Buenos Aires - Transnationals Teams

Her i Buenos Aires startet i går flere parturneringer (samtidig med at sluttspillet i nasjonsturneringen foregår) og Transnationals (Pablo Lambardi Transnational Open Teams). Det var klart større interesse for å spille Transnationals enn for parturneringene. Det startet med 52 lag som altså ikke behøver å ha spillere fra samme land. Til den turneringen kommer flere lag etter hvert idet lagene dropper ut av nasjonsmesterskapene. Så langt deltar to lag med nordmenn (tre lag med nordmenn iberegnet meg), det åpne norske laget (lagnavn Norway) og team SHOURIE med amerkanske proffer (en sponsor) og Tor Eivind Grude-Geir Helgemo.   

Opplegget for Transnationals teams er imidlertid spesielt denne gangen, og en må nesten ha 7 år på universitet for å forstå det. En kan lure på hvorfor de ikke gjør det som før med et par dagers kvalik, så sluttspill (knock out kamper). Dem om det, vi bare spiller vi, så får vi finne ut hva som skjer etter hvert. 

Undertegnde og makker tenkte å spille parturneringen, men så fikk vi slengt oss med på lag CHAGAS med argentineren Carlos Pellegrini og den brasilske bridgelegenden Gabriel Chagas, en fargerik type. Så det blir artig uansett hvordan det går. 

Både NORGE, SHOURIE og CHAGAS startet med en del over middels, men som sagt er de første par dagene bare som en prolog og regne. Mer om dette snodige opplegget senere.

Resultatene i Transnationals (PLTOT) finner du her på resultatsiden med live update øverst og runde for runde nederst. På den siden finner du selvsagt også live update samt offisiell score for alle rundene for kvartfinalene i hovedturneringen.

 

"The dream is alive"

Begge de norske lagene som fortsatt er med i nasjonesmesterkskapene - i dame- og mix-klassen - ligger endel under i sine kvartifnalekamper. Men disse kampene går over to dager, hele seks sett med 16 spill i hvert sett (96 spill totalt). Så håpet lever selv om de norske lagene møter sterk motstand som man jo må forvente i kvartfinalen i World Bridge Games. 

NORGE LADIES ligger 46 IMP under mot Sverige etter at de tapte de to første settene og vant det tredje.  Det var i en periode i det andre settet det gikk mest skeis. Da ble det på fire spill etter hverandre 0-44 IMP. Men det er ingen ting som tyder på at de norske på noen måte har gitt opp dette, og det viste de da de slo svenskene i de siste 16 spillene.

Norge Ladies, fra venstre: Ann Karin Fuglestad, Gunn Tove Vist, Torild Heskje, Pernille Lindaas, Maja Rom Anjer og Marianne Harding.

STÅ PÅ JENTER! 

NORGE MIXED møter en av favorittene i den klassen, Polen. Det var to jevne sett og ett sett hvor polakkene fikk et lite overtak. Etter 48 spill ligger Norge under med 26 IMP som ikke er særlig mye. Et par gode spill så blir det polakkene som føler presset! 

Norge Mixed, fra venstre: Ranja Sivertsvik, Kåre Bogø, Stian Evenstad, Nicolai Heiberg-Evenstad, Sofie Græsholt Sjødal, og Elisabeth Græsholt Sjødal

Hele bridge Norge heier. Dette kan godt gå veien!

Det svenske damelaget er svært merittert, og selv om det norske laget ble europamestre i år var kanskje svenskene hårfine favoritter før denne kvartfinalen. Men som sagt er denne kampen langt i fra over. Her ett spill som viser at svenskene kan være sårbare de og. Du kan kanskje se på det som en meldeprøve med kun Ø/V sine kort. 

Hva er beste meldesekvens med disse kortene? Syd er giver og passer, og Ø/V får melde i fred)

Det avhenger selvsagt av system, avtaler og vurderinger, men en kan jo se på det med begge hender vist for å forsøke finne en brukbar løsning. Når en ser kortene blir jo spørsmålet hva er beste utgang?

Det er vel ingen tvil om at 3NT er kontrakten, og syv av åtte Ø/V-par i kvartfinalen var i 3NT. Det er umulig å tape mer enn ett ruterstikk, to kløverstikk og evt. ett sparstikk. Ni stikk må nesten stå, og Rom Anjer - Lindaas for Norge var i 3NT hvor Maja fikk ti stikk, Norge + 430.

Det svenske paret som satt Ø/V kom inn i en Gazilli-sekvens. Det er 1 major - 1NT, så 2 kløver fra åpneren som er kunstig og viser 16+ HP. Det gir muligheter for både å finne ut om svareren har mer eller mindre enn 8 HP, og å finne eventuell trumftilpasning. Det gjorde de da de fant ruteren. Svenskene endte i 5 ruter. Den utgangen er mye mer usikker enn 3NT selv om det bare er to sikre tapere, de to stikkene N/S må få for de to minoressene. Og syd satt med kløver ess-dame som dermed kan løses ved å presse ut damen mot trumf. Det er imidlertid ett stykke til elleve stikk og ikke opplagt hva en skal satse på. Et hjertervalg kan også gå galt (finesse etter knekt fjerde hso nord, eller toppe tredje gangen som er rett om syd har knekten tredje). Det kan også ende opp med at spillefører blir avhengig av å tippe hvor spar konge sitter plassert. Ja, 5 ruter var mye mer ukomfortabelt. Da den svenske spilleføreren gikk bet i 5 ruter ga spillet 10 IMP til Norge som kom godt med for de norske jentene helt mot slutten av dagen i går.