Spilleprøve

Ofte oppdages en åpenbar mulighet tidlig i spillet. Da er det om å gjøre å ikke låse seg på det, men forsøke å få med seg andre muligheter hvis det går an å få kombinert alt. Dette er et spill fra en treningskamp forleden. Ta syds plass og forsøk deg på 6NT etter et kjapt meldingsforløp: 1NT (syd) - 6NT og vest spiller ut hjerter 4.

Opptellingen viser 1+3+3+4 = 11 sikre stikk. Så gjelder det å finne beste mulighet for å få fatt i det tolvte. Og her er det en mulighet som lyser mot oss med det samme, sparfargen som er en dobbelfinesse. Men det er en annen mulighet, ruteren kan sitte 3-3. 

Det bør først tas en sparfinesse med for eksempel liten til tieren. Ryker den til knekten så må man teste ruteren før den andre sparfinessen forsøkes, for ruter kan jo sitte 3-3 og det er tolv enkle. I så fall er det dumt å gå bet med en mislykket andre sparfinesse hvis begge sparhonnørene sitter bak. Gjøres dette i riktig rekkefølge får man skyhøy vinnersjanse. Jeg er ikke noen ordentlig matematiker, men at en av to sparhonnører sitter foran er ca. 75%. Og i det 25%'ene hvor begge sparhonnørene sitter hos vest sitter ruteren 3-3 i 36 % av de tilfellene, 9% til. Alt det får man med seg om rutersjansen forsøkes før den andre sparfinessen, totalt ca. 84% vinnersjanse.

Så la oss si du starter med spar til tieren og vest sin knekt. Det kommer mer hjerter. Bør du nå ta tre ganger ruter med det samme for å sjekke om den fargen sitter 3-3? I så fall får du vite at ruteren satt 4-2, øst hadde startet med firekorts ruter. Da prøves kanskje sparfinessen? Men i så fall blir det en nokså uheldig bet siden det satt slik fra start:

 

Burde du ha toppet ut den andre sparfinessen etter å ha spilt slik? Nei, selvsagt ikke sånn uten videre. Å toppe i andre sparrunde (spsifikt K-J dobbel) er en mye mindre sjanse enn å ta finessen.

Men vi har glemt en tillegssjanse her. Så lenge øst har fire rutere er det faktisk en mulighet for å finne denne sparen. Det kan nemlig oppstå en sjow-up squeeze mot øst hvis ikke en har sånn bråhast med å spille tre ganger ruter og så ta nok en sparfinesse.

Spillet bør for eksempel gå slik:

Hjerter ut til damen, kløver til esset, spar til tieren og vests knekt. Vest spiller kanskje nok en hjerter (spiller ingen rolle om han spiller hjerter, ruter eller kløver). Du kommer inn, og nå bør alle sidestikkene tas først før de to primære sjansene - fire ruterstikk eller den andre sparfinessen - kan prøves i tur og orden. Ta det tredje hjerterstikket og kast spar 3 fra syd. Så fire ganger kløver og kast en spar fra nord. Vest følger fire ganger kløver, og øst som må holde fire rutere kan ikke gjøre annet enn å kaste to spar. Så spilles K-Q i ruter og ruter til esset, vest kvitter seg med en hjerter. Sitsen i ruterfargen oppdages. Nå må det toppes opp litt og se hva vi vet. Det jo kun to kort igjen! Du vet nå at øst har igjen en større ruter enn nords syver. Du vet fortsatt ikke hvor spar konge er, men du vet at dette er den gjenværende fordelingen: 

Vest eller øst kan ha spar konge, og du spiller spar fra nord. Idet øst følger med spar 9 vet du faktisk at han ikke kan ha spar konge, for østs siste kort er jo den rutertieren! Nå bryr du det ikke om hvordan det satt fra start, for å ta finesse med spar dame kan simpelthen ikke lykkes. Så du stikker med esset og feller kongen!

Det var kun en bitte liten ekstra sjanse at vest startet med kun to spar og begge honnørene samt at øst ble skviset fra sine spar (en "show up" posisjon). Men du taper ingen ting på å spille slik, for du vinner kontrakten med 3-3 i ruter. Om øst hadde hatt spar konge hele tiden ville en tidligere andre sparfinesse fungert, men da ville spar konge kommet på i nest siste stikk hvis sidestikkene var tatt. 

Da spillet forekom hadde øst en sparhonnør. Spillefører som er på et middels turneringsnivå tok den andre sparfinessen tidlig og fikk det vanlige "well done, partner" fra makkeren sin siden kontrakten ble vunnet. Hadde det sittet som i dette diagrammet ville han litt uheldig gått bet, kunne ha fått hjem kontrakten med denne sitsen også om han hadde gjort det i helt riktig rekkefølge. 

Tips:

Skvis kan virke komplisert. Men selv om du ikke helt har taket på det er tipset at når du har resten av stikkene minus ett stikk, så er det lurt å ta alle sidestikkene før den siste primære sjansen prøves. Her tas tre ganger ruter etter alle de andre sidestikkene er tatt, og sitter ruteren 3-3 så gjør den det mot slutten også! Og sitter spar konge i saks hele tiden gjør den også det helt til slutt. Men så blir det altså i dette tilfellet en aha-opplevelse mot slutten, og da kan du egentlig glemme all matematikk og prosentsjanser! For øst kan etter denne utviklingen simpelthen ikke ha spar konge lenger!

 

 

 

Tidenes yngste landslagsspiller!

De norske landslagene til Nordisk Mesterskap på Island er tatt ut. Det kan du lese mer om her.

Nicolai Heiberg-Evenstad er tatt ut på laget som skal spille i åpen klasse. Han vokser seg til, men er fortsatt kun 17 år og blir såvidt vi vet tidenes yngste landslagsdebutant! (Har ikke fått det bekreftet 100%, men 99...)

Nicolai (17) - Landslagsspiller!

Dette bør ikke være noen overraskelse for noen, og spesielt var det engelig forventet for mange av oss som har fulgt med på utviklingen hans de siste årene. Selv med åtte (?) år til i junioralder har han allerede vist tydelig at han hører hjemme i toppen i åpen klasse. 

Slikt er selvsagt godt nytt for norsk bridge. Det er også flere andre unge spillere som banker på døren, også når det gjelder dameklassen. At en så ung spiller blir tatt ut på landslaget må selvsagt inspirere de andre ungdommene til enda mer satsing. 

På Island skal Nicolai spille med pappa Stian Evenstad som også er debutant - vi gratulerer - men i hans tilfelle er det ganske mye senere i karrieren...

Nordisk skal spilles i pinsen. Vi kommer tilbake med mer om det her i bloggen nærmere starten, og selvsagt idet mesterskapet pågår.  

 

Spilleprøve (et spill fra en Simultanturnering)

Det fortsettes med simultanturneringer hvor klubbturneringer rundt omkring i landet slås sammen til en stor nasjonal pulje. Det vil føre for langt å rapportere alle resultater osv. her i bloggen, men alle resultatene og spillene finnes på nbf.nounder "Resultater".

Forleden i en tirsdags-simultan deltok 97 par. To mix-par kom seg over 70%-grensen, Camilla Stahl-Rune Arnesen, Grimstad/Birkeland (71,53%) og Arvid og Britt Fredriksen, Nittedal (70,11%).

Her er et spill som egner seg som en spilleprøve fra den turneringen, turneringens første spill:

Som nord har du havnet i 4 hjerter etter at øst (mest sannsynlig?) har meldt ruter, kanskje noen steder Michaels Cuebid (spar + en minor). Øst spiller ut ruter konge til esset. 

Hvordan bør det spilles?

Det handler kun om hjerteren. Du vil få to kløveraptere og kan slippe med kun en trumftaper om det tippes rett. Hva er beste fargebehandling med denne hjerteren?

Slik fargebehandling er en god del "matte". En spillplan gir som regel bedre prosentsjanse enn en annen. Men en må ikke låse seg helt på slik "matte". Det er i veldig mange spill informasjon fra meldinger eller spillet så langt som gjør at ren matematikk/prosentsjanser ikke stemmer helt med virkeligheten. 

La oss se på mulige sitser i hjerter og hvordan det bør spilles med de forskjellige sitsene hos Ø/V. 

Om det sitter 2-2 er det ren 50/50. Vest kan ha damen dobbel og øst esset dobbel. Da er finesse korrekt. Men det kan sitte motsatt, vest har esset dobbel og øst damen dobbel, da må det spilles liten til kongen. 

Hva med 3-1 sitser?

Vest kan ha damen tredje og øst esset singel. Da er finesse og nok en finesse senere løsningen. Men vest kan i stedet ha esset tredje og øst damen singel, da gir hjertefinesse to tapere mens liten til kongen feller damen og det blir kun en taper.

Så betyr dette at det er en ren 50/50 om du skal ta finessen eller spille til kongen?

Nei, det er en litt større sjanse å ta finessen om ikke annen informasjon kommer inn i bildet. Men om du har bestemt det for å spille til kongen bør du i alle fall dra tieren. Noen ganger dekker vest med damen! Husk nords hånd er skjult. Det er riktig å dekke tieren med damen dobbel om nord har K-J tynt sjette og øst har A-9-x som blir to stikk om tieren dekkes, ett stikk om vest ikke dekker. Med damen tredje kan det imidlertid ikke være riktig å dekke om en vet at nord har minst sekskort hjerter, for øst har da maks tokorts hjerter slik at å dekke ikke kan forfremme noen hjerter hos forsvaret. 

Men altså, det er som sagt bitte litt større sjanse å ta finessen enn å spille til kongen. Det er fordi vest også kan ha A-Q-x.  

I simultanturneringen var hjerterfinesse løsningen:

"Par" på spillet er +300 til N/S. "Par" betyr i denne sammenhengen at alle har gjort det maksimale, men det er dog med åpne kort. 

Resultatene viser at åtte av 48 N/S par noterte +300, og de fikk +29 på spillet av 46 mulige poeng. Bedre N/S score ble det for dem som noterte +420. De fire parene som vant 4 hjerter fikk +41. Toppen N/S gikk til et par som fikk inn +500 mot en ganske grusom 5 spar doblet som gikk tre bet. Det var også flere delkontrakter, og noen som fikk spille 5 ruter udoblet samt noen som var i 5 hjerter og gikk bet etter at Ø/V hadde vært med til 5 ruter. Toppen Ø/V gikk til et par som tok inn +500 mot 5 hjerter doblet. Spillefører bommet hjerteren og fikk kun ni stikk.   

 

Har du sett varianten før?

Bridge handler mye om å gjenkjenne ting.

Mange sier bridge er så morsomt fordi alle spill er forskjellige, kortene er aldri de samme og det skjer stadig noe nytt. Vel, sant nok, men det er feil på samme tid. Det er nemlig en masse varianter som dukker opp igjen og igjen. Det handler om å gjenkjenne dem for å gjøre det riktige.

I en treningskamp forleden dukket det opp en gammel kjenning. Mange vil umiddelbart gjenkjenne mønsteret, men glemme å tenke langt nok ut i spillet og dermed planlegge best hva som bør gjøres, og i riktig rekkefølge.

Giver øst, ingen i sonen

Meldingsforløpet gikk likt ved begge bord. Etter pass fra øst og nord åpnet vest med 1 spar før nord nord meldte inn 2 kløver. Nå sa øst 2NT som var definert som utgangsinvitt med minst firekorts trumfstøtte. Syd passet, og vest hoppet til 4 spar med pass rundt.

Utspill: Kløver konge. Planlegg spillet.

Ved det ene bordet ble spillefører ivrig da han så mønsteret for eliminasjon! Han stakk utspillet og trumfet en kløver med det samme. Så et par runder trumf og nok en kløver til stjeling før det ble spilt hjerter. Nord stakk med esset andre gang og fridde seg med en hjerter. Da måtte det bli bet siden hele spillet så slik ut:

Det ble tre rutertapere, en bet. Problmet er å unngå tre rutertaperne i tillegg til at N/S må få for hjerter ess.

Nøkkelkortet i dette spillet er faktisk kløver 10, et kort spillefører hadde kvittet seg med tidlig. Løsningen er å vente litt med den eliminasjonen av kløveren og spille hjerter tidligere. For eksempel: to runder trumf, så hjerter til damen. Nord stikker nok og spiller en stor kløver som vest trumfer (hvis ikke nord spiller kløver har spillefører tid til å sette opp sluttpossen selv). Idet vest trumfer kløver fra nord spilles to runder hjerter (eliminasjon av den fargen), og det siste hjerterstikket tas hos øst. Dette er igjen:

Nå spilles kløver 10. Idet syd ikke kan dekke tieren kastes elegant en ruter. Nord er innspilt og må gi vest for ruter konge, eller spille kløver til dobbel renons som trumfes hos øst med ruteravkast fra vest. Det blir en hjertaper, kun en rutertaper og en kløvertaper (!) – ti stikk. Spilles korrekt er altså vinnervarianten å la N/S få ett kløverstikk i en farge du har singelton mot esset tredje!

Spillet forekom i en gruppe med bra spillere som jobber flittig for å komme seg opp enda ett nivå eller to. Ved det ene bordet var altså vest alt for rask og kvittet seg med innspillskortet, kløver 10. Ved det andre bordet startet også spillefører feil fordi heller ikke han tenkte godt nok gjennom hva som kunne bli sluttposisjonen. Han trumfet også en kløver i stikk to. Så innså han feilen og spilte hjerter. Men da stakk nord seg inn og spilte stor kløver som tok med seg tieren. Dermed ble det en bet der også.

Ps. Hva ville skjedd om det spilles korrekt, men syd har kløver knekt tredje og dekker tieren i sluttpossen?

Det er fortsatt et par sjanser. Syd kan jo ha ruter ess, men nord er favoritt til å ha det kortet.

Om syd kommer på med kløver knekt over tieren trumfer vest. Hjerter og kløver er eliminert, og det spilles ruter. Det blir bet ii så fall bet om nord har esset tredje. Men det går bra med slik sits om nord har ruter ess dobbel hvis spillefører ikke bruker ruter konge første gang, men dekker andre gangen (syd kan jo ha esset også). Hvis nord i andre ruterrunde stikker kongen med esset og ikke har flere rutere må han spille til dobbel renons slik at den tredje ruteren forsvinner mens det trumfes på den andre siden. Hvis dette siste var uklart kan du kanskje sette opp N/S sine kort med esset dobbel i ruter hos nord og knekten tredje i kløver i stedet for tre små hos syd. Idet hjerter og kløver er eliminert blir det altså kun to rutertapere ved å la dem vinne første ruter og dekke med kongen andre gang.

Hvem kvaller til LAGFINALEN?

I NM for klubblag 2025 gjenstår kun en utslagsrunde før lagene som skal spille LAGFINALEN på Dombås er klare. Lagfinalen spilles 29.mai til 1.juni og fristen for å spille 6.runde er 27.april.

Undertegnede tok en titt på kampoppsettet for 6.runde og har dristet meg til å tippe hvem som vil vinne de kampene. Det er allltid ganske åpent, og at det skal bli syv rette på disse syv tipsene er usannsynlig. Men her er i alle fall de kampene som skal spilles, og mine favoritter står med uthevet skrift:

Skulle dette slå til vil det altså bli to lag fra HEIMDAL BK og to lag fra BERGEN AKADEMISKE i lagfinalen. Det kan imidlertid i teorien bli ingen lag fra to av de mestvinnende klubbene i Norge også!

_______________________________________________________________

Her et spill fra en av 5-rundekampene begge Ø/V-parene meldte seg opp i samme utgang (en av dem ble doblet), men det ble på ingen måte samme resultat. Du kan først få forsøke deg på utspill med nords kort:

Giver vest. Alle i sonen.

                 NORD

Ved det ene bordet hoppet nord til 3 hjerter over vest sin åpning 1 kløver, ved det andre nøyde nord seg med 2 hjerter. La oss si du sa 3 hjerter og meldingsforløpet utviklet seg slik:

Hva spiller du ut mot 5 ruter?

Det heter på en måte "hvis du ikke spiller ut singelton mot en trumfkontrakt så har du ikke singelton". Men det er ikke så enkelt og heller ikke noen 100% regel det heller. Her er det noen gode argumenter mot å spille ut sin single kløver. Ett er at utspilleren har kun en trumf. Skal utspillet føre til stjeling må syd ha kløver ess sånn at stjelingen kan tas umiddelbart. Om utspilleren hadde hatt to trumf ville det vært to sjanser for stjeling, enten at makkeren har esset i den utspilte fargen, eller at han kommer inn på trumfesset og kan gi utspilleren stjeling. Ett annet poeng er at kløver er vests sidefarge. Det gjør kløverutspill litt mindre attraktivt siden det ofte kan hjelpe spillefører med å få satt opp sidefargen. 

Nord spilte ut kløver 6. Slik så hele spillet ut:

Kløverutspillet ble ingen suksess, først og fremst for det førte til et viktig tempo i favør spillefører som for å vinne 5 ruter måtte få godspilt sidefargen. Syd tok for begge kløverhonnørene, men spillefører hadde full kontroll med stikk over alt, Ø/V +600

Ved det andre bordet nøyde nord seg med å hoppe inn med 2 hjerter, og syd var ved det bordet med og støttet hjerter via en utgangsinvitt. Ø/V fant etter hver rutertilpasningen og havnet i 5 ruter der også, men syd doblet sluttkontrakten.

Nord valgte å spille ut spar. Jeg vet ikke helt hvorfor spar ble utspillet og ikke hjerter dame når nord bestemte seg for i alle fall ikke å spille ut kløver. 

Det ser ut som om det er bra sjanser i denne doblede utgangen. Ofte er det ritkig å gå på sidefargen tidlig i sånne kontrakter, og her bør man være redd for skjev trumfsits som kan gjøre det litt sårbart i kontrakter med 4-4 tilpasning. 

Spillefører startet med noen runder trumf før det ble av en eller annet grunn tatt en sparhonnør til, og så endelig ble kløverfargen angrepet. Det så ut som det var visse sjanser fortsatt, men spillefører mistet kontrollen etter at syd kom inn og spilte trumf. Det ramlet på en måte sammen, og N/S noterte to doblede bet, +500. Det ga sammen med lagkameratenes +600 hele 15 IMP. 

Slikt er ikke så vanlig, men det skjer av og til - samme kontrakt (doblet ved ett av bordene) gikk to doblede bet ved ett bord mens kontrakten ble vunnet ved det andre. 

 

 

 

Motspill, signaler og logikk

Å spille gode motspill handler om å ha bra avtaler for signaler, men like viktig er sunn logikk. Vi skal se på et spill fra en treningskamp forleden hvor motspillet var viktig. Ta først østs plass og forsøk deg på motspill mot utgangen 4 hjerter spilt av nord.

Giver vest, N/S i sonen

                                                                       Utspiller/motspiller

        Blindemann

Makker (vest) har åpnet med 1 ruter etter Presisjon (minst to ruter). Nord meldte inn 1 hjerter, øst doblet for å vise firekorts spar, og syd sa litt merkelig 2 kløver. Det var en overføringsmelding til ruter, vests åpningsfarge som altså ikke behøvde være på mer enn to kort. Syd mente med sin melding å si fra om en god løft i hjerter. Selv tror jeg en melding for å vise en såkalt mixed raise (firekorts trumf og ca. 6 eller 7 til 9 poeng) ville vært bedre, men det er en helt annen sak. Nord meldte i alle fall 4 hjerter, og øst spilte ut ruter ess. Vest fulgte med ruter 3, og Ø/V sine avtale for motspill var lavt kort som styrke og svensk fordeling. Hvordan bør ruter 3 tolkes i denne situasjonen?

Mange blander sammen signaler og forsøker noen ganger å legge fordeling, andre ganger menes påspillet som styrke/svakhet, og som om ikke det er nok ilegger de Lavinthal-betydning i kortet av og til hvis den som legger kortet tror det er best. Å spille motspill på en sånn måte blir veldig uryddig med stor fare for at de to motspillerne ikke tenker likt om situasjonen. Det er bedre å ha klare regler om hva påkastet betyr så får man forsøke å finne ut hva som er riktig ved hjelp av sunn logikk selv om det kanskje ideelt sett ville vært bedre med en annen type signal noen spill.

Min oppfatning er at på essutspill som viser A-K legges styrke og svakhet også idet det kommer dobbelton opp på bordet i trumfkontrakt. Styrkekast da betyr "spill kongen og en til", som regel fordi den som la styrke også har dobbelton og ønsker å få trumfet over bordets trumf, eller få forfremmet sin trumf. I så fall bør øst spille ruter konge i stikk to og fortsette med ruter. Det ville betet 4 hjerter i dette spillet selv om vest ikke ville fått trumfstikk. Slik så hele spillet ut:

Om øst fortsetter med ruter konge og en tredje runde ruter må spillefører trumfe med kongen, hvis ikke får vest trumfstikk. Men etter at syd har trumfet med kongen blir det kun igjen tre trumf hos syd. Etter uttrumfing i tre runder blir det umulig å unngå en kløver og en spartaper – en bet.

Det spørs imidlertid om vest bør legge styrke i dette tilfellet. Hvis han legger svakhet bør nok øst finne kløverskift. Å skifte til spar kan neppe være riktig her fra fire små spar da kan hjelpe spillefører med å sette opp sparfargen.

Etter kløverskift i andre stikk er det helenkelt å bete utgangen. Ø/V har etter å ha slått vekk kløveresset fire motspillstikk. Men ved det bordet nord spilte 4 hjerter tok øst for ruter konge i stikk to, så skiftet han til kløver i tredje stikk. Det ble kløverskift ett stikk for sent, og det ble et motspill av typen «verken fugl eller fisk». Etter kløverskift til esset i tredje stikk kunne spillefører ta tre runder trumf, så kaste syds siste kløver på ruter og trumfe nords kløver 5. Ti stikk og en massiv +620.

Ved det andre bordet var N/S med til 3 hjerter, men lot så Ø/V spille 3 spar som gikk to bet, N/S +100. N/S gjorde altså det teoretisk riktige, de unngitt 4 hjerter som bør gå bet, men de tapte likevel 11 IMP på spillet.

Merk at det står nesten i 5 kløver med Ø/V sine kort. For å bete den kontrakten må det spilles ut spar. Inne på trumfesset (kløver) må nord underspille hjerter A-QJ femte til syds konge, og syd spiller spar til stjeling.

I alle fall EN suksesshistorie

Det gikk ikke veien for det norske U-21 laget da de forleden spilte semifinale i European Youth Online Teams. Norge tapte klart mot Polen som ble et alt for sterkt lag i denne kampen. Men å tape er læring, og når det går dårlig er det viktig å ikke henge med hodet. En må ikke bare dvele ved det som kunne vært gjort bedre, men se på det som var positivt også.

Her er en norsk suksess-historie fra semifinalen.

Prøv deg selv som utspiller med østs kort:

Giver syd, N/S i sonen

      ØST

Meldingene gikk:

Åpningen med 2 ruter var svake 2 som du snart skal få se kan innebære en ganske bra hånd, nesten åpnings styrke (kjenner ikke helt N/S sine avtaler?). Hva spiller du ut?

Spar ut i grand, heter det. Og det ble hva den polske øst valgte da han spilte ut spar 5. Men det utspillet var en skivebom av dimensjoner siden hele spillet så slik ut:

Are Borgar Landsvik la opp en bra hånd som blindemann, kort som mange kanskje vil hevde er gode nok for åpning med 1 ruter. Jørgen Lindaas vant første stikk for spar konge og grabbet til seg tolv stikk på mindre enn tolv sekunder, Norge + 690!

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Nords hopp til 3NT virker litt udisiplinert (om ikke det har en spesiell betydning), men syd hadde jo passet først. Så 3NT var litt gambling som godt kunne fungert, og litt gambling var vel hoppet til 3NT ved det andre bordet og...

Det var valget av utspill som ble avgjørende i dette spillet.

Kristian Dalemark Austad (øst) tenkte nok at nord måtte ha sparstopper etter disse meldingene og sendte i vei en liten kløver mot 3NT. Einar Osen stakk med kløver konge, og kontrakten var dømt til flere bet. Tolv stikk i 3NT ved det ene bordet, syv stikk i samme kontrakt ved det andre - en sjeldenhet. Spillet ga 13 IMP til Norge.

Ps. Hvis syd åpner med 1 ruter, eller meldingene starter som ved det bordet Polen satt N/S, bør det antagelig gå an å finne frem til trumfkontrakt. Mest naturlig er det vel å komme i 5 ruter, fargen de har 10 trumf til sammen. Men 5 ruter går bet om syd er spillefører og spar dame kommer i utspill. Ø/V må få tatt de tre stikkene med det samme, hvis ikke fyker 5 ruter hjem. Så hvis nord på en eller annen måte blir spillefører i 5 ruter er det veldig vanskelig å bete kontrakten. For da må øst underspille kløver ess mot en kontrakt på fem-trinnet til makkerens konge, så spar dame i skift (åpne kort motspill...) Det skjer normalt ikke, så nords 5 ruter ville føket hjem. Men så skjer det vel heller ikke at den kontrakten havner på nords hånd. 

Utgangen som står er 4 hjerter med kun syv trumf til sammen, og det er ikke lett å finne frem dit. I hjerterkontrakt kan ikke Ø/V få tatt mer enn to sparstikk og for kløver ess.

Ann Karin Fuglestad til topps i USA!

Da det amerikanske vårmesterskapet ble avsluttet søndag var Ann Karin Fuglestad på vinnerlaget i Women's Swiss Teams. Hun spilte med Lynne Castoldi fra California på lag med polske mor og datter Cathy og Sohpia Baldysh (bor i USA). 

(Foto sakset fra mesterskapsbulletinen)

Det ble uhyre jevnt og seieren satt langt inne. Vinnerlaget var til slutt 0,13 VP foran nr. 2!

Det ble mer norsk i den turneringen. Flott innsats også av Maren Idland Sægrov og Erleta Plana som spilte med amerikanske spillere på laget og ble nr. 4.

 

USA: Spring Nationals, siste spilledag

I Memphis Tennessee går det amerikanske vårmesterskapet mot slutten og avsluttes søndag amerikansk tid.

De norske spillerne som er over dammen for å spille bridge deltar i de siste turneringene, og det kan fort bli noen fine norske resultater på søndag.

Lag Rosenthal med tre nordmenn på laget hang med lenge i VANDERBILT, men de røk ut i kvart’en. De har kvallet for finalerundene i JACOBY SWISS TEAMS (monrad) som består av 54 lag. ROSENTHAL lå som nr. 8 før søndagens spilling.

Elisabeth og Sofie Sjødal er på et damelag med en amerikansk dame og tre danske spillere i WOMEN’s SWISS TEAMS. De kvallet som nr. 2. I den finalen spiller også Ann Karin Fuglestad på et lag med amerikanske og polske spillere. De ligger på 7. plass blant de 16 kvalifiserte lagene. Dessuten er et lag med to amerikanere og Maren Idland Sægrov – Erleta Plana klare for finalerundene etter 14.plass før søndagens spilling.

VANDERBILT er ferdigspilt, og det ble seier til lag FLEICHER med to franske, to italienske og to amerikanske spillere. De avanserte fra semifinalen med seier over ZIMMERMANN. I finalen ble det seier over WOLFSON som er laget som slo ut «norske» ROSENTHAL i kvartfinalen.

Vi skal se på et spill fra siste sett i finalen hvor WOLFSON forsøkte alt de kunne for å ta inn vinnerlagets ledelse. I det spillet ble det forskjellige kontrakter ved de to bordene, eller veldig forskjellige kontrakter må det være lov å si. Ved det ene bordet ble det en liten delkontrakt som er temmelig sjelden med den tilpasningen de har. Meldingene i dette spillet inneholder et slags prinsipp i en meldesituasjon, et prinsipp jeg er forskjemper for. Denne gangen ble det enorm suksess ved å fravike det prinsippet selv om suksessen kom av en helt annen grunn en det argumentet mange spillere bruker for gjøre det motsatte av hva jeg mener er rett i det lange løp.

Alle er i sonen og syd er giver. Ta nord sine kort og bestem deg for en melding idet makker på syds plass åpner med 1NT. 

Mange passer på en 1 grand med slikt. Jeg tror ikke det er best i det lange løp, selv om de som ofte gjør det argumenterer hver gang med «men hva om makker har to små spar» og lignende ting. Joda, makker kan ha det, men hvor ofte? Selv hevder jeg at å overføre vil være best i det lange løp og gjør det alltid. Vel, alltid? Prinsipper og leveregler følger man jo, helt til man ikke følger dem... Må vel være så ærlig å innrømme at jeg har passet med slikt jeg og, men som regel i parturnering.

For å ikke være for rigid kan man vel ha en viss forståelse for Ekenberg (nord) sin pass i stedet for å overføre til 2 spar. Han har helt flat hånd og et par konger, så 1NT kan spille bedre enn sparkontrakt med de kortene. Men å si pass ble rett av en helt annen grunn enn det med at 1NT kanskje spiller bedre enn 2 spar. Slik så hele spillet ut:

Litt merkelig, N/S spilte altså 1NT med tikorts marjortilpasning.

Etter liten kløver ut mot 1NT hadde Fredric Wrang sikret åtte stikk på mindre enn åtte sekunder, og han endte opp med ni stikk. Han vant første stikk med kløver konge, tok sparfinesse, spilte seg over på ruter konge og tok nok en sparfinesse. 5+0+2+1 = 8 var sikret, og da han spilte liten kløver mot nord mot slutten la vest liten og svensken hadde ni stikk, N/S + 150.

Hvorden er det med sparkontrakt? Det kan nok bli ti stikk, men i teorien kan Ø/V hente to hjerterstikk, kløver ess og to kløverstjelinger, fem motspillstikk. I praksis kommer sikkert ruter ut. Spillefører vinner med kongen og tar sparfinessen. Siden sparen sitter 3-0 må han forsøke å komme seg over til nord for å ta nok en sparfinessene. Så han spiller kløver, og da må vest hoppe på med kløver ess og gi øst stjeling, hvis ikke blir det ti stikk. Det motspillet er ikke lett å se (han ser ikke syds kort), men finnes det blir det kun åtte stikk.

Det var imidlertid ikke N/S som hadde høyeste kontrakt i dette spillet! Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Ved det bordet overførte altså nord til spar. Det ser jo ikke ut som motparten skal kunne ha så mye i kortene her? Men det fikk uante konsekvenser og et resultat nord neppe kunne ha forstilt seg.

Øst hadde veldig gode verdier mot den hånden han så for seg og kunne forvente hos vest etter den opplysende doblingen i faresonen så høyt som mot syds 3 spar (superaksept av nords overføring). Øst viste først hjerteren og foreslo 5 ruter over nords 4 spar. Nord doblet naturlig nok 5 ruter etter at vest passet på det forslaget.

Syd spilte ut kløver til esset. Derfra spilte Berkowitz nokså eksakt på merket. Han trumfet en kløver i andre stikk, så hjerter til knekten og nok en kløver til stjeling. Det ble spilt hjerter til esset og en fjerde runde kløver til trumf hos øst (nord kastet en spar). Vests femte kløver var dermed godspilt, men han begynte å bli kort og rar i trumf. Han spilte han ruter 10 som gikk til nords konge. Derfra kom angrep med spar gjennom kongen til syds knekt som ble trumfet hos vest. Det kunne blitt ubehagelig om trumfen satt 3-1 fra start, for spillefører hadde nå kun igjen to trumf hos vest og en hos øst, og N/S hadde fortsatt igjen to trumf.

Nå ble den godspilte kløveren spilt mens både nord og syd satt igjen med en trumf hver! Om nord setter i trumfsyveren trumfer øst over, og det blir det samme hva syd gjør. Trumfer han og over øst er jo trumfen ute. Nord satte imidlertid ikke i trumfen sin, og øst kastet spar. Det hjelper ikke forsvaret om syd trumfer med esset. Så han trumfet heller ikke, men da kunne spillefører fortsette med hjerter som nord fulgte farge på, og det hjelper heller ikke forsvaret om syd trumfer med esset nå heller. Så det hjerterstikket ble også vunnet. Men nå måtte det spilles trumf, og da de gjenværende trumfene var fordelt 1-1 ble det bare det det stikket og det tidligere trumfstikket for kongen til N/S.

Elleve stikk i 5 ruter doblet altså, +750 til Ø/V i et spill hvor lagkameratene hadde +120 som N/S ga 14 IMP til WOLFSON. Men det kanonresultatet hjalp altså ikke, for FLEISHER vant til slutt kampen med 39 IMP.

USA: Trist avslutning for de norske i VANDERBILT

Da ROSENTHAL med tre nordmenn på laget møtte WOLFSON kvartfinalen ble det svært jevnt utover i kampen. Etter to av fire sett var det uavgjort. I de neste 14 spillene tok ROSENTHAL ledelsen, men de var foran med kun 4 IMP idet 14 spill til skulle spilles.

Starten av siste sett virket lovende sett med norske øyne. Men det var jevnt før det noen store svingspill gikk i favør WOLFSON.

Det første spillet vi tar med var en god slem: 

Godt gjort av Ginossar-Berkowitz å finne denne slemmen hvor det ble tretten stikk fordi ruteren satt 2-2. Selv med 3-1 i ruter går det som regel bra i 6 kløver. Siden slemmen ikke ble meldt ved det andre bordet (3NT med tolv stikk) var +940 verd 10 IMP.

Det neste store svingspillet kom litt senere, og det var mer marginalt. Og nokså heldig for WOLFSON vil jeg påstå:

Da øst høynet vests 2 sparåpning til 3 spar etter innmeldingen 3 ruter fra nord doblet Brogeland med syds kort. Det ser normalt ut, han vil jo gjerne ha med kløverfargen i dette heller enn å lukke igjen øynene å si 4 hjerter. Da Bakke meldte 4 hjerter over doblingen gikk det pass rundt.

Nord hadde omtrent perfekt kort for hjerterkontrakt mot syd sine, men det er langt i fra noen opplagt slem for det. Og det mangler tross alt ett ess og trumf dame. Det er ikke tolv stikk sånn uten videre heller.

Det ble elleve stikk med en spartaper og en trumftaper etter at spillefører hadde lagt ned A-K i trumf og kunne derettet trumfe to kløvere slik at den femte kløvere ble godspilt. Pluss 650 ser ikke akkurat ut som et stort tapsspill, gjør det vel? Men det ble det.

Svenske Wrang (syd) sa 4 hjerter etter 2 spar fra vest, 3 ruter fra nord og 3 spar fra øst. Da gikk Ekenberg på mot slem med nords kort. De endte i den knallharde slemmen 6 hjerter.

Det kom trumf ut. Den finessen ville vært med oddsen å ta uansett etter vests svake 2 åpning. Det måtte dog litt mer til enn å løse trumfen uten taper. Etter å ha vunnet den første trumfrunden med tieren tok Wrang en stor trumf til. Så, mens øst fortsatt hadde trumfdamen ble det spilt to store kløvere, kløver til stjeling, ruter ess og ruter til stjeling før en fjerde runde kløver ble stjålet med nords siste trumf. Øst som hadde fire kløvere måtte bare lydig følge farge. Nå kunne spillefører fri seg med spar dame fra bordet til vests ess. Det spilte ingen rolle at øst satt igjen med en trumf, for syd hadde igjen hjerter K-7 og en godspilt kløver. Vest måtte slippe inn syd som kunne ta for trumfkongen claime tolv stikk! Spillet kostet ROSENTHAL 11 IMP til, og de var i ferd med å miste grepet på kampen. 

Avslutningen av denne kampen ble nokså trist for de norske. De siste syv spillene ble tapt med over 30 MP, og kampen gikk til slutt i favør WOLFSON med 25 IMP.

Dermed er det over og ut for de norske i VANDERBILT. De siste dagene spilles noen partuneringer, men også en prestisjetung lagturnering til. Det er JACOBY OPEN SWISS TEAMS som jeg antar lag ROSENTHAL kommer til å delta i.

USA: Kvartfinale i VANDERBILT (oppdatert!)

I skrivende stund (torsdag kveld norsk tid) spilles kvartfinalen i Vanderbilt, hovedturneringen i det amerikanske vårmesterskapet i Memphis, Tennessee.

ROSENTHAL, laget med tre nordmenn (Brogeland, Bakke og Helgemo) er blant favorittene i mesterskapet. De har spilt jevne kamper så langt, også i Round of 16 hvor det ble avansement med seier (+22 MP) mot BAKER. I kvartfinalen møter de WOLFSON, et svært erfarent topplag med spillere fra USA, Israel og Sverige. Kampen går over fire 14-spills sett.

I det første settet fikk WOLFSON overtaket og ledet med 34 IMP (50-16). Andre sett startet bedre for ROSENTHAL. Like før dette ble skrevet kom et godt norsk spill i kampen som blir overført på BBO.

Giver øst, N/S i sonen.

Christian Bakke satt nord med disse kortene: Øst passet, Boye Brogeland (syd) åpnet med 1 kløver, og vest meldte inn 1 spar. Hva ville du gjort nå?

For mange er dette en auto-pass. Det er en vanlig strategi når man har masse trumf bak innmelderen. Planen er å straffepasse en gjenåpningsdobling fra makkeren, en melding som er sannsynlig siden syd normalt har kortfarge i spar. Nord kan jo ikke doble som straff da dobling av en innmelding er såkalt negativ dobling (viser hjerter). Det som taler imot «straffepass» (og så gjøre om til makkers opplysende dobling til straffedobling) i dette tilfellet er soneforholdene. N/S har temmelig sikkert en trygg soneutgang, kanskje slem. Selv om det ikke står mer enn utgang kan det bli vanskelig å få mer i motspill enn de ville fått for en eventuell 3NT med ett overstikk eller to, la oss si +630. For i så fall må 1 spar doblet i for dem gunstig sone holdes nede på tre stikk (+800). En kan aldri vite sikkert hva som vil gi mest i slke tilfeller. Slik så hele spillet ut:

Det blir neppe mer enn tre stikk i en eventuell 1 spar doblet, i så fall N/S +800 som fort blir resultatet hvis nord passer på innmeldingen. Ø/V kan kanskje flykte og finne kontrakten 2 ruter hvor det ville blitt minst +500.

Bakke gikk for en nokså sikker utgang, mulig slem. Så han sa 2 spar over vests 1 spar, overmelding av motpartens farge. Det benekter lang ruter- eller hjerterfarge, og han har heller ikke firekorts hjerter siden han med det ville doblet negativt. Så 2 spar viser gode kort og kløverfarge, og de fleste bruker en sånn overmelding som minst invitt til utgang. Brogeland som ikke hadde vist kløverfarge med åpningen 1 kløver likte å høre at nord satt med kløverfarge, for da ble minimumshånden sterkere enn først antatt. Han sa 3 spar - antagelig avtalt som singelton. Bakke kunne liksom ikke gjøre noe annet enn å si 3NT over det, men Brogeland likte tanken på kløverkontrakt så godt at han tok ut i 4 kløver. Det fulgte noen cuebids før de havnet i 6 kløver som er en glimrende slem. Vest fant beste utspill, ruter. Men to runder kløver viste at det ikke var trumftaper. En ruter forsvant fra nord på hjerteren, og det var ingen problemer med å vinne alle tretten stikkene, N/S +1390. Om kløver dame hadde sittet tredje ville det selv etter det beste utspillet sett fra forsvarets side blitt vunnet slem om den med tre kløvere følger minst to ganger hjerter slik at spillefører rekker å bli kvitt en ruter fra nord.

Ved det andre bordet stoppet WOLFSON sitt N/S-par i 5 kløver, tretten stikk, N/S +640. Spillet ga derfor 13 IMP til ROSENTHAL som knappet inn på WOLFSON sin ledelse. Med tre spill igjen før kampen er halvspilt leder WOLFSON med 20 IMP. 

SISTE: ROSENTHAL avsluttet det andre settet godt også. Med halve kampen igjen står lagene helt likt, 62-62! Det er derfor sannsynlig kampen vil bli fulgt opp med BBO-overføring.

 

Mer fra NM for klubblag

Enda en 5.rundekamp forleden var mellom to meget gode lag. En kunne anta at det av dem som vant 5.rundekampen og eventuelt kommer seg gjennom 6. runde med seier vil være potensiell medaljekandidat i LAGFINALEN på Dombås i mai.

Denne kampen var mellom Heimdal BK 4 og Sunndalsøra BK, og begge de lagene består av nåværende eller tidligere landslagspillere. Det lå an til en jevn og spennende kamp.

Og det ble det selv om Heimdal med Kristoffersen - Molberg - Vist - Larsson til slutt vant med 31 IMP. De vant imidlertid kampen etter å ha innkassert 29-0 på de fire siste spillene. Tidligere i kampen ble det en tosifret gevinst i favør Heimdal i det spillet vi ser på her, en motspillsprøve. (Giver nord/alle i sonen)

                   Nord - motspiller

Vest - blindemann

Nord åpnet med 1 kløver og øst sa 1 spar. Syd doblet negativ (hjerter) før vest høynet sparen. Etter 3 kløver fra nord inviterte øst til utgang med 3 ruter, og vest meldte 4 spar. Syd spiller ut kløver dame til esset. Hva ville du gjort nå?

Det var kanskje for nord litt uklart hva 3 ruter innebar annet enn at det var en utgangsinvitt. Å si 3 spar er bare konkurrerende. Det er jo kun to ledige meldinger (tre hvis en teller med dobler) for å invitere, så i en slik situasjon blir det en makkerskapsavtale hva forskjellen på dobler, 3 ruter og 3 hjerter er. Ø/V var ikke et fast makkerpar.

Hvis øst har ruter ess er det en bra sjanse at syd har hjerter ess. Da kan skift til hjerter konge være løsningen, så ett hjerterstikk til før hjerter til stjeling beter utgangen om syd har kun fire hjertere (øst tre) som ikke er usannsynlig. Men om syd har hjerter knekt blir det motspillet feil. Det spiller dog ingen rolle hva nord gjør om øst har hjerter ess hvis ruteren blir godspilt, eller om øst har A-J i hjerter. 

Omtrent sånn tenkte vel antagelig Sunndalsøra sin nord-spiller og skiftet til hjerter konge. Men det ble helt feil siden det så slik ut fra start:

Kontrakten går bet om nord ikke velger det fatale hjerterskiftet. Vel, for å sikre beten må syd stikke seg inn først i ruter og skifte til hjerter. Da får forsvaret satt opp ett hjerterstikk før ruterfargen er godspilt, og det stikket sammen med to ruterstikk og kløver ess gir en bet. Med det for forsvaret kostbare skiftet i andre stikk vant imidlertid Jessica Larsson utgangen, HEIMDAL +620.

Ved det andre bordet valgte Christer Kristoffersen (syd) trumf ut mot 4 spar, etter min mening et fornuftig valg med hele 7 jevnt fordelte honnørpoeng og en makker som hadde åpnet. Da han så kom inn på ruter ess i første ruterrunde og skfitet til hjerter ble det en bet ved det bordet. Heimdal +100 og 12 IMP inn til kampens vinnerlag.

 

 

USA: Nordmenn videre i VANDERBILT

I Memphis, Tennessee foregår US SPRING NATIONALS 2025. De har holdt det gående siden midt i forrige uke, men den mest prestisjetunge turneringen i vårmesterskapet er VANDERBILT TEAMS som spilles denne uken. Det er en utslagsturnering, men om laget man spiller på ryker ut tidlig er det mange flere mesterskap en kan spille.

I VANDERBILT startet 55 lag før de kom ned på 32 etter åpningsrunden.

Som vanlig spiller Boye Brogeland og Christian Bakke på lag ROSENTHAL Det gjør også Geir Helgemo som spiller med amerikansk makker (Chris Willenken). I Round of 32 møtte 4.seedede ROSENTHAL et lag med engelske spillere, lag DYSON som var seedet som nr. 29. Det ble en tøff kamp som DYSON ledet med 27 IMP etter to av fire sett. Da kom det "norske" (halvt norsk) sterkt og tok ledelsen med 11 IMP før det siste settet. DYSON kjempet fortsatt hardt og vant avslutningsettet, men kun med 2 IMP slik at ROSENTHAL gikk videre med 9 IMPs margin.

I Round of 16 møter ROSENTHAL lag BAKER som startet som 46.seedet. Men i R32 slo de et lag som var seedet som nr. 20 med over 150 IMP! Kampen spilles onsdag amerikansk tid. 

Vi kommer tilbake med mer her i bloggen utover uken, forhåpentligvis også spill fra Vårmesterskapet. Det deltar andre nordmenn enn de nevnte i forskjellige mesterskap. Alt om Vårmesterskapet, inkludert program, bulletiner, resultater osv. finner du på mesterskapssiden, her. 

UTSPILLSBOM?

I en lagturnering i helgen fikk vest en spilleprøve i dette spillet:

Giver syd, N/S i sonen

Om en ser kun på Ø/V sine kort ser det nokså enkelt ut å spille 6 hjerter, gjør det ikke? Vel, helenkelt er det ikke med de opplysningene du får, nemlig at syd doblet sluttkontrakten.

Ø/V brukte et kunstig relesystem, men meldingene var ikke særlig gode slik jeg ser det. Etter pass fra syd åpnet vest med 1 hjerter. Øst svarte 1NT som var kravmelding, vest meldte 2NT som viste en ubalansert minimumshånd (de finner jaggu på det...) før øst hoppet til 5 hjerter. Den meldingen spurte om hvor god hjerteren var, og vest løftet til 6 hjerter. Nå hadde de kommet i den nest beste slemmen, for 6 kløver er jo i praksis helt nedlegg. Og å melde 6 kløver med et vanlig system er ganske greit etter at det starter med 1 hjerter og svar 2 kløver. I kløverslem er det ingen ting annet å spille om enn ett mulig overstikk som det blir om hjerter konge sitter i saks.

Det står ofte i 6 hjerter også, men den kontrakten er sårbar for skjev hjertersits.

Da vest løftet til 6 hjerter i det skisserte meldingsforløpet gikk det pass, pass, men så doblet altså syd! Det er Ligthnerdobling som ber om unaturlig utspill uten at jeg som satt nord ante hva syd mente var naturlig eller unaturlig utspill etter dette meldingsforløpet. Han kan jo ikke vite noe om mine kort, og Ø/V har kun meldt en farge. 

Jeg spilte ut spar dame. Spillefører trumfet hos øst og spilte hjerter til knekten som sto, nord fulgte med nieren. Hva bør spillefører gjøre nå?

Det er sannsynlig at syd er renons i kløver og at det er derfor han doblet. Hvis han startet med tre trumf er det bare å gå over på ruter ess og ta nok en hjerterfinesse, så ut med trumfen og det blir tretten stikk. Men hva om trumfen sitter 4-1? Den andre hjerterfinessen går i så fall bra, men syd vil bli sittende med "mastertrumfen", for flere finesser kan ikke tas. Og om syd er renons i kløver kommer en seg ikke over til øst for å få kvittet seg med vests to gjenværende spar. Syd får ett i så fall trumfstikket og for spar ess.

Spillefører tenkte lenge etter hjerterfinessen var tatt og så etter hvert en løsning som ville fungere om trumfen satt 4-1. Han gikk i gang med ruteren for å kaste sine to gjenværende spar. Når det var gjort etter tre store ruteren var planen å ta en hjerterfinese til, så esset og ett trumfstikk er alt syd får. En bra plan?

Nei, dette ble helt feil siden hele spillet så slik ut:

Etter å ha trumfet utspillet og tatt en hjerterfinesse ble det altså spilt tre store rutere og alt ville vært fint hvis nord fulgte farge, men i tredje ruterrunde trumfet nord og spilte kløver til stjeling hos syd – en nitrist bet.

Dette ble et eksempel på å spille på skjev sits så blir det bet når det sitter snilt. Å gå en doblet bet i slem hvor det var tretten stikk å hente etter at nord på et vis bommet utspillet er selvsagt forferdelig for vest, og spesielt brutalt da spillet ble overført på BBO. Alle som ser på ler av spillefører. For de ser jo alle kortene, og da er det mye lettere. Men om en bytter en hjerter over fra nord til syd, og for eksempel en ruter over til nord ville spilleføringen vært en suksess og nødvendig for å vinne 6 hjerter.

På en måte var dette altså en utspillsbom av meg, i alle fall i forhold til hva syd ønsket seg med doblingen. Han håpet jeg satt med mange kløvere og ville finne kløver i utspill. Paradokset er imidlertid at etter kløverutspill til stjeling vinnes 6 hjerter enkelt. Syd får første stikk for en trumf, men senere fisker spilleførere trumfen, og det ikke mer å hente i motspillet – doblet slem med tolv stikk.

Temmelig heldig spill for oss må det innrømmes. Men fra nord sitt synspunkt er det vel umulig å tenke på at syd er renons i kløver som bare er tilfelle om motparten har en skjult tikorts tilpasning i den fargen. Det er vel mer sannsynlig at syd er renons i spar? Det er sjelden at en «utspillsbom» (i forhold til hva syd håpet på da han doblet) fører til en bet i en slem hvor det står tretten stikk, mens hvis utspillet på en måte "treffes" utspillet blir det en kjedelig -1210 på listen.

Fra NM for klubblag, 5.runde

I NM for klubblag tikker det inn resultater fra 5-rundekampene. Alt om dette mesterskapet og fortløpende resultatoppdatering finner du her. Når alle 5.rundekampene er ferdigspilte gjenstår kun en kamp før finalelagene er klare. Finalen skal spilles på Dombås i mai.

Det som nevnt i forrige innlegg ganske jevnt i to av favorittlagenes kamper i 5. runde. BREVIK BK kjempet hardt mot BERGEN AK 2, og MO BK var ikke så langt unna å slå ut HEIMDAL BK.

Da BERGEN AK til slutt gikk videre hadde de god kontroll på kampen før de skuslet bort en stor ledelse, og det skjedde på tre spill hvor resultatene mildt sagt var merkelige med så profilerte spillere ved bordet. Vi tar med et av de spillene som handler litt om system og avtaler, og litt om doblingstil. Du kan prøve deg selv og blir plassert på vest sin stol som giver med alle i sonen:

VEST

Vest åpner med 1 kløver hvis det spilles med vanlig system. Nord hopper innpå med 4 ruter, og øst dobler. Hvordan har du og din makker definert en slik dobling av en melding på fire-trinnet?

De aller fleste spiller med «negative doblinger» også etter en melding så høyt som dette. Eller kall det gjerne «take-out-double» som det heter på engelsk, for med «negativ» menes ikke negativ hånd. Å doble for at egen side skal finne kontrakt på så høyt trinn må nødvendigvis innebære en god hånd. Uansett, slik kanskje 80-90% (?) spiller har vest til 4 spar nå. For slike «take-out-doblinger» fra svarhånden innebærer normalt tilpasning i umeldt major. Og om vest sier 4 spar er de normalkontrakten:

Ved det bordet Bergen Ak satt N/S gikk meldingene akkurat slik, 4 ruter innhopp fra nord, dobler fra øst og 4 spar fra vest med pass rundt. Brevik sitt Ø/V-par sin utgang må gå bet om nord inne på spar konge skifter til en av sine singeltoner og får seg en stjeling. Da blir det to ess og to trumstikk til N/S. Bergenslagets N/S gjorde jobben, de fant motspillet og noterte +100 for en bet. Bra spill? Nei, det skulle vise seg å bli et stort tapsspill! For ved det andre bordet hvor meldingene startet likt passet vest på 4 ruter doblet. Jeg kjenner ikke parets avtaler, men den avgjørelsen ble i alle fall ikke bra i dette spillet. Det må nemlig et perfekt motspill til for å holde den doblede kontrakten på ti stikk! Da må det komme trumf ut til esset, så må øst få komme inn i spar for å spille nok en trumf. I så fall blir det to spartapere og en trumftaper. Motspillet ble ikke funnet, og BREVIK BK sin spillefører fikk stjålet en spar og tok raskt elleve stikk. Ett doblet overstikk ga +910 som var verd 13 IMP i favør BREVIK, men de måtte som nevnt se seg slått i kampen likevel med 12 IMPs margin.

En rask gjennomgang av denne kampen viser at Bergen Akademiske sitt lag spilte godt før det altså kom en liten periode hvor det ramlet IMP inn i Breviks favør i tre spill på rad, - 40 IMP!

Det meldingsforløpet som her er nevnt kan for mange være verd å diskutere med sin faste makker. At et makkerpar som har spilt sammen lenger enn de fleste kan huske, og har vunnet et stort antall gull i norsk bridge bommer i et sånt meldingsforløp er merkelig. Vi tror bestemt at bergenserne ikke vil gjøre mange slike ting i NM-finalen på Dombås, så de vil sikkert som vanlig kjempe om medalje og kanskje gull. Men da må de vinne sin 6.rundekamp først...

BEST I NORDEN!

I helgen ble det arrangert Nordisk mesterskap online i to klasser, mix og senior. Spillingen foregikk på RealBridge. Det meldes om et godt arrangement hvor BK Missklikk var teknisk arrangør for NBF. Det er en mesterskapsside med informasjon, og den finner du her. Dessuten kan man jo logge seg inn på RealBridge og finne tidligere spilte kamper hvor en kan se alt som skjedde i samtlige spill.

I mix-klassen ble det norsk suksess. Norge gikk til topps, og disse spillerne ble nordiske mestre:

Kåre Bogø, Ranja Sivertsvik, Nicolai Heiberg-Evenstad, Gunn Tove Vist, Ingunn Uran og Stian A Evenstad.

I seniorklassen som ble vunnet av Sverige gikk det overraskende dårlig for de norske som endte på sisteplass av de fire nasjonene.

Lagene spilte tre kamper mot hvert av de andre lagene, og her er et spill fra den ene av mix-lagets kamper mot Finland.

Giver vest. Ø/V i sonen

 

Er dette en god slem?

Det er kanskje litt hardt med slem, men det er bra sjanser for tolv stikk. Gir sparfargen full utteling er det nok stikk, og da er eneste problem om vest er spillefører at det kan komme ruter i utspill gjennom østs beholdning, og det kan gå galt. Men om det ikke skjer er det en annen sjanse enn at sparfargen er gående også, og den utnyttet Ingunn Uran. Uran og Stian Evenstad meldte seg opp i 6 spar slik:

Ingunn åpnet med 1 spar og hoppet til 3 spar over Stian sitt svar 2 ruter. Et slik hopp til tre-trinnet i åpningsfargen brukes av mange i 2-over-1 systemet som såkalt «suit set», Dvs. trumfen fastsettes, og meldingen ber om cuebids. Det bør vise en meget god farge (ofte gående) og gode kort. Vests hånd er kanskje litt i underkant for en slik melding (?), men jeg kjenner ikke til deres avtaler. Perfekte kort ville vel vært noe sånt som en spar til (syvkorts), og kun en ruter.

Hoppet til 3 spar var nok for Stian som hadde kontroller i alle sidefargene. Han gikk direkte i 4NT for å spørre om nøkkelkortene (Key Cards). Vest satt med tre nøkkelkort (spar A-K og hjerter A) og svaret 5 kløver viste 0 eller 3, men 0 kan det ikke være i denne settingen. Over 5 kløver sa øst 5 ruter som spurte om trumfdamen, og vest som satt med den avsluttet med 6 spar. Slik så hele spillet ut:

Om nord tar for ruter ess med det samme blir det antagelig bet slik det sitter. Det er sanelig ikke så lett å seile spar 10 i fargens første runde. Men nord hadde ikke lyst til å spille ut esset fra en farge med A-Q, og spilte i stedet ut en hjerter. Da fikk Ingunn den lille ekstra sjansen at hun kunne bli kvitt sine to rutere.

Inne på hjerter ess ble først A-K-Q i trumf innkassert. Det ville blitt tretten stikk om trumfen var uten taper, men det viste seg at det var en trumftaper. Så tre ganger kløver og bort med en ruter. Det neste som måtte klaffe var at syd som satt med «mastertrumfen» måtte følge to runder hjerter til. Dermed ble det ikke noe valg i hjerter i fargens tredje runde. For det hjelper ikke om finessen tas med tieren selv om  nord har hjerterknekten fjerde, for syd måtte jo følge farge i tredje hjerterrunde om dette skulle gå bra. Det gjorde hun, knekten kom på og Ingunn kunne spille den trettende hjerteren. Det spilte ingen rolle hva syd gjorde i det stikket, uansett kastes vest siste ruter.

Ett trumfstikk til N/S ble alt de fikk, Norge +1430. Ved det andre bordet spilte Finland utgang så spillet ga 13 IMP til Norge. Litt heldig kanskje, men spilles det god bridge er man ofte heldig og!

NM FOR KLUBBLAG - favoritter gikk videre (så vidt)

I NM for klubblag har lagene kommet frem til 5.runde. Det må altså vinnes to kamper til for å komme seg til LAGFINALEN som spilles på Dombås i mai. 

Onsdag spilte to av favorittlagene i årets mesterskap sine 5.rundekamper. BERGEN AKADEMISKE 2 med fire multi-medaljevinnere på laget møtte BREVIK BK. Bergenserne hadde tilsynelatende god kontroll på kampen, men da fem spill gjenstod ble det dramatisk. Brevik vant 40 IMP på tre spill, og det var plutselig jevnt. Men BERGEN AK rodde til slutt i land seieren med 12 IMPs margin. Vi kommer tilbake med et spill fra den kampen i neste innlegg.

HEIMDAL BK er også som vanlig en av de store favorittene. De møtte MO BK 4, og det ble en svært jevn kamp. Idet fem spill gjenstod ledet Mo med 1 IMP. Da kom dette spillet hvor du først kan ta syd sine kort (Vest er giver, alle i sonen):

     SYD

Det gikk to passer før øst (Kåre Bogø) åpnet med 1 spar. som syd melder du inn 1NT. Vest (Geir Helgemo) melder 4 spar og det går pass rundt. Hva spiller du ut?

Ja, som så ofte er det mer eller mindre gjettverk når det gjelder valg av utspill. Du tenker vel kanskje på å denge ned kløver ess, men med esset bak åpneren er ikke alltid det noe særlig. Det ble til at Mo sin sydspiller spilte ut ruter dame. Her er hva som kom ned på bordet:

 BLINDEMANN

                             MOTSPILLER

Ruter dame i utspill gikk til kongen, nord la toeren og øst ruter 7. Så spilte Bogø hjerter til esset på hånden og innkasserte ruter ess med kløveravkast før han spilte spar 10. Syd stakk med esset, og nord la ruter 10. Hva nå?

Syd tok for kløver ess og hjerter konge, men da var det over siden spillet så slik ut fra start:

Kløver ess i utspill ville vært gull. Da tar N/S to kløverstikk med det samme, og syd må få for trumfesset og hjerter konge senere. Men utspillet var egentlig ikke fatalt, for syd fikk en sjanse til. Spillefører måtte gå over på hjerter ess og spille ruteresset for å bli kvitt en kløver. Da åpnet det seg en annen mulighet for forsvaret. Inne på trumfesset må syd innkassere for hjerter konge, så underspille kløver ess til nords konge. Derfra kommer hjerter til stjeiing - en bet. 

Var dette syds feil?

Ja, og nei. Valget av utspill kanneppe kritiseres. Men syd burde antagelig sett hva som var beste sjanse slik motspillet hadde startet. Men nord var kanskje ikke hjelpsom nok? Kanskje mente nord at hans ruter 2 i stikk en var Lavinthal, og det er det vel også når det er singelton på bordet? I så fall har nord vist noe i laveste farge, kløver. Men kanskje kan nord idet trumf spilles kaste kløver 5 hvis de spiller lavt som styrke? Det kortet blir for syd "verdens minste kløver", og da bør i alle fall betemotspillet finnes.

Men det ble altså +620 til Heimdal.

Hva skjedde ved det andre bordet?

Utspill er et utspill, sier man ofte etter en utspillsbom, og med det menes at det kan være nokså tilfeldig hva som er rett. Men Terje Aa på syds plass dengte i alle fall ned kløver esset med det samme. Da gikk det kjapt mer kløver til Allan Livgård sitt ess. Da var beten sikret, og Heimdal noterte +100. Spillet ga 12 IMP til Heomdal mot slutten av kampen som trønderne vant med 4 IMP. 

 

Typisk parturnering (fra Simultanturneringen mandag 10.mars)

Det spilles jevnlig simultanturneringer som de enkelte klubber arrangerer, men hvor alle resultatene blir scoret i en landsomfattende pulje. Mandag deltok 224 par på landsbasis, og tre av dem noterte over 70%! Aller best gikk det for Hege Sundland-Bente Merete Birkeland (Stavanger DBK/Klepp) med pene 72,93%.

Her er et spill fra mandagens turnering som er ganske typisk for parturneringsbridge. I lagkamp vil slike spill normalt bli uavgjort eller kun 1 IMP til ett av lagene - neste spill. I parbridge er det imidlertid mange poeng som kan gå den ene eller andre veien.

Med standard system åpner syd med 1NT, og hvis det viser 15-17 vet jo nord at de bør melde utgang. Ved noen bord er kanskje åpningsmeldingen 13-15, eller 14-16, og da er det ikke så sikkert med utgang sett fra nords side. Men de fleste havner i 3NT. Hvordan spiller du den utgangen hvis du for eksempel får liten ruter ut fra vest til liten, knekten og esset?

Det ser ut som det bør gå greit å vinne ni stikk om en ikke bommer veldig mye, men her er det altså en kan få fatt i mange ekstra poeng om det blir maks med stikk. Hvordan spille kontrakten er dog ikke så opplagt. Slik så hele spillet ut:

 

Det er klart i et stort felt er det sikkert noen som melder med vests kort, men over 1NT er det ikke bra med kun femkorts farge med en honnør. Merk at vest har nesten alt av uteværende honnører. Da er det ikke lett å spille motspill. Det er liksom ikke noe hjelp å få fra makkeren. Vest spilte ut liten ruter mot 3NT ved de fleste bordene. Enkelte prøver kanskje stor spar i utspill, men det er heller ikke noen trussel for spillefører, snarere tvert i mot siden spillefører med det utspillet fått en god start med hensyn til å godspille sparen for to stikk. Beste utspill slik kortene ser ut er faktisk hjerter som ikke hjelper spillefører på noen måte.

Etter ruter ut fra vest går det liten, normalt knekten og esset. Nå kan det hende spillefører innkasserer de tre hjerterhonnørene med det samme og spiller ruter 9. Vest ligger best unna, for han ser jo nord vil få to godspilte ruterstikk om han tar for kongen. Så la oss si syds ruter 9 vinner det stikket. Nå er spillefører ved et kritisk punkt. Som sagt kan nok flere måter å spille på fungere med forskjellige sitser hos Ø/V, også i fortsettelsen etter en slik start. Men det er bare ett inntak hos nord, så å spille kløver til esset nå virker forhastet. En må vel nesten gå på sparen. Slik den fargen sitter fordelt løser det seg omtrent av seg selv siden tieren sitter i saks. Idet vest kommer inn i spar kan det hende han kvitter seg med sparhonnørene og frir seg med spar. Da har spillefører 2+4+2+1= ni stikk og kan muligens få det tiende også i forskjellige varianter. Men vinnes ti sikk blir det selvsagt kalas-score.

Det er dog et problem med dette. Hvis spillefører er for ivrig med å spille ruter tidlig - det ser jo fristende ut etter den starten - kan vest stikke seg inn i spar og godspille ruteren sin med kongen og en til. Da er det kun 0+4+3+1 = 8 stikk. Det bør dog bli ni stikk til slutt siden vest ikke kommer seg unna. Han må kaste en spar på fjerde runde hjerter og kommer så inn i spar (A-K dobbel) bare for å måtte gi spillefører to kløverstikk. 

Maks antall stikk er imidlertid 10 - i teorien. For å få til det må nok spillefører gå på sparen med det samme. Da rekker han å godspille 2+4+2+1 = sikre, og vest som har "alt" vil bli til slutt bli utsatt for et enormt press og må gi spillefører det tiende.  

I store parturneringfelt er det veldig sjelden scorene er de samme (eller nesten de samme) over alt selv om det er en helt normal kontrakt. På mandag ble kontrakten i dette spillet 3NT ved de aller fleste bordene. Toppen N/S gikk til ett par som fikk hele elleve stikk i 3NT, +660. Det må ha skjedd etter at vest fikk kun for ess-konge i spar, men ingen uttelling i det hele tatt for minorkongene! Sannsynligvis kom det et desperat skift til kløver konge som neppe kan være rett motspill hvis vest vet at syd har 15, 16 eller 17 poeng.

Det var en noen par som vant ti stikk i 3NT som selvsagt er et meget godt resultat for N/S. Og +630 det ga da også nesten 90%. Å spille 3NT med ni stikk ga en del over middels. For det var en god del N/S-par som gikk bet i 3NT, og noen som ikke meldte utgang.

Klart for US SPRING NATIONALS!

Til helgen starter VÅRMESTERSKAPET i USA (Spring Nationals). Denne gangen skal det spilles i Memphis, Tennessee. Som vanlig vil en rekke internasjonale toppspillere ta turen til USA for å spille, også flere norske.

I starten vil det bli spilt noen parturneringer. Etter den første helgen starter hovedturneringen VANDERBILT. Men det blir underveis en rekke andre turneringer, både lag- og parturneringer. Vanderbilt er en utslagsturnering, vinn-eller-forsvinn, men de som tidlig blir slått ut der vil ha mange muligheter for å kunne spille masse bridge i tiden 13.3. til 23.3.

For alle dere som ikke vil befinne dere i Memphis blir det muligheter for online kibitzing. Det kan du lese mer om her.  

Vi vil følge med på det hele fra hjemmekontoret her i Auckland, og spesielt med hensyn til norske prestasjoner. Så det vil bli rapporter og spill her i bloggen under vårmesterskapet. 

SPRING NATIONAL sin hjemmeside på internett finner du her. 

  

NM for lag, dame- og veteranklassen

I helgen ble det arrangert NM for lag i dame- og veteranklassen i Oslo. NBF har allerede lagt ut en artikkel med en oppsummering av disse mesterskapene. Der er det bla. link til resultater samt bilder av alle medaljevinnerne, og alt dette finner du her.

Det er hyggelig at det også ble spilt en rekruttpulje i dameklassen. Der deltok 14 lag, og vinnerlaget der bestod av:

Helen Starberg, Iman Issa Thon, Janicke Ringlund og Marit Anfinnsen

Resultatlisten, kampresultater, butler osv. for den puljen finner du her.

I dameklassen ble det en klar favorittseier blant 22 lag til et lag med fire, faste landslagsspillere: Torild Heskje, Gunn Tove Vist, Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding. Alle tallfakta om dameklassen finner du her.

I veteranklassen deltok 11 lag. På vinnerlaget spilte tre superveteraner og en som vel må regnes som «ungdom» i denne sammenhengen. Jostein Sørvoll, Sverre Koch og Erik Bølviken var allerede å finne høyt oppe på resultatlistene for godt over 50 år siden da fjerdemann på laget, Terje Aa så smått begynte å spille bridge. Alle resultatene, medaljevinnere osv. i denne klassen finner du her.

Vi tar med et spill fra helgens spilling. Det er av typen som fort kan gi skikkelig svingspill, og det ble det da også i svært mange kamper i helgen. I sånne spill som det vi skal se på må det nesten skje mye forskjellig. Flere spillere har noen valg i meldingene, og optimisme eller pessimisme spiller inn før det også kan skje forskjellige ting i spill og motspill som påvirker resultatet. Noen ganger kan det være nokså tilfeldig hvor veldig mange IMP havner. Men selv om det kan virke som litt flaks og uflaks havner ofte de beste spillerne også i slike spill på riktig side i regnskapet...

Først et spørsmål: Hva åpner du med om du har fått utdelt syds kort og er giver (alle i sonen)?

   SYD

De fleste sier vel nokså automatisk 1 kløver. Da bør de i neste melderunde si 1NT hvis det kommer et vanlig 1-over-1 svar, og 1NT viser da 12-14. Det har jo syd, men de er en ganske bra 14 poenger med en bra femkorts farge. Noen liker å oppvurdere slikt til grandåpning. Andre ville kanskje gjort det om kløveren var litt bedre, og/eller om det var en tier eller to i dobbeltonfargene. Dette er litt smak og behag, men det er klart at valget av åpningsmelding kan få betydning. Slik så hele spillet ut:

Samme hva syd velger som sin åpningsmelding kommer vest med og melder ruterfargen. Noen meldte ruter lavest mulig, andre hoppet. Hvis det hoppes i ruter er det ikke opplagt å melde med nords kort. Hun har kun 3 HP, men en syvkorts farge. Noen meldte, andre passet. Så blir det østs tur, og der må det meldes. Men om vest hoppet i ruter og det var definert som sperremelding vil ikke øst bli så optimistisk. Det blir uansett fort slik at han melder spar, og da støtter nok vest slik at de havner i utgangen 4 spar.

Hva kan vinnes som Ø/V, og hva står N/S?

N/S kan i teorien alltid vinne ti stikk i hjerterkontrakt. Og det blir det fort i praksis også etter enten spar konge i utspill, eller ruterutspill, fargen vest trolig meldte ved alle bord. Det kan være mulig å gå bet i 4 hjerter om øst skulle finne et usannsynlig kløver ess i utspill fulgt av kløver til stjeling, så sparskift. Da må spillefører tippe hjerteren som etter den starten er knekten singel hos vest og K-3 dobbel hos øst. Damen må spilles slik at vests gjenværende single knekt "pinnes" ut. Da får ikke forsvaret flere trumfstikk enn den ene stjelingen. Hvis det etter en slik (usannsynlig start) spilles hjerter ess tapes dog ett stikk til i trumf og ett stikk i spar, og i så fall blir det kun ni stikk. I kløverkonrtakt N/S blir det en taper i spar og en i hjerter i tillegg til kløver ess.

Hva med Ø/V sin spar- eller ruterkontrakt? I ruterkontrakt kan ikke motspillerne slik det sitter få mer enn for de to majoressene. Det står også i 4 spar, men bare om vest er spillefører! Hvis øst spiller 4 spar som virker naturlig kan syd (med åpne kort) spille ut ruter til stjeling hos nord, hjerter over til syds ess, så nok en ruter til stjeling med nords andre trumf. Sannelig god uttelling,og det er tre stikk med det samme mens syd fortsatt har trumfesset. Et sånt eventyrmotspill skjer imidlertid neppe noen steder, så om 4 spar er kontrakten vil den i praksis bli vunnet.

Hva skjedde på dette spillet i helgen?

I veteranklassen (11 resultater) var tre N/S-par i 4 hjerter og noterte +620. Det var et par mindre scorer, men på Ø/V sin side ble det notert +650 for 4 spar med elleve stikk tre steder, og ett par noterte +1190 for 4 spar doblet med elleve stikk (Haltbrekken-Bjerkset).

Aa-Bølviken var N/S for vinnerlaget, og de betet østs 4 spar doblet. Spillefører traff nok ikke helt i spilleføringen etter kløver konge i utspill. Ved det andre bordet noterte de +650 for elleve stikk i samme kontrakt, og det ga til sammen 13 IMP på veien mot NM-gull.

De spilte de samme kortene i dameklassen (22 resultater). Der ble det fire ganger +620 til N/S for 4 hjerter med ti stikk. Det kom fem mindre scorer på midten av listen, men så står det 13 ganger utgang på Ø/V sin side. En av dem var i 5 ruter, resten 4 spar. Ved ett bord ble det 4 spar doblet med ti stikk (Aasland-Skre).

Vinnerlagets Fuglestad-Harding fikk være i fred i 4 hjerter og vant den, N/S +620. Ved det andre bordet meldte Vist-Heskje 4 spar som Ø/V, og den ble vunnet med ett overstikk, Ø/V +650. Den dobbelscoren ga hele15 IMP, fint for å samle nok VP til så sikre deres gullmedaljer.