Vi følger Norge - Monaco

Nå er siste kamp i EM 2016 godt i gang. Etter at det buttet litt i mot i slutten av forrige kamp mot Russland ble det bare en knepen seier. Det betyr at Norge er avhengige av et godt resultat i kampen mot Monaco for å kunne bli blant de syv beste lagene.

Norge stiller med Boye Brogeland - Espen Lindqvist i åpent rom og Erik Berg - Steffen Fredrik Simonsen i lukket rom.

Allerede i første spill ble det dessverre utgangssving til Monaco da 3 NT kom på forskjellige hender ved de to bordene.

Da Norge fikk kontrakten i nord pekte ruter seg ut om det klart beste utspillet fra øst. Spar er mindre aktuelt fra kongen tynt fjerde siden syd med sin gjentatte søkemelding ofte indikerer firekorts spar.

Simonsen var sjanseløs med ruter ut til nieren. Det hele endte med to beit.

På det andre bordet fikk Monaco kontrakten i i syd. Det var langt fra like naturlig å spille ut ruter fra vests hånd.

Da Boye valgte en hjerter ut ble det enkelt for spillefører. Espen stakk og skiftet til ruter, Multon lasjerte to ganger før han spilte kløveress og kløver til knekten. Boye vant forsvarets fjerde stikk med kløver dame. Men det fantes ingen medisin.

Med spar konge i kutt ble det to sparstikk, tre hjerterstikk, et ruterstikk og tre kløverstikk til spillefører. Vunnet utgang ga 11 IMP til Monaco.

Heldigvis ble det utgangssving inn til Norge på spill 6.

Etter 12 spill leder Monaco 20-17, og det ser ut som Norge trenger noen IMP på slutten for å bli topp 7.

Vi kan ikke gjøre annet enn å krysse alt vi har!

Norge - Monaco på BBO 15:30

Da er oppsettet for BBO-kampene i siste runde klart. Ikke uventet får vi se Norge mot Monaco med Geir Helgemo og Tor Helness på laget.

Så får vi bare håpe at det blir mye å glede seg over sett med norske øyne!

Kampstart er klokka 15:30. Følg med!

Tett som hagl!

Drøyt midtveis i nest siste kamp leder Norge 28-0 mot Russland og innehar den særdeles viktige syvendeplassen i åpen klasse. Men det er tett som hagl. Fra Bulgaria på sjette- til Italia på ellevteplass skiller ikke mer enn drøyt 7 vinnerpoeng. For en spennende avslutning dette blir!

Vi håper Norge kan kapre med seg enda noen vinnerpoeng fra kampen mot russerne før det hele skal avgjøres mot gamle kjenninger på Monacos lag.

HEIA NORGE!

Følg dramaet direkte på resultatsiden (running scores)
Følg Norge - Russland spill for spill

Skal det bli norsk deltagelse i VM for nasjonslag i franske Lyon neste sommer ser det ut til at vi må sette vår lit til laget i åpen klasse. Både damene og veteranene ligger for øyeblikket omtrent 20 poeng bak kvalifiseringsgrensen med en drøy kamp igjen å spille.

Vi følger Norge - Tyskland (oppdatert)

Kampen mellom Norge og Tyskland har nerve og er foreløpig relativt jevnspilt.

Tyskland hadde et par småsvinger inn til å begynne med. På et spill meldte de en 4 hjerter på 13 mot 10 honnørpoeng. 10 stikk og 6 IMP til tyskerne da Norge stoppet i delkontrakt.

Så stoppet tyskerne i delkontrakt på et par spill der Norge meldte utgang. Den ene var rett og slett litt for hardmeldt, mens kortene passet dårlig sammen på den andre. Henholdsvis 4 og 7 IMP til tyskerne.

Mellom de to sistnevnte spillene kom det heldigvis et skikkelig gladspill til Norge:

Boye fikk trumf ut. Det er 12 sikre stikk ved å stjele 2 ruter på den korte trumfhånda. Sjansen for der trettende stikket ligger i å godspille et kløverstikk eller falle tilbake på hjerterkapp hvis det ikke går.

Utspillet ble sluppet til dama på hånda. Deretter kløver ess og kløver til stjeling. Ruter ess og ruter til stjeling. Ny kløver til stjeling, og begge fulgte farge. Nå kunne Boye stjel en ruter til før han stjal god kløveren. Inne på bordet tok han ut motpartens trumf før han spilte hjerter til esset og kastet bordets hjertertaper på den godspilte kløveren.

Det ble 11 deilige IMP til Norge da Tyskland stoppet i lilleslem på det andre bordet.

Etter 12 av 16 spill ledet Norge 32-30.

Spillene 13 til 15 gikk ut.

På spill 16 ble det dramatikk i åpent rom da Norge meldte seg helt opp i 6 NT. Denne kontrakten var død og alle norske som fulgte kampen på BBO fryktet mange IMP ut.

Det er ikke alt som skjer ved bordet som blir referert på BBO. Denne gang hadde en av de tyske spillerne glemt å alertere en melding. At Hoftaniska pg Charlsen ikke hadde all informasjonen de hadde rett på hadde innvirkning på deres vurdering av kortene og det videre meldingsforløpet.

Tyskerne stoppet i 4 NT på det andre bordet med ti stikk, mens Charlsen gikk to beit i 6 NT. 13 IMP til tyskerne dersom dette resultatet blir stående. Vi får håpe Norge får medhold fra turneringslederen!

 

Lørdag: Avgjørelsene faller

Lørdag avsluttes EM med tre kamper i alle klassene. Det spilles om medaljer og VM-plasser, så det ligger an til en spennende dag for oss som er bridgeinteresserte.

Norge er på skuddhold til å kvalifisere seg til VM både i åpen klasse og dameklassen. I veteranklassen ser det tyngre ut, selv om det fortsatt er en ørliten teoretisk sjanse.

I åpen klasse skal Norge møte Tyskland (BBO), Russland og Monaco (BBO).
Running scores

I dameklassen skal Norge spille mot Skottland, Israel og Russland.
Running scores

I veteranklassen er Norges motstandere Finland, Portugal og Italia.
Running scores

Første kamp starter 09:30, kamp to starter 12:50, mens siste og avgjørende kamp starter 15:30. Forhåpentligvis får de norske lagene en god avslutning slik at vi får minst et lag kvalifisert for neste års VM!

Du kan følge Norges kamper spill for spill ved å klikke på de respektive motstanderne. For livetabeller klikk på running scores.

Norge på BBO 09:30

Norges lag i åpen klasse møter Tyskland i dagens første kamp som starter klokka 09:30. Kampen overføres direkte på BBO.

Norge stiller med Boye Brogeland - Espen Lindqvist og Thor Erik Hoftaniska - Thomas Charlsen.

Vi ønsker lykke til og håper gutta får ut sitt beste i jakten på VM-billett på mesterskapets siste dag!

Instruktiv motspillsprøve

I fredagens andre kamp dukket det opp et instruktivt motspillspoeng allerede i det første spillet. Du kan jo prøve å se om du består prøven.

Motparten har altså kommet i 4 hjerter etter at øst har vist renons i spar og minimumshånd. Makker spiller ut ruterknekt, og spillefører legger liten i bordet. Så skal du prøve å legge en plan for motspillet fra nords posisjon.

Vi har ingen stikk i spar og maksimalt et stikk i kløver siden det er singelton i bordet. Makker kan kanskje ha et trumfstikk på en god dag, men det er langt fra sikkert.

Turneringsformen er lagkamp og dermed er det beita som teller. I klartekst vil det si at vi helst bør ha tre stikk ved hjelp av ruterfarga for at vi skal kunne beite motparten.

Det er lurt å stille seg et par spørsmål før man spiller på til første stikk. Hvordan må det sitte for at vi skal få beit? Og unner du makker å beholde første stikket for ruter knekt?

Nei, her er nok den reelle beitesjansen at makker har singelton ruter. Poenget er at det ikke finnes noen vei til beit dersom spillefører er kort i ruter.

Siden du ikke har noe inntak utenom ruteren må du være påpasselig med å stikke over ruteren og fortsette ruterspillet. Utspillet kan være fra kn109, men da er det aldri beit. Om makker derimot har singel ruter kan hun få ei stjeling etter at du har tatt for esset og kongen. En tilleggssjanse er at makker har dobbel ruter og kn10x eller kn9x i trumf. Da vil hun få trumfhøyning idet du spiller en tredje ruter.

Hele spillet så slik ut:

I den aktuelle runden var jeg BBO-operatør i kampen mellom Polen og Ungarn i dameklassen. Nord-syd for lederlaget Polen var Katarzyna Dufrat og Justyna Zmuda, som nylig tok sølv i EM for damepar. Førstnevnte tenkte seg litt om da utspillet kom, men kom ganske fort fram til hva som var beitevarianten. Dermed stakk hun med kongen, tok for esset og spilte ruter til stjeling hos sin makker som så kunne ta beita med kløver ess.

Faktisk gikk 4 hjerter hjem ved en del bord som et resultat av at nord litt sløvt la liten hjerter på utspillet. Da var det ikke lenger noen vei til beit fordi spillefører kunne kaste to rutertapere på esset og kongen i spar.

Storseier mot Estland!

I åpen klasse er Norge tilbake på vinnersporet etter den blytunge morgenkampen mot Frankrike. Først ble Serbia slått med 12 VP mot 8. Deretter ble det en deilig storseier mot Estland. IMP-sifrene 47-4 gjør at Norge får med seg 18,44 vinnerpoeng fra kampen. Nå er laget ikke mer enn drøyt 3 vinnerpoeng bak den viktige syvendeplassen som gir VM-plass. Det spilles en kamp til i kveld før det hele avgjøres med tre kamper i morgen lørdag. Vi håper på en god avslutning!

Følg kveldskampen mot Tyrkia
Running sores

Damene og veteranene har spillefri i kveld. I disse to klassene gjenstår det tre kamper som spilles i morgen.

Det norske damelaget har i dag møtt tøff motstand og poengsankinga har ikke vært all verdens, men heldigvis fikk de med seg en seier mot Tyskland i siste kamp. Avstanden opp til den viktige syvendeplassen er nå 10 poeng. Det er mulig å hente inn med en perfekt avslutning i morgen. Kom igjen, jenter. Vi heier på dere!

Veteranlaget har spilt middels i dag og har dessverre så mye som 21 poeng opp til sjetteplassen som gir VM-billett før de tre siste kampene. Man skal aldri si aldri, men dette ser tøft ut. Karene er rutinerte så vi håper de får full klaff i morgen.

Slaktet av Frankrike

Dessverre ble stortap for det åpne laget i dagens første kamp mot gulljagende Frankrike. Det var ingen god kamp av det norske laget, mens franskmennene både spilte godt og var litt heldige på de store spillene.

I kampens femte spill meldte Boye og Espen 6 kløver. Kun hjerter ess manglet. Resten var potte tett og dermed 1370 til Norge.

I åpent rom var det litt mer action idet Thor Erik og Thomas sperret svært aggressivt for å gjøre det vanskelig for motstanderne. Det hele endte med at Frankrike meldte seg opp i 7 kløver.

Thomas doblet for å be om en annen farge ut, og Thor Erik måtte gjette hvilken av rødfargene han skulle spille ut. Han valgte dessverre ruter og da var det 13 enkle stikk.

Scoren 2660 ga 15 IMP til Frankrike. Om Thor Erik hadde truffet utspillet ville det i stedet blitt 18 til Norge. Hvilken forskjell!

I spill 9 satset Boye på at det sto storeslem og hoppet ukontrollert til 7 ruter. Han var avhengig av hjerteress hos makker, at trumfen skulle løse seg uten taper og at det var nok stikk. Det var ikke blink denne gangen. Motparten måtte få et hjerterstikk.

På det andre bordet stoppet franskmennene i 6 ruter, og vant dermed 14 IMP på spillet.

Totalt tapte Norge hele 4-65, 0-20 i vinnerpoeng. Men de andre resultatene var brukbare sett med norske øyne slik at det fortsatt er realisitisk å håpe på VM-plass.

I skrivende stund ligger det an til en knepen seier mot Serbia. Stå på videre, gutter!

Fredag

Fredag er det fire kamper i åpen klasse, mens damene og veteranene har tre kamper hver.

I åpen klasse skal Norge spille mot Frankrike (BBO), Serbia, Estland og Tyrkia.
Running scores

I dameklassen skal Norge møte PolenEngland og Tyskland.
Running scores

I veteranklassen skal Norge spille mot IsraelNederland og Romania.
Running scores

Du kan følge Norge spill for spill  ved å trykke på de respektive motstanderne. Kamp 1 starter klokka 10, kamp 2 klokka 13.20, kamp 3 klokka 16 og kamp 4 klokka 18.40.

For å følge utviklinga direkte i de ulike klassene kan du klikke på Running scores.

Norge på BBO klokka 10

Det drar seg til i EM. To spilledager gjenstår. Det åpne laget har syv kamper til, mens damene og veteranene har seks kamper igjen. Alle lagene har sjans til å kvalifisere seg til VM.

I fredagens føste kamp som starter klokka 10 vises Norge på BBO mot topplaget Frankrike. Dette blir en spennende kamp. Vi håper Norge får med seg et godt resultat. Brogeland - Lindqvist og Hoftaniska - Charlsen spiller for Norge.

Vi krysser fingrene og sier HEIA NORGE!

Systemseier

Det norske damelaget hadde en solid dag med drøyt 40 vinnerpoeng på tre kamper mot henholdsvis Finland, Hellas og Nederland. De er nå oppe på åttendeplass, knapt seks poeng bak syvendeplassen som etter alt å dømme gir VM-billett. Vi skal se på et spill fra kampen mot Hellas der Gunn Tove Vist og Torild Heskje sørget for et av mange vinstspill ved å stoppe i tide.
Hvordan ville du og makker meldt disse to hendene, og hva ville sluttkontrakten blitt?
Gunn Tove og Torild spiller med overføringssvar etter åpning 1 kløver, en konvensjon som etter hvert har blitt ganske populær. Dette systemet går blant annet ut på at man melder 1 ruter for å vise hjerter og 1 hjerter for å vise spar. En av de viktigste fordelene er at man får litt mer melderom og faktisk kan finne ut om tilpass allerede på 1-trinnet.
I det aktuelle spillet åpnet Gunn Tove i øst med 1 kløver i fjerde hånd. Torild svarte 1 ruter, som altså viser hjerter. Gunn Toves gjenmelding var et hopp til 2 hjerter. Dette er en meget presist definert melding som viser 4-korts hjerterstøtte og helt minimum (11-12 hp). Når makker hadde begrenset hånda si såpass så Torild ingen grunn til å invitere til utgang selv om hun satt med 11 hp selv.
Hele spillet så slik ut:
 
Der meldingsforløpet innledes med 1 kløver – 1 hjerter – 2 hjerter er det kanskje vanskelig for vest ikke å legge inn en invitt? Vest har ikke all verdens, men mot en makshånd hos makker kan det kanskje stå utgang på en god dag.
Dette spørsmålet trengte ikke Torild ta stilling til siden makkeren hadde fått begrenset hånda si så presist.
Når vi ser øst og vests hender mot hverandre ser det ut til at det er vanskelig å komme unna to kløvertapere og en taper i hver av rødfargene. Hvis sparfinessen ryker kan det faktisk være beit allerede på 3-trinnet. Så disse kortene ønsker man ikke være i utgang med.
Gunn Tove spilte bra og fikk ni stikk i 2 hjerter. Grekerne på det andre bordet meldte seg helt opp i 4 hjerter og gikk hele fire beit da trumfen satt 4-1 og det ble spilt litt uforsiktig. 140+200 inn ga 8 IMP til Norge.
Overføringa skal få mye av æren for dette vinstspillet. Kun to av de 22 dameparene som satt med disse kortene klarte å stoppe såpass lavt at de fikk score inn. En aldri så liten systemseier til våre damer altså.

Tor imponerer Tor

Tor Bakke spiller i et av tre par på Norges veteranlag i EM. Omtrent tredje hver kamp står han og makker Arve Farstad over. Da brukes tida til å følge med resultatene og gjerne være tilskuer i en BBO-overført kamp. Tor sto over dagens første kamp og fikk sjansen til å følge sin navnebror med etternavnet Helness og Monaco i deres kamp mot Wales.  Waliserne fikk smertelig erfare at det er skummelt å være unøyaktig i motspillet mot en nordmann i Monacodrakt.

Bakke har sendt inn følgende referat av spillet:

Tor Helness i øst spilte 5 ruter. Utspill spar til damen og skift til kløver til knekten. Ny spar ble stjålet og ruter dame fikk beholde neste stikk. Dermed var et ekstra stikk sikret! Liten hjerter og syd måtte legge lavt slik at damen fikk stikket. Deretter ble syd spilt inn på trumfesset Han måtte spille kløver for å presse ut esset før kløvertaper forsvinner på 4.hjerter. Han valgte kløver konge, men da stakk Tor med esset og tok hjerter ess før nord ble spilt inn i kløver og måtte spille til dobbeltrenons. Det hjelper heller ikke å spille liten kløver til damen. Da tas selvfølgelig ikke hjerter ess, og ny kløver vil føre til at syd blir innspilt. Dermed kun 300 ut mot 650 på andre bordet og 8 imps til Monaco.

Vi ser for øvrig at syd må fortsette i kløver i stikk tre for at forsvaret skal få med seg et stikk til. Da får forsvaret satt opp kløveren før en av dem blir innspilt. 500 ut ville uansett gitt 4 IMP til Monaco. Nå ble det altså 4 IMP ekstra i bonus etter litt slapt motspill av waliserne og desto mer våken spilleføring av Tor Helness.

Takk til Tor Bakke for en fin spillhistorie. Vi ønsker ham og resten av veteranlaget lykke til i EM-innspurten. Vi håper på norsk VM-billett og heier som bare det!

 

Torsdag

 Onsdagen ga både gleder og sorger. Svært oppløftende var damelagets prestasjon med fire gode seire der i blant mot Italia. Nå er det ca. 10 VP opp til sjuende plass som gir plass i VM i Frankrike neste år (forutsatt at Frankrike er blant de seks første). Det er fortsatt muligheter for åpen- og veteranlaget også. Åpen hadde en heller dårlig dag.

Kamper åpen: Latvia, Tsjekkia, Irland (BBO) og Romania. Running score.

Kamper damer: Finland, Hellas og Nederland. Running score.

Kamper veteran: Spania, Skottland og Tyrkia. Running score.

Serverproblemer gjør at vi ikke får lenket til scorecard for dame- og veterankampen som startet kl. 13.20. Ser ut til å være i orden nå - så lenge det varer.

Svinger slemspillene for mye?

For det åpne EM-laget var gårdagen tung. Det ble riktignok storseier mot Georgia i første kamp, men deretter fulgte stortap mot Polen og uavgjort mot Ukraina før dagen ble avsluttet med stortap mot Færøyene.
Det var ikke optimal spilling fra de norske, men samtidig var det en del stang ut. Det er ofte en viss sammenheng mellom udrag og feil.
Dersom Frankrike, som skal arrangere neste års VM, er blant de seks beste lagene vil også syvendeplassen gi VM-billett fordi vertsnasjonen har friplass. Foreløpig leder Frankrike åpen klasse, og dermed ser det ut til at det gjelder å være nummer syv eller bedre dersom man ønsker å reise til Lyon neste sommer.
Da gårdagen startet lå Norge på denne omtalte syvendeplassen. Differansen ned til lag nummer åtte var ikke mer enn 0,7 vinnerpoeng. Etter å ha sanket drøyt 30 vinnerpoeng, 10 under middels, på fire kamper falt Norge til ellevteplass. Nå er det 17 poeng opp til nummer syv. Heldigvis er det elleve kamper igjen og mange vinnerpoeng å spille om. Med en god avslutning er det fortsatt muligheter for å komme til VM.

Vi skal her se på et spill som skapte stor sving i kampen mot Færøyene. Som så ofte før er det mange IMP på spill når det meldes slem. Både Norge og Færøyene meldte 6 ruter i nord. Som vi ser var det en hardmeldt kontrakt, men det var da ikke dødt.

Ved begge bord kom det hjerter ut. Man må gi bort stikk for trumfesset og dermed er eneste sjanse for å klare kontrakten å løse kløveren uten taper. Ikke en veldig stor sjanse, men det kan skje. Den beste sjansen er at dama sitter singel eller dobbel på ei av hendene og faller når man spiller kløveren fra topp.
Begge bord spilte kløver til esset på hånda etter å ha tatt ut trumfen. Øst fulgt på med nieren. Planen var altså i utgangspunktet å legge ned esset og kongen i håp om at dama skulle komme på. Endrer du plan etter at nieren kom på? Nå har det jo nemlig dukket opp en annen variant. Dersom øst har 109 dobbel er riktig variant å gå inn på bordet og dra knekten. Om vest følger med en liten lar du den seile, og om han dekke med dama faller tieren under kongen og åtteren er godspilt.
Er det så et reint valg hvilken variant man velger?
Nei, fortsatt er sjansen større for at dama sitter dobbel på ei av hendene en at øst skal ha eksakt 109 dobbel og vest D653. Regelen om begrenset valg gjelder også i dette tilfellet. Om øst hadde hatt 109 dobbel kunne han like gjerne lagt tieren under esset. Med D9 må han legge nieren. Det er et tilleggspoeng at en motspiller som virkelig er på høyden kan finne på å legge nieren fra 109 fjerde for å prøve å lure spillefører.
Thor Erik Hoftaniske spilte med oddsen og la ned kløverkonge, mens spilleren fra Færøyene gikk inn på bordet og dro kløver knekt. Om vest har både dama og tieren i kløveren går begge spilleførerne beit. Men dersom øst har enten singel tier eller singel dama igjen står hele 32 IMP på spill.

Dessverre for vår del hadde øst denne gang 109 dobbel, og det var aktuelt riktig å spille mot oddsen. Færøyene vant slemmen, mens Norge gikk beit. 16 IMP ut. Dersom Thor Erik hadde funnet en av motspillerne med dama dobbel ville Norge i stedet vunnet 16 IMP. Her er alle kortene:

Da alle spillene var sammenlignet i kampen mellom Norge og Færøyene viste det seg at Norge tapte med 29 IMP. Det betyr at Norge fikk med seg 3,42 vinnerpoeng fra denne kampen.
Om kløverdama i stedet hadde sittet dobbel ville Norge vunnet med 3 IMP og fått med seg nesten 11 vinnerpoeng fra kampen. Det er hele 7,5 vinnerpoeng i forskjell!
Jeg har til tider tenkt at slemspillene svinger for mye i lagkamp. Her blir altså 7,5 av 20 vinnerpoeng som deles ut avgjort av hvor mange kløver som sitter sammen med dama. Noen tilfeldigheter blir det, og selv om det er urettferdig vil det noen ganger være den som spiller mot oddsen som vinner kontrakten.
Når det først er slik at slemspillene avgjør mye viser det også at det er viktig med god slemteknikk og trening på å vurdere kortenes verdi når man er i nærheten av slemsonen. Slemspill er relativt lite frekvente, men når de først kommer er det mange IMP på spill. Meldetening på BBO med fokus på slemspill er kanskje ikke så ueffent?

Et par spill fra damene

Det norske damelaget har som mål å kvalifisere seg for Venice Cup, som VM for damelandslag også kalles. For å være sikker på VM-plass må man være blant de seks beste i EM, men så lenge Frankrike, som er vertsnasjonen for kommende VM, er innenfor topp seks vil også laget på syvendeplass kvalifisere seg.  Det startet virkelig bra om man ser bort fra stortap i lagets første kamp. Etter dette fulgte fire storseire, og laget lå på en oppløftende fjerdeplass etter de to første spilledagene.
Dag tre var dessverre blytung med tre klare tap. Det går opp og ned i lange mesterskap, så det er om å gjøre at man kommer ut av en negativ trend så fort som mulig. Det er uansett ikke tid til å dvele lenge over ferdigspilte kamper.
Heldigvis var jentene tilbake på vinnersporet i onsdagens morgenkamp, og fikk med seg 14 vinnerpoeng fra kampen mot Spania. Videre utover dagen ble både Ungarn og San Marino knust, og Norge fikk også med seg en fin seier mot Italia (12 VP). En veldig bra dag for damene som med det har tatt kraftig innpå i kampen om VM-plass. Det er nå omtrent 10 VP opp til den magiske syvendeplassen. Vi håper på en god dag også i morgen!
Så langt i mesterskapet har vi enda ikke fått se Norges damelag på BBO. Likevel er det på sin plass å referere et par fine spill fra jentene som også dere der hjemme kan ha glede av å lese om.

I det følgende spillet skal vi få se ei fin spilleføring utført av Gunn Tove Vist. Hun ble spillefører i 4 hjerter etter at motparten hadde vært aktivt med i meldingsforløpet. Har du en plan for spillet? Utspillet var ruter konge etterfulgt av kløver til esset og ny kløver.

Gunn Tove vet å lytte til meldingsforløpet, og hadde derfor et ganske klart bilde av hvordan kortene var fordelt hos motstanderne. Siden vest hadde meldt 3 NT måtte hun ha spar konge. Hun var også favoritt til å ha hjerter dame. Dersom vest sitter bak med dama tredje i hjerter er det fare for at det bli en taper i hver farge. Selv om spar konge sitter i kutt mangler man så mange mellomkort i farga at man må regne med en taper der.

Etter å ha vunnet tredje stikk med kløver konge spilte Gunn Tove hjerter til esset og en kløver til stjeling med hjerter ti. Øst fulgte farge og dermed var bordets kløver godspilt. En hjerter til kongen viste at øst hadde singelton fra start, og at vest måtte få for dama. Motparten har allerede fått to stikk. Ser du hvordan vi skal unngå at vest får et sparstikk når vi er framme i følgende posisjon?

Etter å ha tatt for de to stående kløverne spilte Gunn Tove spar til dama og deretter fridde hun seg med en trumf som satte vest inn. Nå kunne hun velge mellom pest og kolera. Enten måtte hun spille spar opp i spilleførers kombinerte saks eller ruter til dobbeltrenons. Uansett vunnet soneutgang og  12 IMP til Norge da Frankrike gikk beit på det andre bordet. Hele spillet så slik ut:

Dessverre tapte Norge kampen mot Frankrike, men dette spillet var altså et lyspunkt. 

I samme kampen meldte Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding seg opp i en fin storeslem. Har du en spilleplan i 7 spar i øst etter kløver 3 ut (norske)?

Forutsatt at trumfen løser seg uten taper har du 12 sikre stikk. Det er muligheter for å få tak i det manglende stikket i alle tre sidefargene. Kløveren og ruteren kan gi langfargestikk om ikke fargene sitter for surt, og i tillegg har man muligheten for å ta finessen i hjerter. Dette må vel kunne ordne seg på et vis?
I denne typen spill er det om å gjøre å maksimere sjansen for hjemgang, og det gjøres best ved å kombinere mulighetene.
Ann Karin vant utspillet med kløver ess og dro ut trumfen i fire runder da nord hadde firekorts. Deretter la hun ned en kløverhonnør for å se om farga satt rundt. Dessverre viste det seg at syd hadde knekten femte, og det manglende stikket kunne da ikke settes opp i kløver.
Nå er det rødfargene som gjenstår. En mulighet er ruteren 3-3, en annen mulighet er hjerterfinessen. Dessverre får vi ikke testet begge deler på grunn av manglende forbindelse mellom hendene. Det hele koker ned til at man velger det som har størst sannsynlighet. Sjansen for at hjerter konge sitter i kutt er 50 %, mens sjansen for at ruteren er fordelt 3-3 hos motstanderne er omtrent 37 %.

Etter å ha kastet to rutere på konge-dame i kløver spilte dermed Ann Karin hjerter til dama. Denne gang stemte kartet med terrenget. Ruteren satt 4-2, men heldigvis satt hjerter konge i kutt. Frankrike kopierte 7 spar på det andre bordet. Selv om spillet gikk ut er det alltid gøy å melde og vinne storeslem. Her er alle kortene:

Boye Brogeland var for øvrig i 7 NT på samme spillet etter at motparten hadde vært med og sperret i hjerter. I den kontrakten har man sjansen til å teste ruteren før man tar hjerterfinessen, rett og slett fordi man ikke trenger å bekymre seg for stjelinger i mot når man spiller grandkontrakt.

Onsdag

 Tirsdag ga en god avslutning for både åpen- og veteranlaget med klare seire over henholdsvis Sveits og Belgia. Damene fikk en "tung" kamp mot Frankrike. Onsdag gir nye muligheter - hele fire av dem i alle tre klassene.

Åpenlaget spiller mot Georgia, Polen (BBO), Ukraina og Færøyene. Running score.

Damene spiller mot Spania, Ungarn, Italia og San Marino. Running score.

Veteranlaget spiller mot Frankrike, Serbia, Wales og Østerrike. Running score.

Ei undervurdert melding?

EM er nå godt i gang. Åpen klasse har unnagjort omtrent to tredjedeler, mens dame- og veteranklassen enda ikke er halvveis. Det norske laget i åpen klasse hadde totalt sett en ganske bra dag, mye takket være en kanonkamp i siste runde mot Sveits hvor nesten alle vinnerpoengene ble norske. Totalt sanket laget snaut 38 vinnerpoeng på tre kamper og ligger på syvendeplass. Om dagens poengsnitt per kamp fortsetter i resten av mesterskapet er det meget realistisk å kvalifisere seg for VM.
Damelaget hadde dessverre en meget tung dag og sanket mindre enn elleve vinnerpoeng i løpet av tre kamper. I skrivende stund ligger de på tolvteplass, og er dessverre et godt stykke unna VM-billett. Heldigvis er det mange kamper igjen og jentene har vist før at de kan reise seg og spille inn mange vinnerpoeng. Det gjelder å ha tro på egne ferdigheter og ta et og et spill. Stå på, jenter!
Veteranlaget tapte stygt mot England i morgenkampen. I kamp to ble det også tap, denne gang mot Tyskland, men laget fikk i alle fall med seg drøyt seks vinnerpoeng fra kampen. Heldigvis ble det storseier mot Belgia i kveldskampen. Laget ligger på 16.plass etter tre av syv spilledager. De har hatt relativt tøff motstand i starten så det vil ikke overraske om de klatrer mange plasser i siste del av mesterskapet. Drømmen om VM lever i beste velgående da det ikke er avskrekkende langt opp. Vi mønstrer et rutinert mannskap som vet at mye avgjøres mot slutten.

Før vi tar kvelden er det verdt å se på et spill fra dagens midtkamp. Du skal få samme meldeprøve som Erik Berg på det åpne laget fikk i kampen mot England. Hva melder du over 1 NT (15-17) med følgende kort?

Du har altså en oversterk grandhånd og var ikke ferdig med å summere honnørpoeng før du hørte din høyre motstander åpne med 1 NT. Han har vist minst 15 hp og selv har du hele 21. Det betyr at det ikke er særlig mer enn 4 hp igjen til de to siste ved bordet. Du har muligheten til å doble for å vise en hånd som er minst like sterk hånd som åpneren. Det har du i aller høyeste grad, så da er vel saken biff?

Nei, vent litt. Før du eventuelt dobler må du ta stilling til hva det er sannsynlig at makker melder. Du vet at han har en tilnærmet blank hånd som gjør at han kan bli fristet til å ta ut i sin lengste farge på 2-trinnet. Er det ønskelig?

Er det nødvendigvis så lukurativt å vinne meldingsforløpet i dette spillet? Når du vet at omtrent alle poengene er fordelt mellom deg og en motstander blir det jo slik at den som blir spillefører må spille alt fra egen hånd. I slike spill kan det ofte være tilfelle at det lønner seg å unngå å få kontrakten. Selv om du har tette kort har du ingen riktig lange farger som genererer mange stikk og dessuten et par hull i både spar og kløver.

Nei, her ønsker vi heller å spille motspill og den beste måten å sikre det på er faktisk å passe selv med over halvparten av honnørpoengene. Motparten er dessuten i sonen. Når vi ikke har tro på at egen side kan vinne utgang er det jo bedre å ta inn sonebeiter i motpartens kontrakt. Så til syvende og sist er ikke hovedpoenget med å passe at man er redd for å gå beit på 2-trinnet, men muligheten for å ta flere sonebeiter i motpartens kontrakt.
Erik valgte å passe, og ikke overraskende gikk det pass rundt. Han spilte ut en hjerterhonnør for å se bordet. Ruterknekten var det eneste honnørpoenget som kom til syne hos blindemann. Erik skiftet til spar i stikk to som gikk til makkers knekt og spilleførers dame. Spillefører gikk på ruteren. Inne på ruter ess godspilte Erik sparen.
Dessverre hadde spillefører såpass lang ruterfarge at det ble bare ei beit etter at Erik fikk to sparstikk og tre hjerterstikk i tillegg til de to minoressene. Denne gang hadde nord-syd 4-4-tilpass i kløver og delkontrakt i kløver med ti stikk er mulig å vinne. Likevel har jeg stor sans for taktikken som ligger bak passen. Neste gang kan det bli både to og tre sonebeit, hvis bare spillefører ikke dukker opp med en tett langfarge.

Hele spillet så slik ut:

Engelskmannen på det andre bordet tenkte på samme måte som Erik og 1 NT  i øst med ei beit ble kopiert der.
Selv om det sto en del stikk nord-syd denne gang takket være tilpassen i kløver vil jeg si at dette spillet viser at pass kan være ei undervurdert melding i bridge.

Helgeness i slemsonen

Monaco startet EM litt under pari, og lå 14.plass etter de åtte første kampene. Med nordmennene Geir Helgemo og Tor Helness på laget er de alltid å regne med i de store mesterskapene. Nå har de fått opp dampen og ligger i skrivende stund som nummer fire.
Jeg fikk gleden av å følge Geir og Tor i kampen mot vertsnasjonen Ungarn mandag ettermiddag (runde 17). I følgende spill, som var kampens åttende, meldte de seg opp i lilleslem i kløver:
 
Det er kun en taper i ruter, men er det nok stikk på 4-4-tilpassen?
Geir fikk trumf ut fra nord som han stakk med kongen i bordet. Deretter fulgte ruter til kongen og esset. Ungareren fortsatte med en ny trumf som Geir vant på hånda. Syd fulgte farge, og dermed var det klart at trumfen satt jevnt fordelt. I stikk fire spilte Geir hjerter til esset og deretter ny hjerter. Kongen kom på fra syd og Geir stjal på hånda. Nå tok han for ruter konge før han spilte spar til kongen i bordet. Nok en hjerter til stjeling med håndas siste trumf. Syd kastet en spar, og dermed var nord markert med femkorts hjerter.
Geir spilte en ruter til stjeling i følgende posisjon. Med trusselkort i alle tre sidefargene var det nå tid for å skvise til seg det tolvte stikket.
 

Nord kastet aktuelt hjerter 8. Da Geir tok ut syds siste trumf ble nord skvist sønder og sammen. Kastet han hjerter dame ville Geir få kontraktsstikket på hjerter knekt. Om han i stedet kvittet seg med sparholdet ville Geirs lille spar på hånda bli godspilt.

Merk at syd må holde ruteren og nord hjerteren. Dermed vil den av de to som har minst firekorts spar bli skvist.

12 stikk og vunnet lilleslem. Spillet gikk ut etter at ungarerne på det andre bordet vant samme kontrakt etter eksakt samme spilleføring.

I en del spill avgjøres mye i meldingene. Om man bare klarer å melde riktig kontrakt kan spilleføringa vise seg å være en formalitet. Allerede i første spill i kampen mellom Monaco og Ungarn dukket det opp et slikt spill. Det luktet slem før vi hadde fått satt oss ordentlig til rette. Dette var en type slem som var enkel å vinne om man bare hadde kontrakten på riktig hånd. Spillet så slik ut:

Som vi ser er det essensielt å ha kontrakten i vest for at hjerter konge skal være beskyttet i utspillet. Både Monaco og Ungarn spilte 6 spar i vest med kløverutspill. Da forsvant bordets to hjertere på ruteren og det ble 13 stikk. Slemspill kan ofte skape sving, men i denne kampen gjorde alle parter jobben sin og slemspillene gikk ut.

Tirsdag

 Alle klasser spiller tre runder i dag og er tidlig ferdig. Det er planlagt felles middag for hele den norske kontingenten tirsdag kveld.

Åpenlaget møter Croatia (BBO), England (BBO) og Sveits. Running score.

Damelaget møter Serbia, Danmark og Frankrike. Running score.

Seniorlaget møter England, Tyskland og Belgia. Running score.

Det har tidvis vært serverproblemer slik at resultater i perioder ikke har vært tilgjengelig.