren.

Boye stakk sparen på hånden og tok for hjerter konge, etterfulgt av en kløver til stjeling.

Inne i øst spilte han nå hjerter ess. Hvis syd trumfer, må Boye trumfe over. Han kan ikke spille trumf, for da tar syd beiten med kløver konge, og spiller han ruter til esset og hjerter dame, kan syd trumfe igjen, og Boye har ingen muligheter for å kvitte seg med kløvertaperen sin.

I stedet for å trumfe hjerter ess, hev syd en ruter. Nå kunne Boye kvitte seg med kløveren sin, ta for ruter ess og fortsette med hjerter dame. Hvis syd ikke trumfer, hiver Boye en ruter, og har bare spar igjen og får en taper for esset. Trumfer syd, trumfer Boye over og er fortsatt lengst i trumf før han presser ut spar ess.

Merk at Boye måtte spille nøyaktig og ta en ruter honnør før han spilte hjerter dame. Hvis han trumfer seg hjem uten at syd må trumfe, blir han trumfmatt, derfor måtte han innkassere vinnerne sine før han fikk tatt ut trumfen eller tvinge syd til å trumfe på veien. Tar han hjerter dame først, kaster syd sin siste ruter, og Boye får ikke med seg noe ruterstikk.

Allan og Terje spilte nøyaktig i mot på andre bordet, og hentet inn en doblet beit for 13 norske IMP.

På spillet etter fikk Allan og Terje hjem 5 kløver doblet med 2 overstikk og +1150, mens Espen og Boye lot doblingslappen bli igjen i meldeboksen for 11 nye IMP til Norge.

Norge vinner senere en 6'er etter at polakkene nok en gang ikke treffer motspillet, og uten flere store svinger vinner Norge til slutt 36-6 og får med seg 16,73 VP mot er bra lag.

Kamp 8 - Norge - Nederland

Norge startet dagen mot Nederland på BBO. Etter litt utveksling av IMPs til begge lag, ledet Norge 20-15 etter 10 spill. Så dukket 2 store slemspill opp:

Boye og Espen endte i 6 hjerter etter at Boye hadde vist 18-19 med Hx eller 3 korts hjerter. Som man kan se, er kontrakten ganske dårlig da man må løse trumffargen K4 mot Q97532 med bare 1 taper. 6 spar er en mye bedre kontrakt, og trenger bare majorfargene 3-2, med et par tilleggssjanser. I 6 hjerter måtte syd ha esset dobbel i hjerter eller en av hendene J10 blokk. Slik satt det ikke, og dermed ble det 2 beit. Trøsten får være at også 6 spar går beit slik det sitter.

Ved det andre bordet stoppet Nederland i 4 spar med 11 stikk, og dermed 11 IMP til Nederland.

På spillet etter kom det nok et slemspill, men denne gangen til NS:

Simon de Wijs klinket til med 7 spar, etter at makker hadde vist 6+ spar og 6-8 hp. Espen spilte ut kløver konge til nords ess, som fortsatte med to runder trumf.

Inne i bordet i syd dro han ruter knekt, til kongen i vest og esset i nord. For å vinne kontrakten må spillefører nå spille ny spar til bordet og ruter til 9'eren. Deretter kan han stjele god ruteren, og score 6 sparstikk, 5 ruterstikk + 2 ess. Spillefører valgte i stedet en mer naturlig plan der han la ned ruter dame. Han er da hjemme med ruteren 3-2, men nå som ruteren satt 4-1, måtte han stjele 2 rutere for å få den fargen godspilt. Dermed mangler spillefører et stikk, og den eneste sjansen var hjerterkutten. Heldigvis kunne Espen stikke hjerter dame med kongen og notere en beit!

Ved det andre bordet ble det enda mer action i meldingsforløpet:

Bart Nab i vest prøvde å skremme Kvangraven-Tundal borte fra slem ved å doble både 4 og 5 spar (doblet utgang med overstikk gir mindre poeng enn slem), men de lot seg ikke lure. Da vest stampet i 7 kløver, meldte Nils 7 spar, og dermed kom de i samme kontrakt som åpent rom, men den store forskjellen var at kontrakten ble spilt av syd.

Spilleføringen gikk likt de første 3 stikkene, men da Ulf spilte ruter knekt fra hånden, dekket ikke vest. Dermed slapp Ulf å gjøre rett i ruter neste gang, men kunne nå enkelt fortsette med ruter til damen og stjele god ruteren. 2210 og 20 IMP til Norge!

 

Nederland scoret et par IMP til på slutten, men Norge vant til slutt 40-32, som må sies å være godkjent mot et bra lag!

Slem fra damenes par-EM

Parallelt med EM for nasjonslag i åpen klasse spilles åpne europamesterskap for veteranpar og damepar. Det er ingen norske veteraner med, men fem damepar som forsvarer de norske fargene blant de 43 deltagende parene. Etter to dager med kvalifisering gikk de 24 beste parene videre til A-finale, og her kom fire av de norske parene med:

11. Stine Holmøy – Maja Rom Anjer
15. Virginia Chediak – Ranja Sivertsvik
20. Astrid Steen Lybæk – Kari-Anne Opsal
24. Gunn Helness – Lise Blågestad

Marianne Homme og Ann-Karin Fuglestad hadde enn bra start på kvalifiseringa, men endte til slutt like utenfor kvalifiseringsgrensa på 26.plass.

 

Maja Rom Anjer (til venstre) og Stine Holmøy under gårdagens spillgjennomgang.

Vi skal ta en titt på et spill fra første spilledag der Stine Holmøy og Maja Rom Anjer meldte seg opp i en sjanserik lilleslem i ruter:

Utspillet fra vest var spar 10, som gikk til liten, liten og spilleførers ess. Stine fortsatte med esset og dama i trumf. Øst var fri andre gang. En tredje runde trumf til tieren brakte blindemann inn. Øst saket to hjerter. Det var tid for å ta kløverfinessen, og den gikk i første omgang bra. Deretter ruter til kongen. På den siste trumfen saket øst en spar. Nå spilte Stine hjerter dame fra bordet. Øst dekket med kongen, og dermed hadde spillefører fire stikk i den farga.

Hele spillet så slik ut:

Før Stine innkasserte det siste hjerterstikket, så det slik ut:

Øst var skvist! Hun hadde ikke råd til å kaste hverken spar eller kløver. Aktuelt kastet hun en kløver. Da kunne Stine spille kløver til knekten og ta for kløver ess, for så å få siste stikk på kløver 8.

13 stikk ga 100 % score på Maja og Stine.

Øst hadde imidlertid sjansen til å beite kontrakten. Det var uforsiktig å kaste to hjerter såpass tidlig i spillet. Om hun fortsatt har 3-korts hjerter idet spillefører er inne på bordet for nest siste gang, vil spillefører kun få tak i elleve stikk (1+3+4+3). Da hun gikk ned på kongen dobbel i hjerter allerede på dette tidspunktet, fikk spillefører tak i det fjerde hjerterstikket og dermed kom sjansen for en skvis og ett overstikk på kjøpet.

Det var ikke urimelig å spille slik Stine gjorde. Det ga sjansen for overstikk, noe som godt kan være viktig i parturnering. Men med den aktuelle sitsen og med optimalt motspill må det spilles hjerter knekt eller liten hjerter fra hånda i stikk fire i stedet for en tredje runde trumf.

Siden Maja og Stine ble beste norske par i kvalifiseringa er det de som starter med det beste utgangspunktet blant våre håp i finalen. Det er nemlig en liten carry-over. Det innebærer at man skal få litt igjen for å gjøre det godt i kvalifiseringa. Normalt er det imidlertid ikke snakk om at det skiller mer enn omtrent en topp fra første til siste par.

Jeg tror Stine og Maja vil kunne være med å kjempe om medaljer. De andre norske parene vil nok også ha et ord med i laget. Jeg vil nevne Gunn Helness og Lise Blågestad som et «jokerpar». Når de først fikk karret seg videre fra kvalifiseringa, tror jeg de kan være i stand til det meste i finalen. Minner om at de tok bronse i tilsvarende turnering i Budapest for to år siden. Men de gjenstår å se om de hever seg de nødvendige hakkene.

Jeg ønsker alle de norske parene lykke til i finalen, og krysser fingrene for at det blir suksess!


NBF-president Kari-Anne Opsal (til høyre) og visepresident Astrid Steen Lybæk spiller A-finale i åpent EM for damepar før de skal delta som NBFs delegater på EBLs
generalforsamling. Kari-Anne er også kandidat til styret i EBL.