Landslagene 2014 - hvem og hvordan velges de ut?

En diskusjon på facebook for en drøy uke siden gjør det betimelig å presisere nærmere hvordan NBF tar ut landslagene våre og etter hvilke kriterier spillerne velges.
Etter 20 år med gode prestasjoner av våre landslag er det alltid en stor og hyggelig interesse for landslagene våre. Nå står vi foran en ny sesong med EM i Kroatia for alle lagene som det store høydepunktet. Og vi føler oss sikre på at uttak av landslagene igjen vil skape diskusjoner - hvem skal spille og hvordan presterer de?

Landslagene 2014 - hvem og hvordan velges de ut?

Vi er dessverre ikke i den situasjonen at uttak av landslagene gir seg selv. Det er landslagskapteinene våre – Christian Vennerød – Åpen klasse, Tormod Røren – Damer, Lars Eide U25/U20 og Sven Olai Høyland – U25 Damer - som er sentrale i uttaket. Etter diskusjon med leder og sekretær for Utvalg for Internasjonal virksomhet vil de i løpet av januar 2014 fremme et begrunnet forslag om sine respektive landslagstropper (4 til 6 par) til NBFs styre, som formelt godkjenner hvem som skal delta på landslagene i det kommende år. De spillerne som tas ut i landslagstroppene i januar kan benyttes i aktuelle turneringer ut kalenderåret. Bare i helt spesielle situasjoner kan det være aktuelt å hente inn spillere som ikke er tatt ut i landslagstroppene. Det er landslagskapteinene som har ansvaret for å velge ut hvem som skal representere Norge i de enkelte turneringer.
Hvem tas ut? Vi er heldigvis velsignet med mange gode bridgespillere her i landet. Men det å være en god bridgespiller er i utgangspunktet ikke tilstrekkelig. På landslaget i Åpen klasse søker vi etter spillere av begge kjønn som har dokumentert stabilt gode resultater i nasjonale og internasjonale turneringer, og som har vist at de tåler det fysiske og mentale stresset det er å prestere på topp over lang tid. Selvsagt er det også viktig at et par er samspilt og evner å stimulere både hverandre og lagkamerater til å yte best mulig. Spillere som utviser vinnervilje og god team spirit vil ha foretrukne egenskaper.

Et moment som ikke går på det bridgefaglige, er at vi også bare vil la oss representere i internasjonal sammenheng av spillere som utviser god sportmanship overfor egne og andre lags spillere og overfor turneringsarrangører. Heldigvis er vi i en situasjon der dette momentet ikke er framtredende, men det vil alltid kunne være med i diskusjonen.
Tilsvarende kriterier vil også gjelde for de øvrige landslagene.
Ut fra disse kriteriene vil nok mange være kvalifisert til å delta på landslagene våre. Et viktig tilleggsmoment er vilje til å satse på landslagsspill. Og her kommer dessverre økonomi og spillernes øvrige forpliktelser inn i bildet. I motsetning til for eksempel deltagere på Norges fotballandslag og i de fleste vinteridretter, vil økonomi være et viktig moment for aktuelle deltagere på landslagene.

Driften av Norsk Bridgeforbund har de senere årene vist positive resultater, med en sunn økonomi og et regnskap i balanse. Noe rikt forbund kan vi likevel ikke skryte av å være, og midlene til satsing på landslagene er høyst begrenset. Bare ca. 7-8 % av forbundets driftsmidler er satt av til disposisjon for internasjonal virksomhet.
Vi ville naturligvis ønske å kunne satse i større grad på trenings- og utviklingsaktiviteter for landslagene, men må bare konstatere at vi ikke har de økonomiske ressurser til det. Landslagspillerne får dekket reise og overnatting i mesterskap, og i enkelte tilfeller deler av kostnadene for treningssamlinger eller prioriterte turneringer.
Med begrenset økonomisk støtte fra NBF, vil aktuelle spillere til landslagene også måtte ta et valg om de vil satse på landslagsspill, med de økonomiske konsekvensene det eventuelt måtte innebære. Den enkeltes arbeidsforhold og familiesituasjon vil også telle med i denne vurderingen. At enkelte takker nei til landslagsspill er noe vi ganske enkelt må akseptere.

Det er derfor med stor spenning vi ser fram til hvem som vil utgjøre landslagstroppene i 2014.
Vi ønsker spillere og kapteiner lykke til i bridgeåret 2014!

Per Watz
Fungerende leder av Utvalg for Internasjonal Virksomhet