EM: Norge vant tre av fire morgenkamper (korrigert)

Det ble tre norske seiere i lørdagens morgenkamper. I dameklassen ble Nederland slått (15VP), og mixlaget vant over Serbia (11,76VP). Kun seniorene måtte tåle et tap (4,26 VP mot Tyskland).

Mot Færøyene i åpen klasse gikk det litt i rykk og napp for Norge i starten. Det norske laget tok ledelsen etter dette spillet:

I åpent rom fikk Helgemo-Grude som Ø/V spille 4 kløver med ti stikk, Norge +130. Syd som hadde passet i åpning hadde sjansen til å vise sparfargen neste gang, men makkeren hadde meldt inn 1 ruter over vests 1 kløver. Så syd valgte å «glemme» sparfargen og støttet i stedet ruteren.

Som vi kan se med åpne kort er det tilsynelatende kun tre tapere i sparkontrakt, men med åpne kort ser vi også at vest kan få seg en stjeling hvis øst finner motspillet og gir vest ruter til stjeling idet han er inne på trumfesset.

Ved det andre bordet åpnet Terje Aa (syd) med 2 ruter i første hånd. For dem viser det i disse soneforholdene en femkorts major. Vest passet og Allan Livgård (nord) krevde med 2NT. Syd sa 3 ruter som kun viste at han har sparfarge. Nords 3 spar var invitt, og disse 2 ruteråpningene deres i gunstig sone kan være ganske svake, så Terje la på til utgang.

Selv om den kontrakten hadde gått en bet ville det blitt vunnet spill for Norge med 1MP. Men øst fant ikke motspillet da han var inne på trumfesset, så utgangen føk hjem. Merk at det var nord som var spillefører, så ved det bordet var det nords kort og ruterfarge som var skjult for motspilleren. Terje og Allan var det eneste paret som vant 4 spar i åpen klasse.

Dermed ga spillet 11 IMP til Norge. Og Norge begynte å dra i fra mot slutten av kampen som til slutt endte med seier 46-23 IMP, dvs. 15,56 VP.

Åpen klasse er nå nesten halvspilt, og Norge ligger på 5.plass, men bare hårfint bak nr. 3 og 4.

I dag spiller dame- og mix-klassen fire kamper. I ettermiddag kl. 15.50 kan du følge Danmark-Norge i Seniors på BBO, og kl. 18.25 blir Sverige-Norge i dameklassen overført.

EM for damepar

EM for damepar og seniorpar foregikk den første uken da kun Åpen klasse spilte EM for nasjonslag. I de andre klassene er det med færre lag så de startet lagspillingen i går, fredag.

Etter kvailfiseringen i parturneringen for damer kom to norske par til A-finalen. Begge parene gjorde sine saker bra. Torild Heskje - Tove Haugen ble nr. 5. Sofie og Elisabeth Græsholt Sjødal kom på 6.plass.

Resultatene finner du her.

 

Ingen justering

Som nevnt i et tidligere innlegg ble det protester (såvidt jeg har forstått fra begge lag) etter spill 16 i kampen Norge Italia i runde 11. Det var spillet hvor begge lags N/S-par ikke fant en billig stamp i 7 hjerter, og det dreide seg om uklarheter i forklaringene. Men turneringsledelsen bestemte at det ikke blir noen justering av spillet. Dermed står resultatet +1430 ved begge bord, og kampen endte 7-5 til Norge. 

 

 

Tøff bridge i EM

I de tre klassene Women, Mixed og Seniors har EM nettopp startet. Kun tre kamper har blitt spilt. I Women skal det spilles 21 kamper, 19 i Senior og 23 i Mixed. Så ingen grunn til å fortvile for seniorene og mix-laget etter første dag selv om det ble litt opp og ned. Og det norske damelaget fikk jo en nydelig start med tre seiere.

Norge Mixed fikk en opptur i runde 2 da de vant med 17,03-2,97 VP mot Ukraina. Her er et spill som bidro godt til seieren. Før du får hele spillet kan du ta stilling til en meldesituasjon som nord.

Giver vest. Alle i sonen.

Etter pass fra vest og deg åpner øst med 1 spar. Det går to passer til før det blir din tur. Melder du nå? Hvis du melder, blir det dobler? Eller kanskje 2 kløver?

Det er nok alt for tamt å passe. Enkelte sa 2 kløver i denne sistuasjonen, men det må vel være bedre å doble?

Vi kan godt ha ruter eller hjerterkontrakt, og kanskje har makker til straffepass på 1 spar. Makker vet dessuten at du har en passet hånd og forventer ikke mer i motspill enn det du har.

Kåre Bogø doblet. Da gikk det pass rundt, og det var nok en fornøyd Ranja Sivertsvik på syds plass siden hele spillet så slik ut:

Øst sin 1 spar doblet ble ingen fest, +800 til Norge.

Øst burde kanskje sagt 2 hjerter over nords dobling. Ikke så mye fordi det kan gå pass rundt på 1 spar, men fordi han har en fin hånd og Ø/V kan ha en bra hjerterkontrakt.

Ved det andre bordet meldte nord 2 kløver i balanseringsposisjonen. Helge Homme (øst) meldte 2 hjerter før N/S endte i 3 kløver som de vant akkurat til tross for den stygge trumfsitsen. Med -110 ved det bordet og +800 fra lagkameratene ga spillet 12 IMP til Norge.

I Norges kamp mot Litauen i åpen klasse doblet nord ved begge bord etter 1 spar og to passer. Allan Livgård (øst) meldte 2 hjerter før N/S havnet i 2NT som gikk en bet, Norge +100.

Ved det andre bordet satt Christian Bakke nord og Boye Brogeland syd. Der fikk Boye avgitt en melding som kanskje enkelte lesere ikke helt er klar over betydningen av:

Syd doblet altså 2 hjerter. Hvordan ville du tolket en slik dobling?

Det er ikke straffedobling av 2 hjerter på den måten at syd lover en masse hjerter. Doblingen sier heller at «jeg ville ha straffepasset på 1 spar doblet».  Syd må for å doble her ha gode kort og fine verdier i spar.

Det gikk som du ser pass rundt på 2 hjerter doblet. Hva bør syd spille ut?

Det er ikke så ofte man vurderer trumfutspill fra knekten dobbel, men i dette tilfellet er det trumfutspill som gjelder samme hva syd har. Han må beskytte sparstikkene sine så ikke spillefører kan få trumfet spar hos vest.

Boye spilte ut trumfknekten mot 2 hjerter doblet. Selv om 2 hjerter var en klart bedre kontrakt enn 1 spar ble det to doblede bet. Og +500 ga sammen med +100 fra det andre bordet 12 IMP til Norge i den kampen også.

Tøff norsk bridge! Mer av det, takk 

NORGE - ITALIA

Det ble en tett og jevn kamp mot Italia i morges (Åpen klasse) med svært liten omsetning.

Mot slutten ledet Norge 7-5 i IMP. I det siste spillet samarbeidet Geir Helgemo og Tor Eivind Grude godt:

Dette er fra bordet Helgemo satt vest og Grude øst. Vests pass på syds 6 hjerter viser interesse. Jeg har fått høre at de bruker DOPI når det meldes inn etter 4NT Key Card, så passen viste ett ess. Det er viktig å ha avtaler når en skal svare på Key Card Blackwood og får en melding på sekstrinnet foran seg. Om en ikke har det bør det i alle fall dobles med essløs hånd som en advarsel.

Grude så jo at vest måtte ha ett ess for at slem skulle kunne stå, så passen (D=0, Pass=1) fra vest var viktig.

Norge +1430.

I en eventuell stamp i 7 hjerter blir det kun tre bet og +500 til Ø/V. Så et visst håp om stort gevinstspill (14 IMP) var det da spillet startet ved det andre bordet, men dessverre gikk meldingene akkurat likt. Dermed ble det uavgjort spill og sluttresultatet i kampen ble 7-5 (10,61VP). Etter elleve kamper ligger Norge på 6.plass.

SISTE

Det kan bli justering på det siste spillet i Italia-kampen da vi har hørt at det vil bli en turneringslederavgjørelse om forklaringer, visstnok ved begge bord. Vi kommer tilbake med informasjon om det. 

Invitt? Fjerde høyeste? Eller norsk fordeling?

Diskusjonen om hva som er best når det gjelder utspill mot grandkontrakt fortsetter. Antagelig betyr det sjelden mye hva man bruker, men i enkeltspill ser en av og til at ting kan bli veldig feil med den metoden man har valgt å benytte.

Her er en utspillsprøve fra EM kampen mellom England og Italia.

Andy Robson hadde fått utlevert denne triste viften og trodde nok ikke han ville bli den som skulle avgjøre spillet. Men det ble han.

Meldingene gikk slik:

Hva ville du spilt ut?

Mange som bruker invittutspill (attitude) mot NT liker å spille det nest høyeste fra dårlige farger for å forsøke å fortelle makker at fargen ikke er så god. Robson valgte derfor å spile ut ruter 7. Det viste seg å bli veldig kostbart. Hele spillet så slik ut:

Syd hadde egentlig to ruterstoppere, men med ruter 7 i utspill til 10, knekt og ess etterfulgt av ruter konge som felte damen satt Robson og så ned på ruter 9-3, og spillefører hadde plutselig potte tett farge (!) med 8-6-5-4 som kunne godspilles ved å presse ut nieren. Det var trist å ikke sitte igjen med den fete saksekombinasjon 9-7 på det tidspunktet. Spillefører hadde ti sikre og endte opp med elleve stikk, Italia +460.

Et poeng med invittutspill er jo at makker skal kunne plassere honnører og eventuelt se at det skal skiftes farge hvis utspilleren indikerer en dårlig farge. I dette tilfellet har syd absolutt ingenting, så han har vel ikke noe ønske om at det skal skiftes til noen av de andre fargene? Hvis det skal skiftes må makkeren ha en god farge, og det ser han jo selv! 

Etter en av de minste ruterne ut i stedet for syveren kan det kanskje likevel gå an å få tråkket på seg 3NT. La oss si spillefører lasjerer. Fortsettes med ruter som kanskje nord gjør da han tror syd har bedre ruter, får spillefører godspilt fire ruterstikk, og forsvaret får kun to stikk i hver rødfarge. Men hvis det skiftes til hjerter før spilleførers ruterfarge er godspilt får N/S fem stikk. 

Ved det andre bordet spilte syd ut spar 7. Spillefører kunne ikke utnytte kløveren siden det var kun ett inntak til vest, og han endte opp med å få tak i kun 3+1+2+2 = 8 stikk, N/S +50. Spillet ga 11 IMP til Italia.

Det ble spilt 3NT på nesten alle bordene på dette spillet. I Norges kamp mot Romania ble det bet ved begge bord etter hjerterutspill ved det ene bordet, sparutspill ved det andre. 

Litt under halvparten av Ø/V-parene vant 3NT.

I skrivende stund fredag morgen spiller NORGE OPEN mot Italia. Omtrent halvspilt er det jevnt, de har nesten ikke utvekslet noen IMP. I morges startet også de andre tre klassene, og Norge har med lag i alle tre. 

 

EM: Norge er i siget

Etter kalasseier mot Wales i siste kamp i går møtte Norge godt plasserte Belgia (de lå på 6.plass etter gårsdagens kamper) i morgenkampen i dag. 

I forrige innlegg kunne du lese om et dramatisk spill i starten av kampen. Det ble bare 7 tapte IMP, og like etter fikk Norge draget på det. 

Det vanligste rundt omkring i salen var at øst spilte 4 spar, mange steder doblet. Noen få N/S-par fikk spille 4 hjerter med bet. 

Tor Eivind Grude (øst) var i 4 spar doblet. Syd spilte ut hjerter konge til esset. Kløver dame ble dekket med kongen og esset, så trumf fra bordet. Nå føk nord opp med trumfesset og spilte ruter til stjeling hos syd, men det var jo med originalstikk i trumf. Det motspillet kan neppe være riktig, for nå må nesten 4 spar stå. N/S fikk kun de to trumfstikkene og ett stikk i hjerte, + 590.

Ved det andre bordet var østs 4 spar utdoblet. Boye Brogeland spilte selvsagt også ut hjerter konge. Spillefører gikk også der over på kløver ess og spilte trumf. Men Christian Bakke la liten trumf slik at syd fikk komme inn. Det ser jo ved første øyekast ut som om det er kun to trumftapere og en hjertertaper i denne utgangen siden trumfen sitter 2-2. Men idet syd er inne i første trumfrunde kan hjerterstikket tas fulgt av nok en hjerter som nord trumfer med esset! Syd har fortsatt spar konge, så dermed får forsvaret tre trumfstikk - en bet. Det norske paret fikk tak i tre trumfstikk med disse trumfene - en bet!

Pluss +50 til Norge ved det bordet sammen med gladresultatet Grude-Helgemo hadde ga 12 IMP inn. Det var starten på en solid overkjøring av det belgiske laget. Til slutt stod det hele 51-8 i norsk favør, 18,44 - 1,56 VP. Med det resultatet klatret Norge til 5.plass. Sverige leder etter 9 runder.

Merk at i åpen klasse har lagene fortsatt ikke spilt en tredel av kampene! De andre klassene starter sine mesterskap i morgen. 

EM: LA DET SVINGE!

Nei, dette handler ikke om Bobbysocks vinnermelodi i Melodi Grand Prix i 1985, men om Norge-Belgia i morgenkampen i EM torsdag.

Siden vi bridgejournalister ofte skriver flotte ting om de beste spillerne i verden må det være lov å skrive de gangene det går galt også. Her vil jeg påstå det ble litt vel kreativt, men et spill som ga bare 7 IMP kan vel ikke være så dramatisk?

Geir Helgemo satt vest og Tor Eivind Grude øst der den belgiske syd åpnet med en mini-NT (9-12) i første hånd utenfor sonen. Geir doblet, og nord forsøkte seg på en flukt uten at han egentlig hadde noen steder å rømme. N/S ble spillende 2 kløver doblet. Der ble det fem bet og +1100 til Norge.

En ser jo i ettertid at Ø/V vinner 6 ruter, ja faktisk kan de vinne en usannsynlig 6 spar også siden spar sitter 3-3. Men det er nok ikke en opplagt slem med 30 HP til sammen, og det er omtrent umulig å melde slem etter syds åpningsmelding.

Ved det andre bordet passet Boye Brogeland (syd). Vest åpnet med 1NT, det kom en intelligent pass fra Christian Bakke før øst meldte 2 kløver – Stayman. Hvor dette normalt ville endt nå er vanskelig å si, men godt over halvparten av Ø/V-parene spilte 3NT.

Boye er en spiller som gjør ting som andre ikke tør gjøre. Mye oftere enn at det går galt blir det gull. Likevel må det være lov å si at å doble for utspill med firekorts farge er gambling. Og denne gangen ble det ganske feil. Meldingsforløpet videre ble slik:

Ø/V var altså nesten i 2 kløver redoblet, og der ville det blitt mange stikk! Det kan jo tas syv toppstikk i sidefargene (da regnes to ruterstikk), minst en hjerterstjeling kan tas hos vest, og det blir fort et par trumfstikk til, selvsagt. Så der kan det bli et par redoblede overstikk, vi snakker +1160 eller mer sannsynlig +1560 til Ø/V.

I 3 kløver doblet spilt av nord ble det tre stikk, seks bet utenfor sonen og -1400 som i praksis ikke føles særlig bra. Men i teorien er det resultatet ikke så galt om en tar med i betraktningen at Ø/V kan vinne +1370 i 6 ruter. Og med 1100 inn til Norge ved det andre bordet kostet spillet «bare» 7 IMP.

Og det fortsatte å svinge i Norge - Beliga. Like etter fant Brogeland-Bakke et fint motspill hvor Grude-Helgemo vant sin utgang (doblet),og det førte til at Norge tok kommandoen i kampen. Det spillet får du i neste innlegg, om litt.

ENGLAND - NORGE (runde 7)

Her er et meldevurdering fra den BBO-overførte kampen mellom England og Norge.

Giver syd. Ø/V i sonen.

Melder du 2 kløver – Stayman – over makkers åpning med 1NT (15-17)?

Det kan jo være mulig at N/S har 25 HP til sammen, men det er mer sannsynlig det ikke finnes noen utgang her. Om du passer på 1NT kan det kanskje være så uheldig at makker har en maks hånd med femkorts spar. I så fall står det trolig i 4 spar. Men det er nok med oddsen å passe på 1NT. Slik så hele spillet ut:

Begge nord-spillerne i kampen England – Norge passet på 1NT som ble vunnet med syv og åtte stikk, kun 1 IMP i sving.

Noen av dem som meldte Stayman havnet i 4 spar. Det var egentlig ingen mulighet for ti stikk i dette spillet, heller en sjanse for å gå to bet i utgang.

Noen ganger får system og avtaler tilfeldige utfall ved at et par får sluttkontrakten på motsatt side av de andre. For Sveits åpnet Brink med 1 kløver fordi de spiller med mini-NT (9-12) i første hånd, gunstig sone. Drijver svarte 1 spar, og nå ble kontrakten 4 spar spilt av nord.

Det er egentlig bet samme hvem som spiller 4 spar, men bare i teorien. I praksis kan vel neppe øst klandres for å spille ut hjerterhonnør. Dermed ble det kun en hjertertaper, og tre hjerterstikk til spillefører. Den fjerde hjerteren ga avkast for en ruter. Drijver snellet hjem ti stikk og vant med det 10 IMP for Sveits da N/S ved det andre bordet spilte 4 spar med to bet.

Det samme skjedde der Belgia satt N/S, men bortsett fra de to gikk nesten halvparten av N/S-parene en eller to bet i 4 spar. Resten spilte delkontrakter, de fleste i 1NT som greit ble vunnet med syv eller åtte stikk.

Norge spilte solid mot England, men de fleste resultatene ble kopiert av engelskemennene i første del av kampen. Begge Ø/V parene meldte en fin 6 ruter i spill 10, og da var stillingen 6-1 til Norge.

Så kom et lite svingspill i norsk favør. Vurder vest sine kort etter å ha åpnet med 1 hjerter og hørt 1 spar fra makkeren:

Melder du 2 spar, eller strekker du deg til 3 spar?

Det er litt for få HP til å si 3 spar, men det er fine honnører for sparkontrakt. Den engelske vest sa 2 spar. Da gikk det pass rundt. Terje Aa strakk seg til 3 spar, og Allan Livgård løftet til 4 spar. Slik så hele spillet ut:

Det er en god utgang og ingen store problemer med å vinne ti stikk. Utgangsving utenfor sonen ga 6 IMP til Norge.

Over 2/3 av Ø/V-parene meldte denne utgangen. Noen av dem etter 3 spar fra vest i andre runde, andre kom seg ut i utgang ved at øst strakk seg til en invitt over åpnerens 2 spar i andre melderunde.

Den norske ledelsen økte da Bakke vant en interessant og vanskelig 3NT (spill 14), det engelske N/S-paret var i delkontrakt.

Men dessverre gikk en norsk slem bet i nest siste spill. Spillefører var avhengig av å tippe A104 mot KJ532 i trumf (hjerter), men det ble en hjertertaper og en bet i 6 hjerter. England stoppet i utgang (13 IMP).

Som om det ikke var nok vant England en svært marginal 3NT i aller siste spill. Norge spilte 3 ruter, ytterligere 7 IMP ut. Dermed snudde England kampen fra 4-23 etter 14 spill til seier 24-23 to spill senere. Etter 9,69 VP til Norge i runde 7 ligger vårt lag på 9.plass

EM: NORGE klatrer på tabellen

Norge slo i dagens morgenkamp Bulgaria og klatret noen plasser på tabelllen. Danmark som Norge slo med 14,39-5,61 VP i åpningskampen har kommet knallsterkt etter den kampen. De har vunnet fem strake seiere, tildels med store sifre. Dermed harde tatt ledelsen foran Sverige etter 6 kamper. Norge ligger på 9.plass, og det er svært jevnt med mindre enn 9VP opp til 3.plassen

Det er imidlertid veldig langt igjen da det skal spilles hele 29 kamper. Så det er nok alt for tidlig å antyde noe som helst. Vi tror imidlertid det norske laget vil være med i medaljekampen. Om Norge ikke ender på topp-8 og kvalle til VM vil det være en sensasjon.

Her i bloggen vil vi rapportere hver dag, og følg også med på Leif Erik Stabells mesterskapsblogg. Der nevner han bl.a. hver dag Einar Asbjørn Brenne sine tips/estimat for hvordan Norge skal/bør gjøre det. Einar har masse erfaring i å følge med på internasjonale mesterskap. Han var jo en toppspiller selv før han også var kaptein for det norske landslaget. Så langt har Norge scoret litt mindre enn det Einar mener de må score for å kjempe helt i toppen.

Mesterkskapssiden med alt av resultater og annen informasjon finner du her.

I morgenkampen onsdag møtte altså Norge Bulgaria. Det norske laget fikk et lite overtak i kampen omtrent midtveis, noe dette spillet bidro til.

Vest er giver og ingen i sonen. Vest passer.

Hvordan bør disse kortene meldes?

Det er en grei lilleslem i hjerter, og kanskje enda et hakk bedre i ruterkontrakt hvor det kan bli tolv stikk selv om hjerteren ikke sitter snilt. Ikke alle fant frem til slem. Og det er da heller ikke så lett å finne ut nok til å være sikker hvis det starter med 2 kløver – 2 ruter. Hvordan ville du og din makker meldt?

Tor Eivin Grude svarte imidlertid 3 kløver da Geir Helgemo åpnet med sterk, kunstig 2 kløver. Da gikk meldingene slik:

Enkelt og greit, og det var ingen fare i hjerterkontrakten siden hele spillet så slik ut:

Norge +980.

Ved det andre bordet åpnet den bulgarske nord med en sterk, kunstig 1 kløver. Det er jo i teorien gunstigere å få åpnet lavt med sterke kort, men ulempen er at man står i fare for å bli forstyrret. Og Terje Aa (øst) gikk innpå 1 hjerter som var Yeslek (spar, eller begge minor). Syd meldte 2 kløver og Allan Livgård (vest) klinket til med 3 spar. Nord doblet, og ingen hadde noe å tilføye.

Ganske uvanlig, N/S har slem i begge rødfargene, men de lar Ø/V få spille doblet delkontrakt med en trumffarge hvor de har ti kort til sammen!

Det ble de syv opplagte taperne, tre bet og -500. Spillet ga dermed 10 IMP til Norge som vant kampen med 11 IMP (13,04 VP).

I dagens andre kamp som starter klokken 13.15 skal Norge opp mot England. Kampen blir overført på BBO. England er som alltid en medaljekandidat og ligger i øyeblikket på 6.plass.

System og meldestil

Her er et spill morgenkampen tirsdag i EM da Norge møtte Romania.

Veldig mange spiller såkalt 2-over-1 som fungerer slik at svar på to-trinnet er utgangskrav. Dermed kan svaret 1NT på åpning med 1 i farge være med opp til ca. 11 poeng. Noen bruker 1NT-svar som krav, men det betyr at åpneren må melde med en del 5-3-3-2 hender hvor det som regel er å best å passe på 1NT.

Jeg tror det er mest vanlig å si at svaret 1NT ikke er krav. Da kan det hende en sjelden gang at man blir spillende 1NT med opp til 25 HP om svarhånden har maks og åpneren har en balansert 14-poenger. Det kan slå begge veier, det er langt fra alltid 3NT står med 25 balanserte poeng til sammen.

Det er imidlertid ganske vanlig å oppvurdere gode 14 poengere til 15-17NT. Selv mener jeg mange gjør det for ofte, men spesielt i lagkamp ka det ha noe for seg å oppvurdere hvis hånden har noen gode verdier og trolig er mer verd enn en helt flat 14-poenger.

Hva med disse kortene i første hånd, ingen i sonen?

Denne hånden har noen dårlige verdier. En ugardert dame tynt tredje er minus og J-7 i ruter er heller ikke så bra. På den annen side er det en veldig god hjerterfarge. Hva synes du, åpning med 1NT eller 1 hjerter?

Man kan ikke være sikker på hva som er best når det gjelder slikt. En må velge seg en stil å følge den. 

Slik det var i går morges kom de som åpnet med 1NT i utgang (3NT). De fleste av de som åpnet med 1 hjerter sa deretter pass på svaret 1NT. Hele spillet så slik ut:

Det er langt i fra sikkert at 3NT står om en ser kun på Ø/V sine kort. Men slik det satt i Herning i dag var det ingen problemer med å få minst ni stikk. Både kløver- og hjertefargen kan jo med maks uttelling spilles for fem stikk. Og spar sitter ikke slik i mot at den fargen er truende for spillefører. Et enkelt spill beviser nok ingen ting, men de som var i 3NT denne gangen vant den unntatt ved ett bord. Det ble stort sett ni stikk , noen steder ti og noen få fikk elleve. Halvparten av Ø/V-parene var i utgang, resten i 1NT etter meldingene 1 hjerter – 1NT og pass fra åpneren.

Norge startet bra i kampen mot Romania og ledet 21-2 før dette spillet. Men her ble det tapt spill med 7 IMP da rumenerne var i 3NT mens Norge spilte 1NT. Kampen ble vunnet med 11 IMP.

EM: Vi har jo sett det før...

Norge slo de regjerende verdensmestrene Sveits i går (14.8-5,2 VP). Et av spillene fikk et uvanligt utfall spesielt med tanke på at det var spillere i verdensklasse på alle stoler ved begge bordene. Men ingen som har fulgt med på Geir Helgemo opp gjennom årene er overrasket. I tre-fire tiår har han jevnlig snellet hjem kontrakter som de andre går bet i.

I dette spillet var han for sikkerhets skyld ett trinn høyere enn en verdensmester ved det andre bordet.

Merk meldingene. Geir gjenmelder altså 1NT med to små spar selv om motspilleren til venstre har meldt inn 1 spar. Det kan virke merkelig for enkelte, men det er ganske logisk å gjøre det i denne posisjonen. Etter 1 spar innpå og negativ dobling fra makker vil åpneren ofte ha et håpløst valg av gjenmelding om han har balansert hånd uten stopper i spar. Alt blir litt feil, og antagelig er 1NT minst feil. Enda verre er det med helt flat fordeling enn med disse vest-kortene hvor det kanskje går an å si 2 kløver, men det blir ofte feil med femkorts farge og ellers trillrund hånd. Merk også at syd ikke støttet sparen, og det tyder på at øst godt kan ha noe i spar. Og «noe» i spar, det hadde øst.

Grude sin sparbeholdning er med sparmelding foran mye mer verd enn de 5 honnørpoengene man teller. Derfor oppvurderte han hånden sin en god del og meldte 3NT over åpnerens gjenmelding 1NT som viste 12 (11) - 14 HP!

De var altså i en frivillig meldt 3NT med 21 HP til sammen. Da må det være hullette, og det ser unektelig mørkt ut i denne utgangen etter ruter 2 i utspill til knekten fra syd og kongen. Sekunder senere hadde imidlertid Helgemo +600 på bok!

Utspillet ble altså vunnet, så kom liten hjerter til damen som stod. Kløver konge vant stikket, og Helgemo noterte at åtteren kom på fra nord. Det kan jo være fra mye rart, singelton, åtteren dobbel eller for den sakens skyld åtteren tredje, eller Q-8. Så spilte han kløver 10 til esset!

Hvorfor det?

Normal fargebehandling med en slik farge er kongen fulgt av finesse i håp om damen tredje hos syd. Men kan det sitte slik? Dette er et eksempel på at ren fargehandling av en farge isolert sett ikke er nok.

Jeg har ikke fått fatt noen norske her på morgenen så det blir spekulering hvordan Geir tenkte her. Men nord har fem spar og hjerter ess (altså minst to hjertere) og har i utspillet invitert i ruter. Dermed blir det kortfarge i kløver på han, trolig singel- eller dobbelton. Om det ikke er akkurat Q-8 blir det antagelig temmelig vanskelig uansett?

Etter å ha toppet ut kløver dame var det 1+1+1+5 = 8 sikre stikk. Og etter å ha tatt kløverstikkene spilte han som om det var en selvfølge liten hjerter unna K-3. Esset kom på, og med hjerter konge godspilt var ni stikk sikret.

Ved det andre bordet gikk Bas Drijver (øst) bet i 2NT mot Brogeland-Bakke etter spar konge ut fra syd! Spillet ga 12 IMP til Norge i kampen som ble vunnet med 20 IMP.

Det deltar 30 lag i åpen klasse. Av de 30 Ø/V-parene var naturlig nok de fleste i delkontrakt, men det var noen tøffe utganger meldt andre steder også. Men kun Helgemo-Grude meldte og vant utgang.

Sånn går no dagan...vi har sett det før...

EM: Interessant buttspill

Som som ofte før kom det allerede i den første EM kampen (Norge og Danmark) et uavgjort spill som langt i fra var kjedelig. 

 

Dette var kampens siste spill. Ved begge bord ble 4 spar sluttkontrakten med nord som spillefører. Og ved begge bord valgte øst å spille ut hjerter. Vest stakk med esset skiftet til den single ruteren sin. Begge på østs plass stakk med esset og spilte ruter dame som ser nokså opplagt ut i tredje stikk. Det ser ut som det skal bli bet nå, ikke sant?

Spilleførerne var imidlertid helt sikre på at vests skift til ruter mot det bordet (syd) måtte være en singelton. Så det ble lagt liten fra syd og damen fikk beholde stikket. Den danske øst spilte da hjerter. Få sekunder senere hadde Christian Bakke vunnet kontrakten på skvis.

Idet spillefører kommer inn i hjerter kan det spilles fire runder trumf, så det siste hjerterstikket og det ser slik ut:

På spar 5 blir øst skviset. Spillefører vet rutersitsen og må bare følge med på om øst holder ruteren. Og det må han, for gir han opp ruteren kaster spillefører kløver 6 og tar de tre siste med kløver ess og to ruterstikk. Og om øst holder ruteren og kaster seg ned på singel kløver kastes ruter 9 fra syd. Kløver konge kommer på - ti stikk.

Der Norge spilte motspill så antagelig øst idet han fikk på ruter dame at han kom til å bli skviset hvis spillefører hadde kløver dame. Så han skiftet like godt til kløver, også ti stikk.

Kontrakten kan betes om vest trumfer makkerens ruterstikk (damen) og spiller kløver. Men kan han gjøre det?

Oss etterpåkloke som ser alle kortene kan etter sånne spill tillate oss å antyde at kanskje øst skulle sett den skvisen som han ville bli utsatt for om han får for ruter dame. Gjør han det spiller han ikke ruter dame, men toeren. Da slipper spillefører ruteren mot knekten, men da blir vest tvunget til å stjele. Med kløver derfra blir det bet etter et glimrende motspill. 

 

Bra norsk start

Da er Europamesterskapet i gang i Herning med to kamper i dag for lagene i åpen klasse. De andre klassene som ikke har så mange nasjoner med starter ikke før fredag.

Samtidig som OPEN er i gang med sin lagturnering pågår WOMEN PAIRS og SENIOR PAIRS. Alle resultater og live oppdatering finner du her. Dessuten vil du finne i Leif Erik Stabells oppdateringer og spill i mesterskapsbloggen. De innleggene finner du nederst til venstre på NBF sin side under "Siste fra våre bloggere" der det også ligger link til innleggene i denne bloggen.

Det er vel nå for tiden egentlig ingen direkte svake lag blant de 30 lagene i åpen klasse. Likevel må det være lov å si at Norge fikk en ekstra tøff start i dag da vårt lag først møtte Danmark, og så i ettermiddagskampen Sveits.

Danskene ble slått med 14.39 - 5,61 VP, en god start på mesterskapet. I skrivende stund har Norge tatt ledelsen mot Sveits og det kan mot slutten av den kampen se ut som det blir to fine seiere første dag.

Her er et spill fra kampen mot Danmark, en kamp som det norske laget tok kommandoen i fra start. Men danskene kom litt tilbake og reduserte den norske ledelsen en periode. Det skjedde blant annet pga. det spillet vi her skal se på.

Å si hva som er de beste utspillskonvensjonene er ikke lett. Alle metoder har sine fordeler og ulemper. Mange norske par spiller nokså konsekvent med norsk fordelingsutspill både mot farge- og grandkontrakter. Det har den fordelen at man lettere får vite fordelingen, både i utspillsfargen og etter ut gjennom spillet blir det lettere å "lese" hele fordelingen også.

Andre liker invittutspill hvor man spiller et høyere kort fra farger som ikke er så gode. Da vet man det - fargen er ikke sterk - men man vet ikke hvor mange kort utspilleren har i utspillsfargen.

Selv har jeg brukt begge deler og må innrømme jeg ikke er helt sikker på hva som er best. Å bruke norsk fordelingsutspill kombineres gjerne med signalet Smith Peter, hvor man med det første kortet man legger idet spillefører går i gang med en farge indikerer om man likte utspillet. Det er imidlertid ikke alltid man får sjansen til å vise det før det er for sent. Kanskje er det kritiske tidspunktet allerde idet man vinner første stikk.

Jeg har ikke noen bevis på hva som teoretisk er best, det får bli opp til andre å uttale seg om. Men i et av spillene i Danmark-Norge fikk det nok betydning om utspillet var invitt, eller fordeling.

Der Norge satt N/S kom spar 6 i utspill mot nords 3NT (2H viste en balansert utgangsinvitt, en hånd som man typisk melder 2NT med i vanlig system).

Etter spar 6 i utspill (nest høyeste) fant vest ut at sparfargen kanskje ikke var så god, og idet han kom inn på spar konge i første stikk fant han skiftet til kløver 8 selv om han så knekten femte hos blindemann. Dermed fikk Ø/V i tillegg til sparstikket tre kløverstikk idet øst kom inn på ruter konge. Altså fem motspillstikk, en bet og Danmark +100.

Ved det andre bordet kom spar 2 i utspill. Da visste ikke vest om spar tilbake var tingen eller ikke, og kløverskift kan jo være helt tullete om kløveren ser annerledes ut og øst for eksempel har spar dame. Det kom et lignende spill mot 3NT like etterpå, også da spar 2 i utspill, men i det spillet hadde utspilleren Q-10 femte i spar.

Det ble til at vest fortsatte med spar knekt i det spillet vi her snakker om, og da føk kontrakten hjem. Inntaket til øst (ruter konge) ble revet bort før sparfargen var godspilt. Danmarks N/S fikk til slutt ti stikk, +630 og 12 IMP.

Nitten av tredve N/S-par var i 3NT. Elleve av dem vant den, åtte gikk bet i 3NT. 

Norges ledelse i kampen krympet etter dette spillet, men like etterpå fikk Helgemo-Grude tatt Bilde-Schaltz i 2 kløver doblet. Tre bet og +800 ga 11 IMP til Norge som vant kampen med med 17 IMP.

 

Mens vi venter på at EM starter

Mandag braker det løs i EM for nasjonslag i Herning, Danmark. Norge deltar som tidligere meldt i alle de fire klassene; OPEN, WOMEN, SENIORS og MIXED.

De norske lagene har nok store ambisjoner og håp om medaljer. Om det blir full klaff kvaller kanskje alle de fire lagene til neste års VM. Det skal bli spennende å følge med, og det skal bli hyppige rapporter her i bloggen. Dessuten vil Leif Erik Stabell være tilstede i Danmark som coach for det norske damelaget, og han vil også blogge fra EM.

Mesterskapssiden finner du her. Der kan du finne alle deltakerne, se på de forskjellge parenes system osv., og selvsagt fra mandag finne alle resultater og spill.

Mesterskapene spilles som vanlig som en serieturnering uten utslagskamper til slutt, en singel round robin (alle mot alle).

Mens vi venter på EM-starten kan vi ta med et spill som forekom i Larvik-mixen som ble vunnet av Lise Marie Gabrielsdatter og Finn Åge Jahnsen. Det var parturnering, men dette spillet ville vært svært viktig og skapt store svingspill i lagkamper også. Se først på syds fordelingshånd og ta stilling til hvordan det bør meldes:

Vest passer, din makker på nords plass åpner med 1 ruter, og øst sier pass. Hvordan tenker du å legge opp dette meldingsforløpet?

Du starter vel med svaret 1 spar. Da sier makker 2 ruter. Hva nå?

Det blir litt avhengig av avtaler dette. Er 2 hjerter krav? Hva betyr hopp til 3 hjerter? Noen bruker et slikt hopp som Splinter (singelton med ruterstøtte i dette tilfellet), andre liker å ha den meldingen til rådighet for å vise minst 5-5 i majorfargene og utgangskrav. Men ser ikke sparfargen ut som en trumffarge her da?

Det er opplagt at det er sannsynlig spar bør være trumffargen. Men makker kan jo ha firekorts hjerter og singel eller renons i spar. Og det kan kanskje være best i hjerterkontrakt selv om makker har kun trekorts hjerter også. Mye å ta stilling til her i tillegg til systemavtalene makkerparet har. Dessuten vil det koke ned til hvor optimistisk syd er. For det kan jo godt stå slem, kanskje til og med storeslem. Det er ikke sikkert alle fikk melde i fred heller, for slik så hele spillet ut:

Noen steder meldte kanskje øst over nords 1 ruteråpning. Og noen steder hoppet kanskje nord til 3 ruter i andre melderunde. Nord har litt for få HP til det hoppet, men med bra syvkorts farge er det enkelte som liker å strekke seg til 3 ruter. Så meldingene gikk helt sikkert forskjellg rundt omkring i lokalet.

Er dette en bra slem?

Det er nok litt for hardt i teorien når en ser N/S sine kort sammen. Men i praksis har slem litt bedre sjanse, for det er langt i fra sikkert at vest spiller ut ruter ess. I så fall forsvinner syds ruter 3 på kløver ess. Slik det sitter med snill hjertersits blir det i så fall tolv stikk med kun en spartaper i 6 spar. Om det meldes 6 hjerter kan den kontrakten vinnes selv om vest tar for ruter ess da en i hjerterkontrakt unngår spartaper. Så i hjerterkontrakt kan det bli tretten stikk om ikke vest tar ruterstikket.

Tre par var omtimistiske og havnet i slem, alle tre i 6 spar. Og alle tre vant tolv stikk siden vest ikke fikk med seg for ruter ess - delt topp for +980. Vinnerparet var blant de heldige slemmelderne.

Ellers var det stort sett utgang i spar med fra ti til tolv stikk. Kun ett par spilte hjerterkontrakt, og de var i utgangen 4 hjerter hvor det ble tolv stikk og akkurat middels for +480.  

 

Bridge sommeren 2024 og Bridge for alle

Det neste store på bridgekalenderen for nordmenn og andre europeiske spillere er Europamesterskapet for nasjonslag i Herning, Danmark. (se mitt forrige innlegg her i bloggen, "Klart for EM!")

EM starter mandag 24.6. For de mest proffe spillerne blir det så å dra "over dammen" for å spille US Summer Nationals siste del av juli. Andre norske spillere vil kanskje dra til Danmark og spille under den danske bridgefestivalen i juli, og etter den blir som vanlig en god del norske spillere som vil befinne seg i Sverige for å spille Svensk Bridgefestival som overlapper litt med starten på NORSK BRIDGEFESTIVAL som foregår 3. til 10. august på Lillehammer. 

Informasjon om alt dette:

EM for nasjonslag, klikk her.

Info om Dansk Bridgefesitval finner du her.

Svensk bridgefestival, klikk her.

Og endelig, mesterskapssiden for den norske bridgefestivalen med link til påmeling og all annen informasjon finner du her. 

BRIDGE FOR ALLE (BFA)

BFA har som de fleste vet mange arrangement gjennom bridgeåret. Også på bridgefestivalen! 

Bridgefestivalen vil som vanlig bestå av alle de vanlige norgesmesterskapene. BFA på festivalen er et tilbud til spillere som ikke er så aktive turneringsspillere, men som likevel ønsker å delta på bridgefestivalen og spille bridge i en litt mer sosial setting hvor jaget etter mesterpoeng og NM-titler ikke er det sentrale, men hvor man kan hygge seg med konkurransebridge i en litt annen setting. Stikkord: Trivsel, hygge og god stemning!

Det blir en rekke turneringer. Selv om dette tilbudet er skreddersydd for de som ønsker å delta på festivalen i en avslappet og sosial setting er turneringene for ALLE. Så det vil nok delta noen stormestere og andre sterke spillere også, men altså i en litt annen setting enn de mest prestisjetunge mesterskapene.

Du kan lese mer om Bridge for Alle på bridgefestivalen her.

Bridge for Alle arrangerer som nevnt mange forskjellige arrangement gjennom året, både i Norge og utenlands. I juni var det BFA på Storefjell. Vi tar med en instruktiv meldesituasjon fra en av turneringene der oppe. I dette tilfelle handler meldeproblemet mer om stil og strategi enn system og konvensjoner.

Nord er giver og åpner med 1NT som viser 15-17 poeng. Øst passer. Hva tenker du om dette? Vi har jo minst 24 poeng til sammen. Utgang? Bør den i så fall spilles i sparkontrakt om makker har firekorts spar, eller er det sannsynlig at grandkontrakt er bedre? 

Når jeg stiller disse spørsmålene bør du kanskje kontre med et spørsmål: Dreier det seg om parturnering eller lagkamp?

Det er en forskjell. I lagkamp er det mer kostbart å misse utganger. Men selv om dette er noe å tenke på kan en ikke melde veldig forskjellig i par og lag. Hvis man bare suser på og melder utgang hele tiden fordi det er lagbridge (IMP) kan det for bli for mange spill med bet og følgelig en lagkampliste med alt for mange minus-scorer. Og om man tenker motsatt i par og sjelden melder utganger kan det godt bli dårlig hvis man sitter og spiller delkontrakter hele tiden når det står utgang. Det gjelder å finne den balansen i dette og kanskje ikke overtenke for mye. 

I den turneringen spillet er fra ble det spilt parturnering. 

Det er mange som omtrent alltid melder utgang med 9 HP mot en 15-17NT. Det er i neppe riktig strategi, spesilt om det spilles parturnering. Om en vinner en knallhard utgang, men går bet i de neste 2-3 blir det i parturnering dårlig gjennomsnitt i %-score. I lagkamp derimot vinner en mange IMP for en knallhard utgang og kan tåle å gå bet i noen utganger uten å gå i minus. Vel, dette er å tenke "i det lange løp", ingen dum strategi i bridge. Men altså, det er hårfin balansegang når det gjelder slikt.

Tilbake til syds hånd. Det er klart det kan stå utgang om makkeren har maks for sin grandåpning. Men syds hånd har flat fordeling, dårlig med mellomkort og mange tapere. Det er mest sannsynlig at å kun invitere til utgang er best.

Med svarhåndens 4-3-3-3 fordeling er det langt fra sikkert det er best å spille trumfkontrakt. Men det er ingen garanti for at grandkontrakt er best heller, grandåpneren kan jo ha en hånd som passer bra for trumfkontrakt selv om åpnerens kort også er balanserte. For eksempel kan nord ha firekorts spar og en dårlig dobbelton i en av minorfargene.

Slikt vet en ikke sikkert, men mange eksperter lar ofte være å bruke Stayman med helt jevne hender og går for grandkontrakt.

På Storefjell meldte de fleste 2 kløver - Stayman. Grandåpneren meldte da 2 spar. Nå delte sydspillerne seg mellom dem som gikk rett i utgang og de som inviterte med 3 spar (noen få stoppet i 2 spar). Slik så hele spillet ut: 

 

Grandåpneren (nord) hadde minimum. De som presset på til utgang gikk bet. Resultatene i feltet var omtrent delt på midten, og litt flere spilte utgang med bet enn dem som spilte delkontrakt hvor det ble åtte eller ni stikk. Ett par fikk topp N/S for +170, 3 spar med ti stikk som må ha skjedd ved at Ø/V kludret det til i kløver og fikk kun ett stikk i den fargen. For det er jo to opplagte rutertaper, to kløvertapere og en mulig hjertertaper. Men øst må jo finne et utspill, og da er det ikke unaturlig å velge hjerterutspill fra Q-10 fjerde. Da blir det enkelt ni stikk. Uten hjerter ut vil spillefører også kunne få ni stikk ved å sette opp den fjerde ruteren som gir avkast av en hjerter hos syd.

Merk at selv om N/S altså har 24 HP til sammen kunne det med for eksempel skjev trumfsits godt ha blitt kun åtte stikk i sparkontrakt. 

Klart for EM!

Da er det mindre enn en uke til Europamesterskapet for nasjonslag. Det starter på mandag og spilles i Herning, Danmark i perioden 24.6. - 4.juli. 

EM annenhvert år er jo også kvalifisering for VM i klassene Åpen (Bermuda Bowl), Ladies (Venice Cup), Seniors og Mixed. Norge stiller i alle klassene. 

I forrige EM (2022) gikk det bra for Norge som kvallet til VM i tre klasser. Kun mix-laget kom ikke med til VM året etter.

I Åpen klasse stiller vi i Herning med det samme laget som tok bronse i EM 2022. 

NORGE ÅPEN

De seks øverste spiller mens Tolle Stabell blir lagets non-playing captain (NPC) og Stein Bjertnes coach. Vi håper og tror på at dettee laget kan forsvare medaljen fra 2022, og hvorfor skal de ikke kunne klatre en eller to plasser høyere på pallen?

Her er lagene i de andre klassene hvor vi tror det er bra sjanser for topp-8 plassering som gir plass i VM 2025:

NORGE DAMER

For dette laget skal Anne-Lill Hellemann være NPC og Leif-Erik Stabell coach.

NORGE SENIOR

Jon-Egil Furunes er spillende kaptein og Trine Furunes coach.

NORGE MIXED

 

Kåre Bogø vil være spillende kaptein for dette laget. 

Vi krysser fingre og håper på at de norske lagene kommer tilbake  fra Danmark med mer en en medalje! 

Mens vi venter på å følge de norske lagene i Herning kan vi ta med et spille fra den siste kampen i EM i 2022 hvor det først og fremst handlet om hvor optimistisk man skal være.

Nord er giver og N/S får melde i fred. Hvordan ville du og din favorittmakker meldt? Bør det meldes slem?

I 6 spar er det sårbart med hjerter ut. En må velge hvilken finesse som går. Hvis kløver dame sitter hos vest vinnes tolv stikk ved å ta kløverfinesse og kaste en hjerter på det tredje kløverstikket. Det er vinnende variant om ruterfinessen ikke går. Men hvis ruterfinessen går og øst har kløver dame blir det feil spilt å kutte kløveren. Det er jo ingen kløvertaper om finessen ikke prøves (og øst har damen) og kun en hjertertaper hvis øst har ruter dame. 

En bør i lilleslem ta med seg tre runder kløver. Kanskje sitter Q-10 dobbel eller tredje, og en kløverstjeling godspiller i så fall nieren hvis den som har både damen og tieren har kun tre kløvere. Spilles slik og det sitter slik i kløver behøves ikke ruterfinessen.

Det er vel en ganske brukbar slem, men ikke mer enn det. Slik så hele spillet ut:

Da Norge sikret bronsen i åpen klasse stoppet det norske N/S-paret i utgang i dette spillet helt mot slutten. Det kom hjerter ut, men spillefører fikk tak i tolv stikk likevel. Det er et litt skummelt spill, men sånne spill kan noen ganger slå begge veier.

Motstanderlaget Hellas sitt N/S-par var i overkant optimistiske og meldte 7 spar! Hadde den noen sjanse i det hele tatt?

Vel, det ville jo stått tretten stikk om både kløver- og ruterfinessen går (6+1+3+3=13).

Kan det vinnes tretten stikk om en spiller med åpne kort?

Det kan se ut som visse sjanser for en tosidig skvis her om det ikke kommer hjerter ut som vil bryte forbindelsen for en slik skvis (fargen begge må stoppe). Kløverfinesse må tas. Øst må passe på kløverlengden, øst må passe på ruteren, og hvem skal da holde hjerteren mot slutten?

Eventuelle sluttposisjoner for en sånn skvis kan de spesielt interesserte pusle litt med selv.

Ruterutspill gjør det også komplisert med forbindelsene så det blir litt klønete selv om flere forutsetninger for en tosidig skvis ser ut til å være på plass. Men for all del, dette var på ingen måte noen storeslem! Det var enten en lilleslem som har sjanser, eller en utgang. Denne gangen vant det norske laget 11 IMP på å holde seg lavt.

 

Nasjonale turneringer

Det har vært en del internasjonal bridge i de siste, og mer blir det med EM for nasjonslag i Danmarki slutten av denne måneden, US Summer Nationals og senere, i høst World Series (bridgeolympiaden) i Argentina.

Samtidig foregår det hele tiden bridgeturneringer over hele landet. I helgen arrangerte Engerdal BK Femund bridgefesitval med par og lagturnering. Link til resultater og spill finner du under "Resultater" på NBF sine side. 

I denne festivalens parturnering gikk arrangørklubbens Frank Foss - Jo Gaute Åsgård til topps. 

Her er et spill fra turneringen hvor en kan undre litt på hvorfor noen fikk ni stikk i 3NT, for enten burde det vel bli bet, eller flere stikk en ni?

N/S har 25 HP til sammen og to balanserte hender. Da er det helt naturlig å havne i 3NT. Ett par spilte dog delkontrakt i spar og fikk ni stikk. Plus 140 ga akkurat middels,for halvparten av de andre N/S-parene spilte 3NT med en bet, den andre halvparten fikk ni stikk i 3NT. 

Ø/V kan starte med fire hjerterstikk. Deretter frir forsvaret seg i ruter eller kløver, og spillefører har ikke nok stikk utenom ruteren. Selv om sparen løser seg med full uttelling blir det kun 4+0+1+3 = 8 stikk. Følgelig må ruterfinessen gå for å kunne vinne utgangen. Det gjør den ikke, så går det omtrent slik blir en bet. 

De aller fleste var dog i 3NT med syd som spillefører etter 1NT i åpning. Og da var det ikke opplagt å spille ut hjerter. Å unngå det farligste utspillet er jo alltid gunstig og gir ofte en sjanse. Men her er det vel ikke lett uansett, om da ikke vest kommer inn på ruter konge og ikke finner hjerterskiftet. Med tre ruterstikk er det 2+0+3+3, så sparvalget må fortsatt løses. 

Det en kan lure på er hvorfor det ble akkurat ni stikk ved fire bord. Ved to av dem kom ruter ut fra vest. Det gir to ruterstikk og syv i alt. Så ved de bordene ble antagelig utgangen vunnet vet at spillefører med to ruterstikk i boks løste sparen og fikk 4+0+2+3 = 9. 

De andre som vant 3NT med ni stikk fikk spar ut fra vest. Da blir det fire sparstikk og åtte stikk i alt med kun ett i ruter. Så ruterfinessen må prøves. Idet den går galt er det vest som avgjør alt: det blir bet med hjerterskift, men det bør vel bli overstikk om han ikke spiller hjerter i det kritiske øyeblikket? Men det var altså ingen som fikk overstikk, og det kan man vel heller ikke forvente i en utgang som i teorien bør gå en bet. 

Et av parene som vant 3NT og fikk 62,5% for det var vinnerparet.

God norsk innsats i online damemesterskap

I helgen gikk 1st European Online Womens Teams Championship av stabelen. Det foregikk på Realbridge. Det deltok 48 lag som spilte 10 kamper grunnspill før lagene etter plasseringene ble delt inn i finalpuljer. De var med fire lag med norske spillere.

Til A-finalen gikk NORDEN (Ann Karin Fuglestad, Liv Marit Grude, Marianne Harding, Torild Heskje, Gunn Tove Vist, Bodil Nyheim Øigarden) og VIKING GIRLS (Virginia Chediak, Gunn Helness, Åse Langeland, Erleta Plana, Ranja Sivertsvik, Maren Idland Sægrov, Ingunn Uran, Ida Wennevold).

Begge lagene gjorde det godt i A-finalen. VIKING GIRLS endte på 4.plass og NORDEN kom rett bak dem på 5.plass. Et tysk lag gikk helt til topps.

Mer om mesterskapet kan du finne ut på mesterskapssiden, her, eller du kan se alt som skjedde i hvert enkelt spill ved å gå inn på Realbridge, her. 

A-finalen startet glimrende for VIKING GIRLS. Her er kortene Ingunn Uran fikk utdelt som vest med nord som giver og ingen i sonen:

Nord passer og makker på østs plass åpner med 2NT, 20-21. Hva tenker du om dette? 

Med en god syvkorts farge er det vel klart at slem godt kan stå selv om makkerparet har mindre enn 30HP til sammen. Ingunn overførte til hjerter og avga en sleminvitt. Ved begge bord startet det med 2NT og 3 ruter fra vest, og ved begge bord doblet nord for ruterutspill.

Da makker Ida Wennevold var med på notene over sleminvitten ble det så Ingunn spurte om nøkkelkort. Øst viste fire, altså de tre andre essene og trumf konge. Da vest vest at en ruter kan kastes på spar ess. Ingunn gikk nå på med 5NT som spør om konge(r) og antyder at storeslem er mulig. Da øst viste kløver konge visste vest om tolv sikre stikk. Hvis øst også har spar dame eller kløver dame står det tretten stikk, eller øst kan ha noe i kløver eller spar som kan godspilles med å stjele et kort i fargen. Ingunn satset: 7 hjerter! 

Slik var hele meldingsforløpet:

Og slik så hele spillet ut:

Det var enkelt å vinne alle stikkene her, kløveren lot seg godspille med kun en stjeling. Merk at selv med skjevere kløversits går det helt fint å vinne tretten stikk, +1510.

Ved det andre bordet satt Chediak-Sivertsvik mot 4 hjerter! Dermed ga spillet 14 IMP i favør VIKING GIRLS

 

 

Bridge i ørska

Det har vært hektisk både i Norge og andre steder med mange store turneringer og mesterskap. Det neste internasjonalt er EM for nasjonslag som spilles i Herning, Danmark i tiden 24.juni til 4.juli. Mer om det og informasjon lagene som er tatt ut til det mesterskapet og link til mesterskapssiden finner du her.

Etter det er det både EM for nasjonslag i juniorklassene, og deretter åpent VM for juniorer som foregår i Wroclaw, Polen. Det kan du lese mer om her.

For mange proffene blir det også en tur over dammen til Nord Amerika for å spille US Summer Nationals som denne gangen foregår i Toronto, Canada i juli.

Og i høst blir det World Bridge Series (bridgeolympiaden) i Buenos Aires, Argentina.

Mens vi venter på alt det der og andre turneringer tar vi et lite tilbakeblikk på et mesterskap jeg selv spilte i mai, i Asia Pacific Congress i Bangkok.

Det er mange måter å vinne på i bridge, og ikke alltid er det god spilling som lykkes. Jeg kunne nok dratt fram noen gode spill, såkalte skrytespill, men det får bli en annen gang. Vi tar heller med en merkelig historie om hvordan det kan gå når helt ville feil skjer, og det likevel går bra. Det må vel være lov å nevne at vi totalt spilte 396 spill, så det var ikke sånn som det her hele tiden...

Om man er uvel og må spille bridge kan det ble vanskelig. Det var situasjonen for meg i Bangkok da jeg og tre andre fra New Zealand spilte i den transnationale lagturneringen. Allerede andre dagen (av 8 spilledager) ble det for mitt vedkommende en kraftig magesjau som varte i 6-7 dager, og mot slutten var det en fortumlet bridgespaltist uten energi som måtte spille 10 timer for dagen på vårt firemannslag.

Det gikk forbløffende bra, dog med svært hyppige toalettbesøk, noe jeg skal spare deg for detaljene om...

Men det kan bli noen rare spill når det er slik, man spiller egentlig i ørska. Spillingen var liekvel ganske bra, og når den er det er det merkelig hvor ofte man har flaks og lander på beina når unormale ting blir gjort. Det er ingen logisk grunn til at man skal ha flaks fordi spillingen ellers er ok, men all erfaring tilsier at om spillingen generelt er dårlig blir det nesten alltid katastrofespill om noe merkelig blir gjort.

I sluttspillet (semifinale og finale( hadde jeg først en helt vill og totalt misvisende melding i et enkelt og vanlig spill - men jeg var helt i ørska. Slikt kan skje når man er ganske utafor fysisk, og som oftest skjer det med normale kort, faktisk. For da slapper man kanskje litt av, «endelig et enkelt spill», liksom.

Jeg plukket opp en ganske balansert, god og skarp 18 poenger med en dobbelton, og åpnet med 1 kløver. Makker sa 1 hjerter, og med god firekorts hjerter sa jeg 4 hjerter. Makker gikk videre, og jeg våknet ikke før han sa 6 spar. Ja, han sa 6 spar, ikke 6 hjerter...

Forklaring: vi bruker overføringssvar på 1 kløver, og det var borte for meg et øyeblikk. Jeg hadde altså ikke vist firekorts hjerter, men firekorts spar og renons i hjerter!

Huttetu...

Men flaksen var i alle fall der, for jeg hadde firekorts spar også (4-4 i major) så trumfstøtte til makkers var på plass. Så kontrakten viste seg å være grei nok selv om makker fikk sjokk idet en helt annen blindemann ble lagt opp enn det han regnet med. Og 20-åringen på andre siden av bordet spilte slemmen godt, tolv stikk og +1430. Det var gevintsspill siden de stoppet i utgang ved det andre bordet.

Griseflaks...

En om mulig enda verre melding ble avgitt ganske tidlig i et senere sett som hadde startet bra. Jeg satt nord med vest som giver og alle i sonen. Vest passet. Min hånd hadde 8 HP, sekskorts par, singel hjerter, fire ruter og dobbel kløver. Jeg vurderte å åpne med 3 spar, men det var i sonen, og kanskje ingen grunn til å «pushe» for mye. Så jeg åpnet med svake 2 spar. Godt å ikke ha minimum av og til...

Men det var en helt annen hånd jeg hadde, kortene mine var feilsortert. Det ble oppdaget like etterpå da nestemann doblet og makker støttet sparen til tre-trinnet. To av mine kort var feilplassert! En av de to kløverne var en spar, og den single hjerteren var ikke hjerter, men en liten ruter. Jeg hadde åpnet med tidenes merkeligste svake 2 spar med dette:

Herreminhatt.

Men meldingsforløpet var ikke over, og med sparstøtte fra makker var det bare å melde mye mer. Over makkers støttemelding på tre-trinnet passet han til høyre, og jeg sa 4 spar. Dobleren sa 4NT, «to steder å spille». Makker passet, og han til høyre sa 5 kløver. Med minst et par par stikk ekstra for min første melding måtte det meldes mer: 5 spar!

En gylden "regel" er egentlig at når man har sperremeldt så skal man ikke melde mer senere. Men her ble det altså meldt og meldt, for kortene var jo helt annereldes enn det de tre andre ved bordet trodde.

Øst doblet 5 spar før det gikk pass rundt. Makker la opp de et par perfekte honnører, og hele spillet så slik ut:

I 5 spar doblet var det bare en taper i ruter og en i kløver, elleve stikk og +850.

Ta en titt på østs kort, han må ha følt seg fullstendig robbet som satt med AKQ i to farger og esset i ruter også, til sammen 24 HP! Og han som hadde åpnet med svake 2 spar ble plutselig helt gal og var med til fem-trinnet etterpå!

Hjerterutspillet ble stjålet, to runder trumf og så ruter. Øst fikk et rimelig kraftig sjokk da andre runde kløver ble stjålet, og jeg kunne bare si «sorry», som jeg selvsagt ikke mente så veldig...

Ved det andre bordet åpnet nord med 4 spar som en normal person. Syd var ikke med til 5 spar. Mine lagkamerater som var klart bedre enn oss i grunnspillet var skuffet over sin avgjørelse i dette spillet siden de frivillig meldte seg opp i 6 kløver som gikk en bet, +100. Men denne gangen ga det 14 IMP inn med resultatet fra vårt bord som vi leverte sammen med en «crazy» historie.

Griseflaks igjen, og de to verste meldingene i løpet av 8 dager med bridge ble til to deilige gevinstspill.