MESTERTREFF - Mandag

Denne uken spilles det MESTERTREFF, simultanturneringer hvor alle klubbene som har samme spilledag spiller de samme spillene. Alle resultatene scores så samlet i en kjempestor pulje. Mandag deltok 206 par. Til topps gikk Ingeborg og Alf Andersen (Lillehammer) med pene 71,24 %. 

Alle resultatene og link til kommenterte spill finner du her. 

Undertegnede har laget kommentarene, og det er alltid litt spennende å se hvordan "tipsene" til hva som kan skje stemmer med virkeligheten. Her er et spill fra mandag som handlet mye om meldingene, men litt om spill og motspill også.

Starten avgjør mye her. Om nord hopper til 3 kløver bør de vel fall finne frem til slem? 

Et interessant poeng er dessuten at N/S har åtte trumf til sammen både i spar- og hjerterkontrakt. Det står imidlertid kun i ti stikk i sparkontrakt (tre trumftapere) mens det kan vinnes tretten stikk med hjerter som trumf!

I min kommentar til dette spillet foreslo jeg at øst spiller ut trumf mot hjerterkontrakt siden syd har meldt spar, og å gjette på om det skal kløver eller ruter ut er nettopp gjetting. Dessuten kan meldingsforløpet ha avslørt at syd har dobbelton trumf, og han har kanskje vist lang sparfarge også, og da kan det være en stjelemulighet hos syd. Og det er det.

Med annet utspill en trumf bør det blit tretten stikk på mindre enn tretten sekunder. Enten kan sparfargen godspilles med tre stjelinger (det er nok inntak til det), eller man kan simpelthen trumfe to kløvere med K-Q i trumf.

Trumfutspill tar bort en trumf hos syd, og det er ett inntak som er nødvendig om sparfargen skal både kunne godspilles og hentes. Og det er et potensielt ekstra trumfstikk som forsvinner fordi kun en kløver kan trumfes. Så etter trumf ut må det spilles på dobbelfinesse i kløver for å få tretten stikk. Det er sannelig sprekt, for ryker kløver knekt til østs dame kommer mer trumf derfra. Da kan det bli enda en kløvertaper og kun elleve stikk noen ganger. Om en får trumf ut mot 4 eller 6 hjerter er det vel ikke unaturlig å ta en kløverstjeling med den ene gjenværende trumfen. I alle fall om det spilles 6 hjerter for å sikre seg tolv stikk.

Fire par meldte og vant storeslem i hjerter (2210) etter spar konge i utspill (et sted kom ruter ut). De noterte +104 av +108 oppnåelige poeng. Det var så en lang rekke med tretten stikk i 6 hjerter (1430), og de fikk +80. Noen fikk tolv stikk i 6 hjerter, og det ga faktisk strø over middels å spille 4 hjerter med tretten stikk (710), tilsvarende strø under middels for kun tolv stikk og +680.

Så var det som vi antydet, noen ville havne i kontrakt med feil trumf. Det var en ganske lang rekke med 4 spar. En får ikke 71% uten gli, og vinnerparet var ett av de heldige parene som satt Ø/V og fikk spille mot 4 spar med ti stikk - et fint pluss-spill til Ø/V. Å notere 620, meldt og vunnet utgang ga var denne gangen ikke verd mye for N/S, -75.

US FALL NATIONALS, tirsdag

I Las Vegas fortsetter Fall Nationals, og lagene i Soloway Knock Out Teams har kommet frem til kvartfinalene som spilles i skrivende stund, tirsdag amerikans tid.

ROSENTHAL (med Christian Bakke, Boye Brogeland og Geir Helgemo) kom seg uten nevneverdige probler til kvart'en. Det ble stor seier over GOLBERG (59 IMP) i Round of 16.

Nicolai Heiberg-Evenstad sitt lag (ROMBAUT) tapte sin kamp i Round of 16.

I kvartfinalen ligger ROSENTHAL litt under omtrent halvveis i kampen mot DINKIN (amerikanere, en svenske og en nederlender).

I MITCHELL BAM ble det norsk på 23.plass (Gillis med flere norske) og 25.plass (Sofie Græsholt Sjødal sitt lag). Harald Eide kom på 8.plass i en dagsturnering for lag på mandag.

I tillegg til kvartfinalen i SOLOWAY KO TEAMS spilles tirsdag KAPLAN BLUE RIBBON PAIRS. Det var i starten av FALL NATS en annen stor parturnering, NAIL LIFE MASTER PAIRS som ble klart vunnet av de amerikanske veteranene Jeff Mechstroth og David Berkowitz. Vi tar med et fint spill derfra hvor sistnevnte viste hvordan kortene bør føres.

Berkowitz åpnet som syd med 2 kløver og fikk 2 ruter fra Meckstroth. Over syds 2 spar sa nord 3 ruter, og syd avsluttet med 3NT. Vest spilte uheldig ut liten hjerter sånn at tieren vant første stikk – en god start for spillefører. Fortsettelsen var spar 10 som fikk seile! Øst dekket ikke, og det er naturlig siden han har så tynt under knekten. Om syd har for eksempel nieren og åtteren i stedet for 7-4 vil han få fem sparstikk hvis øst dekker. Og om det dekkes faller likevel 9-8 sånn at syveren blir stikk og det blir fire sparstikk.

Etter at spar 10 vant andre stikk innkasserte Berkowitz kløverstikkene. Han tok så ett hjerterstikk, og situasjonen var denne:

Sparhonnør tar med seg nieren fra vest fulgt av nok en stor spar som bekreftet sparsitsen. Syd har da igjen en saks over øst med Q-7 bak J-6. Så den siste hjerteren, og øst er ferdig mann. Berkowitz leste sitsen som en åpen bok. Det er slik at om øst kaster en spar står spilleførers spar, så en ruterhonnør må kastes. Men da, med tre kort igjen fridde Berkowitz seg med sin single ruter til østs gjenværende single ess før øst i to-kortsposisjonen måtte spille unna spar J-6 til syds saks, dame-7. Tolv stikk i 3NT ga omtrent alle poengene.

Mange norske i aksjon i US FALL NATIONALS

Begge de to lagene med norske spillere i SOLOWAY KNOCK OUT TEAMS Round of 32 gikk videre til Round of 16 i Las Vegas.

ROSENTHAL med Geir Helgemo, Christian Bakke og Boye Brogeland vant komfortabelt med 75 IMP mot POLLACK. I neste kamp skal de opp mot nok et sterkt lag (selvsagt), GOLDBERG.

ROMBAUT med Nicolai Heiberg-Evenstad vant også sin kamp, men den var jevnere. De slo ut BAILEY med 32 IMP og skal mandag møte TOMMASINI (Brasil og England).

Sofie Græsholt Sjødal er på et lag med franske og italienske spillere, og de gikk videre i MITCHELL OPEN BAM. Det er den første Board-A-Match turneringen før det som nok er hovedturneringen i BAM, Reisinger starter senere i uken.

Også GILLIS som er bare nordmenn foruten Simon Gillis (Erik Sælensminde, Ole Berset, Arild Rasmussen, Per Erik Austberg og Odin Svendsen) gikk videre fra kvalifiseringen i den turneringen. Det samme gjorde LEVINSON med Nils Kåre Kvangraven, Geir Brekka, Erik Berg, Tor Eivind Grude og Øyvind Saur.

Harald Eide er med på et lag som i går kom på 4.plass i en sideturnering for lag.

Så det er mange nordmenn i aksjon i Las Vegas, og kanskje er det noen jeg ikke har fått med meg også. Det blir noen spennende dager i Vegas fremover.

Mesterskapssiden finner du her.

Husk at det er BBO-overføring fra SOLOWAY KO TEAMS. Den har akkurat startet nå i skrivende stund, kl. 20 norsk tid.

Her er et spill fra ROSENTHAL sin Round of 32 kamp.

Øst er giver og Ø/V i sonen. Øst passer og det gjør syd og vest også før nord åpner med 1 spar. Hvordan ville du og din favorittmakker meldt videre med disse kortene? (Motparten passer hele tiden)

Det er klart at dette er en glimrende slem. Etter pass i åpning bruker mange Toronto (Drury), 2 kløver. Det viser maks pass hånd og trekorts støtte. Noen bruker det slik at det kan meldes 2 kløver - Toronto - med 8-9 poeng også. Uansett så har syd har perfekte kort for den meldingen.

Over 2 kløver - Toronto - er det greit at åpneren simpelthen går i utgang hvis han tror på det mot en Toronto-hånd, og en melding (vanligvis direkte 2 i majorfargen) som sier at åpneren ikke er interessert i utgang i det hele tatt. Men hva om åpneren er så sterk at slem kan stå? 

En bør kunne utvikle konvensjonen llitt slik at sleminvitter med forskjellige hender kan avgis hvis åpneren er kjempesterk og det kan være slem i kortene om Toronto-hånden passer godt mot åpnerens hånd. Å vf vist en singleton er bra i slike situasjoner. 

I dette tilfellet har syd perfekte kort til å være med på leken om nord sleminviterer. Og det har nord til, det lett å se mange Toronto-hender som gir slem mot den nord-hånden. 

Brogeland-Bakke meldte 6 spar, en god slem. Øst spilte ut kløver 6. Da stikkes, så spilles trumf. Hvis trumfen sitter 2-2 blir det raskt "claim". En ruter kan jo trumfes hos syd og det blir kun en hjertertaper. På ess-konge i trumf fulgte vest farge, men øst viste seg å ha singelton trumf. Merk at om spar knekt hadde vært singel ville det vært nesten "claim" også med 3-1 i trumf siden en ruter kan stjeles før den siste trumfen tas ut. Det eneste som må til er i så fall at ikke ruter sitter 6-1 så den med singelton ruter kan trumfe i andre runde ruter. Og selv om ikke trumfen satt 3-1 er det en bra sjanse ved å ta A-K i ruter og spille en liten ruter til stjeling. Men slik det satt i Las Vegas ble det en sur bet: 

 

Vest kunne stjele over spar 10 med knekten i tredje ruterrunde - en bet. 

Når en går bet i slike spill er det nesten bedre at man sitter og spiller en kamp mot topp motstand. Mot svake lag kan det fort bli tapt spill, for det er ikke sikkert de melder den fine slemmen. Mot gode lag blir dog slikt veldig ofte uavgjort spill. Dette er jo en slem man gjerne vil være i. Og det var da også uavgjort spill i nordmennenes kamp da N/S meldte 6 spar og gikk bet ved det andre bordet også. 

Las Vegas - Halvspilt Round of 32

I SOLOWAY KO TEAMS tok lag KAPLAN en liten ledelse begynnelsen av andre sett (av fire sett, 15 spill i hvert) mot det halvt norske lag ROSENTHAL. Men så tok ROSENTHAL over anført av Bakke-Brogeland over og leder kampen klart. Sponsoren Andrew Rosenthal var også med på det hele og noterte noen fine scorer. Her er et spill hvor det ble god score i favør lederlaget ved begge bord:

Brown-Kaplan (Ø/V) har normalt en ganske aggressiv sperrestil. Så disse kortene er absolutt noe av det sterkeste åpneren kan ha for 3 ruter. Derfor passet Kaplan (øst). Da meldte Brogeland 3 spar som Bakke løftet til 4 spar.

Brown spilte ut kløver 5 (norske) og Brogeland la liten fra nord. Kaplan så femmeren var den minste kløveren bortsett fra hans egne kort, så var en mulighet for at det kløver 5 var en singleton. Men han ville forsøke å tåkelegge litt om utspillet var fra tre små, så han la esset. Hvis syd følger farge har vest singel kløver. Men Brogeland stjal og utnyttet senere kløveren godt.

Det står imidlertid alltid i 4 spar med maks to tapere i hjerter og en i ruter hvis spar konge toppes ut som er normalt å gjøre, for vest har lengde i ruter. Derfor er det ingen grunn til å spille på 2-0 med renons hos øst! Og det står i elleve stikk om hjerteren dobbelkuttes over østs Q-10-x-x.

Starten i kløver ble imidlertid som allerede nevnt utnyttet. Etter spar dame til esset og kongen ble kløver dame spilt, liten fra øst og hjerteravkast fra syd. Så ble mer kløver presset ut mot trumf med J-9-6 mot K-10-2 slik at det ville bli enda ett kløverstikk senere. Dermed ville hjertervalget handle om ett eventuelt overstikk. Øst dekket den neste kløveren. Syd stjal fulgt av ruter dame derfra. Den fikk gå rundt til østs ess. Han prøvde hjerter 10. Det valget handlet altså nå kun om ti eller elleve stikk. Etter en pen spilleføring så langt tippet nordmannen riktig - knekten fra syd og elleve stikk, ROSENTHAL +450.

Ved det andre bordet var Ø/V mer optimistiske. Det kan stå i 5 ruter med åpne kort (dobbelfinesse i kløver), men da må det ikke komme kløverutspill ut til stjeling hos syd. 

Rosenthal (øst) satset på 3NT etter vests 3 ruteråpning. Med andre ord utgang andre veien ved det bordet, men i 3NT er det tre raske bet om N/S tar syv sparstikk med det samme. Det ville fortsatt vært greit, for -150 sammen med lagkameratenes +450 gir jo 8 IMP inn. Men det skulle bli mer, for nord la liten på den utspilte spardamen! Øst fikk for den single kongen, og da ble det kjapt elleve stikk, ROSENTHAL +460. Utgang i begge retninger smaker alltid godt, og selv utenfor sonen var det verd 14 IMP.

Etter 30 av 60 spill leder laget med de tre nordmennene (Helgemo i tillegg til de to nevnte) med 97-51 IMP.

Nicolai Heiberg-Evenstads lag ROMBAUT fikk også draget på det utover i andre sett. De har fått opp en ledelse på hele 66 IMP (109-43) halvveis i kampen deres mot lag BAILEY.

Norske spillere på plass i Las Vegas

I det amerikanske høstmesterskapet (Fall Nationals) i Las Vegas har de kommet frem til sluttspillet i SOLOWAY KNOCKOUT TEAMS. Det er 32 lag som har kvalifisert seg for knock-out kampene. Blant dem finner vi ROSENTHAL som har med norske Christian Bakke, Boye Brogeland og Geir Helgemo. I Round of 32 skal de møte KAPLAN som består av amerikanere og en spiller fra New Zealand, Matt Brown.

Nicolai Heiberg-Evenstad sitt lag kom seg også videre. Han spiller på lag ROMBAUT med noen franske spillere, Christian Lahrmann fra Danmark og Auken-Welland (Tyskland/USA). De møter lag BAILEY som ser sterkt ut på papiret med flere internasjonale toppspillere.

Det er meldt at det blir BBO-overføring fra kampene, og den starter søndag kl. 21.15 norsk tid og pågår utover kvelden og natten. For undertegnede blir det på dagtid, så da skal det nok gå å få fatt i noen spill fra Las Vegas som kan rapporteres her i bloggen.

Det er flere norske som har tatt turen til Vegas for å spille bridge uten at jeg har full oversikt per nå. Men i bulletinene finner jeg i alle fall resultatene fra forskjellige turneringer og ser at Erleta Plana er på et lag som kvalifiserte seg til sluttspill i en Swiss Teams for spillere med under 10000 mesterpoeng. Og i en sideturnering for lag kom Ketil Olsen, Elisabeth Græsholt Sjødal, Mona Lindstrom og Maria Ingebrigtsen på 2.plass.

Resultater, bulletiner og all slags informasjon finner du ved å klikke her.

I denne omgang tar vi med en interessant posisjon fra en parturnering i et tidligere US Nationals. Spillet ble rapportert i bulletinen av en herremann med navn Thomas Rush.

Rush ga opp tanker om slem og gikk rett i 3NT. Det satt så snilt at slem i ruter var bra. Det står faktisk tretten stikk i ruterkontrakt siden begge majorkongene sitter i saks, og ruteren er fordelt 2-2.

Men 3NT var oppgaven, og vest spilte ut spar 9 til damen, kongen og esset. Ruteren ble testet og det var klart at det var fem stikk i den fargen. Etter to runder ruter ble hjerter dame spilt og vant stikket. Øst kan ikke dekke første honnør, da oppstår det en finesse over vests hjerter 10 som i så fall vil gi ett ekstra hjerterstikk.

Spillefører tok opptelling: 2+2+5+2=11 stikk. En skvis kan normalt oppstå hvis man har alle stikkene unntatt ett, her mangler to. Og den eneste fargen det kan gis bort stikk for å få tempoet riktig slik at en skvis kan oppstå er i spar. Derfor spar fra bordet, og idet øst la i åtteren fikk han beholde for den. Øst kunne ikke spille mer spar nå, det vil ville vært fra 10-6-3 til syds syds saks J-7. Og spiller øst kløver dame oppstår en finessemulighet hos nord med K-10 i kløver.

Øst spilte hjerter til syds single ess. Det er en ting som mangler for en enkel skvis i hjerter og spar, det blir ikke overgang til en av sidene hvis alle sidestikkene tas. Tas A-K i kløver fulgt av ruterstikkene blir syd inne og øst kan kaste unna hjerter konge, for da er det ikke inntak til nord lenger. Og tas ruteren først og så spar knekt fulgt av A-K kløver vil øst på en måte bli skviset på den andre kløverhonnøren, men da er spillefører inne hos nord så øst kan kaste spar siden spillefører ikke kommer seg over til syds spar 7. Men det er en annen type skvis enn enkel skvis som skjer her idet de tre ruterstikkene tas, en såkalt Guard Skvis.

Øst blir skviset i tre farger hvorav i en farge han ikke har hold - kløver - men som han må holde for å sikre makkerens hold.

Altså, tre runder ruter spilles, og slik ser det ut før den siste ruteren:

På ruter 4 kastes hjerter 8 fra nord. Nå må øst holde hjerter konge og to spar, hvis ikke blir det stikk for hjerter knekt, eller to sparstikk.

Så øst må kaste en kløver. Spillefører tar da for sparknekten og kaster hjerter knekt fulgt av kløver ess, damen faller. Noen ganger blir det gjetting om den damen er den siste kløveren motspilleren har, eller om han kanskje har knekten også. Men her kan en markert finesse tas med kløver 10. Det er jo kun tre kort igjen, og øst må ha to spar og hjerter konge. Det betyr at etter øst fulgte med kløver dame under esset kan han ikke ha flere kløvere. Tolv stikk - bærre lekkert.

US FALL NATIONALS

Da er det klart for årets siste store internasjonale bridgebegivenhet, US Fall Nationals som denne gangen foregår i Las Vegas fra 28.november til 8.desember.

Den mest prestisjetunge av de mange turneringene under Fall Nationals er nok REISINGER som spilles mot slutten av neste uke. REISINGER spilles som Board-A-Match hvor et spill vinnes uansett hvor liten margin det er. For eksempel om et lag oppnår +110 og -100 ved det andre bordet er det like mye vunnet spill som for eksempel +1400 sammen med lagkameratenes +790! Det må være akkurat samme score for at det skal bli uavgjort. Alle spill teller likt!

Dette er en meget krevende turneringsform som kanskje favoriserer de beste kortspillerne. Selvsagt betyr sytstem og meldevurderinger noe også i BAM, men spill og motspill, ekstra stikk, og litt andre meldevurderinger betyr veldig mye. 

Før REISINGER blir det flere andre lag- og parturneringer. 

Det vil som vanlig delta nordmenn i US Nationals. Vi kommer tilbake med mer informasjon, resultater og spill når de har kommet skikkelig i gang i Las Vegas.

Mesterskapssiden finner du ved å klikke her.

 

SPILLEPRØVE

I dag kan du prøve deg på en spilleprøve hvor det er flere mulige spilleplaner. Så gjelder det som alltid å finne ut hvilken plan som gir best prosentsjanse.

Med syd som giver og alle i sonen åpnet syd med 2 kløver. Da han litt senere fikk sparstøtte fra makkeren ble det meldt 6 spar. Vest spilte ut ruter 10.

Her tar du over. Spilleplan?

Da spillet forekom i en lagkamp spilte syd ved begge bord 6 spar. Den ene syd-spilleren kom inn i ruter og spilte spar til bordet (trumfen sitter 1-1). Så kløver til damen. Hva var den spillerens vinnersjanse?

At øst har kløver konge er en ren 50-50 sjanse. Selv om vest stikker med kongen gjenstår en liten mulighet, knekten kan sitte dobbel hos en av motstanderne. I så fall faller denl under esset sånn at tieren står. Det gir vel totalt sånn ca. 55% sjanse. Men denne gangen ble det ingen suksess for den spilleføreren siden hele spillet så slik ut:

Det ble to kløvertapere og altså en bet i lilleslemmen.

En marginalt bedre spilleplan er vel å ta kløver ess først. Da vinnes også kontrakten om vest har singel konge, en bitte liten ekstra sjanse. Og om kløver konge sitter foran sitter den foran også idet du senere spiller kløver fra 10-x mot Q-x. Det samme gjelder det med knekten dobbel. Hvis kongen sitter i saks behøver du altså ikke ta finessen med liten til damen.

Ved det andre bordet fant syd en spilleplan som nok er en god del bedre enn begge de nevnte variantene. Den spilleføreren kjente igjen mønsteret, eliminasjon og innspill.

Trumfen ble tatt ut, og før det ble hjerter ess innkassert. Inne på bordet på trumfdamen ble den andre hjerteren spilt og trumfet på hånden. Så ble de to siste ruterstikkene innkassert, og dette var igjen:

Nå ble kløveren angrepet på en litt unaturlig måte, liten kløver fra syd!

Slik det satt måtte vest stikke med knekten, hvis ikke gir tieren stikk. Men vest var da innspilt på kløver knekt og måtte spille kløver til saks eller rød farge til dobbeltrenons som gir stjeling på den ene siden mens en kløver forsvinner fra den andre.

Den "rare" måten å spille kløveren koster ingenting om øst har kløver konge. Hvis han også har knekten kommer han inn på den og må spille kløver, for rød farge gir jo stjeling og kløveravkast fra den andre siden. Så det må spilles kløver fra øst om han kommer inn i første kløverrunde, og da må spillefører forsøke finessen. Sitter kongen i saks for den som tar finessen tidlig så sitter den foran også mot slutten etter denne utviklingen.

I sluttpossen er kontrakten etter denne starten på spillet sikker om vest har kløver knekt, samme hvem som har kongen. Og 6 spar vinnes også om kongen sitter i saks, en sits som gjøre at "alle" vinner tolv stikk.

Denne planen med eliminasjon er klart bedre enn det som skjedde ved det andre bordet. Den sistnevnte planen gir såvidt jeg kan se omtrent 74% sjanse. Men hvem teller vel på prosenter etter å ha snellet hjem +1430?

VM 2025 - Herning, Danmark

Noen nasjoner har så smått begynt å forberede seg på neste års internasjonale hovedmesterskap, VM som skal spilles i Herning, Danmark i august. Det er kanskje det mest prestisjetunge av verdensmesterskapene med Bermuda Bowl (Open), Venice Cup (Ladies) foruten senior og mix-mesterskap. I de fire mesterskapene er det kun nasjoner som har kvalifisert seg via sine respektive soner som får delta.

Den andre uken i Herning 2025 blir det dessuten VM Transnasjonal hvor alle som vil kan delta uten å kvalifisere seg, og det blir siden det er i Danmark en fin mulighet for norske spillere som ikke spiller på et av landslagene. Lagene i det mesterskapet kan bestå av spillere fra flere nasjoner.

Mange land tar ut lagene sine etter en Trial-turnering (uttaksturnering), så også her i New Zealand hvor uttaksprosessen starter allerede nå i desember. Vi skal dessuten ta ut lag til sonemesterskapet som er en del av Asia Pacific Championship (sone 6 og 7) på våren en gang. Dessverre får ikke mitt lag spilt trials fordi vi ønsket å få med oss irske Hugh McCann som har bodd i New Zealand fire-fem år nå. Han er i en «stand-down» periode (venteperiode før en får spilt for sin nye nasjon) etter å ha spilt for Irland i en årrekke. Det manglet et par måneder i forhold til mesterskapet i 2025, og World Bridge Federation sa nei på en søknad om å forkorte «venteperioden» litt. Det bør likevel ikke overraske om undertegnede dukker opp i Herning i august, enten som mix-, seniorspiller, eller turist.

I Australia spilles skal finalen i deres Trial avsluttes i dag,torsdag etter en veldig lang turnering. Australierne har egentlig veldig mange gode spillere i sitt svære bridgeforbund. Men deres trial-opplegg fører ofte til at de ikke får sendt det antatt sterkeste laget, fordi de antatt beste spillerne/parene av ulike grunner ofte velger å spille på forskjellige lag i trials. Så også denne gangen hvor lagene med de to-tre australske parene som i det siste har gjort det skarpt internasjonalt i andre sammenhenger har røket ut allerede. Den opplegget de følger er vel kanskje rettferdig, men alt for ofte fører det til at Australia som burde være en sterk bridgenasjon ender med et lag i VM som er et middelslag, i beste fall.

Her er et interessant svingspill fra finalen i Australias trialturnering. Først kan du ta stilling til denne meldeprøven som syd, med makker på nords plass som giver og N/S i sonen:

          SYD

Hva svarer du og hvordan planlegger du dette meldingsforløpet om makker åpner med sterk, kunstig 2 kløver?

Selv liker jeg å ha på repertoaret at en på makkers 2 kløveråpning kan svare 2NT som minst 5-5 i minor. Da får man i alle fall en god start på det, og så får en se hva en finner ut etter hvert. Det vil ikke bli lett uansett.

Sofie Ashton (nord) og David Wilshire satt N/S ved det ene bordet. Det er et solid og godt par, og tidligere lagkamerater av meg i Australia som vil spille på mitt lag også i Gold Coast, Australia i februar. De hadde ikke det 2NT-svaret på repertoaret, og da ble det jammen ikke lettere. David valgte å svare 3 ruter. Å komme i gang med å få vist fargene har noe for seg. Hvis ikke en melder en farge med det samme blir det veldig vanskelig å få vist kortene sine i så «trange» meldingsforløp som det ofte blir etter åpningen 2 kløver.

Det ble langt i fra noe vakkert meldingsforløp. Så det forbigås i stillhet, men til slutt, etter at syd hadde fått forsinket ruterstøtte hos makkeren tok han sjansen på 7 ruter. Det var ingen dårlig kontrakt om en ser bare på nord og syd sine kort:

I storeslemmen 7 ruter måtte først og fremst ingen motspiller ha femkorts ruter, men at den fargen ikke gir en taper er jo veldig sannsynlig. Dessuten måtte enten kløveren sitte 3-2 (68%), eller om den fargen sitter verre går det også bra om spar sitter fordelt 3-3 (33% av de gjenværende 32%'ene hvor kløveren ikke går), eller J-10 dobbel i spar. Dette gir vel en samlet prosentsjanse godt oppe på 70-tallet?

Merk at storeslem i kløver nok er dårligere, der kløveren sitte 3-2.

Det var ikke dagen for en i teorien brukbar men optimistisk storeslem.

Det går ganske greit å få tolv stikk i både 6 kløver og 6 ruter, men i storeslem tok spillefører ut trumfen og prøvde kløveren uten hell. Så ble sparfargen prøvd, ingen suksess der heller. Da endte det med to bet, Ø/V +200.

Ved det andre bordet brukte N/S sterk, kunstig 1 kløver. Det kan være en fordel med slike kort, en kan kanskje få meldt med mere melderom og finne ut mer. Men ulempen med sterk 1 kløver er jo at motparten ofte melder inn. Og det gjorde øst, så N/S fikk ikke utnyttet noen av de fine variantene de har systemet sitt. Det ble til at de buklandet i 6 kløver som lett ble vunnet, N/S +1370. Dermed ga spillet 17 IMP i utslag. Om storeslemmen hadde stått ville spillet gitt 13 IMP den andre veien, 30 IMP i sving på ett spill!

Surt for David og Sophie, men etter 60 av 120 spill i denne finalen leder likevel laget deres kampen om å få representere Australia i Herning.

Ingen stor norsk suksess i EUROPEAN CHAMPIONS' CUP

European Champions' Cup ble spilt i Boario Terme i Italia i helgen, samtidig med at den første spillehelgen i seriemesterskapets 1. og 2. divisjon ble avviklet. Champions' Cup er en lagturnering med svært høyt nivå hvor nasjonale mesterlag fra de høyest rangerte nasjonene i Europa deltar. Norge deltok både i OPEN og LADIES. 

Det ble først spilt et grunnspill (alle mot alle) før det ble sluttspillskamper, semifinaler og finaler. Lagene ble plassert i grupper som spilte plasseringskamper, og for å vinne mesterskapet, eller komme på pallen måtte de være på topp-4 etter grunnspillet. Det gikk ikke for de norske lagene. I OPEN ble det 7.plass av tolv lag i grunnspillet, i LADIES ble det en skuffende 8.plass (av 10) etter en forferdelig start på turneringen med seks tap før det ble fire seiere.

Det norske laget i åpen klasse - Bergen Akademiske Bridgeklubb - avsluttet i alle fall sterkt og vant begge sluttspillskampene som førte til at de kom på 5.plass til slutt. 

De leserne som ønsker å titte mer på resultater og spill fra denne turneringen kan klikke her. 

Her er et skummelt spill fra den siste kampen hvor BERGEN AK møtte ENGLISH CHAMPIONS.  Det er et spill av den sorten som kan gi enorme gevinst- eller tapspill pga. av tilfeldigheter når det gjelder sitsen.

Hoftaniska - Bakke kom i 6 hjerter, en god slem. Med alt annet enn ruter ut er slemmen normalt kun avhengig av at hjerteren ikke sitter verre enn 4-2 og at sparfargen gir fem stikk. Selv om det kommer ruter ut er det sjanser selv om det er en hjertertaper. Da må i så fall den med fire trumf ha fire spar sånn at spillefører etter tre store hjertere rekker å spille fire runder spar som den med den siste trumfen følger på, så den femte sparen som gir avkast av vest sin siste ruter.

Kløver dame kom i utspill, og sekunder senere var det bare å notere +1430. 

Det står normalt i 6NT også. Om det ikke kommer ruterutspill kan hjerterfargen godspilles med kløver konge som inntak, og i så fall blir det 5+4+1+2 = 12 stikk. Om øst spiller 6NT, og syd spiller ruter ut kan spillefører spille god ruteren etter nieren fra bordet og kongen fra nord (eller nieren gir stikk om nord ikke bruker kongen). 

Men det engelske Ø/V-paret hadde veldig store ambisjoner og endte i 7 spar! Det er jo ikke så langt unna storeslem med disse kortene. Om hjerterfargen hadde vært fordelt 3-3 ville både 7 spar og 7NT stått. 

Kløver 9 (!) ble utspillet fra syd mot 7 spar. Nå kunne spillefører ha stjålet en kløver og fått det tolvte stikket på den måten, og da kan 7 spar faktisk vinnes. Men naturlig nok var spillefører redd for at kløverfargen satt 5-2, og da blir det passe dumt å forsøke seg på kløverstjeling som gir trumfstikk til forsvaret, så viser det seg kanskje at hjerteren satt 3-3 hele tiden! Den engelske spilleføreren tenkte nok omtrent sånn og satset på hjerteren 3-3. Da ble det to bet i 7NT. Grude - Helgemo kunne notere +200 som sammen med lagkameratenes +1430 ga 17 IMP til det norske laget i kampen de til slutt vant med 43 IMP.

Ser du hvordan 7 spar kan vinnes med åpne kort etter kløverutspill?

Spillefører må ta den nevnte kløverstjelingen med vests single trumf, og siden det går bra gir det ekstra trumfstikket seks trumfstikk i alt. Dermed er det tolv toppstikk. Så må det gjettes på riktig skvis som slik det sitter er en enkel skvis i hjerter og kløver mot syd. Ved å ta alle toppstikkene ser det slik ut før den siste sparen spilles fra øst:

På spar 9 er syd ferdig. Kastes kløver 10 står østs åtter som sammen med tre hjerterstikk til slutt gir tretten stikk totalt. Og om syd kaster en hjerter går hjerteren.

Det er imdilertid ikke så "enkelt". For det første var faremomentet at noen kan trumfe i tredje kløverrunde stor, og da blir det rent bortspill å spille slik om hjerteren sitter jevnt fordelt. For det andre må det selv om kløverstjelingen tas gjettes på hvilken skvis som funker. Hvis syd og nord har hvert sitt hold, dvs. en av dem holder hjerter og den andre motspilleren har den siste kløveren, er det en tosidig skvis som må til. Ingen av dem klarer å holde ruteren mot slutten. Men i så fall kan ikke ruter ess tas, for det må være overgang til øst mot slutten etter at de tre hjerterstikkene er tatt, for de hjerterstikkene må tas for å skvise den som har kløverholdet. 

 

 

 

 

 

 

Toppserien: Buskerud 1 leder

Etter den første helgen i 1. og 2.divisjon er det Buskerud 1 - Smith som leder. På det laget spiller spiller Vidar Smith, Sigurd Evjen, Øyvind Saur, Geir Brekka og Jon Aabye. Det er imidlertid jevnt i toppen så det blir nok en spennende avslutning på mesterskapet i i månedskiftet januar-februar. Slik ser det ut på de lagene som har posisjonert seg på pall-plass:

I bunnen av tabellen er det også jevnt med 5-6 lag som står i fare for å rykke ned (3 lag rykker ned i 2.divisjon) om det ikke går noe særlig neste helg. 

Alle resultatene i serimesterskapets forskjellige puljer finner du her. 

Vi tar med et slemspill fra helgen hvor de fleste greide seg bra, men det var mulighet for å tråkke feil om man ikke fikk hjelp i utspillet.

Alle kommer i 6NT med slike kort. Hvordan spiller du den kontrakten som nord med ruter 10 ut fra øst? (knekten kommer på fra vest)

Det er et sparvalg. Beste variant hvis en ser på prosentsjanser er esset fulgt av knekten til finesse. Da får en med seg alle kombinasjoner hvor øst har spar dame, og det går bra om vest har singel dame også. 

Hva med å ta finessen andre veien?

Det gir litt mindre sjanse. For hvis kongen spilles først blir det kun full utteling om vest har spar dame dobbel eller tredje. Med tre spar hos nord får en ikke med seg spar dame fjerde eller femte hos vest hvis kongen spilles først. Man kan selvsagt dra tieren og la den seile. Da får en med seg alle kombinasjonene hvor vest har damen, men en risikerer å tape til østs single dame.

De som spilte spar ess og lot knekten seile avga sparstikk slik det satt, og da var ikke kontrakten sikker lenger:

Med bom på sparvalget er det bare tre sparstikk som sammen med tre sikre hjerterstikk, to ruterstikk og tre kløverstikk totalt gir elleve stikk. Men det er sjanser for ett ekstra både i hjerter og kløver om en ser kun på N/S sine kort. Om en ser hvordan det sitter kan hjerterfargen løses ved å spille for eksempel esset, så liten til damen som tar med seg østs tier, og så i tredje hjerterrunde liten til finesse med nords nier. Det er dog ikke nødvendig å tippe riktig i hjerter hvis man timer spillet korrekt. Det oppstår nemlig en automatisk skvis mot vest.

Altså, du vinner første stikk i ruter og bommer sparen med esset fulgt av knekten som får seile rundt til vest dame. Derfor kommer for eksempel liten hjerter til åtteren, tieren og damen. Nå kan jo finessen tas i hjerter, men øst kan jo godt ha J-10-(x) i den fargen. Og noen hjerterfinesse behøves altså ikke. Hvis spillefører tar med seg den andre ruterhonnøren og så tar sparstikkene er vest ferdig. Han må holde tre hjertere (en runde hjerter er spilt) og fire kløvere. Men det har gått fire runder spar, en runde hjerter og to runder ruter, så det blir kun seks kort igjen. Da blir det vanskelig å holde syv kort...

De aller fleste vant 6NT. en god del fikk tretten stikk etter hjelp i starten med spar ut fra øst. Med fire sparstikk er det tolv sikre, og det trettende kommer av seg selv ved å skvise vest. 

  

 

 

 

 

 

 

 

SERIEMESTERSKAPETS 1. og 2.divisjon

Seriemesterskapet 2024-25 har allerede startet for noen uker siden med første helg for 3. og 4.division. Fredag til søndag denne helgen er første av to spillehelger for de to øverste divisjonene. Både 1. og 2.divisjon spiller i helgen på Scandic Oslo Airport Hotel. Mesterskapene avsluttes på nyåret.

Etter fire kamper (av totalt 11) er det superjevnt i toppen av 1.divisjon med tre lag på 53 VP. Alle resultatene fra seriemesterskapet finner du ved å klikke her.

I 1.divisjon mangler noen av de vanlige aktørene da de spiller i European Champions Cup i Italia – en kjedelig «stevenekollisjon». Mer om det mesterskapet i et senere innlegg her i bloggen. 

Her er et spill fra kveldskampen i seriemesterskapet lørdag. Utspillet ble veldig avgjørende, og vi skal se på hva som skjedde i kampen mellom Midt-Trøndleag 1 og Midt-Trøndelag 3 som var en ganske jevnspilt affære. Først kan du som nord ta stilling til utspillsproblemet.

Vest har altså som du ser åpnet med 1 hjerter og meldt 2 hjerter andre gangen over svaret 1 spar. Så vest har vist sekskorts hjererfarge. Øst inviterte med 3 hjerter som vest la på til utgang. Hva ville du spilt ut?

Det er som så ofte vanskelig å vite hva som er beste utspill her. Øst har meldt 1 spar, men behøver jo ikke ha så god spar. Kanskje kan et aggressivt spar konge utspill være tingen? Da «ser» nord to motspillstikk, og kanskje har makker spar knekt eller ess også. I så fall er spar konge et glimrende utspill. På den annen side, både ruter og kløver kan være bedre utspill.

Trumfutspill?

Det liker i alle fall ikke jeg i denne konteksten. Det er ikke så sannsynlig det er noen stjeleverdi hos øst, og å spille ut fra tieren tredje kan noen ganger rulle opp hjerteren for spillefører om makker har kongen eller damen dobbel, spillefører noe sånt som A-J-9 sjette mot damen dobbel, eller A-K-9 sjette mot knekten dobbel. Dobbelton kløver i utspill kan godt være blink, men det kan selvsagt også løse den fargen for spillefører om for eksempel makker har kløver dame.

Hva blir det til?

Ved det ene bordet spilte Midt-Trøndelag 1 sin nord-spiller ut spar konge. Det var en skivebom:

Utspillet ga spillefører tre sparstikk og forsvaret fikk kun ett stikk i fargen. Den fjerde sparen hos øst ga etter hver avkast for en kløver fra vest så det ble fem trekk, Ø/V + 650.

Ved det andre bordet fant Allan Livgård det beste utspillet, kløver 6. Spillefører kunne lite gjøre. Han la kløver knekt som Terje Aa stakk og skiftet til trumf. Nå blir det etter hvert fire tapere med forsiktig og godt motspill. Det er ikke inntak nok til øst for både å godspille kløveren og hente stikkene. Og nord vil uansett ha frikort idet han kommer inn på den første sparhonnøren.

Det ble to spartapere, en rutertaper og en kløvertaper, N/S + 100. Spillet ga dermed 13 IMP til Midt-Trøndelag 3 som vant kampen med... 13 IMP!

For hardt?

Her får du en spilleprøve som oppstod fordi N/S meldte i hardeste laget. 

Giver syd. Alle i sonen.

Syd havnet i 6 spar. Vest spiller ut ruter konge. Hvordan spiller du?

Det er klart at spar må sitte 3-2, hvis ikke er det sjanseløst. Men det må mer til, for foruten en sikker trumftaper må det gjøres noe med syds to små kløvere. En kan kan kastes på ruter ess, men hva med den siste?

Det er klart at om hjerter sitter 3-3 går det greit. Spillefører kan etter å ha kastet en kløver på ruter ess ta syds hjertere fulgt av spar ess og spar til kongen, så den trettende hjerteren med avkast av den siste lille kløveren fra syd. Men dette forutsetter altså at hjerter sitter 3-3 i tillegg til 3-2 i trumf. Er det noen bedre spilleplan?

Ja!

Men den beste spilleplanen forutsetter at du ser at det ikke nødvendigvis bør kastes en kløver på ruter ess. Å kaste en hjerter  - en vinner (!) - i stedet gjør at kontrakten vinnes både om hjerteren sitter 3-3 og om det sitter omtrent slik:

Altså, på ruter ess kastet en hjerterhonnør, kanskje å kaste hjerter ess på ruter ess er mest elegant. Så spilles de to siste hjerterhonnørene, og det går bra siden fargen ikke sitter 5-1. Så spilles spar ess og spar til nords konge fulgt av stor hjerter med kløveravkast. Om begge følger hjerter får du spilt den siste hjerteren og kastet den siste lille kløveren, og ett stikk i trumf er alt de får. Men dette går bra også med denne sitsen siden den med dobbelton hjerter hadde to trumf fra start og ikke kan trumfe i tredje hjerterrunde. Men det ville gått bra om hjerter satt 3-3 også. Hvis en ikke ser denne spilleplanen og spiller tre runder hjerter først blir det bet slik det sitter her. Øst trumfer i så fall i tredje hjerterrunde, og vest får senere ett sikkert trumfstikk. 

 

SPILLEPRØVE

I dag får du en spilleprøve hvor konklusjonen er nokså uvanlig. 

I mange spill handler det om å se for seg skjev sits og forsøke å finne en måte å spille på som går bra selv om det sitter så skjevt. Det er selvsagt viktig å ikke spille så spesielt at selv om spilleføringen tar seg av de mer usannsynlige sitsene så går det galt om det sitter mer jevnt fordelt! Men hvis spilleplanen er gratis for å ta med seg muligheten for at det sitter skjevt er det fint spilt. Spesielt i lagkamp er det viktig å tenke slik.

Her er spilleprøven hvor du sitter syd og er giver. Ø/V er i faresonen.

Du velger å åpne med 2 kløver, sterk og kunstig melding. Vest spretter innpå med 4 hjerter, og det går pass - pass fra nord og øst. Du må nok bare si 4 spar. Hvis du dobler er ikke det direkte straff, og da risikerer du at makker melder noe på fem-trinnet, eller i dette tilfellet kanskje 4NT - begge minor. Da vil vi være ute å kjøre. Så 4 spar blir det, og ingen har noe å tilføye. Vest spiller ut kløver konge og fortsetter med kløver ess i andre stikk. Du trumfer, og så er det å legge en spilleplan. 

Makker hadde jo noen verdier til deg selv uten honnørpoeng med en singelton og to trumf. Men hvis du spiller rett etter nesen og denger ned hjerter ess går det galt hvis det sitter slik fra start, en ganske sannsynlig sits slik meldingene har gått:

Øst trumfer hjerter ess i tredje stikk. Da er det ingen mulighet for å bli kvitt begge de to små hjerterne. Hvis du prøver å trumfe en av dem kan øst trumfe over og spille trumf så blir det ingen trumf igjen hos nord, og du blir hengende med en hjertertaper i tillegg til å ha gitt bort to trumfstikk og til kløver konge. Og øst kan også skifte til trumf etter at han trumfet hjerter ess. Du kan forsåvidt ta finessen, men med kun en spar igjen hos nord blir det to hjertertapere hvis du tar ut østs trumf, og hvis du forsøker å trumfe en av de to små hjerterne trumfer øst over. Da har de tre stikk allerede, og senere må du avgi ett hjerterstikk til vest - en bet.

Vinnervarianten er spektakulær, men logisk om det konkluderes med at 8-0 sits i hjerter er sannsynlig siden vest meldte 4 hjerter i ugunstig sone.

Løsningen: I tredje stikk, i første hjerterrunde må det spilles liten hjerter fra syd! Da har forsvaret fått to stikk, og de kan ikke få mer enn ett stikk til. Uansett hva vest spiller etter å ha fått det hjerterstikket kan du trumfe den andre lille hjerteren med spar 10. Øst kan trumfe over, men det er med trumfstikket han må få uansett. Det trumfstikket er forsvarets tredje. Spillefører vinner syv sparstikk, to hjerterstikk og for ruter ess - ti stikk.

Så du den varianten?

Det er ikke ofte at man i en trumfkontrakt skal starte med å spille liten fra begge hender i en sidefarge bestående av AK-fjerde mot singelton, men i dette tilfellet var det den vinnende spilleplanen! 

 

 

Mye norsk på Madeira

Mange bridgespillere forlyttet seg fra Buenos Aires, Argentina etter Weorld Bridge Games til Madeira, og mange andre kom dit fra fjern og nær. Der gikk Madeira International Bridge Open 2024 av stabelen. Og det var en god del nordmenn der for å spille under den fine bridgefestivalen. 

Det endte med flere flotte norske resultater, og best av alt var seier til Christian Bakke, Thor Eirk Hoftaniska og Thomas Charlsen sammen med Janet De Botton i hovedturneringen for lag (Team De Botton). Det gikk til topps foran 128 andre lag! Resultatene finner du her. 

Overbevisende seier på Madeira! F.v. Thomas, Thor Erik, Janet og Christian

Før det kom Bakke-Hoftaniska på 2.plass i hovedturneringen for par hvor det deltok hele 292 par. Resultatene for parturneringen finner du her. 

Vi tar med et spennende spill fra lagturneringen hvor det var mange stikk i begge retninger. 

Her er det såkalt dobbeltilpasning for begge parene, N/S med kløver og hjerter, Ø/V har spar og rutertilpasning. I slike spill er det ofte svært mange stikk i begge retninger. Det gjelder virkelig å treffe når det er slik. Hvis ikke kan det blir enorme svingspill, ut eller inn, kanskje med utgang vunnet begge veier, ofte doblet, og kanskje til og med slem som fyker hjem ved ett bord, utgang hjemspilt for lagkameratene ved det andre. 

For Team De Botton gikk dette spillet bra. Hoftaniska-Bakke fikk som Ø/V spille 4 spar doblet som stod med ett overstikk. N/S kunne ikke få for mer enn trumfesset og ett stikk i hjerter.

Charlsen-De Botton var med til 5 kløver, og hadde de fått spille det ville det blitt en sånn enorm dobbelscore med utgang begge veier. Ø/V var imidlertid med til 5 spar, men Thomas og Janet meldte 6 kløver. Det er faktisk den teoretiske makskontrakten, eller "par" (alle gjør det som teoritisk er det best mulige) som det kalles er 6K doblet med en bet. Ø/V +100, som en stamp over 5 spar som står. De slapp imidlertid udoblet, - 50. Spillet ga med +990 og -50 14 IMP til Team De Botton.

Scorene på dette spillet varierte fra +850 N/S for 5 hjerter doblet med tolv stikk, noen flere doblede hjerterkontrakter som stog, og til +1190 til Ø/V for et par heldige par som fikk spille 4 spar doblet med to (!) overstikk der N/S toppet det hele da de ikke fikk med seg for hjerteresset. 

 

 

"Skulle vel ha dobla"...

I serien "trumfstikk som forsvant" vil ikke spillet som ble fortalt i forrige innlegg bli slått med det første. Vi tar med et spill til som handler om trumfstikk som kan forsvinne. Det er fra siste spilledag under World Bridge Games, og i det spillet burde motspilleren være fornøyd med de trumfstikkene han satt og så ned på.

Det er opplagt å melde lilleslem i hjerter - en glimrende slem før en ser sitsen i trumf.

Det er i praksis bare når K-J sitter minst tredje bak det blir bet. For det er en slags safevariant for kun en taper med slik farge, esset først og senere liten mot Q-10 hånden. Da risikerer en ikke å tippe feil om en finesse med damen i første runde av fargen ryker, for skjer det så må man tippe om det skal toppes neste gang (riktig om han bak har K-J dobbel), eller ta en finesse til med tieren som blir rett om han bak fikk for kongen singel over damen i fargens første runde. Esset først ordner de sitsene. Faller en honnør bak er det jo maks en taper, og om ikke det skjer spilles neste gang fra syd opp mot Q-10 hånden. Det blir kun en taper om det ikke sitter slik som her. Hvis man må spille fargen uten taper er det imdilertid best sjanse å spille liten til damen første gangen.

Riktig spill her er etter ruter ut er å legge ned trumfesset og så spille kløver ess og stjele en kløver før det spilles trumf mot nord. (det er nok avkast hos syd for to kløver senere)

Alle i 6 hjerter gikk den normale beten, +50 til Ø/V var helt standard. 

En av dem som tok den ene beten sa etter spillet: "Skulle vel ha doble og tjent 2 IMP" (+100 i stedet for +50). 

Javel?

Hvis øst er grådig og dobler 6 hjerter kan kontrakten vinnes hvis man spiller på den trumfsitsen. Det er "bare" å ikke røre trumfen og redusere nords trumfbeholding med stjelinger (det må riktignok gjettes på sitsen i ruter og spar for hvilken farge man skal trumfe fleste ganger hos nord). Mot slutten vil nord ha kun AQ10 i trumf og kan spille tieren eller damen, og øst må stikke bare for å spille trumf til saks. Prøv selv, det ordner seg, det...

Hvis man er grådig i sånne situasjoner og vil ha maks (dvs. man dobler) kan det fort bli slik at to normalt sikre trumfstikk blir til ett. 

  

Verdensrekord?

Her får du en skrekkhistorie som det burde vært aldersgrense for å lese. Det er komisk, eller mer tragikomisk. Så hold deg fast...

Det er ikke sikkert dette er verdensrekord, men det kan ikke være langt unna. Jeg tror neppe du før har hørt om at motspillerne har FIRE trumfstikk etter at det første stikket er spilt, så gjør feil motspill at forsvaret ender opp med INGEN trumfstikk. Er det egentlig mulig?

Ja, det er det. Det skjedde i et spill under World Games forleden.

Min unge makker (21 år) som debuterte i VM-sammenheng er flink, og han gjorde mye bra i Buenos Aires. Selvsagt ble ting feil innimelmom (det gjorde det for meg og). Som oftest når han tråkket feil var det pga. mangel på erfaring, og det er jo naturlig. Det er kanskje litt stygt å dra fram dette spillet, men det er så spesielt at han må ha meg unnskyldt for å fortelle det. Det er også en spesiell og fin sluttsposisjon etter at dramaet om de forsvunnede FIRE trumfstikkene var over.

Først litt teori om utspill som jo er en fryktelig vanskelig del av bridge. Hva betyr det om makker mot en fargekontrakt spiller ut noe unaturlig, for eksempel motpartens sidefarge? Svar: Utspillet er en singelton. Punktum.

Det faktumet forsterkes hvis utspilleren har et annet logisk utspill, for eksempel den fargen utspillerens makker har meldt.

Her er hva motspilleren på syds plass så i det aktuelle spillet fra Buenos Aires:

                                                        Blindemann

   Motspiller

Med nord som giver og Ø/V i faresonen gikk meldingene:

Vests dobling av 3 kløver ble forklart som «verdier, på en måte straffedobling av nords svake 2 ruter og ingenting spesielt å melde». Men det er klart at selv for Ø/V som var et isrealsk topp-par var ikke betydningen av dette meldingsforløpet helt soleklart.

På den utspilte spar 8 legger spillefører spar 10, og du vinner med damen. Hva tror du om dette?

Innledningen har jo lagt en klar føring til hva svaret er på dette, men la oss først «overtenke» litt. Hvis makkers spar 8 er singelton som det bør være – hvorfor spiller ikke motparten 4 spar på 5-3 tilpasning?

Hva/hvem bør du stole på; motpartens meldinger, eller makker?

Svar: Makker

Hvis sparutspillet er en dobbelton i motpartens sidefarge er det et dumt og ofte dårlig utspill. Så å tro det er slik er egentlig å si at du ikke stoler på makker, du «sier» egentlig: «makker du har kommet med et dumt utspill».

For hvorfor spilte ikke makker ut det opplagte - kløver som syd meldte - hvis han har dobbelton spar, i motpartens sidefarge?

Et alternativt utspill til det mest opplagte som er kløverutspill er etter disse meldingene ruter siden nord vet at syd fort kan være renons i ruter siden han tok ut doblingen av 2 ruter. Så sparutspill er...?

Syd falt i en typisk felle når man så gjerne vil gjøre det bra, og den fellen heter overtenking.

Her har makker singelton spar – punktum!

Altså kan du se at makker kan få to stjelinger, og du har to inntak selv, kløver ess og ruter fra nord som du kan trumfe. Ved å stole på makker kan du se at denne kontrakten går flere bet, og det for full musikk.

Det bør gå spar 8 ut til tieren og damen, og spar tilbake som nord trumfer. Så inn med syd igjen på kløver ess (eller ruter til stjeling, nok en spar til stjeling, ruter til stjeling og en fjerde runde spar. Da får nord for sikkerhets skyld for trumfkongen selv om vest på det tidspunktet er fri for spar, for nord kan jo trumfe over vest med det som da er singel trumfkonge.

Nord får altså tre trumfstikk, syd får ett, dvs. fire motspillstikk i trumf. Men vi fikk ingen av dem....

Sammen med ett sparstikk og kløver ess gir det opplagte motspillet tre sonebet, N/S +300.

Men hva skjedde?

Jo, da syd var havnet i ”overtenkings-fella» og feilaktig konkluderte med at nord hadde spilt ut spar fra dobbelton, syntes han det så ut som å spille trumf var tingen i dette motspillet. Det gikk trumf til nords syver og knekten. Det var langt fra over, for vest har ikke noe hurtig inntak til å ta en trumffinesse til. Så nå kom liten kløver fra øst. Syd føk opp med esset, vest kom på med knekten og nord la kløver 9. Fortsatt kan N/S få tre trumfstikk med spar til stjeling, ruter til stjeling og spar til stjeling. Men syd var i sin egen boble: mer trumf! Øst vant det stikket og tok en tredje runde trumf som gjorde at N/S sine trumfer var tatt bort, og de fire trumfstikkene, andre gangen syd var inne de tre trumfstikkene, var blitt til ingen trumfstikk...

Men 4 hjerter var fortsatt ikke hjemme, det ser jo ut som syd vil få to sparstikk pluss de to stikkene de allerede har fått - en bet. Det oppstod imidlertid en lekker sluttposisjon da spillefører etter at trumfen var tatt ut tok for kløver dame, så tok han for A-K i ruter. Dette var igjen:

Nå spilte isrealeren ruter til stjeling med den siste trumfen. Hva skal/kan syd kaste da?

Syd er på en måte skviset i spar og kløver selv om han har ingen ting i kløver, men det er et frikort. Om han kaster en kløver tar spillefører for kløver konge og stripper syd, så spilles liten spar. Syd vinner med syveren bare for å måtte spille spar opp i saksen, og de to tilsynelatende sikre sparstikkene mot slutten blir til ett - ti stikk. Og om syd kaster en spar lar spillefører kløver konge ligge og spiller god sparen med esset og en til før syd må gi kløver tilbake til kongen og østs godspilte sparstikk. Ø/V + 620. 

Merk at en mer normal utgang er 4 spar Ø/V som i praksis går bet omtrent av seg selv da N/S får tre trumfstikk og for kløver ess.

Paradokset: Noen ganger er bridge et veldig tåpelig spill. Etter å ha spilt krypcasino, et motspill som er så dumt at det er til å grine av og notert -620, vant vi 10 IMP på spillet! Ved det andre bordet åpnet nord med 3 ruter i gunstig sone. Det gikk dobler og pass rundt. Der ble det 1100 i bet... (så makker var flink som plukket ut 2 ruter doblet i 3 kløver, for da unngikk vi -800).

I vår gruppe i grunnspillet var det fem (av 16 lag) som hadde +1100 til Ø/V. Ved ett bord var det Ø/V +800 og ved et annet Ø/V +1700 (!) i an absurd 5 ruter doblet.

Nei, denne historien er ikke fra et mareritt jeg har hatt, men fra virkelighetens Buenos Aires.

Megasving kunne blitt avgjørende

Da Helgemo og Grude sitt lag SHOURIE vant gull i Transnational skjedde det etter mye spenning på slutten. I en av de siste rundene hadde førstutfordrerne til gullet PERO BUENO skikkelig flaks i et spill, noe som ga en ekstrem sving i VP.

Hva synes du kontrakten bør bli med disee kortene?

Lilleslem i ruter er perfekt. Slik det satt står det både 6 ruter og 6NT:

Det kan nok vinnes 7 ruter, men da må det spilles på merket. For eksemel går det bra hvis det spilles på vridd hjerterfinesse (knekten fra syd, så finesse med nieren hvis vest dekker med damen). Men det er mange andre sjanser som er bedre enn spilleføringene som gir tretten stikk i ruterkontrakt. 

Det er jo ingen god storeslem, men en fin lilleslem. Det var noen som var i 7 ruter, og noen få vant den etter uheldig hjerterutspill. Resten spilet 6NT eller 6 ruter, bortsett fra ved ett bord...

PERO BUENO spilte selvsagt godt i denne turneringen, de vant jo sølv. Men her var deres N/S-par svakt. De stoppet i 4NT, tolv stikk og +690. Det ville gitt tapsspill i de aller fleste kampene. Men den dårligste scoren av alle (bortsett fra de få som gikk bet i storeslem) ga gevinstspill. For ved det andre bordet meldte N/S 7 ruter og gikk to bet. 

Spillet ga sølvvinnerne 13 IMP. Mot de aller fleste andre lagene ville det blitt tilsvarende tapspill. De vant derfor kampen med ca. 14-6 VP, men om de hadde stoppet i 6 ruter ved det andre bordet ville det blitt 6-14 VP, med andre ord 8 VP i sving!

Det gjorde at PERO BUENO overtok ledelsen mot slutten, og det ble til slutt veldig avgjørende og uhyre spennende da SHOURIE møtte PERO BUENO i aller siste runde. Vi har fortalt hvordan det gikk i et tidligere innlegg, SHOURIE vant med minimal margin etter å ha gått forbi i aller siste spill!

(les også artikklen "Dramatisk avslutning") 

 

Norsk sølv til mor og datter!

Da World Bridge Games ble avsluttet søndag ble det nok en medalje til Norge. Sofie Græsholt Sjødal og hennes mor Elisabeth Græsholt Sjødal stod for den bragden da de ble nr. 2 i VM for damepar. De var i underkant av 2% bak det italienske vinnerparet Oliveri-Arrigoni til slutt, og det ble tysk på bronseplassen.

Sofie og Elisabeth mottar velfortjente sølvmedaljer under Closing Ceremony i Buenos Aires

Veldig bra innsats av mor og datter at etter at de tidligere i World Bridge Games var på det norske mix-laget som gikk til sluttspillet og slo ut Danmark i Round of 16. Så ble det over og ut i den lagturneringen da Norge i kvartifinalen møtte knallsterke Polen som til slutt vant mix-lag. Polakkene vant for øvrig den finalen på spektakulært vis. De lå nemlig under med hele 62 IMP mot Kina idet 16 spill gjenstod. Så snudde det, og Polen vant de siste 16 spillene med 84-11 IMP - finaleseier med 11 IMP.

Tilbake til de norske spillerne, og det er helt klart at det alt i alt var en meget respektabel innsats av de norske damene og av hele mix-laget her i Buenos Aires.

Hele resultatlisten fra parturneringen for damer og alle spillene kan du finne ved å klikke her, hvor du finner link til de siste turneringene nederst på siden.

I siste runde av damepar-finalen møtte Sofie og Elisabeth lederparet som til slutt vant turneringen. Den runden gikk klart i favør av de norske, men altså ikke med nok til å ta dem igjen. De spilte femten spill, og Sofie og Elisabeth staret med tre ganger 100% og to ganger 62,5% på de fem første spillene! Men den superglien stoppet litt opp, så det italienske paret holdt unna i sammendraget.

Her er et spill fra runden mot vinnerparet som gikk i favør det norske paret med veldig god margin:

Sofie (nord) ble spillefører i 3NT etter at meldingene hadde staret med to passer, så 1 kløver (nord), 1 spar (syd) som viste 6-9NT eller ruterfarge (kløverføringer), og 1NT fra vest. At den grandmeldingen etter pass viste begge major var ikke øst sikker på, og meldingen ble forklart forskjellig på de hver side av skjermen. Sofie doblet 1NT, det gikk pass fra øst og 2 kløver fra Elisabeth med syds kort. Da sa Sofie 3NT. Og hun forstod hva det handlet om, at vest hadde tofargehånd.

Øst spilte ut ruter 7 mot 3NT til ruter 8, kongen og esset. Kløver ess ble spilt, og da den fargen satt 2-1 tok hun seks kløverstikk. Det ble kastet flere hjertere fra vest og en hjerter fra øst. Da ble det spilt ruter til damen og hjerter mot kongen. Vest la liten, Sofie la kongen og damen kom på fra øst.

Et kanonspill var allerede i boks, men det skulle bli mer. For da Sofie innkasserte ruter ess kastet vest hjerter knekt og var plutselig nede på singel hjerter ess! Sofie tok imot den gavepakken som medførte enda et overstikk, for hun spilte hjerter. Esset kom på fra vest slik at spar ess og godspilt hjerter 10 tok de to siste stikkene – tolv stikk!

Pluss 490 ga 100 %, en topp med sløyfe, for bare det å melde og vinne 3NT ville gikk topp.

Dramatisk avslutning

Da Tor Evind Grude og Geir Helgemo sitt lag SHOURIE vant gull her i Buenos Aires i går skjedde det ikke uten dramatikk da SHOURIE møtte de som ledet med liten margin, team PERO BUENO i siste kamp (sluttspillet var en Round Robin for de 12 beste lagene i kavliken). 

Siste spill.

Geir og Tor Eivind hadde spilt ferdig og 7 av 8 spill i kampen var ferdigspilt også ved det andre bordet. Stillingen var at SHOURIE var litt bak. Så de måtte vinne noen IMP i aller siste spill for å gå forbi, og selv en delkontraktsving ville være nok. Det siste spillet så slik ut:

Geir og Tor Eivind spilte 2 spar. Der er det ganske enkelt å få åtte stikk, og muligheter for ni. Det endte med +140, et bra spill. Så var det bare å se hva som kom opp på skjermen fra det andre bordet. Situasjonen er: om det kommer Ø/V +110 eller +140 blir det 2.plass, om de er i utgang med bet blir det gull...

Kunne Pero Buenos par melde seg opp i utgang? Det er ikke helt tullette, men for hardt. Og det er en sjanseløs utgang slik det sitter.

Nettopp det skjedde, Ø/V meldte 4 spar og gikk to bet ved det andre bordet. Det ga 6 IMP inn som var akkurat nok til å gå forbi. 

Sankker om å vinne på målstreken!

 

 

 

World Bridge Games - medaljer

Her en lite oppsummering av sluttresultatene i World Bridge Games i Buenos Aires dagen etter avslutningsermonien.

Det ble altså norsk gullmedalje i Transnationals (Pablo Lambardi World Transnationals).

Geir og Tor Evind på toppen av pallen!

Laget som ble nr. 2 bestod av fire spillere som opprinnelig er fra New Zealand, men to av dem bor i Australia, en i England og en i Argentina.

Dessverre ble Tyrkia for sterke mot Sverige i damefinalen. Etter å ha tapt en veldig jevn finale med 15 IMP etter 96 spil måtte svenskene nøye seg med sølv.

Polen fikk til et uvirkelig comeback i OPEN-finalen mot Italia etter å ha ligget kraftig under. Og det var sannelig et momentumskifte, for polakkene tok helt over og vant kampen med 51 IMP.

Her er medaljevinnerne i de fire klassene i verdensmesterskapene for nasjonslag:

I neste innlegg om noen minutter får du et par spill fra Transnationals, ett som kunne vært avgjørende på en svært sur måte for Helgemo og Grude sitt lag, og det aller siste spillet i turneringen som førte til at nordmennenes lag smatt forbi de som ledet.