Et innlegg fra bloggen Mesterskapsbloggen Mesterskapsbloggen

Taktisk meldetriumf

Dagens spill er hentet fra kampen mellom Monaco og Sverige i åpen klasse. Helgeness og co spilte mot broderfolket i runde 30 da det virkelig begynte å dra seg til i kampen om medaljene og VM-plassene.

Det var en jevnspilt kamp hvor de to lagene vekslet på å være i ledelsen.

Før kampens to siste spill ledet svenskene 36-31. Så dukket følgende kort opp i vest:

Hva ville du meldt over en svake 2 hjerteråpning fra syd?

De fleste spiller vel innmelding 2 NT som 15-18 honnørpoeng og (semi)balansert hånd med stopper i motpartens farge?

Du har hele 19 honnørpoeng, men kjedelig fordeling og dermed begrenset stikkpotensial. Dessuten er din eneste firekortsfarge i motpartens langfarge.

Når man er for sterk for grandinnmelding må man doble først og melde grand i neste melderunde. Jeg stiller meg litt tvilende til om denne hånda er for sterk til å melde inn 2 NT, selv om du i teorien har et honnørpoeng for mye.

De nevnte negative faktorene gjør det etter min mening mulig å nedvurdere hånda til å være verdt en 15-18 NT.

Ikke alle er like begeistret for nedvurderinger, men jeg mener at om enkelte hender kan oppvurderes må det være mulig å nedvurdere andre. Særlig de trillrunde hendene med fordelinga 4-3-3-3 er jeg tilhenger av å kunne nedvurdere.

Jeg skal ikke dvele mer ved spørsmålet om nedvurdering eller ei.

Uansett står det vel mellom 2 NT og dobling på den aktuelle hånda?

Eller finnes det andre alternativer?

La oss se hva Geir Helgemo fant på:

Han valgte altså å passe på tross av at han satt med halvparten av honnørpoengene. 

Hva kan han ha tenkt?

Jeg vil tro det først og fremst er to faktorer som er avgjørende.

1. Begrenset stikkpotensial, som nevnt over.

2. Soneforholdene.

Hovedpoenget er at Geir kan se at dersom makker er tilnærmet blank står det på langt nær 2 NT.

Det ser imidlertid ut som han kan ha beita på egen hånd mot 2 hjerter i form av et sparstikk, to hjerterstikk, et ruterstikk og to kløverstikk.

Det at nord-syd er i sonen, mens øst-vest er utenfor, gjør det dessuten lukrativt å spille motspill. Dermed kan han være tilfreds dersom det går pass rundt.

Dersom det går pass fra nord vet Geir at makker Tor Helness kan holde åpent med ei dobling i siste hånd selv på begrensede verdier dersom han har kortfarge i hjerter. Det vil jo trolig være julekvelden dersom det kommer ei dobling på fra makker. Da er det bare å passe ut, lene seg tilbake og vente å se hvor dyrt det blir for motparten.

Hvis makker derimot ikke har til å holde åpent i sistehånd blir konsekvensen at det går pass rundt. Det kan fort være like greit siden det langt fra er sikkert at det står noen kontrakt egen vei.

Aktuelt gikk det pass rundt. Geir og Tor spilte motspill mot 2 hjerter og tok ei strøken beit for 100 inn. Som du ser hadde ikke Tor stort å bidra med av honnører i dette spillet.

På det andre bordet meldte svensken Johan Sylvan seg på over multiåpninga til Krzysztof Martens. Det endte med at han til slutt ble spillefører i 2 NT. I den kontrakten ble det hele fire beit.

100+200=300 ga dobbeltscore og 7 IMP til Monaco.

Som jeg pekte på en gang tidligere i mesterskapet kan pass vise seg å være en undervurdert melding.

Her lå det en taktisk vurdering bak passen. I motsatte soneforhold er det kanskje mer aktuelt å melde seg på? Det er jo nemlig ikke like innbringende å plukke beiter i motpartens kontrakt utenfor sonen dersom det står utgang egen vei.

Da soneforholdene var som de var mener jeg imidlertid det var alt å vinne på å si pass. Dersom det står 3 NT øst-vest, hvor mange sonebeit tror du det er i 2 hjerter andre vei? Passen åpner som nevnt også opp for jackpotvarianten dersom makker har til å doble opp.

Typisk for spill som dette er at det lønner seg å la motparten spille kontrakten, fordi det ikke står særlig mange stikk hverken ene eller andre veien. Det er med andre ord fort gjort å gå beit uansett hva man prøver på.

I åpen klasse gikk faktisk samtlige bord beit i en eller annen kontrakt. På 11 av bordene var det nord-syd som spilte kontrakten, mens det var øst-vest som fikk den utakknemlige jobben med å gå beit på de resterende 25 bordene.

Det siste spillet i kampen gikk ut og dermed vant Monaco knepent 38-36.

Sverige kunne imidlertid juble høyest av disse lagene etter siste kamp. De tok nemlig sølvet, mens Monaco endte på fjerdeplass. Det betyr at begge lagene er klare for neste års Bermuda Bowl (VM). Siden Norge dessverre ikke klarte å kvalifisere seg får vi vel ta til takke med å følge litt ekstra med disse to lagene.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.