Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Melde- og utspillsprøve

Du sitter i ugunstig sone. Makker starter med pass, før din høyre motstander åpner med 1 grand, som viser 15-17 hp. Tenker du melde deg på i meldingsforløpet med følgende hånd?

Hva er begrunnelsen for ditt svar?

Jeg har lært følgende prinsipp (som kanskje ikke alle er enige i) for tankegangen bak meldestil i lagkamp:

Man kan avgi harde innmeldinger hvis det fortsatt er muligheter for at det kan stå utgang. Da er man villig til å ta litt ekstra risiko takket være oppsida som ligger i muligheten for utgangsbonus. Når muligheten for utgang er avskrevet er det en del posisjoner hvor det først og fremst er risiko knyttet til å gå inn. Er dette en slik posisjon?

Jeg vil hevde at det er relativt små sjanser for at det står utgang vår vei etter at makker har passet. Om du skulle treffe makker med supertilpasning i ei av fargene, fortrinnsvis i hjerter, kan det være en mulighet for at det kan stå utgang.

Selvsagt kan det finnes andre grunner for å melde, som for eksempel å hjelpe makker med utspillet, kjempe om kontrakten, presse motparten opp ett trinn eller rett og slett gjøre det vanskeligere for motparten å finne riktig kontrakt.

Det kan også være betimelig å ta med i vurderinga hvorvidt du har ei dekkende melding i ditt system for å vise den aktuelle hånda.

Alle har en måte å vise ei majorfarge på etter motpartens grandåpning, enten i form av ei naturlig eller ei kunstig innmelding. Men ikke alle har en måte for å vise 5-korts major og ei sidefarge i minor. Noen spiller for eksempel slik at innmelding 2 i major viser 4-korts med ei lengre minorfarge, mens 2 ruter viser ei udefinert majorfarge. Hva skal du melde med den aktuelle hånda i et slikt system, om du ikke velger å passe da?

Du må vel i en eller annen grad improvisere? Skal du vise hånda som "ei majorfarge", uten å fortelle noe om ruterfarga, ved å melde inn 2 ruter. Eller er det kanskje åpning for at 2 hjerter i noen tilfeller kan være basert på 5-kortsfarge i tillegg til ei minorfarge på minst fem kort?

Dette var ikke enkelt, og det er nok heller ikke et fasitsvar på spørsmålet. Det er også et spørsmål om meldestil og -filosofi.

Vi går over til utspillsprøven du får med samme hånd etter å ha latt være å melde inn:

Hva ville du spilt ut mot 3 grand?

Hva om du velger å melde inn, og meldingsforløpet i stedet går som dette?

I det sistnevnte tilfellet vet du altså om at nord har hjerterstopper. Påvirker det ditt valg av utspill?

Spillet er hentet fra dagens siste kamp, og mellom Norge og Polen i dameklassen ble det dessverre sving ut for Norge etter at meldingsforløpene gikk akkurat som skissert over ved de to bordene. De respektive meldingsforløpene førte selvsagt til at vest hadde ulik informasjon å basere sine utspillsvurderinger på. Hele spillet så slik ut:

Som du ser er det åtte toppstikk i kontrakten. Det er i bunn og grunn bare en mulighet for det niende stikket, og den ligger i at spillefører får stikk for hjerter dame. Med hjerter ut fra vest, kan spillefører bare legge liten i bordet, og med det sikre ni enkle stikk. Med alt annet ut vil det bare bli åtte stikk på spillefører.

Bodil Nyheim Øigarden satt i vest for det norske damelaget. Hun meldte ikke inn, og fikk så utspillsprøven med det første av de to meldingsforløpene å forholde seg. Det var ikke unaturlig at valget falt ned på hjerter knekt.

Det er verdt å nevne at Bodil og makker Liv Marit Grude spiller det omtalte grand-forsvaret som gjerne kalles Multilandy. Innmelding 2 ruter viser altså ei majorfarge, mens 2 i major viser 4-korts og en lengre major. Hun har altså ikke noen helt dekkende melding.

Ved det andre bordet meldte den polske vestspilleren inn 2 hjerter, som viste minst 5-korts hjerter og ei udefinert sidefarge i minor på minst fire kort. I og med at det ble avslørt at nord hadde hjerterhold, var det ikke unaturlig at hun falt ned på å spille ut ruter. I og med at vi med sikkerhet vet at nord-syd har hjerterstopper, kan det jo være verdt å prøve lykken i ruter.

Det er også et tilleggspoeng at om makker skulle ha sine poeng i ruter, vil det i noen tilfeller haste enten å få hentet ruterstikkene (om makker har esset eller ess-dame) eller godspilt dem.

Med ruter ut var Torild Heskje sjanseløs i 3 grand. Ei beit i sonen ga 13 IMP til polakkene etter at kontrakten altså gikk hjem ved det andre bordet. Heldigvis kom de norske damene sterkt tilbake og tok en overbevisende seier over Polen.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.