Norge i WBG - litt nedtur, men de bør være stolte...

I går ble kvartfinalene i World Bridge Games avgjort. Det var dessverrre over og ut for de to norske lagene som var igjen i hovedmesterskapene. Norge Damer tapte mot Sverige som Norge slo i grunnspillet. Mixlaget fikk stryk mot knallsterke Polen. Begge de norske lagene tapte klart. 

Etter spillingen møtte jeg flere av de to lagenes spillere. De var alle veldig skuffet og mente de burde spilt bedre. Det er naturlig å tenke slik like etter et tap i en utslagskamp, og det viser at de har de riktige ambisjonene. Men det er også feil å deppe etter å ha blitt på topp-8 i verden!

I stedet for å fokusere veldig mye på feil som ble gjort like etter slike tap bør de egentlig snakke om gode spill som det selvsagt har vært mange av og. Det var spillerne etter hvert enige i, men så kan man ta fram ting som gikk galt senere for å forsøke å forbedre seg enda mer fra et allerede høyt, internasjonalt nivå!

Det er klart damelaget hadde høye ambisjoner. Tross alt er Norge regjerende europamester. Likevel synes jeg de har gjort sine saker meget bra i Buenos Aires. De norske spillerne bør så absolutt være stolte over innsatsen sin. Derfor:

Gratulererer med innsatsen til Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Torild Heskje, Gunn Tove Vist, Maja Rom Anjer og Pernille Lindaas. 

Spillerne på Norge Mixed har også helt klart grunn til være stolte over innsatsen. Noen sa i går at det er første gang et norske mix-lag har gått videre til sluttspillet i VM (?). I sluttspillet ble det seier mot Danmark i R-16 og avansement enda ett hakk, til kvar'en. 

Gratulerer også til Ranja Sivertsvik, Kåre Bogø, Nicolai Heiberg-Evenstad, Sofie Græsholt Sjødal, Elisabet Græsholt Sjødal og Stian Evenstad med kjempefin innsats!

Buenos Aires - Transnationals Teams

Her i Buenos Aires startet i går flere parturneringer (samtidig med at sluttspillet i nasjonsturneringen foregår) og Transnationals (Pablo Lambardi Transnational Open Teams). Det var klart større interesse for å spille Transnationals enn for parturneringene. Det startet med 52 lag som altså ikke behøver å ha spillere fra samme land. Til den turneringen kommer flere lag etter hvert idet lagene dropper ut av nasjonsmesterskapene. Så langt deltar to lag med nordmenn (tre lag med nordmenn iberegnet meg), det åpne norske laget (lagnavn Norway) og team SHOURIE med amerkanske proffer (en sponsor) og Tor Eivind Grude-Geir Helgemo.   

Opplegget for Transnationals teams er imidlertid spesielt denne gangen, og en må nesten ha 7 år på universitet for å forstå det. En kan lure på hvorfor de ikke gjør det som før med et par dagers kvalik, så sluttspill (knock out kamper). Dem om det, vi bare spiller vi, så får vi finne ut hva som skjer etter hvert. 

Undertegnde og makker tenkte å spille parturneringen, men så fikk vi slengt oss med på lag CHAGAS med argentineren Carlos Pellegrini og den brasilske bridgelegenden Gabriel Chagas, en fargerik type. Så det blir artig uansett hvordan det går. 

Både NORGE, SHOURIE og CHAGAS startet med en del over middels, men som sagt er de første par dagene bare som en prolog og regne. Mer om dette snodige opplegget senere.

Resultatene i Transnationals (PLTOT) finner du her på resultatsiden med live update øverst og runde for runde nederst. På den siden finner du selvsagt også live update samt offisiell score for alle rundene for kvartfinalene i hovedturneringen.

 

"The dream is alive"

Begge de norske lagene som fortsatt er med i nasjonesmesterkskapene - i dame- og mix-klassen - ligger endel under i sine kvartifnalekamper. Men disse kampene går over to dager, hele seks sett med 16 spill i hvert sett (96 spill totalt). Så håpet lever selv om de norske lagene møter sterk motstand som man jo må forvente i kvartfinalen i World Bridge Games. 

NORGE LADIES ligger 46 IMP under mot Sverige etter at de tapte de to første settene og vant det tredje.  Det var i en periode i det andre settet det gikk mest skeis. Da ble det på fire spill etter hverandre 0-44 IMP. Men det er ingen ting som tyder på at de norske på noen måte har gitt opp dette, og det viste de da de slo svenskene i de siste 16 spillene.

Norge Ladies, fra venstre: Ann Karin Fuglestad, Gunn Tove Vist, Torild Heskje, Pernille Lindaas, Maja Rom Anjer og Marianne Harding.

STÅ PÅ JENTER! 

NORGE MIXED møter en av favorittene i den klassen, Polen. Det var to jevne sett og ett sett hvor polakkene fikk et lite overtak. Etter 48 spill ligger Norge under med 26 IMP som ikke er særlig mye. Et par gode spill så blir det polakkene som føler presset! 

Norge Mixed, fra venstre: Ranja Sivertsvik, Kåre Bogø, Stian Evenstad, Nicolai Heiberg-Evenstad, Sofie Græsholt Sjødal, og Elisabeth Græsholt Sjødal

Hele bridge Norge heier. Dette kan godt gå veien!

Det svenske damelaget er svært merittert, og selv om det norske laget ble europamestre i år var kanskje svenskene hårfine favoritter før denne kvartfinalen. Men som sagt er denne kampen langt i fra over. Her ett spill som viser at svenskene kan være sårbare de og. Du kan kanskje se på det som en meldeprøve med kun Ø/V sine kort. 

Hva er beste meldesekvens med disse kortene? Syd er giver og passer, og Ø/V får melde i fred)

Det avhenger selvsagt av system, avtaler og vurderinger, men en kan jo se på det med begge hender vist for å forsøke finne en brukbar løsning. Når en ser kortene blir jo spørsmålet hva er beste utgang?

Det er vel ingen tvil om at 3NT er kontrakten, og syv av åtte Ø/V-par i kvartfinalen var i 3NT. Det er umulig å tape mer enn ett ruterstikk, to kløverstikk og evt. ett sparstikk. Ni stikk må nesten stå, og Rom Anjer - Lindaas for Norge var i 3NT hvor Maja fikk ti stikk, Norge + 430.

Det svenske paret som satt Ø/V kom inn i en Gazilli-sekvens. Det er 1 major - 1NT, så 2 kløver fra åpneren som er kunstig og viser 16+ HP. Det gir muligheter for både å finne ut om svareren har mer eller mindre enn 8 HP, og å finne eventuell trumftilpasning. Det gjorde de da de fant ruteren. Svenskene endte i 5 ruter. Den utgangen er mye mer usikker enn 3NT selv om det bare er to sikre tapere, de to stikkene N/S må få for de to minoressene. Og syd satt med kløver ess-dame som dermed kan løses ved å presse ut damen mot trumf. Det er imidlertid ett stykke til elleve stikk og ikke opplagt hva en skal satse på. Et hjertervalg kan også gå galt (finesse etter knekt fjerde hso nord, eller toppe tredje gangen som er rett om syd har knekten tredje). Det kan også ende opp med at spillefører blir avhengig av å tippe hvor spar konge sitter plassert. Ja, 5 ruter var mye mer ukomfortabelt. Da den svenske spilleføreren gikk bet i 5 ruter ga spillet 10 IMP til Norge som kom godt med for de norske jentene helt mot slutten av dagen i går. 

 

 

 

Norge til kvart'en i MIX og LADIES

Det ble et surt tap i Round of 16 for Norge i Open da de måtte se seg slått med 5 IMP mot Israel i en uhyre spennende kamp.

Det ble spennende også mix- og damelagets kamper, men begge klarte seg. Norge Mix slo Danmark med 35 IMP og Norge damer hadde til slutt bra kontroll og vant med 41 IMPs margin mot Brasil. Dermed blir det "hatoppgjør" mot Sverige i kvart'en for damelaget. Norge mix skal opp mot sterke Polen. Kvartfinalene går over to dager.

Her er et spill som kom godt med i mixlagets R-16 kamp. Det skjedde i det tredje settet de vant stort og la grunnlaget for seieren:

Mot Nicolai Heiberg-Evenstad og Sofie Græsholt Sjødal so N/S var Ø/V i 5 hjerter. Det endte med en bet, Norge +100.

Ved det andre bordet smalt det skikkelig. Ranja Sivertsvik (vest) åpnet med 1 hjerter. Nord gikk innpå med en litt overmodig Michaels 2 hjerter, spar og en minor. Kåre Bogø doblet som øst - interesse for straff. Syd forsøkte 3 kløver som Ranja doblet. Nord flyttet til 3 ruter, og Kåre la på en rødlapp på den meldingen. Mot  ruter doblet tenkte nok Bogø på å spille ut trumf, men han spilte ut makkers farge, hjerter. Det gikk hjerter 10 fra bordet, knekt fra vest og ess fra nord før spillefører fortsatte med hjerter til damen og kongen. Selv om det lå Q-10-6 i trumf på bordet klasket Ranja trumfkongen på bordet og fortsatte med trumf. Dermed ble spillefører hengende med et lass tapere i majorfargene. Idet røyken la seg var det kun fem stikk til spillefører, fire doblede bet og Norge +1100 som ga 15 IMP på veien mot kvartfinale!

 

 

ROUND OF 16 - God start for de norske lagene

De skal altså spilles fire 15-spills sett i R-16 kampene, til sammen 60 spill.

Norge Open startet ikke særlig bra i R-16 kampen mot Israel, og etter to spill stod det 0-24. Da tipper jeg de norske tenkte noe slikt som det er bra det er mange spill igjen... Og med 58 spill til før det hele er avgjort i kveld snudde det raskt. Etter fire spill var stillingen plutselig 21-24. Med andre ord ble det 45 IMP i omsetning på fire spill! Det roet seg litt ned en stund, men en slemsving førte at Norge tok ledelsen. Men det ble som en boksekamp hvor kraftige slag traff begge veier. Etter de første femten spillene var hele 103 IMP utvekslet, og stillingen var 53-50 i favør Norge.

I damekampen Norge mot Brasil startet det veldig bra for Norge. Norge leder etter det første av fire sett med 33-9.

Det norske mix-laget fikk en fin-fin start på sin kamp, og de tok raskt en bra ledelse mot Danmark. Men danskene kom knallsterkt tilbake. Etter de første femten spillene leder Norge med 49-41.  

WBG: Nå blir det (enda mer) spennende

Det har vært spennede dager her i Buenos Aires, men spenningen bare øker nå som sluttspillet har startet.

I Open møter Norge Israel. En liten poll blant folk fra forskjellige nasjoner her i Buenos Aires tilsier at Norge er favoritt til å vinne den R-16 kampen. Men Israel har et bra lag, så det blir nok en spennende kamp. De ble nr. 3 i den andre gruppen. Vi (NZ) slo dem med 5 IMP uten at det betyr så mye, det var over 16 spill. Nå skal det spilles 60 spill.

De startet nettopp, og Israel fikk det første «målet» og vant 12 IMP i aller første spill.

Det norske damelaget møter Brasil som ble nr. 12 i kvaliken. Norge ble nr. 5 og bør ha en god sjanse til å avansere til kvartfinalen.

I Mixen skal Norge opp mot Danmark som endte på omtrent akkurat samme VPs som Norge i kvaliken der de to lagene ble nr. 8 og 9. Det kan bli en skikkelige batalje. Deres andre sett vil bli vist på BBO fra kl. 17.10 norsk tid. 

Undertegnede har fri i dag og skal forsøke å følge med og gi noen rapporter her i bloggen. Live oppdatering finner du her.

Mens vi venter på flere resultater tar vi med et meget spesielt spill fra en av kampene i Open forleden.

Giver syd, N/S i sonen

Du har som syd fått utlevert dette fordelingsuhyret, en hånd som neppe er beskrevet i noe meldesystem i hele verden. Hva gjør du?

Alt kan bli rett, alt kan bli galt.

Å åpne med 2 hjerter virker helt tullette, men mange gjorde det med tanke på å ta det igjen krafig senere og få ruterfargen på banen. Å melde slik kan godt føre til at du får doblet en kontrakt som fyker hjem, men likevel...?

Makker vil kanskje forstå hva som er på gang hvis svake 2 åpneren begynner å melde ruter på høyt meldetrinn? Men likevel...svake 2 med dette???

At en som åpner med svake 2 viser seg å ha to renonser er egentlig helt bort i natta, og det har jeg selv aldri sett før etter å ha sittet ved bridgebordet i ca. 52 år.

Bokmeldingen – hvis det går an å kalle det bokmelding med en slik hånd – er kanskje pass for så å forsøke å få vist mest mulig av denne to-seteren senere.

Selv ville jeg antagelig åpnet med en hjerter og meldt ruter x-antall ganger senere om ikke makker viser hjertertilpasning.

Slik så hele spillet ut:

Spørsmål: Tror du noen av de som satt på nords plass og hørte 2 hjerter i åpning fra syd - og selv satt med A-Q tredje i hjerter og ruter konge dobbel - hadde fantasi til å gjette riktig på hva høyeste mulige kontrakt er?

Nei, selvsagt ikke.

For høyeste mulige kontrakt for N/S slik det sitter er 6 ruter!

Det er bra i 6 hjerter også, og den fyker hjem i røyk og damp om vest spiller ut kløver ess som er helt normalt. Men det går an å bete 6 hjerter med ruter ess og mer ruter til stjeling.

I Norge sin pulje var det omtrent delt mellom utganger og slemmer. Ett "uheldig" N/S-par spilte i Exlusion Blackwood (eller kanskje de spilte i Cuebid) da de havnet i tullkontrakten 5 kløver på 4-0 tilpass, og de gikk fire bet. Fem par gikk bet i slemmer (6 hjerter eller 7 ruter), og resten var i utgang. Noen steder var utgangen doblet med postnummer-score.

Norge spilte for eksempel 5 hjerter doblet og vant tolv stikk (+1050) som ga 10 IMP inn mot 5 ruter med tolv stikk ved det andre bordet.

I vår pulje var det syv N/S-par som noterter vunnet slem, resten spilte utgang. I min kamp ble det uavgjort med +680 i hjerterutgang.

Alle de tre norske lagene går videre!

I World Bridge Games i Buenos Aires gikk det veien for alle de tre norske lagene, i klassene OPEN, WOMEN og MIXED.

Lagene spiller fortsatt den siste kampen, men det er allerede klart at det blir Round of 16 for de norske. 

Mitt lag (New Zeland Open) vant morgenkampen i dag og snuste på 8.plass som var målet i vår gruppe da vi var bare 6VP bak nr. 8 og hadde på papiret en overkommelige oppgave i siste kamp mens de foran oss møtte sterkere motstand. Dessverre ble det helt feil for laget vårt i siste kamp. Selv slapp jeg å spille den siste kampen og kanskje føle det ekstra ille, men det var antagelig like trist å følge med på scorene som tikket inn. Og en må jo se på hele turneringen. Alle tre parene må nok ta skylden for en innsats godt under det vi hadde håpet på. Det blir imidlertid mer bridge, og nå har mange flere spillere ankommet for å delta i andre turneringer mens sluttspillskampene i nasjonsmesterskapene pågår. 

I morgen spilles en BAM-turnering. Dagen etter starter Transnationals for lag og parmesterskapet.

Sannsynligvis står jeg over BAM'en, så da skal det bli bedre tid til å få skrevet noen flere spill fra de første seks dagene, og å følge med på og rapportere fra Round of 16.

Resultater, bulletiner osv. fra World Bridge Games finner du her.

 

World Bridge Games - snart kvaliken skal avgjøres

Det er fortsatt to dager igjen i kvaliken, men den siste dagen er det færre kamper. Norge Damer fortsatte sin fine spilling fredag og holder 5.plassen. Mixlaget falt litt på listen, men de ligger fortsatt på 6.plass. Laget i åpen ligger imidlertid på den ekle 9.plassen som ikke gir viderespill om det blir plasseringen etter de neste fem kampene. Programmet for de to siste dagene ser ikke så tøft ut, kun ett av de fem lagene Norge skal møte ligger på topp-8. Det kan meget vel blir tre norske lag videre. En kan ikke innkassere noe som helst nå med såpass mange VP å spille om fortsatt, men om det ikke skal bli i alle fall to norske lag i sluttspill så må det vel snø oppover i Argentinas hovedstad? Mitt lag New Zealand Open ligger som nr. 11, og det har blitt en luke til nr. 8 nå. 

Her er et spill fra det norske damelagets kamp mot Tyrkia.

Er dette en bra slem?

Ja, det må det være lov å si. Maja Rom Anjer og Pernille Lindaas meldte 6 hjerter. Om det kommer spar ut er det en brukbar sjanse at man kan bli kvitt spartaperen med det samme på kløveren. Med annet utspill er det helenkelt, presse ut trumfesset, ta ut den siste trumfen idet en kommer inn igjen om den sitter 2-0, og til slutt kaste unna en spar på kløveren. Men det satt slik at det godt kunne blitt bet:

Noen av de som fikk spar konge ut mot 6 hjerter gikk to bet, for naturlig nok prøvde de kløveren med det samme. Da fikk vest stjålet, og forsvaret fikk to trumfstikk og ett sparstikk.

Mot Maja og Pernille kom ruter ut! Da ble slemmen raskt vunnet, Norge +1210.

Hvorfor vest ikke spilte ut spar konge er uvisst.

Ved det andre bordet satt Torild Heskje og Gunn Tove Vist mot 5 hjerter, 12 IMP til Norge. 

Norge Open klatret

Etter en litt rufsete start for Norge Open i World Bridge Games klatret laget godt på tabellene med to fine seiere torsdag. Før den siste kampen i går var Norge inne på topp-8 som er det første målet. Det ble et lite tap mot Frankrike i den siste kampen, så før fredagens spilling lå Norge på 10.plass i den klassen. Etter en liten seier i morgenkampen fredag ligger de mindre en 1 VP bak nr. 8. I Open går de åtte beste i hver av de to puljene til sluttspill.

I dameklassen slo det norske laget Sverige fredag morgen og de ligger dermed på 7.plass. Det norske mixlaget ligger på 4.plass. Det ser lyst ut med hensyn til avansement, for både i Ladies og Mix går de 16 beste til sluttspill.

New Zealand Open hadde en bra dag i går med tre små seiere, bla. mot Nederland og Israel som ligger i toppen i den puljen. Det holdt til 9.plass før dagens spilling. Det startet imidlertid med et klart tap, og dermed ramlet vi en plass og ligger ca. 7 VP bak nr. 8.

Mixlaget har gjort sine saker veldig bra så langt. Her er et gladspill fra kampen mot Kanada i går. 

Hva er normalkontrakten her?

Det er nok Ø/V som kan spille kontrakt her. Grandkontakt går ganske bra, og det er ikke håpløst i 3NT som ble vunnet noen steder. Men det tryggeste er nok å spille en delkontrakt i ruter. Der bør det bli ni eller ti stikk. Kanadas Ø/V spilte imidlertid 2 spar. Ikke noen idealkontrakt, men den ble vunnet.

Det var ved det andre bordet det virkelig skjedde saker og ting. Kåre Bogø åpnet som øst med 1 ruter, og syd gikk innpå med 1 spar. Det er ikke så mye å si på det utenfor sonen, men denne gangen gikk det galt. Ranja Sivertsvik passet, og etter pass også fra nord gjenåpnet Bogø med en opplysende dobling. Da var det ingen som hadde noe mer å si, så det ble sparkontrakt Ø/V ved det ene bordet, N/S ved det andre bordet.

'Motspillet mot syds 1 spar doblet var bra, og spillefører traff ikke på noen ting. Så det ble stikkminimalisering for den kanadiske spilleføreren. Da røyken hadde lagt seg var det triste to stikk til spillefører, fem doblede bet! Med +1100 til Norge ved det bordet ga spillet 14 IMP.

 

Storspilling av Norges mixlag

Etter to dagers spilling i World Bridge Games ligger det norske mixlaget på 2.plass. De spiller i den klassen kortere kamper enn de andre klassene og har allerede møtt ti nasjoner. Det har blitt seier i åtte kamper, og de to tapene var små. Tyskland leder i mix-klassen.

Norge Damer ligger på 10.plass etter å ha vunnet halvparten av sine åtte kamper. Det er 16 lag som går videre i dame- og mix-klassen som spiller i en pulje hver.

Norge Åpen har skuffet så langt. Kun en seier på seks kamper og 13.plass, ca. 19 VP bak 8.plassen som gir viderespill. Det er jo to grupper i Open, 17 nasjoner i hver, og de åtte beste fra hver gruppe får spille Round of 16. Det er heldigvis langt igjen, fire dager til med kvalifisering. I den andre puljen i OPEN ligger New Zealand på middels som gir 10.plass, ca. 3 VP bak laget på 8.plass.

Alle resultater, bulletiner osv. finner du her.

DAGENS SPILL

Mitt lag ble ikke involvert i dagens største svingspill i Open fordi vi hadde oversitt i den siste kampen hvor det spillet forekom. Her er det spillet som måtte gi svingspill i veldig mange kamper.

Med slik fordeling blir det naturlig nok fart og spenning. Øst passer om ikke de spiller med mini-NT. Syd åpner med 1 spar, og vest smeller til med en melding som viser begge minor. 2NT? Kanskje 4NT?

Meldingene gikk nok forskjellig rundt omkring, og det står mange stikk i begge retninger, men hvor mange?

Det avhenger selvsagt av utspill og motspill. For eksempel kan det fort bli tolv stikk i hjerterkontrakt N/S. I teorien kan selvsagt vest underspille ruteren sin til østs dame og få seg en sparstjeling. Men der det ble spilt hjerterkontrakt ble det stort sett tolv stikk. Tre av de som fikk spille kontrakt N/S var i 6 hjerter doblet med tolv stikk, N/S +1210. Mange fikk spille ruterslem som Ø/V. Der Ø/V gikk på til 7 ruter var det ikke unaturlig for N/S å stampe i 7 hjerter som jo må være billig i stedet for å risikere at Ø/V vinner storeslem. Men i teorien er det kun ti stikk i ruterkontrakt hvis vest er spillefører. For at det skal bli så få stikk må nord spille ut kløver til stjeling, hjerter over til nord og nok en stjeling. Men de fleste fikk tretten stikk i ruterkontrakt, mange steder spilt av øst.

Norge satt imot 6 ruter med tretten stikk, -940 etter trumfutspil. Ved det andre bordet fikk Erichsen-Andresen spille 6 ruter doblet, også med tretten stikk etter trumfutspill, +1190 og 6 IMP inn.

Ved fire bord spilte Ø/V 7 ruter doblet som føk hjem! De noterte den uvanlige scoren +1630. Så i dette spillet varierte det fra N/S +1210 til Ø/V +1630. I mange kamper ga spillet 17 IMP, og størst sving ble det i Hungary-Italy hvor sistnevne lag noterte +1210 og +1630. Den dobbelscoren ga 21 IMP.

World Bridge games - early days

Det er tidlig, og alt for tidlig til at en kan lese særlig mye av resultatene etter den første av seks spilledager. Men det norske laget i OPEN fikk en tung start på dette mesterskapet. I den klassen spilles 16 spill per kamp, tre kamper per dag. Norge Open tapte alle de tre kampene mandag. Spesielt et stortap mot Brasil var overraskende. Vi håper og tror de klatrer på tabellen i dag fra nest siste plass (nr. 16 av 17 lag) i puljen, en posisjon for Norge som vekker litt oppsikt.

Norge damer ligger på 11.plass (av 24) etter fire kamper. Det ble to tap og to seiere på åpningsdagen.

Best ut kom det norske mixlaget. Med et lite tap og fire seiere ligger de på 2.plass etter første dag. Og Norge Mixed knuste Sverige i åpningskampen!

Mitt lag (New Zealand Open) fikk ikke noen knallstart med et stort og et lite tap før det ble en seier i runde 3. Vi ligger vel 5VP under middels. Det gir 12.plass (av 17) så langt.

Følg med på resultatene fra kamp til kamp ved å klikke her. Der finner du bulletiner, detaljerte resultater med spillene og dessuten en link til løpende oppdateringer mens kampene pågår.

Det ble altså en skikkelig gladstart for det norske mix-laget. Kampen mot Sverige endte med seier, 17,84 – 2,16 VP. Aller første spill var akkurat som det skulle være for Sofie Græsholt Sjødal. Hun og Nicolai Heiberg Evenstad vant en 4 hjerterkontrakt som veldig mange gikk bet i. Slik så kortene ut for spillefører:

Giver nord. Ingen i sonen.

Det er to spartapere. Ø/V tar de t stikkene med esset fra øst og spar til vests konge i andre stikk. De må få for kløver ess også. Så kontrakten avhenger av trumfbehandlingen. Bør det spilles to store trumf og håpe på 2-2, eller ta en honnør, og prøve finessen andre gangen? Det er valget, ikke enkelt og ikke særlig stor forskjell i prosentsjanser.

Det spiller selvsagt en rolle om Ø/V har meldt. Ved mange bord var øst innpå med et svakt innhopp, 2 spar over nords åpning med 1 hjerter. Da øker sjansen betraktelig for å ta finesse i andre hjerterrunde. Øst har trolig seks spar og vest kun tre, og det gir flere "ledige plasser" for flere hjertere hos vest. Men det er jo likevel ingen garanti for at det blir rett å ta finesse, selvsagt. Øst kan jo godt ha damen dobbel i hjerter selv om han har sekskorts spar. Slik så hele spillet ut:

Sofie løste trumfen uten taper, Norge +420. Ved det andre bordet gikk den svenske spilleføreren bet, Norge +50 og 10 IMP inn.

Flott junior NM! (Korrigert)

I helgen arrangerte Os juniorbridgekkubb junior NM for tre klasser, Åpen-, Rekrutt- og Knøtteklasse. Det ble et flott arrangement for totalt 60 par.

Åpen: Kristian Dalemark Austad - Einar Osen (Flekkefjord BK) (Korrigerte navnene...sliten globetrotter her i Buenos Aires. Beklager.)

Rekrutt: Mikkel Øynebråten Kirkebøen - Emil Eskil Hølto (Hemsedal BK)

Knøtt: Tobias Brattholmen - Sebastian Dhindsa (Os Juniorbridgeklubb)

Resultatene finner du ved å klikke på de forskjellige klassene, her:

ÅPEN

REKRUTT

KNØTT

Her er noen bilder (foto: Leif Juvik) fra premieutdelingen, av de spillerne som kom på pallen:

Knøtteklassen

Rekruttklassen 

Åpen klasse (prisutdeler Tarjei Vangdal i forgrunnen)

Her er et spennende spill fra helgens NM:

Hvordan vil meldingene gå her? 

Det kommer an på om syd åpner med svake 2 ruter, eller en veldig sprek 3 ruter i sonen. Hvor aktiv vest er med sin tofargede hånd spiller selvsagt også en rolle.

Det ble på dette spillet naturlig nok et stort sprang fra toppen N/S til toppen Ø/V. Vinnerparet i ÅPEN havnet på middels som N/S ved å spille 5 ruter med en bet. Det kunne blitt to bet om Ø/V hadde fått med seg spar ess, to kløverstikk og en sparstjeling. En eller to bet spilte dog ingen rolle i dette tilfellet. 

Andre steder ble det mye større scorer, og i begge retninger, Det står i 3NT N/S pga. heldig kløversits. Delt topp N/S gikk til to par som fikk +660 for 3NT med elleve stikk.

Det står imidlertid i utgang Ø/V også! De kan sogar vinne hele elleve stikk i hjerterkontrakt. Tre Ø/V par spilte 4 hjerter doblet. Ett av dem fikk elleve stikk (Ø/V +990) og de to andre vant sin doblede utgang akkurat (+790). Så med +660 som topp N/S ble +990 til Ø/V topp i den retningen. Det var ett par som splittet de store Ø/V-scorene for 4 hjerter doblet, og de spilte 3 kløver doblet med ett overstikk (+870).  

På plass i Buenos Aires

Da er undertegnede og mange andre bridgespillere allerede på plass i Buenos Aires hvor World Games (bridge OL) starter på tirsdag.

Det blir seks dager med kvalifisering før det blir sluttspill med knock-out kamper for de beste samt andre turneringer for de andre som er slått ut av hovedturneringen (nasjonsmesterskapene for lag). Det hele avsluttes 3.november. 

I morgen blir det treningskamp mot Australia for vårt vedkommende, deretter åpningssermoni på kvelden.

Det vil bli daglige rapporter her i bloggen med fokus på de tre norske lagenes innsats (OPEN, LADIES og MIXED) og sikkert litt om mitt eget lags (NZ) innsats også

Informasjon om World Games finner du her.

 

 

Spilleprøve - 50/50 sjanse?

Idag får du en spilleprøve som kanskje ikke er av de vanskeligste?

Det er et spill hvor det handler om ikke se kun på de kortene man har igjen, men tenke på apillets helhet; hva har skjedd, hva har motparten igjen?

Du skal som vest spille 4 spar uten motmeldinger. Nord spiller ut kløver 10. Det går kløver 10, knekt, ess, og kløver 5 tilbake fra syd. Nord vinner med kongen og spiller kløver 4 til bordets dame. Heldigivis trumfer ikke syd, men følger med kløver 3 i tredje stikk. Du går igang med trumfen med damen fra øst, og nord legger knekten. Den kan være singel, og i så fall har syd tieren fjerde. Bør det nå tas finesse over syd? 

Nei, det er ingen garanti for suksess. Det kan godt være singel knekt, men nord kan også ha startet med J-10 dobbel, eller en luring på nords plass kan ha J-10-x også. Så du spiller spar til kongen, men da viser det seg at nord startet med singel trumfknekt, og han kaster en liten hjerter.

Det må nok bli en trumftaper nå, og dermed har N/S tre stikk. Hvilke sjanser foreligger for å kunne unngå en fjerde taper?

Du kan enten ta hjerterfinesse (50%), eller ruterfinesse (50). Uansett er det 50/50 - og rent gjettverk hvilken finesse som eventuelt holder. 

En litt bedre plan er å spille hjerter til kongen og hjerter til esset først. Den litte tilleggsjansen er da at damen sitter dobbel, da behøves ikke ruterfinessen. Altså gir den spilleføringen litt mer enn 50% sjanse. Om hjerter dame ikke kommer på prøves siste sjanse, ruterfinessen. 

Men dette er ikke godt nok spilt siden det er en nesten 100% sjanse her. Det er nesten sikkert at nord startet med fire kløver og syd kun trekorts farge. Dermed er det bare å ta den tredje sparhonnøren og så gi bort stikk til syd for hans fjerde trumf. Hva har syd igjen da? Bare ruter og hjerter, og samme hva syd spiller er det favør som sikrer kontrakten. Slik så hele spillet ut fra start:

Det er veldig ofte riktig å gå gjennom hvilke sjanser som foreligger og forsøke å finne ut hvilken variant som gir best sjanse. Men i dette spillet var de to åpenbare mulighetene i rødfargene irrellevante, intet valg var nødvendig! La heller motparten gjøre jobben for deg!

Merk at om det var slik at syd hadde/kunne hatt den trettende kløveren ville han kunne fridd seg med det kortet idet han var inne på trumfstikket sitt. Men uansett er det riktig spilt å simpelthen gi syd for spar 10 i fjerde trumfrunde, for om syd da hadde hatt den kløveren å fridd seg med det kortet ville spillefører likevel hatt de sjansene i rødfargene etterpå. 

 

Hvilken slem er best?

Snart må kofferten pakkes før avreise til Argentina for dem som skal delta i World Bridge Games som starter tirsdag i neste uke. Vi håper det blir muligheter for å rapportere gode resultater både for de tre norske lagene og for oss fra New Zealand, og også kunne fortelle gode og/eller spennende spill fra Buenos Aires.

Som en oppvarming tar vi med et spill fra en lagturnering forleden, og det spillet er av den sorten man ønsker å få til i Buenos Aires. Dog er ikke enkeltspill nok i en sånn maratonturnering, jevn og solid spilling er minst like viktig.

Giver nord/ Alle i sonen

Hva er beste slem her?

Det er tre fornuftige muligheter, 6S, 6H eller 6NT.

I 6S har man den fordelen at en hjerter kan kastes fra syd på ruter, så et eventuelt hjertervalg behøves ikke. På den annen side er 6S sårbart og går ofte bet om en motstander har fire spar da det som regel gir to spartapere. Kontrakten 6H er veldig bra, den kan godt stå selv om det blir en hjertertaper. Også i 6NT er det svært gode muligheter. Først kan hjerteren løse seg, og i så fall blir det tolv eller tretten stikk i NT. Om det bommes i hjerter er det to andre sjanser, spar dame kan sitte singel eller dobbel, eller en kan til slutt prøve kløverfinessen. Det er også skvismuligheteri NT kontrakt om det blir en hjertertaper, men da må det gjettes på sitsen.

Mange N/S-par havnet i 6S. La oss si det kommer ruter ut. Spillefører tar A-K i spar og slemmen vil være sikker om den fargen sitter 3-2 (eller singel dame). Men i andre sparrunde kaster vest en ruter. Da ser det litt mørkt ut, øst med Q-10 fjerde ser ut til å måtte få to trumfstikk. Men det er en sjanse, et trumfcoup. For å få til det må syds trumf kortes ned (trumfreduksjon) til samme lengde som øst, og nord må være inne i sluttpossen. Slik så hele spillet ut:

Flere steder var fortsettelsen to store rutere med hjerteravast, så K-A i hjerter og hjerter til stjeling. Øst fulgte som du ser farge. Dette var igjen:

Problemet nå er at det er ett inntak for lite til nord til å få kortet syds trumf en gang til og deretter komme seg over til nord for til slutt å kunne spille et kort mot J-9 i trumf gjenværende slik at øst blir sittende i mellom med Q-10 i trumf. Det løste noen ved å ta en leken kløverfinesse med kløver 3 til tieren! En unødvendig finesse siden det jo ikke er behov for ekstra stikk i fargen, men det er behov for ett inntak til. Inne på kløver 10 kunne en hjerter til spilles. Øst kastet kløver, og syd stjal! Så kløver konge til esset (!) og dette var igjen:

Med nord inne blir østs trumf satt på mellomhånd, og hans tilsyenlatende to sikre trumfstikk blir til ett.

Ser du hvordan forsvaret kunne forpurret dette?

Dette så ut som en kamp mellom spillefører og øst. Men det var vest som hadde sjansen til å bli den store helten. Idet kløver 3 ble spilt (se det nest siste diagrammet) kunne vest slengt på damen! Da blir det kun ett inntak til nord i kløver (det blir igjen singel konge hos syd og J-10 dobbel hos syd) og spillefører får ikke både kortet seg og deretter vært inne hos nord i det avgjørende øyeblikket. Og det gjør at spillefører blir tvunget til å spille trumf fra hånden til slutt - en bet.

For å vinne 6S for egen maskin må det spilles annerledes. En hjerterfinesse kan tas med tieren, så de to siste ruterne, men den tredje ruteren trumfes! Deretter konge, ess i hjerter og stående hjerter, men den fjerde hjerteren trumfes! Da har syd blitt like lang i trumf som øst, og det spilles konge ess i kløver. Med kun to kort igjen får syd de tolvte stikket med ett stikk for J-x i trumf, øst kan ingen ting gjøre med dette.

Hva er nøkkelkortet?

I dagens spill var N/S inne på det riktige da de mente det er storslem i kortene med disse kortene:

Men om det skal spilles storeslem bør den helst spilles med ruter som trumf. Det er ti minorstikk og to major ess, og en enkel sparstjeling hos nord gir ett ekstra trumfstikk – det trettende stikket.

N/S havnet imidlertid i 7 kløver som ser nesten håpløs ut. Det gir jo ikke noe ekstra trumfstikk (kløver) ved å stjele spar på den lange trumfhånden i kløverkontrakt. Stjelingen går på bekostning av ett langfargestikk. Selv to sparstjelinger hjelper ikke, da blir det jo kun tre kløverstikk pluss to stjelinger, fortsatt kun fem kløverstikk. Det kan liksom ikke bli mer enn de tolv toppstikkene. Men det er en mulighet...

En elegant og avansert variant kan redde dagen om en er i 7 kløver, og løsningen er kanskje mulig å finne pga. at vest har åpnet med svake 2 spar og spilt ut spar konge.

Hva er nøkkelkortet?

Svar: spar 10!

Slik så hele spillet ut:

Øst må ha spar 10 for at dette skal gå i orden. Det oppstår med riktig timing en slags dobbelsidig trumfskvis! Første stikk vinnes med spar ess over vest sin konge. Så fire runder trumf, en trumf beholdes nos nord til det vakre sluttspillet. Fra syd kastes hjerter 5 på fjerde runde kløver. Deretter spilles alle ruterstikkene. Før den siste ruteren spilles er det fire kort igjen, og da ser det slik ut:

På ruter 10 fra syd må vest kaste først, og han må holde to spar. Hvis han kaster spar 8 kan simpelthen spar 9 trumfes hos nord, spar dame kommer på, og syds kort står. Så vest holder to spar, og det betyr at han har igjen kun en hjerter idet det er tre kort igjen.

Fra nord forsvinner en hjerter på ruter 10, og så er det øst sin trumf. Nå har øst blitt alene om hjerterholdet (vest har igjen singel dame). Hvis øst kaster hjerter sitter fargen 1-1. I så fall tas for hjerter ess, og bordet står! Så øst holder to hjertere, og det betyr singel spar 10. Fra syd spilles da spar knekt. Vest må dekke, nord trumfer og tieren faller fra øst. Syds hjerter ess og godspilt spar 9 tar de to siste stikkene.

Hvilken utgang? (fra WBT Copenhagen)

Under World Masters Copenhagen var SCORWAY, et lag med fem nordmenn og en skotte uheldig mot slutten av kvalifiseringen. Det handlet om å havne på topp-4 for å komme videre til semifinalen, og de kom på 5.plass. Marginen opp til 4.plassen var imidlertid fattige 0,08VP! Det er så lite at et "uniteressant" overstikk ville vært nok.

I det aller siste spillet i kvaliken var motparten i 4 spar doblet. Den kontrakten stod egentlig ikke, men kontrakter som nesten står fyker hjem av og til. Og det gjorde den, SCOREWAY -790. Ved det andre bordet spilte lagkameratene kontrakt og gikk en sonebet, og dobbelscoren -890 kostet 13 IMP. Hvis 4 spar hadde blitt betet ville det selvsagt ikke vært noen tvil - SCORWAY videre. Det triste er at selv om SCORWAY hadde fått et dårlig spill ved å la motparten vinne 4 spar ville de gått videre om den kontrakten ikke var doblet! Det ville blitt -720 i dobbelscore, ett fattig IMP mindre (-12) som utgjør 0,26 VP - nok i "bøtter og spann"...

Vi tar ikke med det triste spillet i dag, men ser heller på et spill fra runden før hvor det handlet om hvilken utgang som skulle spilles, 3NT eller 4 spar? Med øst som giver og alle i sonen satt Lars Arthur Johansen (vest) og Tor Eivind Grude med disse kortene som Ø/V:

 Øst passet, og syd åpnet med 1 ruter. Hva ville du meldt nå?

Nesten alle bruker 2 ruter - overmelding av motpartens åpningsfarge - som begge major, og noen bruker hopp til 3 i motpartens farge som spørsmål om stopper i fargen. Det meldes normalt med lang, gående farge og litt stoppere her og der. Vest har nesten en sånn hånd, men er kanskje for sterk. Det kan jo godt være slem eller annen utgang her.

Johansen startet med dobler. Nord passet, og Grude sa 1 spar. Nå krevde Johansen med 2 ruter, og Grude meldte 2 spar. Johansen ga seg ikke, 3 ruter! Ok da, tenkte vel Grude og sa 3NT. Det ble kontrakten.

De har jo åtte spar til sammen som ofte tilsier trumfkontrakt, men hva er best i dette tilfellet? Det kan nok diskuteres. Hvis nord har en topphonnør i ruter og syd honnør-knekt vil det fort gå galt i 3NT. Og 4 spar kan i så fall stå om det er kun to rutertapere og en sparstaper. Men det kan godt være slik at 3NT er det som vinnes og 4 spar går bet også. Og slik var det:

Jeg vet ikke hva slags ruteråpning N/S brukte, men det er vel mulig nord kan melde noe etter 1 ruter og dobler fra vest, i alle fall om ruteråpningen viser minst fire rutere. N/S forholdt seg altså tause, og øst ble spillefører i 3NT.

Siden syd hadde alle de tre store ruterne var 3NT aldri i fare med tre majorstikk og seks kløverstikk, SCORWAY +600

Ved det andre bordet satt Geir Brekka syd og Øyvind Saur nord. Også der doblet vest syds åpning 1 ruter. Brekka-Saur spiller med ekte 1 ruteråpning. Derfor kunne Saur hoppe til 3 ruter med nords kort - sperremelding. Det satte mer press på Ø/V. Det gikk pass, pass før vest doblet igjen. Da sa øst 3 spar, og de endte i 4 spar etter dette meldingsforløpet:

Brekka spilte ut ruter ess og skiftet til hjerter knekt. Det kan se ut som spillefører har en sjanse i 4 spar om han får spilt spar fra øst for å presse ut en stor spar fra syd. Men det er dårlig med overganger til øst. Hvis han etter å ha vunnet for hjerter ess tar en stor spar og stjeler en hjerter jos øst, så spar 10 går syd med knekten. Husk at etter at spillefører stjal seg over med hjerter til stjeling ble han like lang i trumf som syd. Idet syd så kommer inn på sparstikket sitt kan han trumfmatte øst med mer hjerter.

Det ble to bet i 4 spar etter at spillefører naturlig nok la ned spar A-K som ville gått helt fint om trumfen hadde vært fordelt 3-2. SCORWAY +13 IMP.

Og klart for NORSK JUNIORMESTERSKAP

Os juniorbridgeklubb skal i helgen 19. og 20.oktober arrangere NM for Junior NM 2024.

Det er svært hyggelig å se at norsk juniorbridge vokser. Påmeldingen til NM pågår fortsatt, men i årets mesterskap vil det antagelig bli omtrent 130 spillere totalt, fordelt i tre klasser. Størst økning er det i rekruttklassen, og det skyldes nok alt det fine arbeidet som gjøres med skolebridge flre steder i landet. Det blir også en "knøttklasse" foruten ÅPEN klasse hvor de mest erfarne skal spille. 

I ÅPEN vil to av de store juniorprofilene mangle, Sofie Græsholt Sjødal og Nicolai Heiberg-Evenstad. Sistnevnet ble nylig norgesmester for par. Det vil befinne seg i Argentina for å spille for det norske mixlaget der. Markus Lund som vant NM for par sammen med Nicolai stiller imidlertid i junior NM, Han skal spille med en annen spiller som har hatt mye suksess, Markus Hansen Moe. Det paret blir det naturlige favorittparet, men det er flere andre sterke par som kan ufordre dem.

Vi skal selvsagt forsøke å følge med på det som skjer i junior NM om en uke, og få rapportert om det her i bloggen i forkant av det det braker løs i Buenos Aires. 

 

Klart for WORLD BRIDGE GAMES!

Tirsdag 22.10 starter spillingen World Bridge Games i Buenos Aires, Argentina. Det gjenstår kun de siste forberedelsene for de forskjellige makkerparene som skal spille der, og flere av de norske spillerne i OPEN fikk en fin gjennomkjøring i WBT Masters Copenhagen forleden der flere av dem spilte. Bla. var noen norske OPEN spillere på lag DE BOTTON som gjorde det skarpt. De vant kvaliken og gikk helt til finalen hvor det imidlertid ble tap mot det amerikansk profflaget EDMONDS. Også på lag GILLIS spilte «World Games spillere», og Gillis ble nr. 4 til slutt etter å ha røket ut i semifinalen.

I World Games blir Norges åpningskamp i OPEN mot Kina, et lag vi (NZ) har hatt endel å gjøre med i det siste, nylig en treningskamp, og i mai i APBF Champs (Asia Pacific) i Bangkok. Norge avslutter mot Kanada, og innimellom der vil Norge møte flere enda sterkere lag, Bla. er Italia og Sveits i samme gruppe som Norge. Gruppen består av 16 lag, og de åtte beste etter full Round Robin går videre. Det er all grunn til å tro at det norske laget i OPEN greier det, Norge er tross alt regjerende europamestere.

Den andre gruppen som New Zealand skal spille i består av 17 lag (en oversitt).

Norges kamper i OPEN kan du finne her.

Norge har nok gode forhåpninger om avansement også i LADIES og MIXED. Norge vant jo årets EM i dameklassen også. Norges kamper i LADIES finner du her, og i MIXED her.

Det blir spennende dager, og den andre uken blir det enten sluttspill (Knock Out) eller å spille i andre fine og spennende turneringer. Det blir både Board-A-Match, lag- eller parturnering for dem som er slått ut av nasjonsturneringene for lag.

Undertegnede vil være på plass i Buenos Aires. Selv om det blir endel spilling blir det helt sikkert tid til å skrive og levere rapporter med nyheter, spill og resutlater her i bloggen, forhåpentligvis minst en rapport hver dag.

Vi tar med et spill fra turneringen i Kjøbenhavn forleden. Det er fra semifinalen som lag GILLIS tapte mot laget som til slutt vant, lag EDMONDS. Det spillet ble avgjort i meldingene hvor Boye Brogeland og Jodi Edmonds satt vest med dette med øst som giver og Ø/V i sonen

Øst passet før syd ved begge bord åpnet med 2 ruter, en multivariant, som regel en svak 2 åpning i en av majorfargene. Hva ville du meldt nå?

Det er vel tre mulige meldinger nå, dobler, 3 ruter eller 3NT.

En slags hovedregel er at man kan rett og slett melde inn med gode åpningshender, men man kan også doble først og melde fargen sin senere med veldig sterke kort. Det blir imidlertid fort klønete å doble med dette, spesielt om makker begynner å hoppe og sprette med majorfarge. Da kan det ende i 5 ruter, og du tror vel heller at 3NT kan være riktig sted å være? Å melde inn 3 ruter vil være en kraftig undermelding.

Brogeland hoppet til 3NT, en ganske logisk og praktisk melding. Det er klart en kan få litt paranoide tanker om den meldingen. Hva om det kommer hjerter i utspill (la oss si syd har sekskorts hjerterfarge) og makker legger opp ingenting som blindemann. Da ryker sparstopperen, og en må innom ruter konge for å få stikk. Da kan det bli fælt med flere sonebet...Og kanskje har ikke makker noe i kløver som nord kanskje spiller ut...

Men så galt er det langt i fra alltid, heller veldig sjelden vil jeg si. Det er også et godt poeng at å melde NT over Multi gir en fordel ved at den som ikke vet hvilken majorfarge åpneren har får utspillet.

Edmonds meldte uhyre konservativt, 3 ruter.

Nordmannen fikk så definitivt rett siden hele spillet så slik ut:

Noen vil kanskje si at øst burde meldt over makkerens innmelding 3 ruter. Å melde inn 3 ruter i ugunstig sone bør love en god hånd, men det bør vel aldri være med så god hånd som dette? De spilte altså 3 ruter hvor det ble tretten (!) stikk, Ø/V +190.

I 3NT lasjerte Brogeland nords utspill hjerter konge for å kutte fobindelsen mellom nord og syd i tilfelle ruter konge satt hos nord. Inne på hjerter ess i andre stikk spilte han spar dame som ble stukket over med kongen, så ruter med tanke om å ta en finesse. Kongen kom på, og deretter tok han resten. Ø/V +690 og 11 IMP i favør GILLIS.

WBT: Nesten for DE BOTTON

I World Masters Copenhagen gikk som tidligere nevnt to lag med norske spillere til semifinale, DE BOTTON (med Thor Erik Hotaniska og Thomas Charlsen) og GILLIS (med Boye Brogeland, Erik Sælensminde og Christian Bakke).

Det var uhyre jevnt om den siste plassen i semien, og bl.a. SCORWAY var like bak på 5.plass. For det laget spilte Geir Brekka, Øyvind Saur, Nils Kåre Kvangraven,Tor Evind Grude, Lars Arthur Johansen og skotten Steve Levinson). 

DE BOTTON som vant kvaliken fortsatte i stor stil og vant også sin semifinale mens GILLIS tapte sine semifinale og senere også kampen om 3.plassen.

Så ble det et tap for DE BOTTON i finalen mot det knallsterke profflaget EDMONDS med amerikanske og polske proffer. Det var nettopp EDMONDS som besglet GILLIS sin skjebne i semien. GILLIS ble altså nr. 4 til slutt. 

Da GILLIS røk ut var det jevnt, semifinalen ble tapt med fattige 7,9 IMP. Det er nærliggende å se på et spill i andre halvrunde av den kampen som kostet akkurat 8 IMP.

Giver nord, ingen i sonen

Nord åpnet med 1 hjerter og syd svarte 1 spar. Da kom 3 kløver fra vest og pass - pass fra de to neste. Hva melder du som syd?

Det blir vel 3 hjerter eller 4 hjerter. Kanskje dobler?

Klukowski (syd) doblet. Hva ville du da meldt med nords kort?

Å si 3 hjerter er vel det normale, men det går godt an å tenke på pass også med 1,5 trumfstikk bak kløvermelderen, og ett ess. Kalita (nord) passet på 3 kløver doblet, og det ble bra siden syd hadde såpass fine motspillsverdier.

Det er fem topptapere i 3 kløver doblet, men før eller siden får nok nord en trumfhøyning for kløver 10 med sparspill fra syd, eller en ruterstjeling. Og det ble de syv stikkene som GIB-anlysen sier er mulig. Dvs. to doblede bet, EDMONDS N/S +300.

Ved det andre bordet spilte brødrene Rimstedt 4 hjerter som er en bra kontrakt. Men siden det var to hjertertapere ble det sammen med en taper i hver minorfarge en bet i utgangen, EDMONDS Ø/V +50. Dobbelscoren 350 ga 8 IMP. Om polakkene også hadde havnet i 4 hjerter som N/S og gått en bet, og de syv siste spillene hadde skjedd på samme måte som de nå skjedde, ville GILLIS vunnet kampen med 0,1 IMP.