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2NT* forklart som begge minor
Resultat: 3$#X st 10 stikk -870

Resultat pa det andre bordet: 34 S 9 stikk 110

Turneringsleders (TL) kommentarer og avgjgrelse

Jeg blir tilkalt etter at utspillet har skjedd, og da spear jeg hvordan meldingsforlgpet har vaert
og far forklart det og at det blir alert pa 2NT og far forklart at det er begge minor, og det blir
meldt videre ut ifra forklaring.

Ut ifra det s& demmer jeg etter paragraf 75 C. og tolker det som riktig forklaring, men feil
melding. Ettersom at det ikke er systemkort ved bordet fra noen av parene sa kunne jeg ikke
domme annerledes fglte jeg.



Appellantens begrunnelse:

2 NT ble alertert og forklart som begge minor etter spgrsmal fra Syd. Deretter blir 3 klgver
dobletitro om at K109xx i ruter skal skape problemer for spillefarer etter trumfutspill.
Forklaringen fratar N/S muligheten til 8 finne kontrakten 3 ruter som kan betes med riktig
motspill, men som ogsa har gode muligheter dersom @/V ikke far med seg to sparstjelinger
i utspillet Det foreligger ikke noe systemkort for @/V, sa forklaringen pa 2 NT er det eneste
N/S har & forholde seg til. Det viser seg likevel i ettertid at @/V sitt system sier "Yeslek", noe
som i sa fall vil si atinnmelding 2 ru ville vist en enfargehand med hjerter eller en
tofargehand med spar og klaver (som her). Vi mener derfor at det er har skjedd bade feil
melding og feil foklaring av meldingen i dette spillet. Avhengig av hvordan yeslek praktiseres
ville 2 NT vist en form for splittede farger (klgver + hjerter eller ruter + spar), noe som ville
latt syd konkurrere med 3 ruter over 3 klgver. | en normalsituasjon hvor vest melder inn 2
ruter og far 2 hjerter (pass eller korriger) fra gst kan syd ogséa konkurrere med 3 ruter i
gunstig sone.

Motpartens forklaring:

Jeg forklarte aldri at jeg brukte yeslek.

Vi bruker

X'som kU/ ruter og hj

2kl =ru/ hj og sp

2ru = hj/ sp og kl (det var det makker skulle meldt.)
2hj=sp/klogru

2 sp er to splittet farger

2NT er en ledig melding som vi har som minst 5 -5i minor

Jeg vet at du har minor pa 2hj ogsa, men du ma ikke ha 5 -5 + at du kan ha sparfarge. Makker
har to valg enten sp eller minor.

Med 2NTsa vet makker hva jeg har med en gang.

Jeg vet at pa Yeslek sa er X like sterk, men vi har ikke den meldingen fordi jeg mener at det er
sa sjelden det forekommer derfor har vi D som kl eller begge regde fargene



Lovutvalgets (LU) kommentarer og avgjgrelse
Alle plikter til & oppgi korrekt informasjon om sine makkeravtaler. Det framgar av §20F1-3.

I Norge er hovedregelen at systemkort alltid skal brukes, og det skal fylles ut to identiske
systemkort. | tillegg til systemkort svarer man ogséa pa spgrsmal om meldingers betydning
ved bordet. Videre alerterer man meldinger for & hjelpe motstanderne til & stille spgrsmal
om betydningen av en melding nar det kan veere behov for det.

| denne saken sa harinnmeldingen 2NT over 1NT blitt forklart som begge minor, men vest
satt med en tofargehand med klgver og spar. Her stemmer ikke forklaringen overens med
vest sin hand. For vest ma dette ha veert en uventet forklaring, og vest har saledes
urettmessig informasjon om at makker har misforstatt meldingen (selv om forklaringen
muligens er rett). Det er ulovlig a utnytte slik urettmessig informasjon (§ 73C), men i dette

tilfellet har ikke vest hatt grunn til 8 vurdere annet enn pass etter 34 fra makker.

Hvis man er i en situasjon der makker melder inn 2NT over 1NT sa er det i alle fall helt klart
at makker ikke gnsker a spille 2NT. Hvis dette ikke er en avtalt situasjon séa forklarer man
det. Du vet ikke mer enn motparten, og det naturlige ville veere 8 melde 3% med handen til
@Dsti et forsgk pa a finne en tilpasning.

Spersmalet er nd om 2NT er feil melding eller feil forklaring?

Forsvar mot grandapninger skal skrives i systemkortet, men @/V hadde ikke noe
systemkort. Hvis @/V hadde hatt et systemkort sa kunne man raskt ha slatt fast om det var
en feil melding eller feil forklaring.

§ 75 omhandler feil melding eller feil forklaring. Dersom forklaringen er noe annet enn
makkeravtalen er forklaringen et regelbrudd. Nar dette regelbruddet paferer ikke-feilende
side skade, skal TL fastsette et justert resultat (875B1). Dersom makkeravtalen er riktig
forklart, og feilen er meldingen og ikke forklaringen, har det ikke skjedd noe regelbrudd. ...
Uavhengig av skade blir resultatet stdende (men se § 21B1b)). (§ 75C).

8§ 75C henviser til 8 21B1b) som sier TL skal anta at det er feil forklaring og ikke feil melding,
nar han mangler bevis for at det er feil melding.

@IV spiller et forsvar som er sterkt inspirert av Yeslek. Utgangspunktet for Yeslek at man
viser den overliggende eller de to andre fargene avinnmeldingsfargen. Med andre ord sa
har man ingen ankerfarge (at man har fargen man melder inn).

@/V har ifglge egen forklaring introdusert en egen variant avinnmeldingen 24 og 2NT over
1NT. Ved innmelding 2@ kan man sitte med ® og @ eller ¢ og ®#, men det er ikke mulig a bli

spillende 2# selv om man kan sitte med sparfarge. Videre har man definert 2NT
innmeldingen som minst 55 i minor, men man kan ogsa vise begge minor ved 8 melde inn

29 LU har forsgkt a fa skriftlig dokumentasjon pa @/V sitt forsvar mot NT (datert far KM



lag), men har fatt beskjed om at det ikke finnes. LU finner det bemerkelsesverdig at man
kan avtale et forsvar mot NT som er sdpass spesielt uten 8 ha dokumentasjon. Det er
apenbart at @/V har diskutert et forsvar mot NT for & kunne vise tofargehender (og ifglge
@/V er det X, 2kl,2ru og 2hj man bruker mest), men her har ikke begge samme forstaelse av
forsvarsmeldingene. 875D2 Det er et krav til ethvert makkerpar at begge spillere innehar
den samme felles forstaelse, det er et regelbrudd a beskrive en avtale der den samme
felles forstaelse ikke finnes. Hvis TL finner at den misledende forklaringen ikke var basert pa
en makkeravtale, anvender han § 21B

Selv om man spgr andre spillere som kjenner til @/V sine metoder for forsvar mot NT, vil det
ikke veere uttgemmende nar det praktisk talt ikke finnes noen andre som har det angitte
forsvaret mot 1NT. @/V har fatt sjansen til 8 sende inn andre spill som kan kaste lys over
forsvaret som brukes mot NT, men LU har ikke fatt tilsendt noen spill. LU finner det derfor
ikke bevist at det er feil melding. Dermed er det feil forklaring (§821B1b)). Hvis dette
regelbruddet pafarer ikke-feilende side skade, skal TL fastsette et justert resultat.

Motparten har krav pa riktig forklaring av makkeravtalene. Det er ikke funnet bevist at 2NT
viser minst 55 i minor, men meldingen viser apenbart en tofargehand. Hva er riktig
forklaring til motparten? Her er det uklart, men LU har hatt som mal & finne ut hva Syd
melder over 3% dersom 2NT viser en tofargehand som kan inneholde ruter. Siden Syd ikke
har minst 4 kort i en annen farge enn ruter ble det laget en rundspgrring der forklaringen pa
2NT var at det viser en tofargehand med ® og # eller ® og ¢



For & vurdere meldesituasjonen som Syd kom i, ble fglgende rundspgrring sendt ut til 5
spillere som alle holder minst 2. divisjonsniva. | en rundspgrring skal man skal sa langt det
er mulig finne spillere som er tilsvarende (samme niva) som spilleren som aktuelt hadde et

problem.

Du spiller lag og sitter i Syd

~®-

553
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|_ S_] NT* Pass 3a ?
2NT* viser ¥ og # eller « og +

753
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K10953 Hva melder du?
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Oppfelgingssparsmal:

Hva hadde du meldt hvis 2NT ble forklart som begge minor?

Melding | Kommentar

Oppfolgingsparsmal

3 ruter for spill. Hvis motparten
melder 4kl, dobler jeg. Kan veere
uflaks om vest har ruter og spar,
men usannsynlig.

3¢

Da hadde jeg doblet og spilt ut klgver. Kan jo
veere fordelingshender, sa kanskje skummelt &
doble, i hvert fall hvis du har en makker som
apner 1nt pa tynne blader. Spesielt skummelt i
lagkamp

3¢ X og spiller kl ut

Pass Tja, hva er alternativene. Pass, dbl | Har god tro pa beit, men passer og spiller ut
og 3 ruter. Et dbl opplysende? trumf
Liker ikke a gjette sa blir nok pass,
satser pa at det gir score inn

3¢ Tror jeg sier 3 ru Da sier jeg ikke 3ru, kanskje pass

Pass Har sagt pass fgrste mld, passer igjen




Rundspgrring viser at det var 3/5 spillere som vil melde 3¢, hvis meldingen 2NT kunne
inneholde en tofargehand med ruter. Av disse var det 2 spillere ville ha doblet 34 med
forklaringen at 2NT var begge minor.

Helt konkret gir rundsparringen 60% 3¢ og 40% Pass over 3.

Det eringen tvilom at N/S har blitt skadelidende i dette spillet etter feil forklaring. Spillet
skal justeres. §12C1c) angir «<En tildelt justert score kan vektes for a gjenspeile flere mulige
resultater ...»

Spillere som gjar det samme som skjedde ved bordet anses a telle mer nar man skal vekte
et resultat. Videre er det alltid er knyttet usikkerhet til en rundspearring. Derfor skal man
alltid gi den ikke-feilende side en favgr nar man vekter et resultat. | praksis betyr det at man
farst vekter med et ngytralt utgangspunkt. Deretter endrer man sannsynligheten i favgr av
ikke-feilende side, men aldri mer enn 1/5 (av 100%).

Hvor mange stikk er det i 3¢? Med spar ess i utspill kan det bli bet, men utifra
meldingsforlgpet virker ikke spar ess som et opplagt utspill. TL dgmmer alle tvilsomme
saker i favgr av ikke-feilende side (884), og da blir det normalt 9 stikk.

Tar man alt dette med i betraktningen ender LU pa fglgende vekting

Vekt
Kontrakt [%]
34 S9stikk 110 75
3% 3 10 stikk -130 25

Resultat pa det andre bordet 34 S 9 stikk 110. Ser vi pa scoren N/S far vi

Opprinnelig resultat

Kontrakt andre IMP N/S
Kontrakt bordet
38X 10 stikk -870 34 S9stikk 110 -14

Vektet resultat

Kontrakt andre IMP N/S | Vekt[%] | IMP N/S
Kontrakt bordet vektet
34 S9stikk 110 34 S9stikk 110 0 75 0
38 J 10 stikk -130 34 S9stikk 110 -6 25 -1,5

Alle halve IMP avrundes vekk fra middels slik at det vektede resultat blir -2 IMP N/S



Konklusjon

N/S har blitt skadelidende grunnet feil forklaring. Resultatet pa spillet justeres fra 3#X @ 10
stikk -870 til en vektet score 3¢ S 9 stikk 110 (75%) og 3% @ 10 stikk -130 (25%).

Sammenligner vi det vektede resultatet med det oppnadde resultatet pa bordet blir det slik
i IMP for N/S

Opprinnelig resultatet N/S: -14 IMP
Vektet resultat N/S: - 2 IMP



