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Spill 1 4 AK964
Nord, Ingen ¥ K3

¢AQJ102
&8
10853 a2
v875 vyAJ1094
+98 ¢ 74
K764 &0QJ1092
\Y N (1) S
14 24’ 34
Aa 44 5& X2
P Ga Pass rundt

1 = 5+ hjerter og 5+ klgver
2 = Kontroll

Meld selv eller som vist til 6a.

Nord spiller 64, utspill Qe til A%
Nord trekker 3 runder trumf og spiller A+.
Nord claimer: “Ruteren star, dere far en hjerter til slutt”

Vest sier “Spill videre!” og alle er enige om & spille videre.

Na trekker Nord ut den siste trumfen og Vest tilkaller TL. “Han hadde &penbart glemt den siste
trumfen og nar jeg sa "spill videre" kom han pa at det fortsatt var en trumf ute. Det var derfor
han skjgnte at jeg hadde en trumf igjen. Etter claimen har han ikke lov til & trekke trumf."

868D2(b)
Spillet fortsetter. Ingen justering, resultatet star,



Spill 2 432
@st, NS v862

+AK10653

2K 10
4Q987 aAKJ54
vAQ3 YK754
+QJ +74
2Q854 )2

4106

vJ1109

+982

*#A9763

Fritt meldingsforlgp, men Nord melder ikke av ruter, f.eks. 14 av @st som Vest |gfter til 44

@st spiller 44
Nord spiller ut A¢ utenfor tur (om spurt, A fra AK).
TL!

Utspillet blir ikke godtatt og @st nekter ruter ut. #A returneres til hdnden og Syd spiller ut A%, ser
104, spiller ny klgver som Nord vinner. Nord tar for ¢A, ¢K, en bet.

@st tilkaller TL. “Uten informasjon fra ¢A-utspillet er det normale utspillet fra Syd ¥J, men nar
han vet makker har ¢AK er klgverutspillet enklere.”

§50 E2. ¢A er Ul for Syd og J¥ er et logisk alternativ. Det avgjgrende er om ¢ A indikerer eller
ikke indikerer klgverutspillet, siden nesten alle kort er et LA til «A. Det indikerer at & beholde
utspillet kan veere en god ide, sa juster til 44 med hjemgang (Johns kommentar: Dette var den
oppgaven det ble mest diskusjon om i Praha, langt fra alle var enige i denne konklusjonen).



Spill 3 aK1042
Syd, @V vQ9

+9
4AKQJI853
4986 5 aAJ753
v6532 YK7
+1053 48742
%64 S 2109
*Q
vAJ1084
+AKQJ6
472

Spillerne tar korta ut fra mappen. Vest tilkaller TL — kun 12 kort. Nord har 14 kort og har
sett alle sine kort. TL finner ut at #K skulle vaert hos Vest.

e Om TL kansellerer spillet, hva blir resultatet?
e Om TL tillater at spillet fortsetter sa;

Vest Nord st Syd
1v
Pass 2% Pass 3¢
Pass 3a Pass 4¢
Pass 4ANT Pass 5a!

Pass 6NT Pass rundt

1. 5&er 0/3 av 5 ess, med ruter (siste naturlig meldte farge) som antatt trumf.

Nord spiller 6NT med hvilket utspill som helst (si en ruter) og tar 12 stikk via
klaverfinesse uten a ta hjerterfinessen.

Vest tilkaller TL
"Nord visste Vest hadde #K - enklere & melde slem, og i spillet visste Nord at klgverfinessen
gikk."

(PS: Nar dere er ferdige: Flytt #K tilbake til Nord!)

TL tillater at spillet fortsetter (813A2) og kan justere scoren (812 C1 (b)
Dette er ikke et Ul problem, men heller et sparsmal om rettferdighet («equity»).

Det farste spgrsmalet er om de ville havnet i 6NT uten kunnskap om #K. En spgrrerunde
(«poll») er den beste mate a finne ut dette pa (det er mulig a sparre makkerpar, eller man kan
spgrre spillere om Nords 34 melding).A vite at finessen gar er utvilsomt til nytte i
meldingsforlgpet, s 6NT vil sannsynligvis ikke tillates, dermed justeres scoren til 3NT+3.

(Om 6NT tillates s& beholdes sannsynligvis scoren, da det eneste alternativet til klgverfinessen
er hjerterfinessen, som ogsa gar. Det kunne veert et interessant problem om denne ikke gikk...).



Spill 4 410754
Vest, Alle vyAG64

¢J1097
109
aAJb6 aK38
vQ872 v95
¢+ AK54 +0Q86
&Q2 &»#AKJIB54
4Q932
vyKJ103
+32
6763
INT-3NT
Utspill Je,

Blindemann legger ut kortene sine med klgver og spar ved siden av
hverandre.

Vest tar #A, sa #Q, og sa #2 til #J hos blindemann.

Vest ber om spar K, men blindemann spiller klgver K (han tar og flytter #K litt) og Syd "fglger"
med 42, og Vest og Nord fglger med spar. Blindemann snur.#K og legger til de spilte stikkene.
Vest spiller nd #A fra blindemann, Syd falger med #7, Vest og Nord kaster hjerter.

Spillefarer ser na at #K ikke ligger synlig og skjgnner at blindemann spilte feil til stikk 4. TL!

Dersom TL sier de skal fortsette, spiller vest 2 stdende klgver, ruter K og Q og spar A og K og
gir bort de 2 siste stikkene til Nord (ruter og hjerter), 11 stikk.

Dersom TL sier “plukk frem #K, snu over 4K som spilt kort", tar spillefgrer 3 klgverstikk
(kaster hjerter), ruter K og Q, tar sparfinessen og #A og gir bort det siste stikket i ruter, 12 stikk.

Hvordan skal spillet scores?

845 D2: TL bar la spillet fortsette. A ikke fglge med klgver til det fierde stikket (nar blindemann
feilaktig spilte klgver) "kan unnlatelse av a fglge farge til dette kortet na innebzere en revoke",
Vest og Nord har ikke klgver, sa utfra 845D2 har Syd revokert.

Det er sant at Syd ikke fulgte med, men det gjorde heller ingen andre. A gi Syd en ettstikks
straff for denne revoken nar i praksis alle rundt bordet pa en mate er feilende, og saerlig nar
Syds feil var en direkte fglge av blindemanns feil, virker ikke rimelig. 864C virker ikke relevant,
sa kanskje vi bar bruke §12A1 (lovene dekker ikke denne type regelbrudd)?



Spill 5 498532

Nord, NS v743

¢AT52

&5
)6 aAQ74
YAK1082 vyQJ6
+ K6 +84
10932 &#AKB86

« K10

v95

¢+QJ1093

*QJ74

Nord passer, @st &pner INT og Vest melder 24 utenfor tur.
TL!

Dersom spurt, 24 er overfgring til hjerter.*

Meldingene fortsetter:

Vest Nord Dst Syd
Pass INT 24 (naturlig)
3y Pass 49 Pass rundt

Vest spiller 4¥ og med utspill av spar, hjerter eller ruter blir det 10 stikk. (klaverutspill kunne
betet kontrakten).

TL tilkalles og Syd sier “uten meldingen utenfor tur ville @st spilt kontrakten. Jeg meldte 24 bare
for & gjare det vanskelig for Vest, vanligvis ville jeg ikke meldt 2¢ i sonen over en grandapning
og meldingene ville gatt (kun @V) INT — 2¢ - 2¥ - 3NT — 4¥ og jeg ville spilt ut en ruter og vi ville
med enkelt motspill hentet en bet. Vest’s feil ga ham en god score.”

TL avgjerelse?

1: Dersom spurt, etter 2¢ innmelding spiller @V x = Straff
2v = Naturlig for spill
2NT= e¢stopper, spgr om 4 korts major
3¢ = Ikke ¢stopper, spgr om 4 korts major
3y = GF, 5 hjerter
4v = For spill

3¥ er en tilsvarende melding. (823).
Det var Syds 2¢ melding som gjorde at kontrakten kom pa Vests hand og forarsaket skaden,
ikke Vests melding utenfor tur. Resultatet star.



Spill 6 4J1073

@st, NS vyK52

¢+K1072

Q8
&8 aA965
vQJ10643 v8
¢AJ54 +Qs8
%103 S»AKIT765

aKQ42

YA97

+963

&942

Par (Mitchell).

<Foranledning: @V har oversitt og Vest setter seg ved et bord for & bakspille, der han ser Nord
og Dst sine hender. Meldingene gar 1 - Pass — 1¥ - Pass og pa dette tidspunkt skjgnner han
at han ikke har spilt dette spillet og forlater bordet. 2 runder senere er det hans tur til & spille
dette spillet, han sitter da | Vest.>

Vest tar ut kortene og meldingene starter. Etter 1& - Pass — 1¥ - Pass - 14 skjgnner Vest at
dette er spillet han tidligere bakspilte.

Na tilkaller han TL og forklarer hva som har skjedd.

TL!

Dersom TL kansellerer spillet, hva blir resultatet?

Dersom TL tillater at spillet fortsetter gar meldingsforlapet (kun @V): 14 - 1¥; 14 - 3v; 3NT pass
rundt.

@st spiller 3NT, Syd spiller ut ruter og det ender med 9 stikk.

Justerer TL scoren? Om ikke, hvorfor ikke, om ja, til hva?

816D — spilleren skulle ha informert TL tidligere, vurder prosedyrestraff.

Bar TL tillate at spillet fortsetter? 816D 2(c) eller 816D 2(d)? Vest har i teorien sett alle 4
hendene! Sa 816D 2(d) foretrekkes. (Noen TL'er kan foretrekke §16D 2(c) og tillate at spillet
fortsetter).

Bar ha en spgrrerunde for & finne om 2¥ er et LA i stedet for 3¥ meldingen, og deretter
fortsettelsen. Justeringen blir sannsynligvis en veid score med 2hj+2, 4hj og 3NT oppnadd lovlig

etter 2v (se §12C1(b).

(Note: @vingen kan tilpasses lagspilling, da anvendes §86)



Spill 7 4A963
Syd, Alle vQ9

¢A1072
2Q108
4QJ5 aK8742
YAJG YK72
+K863 +Q54
2963 (2) +K?2
10
v108543
+J9
2#AJ754

Note: Vest har 14 kort, en ekstra #2. (Ta eventuelt #2 fra Syd i spill 6 eller Vest i spill 8). De 3
andre hendene har 13 Kort.

Vv N 1) S

P
P 1¢ P 1v
P 14 P 2%
P 2NT P 3
PASS RUNDT

Syd spiller 3%, Vest spiller ut 4Q

+Q Ae 8e 104
2% Qs K As
6v Qv Ky 3v
3a 8% 24 4%

BLINDEMANN sier na “#2 har allerede blitt spilt!”
TL!
(PS: Nar dere er ferdige, legg eventuell ekstra ki2 tilbake der den 13)

Blindemann har ikke lov & papeke en uregelmessighet, men det pavirker ikke avgjarelsen.
813C. Stikket er avsluttet, men siden det ikke er noen skade er det ingen justering.

(Problem: Loven sier at #2 ma fiernes, men sier ikke noe om hvilket kort som skal spilles |
stedet. | dette tilfellet er det logisk at #3 bgr legges til det spilte stikket. Men hva om det ikke er
et kort av tilsvarende starrelse til & erstatte kortet som fijernes? Dette er ikke et mangelfullt stikk,
sa 8§14B4 kan ikke anvendes)



Spill 8 4«AQJ865
Vest, Ingen ¥54

973
87
49432 4 K107
vyKQ2 YAl1l09
+Q2 ¢+ AK1086
&#AQ92 & K5
Q_
vJ8763
¢+J54
#]J10643
Vv N 0} S
1% 24 (svakt) le

1¢ er naturlig, men benekter vanligvis 4-korts major (Walsh); 3¢ er naturlig (6 korts) invitt
(eneste krav er 34)

TL tilkalles, desmmer og meldingene fortsetter

3¢t P
34° P ANT P
5e® P 6NT pass rundt

1 - se over
2 — Spgr om sparhold
3—-1eller4 av5ess

@st spiller 6NT, Syd spiller ut #J, 12 stikk (enten klgverfinesse eller spar mot kongen)

NS tilkaller TL for & hgre om slemmen er OK etter det utilstrekkelige budet.

3¢ tillates utfra §27B 1(a), men vi ma vurdere om vi skal bruke 8§27D.

Resultatet star. Bidro regelbruddet til at Vest ikke passet pa 3¢? 1¢ meldingen er ubegrenset sa

Vest star fritt til & passe eller melde videre. Uten feilen ville nok uansett @V kommet i slem, det
utilstrekkelige budet hjalp dem ikke med dette..



Spill 9

Nord, @V
443 aKQ9
vyAQ832 v94
¢875 +0QJ109
&J75 Q1083

4108762

v105

+K42

&»A94

Meldinger (kun NS): INT - 2v (overf@ring)
24 pass rundt

Nord spiller 2s.
utspill ¢Q til ¢K; 42 til aJ 0g #K; ¢J til ¢A; 4A; #K; #A 0g de er i denne posisjonen:

a5

vYyKJ76

¢ 6

& 6
o 4 Q
vyAQ832 v94
+8 +J10
& ] Q10

#1086

v 105

*4

&9

Nord ber om en ruter fra bordet, blindemann spiller ¢4, Nord sier “oops, jeg mente hjerter”*
TL!
e Dersom TL tillater endringen til hjerter fortsetter spillet som normalt.
e Dersom TL ikke tillater utskiftingen:
8¢ fra Vest, trumfet av Nord, overtrumfet av @st!
@st spiller #Q og Nord sier “Oops | did it again! — Jeg har ruter!”

TL!
Note 1: Om spurt vil Nord si “Jeg hadde en hard dag | dag, jeg er sliten og ukonsentrert”

TL bear ikke tillate endringen. 845C 4(b). @st’s spill av #Q etablerer hans revoke, men Nord’s
revoke er ikke etablert. Likevel, utfra 862 C3 kan begge revokene korrigeres (= ikke etablert).
@st far 2 straffekort, 4Q og #Q



Spill 10 aKJ642

@st, Alle vA1076
494
A 10
a5 4aAQ109
vJ52 vYKQ3
+Q832 +KJ107
2Q7642 )3
4873
v984
+AB5
#K985

Nord dpner 24 (11-15 5 spar, 4 hjerter) utenfor tur
TL!

Apningen godtas ikke.

@st apner 1NT, pass rundt.

@st tilkaller TL og vil vite om han kan forlange ruter ut.
(Note: 2NT star uansett utspill)
24 trekkes tilbake (816C) og pass er ikke tilsvarende melding. §26 gjelder.

Utfra den (endrede) 826B kan ikke @st kreve noe utspill. Siden ingen farge er vist | det lovlige
meldingsforlgpet kan @st nekte utspill I en hvilken som helst av de fire fargene.



Spill 11

Syd, Ingen
& Q 493
vQ1l054 v832
¢+A8 ¢KJ976542
1087642 »—
4 AK10642
vAl
+103
*AQ9
Vest Nord Dst Syd
la
Pass 3! 4¢ 3N

1. Bergen, invitt med 4 kortsstatte

TL!

Nar spurt vil Syd si at 3NT var en kunstig sleminvitt. Vest godtar ikke 3NT.
Nar han far fortsette meldingsforlgpet melder Syd na 4v (Last Train).

TL!

Last Train: En melding som indikerer sleminteresse uten & passere laveste utgang. Det sier ikke
noe om hjerter.
Pa systemkortet er “Last Train” nevnt

4w (last train) er en tilsvarende melding (§23) sa den tillates utfra §27B 1(b). §27D ma vurderes,
men resultatet star.



Spill 12 aA84

Vest, NS ¥98
4J109532
94
)9 N 4 K7652
vyQ73 vli4?2
¢+AQ7 Lo E ¢+ K86
£K8763 2 2Q5
Q103
YAK1065
¢4
S AJ102
Vest Nord @st Syd
i J Pass 1y Pass
1NT pass rundt
1 NT av Vest

Vest alerterte ikke @st's 1¥ melding som var overfaring (transfer Walsh) og viste spar.
Far Nord spiller ut forklarer @st 1¥ meldingen.

TL tilkalles ikke. @V far 6 stikk i INT, 50 til NS (med alle naturlige motspill). N4 tilkaller Syd TL
og sier at med rett forklaring ville han enten doblet 1¥ for a vise hjerter (og spille 2¢ eller 2v for
en pluss-score?) eller melde 2¥ over 1 NT og f& 8 stikk og 110 til NS. Han visste ikke at han
hadde lov til & endre sin siste pass.

89B - TL skulle veert tilkalt. Se ogsa 8§20F 4(a)

§11A - Justert score. @V far -90 eller -110 eller en veid score (Poll). Om NS er et rutinert par
som visste at de burde tilkalt TL beholder de scoren (50). Ellers far NS +90 eller +110 eller en
veid score. Dette kan veere litt vanskelig. | prinsippet burde 811 gjelde her kun om Syd vet at
han kunne tjene pa ikke a tilkalle TL (pose-sekk variant),

(Note 1: Bade 24 og 2¥ star).



Spill 13 aAJ6432

Nord, Alle vQ3

¢AQ102

» 8
410985 & Q
vyK9 vA1l08542
¢ — 49874
#0QJ109742 & K6

a K7

vJ76

¢KJ653

»A53

Nord apner 14 og st melder 1.

TL!

Det utilstrekkelige budet blir ikke godtatt og TL forklarer hvordan det demmes. @st passer (og
TL ber gjare spillerne oppmerksomme pa at Vest ma passe resten av meldingsforlgpet og
nevne utspillsrestriksjoner - om ikke, minn ham pa det!)

Meldinger:

\Y N %] S
14 P 2¢

P 24 P 4a

x! Pass rundt

1 = ber om utspill i blindemanns fgrst meldte farge

Nord spiller 44x
Utspill 8 som blir trumfet, hjerterretur til esset og enda en ruter til trumf, hvoretter YK sikrer en
bet.

Nord tilkaller nd TL: “Vest doblet nar han skulle ha passet. Og vest brukte ogsa Ul fra
hjertermeldingen nar han returnerte en hjerter.”

TL nevnte utspillsrestriksjonene for Vest, men spillefgrer misforsto eller glemte dette nar Vest
hadde utspillet etter ruterstjelingen. TL avgjarelse?

@st's pass er ikke tilsvarende, s& §27B2 gjelder og Vest ma passe resten av meldingsforlgpet
og utspillsrestriksjonene i §26 gjelder. 837A — Vest’s dobling, selv om han var palagt & passe,
blir stdende, og utspillsrestriksjonene i §26B gjelder ikke for doblingen. Derimot gjelder
utspillsrestriksjonene for den tilbaketrukne hjertermeldingen.

Apningsutspillet av ¢8 tillates. Det forutsettes at TL forklarte tydelig om utspillsrestriksjoner
farste gang vest hadde utspillet. Det er et lovbrudd a ikke vente til spillefgrer har gjort et valg.
@V far 45X + 1 0g NS 4X - 1.



Spill 14 o514
@st, Ingen v872

¢A106432
& K 2
el A AK62
vKQ94
¢+J9
1085 ¢ K75
& &63
4
«J103
v1065
+08
AAQJ97
\Y N 1] S
14 14 er beste minor (INT=12-14)

1a TL!

Etter Vest’s melding utenfor tur demmer TL og meldingsforlgpet fortsetter:

\Y N 1] S
1e* 2% 14 er beste minor (INT=12-14)
24 3¢ 4a pass rundt

Syd spiller ut Q fra feil hand. TL!
TL forklarer Vest's valgmuligheter og Vest godtar utspillet og gnsker at @st spiller kontrakten.

@st spiller 44
Utspill ¢Q. Kontrakten star (10 stikk uansett motspill*).

NS tilkaller TL “@V kom i utgang med bare 23 punkter fordi Vest meldte pa 2 trinnet med kun 8
punkter og kun 4 spar”

NOTE 1: Enten ¢A blir innkassert eller ikke har du 4 stikk i spar, 4 stikk i hjerter, 1 stjeling og ¢K)

2« meldingen er tilsvarende. Anvend §23C. @V kan na 44 ogsa uten regelbruddet, sa ta en
spgrrerunde siden det er mulig & gi en veid score som inkluderer en ruterkontrakt av NS og
sparkontrakt @V. Sparsmalene TL bar stille er bl.a:

a) Ville du meldt inn I Syd? (1 er opplagt om Syd passer)

b) Hva ville du meldt over Syd’s 2&?

c¢) Hva ville du meldt | Nord etter Syds melding og vest’s aksjon(er)?

d) Hva ville du meldt etter Syds 2# og Vest og Nord sine aksjoner?

e) Hva ville du meldt | Nord om Syd passer og vest melder 1a?

f) Hva ville du meldt etter pass fra Syd, 1a fra Vest og Nord's melding?
Og sa videre...



Spill 15 4Q852

Syd, NS vK84
+AJS8
20Q82
4aA976 N aK4
vAQ532 SN vJ109
+Q32 < +K9754
P 21053
4103
v76
+106
*#AKO764

Syd er giver, men @st passer utenfor tur. Anta at TL ble tilkalt. Passen utenfor tur ble ikke
godtatt og TL (som er litt usikker p& 2017-lovene) dgmte’.
Meldingsforlgpet gar na:

! TL demte at @st ma passe en gang og at det da ikke er noen restriksjoner for Vest

\Y N ] S
=]
lv x) P 2%
29y pass rundt Vest spiller 2¢¥ med 9 stikk

882C - feil av TL (@st kunne avgitt en hvilken som helst tilsvarende meldning, f.eks. 2¢). Ingen
skade, sa resultatet star.



Spill 16 48642

Vest @V vYA1l042

+J96

&Q7
453 aAQ97
v6 vyK53
¢+A1085 +Q743
&#K109843 &»A2

& KJ10

vQJ987

+K2

&J65

Alle har kortene fra spill 16, men mappen for spill 15 (Syd giver, NS i sonen) ligger gverst pa
bordet. Syd passer og Vest melder 3&. Na oppdages feilen.

TL!

Dersom meldingsforlgpet tillates a starte pa nytt apner Vest med 34 som blir passet rundt. Etter
at blindemann er lagt ned tilkaller Syd TL igjen, fordi han mener @st ville meldt 3NT etter apning
i farste hand ugunstig, men na har han Ul om at apningen var avgitt i gunstig i andre hand. 3%
star, men ikke 3NT.

Problemet gar ut pa & avdekke @V sin stil for sperremeldinger.

Det ser ut som §15A2b gjelder. Er betydningen av 3% avhengig av sone og % hand i dette
makkerskapet? Sa fall er det Ul og 3NT ser ut til & vaere et LA. | sa fall justeres det til 3NT-1.
Om 3 i farstehdnd ikke regnes som konstruktivt er det ingen Ul og resultatet star.



Spill 17 8
Nord, Ingen ¥ Q83

+QJ9732
2864
aA1032 . 4KQ9754
vKI106 [N v52
+1084 'K
202 = 21975
416
YA9T74
¢ A65
#AK103

Meldingsforlgpet gar normalt (fritt, det er det samme om NS eller @V far kontrakten).
Blindemanns venstre motstander viser blindemann kortene sine etter at blindemann er lag ut og
blindemann ser disse.

Spillefagrer revokerer fgrste gang han har mulighet til det. Far revoken er etablert sier
blindemann “har du ikke ...fargen...». Blindemanns venstre motspiller tilkaller TL og forteller at
blindemann sa kortene hans.

NOTE: Videre gvinger kan legges til der motspillerne revokerer, med tilsvarende utvikling.

Spillefgrer revokerer:

843A 3 — Det er et lovbrudd for en motspiller a vise blindemann kortene sine og han bar gis
prosedyrestraff.

Blindemann har ikke mistet rettighetene sine, det blir ingen justering (revoken korrigeres).

Om blindemann kikket | kortene pa eget initiativ gjelder §43B 2(b). Spillefarer ma skifte ut kortet,
men revoken er etablert. Den kan koste 2 stikk (om spillefgrer lovlig vinner stikket der han
revokerte).



Spill 18 a6

@st, NS v964

+J108

*KQ7642
a4 AKJ73 4Q1098
vA85 vyKQ103
+K62 ¢+Q97
109 83

4 542

vJ72

¢ A543

® AJ5
Vest Nord @st Syd

Pass Pass

1o Pass 3 & Pass
44 Pass Pass Pass

1. Bergen, invitt med 4 Kortsstatte

Fritt meldingsforlgp (Nord, du er i ugunstig...) eller som gitt over. Vest spiller 4a. Utspill K.
Nord skifter i stikk 2 til a6, og nar alle snur kortene til det stikket tar Nord i stedet a6 tilbake pa
hand. Etter & ha tatt ut trumfen (Nord kaster klgver), spiller Vest 9. Nord stikker med damen
og fortsetter med a6. @st falger farge, Syd spiller en klgver og na tilkaller @st TL.

TL!

Om han blir spurt vil @st si at han trodde Nord hadde revokert og ville etablere revoken, men sa
oppdaget han at Nord hadde et kort mindre blant de spilte kortene.

867B3 — 46 tas tilbake og plasseres med de spilte kortene. Blindemanns kort returneres til
blindemann og Syds #A blir et straffekort. Nord spiller ut. (Sa lenge #A ligger pa bordet er
informasjon fra dette lovlig). (Johns kommentar: Fasiten nevner ingen ting om at det var
blindemann som bade papekte feilen og tilkalte TL, selv synes jeg det er naturlig & justere som
over, men gi blindemann en advarsel, den mildeste formen for prosedyrestraff)



