Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Instruktiv motspillsprøve

I fredagens andre kamp dukket det opp et instruktivt motspillspoeng allerede i det første spillet. Du kan jo prøve å se om du består prøven.

Motparten har altså kommet i 4 hjerter etter at øst har vist renons i spar og minimumshånd. Makker spiller ut ruterknekt, og spillefører legger liten i bordet. Så skal du prøve å legge en plan for motspillet fra nords posisjon.

Vi har ingen stikk i spar og maksimalt et stikk i kløver siden det er singelton i bordet. Makker kan kanskje ha et trumfstikk på en god dag, men det er langt fra sikkert.

Turneringsformen er lagkamp og dermed er det beita som teller. I klartekst vil det si at vi helst bør ha tre stikk ved hjelp av ruterfarga for at vi skal kunne beite motparten.

Det er lurt å stille seg et par spørsmål før man spiller på til første stikk. Hvordan må det sitte for at vi skal få beit? Og unner du makker å beholde første stikket for ruter knekt?

Nei, her er nok den reelle beitesjansen at makker har singelton ruter. Poenget er at det ikke finnes noen vei til beit dersom spillefører er kort i ruter.

Siden du ikke har noe inntak utenom ruteren må du være påpasselig med å stikke over ruteren og fortsette ruterspillet. Utspillet kan være fra kn109, men da er det aldri beit. Om makker derimot har singel ruter kan hun få ei stjeling etter at du har tatt for esset og kongen. En tilleggssjanse er at makker har dobbel ruter og kn10x eller kn9x i trumf. Da vil hun få trumfhøyning idet du spiller en tredje ruter.

Hele spillet så slik ut:

I den aktuelle runden var jeg BBO-operatør i kampen mellom Polen og Ungarn i dameklassen. Nord-syd for lederlaget Polen var Katarzyna Dufrat og Justyna Zmuda, som nylig tok sølv i EM for damepar. Førstnevnte tenkte seg litt om da utspillet kom, men kom ganske fort fram til hva som var beitevarianten. Dermed stakk hun med kongen, tok for esset og spilte ruter til stjeling hos sin makker som så kunne ta beita med kløver ess.

Faktisk gikk 4 hjerter hjem ved en del bord som et resultat av at nord litt sløvt la liten hjerter på utspillet. Da var det ikke lenger noen vei til beit fordi spillefører kunne kaste to rutertapere på esset og kongen i spar.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.