Damene tapte kvartfinalen

Det norske damelaget tapte dessverre sin kvartfinale mot Skottland, og er ute av OL. Nå går Bodil Nyheim Øigarden - Liv Marit Grude og  inn i parturneringa (dameklassen), mens Ida Wennevold skal spille mix sammen med Tormod Røren.

Resultater lagturnering damer

I åpen klasse er Monaco videre til semifinale etter storseier over Canada. GeO Tislevolls New Zealand ble dessverre utslått av Spania.

Resultater lagturnering åpen klasse

Resultater fra parturneringene

Paralelt med de norske damenes jakt på semifinalebillett er kvalifiseringsrundene i parturneringene i gang. Det konkurreres i klassene åpen, damer, veteran og mix, og Norge er representert i samtlige klasser.

Kvalifiseringa går over 13 sesjoner og totalt 130 spill. Til nå er åtte sesjoner unnagjort og det gjenstår 50 spill i morgen tirsdag. Deretter går et visst antall par (ca 65 i åpen klasse) fra hver klasse videre til semifinale A, mens de resterende går til semifinale B. Alle har fortsatt sjansen til å kvalifisere seg for finalen, men nåløyet er mye trangere for dem som spiller i semifinale B. Derfor gjelder det å spille best mulig i kvalifiseringa slik at man går videre til semifinale A og dermed har størst mulig sjanse for å nå finalen.

Foreløpig er det Petter Eide og Bård Kåre Græsli som ligger best an av de norske i åpen klasse med sin niendeplass (56,86 %). I dameklassen har Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad kommet best i gang av de norske deltagerne. De ligger på femteplass med 54,96 %. Beste norske par i veteranklassen er foreløpig Tor Bakke og Arve Farstad med 53,15 %.

Det er fortsatt mange poeng å spille om og mye kan endre seg i morgen. Det gjelder å ta mange stikk!

Foreløpig resultatlister:
Åpen klasse
Damer
Veteran

resultatsida legges det ut resultater fortløpende etter hver sesjon.

Følg damenes kvartfinale!

Damene spiller nå kvartfinale mot Skottland.
Heia Norge!

Følg kampen spill for spill:
1.sett: 42-41 - Knapp norsk ledelse etter første sett.
2.sett: 33-56 - totalt 75-97 - Norge fikk inn noen gode spill på slutten, men ligger 22 bak etter to av seks sett.
3.sett 39-40 - totalt 114-137 - Norge ligger 23 IMP bak etter halvspilt kvartfinale. Dette snur dere, jenter!
4.sett 35-28 - totalt 149-165 - Norge knappet inn syv IMP på skottenes forsprang, og er nå bare 16 bak!
5.sett 24-49 - totalt 173-214 - Norge ligger 41 IMP bak før siste sett.
6.sett 33-53 - totalt 206-267 - Dessverre ble det tap og Norges damer er ute av OL.

Running scores kvartfinaler damer

Running scores kvartfinaler åpen klasse

Damene til kvartfinale!

Etter en spennende avslutning, der Norge ledet så vidt før dagens to avgjørende sett i åttendedelsfinalen mot Tyskland, viste de norske damene i kveld hvem som var sterkest.

Det nest siste settet vant Norge elleve IMP, mens de trygget avansementet ved å vinne sistesettet med 18 IMP.

Til slutt vant Norge kampen 204-173 og er videre til kvartfinale!

Gratulerer til Liv Marit Grude - Bodil Nyheim Øigarden, Gunn Helness - Ida Wennevold, Åse Langeland - Gunn Tove Vist og kaptein Tormod Røren!

Resultater åttendedelsfinaler damer

I kvartfinalen venter Skottland som noe overraskende snudde sin kamp mot Nederland etter å ha ligger under med 52 IMP på det meste. Det viser at man aldri må gi opp!

Kvartfinalen går over 96 spill fordelt på seks sett. De tre første settene spilles i morgen, mens de tre avgjørende settene spilles på tirsdag. Vi håper på norsk suksess også i kvartfinalen!

Det blir nordmenn i aksjon også i kvartfinalene i åpen klasse. Monaco med Geir Helgemo og Tor Helness på laget slo Østerrike med 95 IMP i sin åttendedelsfinale. New Zealand med Geir Olav Tislevoll på laget er også videre. De sto for en sterk prestasjon ved å slå ut en av forhåndsfavorittene Frankrikte.

Resultater åttendedelsfinaler åpen klasse


Overlykkelige jenter klare for kvartfinale i OL: Fra venstre Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Ida Wennevold, Gunn Helness, Gunn Tove Vist og Åse Langeland.

Følg damene i sluttspillet

Sluttspillet i OL er nå i gang med åttendedelsfinaler som spilles i dag og i morgen.

De norske damene møter Tyskland. Heia heia!
Running scores sluttspill damer

Følg Norges kamp spill for spill (klikk på det aktuelle settet):
1.sett (10:00): 46-41 - Norge leder med fem IMP etter det første av seks sett.
2.sett (13:15): 33-11 - totalt 79-52 - Norge leder med 27 IMP etter to sett.
3.sett (15:55): 16-26 - totalt 95-78 - Norge leder med 17 IMP etter halvspilt kamp.
4.sett (18:35): 37-52 - totalt 132-130 - Norge leder med to IMP før de 32 siste spillene i morgen.
5.sett (17:30) 35-24 - totalt 167-154 - Vi er i ledelsen med 13 IMP før siste sett!
6.sett (20:15) 37-19 - totalt 204-173 - Norge er videre til kvartfinalen! JADDA!

 

I åpen klasse er det også nordmenn i aksjon. Geir Helgemo og Tor Helness spiller for Monaco i kampen mot Østerrike. Geir Olav Tislevoll spiller for New Zealand i kampen mot Frankrike.

Running scores sluttspill åpen klasse

For å følge de andre kampene spill for spill kan du klikke på IMP-scoren i det aktuelle settet. Da får du opp scorkortet med scorene fra åpent og lukket rom, samt hvem som spiller for de ulike lagene.

Det overføres flere kamper direkte på BBO. Fra morgenen kan man følge blant andre Monaco. Etter det vi vet foreløpig er det ikke planlagt at vi får se de norske damene, men dette kan endre seg.


Landslagssjef Tormod Røren følger spent med på damenes jakt på videre avansement.
(Foto: World Bridge Federation)

Følg damene på BBO!

Følg innspurten i damenes åttendedelsfinale mot Tyskland direkte på BBO.

Det femte av seks sett starter klokka 17:30.

Liv Marit Grude - Bodil Nyheim Øigarden og Gunn Helness - Ida Wennevold spiller for Norge.

Kom igjen, jenter! Vi heier på dere!


Bodil og de andre damene kjemper om plass i kvartfinalen.
(Foto: Arild Jakobsen)

Utenomsportslig aktivitet i Wroclaw

Søndag starter ikke bridgespillinga før klokka 17:30. Årsaken er at det arrangeres et stort maratonløp i Wroclaw. Alt av kollektivtransport stopper opp fram til alle løperne har kommet seg i mål.

Hvor mange av bridgespillerne som skal delta i løpet vites ikke. Men for den som liker å få med seg alt gir tidsskjemaet muligheter for både maraton og bridge denne søndagen.

I ettermiddag fortsetter åttendedelsfinalene i lagmesterskapet samtidig som kvalifiseringa i parturneringene starter.

Det norske damelaget leder sin åttendedelsfinale mot Tyskland med to IMP etter gårdagens fire sett. Alt ligger til rette for en spennende avslutning på kampen. Du kan følge det femte settet direkte på BBO fra klokka 17:30.

Følgende nordmenn skal delta i parturneringene:

Åpen klasse:
Petter Eide - Bård Kåre Græsli
Harald Eide - Erik Eide
Lars Eide - Kristian B. Ellingsen
Sven-Olai Høyland - Sam Inge Høyland
Marit Skree - Joakim Johansen
Marius Skree - Ørjan Lindesteg

Damer:
Liv Marit Grude - Bodil Nyheim Øigarden
Gunn Helness - Åse Langeland
Marianne Harding - Ann Karin Fuglestad
Louise Nilsen - Marian Grude
Helen Johansen - Lisbeth Aulid Eide

Mix:
Ida Wennevold - Tormod Røren

Veteran:
Peter Marstrander - Rune B. Anderssen
Tor Bakke - Helge Hantveit

Hva er beste sjanse?

Det følgende spillet er hentet fra det tredje settet i åttendedelsfinalen i OL. Oppgaven du får er å sikre minst ni stikk i 3 grand. Husk at turneringsformen er lagkamp, så det gjelder å sikre kontrakten. Overstikkene er mindre viktige. Har du en plan etter liten kløver ut fra vest?

Du har fire sikre stikk i hjerter og ett i ruter. Du får beholde første stikk for kløver konge. Om hjerteren sitter 3-3 eller 4-2 har du et ekstra stikk i den sorten og er oppe i syv stikk totalt. Hvordan gå fram for å få tak i de to stikkene du mangler?

Ruter er den lengste og kanskje mest fristende farga å spille på. Men om øst sitter bak med kongen tredje, risikerer du at motparten får satt opp kløverfarga i tillegg til to ruterstikk og spar ess, før du har fått tak i ni stikk. Utspillet tyder på at vest har minst femkorts kløver. Husk at det oftest er naturlig å spille ut en majorfarge etter dette meldingsforløpet. Hvis denne antagelsen stemmer er øst favoritt til å ha ruterlengden.

Tenk litt på hvordan du vil behandle ruterfarga. Imens skal vi lansere et løsningsforslag som er litt utenfor boksen.

Hva med å spille spar i stikk to?

Om motparten vinner med esset og fortsetter i kløver er du hjemme (1+5+1+2). Husk at du ikke spiller med åpne kort. Det er ikke så lett for motparten å skjønne at du har bare dobbel spar når du spiller på den farga. Det kan fort være at de stikker seg på og godspiller kløveren. Hvis de mot formodning kontrer ved å spille mer spar kan du falle tilbake på ruter til dama.

Hvis motspillerne er på høyden kan det imidlertid være at de lukter lunta. Det er ofte noe muffens på gang når spillefører ikke går på sin lengste farge i 3 grand. Som motspiller må du spørre deg hvorfor spillefører ikke går direkte på ruteren. Det kan være fordi farga er tett, men om så er tilfelle er det jo ganske vanlig å ta stikkene i denne  farga slik at motparten må kaste en del kort.

Et scenario som slettes ikke er uvanlig er at spillefører forsøker å lure til seg et stikk i ei farge før han skifter fot til ei annen farge.

Uansett skal motspillerne virkelig være i toppform for å skjønne tegninga allerede i stikk to. Det er i en veldig tidlig fase av spillet. Du som spillefører har nesten ikke vist fram noe av det du har på hånda og samtidig har ikke motspillerne fått sjansen til å utveksle mange motspillssignaler.

I praksis tror jeg derfor det veldig ofte kan ordne seg om du spiller spar i stikk to.

Et annet alternativ kan være å spille mer kløver i stikk to. For at dette skal gå galt må vest ha sekskorts kløver og samtidig sparesset som inntak. Om øst-vest spiller fordelingsutspill tyder toeren på at vest har femkortsfarge, og i så fall får de ikke tak i mer enn tre kløverstikk og spar ess.

Likevel skal vi gå tilbake å se på hvordan ruterfarga skal behandles da det er et reelt alternativ å spille på denne farga tidlig i spillet. Har du funnet ut hvordan du vil angripe den?

Du har ni kort til sammen og mangler konge-knekt-ti. Hvis du ikke har råd til taper i farga spiller du rutet til dama. Eneste sjanse er kongen dobbel foran. Her er imidlertid tilfellet at du har råd til en taper, men du må gjøre det du kan for å unngå to.

Om øst har tre ruter med kongen i spiss har han alltid to ruterstikk. Det du først og fremst skal gardere deg mot er at han har kongen singel. Ruter til dama på et tidlig tidspunkt er derfor farlig. Om det sitter slik vil vest ha stopper i farga på gjenværende knekt-ti. Å legge ned esset i første runde kan derfor være en mulighet. Om ikke kongen kommer på går du inn på hånda og spiller ruter opp mot bordet. Nå får du med deg alle 2-2-sitser, kongen singel bak og kongen tredje foran.

Du har ikke inntak til bordet utenom ruteren og risikerer å få bare to stikk i farga på denne måten. Men det er etter alt å dømme nok. Teller du fem hjerterstikk og kløverstikket vi allerede har fått er vi oppe i åtte. Motparten må gi deg et svart stikk til og du kan notere vunnet kontrakt.

Om du trenger mange stikk i ruter og er uten inntak er det en bedre variant å spille ruter ni rundt. Om den taper til til tieren eller knekten må du neste gang bestemme deg for om du vil toppe farga å spille på 2-2-sits eller om du vil ta finessen med dama og spille på at vest har kongen tredje.

Hovedpoenget er at du ikke må spille ruter til dama på direkten.

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser satt øst med kongen singel bak og en del spilleførere ble hardt straffet for å spille ruter til dama. Da måtte det bli beit i kontrakten. Med den aktuelle sitsen fungerer alle andre måter å behandle ruteren på. Å legge ned esset, å spille nieren rundt eller å spille liten ruter fra bordet i stikk to gir deg de ruterstikkene du trenger for å vinne kontrakten.

Del gjerne dine synspunkter om spilleplanen i kommentarfeltet!

Litt stang inn også

I går presenterte jeg et knippe spill der Norges lag i åpen klasse var litt uheldige i den siste grunnspillskampen mot England. Men Norge var ikke bare uheldige. I kampens fjerde spill meldte undertegnede og Lars Eide 6 grand med sistnevnte som spillefører. Spillet så slik ut:

Jeg meldte nok litt hardt på dette spillet. Men jeg fikk trua på at det var spill for slem. Legg merke til mellomkortene i ruter og spar. Uten ti-ni i ruter og spar ti er hånda betydelig dårligere. Vi er alle flinke til å telle honnørpoeng, men jeg tror ikke det er alltid vi husker på å vurdere mellomkortene. Når makker har ruterdama tredje er sjansen for fire stikk i farga betydelig større med E109-kombinasjonen i forhold til om man hadde hatt esset tynt femte.

Lars valgte å gå for å spille grand. Argumentet var at man i grandkontrakt kan kombinere flere muligheter. Om ruterfarga er tynn eller sitter ujevnt fordelt hos motparten kan det være fare for to trumftapere i ruterkontrakt, mens det er muligheter for andre veier til tolv stikk i grand.

Denne gangen var det blink da motparten kan hente ei sparstjeling og et trumfstikk i 6 ruter.

Aktuelt kom det kløver ti ut som gikk rundt til spilleførers knekt. Deretter fulgte ruter dame som sto. Ny ruter til tieren satte vest inn. Etter litt om og men skiftet han hjerter konge. Da kunne Lars forlange resten. Tre sparstikk, to hjerterstikk, fire ruterstikk og tre kløverstikk ble til sammen tolv stikk og vunnet lilleslem i sonen. Da England stoppet i 4 grand på det andre bordet ble det 13 IMP til Norge.

Det som er ekkelt i denne kontrakten er at forbindelsen er litt dårlig. Ideelt sett vil man gjerne få testet om sparen løser seg (3-3- sits, knekten dobbel eller knekten singel) før man må bestemme seg for om man skal ta hjerterfinessen eller ikke. Om vest skifter en liten hjerter inne på ruterknekt må man bestemme seg for om man vil gå for finessen eller at sparen skal løse seg.

Sjansen for hjerterfinessen er 50 %, mens sjansen for at sparen sitter 3-3 er 36 %. Likevel er det en tilleggsjanse at knekten sitter dobbel eller singel. Da har man også nok stikk. Dermed er det en marginal avgjørelse hvilken av majorfargene man skal gå for at løser seg. Man må i disse situasjonene benytte all tilgjengelig informasjon fra meldingsforløpet, motspillernes kast og den såkalte table-feelingen.

Halvparten av bordene i Norges pulje meldte slem, men det var kun to bord som fikk den hjem.

Følg tredjesettet på BBO!

Tredjesettet i Norges åttendedelsfinale starter klokka 15:55 og vises direkte på BBO.

Åttendedelsfinalen består av totalt 96 spill fordelt på seks sett med 16 spill i hvert.

Norge har fått en god start og leder med 27 IMP etter de to første settene. I tredje sett er det Gunn Helness - Ida Wennevold og Åse Langeland - Gunn Tove Vist som skal forsvare Norges ære.

Følg med og vær med på å heie dem fram!

Norge har tatt ledelsen!

De norske damene har tatt ledelsen i åttendedelsfinalen mot Tyskland. I et jevnt førstesett vant Norge med fem IMP, mens andresettet endte med 33-11 i norsk favør. Dermed leder Norge med 27 IMP etter to av seks sett. Før tredjesettet tar til er stillinga 79-52. Det er fortsatt mange spill som gjenstår, men det er alltid godt med en god start. Vi håper flyten fortsetter videre utover ettermiddagen!

I tredje sett spiller Gunn Helness og Ida Wennevold i åpent rom, mens det er Gunn Tove Vist og Åse Langeland som skal forsvare de norske farger i lukket rom.

Følg 3.sett spill for spill

Running scores sluttspill damer

Se eget innlegg med løpende oppdatering fra kampen Norge - Tyskland

Noen uheldige spill mot England

Når kveldsmørket har senket seg over Wroclaw denne fredagskvelden i september har man mange spill å se tilbake på. Kvalifiseringa er over og vi klarte dessverre ikke å gå videre til sluttspillet. Vi visste på forhånd at vi måtte prestere opp mot vårt beste for å gå videre. Det startet bra mot USA, men fortsatte litt ujevnt. Det ble både noen store seire og noen stygge tap. I en del kamper føltes det som vi hadde mer inne, men ikke var nøyaktige nok og gjorde en del dårlige vurderinger. I fotball handler det om å få ballen i mål. I bridge handler det om å gjøre minst mulig feil og ta vare på de mulighetene en får. Før de to siste dagene så det tøft ut, men en god nest siste dag bidro til at vi fortsatt hadde muligheten før siste dag. Men vi var avhengige av to gode kamper den siste dagen.

Dessverre tapte vi dagens første kamp mot Latvia klart. Dermed var håpet om avansement ute før den siste kampen mot England, som for øvrig ble overført på BBO. Kampen endte med seier til England med sifrene 6-14 (29-46 i IMP). Vi følte vi var uheldige på en del av de store spillene i denne kampen. Nå er det viktig å understreke at jeg ikke mener å skylde på uflaks. Over tid får man som fortjent og må fokusere på de tingene man kan gjøre noe med, nemlig å forbedre sitt eget spill. Men i en enkeltkamp over relativt få spill kan man selvfølgelig være uheldig.

Allerede i kampens andre spill meldte brødrene Petter og Erik Eide seg helt opp i 7 spar. Spillet så slik ut:

Som du ser satt sparen 4-0 og syd måtte dermed få et trumfstikk. Ved det andre bordet meldte engelskmennene veldig forsiktig og stoppet allerede i 4 spar. Elleve IMP til England.

Det er ingen tvil om at man vil være i slem på kortene. Storeslemmen er også fair. Med trumfen 2-2 tåler du til og med at en av motstanderne har dama fjerde i hjerter. Med trumfen 3-1 trenger du i praksis hjerteren 3-2, eventuelt dama singel. Merk at du med kløverutspill blir frarøvet et inntak i bordet. Uten kløver ut tåler du både sparen 3-1 og hjerteren 4-1.

Allerede i neste spill ble det ny sving inn for England. Mens brødrene Eide stoppet i 1 grand sto engelskmennene Robson og Forrester på helt til utgang. Spillet så slik ut:

Jeg må si meg ganske uenig i Forresters meldevalg. Jeg regner med han håpet på å få et majorsvar fra makkeren som han kunne passe ned. Med det systemet de spiller finnes det visst ingen måte å stoppe i majorkontrakt på 4-3-tilpasning, i og med at 2 hjerter var invitt. Dermed fikk Forrester 3 grand fra makkeren. Hjerter ut er det klart beste for forsvaret, men i praksis var det ikke et alternativ slik meldingsforløpet hadde gått. Da Lars Eide valgte spar 7 (invittutspill) var den farga løst for spillefører. Kløveren sitter også fint for spillefører og hjerterkutten går. Da røyken hadde lagt seg ble det hele elleve stikk for spillefører etter at begge ruterhonnørene falt oppå hverandre i en desperat jakt på beit i kontrakten. Elleve nye IMP til England.

I kampens tiende spill meldte Lars Eide og Kristian B. Ellingsen seg opp i 5 ruter. Spillet så slik ut:

Etter at motparten har forsynt seg med to hjerterstikk er det elleve iskalde stikk i den kontrakten. På det andre bordet var England i 4 spar. Her er man avhengig av sparen 3-3. Etter å ha tatt for to hjerterstikk fortsatte vest med enda en hjerter til dobbeltrenons. Spillefører kunne ikke gjøre annet enn å trumfe på hånda, for så å ta for ess-konge i trumf. Deretter måtte han spille seg tilbake på hånda i ruter. Nå måtte han bare lukke øynene og spille en ny trumf. Om den satt 3-3 var han hjemme. Hvis ikke ville det bli tre sonebeit, mens 5 ruter kunne spilles hjem i blinde uavhengig av sparsitsen. Da sparen satt pent ble det ett IMP til England.

Nå skal det sies at det ikke var så unaturlig å havne i 4 spar fordi det er et fornuftig alternativ å hoppe til utgang over sperremeldinga 3 hjerter fra øst. Det var i praksis det som skjedde ved det andre bordet. Sett fra syds ståsted kan ess-konge fjerde i spar og et minoress være nok for at det skal stå 4 spar. Så jeg må nok innrømme at jeg kanskje meldte vel forsiktig da jeg bare sa 3 spar. Men denne gang gjorde det at vi kom i 5 ruter som er en overlegen kontrakt.

For å gi et bilde av hvor små marginene er i bridge kan vi se hva kampresultatet ville blitt om vi flytter på en spar i henholdsvis spill to og spill ti. Om sparen sitter 3-1 i spill to vinner Norge 14 IMP i stedet for å tape elleve. 25 IMP i sving bare der, altså. Jeg har sagt det før og sier det igjen. Slemspillene svinger mye. Om sparen sitter 4-2 på spill ti vinner Norge 14 IMP i stedet for å tape ett. 

Med disse to små "justeringene" ville ville Norge vunnet med 23 IMP i stedet for å tape med 17, og fått med seg drøyt 16 VP i stedet for 6 fra kampen.

Det er alltid surt å bli slått ut, men det har vært en fin erfaring for oss å delta i OL. Nå blir det spillefri for oss i morgen før parturneringa tar til på søndag.

Og så skal vi jo følge med på damene som spiller åttendedelsfinale mot Tyskland i morgen og søndag. Det blir spennende!

Det gjenstår fortsatt åtte bridgedager i Wroclaw, så det er stadig mye å se fram til. Følg med!

Damene møter Tyskland

Det norske damelaget har gjort en solid OL-turnering og endte til slutt på sjetteplass i sin pulje. Dermed er det som eneste norske lag videre til sluttspillet.

Gratulerer til  spillerne Gunn Helness, Ida Wennevold, Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Åse Langeland og Gunn Tove Vist og kaptein Tormod Røren!

Resultater

I åttendedelsfinalen blir Tyskland motstander. I sluttspillet er det lange kamper og mange spill å gjøre det på. Åttendedelsfinalen spilles lørdag og søndag og går over seks sett med 16 spill i hvert, det vil si totalt 96 spill. Spillestart er lørdag klokka 10:00.

Vi håper damene fortsetter den gode spillinga og ønsker lykke til!


Vi håper Gunn (t.v.), Ida og de andre jentene får mer å smile for i sluttspillet!
(Foto: Christina Lund Madsen)

Veteran- og åpenlaget utslått

Dessverre ble både veteranlaget og laget i åpen klasse utslått da grunnspillet i OL ble spilt i dag. Damelaget er trygt videre til åttendedelsfinale og skal forsvare Norges ære de neste dagene.

Veteranlaget hadde sjansen til å gå videre til siste slutt. Før siste kamp var det ikke mer enn halvannet poeng opp til den viktige 16.plassen. Dessverre ble det tap mot Pakistan i siste kamp, mens Hong Kong vant sin siste kamp klart. Dermed endte Norge på den sure 17.plassen og er utslått av mesterskapet. På forhånd var det forventet at laget skulle ha gode muligheter til å gå videre, så 17.plass av 24 lag må sies å være noe skuffende.

Resultater

Laget i åpen klasse meldte seg på igjen i kampen om avansement med en solid dag i går. Likevel var laget avhengig av en god sistedag for å kunne gå videre da det var mange lage med i kampen om de siste sluttspillsplassene. Det ble stortap mot Latvia i morgenkampen, og da var det reelle håpet om å gå videre ute. I den aller siste kampen var det BBO-overført oppgjør mot England. Norge var uheldige på en del av de store spillene i denne kampen, og England vant til slutt med 17 IMP. Norge endte dermed på 9.plass i sin pulje.

Resultater

Monaco endte for øvrig på femteplass i denne pulja. Også Geir Olav Tislevoll, som spiller på New Zealand, er videre til sluttspillet fra pulje C.

Damene videre, åpenlaget ute

Det norske damelaget er videre til sluttspill før den siste kampen i grunnspillet
Resultater

Laget i åpen klasse tapte dessverre nest siste kamp mot Latvia, og er i praksis ute før den siste kampen.
Resultater

Veteranlaget er i skrivende stund på 17.plass og har omtrent fem poeng opp til 16.plassen som gir avansement. Med en god sistekamp mot Pakistan er det mulig å gå videre.
Resultater

Klokka 14:00 vises det åpne lagets kamp mot England direkte på BBO.

Det drar seg til i Wroclaw

Det gjenstår nå en spilledag av grunnspillet i Wroclaw. For åpen klasse og dameklassen innebærer det to kamper i morgen, mens veteranene har tre kamper igjen.

Norges damelag har hatt et fint mesterskap så langt. Selv om de ble tre tap i dag ligger laget godt innenfor topp åtte som gir sluttspillsplass. Før den avsluttende kvalifiseringsdagen er damene nummer seks og har 29 VP ned til niendeplassen.
Resultater

Norges lag i åpen klasse hadde en god dag med 47 vinnerpoeng på sine tre kamper mot Belgia, Tunisia og Hong Kong. Det er mange om beinet i Norges pulje. Før de to siste kampene har Norge 169 VP og ligger på åttendeplass. Monaco innehar den viktige femteplassen med 182 VP. Det blir nok tøft for Norge å kjempe seg innenfor topp fem.

Men det som gir en ekstra sjanse er at den beste sekseren fra de tre puljene også går videre. Det er svært jevnt i kampen om å bli beste sekser. I Norges pulje ligger Island på sjetteplass med 170 VP, like foran Norge. I pulje A er India nummer seks med 171 VP, mens Irland i pulje C er beste sekser for øyeblikket med sine 173 VP.

Alt ligger til rette for en vanvittig spennende avslutning der det meste kan skje. Også New Zealand, med GeO Tislevoll på laget, er med i kampen om avansement. De spiller i pulje C og har 173 VP før de to siste kampene.

Norges veteranlag har hatt en fin dag og sanket 52 VP på fire kamper. Laget er nå innenfor topp 16 som gir plass i sluttspillet. Det er imidlertid jevnt også her og kun et halvt vinnerpoeng ned til Brasil på 17.plass. Norge trenger en god avslutning for å sikre avansement. Vi heier og håper det går veien!
Resultater


Rune (t.v.), Peter og resten av veteranene håper på sluttspill.
(Arkivfoto)

Følg Norges lag på BBO!

Torsdag blir det anledning til å følge Norge på BBO i to av kampene. I den første kampen som starter klokka 10:30 vises det åpne lagets oppgjør mot Belgia. I dagens siste kamp vises damelaget mot Tyrkia. Kampen starter klokka 16:50.

For laget i åpen klasse var gårdagen under pari. Det var på mange måter de forspilte sjansers dag. Unøyaktig spilling kombinert med mindre gode vurderinger holder ikke på dette nivået. Laget fikk med seg 12 VP mot Pakistan, 5 mot Island og 6 mot Japan. Avstanden opp til sjetteplassen er nå på 18 VP. Det gjenstår fem kamper, så det er fortsatt mulig å klatre. I dagens to siste kamper møter Norge Tunisia og Hong Kong.

Resultater


Du kan følge Lars Eide og hans mannskap på BBO mot Belgia kl. 10:30.

Damelaget hadde en solid dag i går. Først ble lederlaget Kina knust før det ble en ny solid seier mot Pakistan. I kveldskampen ble det uavgjort mot Japan. Laget ligger nå på andreplass.

Resultater

For veteranene ble ikke gårdagen riktig så god som vi hadde håpet på. Stortap mot India ble fulgt opp av en oppløftende storseier mot Polen. Deretter ble det en knepen seier mot Hong Kong før dagen ble avsluttet med stortap mot lederlaget USA. Nå er det over 20 VP opp til 16.plassen som gir avansement. Åtte kamper gjenstår, så det er fortsatt muligheter med en god avslutning.

Resultater

Hvordan spiller du?

Følgende spill er det siste fra kveldskampen onsdag. Etter en enkel meldesekvens blir du spillefører i 3 grand i øst og får spar 2 (norsk fordeling) ut fra syd. Nord følger med treeren. Hvordan planlegger du spilleføringa?

Du kan regne med to stikk i hver av majorfargene, samt tre ruterstikk og kløver ess, totalt åtte stikk. Hvor skal det niende stikket komme fra?

Om ruteren gir fire stikk er du hjemme. Du kan også forsøke å godspille et kløverstikk. Problemet med den planen er at du må slippe motparten inn to ganger og siste gang de kommer inn er sparen satt opp og du taper etter alt å dømme tre stikk i spar i tillegg til de to kløvertaperne.

Dermed er vel den reelle sjansen at ruteren gir fire stikk. Eller ser du noen tilleggssjanser?

For mange av spilleførerne kokte det ned til et valg i ruter. Ruter til esset fulgte begge motstanderne lavt på. Da du spilte en ny ruter fra bordet kom tieren på fra nord. Nå får du valget mellom å spille på at farga sitter 3-3 eller å ta finessen med ruter ni.

Disse valgene er ekle og man ønsker å gjøre det man kan for å slippe å måtte gjette.

Om man tenker litt ut av boksen finnes det kanskje en spilleplan som gjør at man slipper å gjette hvordan ruteren sitter.

En mulig spilleplan er å dukke en kløver i stikk to. Allerede nå legger du opp til en mulig skvis og får samtidig med deg at ruteren sitter jevnt fordelt hos motparten.

Nord vinner andre stikk med kløver knekt og fortsetter med en liten spar. Du får beholde stikket for spar konge fordi syd ønsker å holde forbindelsen åpen slik at nord har spar å spille når han eventuelt kommer inn.

Om du nå frir deg med din siste spar får syd sjansen til å ta for sine sparstikk, mens du legger opp til skvistempo.

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser satt ruteren aktuelt 3-3. Dermed fikk de som toppslo ruteren hjem kontrakten, mens de som tok finessen med nieren gikk beit.

Om syd for eksempel hadde hatt fire ruter ville nord blitt skvist i hjerter og kløver idet du tar for den siste ruterhonnøren etter at syd har fått for sine sparstikk.

En mulig sluttposisjon kan være slik:

Idet du tar for ruter dame må nord gi opp holdet enten i kløver eller hjerter. Som spillefører holder du et våkent øye med hva nord kaster. Selv kaster du motsatt farge før du fornøyd kan konstatere at du får kontraktstikket i den sorten nord valgte å kaste. Merk at om ruteren sitter 3-3 fra start får du også denne varianten med deg med den aktuelle spilleplanen.

Knusende seier mot Kina!

Det norske damelaget tok en knusende og overbevisende seier mot lederlaget Kina i dagens første kamp. IMP-scoren 62-7 var nok til å beholde 19,61 vinnerpoeng. Laget er demed på andreplass, helt oppe i ryggen på kineserne.

Kampen ble overført på BBO slik at de som følger mesterskapet hjemmefra også fikk ta aktivt del i spenninga. Det var fart i kortene og dermed ble det stor omsetning i en del av kampene.

I åpen klasse startet kampen mot Pakistan med noen dårlige vurderinger og uheldige spill slik at Norge lå under 30-0 etter bare noen få spill. Heldigvis kom Norge til hektene og scoret mange IMP etter hvert. Før de fire siste spillene ledet Norge med 19 IMP. Et par svinger ut i slutten gjorde at Norge vant med seks IMP til slutt.

Det var som nevnt mange store spill. Noen av dem vil jeg komme tilbake til utover kvelden.

Resultater damer

Resultater åpen klasse

Resultater veteran

Følg damene på BBO onsdag!

Det blir to sjanser til å følge det norske damelaget på BBO onsdag. Formiddagskampen mot lederlaget Kina vises klokka 10:30. I tillegg overføres kveldskampen mot Japan fra klokka 16:50. Benytt sjansene til å følge med og heie på Gunn, Ida, Liv Marit, Bodil, Åse og Gunn Tove (sistnevnte ankommer først i morgen)!

I midtkampen møter Norge for øvrig Pakistan.
Følg resultatene direkte

I åpen klasse åpner Norge mot Pakistan, som ligger relativt beskjedent plassert. I dagens to siste kamper blir det tøffere motstand når Island og Japan står for tur. Man kan ikke ta lett på noen kamper, så det gjelder å være skjerpet fra start!
Følg resultatene direkte

Veteranlaget skal opp mot India, Hong Kong, Polen og USA. De to førstnevnte lagene er middelhavsfarere, mens både polakkene og amerikanerne kjemper i toppen.
Følg resultatene direkte

Vi håper på en god norsk dag, både her i Wroclaw og der hjemme!