Norge - Monaco med prisspill av Espen!

I dag er det klart for kanskje den største prestisjekampen for Norge i dette EM, nemlig kampen mot Monaco. Å spille mot tidligere lagkamerater i Geir Helgemo og Tor Helness betyr at spenningsnivået og tenningen øker et par hakk, og når de i tillegg blir regnet som verdens beste par er det en stor utfordring. 

Undertegnede tippet at Norge kom til å få 4 VP mot Monaco før mesterskapet, men slik våre gutter har spilt spør det nok om jeg må bite i meg dette tipset.

Norge stiller med Boye og Espen i åpent rom mot Geir og Tor, mens Thor Erik og Thomas skal ta seg av Fantoni og Nunes.

Vi krysser fingrene!


Allerede i spill 1 tar Monaco ledelsen:

"Fantunes" har ikke svake to på repetoaret med sitt spesielle system og må åpne med pass. Thor Erik og Thomas melder seg opp i 4 hjerter via en overføringssekvens. Jeg tror nok Thomas burde meldt Stayman på hånda og heller spilt 3NT dersom makker ikke har 4 kort hjerter.  Espen i Nord åpner i Multi og viser en svak hånd med en sekskorts major. Geir vurderer godt da han ikke overfører til hjerter, men ser at de uansett har majoren godt stoppet og han har lavhonnørere i minor. Denne hånden hører ofte hjemme i NT uansett. 10 imp til Monaco! 

 


 Monaco plukker flere IMP i spill 2 etter en underlig vurdering av Thomas:


På det andre bordet spiller Geir og Tor en "kjedelig" 4 hjerter med 11 stikk for 450. Det ser veldig rart ut å doble opp 2 spar med en semigående 7 kortsfarge i hjerter, er dette virkelig en hånd du vil spille motspill med? På Hoftaniskas hånd var det opplagt å passe 2 spar når motparten er i ugunstig sone.

Denne gangen var nok men heldigere enn fortjent, for det var faktisk 500 i bet i 2 spar. Men et litt unøyaktig motspill gjorde at det bare ble en bet og +200. 6 nye IMP til Monaco. 


Monaco tar et overstikksimp i spill 3, hvor sekseren står på en kutt. I spill 4 briljerer Espen:


I 4 hjerter tar Geir for AK i kløver og sparess før han frir seg med en spar. Nå står kontrakten på å klare seg uten rutertaper. Normalt vil man ta ruterfinessen, men Espen fikk god telling på Geirs hånd. Geir har vist AK i kløver og AJ i spar på det tidspunktet hvor ruteren skal behandles. Espens argument er at dersom Geir i tillegg hadde hatt ruterdame ville han åpnet i 1NT med sin (da) gode 14-poenger. Rett og slett glimrende vurdert av Espen! På det andre bordet klarer ikke Fantoni den samme prøven med de samme opplysningene og Norge vinner 12 imp!

 


 

Begge bord stamper fint i 5 ruter over 4 spar. Boye får testet alle farger før han skal treffe hjerter, og spiller fint hjerter til kongen. -300.  Nunes spiller hjerter ved første mulige anledning og håper at Thomas hopper opp på hjerteresset. Men Thomas har tenkt seg godt om i stikk 1 og legger fint liten hjerter. Da bommer Nunes og 5 imp til Norge.


I spill 8 i kampen (mappenr 24) melder Espen og Boye knallhardt:


Helgemo i Vest åpner i 1NT, selv med singel spar. Dette har blitt mer og mer vanlig blant ekspertene og skyldes at han har et stort gjenmeldingsproblem over 1 kløver og 1 spar fra makker. Du er litt for svak for en revers i 2 hjerter og for god til andre melding. Derfor er 1NT mest beskrivende. 

Dobling fra Boye viser nok enten begge major eller en eller annen minorhånd. 2 ruter fra Espen er jeg usikker på, men han følger fint opp med 4 spar i neste runde. I seg selv er ikke kontrakten veldig god, men etter en 1NT-åpning er den langt bedre. +420 for våre gutter. På det andre bordet åpner Thomas i 1 kløver og Fantunes har ingen problemer med å melde seg opp i 4 spar. Butt spill. 


Espen og Boye sperrer Geir og Tor langt inn i pølsebua:


2 ruter fra Espen viser 2-7 honnørpoeng og en 6 korts majorfarge (kan være 5 i gunstig). Boye sperrer fint med 3 hjerter (pass/korriger) og når Espen korrigerer til 3 spar klarer hverken Tor eller Geir å være med. Kontrakten går 5 bet, men det er billig mot en opplagt 3NT fra Thor Erik og Thomas på det andre bordet. 10 IMP til Norge!

Hadde Geir i sistehånd klart å doble opp ville Tor passet og tatt inn 1100. Da hadde det vært 10 imp til Monaco. Marginene er små...


Thor Erik og Thomas har en veldig aktiv stil, og i dette spillet ble det for mye press for Fantunes:


1NT-åpningen fra Nunes i Syd viser 12-14 hp. Doblingen av  2 hjerter (overføring) fra Thor Erik ser ut til å være opplysende dobling og Thomas setter maks press med 4 hjerter. Fantoni i Nord har hørt makker vise god sparstøtte med 2NT og velger 4 spar. Det er nok en kombivariant, på en god dag står kontrakten og det kan også være en god stamp. Denne gangen er det hverken fugl eller fisk og +500 til Norge er 9 imp når Espen og Boye kjøper kontrakten i 3 spar med 2 bet på det andre bordet.


På dette spillet var begge bord flinke og unngikk 4 spar:

Tor ser at med 4333-fordeling og 3 små kløver at det ofte går like bra i NT som i spar. Han "orker" derfor ikke spørre om makker har 4 kort spar engang og melder bare 3NT. En veldig god vurdering. På en dårlig dag har makker 4 kort kløver sammen med 4 kort spar og motparten tar et par kløverstjelinger.  Thomas velger å doble opplysende med sin NT-hånd, men tar seg veldig fint inn når han i stedet for å løfte til 4 spar melder 3NT. De fleste andre ville meldt inn 2NT og da tror jeg Hoftaniska ville kopiert vurderingen til Helness og bare løftet til 3NT. Monaco tar ett stikk mer enn Thomas og vinner 1 imp.

 Hvordan melde sju?


Som vi ser står både 7NT og 7 kløver så lenge kløveren ikke sitter 4-0 med lengden hos Øst. Men hvordan melde det på en fornuftig måte?
2NT hos Espen viser (17)18-19 og en balansert hånd. Nå vet Boye at de har 34-35 honnørpoeng, men hvor skal stikkene komme fra?

Jeg tror at Espen måtte ha meldt 3 kløver og vist 6 kortskløver for at de skulle hatt en sjanse til å melde 7. Boye vil da på et eller annet tidspunkt spørre etter ess og finne ut at makker har tre ess og ruterkonge. Spørsmålet er om han finner ut at Espen har spar dame. Nå var det ihvertfall vanskelig. 

På det andre bordet melder Monaco 7 kløver slik at kampen ender med 6 imps seier til Norge. Uansett veldig bra å snu dette etter å ligge 16-0 under etter 2 spill. 

Norge - Monaco på BBO kl 10:30

 I morgen tidlig er det klart for Norge mot Monaco. Etter at Geir Helgemo og Tor Helness emigrerte dit for å spille for Pierre Zimmermanns profflag er dette kampen begge lag helt klart vil vinne! Resten av morgendagens BBO-kamper blir annonsert i løpet av dagen. 

Alle tre klasser har igjen 3 kamper og møter:

Åpen: Monaco, Russland og Slovakia

Damer: Serbia, Tyrkia og Skottland

Senior: Belgia, Danmark og Ungarn

Geir og Tor skal opp mot sitt gamle lag.

Fridag for åpen og damer - BBO-dag for seniorene

I dag er det fridag for det åpne- og damelaget. De har et litt lenger mesterskap enn seniorene, så derfor er det satt av tid til litt avkobling midt i mesterskapet. I går var det regn, lyn og torden i Opatija, men i dag har solen tittet frem igjen, så jeg er sikker på at alle får en hyggelig dag. 

Seniorene skal spille på BBO hele dagen, så her er det bare å benke seg foran skjermen og heie alt man kan!

Kampprogram:

Klokkeslett Motstander Norsk lag    
10:30 Polen Anderssen - Marstrander og Mæsel - Mæsel BBO1  
14:30 Sverige Anderssen - Marstrander og Bakke - Farstad BBO2  
17:20 Irland Bakke - Farstad og Mæsel - Mæsel BBO5  Sjøfronten i Opatija - perfekt for avslapning!

Seniorene vant innledende!

Før siste kamp så det ut til at seniorene måtte kjempe om 2. plassen i innledende Monrad, men en kjempeseier mot Danmark samtidig som Polen gikk på en smell mot Belgia førte våre herrer rett til topps!

Nå tar de med seg flest VP av alle de ti lagene som går til finalespillet. Jeg har ikke fått det bekreftet, men tror de får ca 20 VP med videre. Deretter får lagene etter de litt mindre helt ned til 10. plassen som får 0 VP. Nå har jeg tro på EM-gull!

Resultatliste

I morgen har det åpne- og damelaget fridag, mens seniorene skal spille følgende kamper:
10:30 mot Polen på BBO
14:30 mot Sverige på BBO
17:20 mot Irland på BBO

Seniorene spiller altså hele dagen på BBO!


Glade gutter! F.v: Peter Marstrander, Helge Mæsel, Tor Bakke, Arve Farstad og Roald Mæsel. Rune Anderssen var ikke tilstede da bildet ble tatt.


Danske Christina Lund Madsen som er reporter for EBL ville ta en "selfie" med seniorherrene!

Send din hilsning til de norske lagene!

Jeg synes det er altfor få hilsninger til det norske laget når det går så godt. Alle kan kommentere dette innlegget og sende en hilsning, så videreformidler jeg den til lagene/personen. For å kommentere må du logge inn, og det gjør du oppe i høyre hjørne. 

De som ikke har aktivert brukerprofil må sende en epost til bridge@bridge.no og be om at denne aktiveres.
Bare medlemmer av Norsk Bridgeforbund kan logge inn.

Hvilken farge har makker?

Multi 2 ruter er en populær konvensjon som viser en svak hånd med enten 6 kort hjerter eller spar. Noen ganger er det ikke så lett å vite hvilken farge makker har, og det kan det bli problemer. Hva ville du gjort med Geir Helgemos hånd?
QJT63
93
A976
A9

Makker åpner i første hånd i gunstig sone som er den nevnte Multikonvensjonen. Nestemann hopper til 4 kløver som viser minst 5-5 i kløver og en major. Du passer foreløpig og hører nestemann si 4 ruter som ber om majoren. Makker passer og nestemann melder 4 hjerter. Stamper du i spar?

Geir Helgemo meldte 4 spar da det virket sannsynlig at det var makkers farge. Da vil det på en god dag stå 4 spar. Dette var ikke en god dag! Makker hadde dessverre svake to i hjerter, så du blir spillende 4 spar på 5-1 tilpass.

Hele spillet:4 spar kostet 1100 i beter. De norske damene gikk 1700 i bet på spillet, sannsynligvis etter et lignende meldingsforløp.

Mange bruker dobling av en majormelding hos motparten etter Multi som pass/correct, altså pass om du har motpartens farge og meld om du har den andre, men hvor høyt gjelder egentlig dette? Det er lurt om du avtaler dette med makkeren din!

Briljant motspill av Nils Kåre Kvangraven

Helge Bremnes fra Molde har sendt meg en beskjed og lurt på om alle har oversett Nils Kåre Kvangravens glimrende vri fra kampen mot Kroatia. Det må jeg innrømme at jeg har gjort, så takk for tipset Helge! 

Spillet:

Øst åpner 1 kløver, Terje Lie i Syd meldte inn 1 hjerter, Vest støttet til 2 kløver, Nils Kåre i Nord sperret med 3 hjerter og Østs 3NT avsluttet meldingsforløpet.

Terje spiller ut hjerter 10 og du stikker med esset. Hvordan bete denne kontrakten? 

Hvis du spiller hjerter tilbake for å sette opp makkers farge stikker spillefører med kongen og tar kløverstikkene frem til denne sluttposisjonen:

Merk her at Terje Lie i Syd ennå ikke har kastet et kort på den siste kløveren. Kaster han sparess blir det mange stikk, kaster han ruter topper spillefører ut ruterkonge (husk at Nils har sperremeldt i Nord og allerede vist hjerteress). Terje blir dermed nødt til å kaste en hjerter. Spillefører spiller da spar og Terje kan ta to hjerterstikk før han må spille ruter fra kongen for hjemgang. 

Glimrende forutsett av Nils Kåre inne i stikk 1 å se hvordan sluttposisjonen kom til å se ut. Med ruter tilbake var spillefører helt sjanseløs, da Nord kunne holde langfargestikkene i ruter. 

Norge - Nederland i dameklassen

Damene våre skal i dag opp mot et av de beste damelagene i verden, så det blir spennende å se hvor godt de kan bite fra seg. Jeg vil igjen kommentere kampen direkte og legge ut de mest aktuelle spillene. Forhåpentligvis dukker det opp en godbit eller to!

Norge stiller med Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad i åpent rom og Gunn Helness og Ida Wennevold i lukket rom. 

Allerede i spill 1 tar Norge ledelse etter å ha tatt mange flere stikk enn Nederland:

Marianne og Ann Karin stopper i 2 hjerter etter at motparten ikke hadde vært så aktive. Men jeg mistenker at kløveråpningen ikke lover mer enn to kort, så det er vanskelig å være med høyere. Trumf ut denne gangen var ikke rett medisin, da Marianne hadde null tempoproblemer. 10 stikk og +170. Ida og Gunn åpner 1 kløver som nesten alltid lover 4 kort. Dermed kan Ida støtte til 2 kløver direkte, og når Gunn strekker kortene til 3 kløver havner Nederland ubehagelig høyt. Kløver ut setter press direkte, da Øst fort blir kort i trumf før sparfargen gir stikk. Gunn vrir flott til ruter, og når trumfen bommes etterpå blir det to bet. +100 til Norge og 7 imp!


Men gleden varer dessverre ikke lenge:


På det andre bordet melder Nederland 3NT, en kontrakt som vinnes lett med liten spar ut. Gunn og Ida luktet nok litt på slem, men stoppet i 5 ruter. 4 ruter fra Ida ser litt underlig ut, men samtidig har hun ingen god melding. Noen for å bare ta sjansen på 3NT?

Hun fikk kløver ut og spilte deretter spar. Etter Vests svake to innhopp vet hun at sparen sitter 6-2, så mer enn 1 stjeling i bordet blir vanskelig. Samtidig har fordelingsutspillet i kløver fortalt deg at den fargen sitter 6-2. Etter å ha stjelt en spar i bordet burde nok Ida tatt hjerterfinessen. Om den holder kan hun deretter ta ruterfinessen. Når hun prøvde å ta for kløver dame med hjerteravkast kunne Vest stjele, og da var kontrakten dessverre sjanseløs. 13 imp til Nederland.Men i spill 20 (spill 4 i kampen) tar Norge ledelsen igjen:

Ann Karin åpner i 2 ruter som viser begge major og under åpning (Ekrens - konvensjonen er laget av Bjørn Olav Ekren). Marianne melder forsiktig 2 spar og passer deretter ut 3 kløver fra Marion Michielsen i Syd. Det er en håpløs kontrakt og spille og hun har bare sine fem kløverstikk og hjerteress. + 300 til Norge.  I lukket rom åpner nederlenderen i Vest i 1 hjerter og støtter deretter makker til 2 spar. Da er det umulig for Øst å ikke melde utgang. Ida tar de fire første stikkene, og når trumfdamen i tillegg gir stikk blir det +200 på Norge og 11 imp.

 


Så melder Marianne og Ann Karin en fin slem:


3 hjerter viser utgangskrav og minst 5-5 i major. Mulig Marianne nå burde meldt 4 kløver for å vise en kontroll der og god tilpass, men Ann Karin fant krefter allikevel over 4 hjerter. 5 ruter viste ett ess, og nå ønsket Ann Karin at hun kunne spurt om trumfdamen. 5 spar ser litt underlig ut, men mulig hun mente det som at Marinne skulle passe uten hjerter dame? Uansett så havnet de i rett kontrakt. Nederland meldte også slem på det andre bordet og da det kom kløver ut ble det overstikk der og 1 imp til Nederland. 

 


Marianne og Ann Karin er igjen roligere enn Nederland:


2 ruter viser igjen begge major og under åpning. Nederland bruker samme konvensjon og der gikk Øst på mot utgang. Marianne ser at en utgang er veldig marginal, selv om makker har fem kort spar. Dermed tar hun det rolig og melder bare 2 spar. Om motparten skulle blande seg inn kan hun også doble de og hente flere beit. Nå ble det 9 stikk og +140 som sammen med +200 fra det andre rommet ga 9 imp til Norge. 

Hoftaniska - Charlsen på det åpne laget vant 4 spar etter hjerter dame i utspill. Det er vanskelig å vite hvordan spillet har gått, men det ser ut til at eneste mulighet for å vinne kontrakten er å ta ruterfinessen i stikk 2. Det er også delvis "safe", for om den ryker kommer Syd inn og kan ikke angripe kløveren. Veldig godt spilt av Thor Erik!

 


Etter 9 av 16 spill leder Norge med 2 imp. Dette går mot en spennende avslutning!

Undertegnede sitter på hotellrommet og følger kampen på to skjermer, like nervøs som alle andre. Det er noe eget å følge bridge-EM. Jeg kan anbefale Joakim Thåström som Vugraph-musikk, vi alla vil vel til himmelen och åka limosuine? Været i Kroatia i dag er dårlig, det kommer veldig regnskyll og lyn lyser opp himmelen. For hvert tordenskrall er man litt nervøs at hotellet fra 1800-tallet skal riste i stykker. 


Det lønner seg ikke å spille med samme trumffarge for begge de norske parene:

I åpent rom åpner Syd tynt i 1 kløver og Ann Karin melder inn 1 hjerter. Nord passer og håper på en dobling fra makker, men Syd velger underlig nok ikke å doble. Ann Karin får maksimalt med stikk, men 1 bet er -50 og 4 imp til Nederland.  Gunn og Ida har et ganske naturlig meldingsforløp til 3 hjerter, men med den vonde trumfsitsen og begge kongene på rygg er det et sjanseløst prosjekt. Jeg vil tro endel par faktisk melder utgang på dette spillet, og da klarer nok Vest å finne frem en rødlapp! 


Venstre: Marianne Harding. Høyre Ann Karin Fuglestad


Svak-NT gir ikke alltid gevinst:


Ann Karin åpner i 1NT i Vest som viser 8-12 honnørpoeng og en relativt balansert hånd. Når Nord dobler er det så på flukt til en passende kontrakt. Det fantes ikke denne gang og 2 spar kostet 500 i bet. Det var 9 imp til Nederland når Gunn spilte 1NT i Nord på det andre bordet med akkurat hjemgang.

Min gode venn, Erik Berg, er ikke verdens største fan av svak-NT og sendte meg følgende melding: "ååhhhhh, svakgrand". Det er ingen tvil om at svak-NT'en både har sine tilhengere og motstandere i Norge. 


Flott meldt og spilt av Gunn og Ida:


3 spar var krav og 4 kløver fra Gunn viste kortfarge. Det passet ikke Ida så godt, men Gunn hadde mer på lager og meldte Blackwood.
I 6 spar gjelder det å kombinere sjansene sine. Det kommer kløver ut og dermed vet du at du ikke har det ekstra stikket du trenger i den fargen. Det er en mulighet å spille på damen eksakt tredje i hjerter på en av hendene. Sjansen for det er ca 26 % - da er hjerterfinessen på 50 % en bedre mulighet.

Det er også skvismuligheter i spillet dersom den som har hjerterdamen også har minst fire kort ruter. Gunn kombinerte alle disse sjansene og når ruter damen stupte under kongen stod kontrakten. Slik det satt var det omtrent ikke mulig å gå bet uansett hvordan man spilte, men uansett flott spilt av Gunn. Nederland kopierte dessverre kontrakten.


Nederland har tatt noen mindre svinger mot slutten og vinner kampen 48-27 i imp, noe som gir 15,19 - 4,81 i VP. De norske jentene ledet lenge, men et par uheldige valg på slutten gjorde at tapet dessverre ble noe for stort. 

Norge - Østerrike

Midtkampen i dag (tirsdag) endte med tre gode seire, så alle de norske lagene er med å kjemper. Det åpne laget møter Østerrike på BBO i dagens siste kamp, og den kommer jeg til å følge her. Vi spiller med Lindqvist - Brogeland i åpent rom og Hoftaniska - Charlsen i lukket. 

Og kortgudene er selvfølgelig på en bloggers side:

I åpent rom har Espen og Boye et glimrende meldingsforløp til 6 hjerter. 4 kløver fra Espen viser sleminvitt i hjerter og selv om Boye allerede har meldt frivillig på 5 honnørpoeng tar han med seg 4 ruter som et cuebid. Da er ikke Espen til å stoppe og etter ha sjekket om det kan stå sju ender de i 6 hjerter. Spilleføringen var en formalitet. I lukket rom har Thor-Erik og Thomas et nesten like gode meldingsforløp. De finner sparen på et lavt nivå og stamper i 6 spar over 4 hjerter. Den kontrakten er bare fire bet og Norge vinner 5 imp.


I spill 2 setter Boye og Espen virkelig press på motparten og henter en flott beit:


Først åpner Espen tynt på 10 honnørpoeng og Boye sperrer med 3 hjerter. Allerede nå tror spillefører at honnørpoengene er fordelt med flere poeng hos Espen og færre hos Boye. Spillefører har to sikre rutertapere og må spille kløveren for 1 taper. Det klarer du normalt bare om damen sitter i kutt, men Espen ga spillefører et valg!

Han tok for ess og konge i ruter i utspillet. På den første ruteren la Boye svakhet som indikerer 3 eller 4 kort i fargen uten damen. Videre fulgte han opp med sekseren på kongen, det laveste kortet som er igjen ute. Med dobbelton hadde Boye lagt sekseren som styrke først, da han i så fall vil at Espen spiller tre runder ruter til stjeling. 

Når Boye valgte ruter 6 i andre stikk frem for ruter 8 betyr det at han har noe i kløver. Espen ser at dette bare kan være esset og spiller flott en liten kløver fra damen! Spillefører har nå fått et avkast på ruterknekt til en kløver, så han må bare gjette hvem som har kløveress og hvem som har kløverdame. Et så pent motspill fortjener selvfølgelig at han bommer. Etter en liten tenkepause valgte spillefører kongen og 12 imp til Norge da Hoftaniska valgte rett i kløver på det andre bordet.


I spill fem tok Østerrike igjen noen imp:


Espen var plassert i 3NT og fikk ruter 2 ut. Hva er nå beste sjansen?          

Du har 3 eller 4 sparstikk, 2 ruterstikk og ett stikk i hjerter og kløver. Om sparen ordner seg blir det 8 stikk, om den ikke ordner seg blir det 7. Du trenger altså ett eller to ekstrastikk. Hjerteren gir tre stikk om KQx sitter foran. Kløveren gir tre stikk om KQT sitter foran. Siden du har flere hjerter er det største sjanse å spille på hjerteren. Espen spilte liten hjerter og kongen kom på. Nå har han enda en sjanse for tre hjerterstikk, nemlig at KQ sitter blokk. Espen spilte derfor ruter til kongen og fikk mer ruter. Nå spilte han hjerter mot bordet og håpet på nevnte KQ blokk.

Når det ikke satt kunne Nord stikke knekten og sette opp hjerterfargen. Når sparen nå ikke satt rakk ikke Espen og sette opp et kløverstikk, og måtte derfor gå bet. På det andre bordet spilte spillefører på kløver og hadde ingen problemer med å vinne kontrakten med den fine kløversitsen. 

Hva som er rett spilleføring er nok marginalt, men det virker logisk å spille på kløver siden du da samtidig tar vekk inntaket til Syds ruterfarge. Siden kan du kappe hjerter gjennom Syd slik at han aldri kommer inn igjen om han ikke har både kongen og damen. 


Espen Lindqvist


Etter den eksplosive starten har kampen roet seg ned. Norge vant 13 imp når Østerrike meldte 6NT som enkelt og greit stod på sparkutten. Espen og Boye stoppet i 3NT og det var jo fint når kutten ikke gikk. Ellers har det vært mest småspill uten den altfor store omsetningen. Etter 10 spill leder Norge 41-10.


Boye briljerer i 5 hjerter!

I spill 12 melde østerrikerne altfor hardt og havnet i en steindød 6 hjerter. Boye og Espen tok det litt mer med ro, men klarte ikke å stoppe før i 5 hjerter. Men selv der var det problemer. Med spar ut ville kontrakten vært sjanseløs, men med trumf ut fikk Boye sjansen:


5 hjerter ser ut til å stå på sparesset foran kongen, men uten spar ut var det verdt å prøve andre muligheter først. Boye stakk første hjerter hjemme på hånda og spilte ruter til esset og ruter til stjeling. Dersom en av motspillerne har KQx i ruter får han satt opp ruteren til avkast av spar med ett inntak i hjerter og ett i kløver. 

Men KQ satt ikke tredje. Boye gikk da inn på hjerterknekt og spilte ny ruter til stjeling. Nå mangler det bare en ruterstjeling før fargen er god, men det eneste sikre inntaket i bordet direkte er kløver ess. Legg merke til at hjerteren i bordet er for liten! Boye spilte nå kløver seks fra hånda, og når Nord "glemte" å dekke denne kunne han legge liten i bordet! Dette sikret kontrakten uansett hvordan det satt. Nå sørget han for at Nord ikke kom inn og fikk spilt spar igjennom før han hadde trumfet god ruteren og kastet en spar på den siste. Denne gangen hadde dessverre Syd kløver konge, men allikevel en veldig bra spilleføring!


Så kom det en ny "bamsehånd":

 Østerrikeren i Øst trodde 2NT viste de to laveste umeldte fargene og hoppet til 4 hjerter over 2NT. Nå hadde dessverre Vest så mye minor at det ikke var aktuelt og stå med og de kom i en spillbar kontrakt. Husk at det brukes skjermer, så makker får ikke med seg alerteringer og forklaringer. Med feks 2155 ville Vest passet på 4 hjerter. Hoftaniska og Charlsen ropte på turneringsleder etter spillet, men uten at jeg kan se at de på noen måte kan få medhold i noe. Østerrikerne brant jo slemmen! 

* Og der viser det seg at noe ureglementert har skjedd. Spillet er justert til 4 hjerter minus seks for Østerrike og Norge får 12 imp til!
 Espen og Boye har kontroll på hva 2NT viser, men ingen har system som fullt ut klarer å få kontroll på slike hender. Espen foreslo 3NT som kontrakt med sin gode hånd. Nå vet Boye at Espen har endel kort siden 2NT kan være svak, men samtidig er det ikke majorhonnører han er ute etter. Han gjorde allikevel et forsøk med 4 hjerter som viser kortfarge, men Espen som ikke har kontroll i spar kan ikke gjøre annet enn å melde 5 kløver. Har makker feks 2-0-5-6 tar jo motparten de to første stikkene i spar. Et vanskelig spill!

 


Norge spilte en veldig bra kamp mot Østerrike og vinner med 65 - 18, noe som gir 18,87 - 1,13 i VP. Særlig Espen og Boye hadde flere flotte spill som ga imp'er i kassen. Thomas og Hoffa stampet veldig fint på to spill, men det er små marginer. Flytt på noen få kort og motpartens utgang går bet og vi taper mange imp i stedet for å vinne noen. 

Nå leder Norge hele EM!

Fantoni spiller ut

Tor Helness er på bena igjen etter det som sannsynligvis var en liten matforgiftning og spiller kampen mot Island som for øyeblikket overføres på BBO. Men i denne kampen er det hans lagkamerat, Fulvio Fantoni som gjør noe spektakulært:Hva tror dere Fantoni spilte ut mot 7 spar? 

Ruter fem lå i disken! Nå har Baldursson et valg. Han kan kaste en ruter på kløver konge, men han skal fortsatt bli kvitt den andre. De aller fleste ville vel spilt på enten kløver dame dobbel eller kløver 4-3 slik at den femte kløveren ble god, men tror dere ikke Baldursson lot utspillet løpe til ruter dame! Hvem i all verden spiller ut fra en konge mot en sjuer og hvem i hele universet lar utspillet løpe til damen når du har gode muligheter i andre farger?

Bridge er ikke kjedelig!!


Tor Helness (i midten), her flankert av barna Fredrik og Mona, er heldigvis tilbake på beina.

Livet som bakspiller

Jeg bestemte meg for å se litt på Hoftaniska - Charlsen ved bordet i tirsdagens kamp mot Portugal. Portugal er et av de svakere lagene, så jeg håper våre gutter kunne få til et bra show. 

Det startet med en underlig melding fra portugiseren i nord i spill 1:
QT9xxx
Jxxx
K
Ax

Du velger å starte med en pass, hører 1 spar til venstre, opplysende dobling fra makker og pass fra nestemann. Hva melder du nå?

Portugiseren valgte 1NT, et valg jeg ikke tror mange er enig i. Det er fort gjort at det står 4 hjerter på dette spillet. 1NT var ikke mulig å vinne, men Portugal vant to heldige imp da Kvangraven - Lie var i 4 hjerter med to bet.

Et par spill senere var det store kort. Hva ville du gjort med Hoffas kort?
AKQ9x
QT9
AQ
Txx

Makker åpner med 1 kløver, det går 3ru inn og du melder 3 hjerter som viser utgangskrav med spar. Nestemann hopper til 5 ru, makker passer (som viser noe tillegg) og det er din tur.
Passen til makker som viser tillegg impliserer også sparstøtte, så det er gode muligheter for slem. Hoffa gjorde det enkelt og hoppet til 6NT. Ruterkongen sitter veldig ofte i kutt nå uansett, og motparten får ihvertfall ikke en direkte stjeling i NT. 

Hele spillet:

Kontrakten var dessverre sjanseløs når knekten satt fjerde bak i spar, men var ellers en god kontrakt. Legg merke til mellomkortene i hjerter som gjør at du har veldig gode muligheter for 4 hjerterstikk. Det er også gode skvismuligheter mot Syd dersom han har lengden i hjerter og kløver. 

 
 
Øverst til venstre: Thomas Charlsen og til høyre: Thor-Erik Hoftaniska. Nederst: Hele bordet

En litt komisk situasjon oppstod i spill 6. Thomas signaliserte tydlig at han måtte på do, men de var litt sent ute, så man ble enig om at man skulle melde først og se om han ble blindemann. Midt i meldingsforløpet fant plutselig Hoffa ut at det var litt krise hos han også, så han måtte bare legge fra seg kortene og springe avgårde. Thomas fikk ikke med seg dette (husk man spiller med skjermer), og når det varte og varte før trauet kom tilbake var det ingen bønn for han heller. Han sprang avgårde på do, og dermed hadde de faktisk brutt reglementet! Det sier seg selv at to makkere ikke kan gå på do sammen midt i et meldingsforløp, men heldigvis var turneringslederen forståelsesfull! Mulig han så for seg jobben med å tørke opp.... 

Øverst til venstre: Ida Wennevold, til høyre: Gunn Helness. Nederst: Spillelokalet

Vennerøds gutter cruiser videre

Det åpne laget fortsetter sin seiersmarsj og slår et godt islandsk lag med 9 imp i kamp 5. Det var en tett og jevn kamp fra legge lag, og med den nye VP-skalaen er det da viktig å komme seirende ut. Det klarte Norge, og coach Geo Tislevoll var veldig fornøyd med at Norge vant mange småimp på overstikk i kontrakter. Laget er nå på 2. plass i sin gruppe med et snitt på nesten 15 VP. Ned til 10. plassen som betyr tidlig hjemreise er det nå rundt 25 VP. 

Damelaget vinner enda en kamp og viser at kampen mot Italia i går bare var et unntakstilfelle. Irland har overrasket alle og ligger godt an i dette EM, men mot Norge ble det tap med 5 imp. Opp til 6. plassen er det nå ca 11 VP for de norske damene, og det er det absolutt mulig å ta igjen. 

Seniorene lå lenge godt under mot Bulgaria i deres sjette kamp, men en god avslutning gjorde at det bare ble et 2-imps-tap. De ligger nå på 9. plass, men det er tett som haggel oppover, så muligheten for å klatre er gode. De har også bare møtt gode lag til nå, så snart kommer det enklere motstand. Ned til 11. plass er det ca 7 VP. Det er viktig å komme topp ti for å kvalifisere seg til finalespillet.

Resultater:
Åpen: Norge - Island 12,55 - 7,45 (27-18)
Damer: Norge - Irland 11,48 - 8,52 (32-27)
Senior: Norge - Bulgaria 9,39 - 10,61 (24-26)

Tor Bakke og Arve Farstad hadde et flott meldingsforløp i kampen mot Bulgaria:

Syd (Arve) Vest Nord (Tor) Øst
1 spar 2 kløver 2 hjerter pass
3 spar (kortfarge) dobler 4 kløver (cuebid) dobler
4 ruter (cuebid) pass 6 hjerter pass
pass pass    


Etter Arves hopp til 3 spar som viste singel spar og tilpass til hjerter kunne Tor i Nord se at her var det supertilpass. Han kontrollmeldte 4 kløver før makker viste rutercue. Tor "visste" nå at Arve hadde AK i ruter og god hjertertilpass. Dermed var det sannsynligvis bare en spartaper, så for å gjøre det enkelt hoppet han bare til 6 hjerter. Den kontrakten var det ikke mulig å bete, og 13 imp i riktig kolonne da bulgarene stoppet i 5 hjerter på det andre bordet.

Terje Lie og Nils Kåre Kvangraven kom ikke i 6hj etter følgende meldingsforløp:

Syd (Terje) Vest Nord (Nils Kåre) Øst
1NT pass 2 ruter (overføring til hjerter) pass
2 hjerter pass 4 kløver (kortfarge) pass
4NT (spm etter ess) pass 5 ruter (ett ess) pass
5 hjerter p. r.  


Terjes 1NT-åpning er kanskje ikke alles favoritt, men den single sparkongen er ofte et hold og hånda er innenfor styrkemessig. Når Nils Kåre hoppet til 4 kløver og viste kortfarge etter å ha overført vokste Terjes hånd inn i himmelen. Ingenting bortkastet i kløver, god trumfstøtte og en sekskortsfarge som gir mye stikk er rent snadder. 

Men nå ble Terje litt ivrig og gikk rett i Blackwood. Etter svaret fra makker visste det seg at de manglet to ess! Makker kan nemlig ha singelton i kløver, og da tar motparten de to første stikkene. Dermed ble det buklanding i 5 hjerter. Jeg spurte Terje om en forklaring og fikk dette svaret: "Min 4NT var forhastet, men jeg ble blind på at kortene mine passet så godt. Om jeg i stedet hadde meldt 4sp (cuebid) ville makker meldt 5 kløver som viser renons, og vi ville kommet i 6 hjerter. Men det var ikke i mine tanker at makker bare hadde ett ess først".


Terje Lie (midt i bildet) hadde det for travelt med å melde Blackwood!

Det åpne laget vinner igjen (kamp 4)

I dagens midtkamp har damelaget oversitt, mens åpent og senior spiller. Det åpne laget er ikke helt ferdig kampen, men går mot en fin seier mot hjemmelaget Kroatia. Seniorene gikk på sitt første tap mot Ungarn, men noen imp inn mot slutten berget til et anstendig tap.

Resultater:
Åpen: Norge - Kroatia 16,09 - 3,91 (52-26)
Damer: Oversitt
Senior: Norge - Ungarn 4,81 - 15,19 (19-40)Rune Anderssen (t.v) og Peter Marstrander smiler selv om det ble tap mot Ungarn.

Damene slår tilbake! (Kamp 3)

Etter det forsmedelig tapet mot Italia i går slår damene tilbake med en solid seier mot Russland. Seniorene fortsetter sin seiersmars og vinner med nesten samme sifre mot Østerrike.

Resultater:
Åpen: Norge - Tyskland 10,61 - 9,39 (31-29)
Damer: Norge - Russland 17,17 - 2,83 (44-11)
Senior: Norge - Østerrike 17,31 - 2,69 (62-28)

Les fyldig dekning av Norge - Tyskland kampen i et annet blogginnlegg. 

Norge - Tyskland - åpen klasse

 I kamp tre møter Norge en av favoritten til å vinne hele EM, Tyskland. De er forsterket med Sabine Auken og Roy Welland som blant annet har vunnet et amerikansk mesterskap det siste året. Allerede i spill 1 får vi litt action, men dessverre ikke i Norges favør:


På det andre bordet doblet Espen og Boye 4 spar og tok i tillegg ikke for kløver ess slik at det endte med 11 stikk og 690 i score. Mot Hoftaniska og Charlsen stampet Øst i 5 ruter som var en utspillsdirigerende melding i tillegg! Så gikk det to passer til Hoftaniska. Synes dere han bør doble nå? 

Mot 5 ruter vet Hoffa at det er mange bet, så ved å doble er du ganske sikker på at det er minst 800 i bet. Men tror du virkelig motparten har tenkt til å spille 5 ruter? Det har de selvfølgelig ikke, Øst tar ut i 5 hjerter. Den kontrakten kan faktisk ikke betes! N-S har ikke forbindelse til å få hentet mer enn ett ruterstikk, og de får bare ett kløverstikk mens den siste rutertaperen forsvinner på den femte kløveren. En veldig god avgjørelse av Hoffa å ikke doble, men dessverre 10 imp ut allikevel.Så et litt mer heldig spill:


Her gikk noe galt for Hoftaniska og Charlsen. 2NT viste hjerter og kløver, og dobling viser nok interesse for å ta de i minst en farge. Standard i Norge er at det lover minst en melding til, så Charlsen trodde nok at makker ikke ville passe i Nord. Både 3NT og 5 ruter er helt nedlegg, så man ville normalt forvente å tape noen imp på spillet.

Men +200 for to beter i 3 kløver ble imp til Norge da Tyskland meldte seg helt opp i 6 ruter på det andre bordet. Den kontrakten var helt sjanseløs, og når tyskeren gikk en æresbeit i et desperat forsøk på å klare kontrakten ble det 7 heldige imp til Norge!


Men dagen for "boksehandskespill" er ikke over:


Alle er nok ikke enig i Charlsen dobling over 1 hjerter, og muligens burde han ha doblet 5 hjerter. Men nå var altså Hoffa plassert i 5 spar doblet. Det ser i utgangspunktet ut til å være en bet, men etter å ha stjålet hjerterutspillet og tatt ut trumfen i to runder spilte han ruter mot KJTx. Øst gikk opp på esset (det hadde ikke hjulpet å dukke). Nå kunne Hoffa stikke kløvervrien med esset, ta for ruterkonge og hive en kløver, så ruterknekt for å hive en kløver til. To trumf og den stående ruterti tok seg av de tre hjerterene i bordet. +850 var en kanonscore, men det ble dessverre bare to imp da Boye og Espen gikk 800 i 5 hjerter doblet på det andre bordet. Rune Anderssen for seniorene kopierte Hoffas spilleføring for +850 der også!


I dette spillet hadde både seniorene og damene bedre slemteknikk enn det åpne laget:


Jeg er ikke sikker på hva 1 spar fra Hoftaniska betyr, men det var markert som alertert på BBO. I allefall fant de ikke 4-4 tilpassen i spar, og gikk dermed glipp av en god 6 spar. Gunn Helness og Ida Wennevold på damelaget meldte 6 spar og tok alle tretten stikk for 1 imp i gevinst, men Rune Anderssen og Peter Marstrander tok 12 stikk i 6 spar for 12 imp i gevinst. For det åpne laget ble det ikke mer enn 2 imp i tap da Tyskland stoppet i 4 spar på det andre bordet. Men slike slemmer bør våre gutter melde.


Litt tidligere i et spill her så vi at Hoftaniska og Charlsen lot motparten spille 3 kløver udoblet når de hadde 28 hp tilsammen. Det ble en heldig 7-imper inn. Vel, tyskerene skulle ikke være noe dårligere mot Espen og Boye:


Espen åpnet i 2 hjerter som er en konstruktiv hånd, ca 8-11 hp med seks kort hjerter. At ikke Welland hadde til å melde seg på nå er et mysterium, selv om du ikke helt liker fordelingen for en dobling og ikke har hjerterhold til å melde 2NT. Undertegnede er sikker på at det allikevel er rett å doble, med 16 honnørpoeng må du komme deg på banen. Nå følte ikke Auken i Nord at hun heller hadde noe å bidra med, så Espen fikk spille 2 hjerter med to bet. Det ble 10 imp i gevinst når Hoftaniska og Charlsen meldte den opplagte 3NT'en. Det er sjeldent rett å la motparten spille en udoblet delkontrakt når din side har 28 hp tilsammen!


Norge ledet 30-12 etter 14 av de 16 spillene når katastrofen inntraff:


Tyskerene var flinke å presset Norge, men 7 kløver med trumfesset borte ser fortsatt ikke bra ut. Hvor gikk det galt?
Når Thomas passer 5 kløver viser han at han kunne tenke seg å melde en gang til, siden man nå er i en kravpassposisjon. Hadde han i stedet doblet 5 kløver hadde han fortalt makker at han ville spille motspill mot 5 hjerter. Legg merke til at Smirnov melder 5 kløver som utspillsdirigerende igjen. 

Når Charlsen har passet 5 kløver og fortalt om noe ekstra er det opp til makker å velge hvor man skal spille. Hadde Hoftaniska vært interessert i storeslem kunne han tatt med seg 5NT over 5 hjerter som en storeslemsinvitt. Nå blir det solobridge av Thomas å løfte når makker velger 6 kløver. På det andre bordet stampet Espen og Boye i 6 hjerter for -1400 og hadde nok forventet seg 1 imp i tap mot +1370. Nå ble det dessverre 17 imp til Tyskland.


Kampen ender med seier 31-29 til Norge, så undertegnede må nok spise en hatt han ikke har etter å ha tippet en klar seier til Tyskland i mitt innledningstips. Dette lover godt for våre gutter!

Mandagens kamper - Norge åpen på BBO

Mesterskapet har kommet til sin andre dag og vi er så heldig at Norge i åpen klasse spiller på BBO i de to første rundene. I morgenkampen, kl. 10:30, skal de møte en av favorittene, Tyskland, og i neste kamp, kl. 14:30, vertslandet Kroatia. 

Alle mandagens kamper:

Klokkeslett Klasse Motstander Lag Norge  
10:30 Åpen Tyskland Brogeland - Lindqvist og Hoftaniska - Charlsen BBO2
10:30 Damer Russland Harding - Fuglestad og Helness - Wennevold  
10:30 Senior Østerrike Mæsel - Mæsel og Anderssen - Marstrander  
         
14:30 Åpen Kroatia   BBO5
14:30 Damer Oversitt    
14:30 Senior Ungarn Bakke - Farstad og Anderssen - Marstrander  
         
17:20 Åpen Island    
17:20 Damer Irland    
17:20 Senior Monrad*    
* Monrad betyr at du møter laget som ligger nærmest deg på resultatlisten som du ikke har møtt før. 

Dagens godbit er utvilsomt Norge - Tyskland på BBO. To meget gode lag som begge er aktive i meldeboksen gjør at vi sannsynligvis får mye spennende spill. Damene trenger å slå kraftig tilbake etter braknederlaget mot Italia i går, men de har gode muligheter til det både mot Russland og Irland. Seniorene spiller veldig stødig og jeg tror de tar seg greit av Østerrike i dagens første kamp.

Tirsdagens kamper - BBO kl 17:20

Tirsdagen gir oss en BBO-kamp med det norske flagget, det åpne laget møter Østerrike på BBO kl 17.20. Monaco med Geir og Tor på laget spiller de to første kampene for dagen på BBO, men det er tvilsomt om vi får se Geir og Tor da Tor har blitt syk med det som sannsynligvis er omgangssjuke. Vi ønsker deg god bedring Tor!

Alle tirsdagens kamper:

Klokkeslett Klasse Motstander Lag Norge  
10:30 Åpen Portugal Brogeland - Lindqvist og Hoftaniska - Charlsen  
10:30 Damer Sverige Harding - Fuglestad og Helness - Wennevold  
10:30 Senior Irland Mæsel - Mæsel og Anderssen - Marstrander  
         
14:30 Åpen Skottland    
14:30 Damer Libanon    
14:30 Senior Monrad    
         
17:20 Åpen Østerrike   BBO
17:20 Damer Polen    
17:20 Senior Monrad*    
* Monrad betyr at du møter laget som ligger nærmest deg på resultatlisten som du ikke har møtt før. 

BBO sendes forøvrig også med bilder live fra bordet. Besøk livebridge.net når Norge møter Østerrike og se våre gutter live in action!