Mot et spennende nytt bridge-år!

Det går mot et svært interessant år for norske bridge. Foruten de vanlige nasjonale mesterskapene, internasjonale turneringer av ulikt slag (f.eks. US Nationals) blir det en stor norsk tropp som skal til Wuhan i Kina for å spille VM i september.

I Bermuda Bowl har Norge gode tradisjoner. Det ble mange medaljer i storhetstida, toppet av gull i Shanghai VM 2007.


VM-gull i 2007!

Så kom tørketida.

Norge var med også i 2009 i Brasil uten å nå helt opp. Da hadde vårt landslag mistet ankerparet Helgemo-Helness og det ble tyngre å hevde seg. Etter 2009 har ikke Norge greid å kvalifisere seg for Bermuda Bowl en eneste gang så det gikk altså ti år før vi igjen er med i det gode selskap, selv om norske spillere har gjort bra internasjonale resultater i andre sammenhenger.

I 2011 var VM i Veldhoven, Nederland, og da var det tynt med nordmenn den første uka. Det kom en del norske den andre uken for å spille Transnationals, men undertegnede var eneste spiller med norsk pass som deltok i hovedmesterskapet (for New Zealand), men fra og med 2013 har vi vært tre nordmenn i Bermuda Bowl, Helness- Helgemo har jo representert Monaco.

I Wuhan vil det bli mange nordmenn som deltar, Norge er jo kvalifisert i alle tre klassene, Bermuda Bowl, Venice Cup (damer) og Seniors Bowl (veteraner). Dessuten er det en ny mix-klasse hvor også Norge vil delta.

For vårt lag i åpen klasse (Bermuda Bowl) ser det bra ut etter at det har tatt litt tid å få laget opp på et stabilt høyt nok nivå. Norge har nå igjen fått frem et topp internasjonalt ankerpar, Brogeland-Lindqvist. Å ha det virker inn på de andre parenes innsats også, det gir en trygghet som gjør at laget, enheten, blir mer solid. Som regjerende Europamester blir Norge å regne blant favorittene. Norge bør klare å kvalle til sluttspillet, og da er alt mulig! Jeg blir ikke overrasket om Norge vinner medalje i Bermuda-Bowl comebacket. Når New Zealand nesten kapret bronse i forrige VM bør absolutt Norge kunne havne på pallen!

Det er første gang det norske damelandslaget deltar i Venice Cup. Det er et nåløye å kvalle via EM, og det har ikke ordnet seg før nå. De norske damene har gjort det bra i nordisk sammenheng og vunnet flere ganger mot de sterke svenske og danske damene. Likevel har det aldri blitt VM-deltagelse, selv om svenskene og danskene har kvalifisert seg omtrent hver gang. Nå er det våre damer sin tur, og med en svært god giv i norsk damebridge er det grunn til å håp om en bra prestasjon i VM. Målet må først og fremst være å kvalifisere seg for sluttspillet, og går det er det å ta en kamp av gangen – hva som helst kan skje! Så hvorfor ikke norsk medalje i dameklassen i Wuhan? Det er absolutt mulig!

Jeg har også tro på det sterke seniorlaget Norge sender. Man skal dog være klar over at nivået i seniorklassen er høyt. Mange av toppnasjonene stiller med spillere som like gjerne kunne spilt på landenes Bermuda-Bowl lag. Så det blir tøft, men Norge vil bite fra seg.

Alt dette er imidlertid ikke før i september. Før det skal det spilles mye bridge, og vi håper og tror at landslagsparene satser skikkelig og gjør gode forberedelser gjennom første halvdel av året. Det kan det bli veldig moro å være nordmann i Wuhan hvor det også blir norsk innslag på New Zealand og Monaco sine lag.

Det er altså grunn til å se frem mot 2019 som et interessant og spennende bridge-år. Og med det vil jeg ønske leserne av bloggen min ET RIKTIG GODT NYTT ÅR, både generelt sett og bridgemessig!

TILBAKEBLIKK 2 - ORLANDO

Vi tar med et par morsomme spill til fra OPEN PAIRS i VM i Orlando i høst. Dette er en oppfølger til "Da Julekvelden kom tidlig" forleden, idag med et spill hvor en meget ufortjent gladscore tikket inn for det ene paret, men også et spill som om det var litt heldig ga en mer fortjent toppscore. 

Mine venner og lagkamerater Mike Cornell og Ashley Bach fra New Zealand vant nokså overraskende Open pairs i Polen for to år siden. I Orlando håpet de å gjøre noe lignende, men World Pairs er en tøff turnering. De kom seg til finalen i alle fall, men der gikk det tungt. Og når man sitter og sliter litt under middels midtveis i en turnering kan det ofte skje at man begynner å bli utålmodig, noe bra må liksom skje snart. Da kan det hende man slenger inn en melding som ikke er helt veloverveid.

Giver øst, Ø/V i sonen.


Her satt Cornell nord og hørte amerikanerne Katz-Nickell som Ø/V melde, og øst hadde vist kløverfarge, vest hjerterfarge. Da vest avga kravmeldingen 3 ruter tenkte Cornell det var tid for å slenge inn en utspillsdirigerende dobling. Det var ikke særlig godt tenkt, for nå gikk det lynraskt pass rundt.

Å doble for utspill kan ha mye for seg, men noen ganger på lavt trinn er det farlig da motparten kan velge å spille der, og av og til straffer de dobleren ekstra brutalt ved å redoble som kan gi en score av type postnummer om kontrakten står, kanskje med overstikk.

Her ble kontrakten 3 ruter doblet, og spillet så slik ut:


Spillefører hadde ingen problemer, det fantes ikke tapere utenom trumfen hvor spillefører tapte bare to stikk. Idet røyken la seg hadde Katz vunnet to doblede overstikk for den uvanlige scoren +1070.

Men julenissen var altså på plass i Orlando, og denne gangen satt han i regnskapet. Å se motparten få +1070 er normalt en bunn, men her betalte det seg godt. Den scoren var langt i fra god nok for amerikanerne! De hadde glemte å redoble! Merk at siden kløverfinessen går og fargen sitter 3-2 så står slem. Et stort antall par var i 6 grand og tok tretten stikk, +1470. Hvis Ø/V hadde redoblet ville de fått +1640 som hadde slått alle i 6 grand, men likevel ikke gitt 100%. Ett par var faktisk I overkant ambisiøse, men lyktes da de spilte 7 grand og vant den for +2220. Da kune et midnretall spilte utgang ga pluss 1070 kun 26% til det amerikanske paret, hele 76% til New Zealand selv om Mike Cornell innrømmet han var litt rød i toppen etter sin litt penible dobling.

Vel, vel, det er mange måter å få poeng!

Her kommer er en annen måte å få god score, men mer velfortjent, signert det danske paret Jacob Røn- Freddi Brøndum. Det skjedde ved hjelp av litt frisk satsing av Brøndum i meldingene, og en fin-fin spilleføring av Røn.

Giver nord, N/S i sonen.


Hva melder du med denne hånden over makkers åpning 2 grand som viser 22-23 hp?

Lurespørsmål?

Det er nokså standard å gå via Stayman (evt. Puppet Stayman) her, for det kan godt være (minst) ett stikk mer i hjerter eller sparkontrakt hvis grandåpneren har fire- eller femkorts majorfarge. Men Brøndum var i parturneringhumør og klinket til med 3 grand direkte – litt gambling som dog godt kan være riktig. Det kan være like mange stikk i grand, og en fordel med å melde slik er at motspillerne ikke vet noe om grandåpnerens fordeling.

Og Brøndums sats ga uttelling:


Nord hadde firekorts hjerter, men det var nå en god score allerede for det danske paret fordi de hadde unngått kontrakten 4 hjerter som var ganske populær rundt omkring i lokalet. Der er det to hjertertapere og en rutertaper, ti stikk.

Øst var uheldig da han intetanende spilte ut hjerter dame mot 3 grand  (jeg ville foretrukket liten hjerter i utspill fra dette mot grand, men…). Røn stakk med esset og sendte i vei hjerter 10 i andre stikk. Husk at øst ikke ser nord sine kort. Øst har bare en hjerterstopper uansett nå, men i andre stikk tok han ikke det stikket da han var redd makkeren kunne ha kongen dobbel i hjerter fra start (i så fall nå singel konge). Så øst la lavt og Røn vant stikket for hjerter 10. Fortsettelsen var spar til syd og liten ruter derfra. Om vest hopper på med kongen får Røn tre ruterstikk, så vest la liten og ruter dame vant det stikket. Det ble spilt nok en spar til syd og kløver til damen som også stod. Dette gikk jo på skinner.

Nå innkasserte Røn de to siste sparstikkene, og øst skulle kaste. Han kastet først en ruter, så gjorde han en liten feil da han kastet kløver på den siste sparen. Dermed var vest blitt alene om kløverholdet, og da viste Røn at han hadde oversikten.

Hjerter konge ble tatt i denne posisjonen:


Vest måtte holde to ruter og dermed måtte han kaste en kløver. Med fire kort igjen hadde vest kongen dobbel i begge minorfargene. Røn spilte kløver ess og mer kløver, og forsvaret fikk sitt første og eneste stikk for kløver konge. Avslutningen var ruter unna vests K-10 rett opp i bordets saks A-J.

Tolv stikk og topp til Danmark!

Da julekvelden kom tidlig til Orlando

Rett før jul avsluttet jeg en artikkel til den offisielle VM boken fra verdensmesterskapet i Orlando i høst. I noen år nå har jeg som en av fire skribenter hatt oppgaven å skrive i VM boken, og denne gangen blir mitt bidrag artikkelen om VM for par som ble vunnet av de svenske tvillingene Ola og Mikael Rimstedt (23).

Vi kan her i bloggen gjøre noen tilbakeblikk og se på morsomme spill fra turneringnen. Her et par skumle svingspill hvor det handlet om å være heldig, kanskje ha en gavmild julenisse som motspiller?

Nord giver, N/S i sonen


Øst har et valg i åpning etter standard system; 1 kløver, eller sterk kunstig 2 kløver, og spiller man med sterk kunstig 1 kløveråpning (16+) blir det selvsagt åpningsmeldingen 1 kløver.

Velges 1 kløver i standardsystem kommer et nytt valg i andre melderunde, 3 kløver er et alternativ, men en soleklar undermelding. En mulighet er gjenmeldingen 3 grand som for så vidt viser en slik håndtype, men det er også en undermelding. Dessuten kan det, siden øst har så dårlig hjerter, godt føre til at sluttkontrakten blir spilt fra feil side.

Mange Ø/V par endte i slem, kun en tredel var i utgang. Å spille 6 kløver var populært, og noen var i 6 grand. Øst var spillefører ved 30 av 54 bord, og da med fare for hjertertuspill hvor N/S kan ta to stikk med det samme (i kløverkontrakt), fire hjerterstikk og tre bet i 6 grand.

Likevel gikk kun tre par gikk bet i lilleslem spilt av øst.

Danske Freddi Brøndum og Jacob Røn endte i 6 grand spilt av øst. Røn (øst) åpnet med 2 kløver, og senere kom paret inn i en kontrollmeldings-sekvens. Da vest avga enda et cuebid i stedet for å spørre med 4 grand ble det galt siden øst måtte spørre med 4 grand, og dermed ble han spillefører. Men julenissen satt syd og spilte ut ruter! Dermed ble det +1020 for tretten stikk og 91% score.

De som var I den trygge sluttkontrakten 6 grand spilt av vest fikk ikke mer enn tolv stikk og måtte nøye seg med 69%. 

Ved noen bord vant øst 6 grand selv etter hjerterutspill! Østs eneste sjanse da – i teorien – er å suse opp med kongen i håp om at utspillet er unna esset. Men idet de la liten fra bordet (husk nord ser ikke øst sine kort) fikk nord en slags parturneringsangst, redselen for å tråkke på overstikket, noe som kan koste mye i parturnering. Så noen steder tok de esset, og en egentlig dødsdømt slem var vunnet.

Tre par hadde enda større ambisjoner og meldte 7 grand. Hvis man er i storeslem og mangler et ess - en ikke anbefalt strategi, selvsagt - så dreier det seg ikke om å spille den fra den siden som gjør at en konge er gardert mot gjennomspill, men å få han som ikke har esset som utspiller! To av dem var i 7 grand spilt av vest og ble da selvsagt doblet siden utspilleren hadde hjerter ess. Ved ett bord ble øst spillefører i 7 grand. Syd ble den som skulle avgjøre det hele. Da han spilte ut ruter ble det en noe ufortjent juelekveldfølelse for Ø/V, tretten stikk og +1520.

Her kommer en utspillsprøve:


Giver øst, ingen i sonen.

Nord har vist ruter og spar, langfarge i ruter og sterke kort. Syd har vist kløverfarge og ruterstøtte. Så avslutter syd med 7 grand som din makker dobler. Hva spiller du ut? Er det noen forskjell om kontrakten er 6 grand doblet?

Dette er Ligthnerdobling, makker ber om et unaturlig utspill.

Hva er mest naturlig her?

Umeldt farge hjerter er det mest naturlige, så det er det vel ikke makker vil ha ut. Spar kanskje? Det eneste jeg kan si før du får se hele spillet er at dette utspillet vil svinge mange poeng!



Dette er N/S kort som ikke er så enkle å melde hvis motparten er med i meldingene, noe som skjedde ved endel bord.

Storeslem i ruter er glimrende. Der er det ett toppstikk i kløver som gir sparavkast, og den femte kløveren kan godspilles med en stjeling å gi ett avkast til hvis ikke fargen sitter 5-1.

Slik det satt vant de som var I 7 ruter enkelt tretten stikk, uten en gang å måtte stjele god kløveren.

Å spille lilleslem ga bare 28% her, ikke så rart i et så sterkt fel. Å spille 7 ruter hvor spilleføringen var en formalitet ga +1440 og 80%.

Men som alltid i parturnering er det noen grandhaier!

Ved ett bord var kontrakten 6 grand doblet spilt av syd, og da vest ikke fant hjerter ut ble det tretten stikk som i 6 grand doblet gir +1330. Men det var ikke nok til noen topp da de som var i 7 ruter jo fikk scoren 1440, og å sitte mot den uvanlige scoren 1330 ga kun bitte litt under middels selv om de altså kunne tatt seks hjerterstikk og fem doblede bet!

Ved et annet bord var 7 grand doblet kontrakten med syd som spillefører, og vest med sin svake hånd var den som avgjorde det hele. Da han fant hjerter ut ble det seks doblede bet, +1700 til Ø/V! Om han hadde bommet utspillet ville nord fått en annen uvanlig score, +1790, altså medførte valget i utspill en sving på 3490 poeng.

Hva er kortene mine verd - egentlig? (m/video)

Hva er kortene mine verd - egentlig?

Og når er det viktigst å tenke på det?

Her har du en opplæringsvideo som handler om kortvurderinger. Litt sånn skolebenkvideo, kanskje, og den varer litt lengre enn vanlig (vel en halvtime).

I dag er det reserveversjonen som blir publisert, selv om den versjonen som jeg synes er best ble publisert i noen minutter her i bloggen. Men da den hadde et musikkinnslag, og videoen ble lastet opp via you-tube, ble den blokkert av opphavsretthensyn. Smekk på fingeren, dessverre…

Men her en video med omtrent det samme innholdet, uten musikkintroen hvor jeg spilte av en snutt 80-tallsmusikk, Pet shop Boys med «WAS IT WORTH IT».

Et relevant spørsmål i bridge, var kortene jeg meldte med verd den meldingen? Hva er kortene våre (egentlig) verd?

Altså, HANDEVALUATION, kortvurdering.

Det gås i videoen inn på hvordan en kan tenke, og i hvilke situasjoner det er nødvendig å tenke på det å få sagt fra om hva kortene EGENTLIG er verd. 

Det er ikke alltid man behøver å bruke tid på veldig nøyaktige kortvurderinger, men i meldesituasjoner hvor avgjørelsen er marginal, og hvor kortene er i grenseland er det viktig å forsøke å fastslå hva kortene egentlig er verd før man tar avgjørelsen om hva som bør meldes. For å si det sånn, tolv poeng er ikke alltid tolv poeng, liksom!

Her får du noen tips om hvordan vurdere i slike meldesituasjoner, og hvilke faktorer som er avgjørende for om du har en hånd som kanskje bør oppvurderes litt (eller nedvurderes) i forhold til de faktiske honnørpoengene du teller.

 

MESTERTREFF TORSDAG (m/dagens spill)

Torsdag deltok 321 par, og vi fikk årets den høyeste scoren i årets mestertreff, 70% til Jan Erik Olsen-Ludvig M. Kristoffersen, Kristiansand/Kolbotn.

Listen for de ti beste torsdag ser slik ut: 

Alle resultatene, spilldiagrammer og scorer finner du her.

Dagens spill

Om ikke dagens spill så var i hvert fall dette spillet spennende ved mange bord, her med forhåndskommentaren (som du kan finne her, for alle 27 spill):

//

//

De som kom med og fant den ni-korts spartilpasningen N/S var i trøbbel når det satt så skjevt i trumf, og med begge sparhonnørene bak K-J. Noen N/S par ble doblet i sparkontrakter.

Flere par vant +400 i 3NT som antydet, og noen fikk tak i et overstikk. De ble imidlertid slått av noen 500-lapper i doblede sparkontrakter, og fire N/S par-måtte notere 800 ut på listen sin. Å vinne 3NT som Ø/V var likevel et veldig godt spill for dem som gjorde det, i underkant av 80% score!  

MESTERTREFF ONSDAG m/dagens spill

Da er tirsdagens resultater komplett med alle puljene. Det ble ingen endringer helt i toppen på den listen vi presenterte i går. Kun Sverre Selfors-Oddbjørn Handå, Mo/Båsmo snek seg in på topp-10 (10.plass) med 63,4%. Tirsdag deltok totalt 428 par.

Onsdag deltok 104 par. Her er listen over de ti beste:

Hele resultatlisten, med spilldiagram og alle scorene finner du her.

Mine forhåndskommentarer til de 27 spillene finner du her. 

Det var noen fine spill onsdag også, og dette var nødt til å bli litt et sånn drama-spill, her først med forhåndskommentarene:

//

 

N/S: +200

//

Dette stemte antagelig ikke så aller verst med det som skjedde rundt omkring. Ved seksten av 55 bord ble scoren +200 til N/S. Men det er klart at med slike kort skjer det litt av hvert!

Resultatene varierte fra 5 kløver doblet Ø/V med to overstikk (må ha vært etter spar konge i utspill?) og +1150 den veien som Per Yngvar Hodnebrog-Camilla Stahl (Grimstad) noterte seg for, via en rekke forskjellige scorer til toppen N/S som var +2070 for 6 hjerter redoblet med hjemgang! Det var det Bjarte Haugland-Rune Fagerbakke (Austevoll) som fikk til. Men 2070 var bare akkurat nok til topp, for to par gikk som Ø/V syv doblede bet i 5 spar, +2000 til N/S! 

 

MESTERTREFF TIRSDAG (m/dagens spill)

I tirsdagens MESTERTREFF deltok godt over 400 par! Resultatlisten på landsbasis viser i skrivende stund 396 par, for resultatene for tre puljer mangler fortsatt. Om noen fra de tre puljene blander seg inn i toppen, eller scorene gjør at det endrer seg i toppen skal jeg komme tilbake til det, men her er resultatlisten for de ti beste parene slik det ser ut nå:

Alle resultatene, spilldiagram med scorene på alle spill finner du på linken til mestertreffen, her. Men det er altså tre puljer som mangler så det blir en oppdatering av resultatene.

På den samme siden finner du mine kommentarer til alle spillene i en pdf-fil, og den fila kan du åpne ved å klikke her.

DAGENS SPILL (?)

Det kan sikkert diskuteres hva de forksjellige spillerne som spilte turneringen mener er dagens spill. Men her er et spill jeg likte godt:

Hvis det meldes godt i dette spillet finner Ø/V storeslem, enten 7 ruter eller 7 NT. Hvis en ser kun på Ø/V sine kort er det tretten enkle stikk i grand om kløveren ikke sitter verre enn 4-2, så storeslem er glimrende.

Men som du ser sitter kløveren skjevt og gir kun fire stikk. Det er altså fare for å gå bet for de som har meldt godt!

Ved 11 av 207 bord ble det bet i 7NT. Men det er flere sjanser for det trettende stikket enn at kløveren skal sitte 3-3 eller 4-2!

Å være i lilleslem i ruter ga litt under middels, og 6NT med tolv stikk ga bare strø over middels. Og det er fordi det står i tretten stikk om spillefører leser situasjonen korrekt.

Om ikke mine kommentarer i den vedlagte kommentar-fila akkurat gjør at spillet får tittelen dagens feilanalyse så var det antagelig ikke så veldig godt forklart. Så studer spillet om du er interessert i slike ting.

For her er nord skviset i tre farger og må gi opp noe allerede tidlig!

La oss si vest spiller 7NT med nøytralt ruterutspill, eller kløver 10. Allerede etter to kløverrunder og fire ruterrunder er nord helt ferdig. Da har det gått seks kort, og nord skal holde syv kort. Det blir tre kløver – det vet han at han må holde om ikke østs femte kløver skal gi stikk – og han holder tre hjerter med damen. Da blir det kun plass til en spar!

Nord må altså blanke spar konge allerede på den nest siste ruteren. På den siste ruteren må alle ned på seks kort, og nord må enten gå ned på dobbel hjerter eller kaste spar konge/gi opp kløverstopperen! Han bør gå ned på kun to hjerter, for hvis han kaster spar konge eller en kløver blir det jo enkelt for spillefører. Idet nord kaster enda en hjerter vet imidlertid ikke spillefører med sikkerhet at hjerter dame vil falle, og det går an å gjette feil og ta sparfinessen. Det er dog slik at det er vanskelig å spille motspill mot en storeslem og ikke avsløre seg i sånne spill. Nord må tenke fort og kaste riktig i riktig tempo for å gi spillefører et valg.

I 7 ruter blir det litt annerledes. Der er det en mulighet for å trumfe ut hjerteren også etter fire runder trumf. Og etter de fire rundene med trumf er som sagt nord allerede skviset - i tre farger - og spillefører bør ha gode sjanser til å få til det her!

Du kan pusle litt selv med de forskjellige variantene som oppstår etter forskjellige utspill. For spilleføreren handler det om å se de forskjellige sjansene og ikke låse seg på en av dem.

Under tirsdagens spilling var det nok å spille 6NT med tretten stikk for å få et meget godt spill (over 70%). De som var i 7 ruter og vant den fikk over 80%, og meldt og vunnet 7NT som skjedde ved 20 av 207 bord ga delt topp og rundt 90% score.

MESTERTREFF mandag - med dagens spill...(og dagens feilanalyse)

Mestertreff 2018 er i gang, og mandag spilte hele 302 par i 28 puljer (klubber). 

Her er resultatene for de ti beste:

Alle resultatene med spillstensiler og scorer finner du her.

Som vanlig er det sendt ut til klubbene og postet på bridge.no sammen med resultatene en fil med kommentarer til alle 27 spillene som ble spilt. Det er det undertegnede som har stått for, og det kan ikke nektes for at det kanskje gikk litt fort, og ved å analysere og skrive om 108 spill (fire kvelder) i rask rekkefølge så blir det noen bomskudd, selv etter korrekturlesing. Beklager i så fall det. Vi håper kommentarene om forskjellige muligheter for hva som KAN skje i dissse spillene uansett er morsom lesing for de som spilte selv om det kan finnes noen unøyaktigheter. Kommentarene finner du her. 

Under gjennomgangen av mandagens spill var antagelig kommentatoren (og kanskje også korrekturleseren?) litt blind da spill 13 ble drøftet, og det spillet får tittelen dagens feilanalyse. Der sa jeg at "det blir elleve stikk bla bla bla", og at det blir fem kløverstikk, men kan ikke ha sett at Q-J-10 sjette i kløver mot K-x satt fordelt 5-0. Så det er uhyre vanskelig å få elleve stikk der, men resultatene viser at noen fikk det. Ja, noen fikk faktisk tolv stikk. Men i det spillet er det bra å få fatt i ti stikk også, og det ga godt over middels. 

DAGENS SPILL

Ved gjennomgangen av spillene likte jeg godt dette:

 //

 

//

Resultatene viser at elleve stikk i 4 spar ga god score, omkring 75%. Det var dog noen som fikk tolv, kanskje etter ruter 9 i utspill hvor øst (feilaktig ) la i damen. Eller at de har fått god ruterfargen, og idet Ø/V kom inn så tok de ikke begge essene sine. Dessuten fikk noen få elleve stikk i grand.

Merk det fine ruterspillet etter nieren ut hvor øst ikke legger i damen. Spillefører bør kunne se at alle nords rutere utenom kongen (J-8-7) på et vis har blitt like store. Så det er godt spilt å IKKE vinne med tieren i første stikk, men å stikke med esset. Så, etter uttrumfing spilles ruter 10 til kongen fulgt av stor ruter som presser ut damen mot trumf. Da får han/hun utnyttet ruterfargen og det blir det enkelt elleve stikk etter elegant spilleføring!