Mange store oppgaver for landslagene også i 2009

Landslagene våre har mange store representasjonsoppgaver i 2009 også. Norge reiser til Sao Paulo i Brasil som tittelforsvarere i Bermuda Bowl (VM åpen klasse), i september. Det vil bli spennende å se om vi kan fortsette de gode internasjonale resultatene også i 2009. Det andre store mesterskapet i år er EM for ungdomslag som går i Romania. I tillegg går det Nordiske mesterskap for alle klasser henholdsvis i Reykjavik (U-26) og Åbo. Muligheter for deltakelse i internasjonale mesterskap er det også for par som ikke blir tatt ut på landslaget da det i år både er Åpent EM og VM Transnationals.


Bermuda Bowl

På forhånd er Italia store favoritter etter sin suverene seier i Bridge-OL i Beijing til tross for to heller svake mesterskap under VM i Shanghai og EM i Pau i Frankrike. Norges lag er enda ikke tatt ut. Likevel er vi rimelig sikre på at vi skal kunne stille et slagkraftig lag i Sao Paulo. Norge er eneste nordiske nasjon kvalifisert for VM i åpen klasse 2009 som kjemper om Bermuda Bowl troféet – ikke som tittelforsvarer fra Shanghai 2007, men som Europamestere for lag i 2008.
Mesterskapet arrangeres på Transamerica hotell i Sao Paulo i Brasil i første halvdel av september med åpningsseremoni lørdag 29. august og avslutningsseremoni lørdag 12. september. Første halvdel av mesterskapet spilles som en Round Robin med alle de 22 deltakende (kvalifiserte) lagene, fra søndag 30. august. De åtte beste går videre. Andre uken spilles det cup med kvartfinaler, semifinaler og finaler. 

EM for ungdom
Poiana Brasov i Romania er plassen der EM for ungdomslag 2009 arrangeres. Norge vil være representert i alle tre klassene i denne vesle idylliske byen i ”Draculaland” som er mest kjent som et vintersportssted. NBF sender som vanlig lag i klassene U-26 (under 26 år gamle) og U-21. I tillegg vil Norge være representert med et jentelag, som reiser til EM for egen regning, i klassen Jenter U-26. Vi håper at Bridge-Norge vil støtte opp om disse jentene når de kommer rundt for å få litt støtte. Mesterskapet spilles som ren serie der alle lagene møter hverandre, og det arrangeres på hotell Piatra Mare og går i perioden 8. – 18. juli. U-26s mesterskap går over hele perioden mens Jenter U-26 spilles i første halvdel og U-21 i andre halvdel.
EM er kvalifisering til VM (for klassene U-26 og U-21) i 2010. De seks beste i hver klasse er klar for neste års VM. 

Nordiske mesterskap
Nordisk mesterskap for nasjonslag i klassene damer, åpen og veteran går i år i Finland. Arrangementet finner sted på Harjattula herregård som ligger ca 20 km utenfor Åbo sentrum. Det er denne gangen et komprimert mesterskap med spillestart midt på dagen fredag 5. juni og avslutning søndag kveld 7. juni. For damelaget er Nordisk årets – og eneste begivenhet. Laget er enda ikke tatt ut. I åpen klasse er planen at Norge stiller med vinnerne av 1. divisjon 2009. Ingen veteranlag har meldt sin interesse om deltakelse i Finland. Det er første gang at det arrangeres en veteranklasse. Denne gangen riktig nok som et uoffisielt Nordisk mesterskap.
Juniorklassens (U-26) Nordiske mesterskap går i Reykjavik på Island i påsken. I Sverige i fjor endte Norge på andre plass, knepent slått av Danmark. Kanskje får våre gutter revansje på Island selv om Danmark virker veldig sterke og vant VM i Beijing sist høst? 

Lars Eide ny UK/NPC for begge juniorlagene
Etter at Sven-Olai Høyland (NPC U-26), John Våge (NPC U-21) og Olav Ellestad (coach U-26) alle takket for seg etter VM i Beijing, var det klart for et skifte i ledere for ungdomslagene. Vi vil nå benytte anledningen til å takke både Sven-Olai, John og Olav for deres store innsats for juniorlandslagene. NBF søkte før jul etter nye personer til å ta over disse tillitsvervene. Svært gledelig fikk vi mange interesserte til ungdomslederoppgavene.
Da Lars Eide meldte sin interesse etter å ha ”coachet” U-28 til seier i OL, var valget enkelt for NBF. Det ble også besluttet at han skulle få UK/NPC ansvaret for begge lagene. Med seg får Lars Vicky Chediak som coach for de yngste (hun har også vært coach i perioden som John har vært NPC dvs. siden EM 2005), og Gjermund Rekstad som coach for U-26 laget. 

Åpne internasjonale mesterskap
Dette året er det to åpne internasjonale mesterskap. Først kommer åpent EM i San Remo i Italia i siste halvdel av juni. San Remo ligger like ved grensen til Frankrike. Nærmeste internasjonale flyplass befinner seg i Nice i Frankrike. Det er fri påmelding, og par-/lagsammensetninger kan bestå av spillere fra flere nasjoner.
VM Transnationals spilles parallelt med cupspillet i Bermuda Bowl i den andre uken av VM for nasjonslag i Sao Paulo i Brasil (7. – 12. september). Nærmere informasjon om begge mesterskapene finner du på NBFs hjemmeside.
For norske spillere som har ambisjoner om landslagsspill, gir disse mesterskapene verdifull erfaring – spesielt hvis en spiller på et lag som går langt i lagturneringene. Det har vist seg i flere tilfeller at par som presterer til dels meget godt i norske lagturneringer og som blir tatt ut på landslaget, ikke makter å prestere på samme nivå i internasjonale mesterskap. Disse mesterskapene vil kunne gi den nødvendige rutinen til å takle utfordringene i mesterskapene for nasjonslag.