SCANDIC HAMAR PAR 2025

Det ble jevnt i parturnering under påskebridgen på Hamar. Far og sønn Stian Andre Evenstad og Nicolai Heiberg-Evenstad vant sluttspurten og tok hjem seieren med 0,4% margin til Jonny Hansen og Arve Farstad som var på vinnerlaget i laturneringen. På 3.plass i par kom Jo-Arne Ovesen-Tor Ivar Bang. Hele resultatlisten og alle spillene finner du ved å klikke her.  

Stian og Nicolai gikk til topps!

Vinnerparet er nylig tatt ut på landslaget til Nordisk Mesterskap på Island i pinsen. På Hamar hadde de en ok men langt fra sikker ledelse før før siste runde. Da det ble ett ekstra overstikk på de som ble nr. 2 i en 3NT ble det jevnere før de to siste spillene. Men far og sønn holdt unna og hindret dermed dobbelseier i påskebridgen til superveteran Arve Farstad og hans makker Jonny Hansen.

Vi tar med et interessant spill fra sparturneringen.

Hva er beste kontrakt her? Er det en god slem om en ikke vet sitsen i mot?

Ja, lilleslem i minorfarge er fint. Men det ville blitt bet der om det hadde vært to rutertapere. Det er imidlertid nok at ruter sitter 3-2 for at lilleslem i kløver eller ruter er bankers. Det er også visse muligheter med 4-1 sits i ruter. Det kan jo sitte singel ruter dame eller knekt hos syd. I så fall feller en av vests ruterhonnører syds single honnør, så spilles den andre honnøren fra vest fulgt av liten mot tieren - kun en rutertaper. Slik det satt var det enkelt å vinne tolv stikk i minorkontrakt. 

Idet vest viser sin sterke, balanserte hånd er det naturlig å bli sleminteressert med østs kort, spesielt om vest viser 22-24 og ikke for eksempel 20-22. Mange bruker svaret 3 spar over en sånn, sterk 2NT, og det spør etter minorfarge. Det har ikke vest og sier 3NT, men da kan kanskje 5NT fra øst være en bra melding - "pick a slem"? 

Fire N/S-par (av 14) spilte 6 kløver med tolv stikk og fikk 75% for det. Fem par stoppet i utgang. To par var i 7 kløver og gikk bet, en kontrakt som var avhengig av Q-J dobbel i ruter. De resterende tre parene var i 6NT. Hvordan er det med sjansene for tolv stikk i 6NT?

Etter et relativt naturlig hjerterutspill til esset er det elleve sikre stikk (3+1+2+5=11). Etter den starten blir det tolv stikk også ved hjelp av en skvis mot syd.

La oss si syd skifter nøytralt til spar etter å ha vunnet stikk for hjerter ess. Spillefører kommer inn, tar det tre sparstikkene og hjerter konge før han kjører i vei med kløveren. Før den siste kløveren ser det slik ut:

På kløver 9 kan syd bare pakke sammen. Kastes hjerter dame forsvinner ruter 6 fra vest og østs A-K i ruter og hjerter knekt tar de tre siste stikkene. Og om syd kaster en ruter for å holde på hjerter dame forsvinner hjerter knekt fra vest og det blir tre ruterstikk til slutt. 

Om ikke spillefører får godspilt hjerter konge blir det bet i 6NT.

En av de tre som var i 6NT fikk kløver ut fra nord og hadde ingen mulighet for å vinne kontrakten. Det paret måtte tåle en nitrist score mens de to andre i samme kontrakt fikk hjerter ut og vant tolv stikk - delt topp. 

 

HAMAR: Lag FARTA vant lagturneringen

Under påsketurneringen på Hamar ble lagturneringen (32 lag) avsluttet søndag. Lag FARTA gikk til topps. På vinnerlaget spilte superveteran Arve Farstad sammen med Eskil Monrad Hagen, Jonny Hansen og Atle Sæterdal.

Resultatene fra lagturneringen finner du her. 

Vinnerlaget (f.v.): Eskil Monrad Hagen, Arve Farstad, Jonny Hansen og Atle Sæterdal

Evigunge Farstad spilte med Hagen i lagturneringen, men etter det skiftet han på ettermiddagen makker og spiller i partuneringen (28 par) med Jonny Hansen. De tok ledelsen i den turneringen også etter en av tre sesjoner er spilt. 

Resultatene fra parturneringen finner du her. 

Fra Scandic Hamar Lag tar vi med et spill som handlet mest om meldingene.

Øst giver, alle i sonen.

Dette er en kompakt lilleslem, best i hjerterkontrakt selv om sparkontrakt er ok det og. Trumffargen (hjerter) er 100% safe om det spilles kongen eller damen først. Hvis hjerteren sitter 3-1 eller 2-2 spiller det ingen rolle hvilken honnør som spilles først, men om det sitter 4-0 vil honnør fra syd gjøre at sitsen oppdages, og om det er 4-0 sits kan finesse tas gjennom den som har fire. Det blir greit tretten stikk om vest har kløver konge.

Etter pass fra øst åpner syd med 1 hjerter. Vest gikk nok innpå med 2 ruter ved mange bord. Da har nord til 4 ruter - Splinter. Men så blir det ikke bare å melde i fred, for øst våkner og melder 5 ruter. Hvordan det går videre om det er starten på meldingsforløpet er ikke godt å si. Det spørs hvor optimistisk nord er. På Hamar var litt over halvparten av N/S-parene i 6 hjerter.

Det satt snilt, trumfen 2-2 og kløver konge i saks. Alle som var i hjerterkontakt fikk tretten stikk, enten +710 eller +1460. 

Vinnerlaget stampet i 5 ruter doblet som Ø/V. Der ble det to tapere i hver av fargene hjerter, ruter og kløver, -1100. Godt scorel mot slem, men tapt spill om lagkameratene ikke er i slem. Det var de ikke. Så vinnerlaget tapte dette spillet med 9 IMP, men det tålte de altså siden de vant turneringen med mer enn 5VP margin til nr. 2.

Ett par var 7 hjerter, kanskje etter at Ø/V stampet i 7 ruter? Det var far og sønn Markus og Børre Lund på lag Bever som var heldige med den avgjørelsen, en alenetopp på butleren med +2210. Så heldige var neppe lag Bever ellers i turneringen da det ble en skuffende plassering til den gjengen å være, svært nære "middelspokal'n. 

PS. Hva om N/S får melde i fred? Da bruker noen svaret 4 kløver og 4 ruter som renons etter majoråpning, altså hvis det går 1 hjerter - 4 ruter i dette tilfellet. I så fall blir syd sine kort veldig gode, og de bør enkelt finne frem til slemmen. De bør vel også kunne finne ut at kløver konge mangler og stoppe i lilleslem. Et poeng i en sånn situasjon - hvis en i makkerparet har vist spesifikt renons i en farge (ikke singelton eller renons) - er at om det blir den som har vist renons som senere spør om nøkkelkort (Key Cards) skal den som svarer ikke telle med esset i renonsfargen om han har det. Det blir en slags "Exclusion"- variant. Den som spør er jo interessert i nøkkelkortene i de andre fargene. Dette gjelder kun om den som spør med 4NT 100% sikkert har vist renons i en farge.   

 

 

Påskebridge!

Da er Scandic Hamar Påskebridge i gang. Lørdag startet lagturneringen som avsluttes søndag før parturneringen starter på ettermiddagen.

Etter 63 av 91 spill er det mange «gamle travere» i toppen, eller noen av dem er egentlig ungdommer. For eksempel er lederlaget lørdag kveld Norge U-26 med Nicolai Heiberg-Evenstad, Thomas Tøsse, Marius Dalemark Austad og Magnus Sætre.

Her er et spill fra en av kampene hvor det ikke var lett å bestemme seg for hva som er beste motspill. Ta østs plass og se om du treffer i dette motspillet mot 3NT.

                  ØST, MOTSPILLER

SYD, BLINDEMANN

Ved en god del bord åpnet nord med 1 kløver, syd meldte hjerter (eller ruter) og nord sa 1NT, 12 (11)-14 før syd avsluttet meldingene med 3NT. Noen steder ble syd spillefører i 3NT for eksempel etter "kløverføringer".

Spar 7 i utspill not nords 3NT var populært. Spillefører legger åtteren fra syd, øst nieren og nord kongen. Så kommer hjerter ess og mer hjerter. Eller kanskje liten hjerter først som du legger liten på, så hjerter til esset og mer hjerter. Øst er inne på hjerter konge. Hva nå?

Det kan virke naturlig å fortsette med spar. Om Ø/V bruker Smith Peter (for å vise om en likte makkerens utspill mot NT) er det ikke usannsynlig at vest ga et positivt signal da hjerter ble spilt, han likte utspillet og har nok derfor spar dame (noen bruker høy-lav i den fargen spillefører går i gang med som positivt signal om utspillsfargen, andre motsatt). Spar i fortsettelse kom ved mange bord, men da var det over:

Etter dette hadde spillefører to sparstikk, tre hjerterstikk og fire ruterstikk, ni stikk totalt og +400.

Kløverskift beter.

Det er vel nesten umulig å se for vest siden sparutspillet så bra ut fra hans side av bordet. Så om de bruker Smith signaliserer nok vest positivt i hjerter, positivt om at han likte utspillet. Og spesielt om et sånt signal kommer fra vest er det veldig vanskelig for øst å finne kløverskiftet. Det er sannelig ikke så lett å finne det selv om det ikke kommer noe sånt Smith-signal fra vest. Men kanskje er kløverskiftet mulig å finne?

Den kløveråtteren er et viktig kort som gjør at det blir fire stikk i fargen med toeren til esset og tieren tilbake som effektivt smadrer syds nier og gjøre nords beholdning helt håpløs.

Hva vet øst? Husk han ser ikke nord sine kort. Men han vet at nord har spar konge, og nord kan kanskje ha damen også. Og øst vet om hjerter ess så det blir allerede 7 eller 9 HP i majorfargene. Og nord har vist 11-14.

Hvem har ruter konge?

Det kan vel være nord ville gått på ruteren (som øst ser på bordet) uten ruter konge. Og har nord ruter konge blir det veldig lite igjen i kløver. Men nord kan nok ha for eksempel ruter knekt tredje og vente med den finessen og heller sette opp hjerteren først, men mange ville sikkert ha tatt ruterfinessen med det samme om de ikke har ruterkongen selv. Og har nord ruterkongen må kløverskift være en bra sjanse.

Dette er skrivebordsbridge, og det er ikke noen 100% analyse. Det er alltid lettere for oss som sitter og ser alle kortene og i mitt tilfelle, ikke var tilstede på påskebridgen i det hele tatt!

At å bete 3NT var vanskelig viser resultatene på spillet. Ved absolutt alle bordene var 3NT kontrakten. To tredeler av N/S-parene vant utgangen. For lederlaget ble det 1 IMP inn da deres N/S-par fikk ti stikk mens utgangen ble vunnet med ni stikk ved det andre bordet.

Det kritiske øyeblikket

Dagens spill er vel egentlig ikke veldig komplisert (?), men det går godt an å gå i baret likevel. Det er et typisk tilfelle hvor de aller fleste ser hva som må til med det samme. Så suser man i vei og glemmer en liten detalj. Liten ja, men stor nok til at det bli bet i kontrakten i stedet for at den blir vunnet om den detaljen blir oversett. 

Du kan jo prøve deg selv.

Giver syd, Ø/V i sonen.

Du sitter syd og skal spille 6 spar etter at meldingene har gått uten meldinger fra motparten som er i ugunstig sone. Vest spiller ut ruter dame og øst legger nieren i første stikk. Hvordan spiller du?

Her ser spillefører med det samme at kløver ess må sitte foran, hos øst. Siden det er dobbelton kløver hos nord vil det i så fall gå bra veldig ofte. Kløver må spilles før trumfen tas ut for at det skal kunne være igjen nok trumf hos nord til å trumfe kløver etter at esset og kongen er spilt. Sitter kløveren 3-3 med esset foran er en kløverstjeling nok til at resten står. Om kløveren sitter 4-2 må to stjelinger til, men det går fint det også. Hjerter ess gir riktignok et avkast, men det blir for mange kløvere å kvitte seg med, så det må trumfes kløver på den korteste trumfhånden. Det gir jo som kjent ekstra stikk, og samtidig vil det godspille den lange sidefargen.

Etter å ha tenkt på det med at kløver ess må sitte foran de første sekundene etter utspillet kom er det fort gjort å stikke med ruter konge og spille kløver i andre stikk. Da blir det en nitrist bet selv om kløver ess er fordelaktig plassert om hele spillet ser slik ut:

Hvis spillefører er litt for rask på labben og spiller kløver mot kongen i andre stikk stikker øst med esset og og spiller ruter som vest trumfer - en bet. 

Dette kunne vært ungått om spillefører i det kritiske øyeblikket tenkte noen få sekunder til og ikke bare fokuserte på sine egne kort. Det er alltid lurt å spørre seg selv hva utspillet kan være fra. Damen i utspill er jo normalt fra dame-knekt, men det kan være kortfarge også. Hvis en kommer på det er det vel ikke så vanskelig? Hva kan gjøres med at vest kan få seg stjeling?

Løsning: Du vil være inne hos nord for å spille kløver. Så du stikker utspillet med ruter konge og kaster syds andre ruter (esset!) på hjerter ess i andre stikk. Så først spilles kløver. Kontrakten kan ikke rokkes siden kløveresset sitter foran. Denne gangen behøves ikke mer enn en kløverstjeling hos nord (3-3 sits), men det ville gått bra selv med 4-2 sits i kløver også sålenge spillefører kvitter seg med sin andre ruter med det samme.

Merk øst påkast i stikk en - nieren. Dette er ikke en situasjon hvor øst behøver å gi informasjon til vest ved å legge knekten for å fortelle om J-10 (9). Øst som har knekten vet jo at ruter dame er fra kortfarge, trolig singelton. Legger øst ruter knekt i første stikk vekker det kanskje en halvt sovende spillefører. For om øst viser frem knekten har jo ikke vest det kortet, og da må utspillet være fra kortfarge. Så det var et godt påkast av øst, men spillefører burde vel vunnet kontrakten uansett? 

 

 

Spilleprøve

Ofte oppdages en åpenbar mulighet tidlig i spillet. Da er det om å gjøre å ikke låse seg på det, men forsøke å få med seg andre muligheter hvis det går an å få kombinert alt. Dette er et spill fra en treningskamp forleden. Ta syds plass og forsøk deg på 6NT etter et kjapt meldingsforløp: 1NT (syd) - 6NT og vest spiller ut hjerter 4.

Opptellingen viser 1+3+3+4 = 11 sikre stikk. Så gjelder det å finne beste mulighet for å få fatt i det tolvte. Og her er det en mulighet som lyser mot oss med det samme, sparfargen som er en dobbelfinesse. Men det er en annen mulighet, ruteren kan sitte 3-3. 

Det bør først tas en sparfinesse med for eksempel liten til tieren. Ryker den til knekten så må man teste ruteren før den andre sparfinessen forsøkes, for ruter kan jo sitte 3-3 og det er tolv enkle. I så fall er det dumt å gå bet med en mislykket andre sparfinesse hvis begge sparhonnørene sitter bak. Gjøres dette i riktig rekkefølge får man skyhøy vinnersjanse. Jeg er ikke noen ordentlig matematiker, men at en av to sparhonnører sitter foran er ca. 75%. Og i det 25%'ene hvor begge sparhonnørene sitter hos vest sitter ruteren 3-3 i 36 % av de tilfellene, 9% til. Alt det får man med seg om rutersjansen forsøkes før den andre sparfinessen, totalt ca. 84% vinnersjanse.

Så la oss si du starter med spar til tieren og vest sin knekt. Det kommer mer hjerter. Bør du nå ta tre ganger ruter med det samme for å sjekke om den fargen sitter 3-3? I så fall får du vite at ruteren satt 4-2, øst hadde startet med firekorts ruter. Da prøves kanskje sparfinessen? Men i så fall blir det en nokså uheldig bet siden det satt slik fra start:

 

Burde du ha toppet ut den andre sparfinessen etter å ha spilt slik? Nei, selvsagt ikke sånn uten videre. Å toppe i andre sparrunde (spsifikt K-J dobbel) er en mye mindre sjanse enn å ta finessen.

Men vi har glemt en tillegssjanse her. Så lenge øst har fire rutere er det faktisk en mulighet for å finne denne sparen. Det kan nemlig oppstå en sjow-up squeeze mot øst hvis ikke en har sånn bråhast med å spille tre ganger ruter og så ta nok en sparfinesse.

Spillet bør for eksempel gå slik:

Hjerter ut til damen, kløver til esset, spar til tieren og vests knekt. Vest spiller kanskje nok en hjerter (spiller ingen rolle om han spiller hjerter, ruter eller kløver). Du kommer inn, og nå bør alle sidestikkene tas først før de to primære sjansene - fire ruterstikk eller den andre sparfinessen - kan prøves i tur og orden. Ta det tredje hjerterstikket og kast spar 3 fra syd. Så fire ganger kløver og kast en spar fra nord. Vest følger fire ganger kløver, og øst som må holde fire rutere kan ikke gjøre annet enn å kaste to spar. Så spilles K-Q i ruter og ruter til esset, vest kvitter seg med en hjerter. Sitsen i ruterfargen oppdages. Nå må det toppes opp litt og se hva vi vet. Det jo kun to kort igjen! Du vet nå at øst har igjen en større ruter enn nords syver. Du vet fortsatt ikke hvor spar konge er, men du vet at dette er den gjenværende fordelingen: 

Vest eller øst kan ha spar konge, og du spiller spar fra nord. Idet øst følger med spar 9 vet du faktisk at han ikke kan ha spar konge, for østs siste kort er jo den rutertieren! Nå bryr du det ikke om hvordan det satt fra start, for å ta finesse med spar dame kan simpelthen ikke lykkes. Så du stikker med esset og feller kongen!

Det var kun en bitte liten ekstra sjanse at vest startet med kun to spar og begge honnørene samt at øst ble skviset fra sine spar (en "show up" posisjon). Men du taper ingen ting på å spille slik, for du vinner kontrakten med 3-3 i ruter. Om øst hadde hatt spar konge hele tiden ville en tidligere andre sparfinesse fungert, men da ville spar konge kommet på i nest siste stikk hvis sidestikkene var tatt. 

Da spillet forekom hadde øst en sparhonnør. Spillefører som er på et middels turneringsnivå tok den andre sparfinessen tidlig og fikk det vanlige "well done, partner" fra makkeren sin siden kontrakten ble vunnet. Hadde det sittet som i dette diagrammet ville han litt uheldig gått bet, kunne ha fått hjem kontrakten med denne sitsen også om han hadde gjort det i helt riktig rekkefølge. 

Tips:

Skvis kan virke komplisert. Men selv om du ikke helt har taket på det er tipset at når du har resten av stikkene minus ett stikk, så er det lurt å ta alle sidestikkene før den siste primære sjansen prøves. Her tas tre ganger ruter etter alle de andre sidestikkene er tatt, og sitter ruteren 3-3 så gjør den det mot slutten også! Og sitter spar konge i saks hele tiden gjør den også det helt til slutt. Men så blir det altså i dette tilfellet en aha-opplevelse mot slutten, og da kan du egentlig glemme all matematikk og prosentsjanser! For øst kan etter denne utviklingen simpelthen ikke ha spar konge lenger!

 

 

 

Tidenes yngste landslagsspiller!

De norske landslagene til Nordisk Mesterskap på Island er tatt ut. Det kan du lese mer om her.

Nicolai Heiberg-Evenstad er tatt ut på laget som skal spille i åpen klasse. Han vokser seg til, men er fortsatt kun 17 år og blir såvidt vi vet tidenes yngste landslagsdebutant! (Har ikke fått det bekreftet 100%, men 99...)

Nicolai (17) - Landslagsspiller!

Dette bør ikke være noen overraskelse for noen, og spesielt var det engelig forventet for mange av oss som har fulgt med på utviklingen hans de siste årene. Selv med åtte (?) år til i junioralder har han allerede vist tydelig at han hører hjemme i toppen i åpen klasse. 

Slikt er selvsagt godt nytt for norsk bridge. Det er også flere andre unge spillere som banker på døren, også når det gjelder dameklassen. At en så ung spiller blir tatt ut på landslaget må selvsagt inspirere de andre ungdommene til enda mer satsing. 

På Island skal Nicolai spille med pappa Stian Evenstad som også er debutant - vi gratulerer - men i hans tilfelle er det ganske mye senere i karrieren...

Nordisk skal spilles i pinsen. Vi kommer tilbake med mer om det her i bloggen nærmere starten, og selvsagt idet mesterskapet pågår.  

 

Spilleprøve (et spill fra en Simultanturnering)

Det fortsettes med simultanturneringer hvor klubbturneringer rundt omkring i landet slås sammen til en stor nasjonal pulje. Det vil føre for langt å rapportere alle resultater osv. her i bloggen, men alle resultatene og spillene finnes på nbf.nounder "Resultater".

Forleden i en tirsdags-simultan deltok 97 par. To mix-par kom seg over 70%-grensen, Camilla Stahl-Rune Arnesen, Grimstad/Birkeland (71,53%) og Arvid og Britt Fredriksen, Nittedal (70,11%).

Her er et spill som egner seg som en spilleprøve fra den turneringen, turneringens første spill:

Som nord har du havnet i 4 hjerter etter at øst (mest sannsynlig?) har meldt ruter, kanskje noen steder Michaels Cuebid (spar + en minor). Øst spiller ut ruter konge til esset. 

Hvordan bør det spilles?

Det handler kun om hjerteren. Du vil få to kløveraptere og kan slippe med kun en trumftaper om det tippes rett. Hva er beste fargebehandling med denne hjerteren?

Slik fargebehandling er en god del "matte". En spillplan gir som regel bedre prosentsjanse enn en annen. Men en må ikke låse seg helt på slik "matte". Det er i veldig mange spill informasjon fra meldinger eller spillet så langt som gjør at ren matematikk/prosentsjanser ikke stemmer helt med virkeligheten. 

La oss se på mulige sitser i hjerter og hvordan det bør spilles med de forskjellige sitsene hos Ø/V. 

Om det sitter 2-2 er det ren 50/50. Vest kan ha damen dobbel og øst esset dobbel. Da er finesse korrekt. Men det kan sitte motsatt, vest har esset dobbel og øst damen dobbel, da må det spilles liten til kongen. 

Hva med 3-1 sitser?

Vest kan ha damen tredje og øst esset singel. Da er finesse og nok en finesse senere løsningen. Men vest kan i stedet ha esset tredje og øst damen singel, da gir hjertefinesse to tapere mens liten til kongen feller damen og det blir kun en taper.

Så betyr dette at det er en ren 50/50 om du skal ta finessen eller spille til kongen?

Nei, det er en litt større sjanse å ta finessen om ikke annen informasjon kommer inn i bildet. Men om du har bestemt det for å spille til kongen bør du i alle fall dra tieren. Noen ganger dekker vest med damen! Husk nords hånd er skjult. Det er riktig å dekke tieren med damen dobbel om nord har K-J tynt sjette og øst har A-9-x som blir to stikk om tieren dekkes, ett stikk om vest ikke dekker. Med damen tredje kan det imidlertid ikke være riktig å dekke om en vet at nord har minst sekskort hjerter, for øst har da maks tokorts hjerter slik at å dekke ikke kan forfremme noen hjerter hos forsvaret. 

Men altså, det er som sagt bitte litt større sjanse å ta finessen enn å spille til kongen. Det er fordi vest også kan ha A-Q-x.  

I simultanturneringen var hjerterfinesse løsningen:

"Par" på spillet er +300 til N/S. "Par" betyr i denne sammenhengen at alle har gjort det maksimale, men det er dog med åpne kort. 

Resultatene viser at åtte av 48 N/S par noterte +300, og de fikk +29 på spillet av 46 mulige poeng. Bedre N/S score ble det for dem som noterte +420. De fire parene som vant 4 hjerter fikk +41. Toppen N/S gikk til et par som fikk inn +500 mot en ganske grusom 5 spar doblet som gikk tre bet. Det var også flere delkontrakter, og noen som fikk spille 5 ruter udoblet samt noen som var i 5 hjerter og gikk bet etter at Ø/V hadde vært med til 5 ruter. Toppen Ø/V gikk til et par som tok inn +500 mot 5 hjerter doblet. Spillefører bommet hjerteren og fikk kun ni stikk.   

 

Har du sett varianten før?

Bridge handler mye om å gjenkjenne ting.

Mange sier bridge er så morsomt fordi alle spill er forskjellige, kortene er aldri de samme og det skjer stadig noe nytt. Vel, sant nok, men det er feil på samme tid. Det er nemlig en masse varianter som dukker opp igjen og igjen. Det handler om å gjenkjenne dem for å gjøre det riktige.

I en treningskamp forleden dukket det opp en gammel kjenning. Mange vil umiddelbart gjenkjenne mønsteret, men glemme å tenke langt nok ut i spillet og dermed planlegge best hva som bør gjøres, og i riktig rekkefølge.

Giver øst, ingen i sonen

Meldingsforløpet gikk likt ved begge bord. Etter pass fra øst og nord åpnet vest med 1 spar før nord nord meldte inn 2 kløver. Nå sa øst 2NT som var definert som utgangsinvitt med minst firekorts trumfstøtte. Syd passet, og vest hoppet til 4 spar med pass rundt.

Utspill: Kløver konge. Planlegg spillet.

Ved det ene bordet ble spillefører ivrig da han så mønsteret for eliminasjon! Han stakk utspillet og trumfet en kløver med det samme. Så et par runder trumf og nok en kløver til stjeling før det ble spilt hjerter. Nord stakk med esset andre gang og fridde seg med en hjerter. Da måtte det bli bet siden hele spillet så slik ut:

Det ble tre rutertapere, en bet. Problmet er å unngå tre rutertaperne i tillegg til at N/S må få for hjerter ess.

Nøkkelkortet i dette spillet er faktisk kløver 10, et kort spillefører hadde kvittet seg med tidlig. Løsningen er å vente litt med den eliminasjonen av kløveren og spille hjerter tidligere. For eksempel: to runder trumf, så hjerter til damen. Nord stikker nok og spiller en stor kløver som vest trumfer (hvis ikke nord spiller kløver har spillefører tid til å sette opp sluttpossen selv). Idet vest trumfer kløver fra nord spilles to runder hjerter (eliminasjon av den fargen), og det siste hjerterstikket tas hos øst. Dette er igjen:

Nå spilles kløver 10. Idet syd ikke kan dekke tieren kastes elegant en ruter. Nord er innspilt og må gi vest for ruter konge, eller spille kløver til dobbel renons som trumfes hos øst med ruteravkast fra vest. Det blir en hjertaper, kun en rutertaper og en kløvertaper (!) – ti stikk. Spilles korrekt er altså vinnervarianten å la N/S få ett kløverstikk i en farge du har singelton mot esset tredje!

Spillet forekom i en gruppe med bra spillere som jobber flittig for å komme seg opp enda ett nivå eller to. Ved det ene bordet var altså vest alt for rask og kvittet seg med innspillskortet, kløver 10. Ved det andre bordet startet også spillefører feil fordi heller ikke han tenkte godt nok gjennom hva som kunne bli sluttposisjonen. Han trumfet også en kløver i stikk to. Så innså han feilen og spilte hjerter. Men da stakk nord seg inn og spilte stor kløver som tok med seg tieren. Dermed ble det en bet der også.

Ps. Hva ville skjedd om det spilles korrekt, men syd har kløver knekt tredje og dekker tieren i sluttpossen?

Det er fortsatt et par sjanser. Syd kan jo ha ruter ess, men nord er favoritt til å ha det kortet.

Om syd kommer på med kløver knekt over tieren trumfer vest. Hjerter og kløver er eliminert, og det spilles ruter. Det blir bet ii så fall bet om nord har esset tredje. Men det går bra med slik sits om nord har ruter ess dobbel hvis spillefører ikke bruker ruter konge første gang, men dekker andre gangen (syd kan jo ha esset også). Hvis nord i andre ruterrunde stikker kongen med esset og ikke har flere rutere må han spille til dobbel renons slik at den tredje ruteren forsvinner mens det trumfes på den andre siden. Hvis dette siste var uklart kan du kanskje sette opp N/S sine kort med esset dobbel i ruter hos nord og knekten tredje i kløver i stedet for tre små hos syd. Idet hjerter og kløver er eliminert blir det altså kun to rutertapere ved å la dem vinne første ruter og dekke med kongen andre gang.