Det drar seg til i Wroclaw

Det gjenstår nå en spilledag av grunnspillet i Wroclaw. For åpen klasse og dameklassen innebærer det to kamper i morgen, mens veteranene har tre kamper igjen.

Norges damelag har hatt et fint mesterskap så langt. Selv om de ble tre tap i dag ligger laget godt innenfor topp åtte som gir sluttspillsplass. Før den avsluttende kvalifiseringsdagen er damene nummer seks og har 29 VP ned til niendeplassen.
Resultater

Norges lag i åpen klasse hadde en god dag med 47 vinnerpoeng på sine tre kamper mot Belgia, Tunisia og Hong Kong. Det er mange om beinet i Norges pulje. Før de to siste kampene har Norge 169 VP og ligger på åttendeplass. Monaco innehar den viktige femteplassen med 182 VP. Det blir nok tøft for Norge å kjempe seg innenfor topp fem.

Men det som gir en ekstra sjanse er at den beste sekseren fra de tre puljene også går videre. Det er svært jevnt i kampen om å bli beste sekser. I Norges pulje ligger Island på sjetteplass med 170 VP, like foran Norge. I pulje A er India nummer seks med 171 VP, mens Irland i pulje C er beste sekser for øyeblikket med sine 173 VP.

Alt ligger til rette for en vanvittig spennende avslutning der det meste kan skje. Også New Zealand, med GeO Tislevoll på laget, er med i kampen om avansement. De spiller i pulje C og har 173 VP før de to siste kampene.

Norges veteranlag har hatt en fin dag og sanket 52 VP på fire kamper. Laget er nå innenfor topp 16 som gir plass i sluttspillet. Det er imidlertid jevnt også her og kun et halvt vinnerpoeng ned til Brasil på 17.plass. Norge trenger en god avslutning for å sikre avansement. Vi heier og håper det går veien!
Resultater


Rune (t.v.), Peter og resten av veteranene håper på sluttspill.
(Arkivfoto)

Følg Norges lag på BBO!

Torsdag blir det anledning til å følge Norge på BBO i to av kampene. I den første kampen som starter klokka 10:30 vises det åpne lagets oppgjør mot Belgia. I dagens siste kamp vises damelaget mot Tyrkia. Kampen starter klokka 16:50.

For laget i åpen klasse var gårdagen under pari. Det var på mange måter de forspilte sjansers dag. Unøyaktig spilling kombinert med mindre gode vurderinger holder ikke på dette nivået. Laget fikk med seg 12 VP mot Pakistan, 5 mot Island og 6 mot Japan. Avstanden opp til sjetteplassen er nå på 18 VP. Det gjenstår fem kamper, så det er fortsatt mulig å klatre. I dagens to siste kamper møter Norge Tunisia og Hong Kong.

Resultater


Du kan følge Lars Eide og hans mannskap på BBO mot Belgia kl. 10:30.

Damelaget hadde en solid dag i går. Først ble lederlaget Kina knust før det ble en ny solid seier mot Pakistan. I kveldskampen ble det uavgjort mot Japan. Laget ligger nå på andreplass.

Resultater

For veteranene ble ikke gårdagen riktig så god som vi hadde håpet på. Stortap mot India ble fulgt opp av en oppløftende storseier mot Polen. Deretter ble det en knepen seier mot Hong Kong før dagen ble avsluttet med stortap mot lederlaget USA. Nå er det over 20 VP opp til 16.plassen som gir avansement. Åtte kamper gjenstår, så det er fortsatt muligheter med en god avslutning.

Resultater

Hvordan spiller du?

Følgende spill er det siste fra kveldskampen onsdag. Etter en enkel meldesekvens blir du spillefører i 3 grand i øst og får spar 2 (norsk fordeling) ut fra syd. Nord følger med treeren. Hvordan planlegger du spilleføringa?

Du kan regne med to stikk i hver av majorfargene, samt tre ruterstikk og kløver ess, totalt åtte stikk. Hvor skal det niende stikket komme fra?

Om ruteren gir fire stikk er du hjemme. Du kan også forsøke å godspille et kløverstikk. Problemet med den planen er at du må slippe motparten inn to ganger og siste gang de kommer inn er sparen satt opp og du taper etter alt å dømme tre stikk i spar i tillegg til de to kløvertaperne.

Dermed er vel den reelle sjansen at ruteren gir fire stikk. Eller ser du noen tilleggssjanser?

For mange av spilleførerne kokte det ned til et valg i ruter. Ruter til esset fulgte begge motstanderne lavt på. Da du spilte en ny ruter fra bordet kom tieren på fra nord. Nå får du valget mellom å spille på at farga sitter 3-3 eller å ta finessen med ruter ni.

Disse valgene er ekle og man ønsker å gjøre det man kan for å slippe å måtte gjette.

Om man tenker litt ut av boksen finnes det kanskje en spilleplan som gjør at man slipper å gjette hvordan ruteren sitter.

En mulig spilleplan er å dukke en kløver i stikk to. Allerede nå legger du opp til en mulig skvis og får samtidig med deg at ruteren sitter jevnt fordelt hos motparten.

Nord vinner andre stikk med kløver knekt og fortsetter med en liten spar. Du får beholde stikket for spar konge fordi syd ønsker å holde forbindelsen åpen slik at nord har spar å spille når han eventuelt kommer inn.

Om du nå frir deg med din siste spar får syd sjansen til å ta for sine sparstikk, mens du legger opp til skvistempo.

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser satt ruteren aktuelt 3-3. Dermed fikk de som toppslo ruteren hjem kontrakten, mens de som tok finessen med nieren gikk beit.

Om syd for eksempel hadde hatt fire ruter ville nord blitt skvist i hjerter og kløver idet du tar for den siste ruterhonnøren etter at syd har fått for sine sparstikk.

En mulig sluttposisjon kan være slik:

Idet du tar for ruter dame må nord gi opp holdet enten i kløver eller hjerter. Som spillefører holder du et våkent øye med hva nord kaster. Selv kaster du motsatt farge før du fornøyd kan konstatere at du får kontraktstikket i den sorten nord valgte å kaste. Merk at om ruteren sitter 3-3 fra start får du også denne varianten med deg med den aktuelle spilleplanen.

Knusende seier mot Kina!

Det norske damelaget tok en knusende og overbevisende seier mot lederlaget Kina i dagens første kamp. IMP-scoren 62-7 var nok til å beholde 19,61 vinnerpoeng. Laget er demed på andreplass, helt oppe i ryggen på kineserne.

Kampen ble overført på BBO slik at de som følger mesterskapet hjemmefra også fikk ta aktivt del i spenninga. Det var fart i kortene og dermed ble det stor omsetning i en del av kampene.

I åpen klasse startet kampen mot Pakistan med noen dårlige vurderinger og uheldige spill slik at Norge lå under 30-0 etter bare noen få spill. Heldigvis kom Norge til hektene og scoret mange IMP etter hvert. Før de fire siste spillene ledet Norge med 19 IMP. Et par svinger ut i slutten gjorde at Norge vant med seks IMP til slutt.

Det var som nevnt mange store spill. Noen av dem vil jeg komme tilbake til utover kvelden.

Resultater damer

Resultater åpen klasse

Resultater veteran

Følg damene på BBO onsdag!

Det blir to sjanser til å følge det norske damelaget på BBO onsdag. Formiddagskampen mot lederlaget Kina vises klokka 10:30. I tillegg overføres kveldskampen mot Japan fra klokka 16:50. Benytt sjansene til å følge med og heie på Gunn, Ida, Liv Marit, Bodil, Åse og Gunn Tove (sistnevnte ankommer først i morgen)!

I midtkampen møter Norge for øvrig Pakistan.
Følg resultatene direkte

I åpen klasse åpner Norge mot Pakistan, som ligger relativt beskjedent plassert. I dagens to siste kamper blir det tøffere motstand når Island og Japan står for tur. Man kan ikke ta lett på noen kamper, så det gjelder å være skjerpet fra start!
Følg resultatene direkte

Veteranlaget skal opp mot India, Hong Kong, Polen og USA. De to førstnevnte lagene er middelhavsfarere, mens både polakkene og amerikanerne kjemper i toppen.
Følg resultatene direkte

Vi håper på en god norsk dag, både her i Wroclaw og der hjemme!

Sterk dameseier mot Nederland

Det norske damelaget avsluttet tirsdagen med en sterk seier mot Nederland. Etter at nederlenderne vant 14 IMP på kampens fire første spill jobbet de norske spillerne seg gradvis inn i kampen. På kampens syv siste spill vant Norge 37 IMP uten at Nederland fikk noen. Da alle spill var sammenlignet var scoren 38-20 i norsk favør, noe som innebærer at Norge får med seg nesten 15 vinnerpoeng fra kampen. Godt jobba, jenter!

Åse Langeland er nå på plass i Wroclaw og skal spille siste del av mesterskapet sammen med Gunn Tove Vist. Gunn Tove kommer imidlertid ikke før om et par dager. Åse steppet inn for Gunn Helness og spilte en god kamp mot Nederland sammen med Ida Wennevold. Også Liv Marit Grude og Bodil Nyheim Øigarden gjorde sine saker bra. Godt jobba, jenter!

I dagens to første kamper ble det 18 VP mot Jordan og 7 VP mot Finland. Norge ligger nå på fjerdeplass i sin pulje. De åtte beste lagene går videre.

Resultater damer


Åse Langeland er på plass i Polen og bidro til seier mot Nederland.

I åpen klasse startet dagen på verst tenkelige måte da det ble stortap mot Monaco, med Tor Helness og Geir Helgemo på laget. Monegaserne spilte en solid kamp og tok vare på de sjansene de fikk. Det samme kan dessverre ikke sies om oss på det norske laget. Dermed stakk Monaco av med alle vinnerpoengene fra kampen.

Heldigvis reiste Norge seg på direkten og tok full pott i de to neste kampene mot henholdsvis Bosnia-Herzegovina og Kuwait. Dermed er laget med i kampen om sluttspillsplass igjen. Norge ligger foreløpig på åttendeplass med 99 poeng. Det er tett som hagl og mange lag kjemper om sluttspillsplassene. Monaco innehar den viktige femteplassen med 103 poeng. Fortsatt er vi bare så vidt over halvveis og det er enda mange poeng igjen å spille om. Det blir nok en spennende avslutning på uka.

Resultater åpen klasse

Veteranlaget spilte seg opp en plass etter litt over middels på dagen. Det ble seire mot Israel og New Zealand, men tap mot Brasil og Danmark. Laget har nå drøyt fem poeng opp til 16.plassen som gir avansement. Også i denne klassen gjenstår nesten halvparten av kampene. Med en habil avslutning bør det være veldig gode muligheter for norsk avansement.

Resultater veteran

Spilleprøve fra Wroclaw

I runde seks (åpen og damer) dukket det opp et interessant spill. Vest fikk utdelt en solid syvkortsfarge i spar. Hva ville du åpnet med om du fikk utdelt følgende hånd?

Det er en avtalesak hva man skal åpne med. Noen spiller at åpninger på 3-trinnet er destruktive og dermed er to topphonnører syvende for gode kort til å åpne med i første hånd utenfor sonen. Dermed valgte en del å åpne med 4 spar. Polakken jeg spilte mot valgte en mer forsiktig linje da han åpnet med 2 ruter multi. Han kom riktignok sterkere tilbake og meldte utgang et par melderunder senere. Det er interessant å konstatere at etter å ha spurt en håndfull personer hvor høyt de sperreåpnet har jeg fått både 2-, 3- og 4-trinnet til svar.

Uansett var hovedpoenget med å ta opp spillet å finne ut hva som er beste spilleplan. Hvordan planlegger du spilleføringa i 4 spar etter hjerter knekt ut fra nord?

Jeg har hørt at de lærde strides om hva som er beste spilleplan. Ved et bord tok vest finessen i hjerter i første stikk. Tanken var at det var gratis å ta finessen fordi man kunne kaste en kløvertaper på hjerter ess senere dersom kutten sprakk. Aktuelt vant syd med hjerter konge og skiftet til ruter. Hva tyder det på?

Det kan vel neppe være noe annet enn singelton. Du vinner andre stikk med ruter knekt i bordet. Hva nå? Skal man ta trumffinessen?

Av to grunner er det farlig å slippe nord inn. For det første risikerer man at han gir makker ei ruterstjeling. For det andre risikerer du å få kløver gjennom bordets ugarderte konge. Dette kan tyde på at spar til esset og spar dame er riktig.

Samtidig kan det bli feil dersom syd har sparkongen tredje og nord har esset i kløver. Da vinner syd andre sparrunde med kongen før han kan spille makker inn på kløver ess for så å få ei ruterstjeling som blir forsvarets fjerde stikk.

Ved å spille spar til esset får man også med seg kongen singel bak. Om syd har kongen dobbel står kontrakten uansett fordi bordets kløverkonge er beskyttet. Har syd kongen tredje i spar blir man avhengig av at han også har kløveresset fordi nord da ikke kommer inn og får gitt makker ruterstjeling.

Sjansen for kongen singel bak er ikke all verdens stor, men det faktum at nord er den farlige hånda å slippe inn gjør at det kanskje kan være en alternativ spilleplan å stikke utspillet med hjerter ess fulgt av spar til esset og spar dame.

Om spar konge ikke faller under esset står kontrakten i praksis på en av to finesser i minor. Etter å ha tatt ut trumfen spiller du ruter til knekten. Om den holder stikk stjeler du deg tilbake på hånda i hjerter og gjentar finessen.

Hva da om syd dukker opp med kongen etter sleipt å ha lasjert første gang?

Da blir du avhengig av kløveresset i nord slik at du får stikk for kløverkongen og samtidig satt opp et inntak for å få hentet ruteresset.

Hele spillet så slik ut:

Mange spilleførere gikk beit etter å ha tatt sparfinessen på et tidlig tidspunkt. Etter at nord fikk for singel konge kunne han spille kløver gjennom bordets konge og forsvaret fikk tre stikk i den sorten.

Hva mener du er beste spilleplan? Kom gjerne med dine synspunkter i kommentarfeltet!

Norge på BBO tirsdag

Det blir to sjanser til å følge Norge på BBO tirsdag.

Først er det det åpne laget som skal opp mot Monaco, med Geir Helgemo og Tor Helness på laget, i dagens første kamp klokka 10:30. Norge ligger på niendeplass med 59,87 poeng, mens Monaco på 13.plass har 54,30 poeng. Argentina innehar for øyeblikket den viktige femteplassen med 71,68 poeng. Vertsnasjonen Polen leder for øvrig pulja med 87,76 poeng.
Resultater

I dagens siste kamp klokka 16:50 vises damelagets kamp mot Nederland. Etter seks av 17 runder er Norge nummer tre med 73,46 poeng, mens Nederland er nummer to med 54,46 poeng. Kina leder pulja med 88,16 poeng.
Resultater

Veteranlaget ligger foreløpig på 18.plass. I dagens fire kamper møter de henholdsvis Brasil, Israel, New Zealand og Danmark.
Resultater

Vi håper på en god norsk dag i Wroclaw!

 

Melding til 20 i stil!

I dagens siste runde spilte de norske damene BBO-overført kamp mot Brasil. Nest siste spill bød på store kort for dem som satt nord-syd.

Hva ville du meldt som nord i posisjonen du ser under?

For Norges damelag satt Liv Marit Grude i nord. Da makker Bodil Nyheim Øigarden bekreftet at alle nøkkelkortene var på plass fant hun en genial melding. Hun byttet rett og slett trumf og hoppet til 7 ruter. Hun ser at man kan kaste nords kløvertaper på den femte hjerteren i ruterkontrakt.

Hele spillet så slik ut:

Det er ikke ofte man skal bytte trumf etter å ha funnet en 5-4-tilpass via en Stenbergsekvens, men her ser vi altså et klassisk eksempel på at det er et stikk mer på 4-4-tilpassen takket være et avkast.

Jeg vet ikke om Arne Scheie har greie på bridge. Men om han hadde hatt det ville han garantert gitt Liv Marit 20 i stil for hoppet til 7 ruter. Rett og slett vakkert!

Ingen andre kopierte denne kontrakten hverken i dameklassen eller i åpen klasse. De aller fleste spilte lilleslem i hjerter, mens en håndfull ulykksalige prøvde seg i 7 hjerter og enda noen flere stoppet i utgang.


De eneste som fant 7 ruter var Liv Marit (bildet) og Bodil.
(Foto: Arild Jakobsen)

På tross av tolv IMP inn på dette spillet, tapte Norge kampen mot Brasil med 13 IMP. Likevel har laget hatt en oppløftende start på mesterskapet og ligger foreløpig på tredjeplass.
Resultater

Laget i åpen klasse startet dagen med 12 VP mot Mexico. I dagens andre kamp så det lenge ut til å bli storseier mot Libanon, men et par dyre spill gjorde at det kun ble en knepen seier. I kveldskampen ble det dessverre et klart tap mot vertsnasjonen Polen, og laget ligger dermed på middels etter to spilledager. Det er jevnt i pulja og ikke mange vinnerpoeng opp til femteplassen som gir sikker plass i sluttspillet. I morgen tirsdag er det Monaco, med Geir Helgemo og Tor Helness på laget, som er motstander. Denne kampen overføres direkte på BBO fra klokka 10:30.
Resultater

Etter en tung start rettet heldigvis veteranlaget opp noe med en sterk seier mot Frankrike i dagens siste kamp. De ligger nå på 18.plass med omtrent åtte vinnerpoeng opp til 16.plassen som gir avansement. Vi får håpe alle pilene peker riktig vei!
Resultater

Valgets kvaler

I fjerde runde av grunnspillet i OL møtte Norges lag i åpen klasse Mexico. I kampens sjette spill meldte Lars Eide og Kristian B. Ellingsen seg opp i 6 kløver med vest som spillefører. På det andre bordet stoppet meksikanerne i utgang, så det var mange IMP i sving.

Hvordan ville du planlagt spilleføringa etter meldingsforløpet under?

Utspillet var spar konge.

Kristian kastet en ruter i bordet og vant med spar ess. Deretter fulgte tre runder trumf. Nord hadde trekorts opprinnelig. Så var det tid for å gå på hjerteren. Den farga må løses med en taper. Hvilke varianter ser du?

Aktuelt spilte Kristian hjerter ess og hjerter til dama. Da syd var utstyrt med K103 ble det to hjertertapere og ei beit i kontrakten. Hele spillet så slik ut:

Den vinnende varianten er å spille på intrafinessen, det vil si en liten hjerter til åtteren. Syd vinner med tieren. Deretter kan spillefører gå inn på bordet og dra hjerter dame. Syd kan gjøre hva hun vil. Knekten kommer beleilig deisende fra nord. Hjerteren løses dermed med en taper og man kan notere vunnet soneslem.

Aktuelt ble det altså ei beit og og tolv IMP til Mexico. Om Norge hadde fått hjem slemmen ville det i stedet blitt 13 IMP i riktig kolonne. Hjerterbehandlinga svingte altså hele 25 IMP.

Norge vant kampen med syv IMP og ligger på syvendeplass etter fire av 17 runder.
Resultatlink

Damelaget fikk med seg et fint resultat da de vant med to IMP mot England og ligger på fjerdeplass.
Resultatlink

Veteranene vant morgenkampen mot Tyrkia, mens det i dagens andre kamp ble stortap mot Italia. Foreløpig ligger laget på 18.plass.
Resultatlink

Resultater etter første dag

Etter første dag i World Bridge Games er det damene som har fått den beste starten av de norske lagene. De avsluttet dagen med et knepent tap mot Sverige og ligger på en foreløpig femteplass. De åtte beste lagene fra pulja går videre til sluttspillet.

Det vises åtte kamper fra hver runde på BBO. Mandag ettermiddag klokka 16:50 vises de norske damenes kamp mot Brasil.

Laget i åpen klasse avsluttet dagen med tap mot Argentina og ligger på niendeplass i sin pulje. De fem beste lagene i pulja er sikret plass i sluttspillet, mens sjetteplassen også har mulighet til å kvalifisere seg. Monaco, med Geir Helgemo og Tor Helness på laget, er for øvrig nummer åtte i samme pulje.

I veteranklassen har Norge fått en tung start og ligger på 19.plass etter fire kamper. I dagens siste kamp ble det tap mot jumboplasserte Spania. Det er imidlertid mange kamper igjen og de 16 beste lagene går videre.

World Bridge Federation (WBF) gir ut daglige bulletiner under mesterskapet med mye godt lesestoff for den bridgeinteresserte.

Vi går mange spennende dager i møte. Mesterskapet er så vidt i gang. Følg med og hei på Norge!

Vi er i gang i Polen!

World Bridge Games er nå i gang i Wroclaw, Polen. Det norske damelaget har fått en kjempestart og leder sin pulje etter to fine seire mot henholdsvis Australia og Mexico!
Running scores damer

Det åpne laget fikk også en fin start med storseier mot USA, som er ventet å kjempe i toppen, i sin første kamp. I kamp to ble det en knepen seier mot Tyrkia, og laget ligger på femteplass så langt.
Running scores åpen klasse

Veteranene fikk en tung start, men leder i skrivende stund mot England i lagets tredje kamp. Vi får håpe klatringa fortsetter! Merk at hele 16 lag går videre fra denne pulja.
Running scores veteran

 

World Bridge Games starter søndag

World Bridge Games, også kalt Bridgeolympiaden, starter i polske Wroclaw søndag formiddag klokka 10:30. Norge stiller lag i klassene åpen, damer og veteran. Mesterskapet starter med grunnspill de første seks dagene. Neste lørdag starter sluttspillet med åttendedelsfinaler. Samtidig starter de åpne parturneringene, hvor spillere som ikke går videre i lagturneringene kan delta.

Norge stiller følgende lag i mesterskapet.

Åpen klasse:
Petter Eide - Bård Kåre Græsli
Harald Eide - Erik Eide
Lars Eide - Kristian B. Ellingsen
Spillende kaptein: Lars Eide
Coach: Tormod Røren

Running scores fra Norges pulje (åpen klasse)

Damer:
Gunn Helness - Ida Wennevold
Bodil Nyheim Øigarden - Liv Marit Grude
Åse Langeland - Gunn Tove Vist
NPC: Tormod Røren
Coach: Lars Erik Eide

Running scores fra Norges pulje (damer)

Veteran:
Peter Marstrander - Rune B. Anderssen
Helge Mæsel - Roald Mæsel
Tor Bakke - Helge Hantveit

Running scores (veteran)

I åpen klasse deltar 54 lag fordelt på tre puljer. De fem beste lagene fra hver pulje, samt den beste sekseren, går videre. Norge har havnet i den gruppa som på papiret ser tøffest ut.

I dameklassen deltar 35 lag fordelt på to puljer. De åtte beste lagene fra hver pulje går videre. Norge bør ha en fair sjanse til å gå videre.

I veteranklassen deltar 24 lag. I og med at hele 16 lag går videre vil alt annet enn norsk avansement være en stor skuffelse.

Se resultatsiden for alle resultater

Bronsejente i avisa

Os & Fusaposten har skrevet en fin artikkel og Thea Hove Hauge som sammen med de andre norske jentene som tok bronse i Ungdoms-VM for halvannen uke siden.

Se artikkelen

ELLEVILL BRONSEJUBEL!!

Norges jentelag vant i dag bronsefinalen mot Indonesia i Ungdoms-VM. Etter at Norge ledet klart innledningsvis ble det en svært dramatisk avslutning på kampen der nesten hele forspranegt ble spist opp. Det spiller ingen rolle nå. Våre jenter har vunnet bronse! I morgen skal de opp på pallen og ta i mot medaljer og velfortjent hyllest. Det er veldig gledelig at det unge jentelaget står fram og spiller seg til en medalje, spesielt når U26-laget skuffer litt. Tross alt var det juniorlaget, som stilte som tittelforsvarere, det på forhånd var knyttet størst forventninger til.

Gratulerer til spillerne Sofie Græsholt Sjødal, Thea Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge og Agnete Hansen Kjensli, kaptein Sven-Olai Høyland og coach Elisabeth Græsholt Sjødal!


Bronsejentene: Fra venstre Katarina Ekren, Elisabeth G. Sjødal (coach), Sofie G. Sjødal, Thea H. Hauge, Agnete H. Kjensli og Thea Indrebø. Foto: WBF

I grunnspillet vant Norge klart mot Indonesia og belønninga for det var at de startet semifinalen med et forsprang på 11 IMP, såkalt carryover. Det skulle vise seg å komme godt med.

Bronsefinalen gikk over 56 spill fordelt på fire sett med 14 spill i hvert. Norge vant første sett komforttabelt 45-12. Når man legger til carryoveren ledet Norge med 44 IMP etter første fjerdedel av kampen.

Også andresettet ble vunnet av Norge, denne gang med sifrene 31-20. Etter halvspilt bronsefinale ledet dermed våre håp med 55 IMP.

Tredjesettet var relativt jevnspilt, men Norge vant med to fattige IMP. Ledelsen var oppe i 57 IMP før de 14 avgjørende spillene. 118-61 i norsk favør må jo sies å være et meget godt utgangspunkt. Det skal jo strengt tatt mye til for å hente inn et så stort forsprang i løpet av bare 14 spill. Men det er få ting som er umulig. Det å ha en så stor ledelse har sine sider. Kan man gå i fella å ta lett på jobben? Eller kan man bli defensive og tenke at man skal spille på resultat og "safe i land seieren"?

Ikke vet jeg hva som skjedde, men det ble i alle fall et forrykende spennende sistesett. Ja, nesten alt for spennende sett med norske øyne. Jeg har ikke sett kortene, men bare ved å se på scorekortet skjønner man at det var fartsfylte spill. Det var hele fire spill i slemsonen som ga Indonesia 47 IMP til sammen. På to av spillene stoppet Norge i utgang, mens motstanderne meldte lilleslem. På det tredje stoppet Norge i lilleslem, mens Indonesia fikk hjem storeslem. På det siste gikk Norge beit i lilleslem, mens Indonesia stoppet i utgang.

Med fire spill igjen av bronsefinalen var forspranget krympet til syv IMP. For nordmenn som fulgte kampen var det all mulig grunn til neglebiting. To buttspill fulgte uten at vi var veldig beroliget av den grunn. En eneste utgangssving var nok til å tippe kampen i motsatt favør. I kampens nest siste spill kom det et lyspunkt sett med norske øyne. Thea Hove Hauge og Katarina Ekren tok inn 800 i 4 hjerter doblet, mens det sto utgang i spar deres vei utenfor sonen. Ni IMP inn til Norge og forspranget var oppe i 16 IMP før det siste spillet. Det er relativt sjelden det deles ut mer enn 16 IMP på et spill, så nå måtte det vel være håp om at kampen var avgjort? Vel, dette sistesettet hadde så langt vist at det meste er mulig, så det var nok ingen grunn til å slippe jubelen løs enda.

Kampens siste spill var et av de allerede omtalte slemspillene. Indonesia meldte 6 ruter i sonen med hjemgang. Norge stoppet i 3 grand med tolv stikk på det andre bordet. Heldigvis ga ikke dette mer enn tolv IMP til motstanderne. Dermed kunne vi slippe jubelen løs. Seiersmarginen var ikke på mer enn fire IMP, men det holdt til å sikre bronse til Norge.

Indonesia vant sistesettet hele 73-20, og dermed endte kampen med seier til Norge med IMP-sifrene 138-134. Som dere skjønner var carrryoveren på 11 IMP gull verdt. Også den fjerde beita i 4 hjerter doblet på nest siste spill var svært viktig. Om det hadde blitt en beit mindre ville Indonesia vunnet med tre IMP. Det er fascinerende hvor jevn en kamp over så mange spill kan være.

Fra Salsomaggiore meldes det om stor jubel i den norske leiren. Denne bronsemedaljen var virkelig god som gull!


Sofie G. Sjødal er strålende fornøyd med VM-bronse. Foto: NBF

Sofie Græsholt Sjødal (14) er den yngste spilleren på laget, men likevel en av jentene som har vært med lengst. Tross sin unge alder har hun høstet mye internasjonal erfaring og kan nå smykke seg med en VM-bronse. Sofie forteller om dramatiske minutter da sistesettet var ferdig:
- Det var helt sykt, vi satt i lukket rom så vi gikk forbi de andre og så de var ferdige, og jeg følte vi hadde en dårlig liste. Da ingen kom og møtte oss ble jeg sykt stresset. Da vi endelig så resultatet ble vi uendelig glade. Da ble vi intervjuet og greier. Plutselig begynte Indonesia å juble, og vi lurte da på om det var tastet feil, for vi hadde ikke sammenlignet. Derfor bestemte vi oss for å sammenligne. Jeg var så stresset at jeg såvidt greide å holde penna. Da vi omsider skjønte at vi hadde vunnet ble jeg så glad og hadde vært så sliten at jeg knapt greide å gå tilbake til hotellet!

Hva føler du nå?

- Jeg tenker at dette er helt sykt! Jeg skjelver fortsatt litt selv om det er tre timer siden vi var ferdige med å spille. Utenfor rommet vårt står det "if you can dream it, you can do it" og det føles som det perfekte ordtaket akkurat nå, sier Sofie.

Hva er det beste med å vinne bronsemedalje i VM? 

- Jeg syns det beste med å ta medalje er at selv om det er flere lag som blir ansett som bedre enn oss, så har vi et godt samhold og blir ikke sure på hverandre hvis det går dårlig. Det er viktig å se at det teller minst like mye. Jeg har drømt om å ta medalje sammen med disse jentene, men hadde nesten ikke turt å håpe at det skulle skje allerede i år, kanskje først om to-tre år, avslutter Sofie.

Nederland leder for øvrig finalen mot Australia med sifrene 160-105. I finalen spilles det to sett til og dermed vet vi ikke før i morgen hvem som blir årets verdensmestere.

BRONSE TIL NORGE!!

De norske jentene sikret bronsemedaljene i Ungdoms-VM med minste mulige margin etter en dramatisk avslutning.

GRATULERER!

Jeg kommer tilbake med mer stoff utover kvelden.

Resultater

Følg jentenes jakt på bronse

De norske jentene spiller nå bronsefinale mot Indonesia i Ungdoms-VM. Norge har en positiv carryover etter seier over i inbyrdes oppgjør i grunnspillet, og har dermed med seg et forsprang på elleve IMP til kampstart. Indonesia startet friskt med tolv IMP inn i løpet av de tre første spillene. Deretter har Norge tatt over initiativet og leder 45-12 når det gjenstår tre spill av første sett. Godt jobba så langt, jenter. Stå på videre!

Forhåpentligvis får vi se Norge på BBO i løpet av dagen. Sendeskjemaet for resten av dagen er ikke avklart foreløpig. Jeg kommer tilbake med oppdatert informasjon om dette så fort jeg vet noe mer.

Resultater finalespill Jenter

Følg Norge - Indonesia:
1. sett (10:00) - resultat: 45-12, sammenlagt 56-12
2.sett (13:30) - resultat: 31-20, sammenlagt 87-32
3.sett (15:50) - resultat: 31-29, sammenlagt 118-61
4.sett (18:10) - resultat: 20-73, sammenlagt 138-134

Norge vinner bronse med 4 IMPs margin! Gratulerer!


Vi håper det norske flagget heises på morgendagens medaljeseremoni! Foto: Rolf Sjødal

Norge U26 deltar i finalespillet i Board-a-match (BAM).
Følg resultatene

Resultater finalespill U26

Resultater finalespill U21

Stortap mot Nederland (oppdatert)

Det ble dessverre stortap for de norske jentene i dagens VM-semifinale mot Nederland. Da Nederland ledet med 121 IMP etter de tre første settene bestemte det norske laget seg for å takke for kampen før det siste settet. Det var greit å slappe av litt og etter hvert starte å rette fokuset mot morgendagens bronsefinale mot Indonesia. Der har Norge alle muligheter. De slo Indonesia med 25 IMP i grunnspillet og har dermed med seg en positiv carryover til morgendagens kamp.

Nederland var relativt klare favoritter mot Norge, så det er ingen stor overraskelse at seiersmarginen ble såpass stor. Når man spiller knockout og ligger veldig langt bak kan man ha lett for å bli litt sløve mot slutten når kampen virker å være avgjort. Heldigvis starter vi med blanke ark i morgen.

Nederland møter Australia i finalen. Kampen om medaljene starter klokka 10 i morgen.

Kaptein for det norske jentelaget, Sven-Olai Høyland, oppsumerer dagens kamp og ser fram i mot morgendagens bronsefinale mot Indonesia på følgende vis:
"
I dag var vi sjanselause mot Nederland. Dei spelte godt og hadde i tillegg stang inn på ein del spel. Sidan vi låg under med 121 IMPs før siste sesjon, ga vi opp for å sjå framover til bronsekampen. Mot Indonesia startar vi med 11 MPs forsprang frå round robin. Jentene er lystne på medalje, så eg trur det blir ein jamn kamp der vi dreg lengste strået."

Det er rette innstillinga! La oss håpe Sven-Olai i tillegg til å være en god bridgelærer og mentor for jentelaget også er sannspådd. Det ville være fantastisk om jentene får med seg medalje hjem. Lykke til, vi er mange som heier på dere!

Resultater semifinaler Jenter


Kaptein Sven-Olai Høyland har tro på norsk bronse.

Ellers kan det nevnes at Norges overmenn fra gårdagens kvartfinale i U26-klassen, Sverige, i dag fikk bank av Polen i semifinalen. Polen møter Kina i finalen etter at de til slutt gikk seirende ut av en svært jevn batalje mot Nederland. Hollenderene må kjempe mot svenskene om bronsemedaljene.

Resultater semifinaler U26

I U21-klassen gikk Italia og Nederland seirende ut av hver sin semifinale i dag. De skal kjempe om gullet i morgen, mens Tyskland og Hong Kong skal kjempe om den siste pallplassen.

Resultater semifinaler U21

Norge U26 deltar i Board-a-match-turneringa (BAM) for de utslåtte lagene og ligger foreløpig på niendeplass.

Resultater BAM

Det enkle er ofte det beste

Jentene er nå halvveis med sin semifinale mot Nederland.

Andresettet ble tøft sett med norske øyne og Nederland vant hele 63-21. Norge ligger dermed under 32-102 i kampen.

Det blir tøft for Norge å hente inn forspranget. Men uansett om det skulle bli tap har jentene gjort et godt mesterskap. Og glem ikke at de selv med tap har sjansen til å få med seg medalje hjem. Det fordrer at de vinner en eventuell bronsefinale i morgen.

I det følgende spillet fikk de som satt syd utspillsprøven mot den klassike kontrakten 3 grand.

Hva ville du spilt ut?

Thea Indrebø fikk utspillsprøven for det norske laget og valgte hjerter ni (toppen av ingenting) i et forsøk på å finne makker. Konge-knekt-liten kom opp i bordet. Spillefører la knekten og Sofie Sjødal vant stikket med dama. Hun fortsatte så med hjerter ess og enda en hjerter. Hun trodde at makker kunne sitte med firekorts hjerter. I så fall hadde hun sjansen til å sette opp det siste hjerterstikket for makker før spillefører kom inn.

Som vi vet hadde makker Thea bare tre hjerter, og det var spillefører som kunne smile over å få satt opp den trettende hjerteren, mens de norske jentene mistet tempo i motspillet.

Hele spillet så slik ut:

Inne på hjerter konge fortsatte spillefører med ruter til esset, kløver til dama og spar dame rundt. Deretter fulgte kløver ess og ny kløver. Da begge de svarte kongene satt riktig plassert og kløveren samtidig jevnt fordelt hadde spillefører ni enkle stikk (2+2+2+3) og kunne notere vunnet utgang.

På det andre bordet ble Katarina Ekren spillefører i samme kontrakt, men med et annet utspill. Her spilte syd ut en liten ruter til knekten og esset. Deretter fulgte kløver til dama, kløver ess og en ny kløver som nord vant med knekten. Da nord spilte ny ruter kunne ikke Katarina gjøre annet enn å prøve tieren. Syd stakk med dama og kunne sette opp et stikk til i farga. Inne på ruter ess spilte Katarina hjerter til knekten og nords dame. nord-syd kunne så forsyne seg med det godspilte ruterstikket og måtte få forsvarets femte stikk for hjerter ess.

Som vi ser ble det et helt annet tempo på motspillet med ruter ut. Da nederlenderne beitet utgangen kunne de notere ti IMP på spillet.

Jeg har sansen for at man i noen tilfeller kan forsøke å sette opp makkers hånd heller en sin egen. Hvis det for eksempel går 1 grand - 3 grand og du er rensket for honnørpoeng og sitter med seks små spar og dobbel hjerter, da kan det være betimelig å prøve å finne makker i hjerter. Du vet jo at makker sitter med inntakene, og med mindre hun har minst tre korts spar er det ingen framtid i å prøve å godspille din hånd.

I det aktuelle spillet fra semifinalen er det ikke riktig så ekstremt som i mitt eksempel. Likevel kan det være riktig å spille ut hjerter. Men jeg foretrekker selv å spille ut en ruter siden du har en honnør fjerde i farga. I tillegg har du et mulig inntak i kløver. Esset tredje i ruter hos makker kan på en god dag være nok til å sette opp tre stikk i farga. Mange andre ruterbeholdninger hos makker kan også være godt nok for å sette opp stikk for forsvaret i den farga.

I hjerter skal det imidlertid mye mer til for å lykkes. Man må treffe makker med både lengde og et par honnører for at det skal være riktig å starte med den farga. Om man ikke treffer makker i hjerter risikerer man å sette opp stikk for spillefører i stedet.

Derfor kan vi konkludere med at det enkle ofte er det beste. Å spille ut fra sin lengste og beste farge mot grand er (nesten) alltid et godt alternativ!

Bilder fra Ungdoms-VM

Norge deltar i årets Ungdoms-VM i italienske Salsomaggiore med lag i U26-klassen og jenteklassen. U26-laget var tittelforsvarere etter at de vant VM i Istanbul for to år siden. Denne gang ble de dessverre slått ut av Sverige i kvartfinalen og endte dermed på delt femteplass. Jentene har imidlertid overbevist så langt og er lyspunktet sett med norske øyne. Laget spiller i skrivende stund semifinale mot Nederland.

Under følger noen bilder fra årets mesterskap.


Den norske troppen i Ungdoms-VM 2016: Bak fra venstre Elisabeth Sjødal (coach Jenter), Anders Gundersen, Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Lars Arthur
Johansen (coach U26), Marcus Scheie, Harald Eide og Lars Eide (kaptein U26). Foran fra vesntre Thea Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hauge, Sofie Sjødal og
Agnete Kjensli. Sven-Olai Høyland (kaptein Jenter) var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: World Bridge Federation


Sterk innsats av jentene: Fra venstre Katarina Ekren, Elisabeth Sjødal (coach), Sofie Sjødal, Thea Hauge,
Agnete Kjensli og Thea Indrebø. Foto: World Bridge Federation

Jentene sammenligner lister: Både spillere, kaptein og foreldre følger spente med.
Foto: Rolf Sjødal


Snart kvartfinale: Tor Eivind Grude (til venstre) og Anders H. Gundersen gjør seg klare for kvartfinale mot Sverige.
Foto: Lars Eide


La oss komme i gang: Harald Eide (til venstre) og Christian Bakke venter på at svenskene skal komme til bordet.
Foto: Lars Eide