Knokkeloppgjør i 5.runde

Ofte spisser det seg til og ender med knokkelkamp mellom Sunndalsøra BK og Heimdal BK i 5. eller 6. runde i NM for klubblag. Søndag skjedde det (5.runde) igjen.

Sunndalsøra BK 1 hadde hjemmekamp og stilte med Asbjørn Kindsbekken-Roar Voll og Ulf Tundal-Ole Berset. På Heimdal BK 1 sitt lag spilte Glenn Grøtheim-Petter Tøndal og Allan Livgård-Terje Aa. Ikke uventet ble det jevnt.

Her er et spill hvor min informant fra Sunndalsøra innrømmer de var heldige:

4 kløver og 4 ruter var kontrollmeldinger, og da syd viste ett Key Card over 4NT spurte nord om trumf dame med 5 hjerter. Syd viste med 5 grand at han har trumfdamen og kløver konge slik de spiller. 

Slemmen er knallhard, og det skyldes nok at syd meldte litt som om han hadde stjålet kortene da han sa 3 spar. Etter 1 hjerter og 3 hjerter fra Ø/V liker han dog kortene sine, alle poengene er i de tre fargene som må dekkes opp, og makkeren har nokså sikkert singel hjerter.

Lilleslem i spar er ikke så aller verst hvis trumfen sitter 3-2. Det kan også bli tolv stikk selv om spar sitter 4-1. Siden spar satt 3-2, og kløveren ordnet seg ble det en fet +1430 til notering. Dette klarte ikke Heimdal å kopiere da de spilte utgang, 13 IMP til Sunndalsøra som vant kampen med 14 IMP. Hadde også Sunndalsøra stoppet i utgang i dette spillet ville resultatet blitt 1 IMP seier til Sunndalsøra! Men hadde det blitt bet i 6 spar så ville det blitt laget fra Trondheim som var klart for 6 runde!

Noen bilder fra Winter Games

Må bare beklage at jeg her i bloggen (antagelig flere ganger) snakket om amerikanerne Rodwell-Mecstroth som Brogeland og Lindqvist sine lagkamerater da de vant Winter Games i Monaco forleden. Jeff Meckstroth spilte med Zia Mahmood. Unnskyldningen får være at makkerparet Meckstroth-Rodwell henger så tett sammen etter at de har spilt sammen og vært et dominerende par i verdenseliten i snart en mannsalder. Det er nesten som et navn, og de kalles jo Meckwell også av mange. Men Rodwell var ikke med. Heldigvis (?) er det vel ikke så mange amerikanere som leser min blogg... 

Zia spilte med en annen levende legende, Jeff Meckstroth

Så det var altså fargerike Zia denne gangen, men han snek seg unna bildene fra premieutdelingen. 

Boye og Espen flankerer en av bridgehistoriens største, Jeff Meckstroth  

Fin 3.plass til Rogne-Aasan i Australia

Trond Rogne og Baard Olav Aasan (BOA) hadde tatt turen fra Thailand til Gold Coast, Australia for å spille i Gold Coast Congress. Det ble ikke all verdens til resultater i de første turneringene, men i den siste av de store turneringene, Ivy Dahler Swiss Pairs, spurtet de voldsomt inn til en pen 3.plass.

Trond Rogne var fornøyd med sluttspurten

I denne turneringen var det IMP-beregning, og i slike store felt med ujevnt nivå gir utganger og spesielt slemmer enorme utslag. Her vurderte det norske paret godt:

Trond doblet nords 2 ruter – Multi (enten en veldig sterk NT-hånd, eller en svake 2 åpning i hjerter eller spar). Baard Olav hoppet til 5 ruter, og Trond la på til slem. Spar konge kom ut, og ikke unaturlig ble det til at spillefører tok ruterfinesse etter damen over syd. Han med sekskorts majorfarge (nord) er favoritt til å ha kortfarge i ruter. Finessen røk imidlertid da nord dukket opp med damen, men det var langt fra over fortsatt. Et par spar ble trumfet hos vest underveis og idet alle trumfene ble tatt oppstod en slags tosidig skvis hvor nord har blitt alene om å holde spar, og syd må holde kløver siden han satt med K-Q i den fargen. Ingen av dem kan derfor holde fire hjerter til slutt. Skvis var imidlertid unødvendig denne gangen siden hjerteren satt 3-3 fra start. Å melde slemmen ga godt betalt, 12 IMP.

Skvisen var ikke nødvendig denne gangen for BOA 

I hovedturneringen Gold Coast Teams ble det en populær seier til et lag som hadde med Renee Cooper, en 22-årig australsk dame som de siste par årene har vist et veldig stort talent. Hun spilte med australeren Kieran Dyke som har bosatt seg i England hvor han livnærer seg som bridgeproff. Kieran fortalte meg at dette var hans syvende Gold Coast finale, men det har vært en forbannelse i de finalene, han har aldri vunnet før han fikk seg en juniormakker! Hans første finale i denne turneringen spilte han det samme året som Renee ble født!

 Renee Cooper (22) - et kjempetalent! 

Brogeland-Lindqvist til topps i Winter Games!

Det ble kjempespennende i finalkampen i Monaco. MAHAFFEY (Brogeland, Lindqvist, Meckstroth og Zia) og VENTIN vekslet om å ledelsen helt til slutt. I det aller siste settet mistet MAHAFFEY ledelsen etter spill 3 og 4. Først tapte de en slem som Zia-Meckstroth meldte. Den var avhengig kun av at kløveren satt 2-2 eller en finesse gikk - en bra sjanse (det var enda noen små tilleggssjanser). 13 IMP ut da VENTINs par stoppet i utgang. Så var det Espen Lindqvist som bommet utspillet i mot en slem, uten at man kan si utspillet er direkte feil, før man ser alle kortene altså. Slik så det spillet ut:


Jeg er selv en ess-utspiller mot slem og velger veldig ofte å prøve det. Av og til blir det dog veldig galt, og dette var et sånt tilfelle. Da valget falt på spar ess i utspill føk slemmen hjem, og siden Zia-Meckstroth stoppet i 5 ruter ved det andre spillet ble det 13 IMP til i favør av VENTING. Hard kost, 26 IMP tapt på to spill etter hverandre, og det så litt skummelt ut. Resten av settet gikk imidlertid i favør av MAHAFFEY med 18-3, og kampen endte med seier til dem med 5 IMPs margin! 

Dermed har Brogeland og Lindqvist innkassert enda en stor internasjonal triumf og er definitivt å regne som et av verdens aller beste par, kanskje det beste akkurat nå?

ZIMMERMANN med Helness-Helgemo på laget tok seg av bronsefinalen, så det ble fire nordmenn på pallen i Monaco!

Alt av infromasjon fra mesterskapet, resultater, lagkamplisert, bulletiner osv. finner du her. 

 

 

Drama i Winter Games!

Etter at Boye Brogeland og Espen Lindqvist sitt lag (MAHAFFEY) kom seg videre etter en knepent gevinst i semifinalen finalen i Winter Games i Monaco måtte det bli en dramatisk finale mot lag VENTIN. Finalen pågår akkurat nå (fredag kveld) og vi kommer selvsagt tilbake med resultatet av kampen og spill. I semifinales slo VENTIN ut ZIMMERMANN med Helness-Helgemo. 

Begge de "norske" lagene til semifinale

Under Winter Games (Zimmermann Cup) i Monaco ble det som ventet jevnt og tøft i kvarfinalene. De to lagene med norsk innslag møtte naturlig nok knallgode motstandere siden dette var en kvarftinale i en meget sterk turnering, men de gikk begge videre, dog med små marginer.

MAHAFFAY med Brogeland-Lindqvist slo Nederland med 11 IMP, mens ZIMMERMANN med Helness-Helgemo vant over LAVAZZA med 8 IMP!

I Brogeland-Lindqvist sin semifinale tok nederlenderne ledelsen i siste sett, og da noen få spill gjensto trengte MAHAFFEY et gevinstspill. Dette var tredje siste spill:

Ved det bordet hvor Nederland var N/S ble kontrakten 4 hjerter, og det ble elleve stikk, +650.

Brogeland-Lindqvist hadde større amibsjoner og heiste seg opp i 6 hjerter med førstnevnte som spillefører - en hardmeldt slem. Det er en komplisert analyse i dette spillet, alt etter hva vest spiller ut og hvordan det går videre. Det som skjedde var at Brogeland fikk kløver ut fra vest til esset. En kløver ble stjålet i andre stikk, så ruter mot bordet. Vest stakk opp og fortsatte med ruter til kongen før damen ble forsøkt, men øst satte i trumfåtteren, og syd måtte stjele over med kongen. Nå satte Brogeland i gang med krysstjeling, og det endte opp med en sluttposisjon hvor øst ble sittende i mellom med 10-2 i trumf foran syds A-7, et trumfcoup!

Med +1430 til bokføring var det 13 IMP til MAHAFFEY og avansement til semifinalen etter at de to siste spillene ga minimalt utslag. Det norske paret var det eneste i de fire kvartfinalene som vant 6 hjerter.   

Nordmenn til kvartfinale i Winter Games!

I Winter Games i Monaco har de kommet frem til kvartfinalen, og to lag med norske spillere henger fortsatt godt med.

Boye Brogeland og Espen Lindqvist sitt lag (MAHAFFEY) møter NETHERLANDS RED i semifinalen, mens Tor Helness og Geir Helgemos ZIMMERMANN skal opp mot LAVAZZA. Disse oppgjørene vises selvsagt på BBO, og det kan jo bli riktig god underholdning!

DE BOTTON med Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen på laget tapte sin Round of 16 kamp med en nitrist margin, 0,2 IMP! Desimaler i IMP'ene skjer vanligvis bare når det er carry-over i bildet, men det var ikke tilfellet her. Vi har fått vite at det var en turneringslederavgjørelse (straffepoeng), men kjenner foreløpig ikke detaljene. I bulletinen som ble publisert etter tirsdagens spilling står det at de i skrivende stund ikke vet om det blir en appel på avgjørelsen.

Fra Round of 16 tar vi med et spill jeg ikke fulgte selv, men ble tipset av Tor Bakke (alltid bra for en blogger å få tips da man ikke kan følge med på alt hele tiden!).

Spillet er fra det siste settet i Mahaffeys kamp, og som så ofte før var det Boye Brogeland som var i ilden i et spennende spill, men det var motspilleren med yarborough (hånd uten honnørkort) som var den viktigste aktøren! Spillet viser med all mulig tydelighet at man ikke kan slappe av i motspillet selv om en har en tilsynelatende håpløs hånd.

Vest: Boye Brogeland

Øst: Espen Lindqvist

Brogeland og Lindqvist endte i 6 grand som skulle spilles av vest. Det var litt uheldig, for kontrakten er bedre om øst er spillefører. Ved de fleste andre bordene var 3 grand kontrakten, som regel spilt av øst, og da var det ganske enkelt å få tolv stikk, spesielt der spar kom i utspill fra syd. Det skjedde også ved det andre bordet i nordmennenes kamp.

Brogeland skulle altså spille slemmen som vest og fikk spar i utspill fra nord. Syd stakk knekten med kongen og fortsatte med spar.

Vi som ser alle kortene vet at det er tre kløverstikk å hente. Det ser imidlertid ikke særlig lyst ut fra spilleførers synspunkt etter at sparfinessen gikk galt, selv om det er visse muligheter for en hjerter/kløverskvis, om da ikke kløveren sitter så gunstig at det kan vinnes tre stikk i den fargen.

Brogeland prøvde en frekkis med hjerter dame fra øst. Syd vil ikke alltid dekke med kongen tynt tredje eller fjerde, for husk at han ikke ser vest sine kort. Hvis spillefører har ess-knekt blokk er det feil å dekke med konge tynt tredje eller flere. Her var det lett for syd å dekke med kongen, og esset vant stikket. Det fulgte ruter til knekten fulgt av det tredje sparstikket som Boye kastet sin lille hjerter på. Så spilte han kløver til knekten og esset. Alle ruterstikkene ble deretter innkassert.

Hvordan bør kløveren løses (beste sjanse teoretisk sett) etter at knekten har kommet på under esset?

Teorien om begrenset valg sier at knekt singel i kløver er mer sannsynlig enn dame-knekt blokk, og i så fall skal finessen tas over nord, men det blir med magert resultat denne gangen. Men nord kunne godt hatt singel hjerter og fem kløver, mens syd ikke usannsynlig kan ha startet med singel kløver og fem hjerter.

Nord burde kunne lese situasjonen og vite at makker startet med dame, knekt blokk i kløver. Han bør derfor kaste to kløver på femte og sjette ruter for å se ut som en mann som hadde startet med damen femte i fargen. Imidlertid kastet han en hjerter fra sin «verdiløse» hånd. Da ble det ikke alt for store problemer for Boye. Nord har på dette tidspunktet vist tre spar, to hjerter og fire ruter og kan derfor ikke lenger ha fem kløver fra start! Altså må syd ha igjen en kløver, og han ville selvsagt ikke lagt knekten fra knekt-liten. Så da Boye spilte kløver til kongen ramlet damen, og nordmannen fikk det siste stikket på kløver 9, soneslem til bokføring, og 13 IMP til MAHAFFEY!

Down Under: Ungdommene tar over!

Mens store deler av verdenseliten spiller den prestisjetunge Winter Games i Monaco spilles det selvsagt bridge andre steder også, for eksempel i Surfers Paradies (Gold Coast) Australia.

De fleste vil vel si det er svært hyggelig når unge spillere kommer opp og setter oss «gamlingene» på plass. I den første hovedturneringen, Bobby Richman Pairs (regnet som det australske parmesterskapet) var det to veldig unge spillere som vant.

Matt Brown fra New Zealand og Johnno Newmann fra Australia spilte sammen for første gang. De var i teten i finalen hele veien og vant til slutt ganske klart foran amerikanske Michael Rosenberg som har vunnet flere VM titler og så mange amerikanske titler at han neppe har tellingen selv en gang, og engelske Ross Harper (bosatt i Australia) som også har en VM tittel for seniors på CV’en.

Brown er kun 21 år, men har allerede fått sitt gjennombrudd i internasjonal sammenheng i bridge-OL 2016 og Bermuda Bowl 2017. Populært kallenavn for den talentfulle ungdommen er "Ginger-Helgemo", antagelig litt pga. noen likhetspunkter med hensyn til bridgen han spiller samt hans hårfarge. (Matt til venstre på bildet) 

Makkerparets alder til sammen er ikke i nærheten av undertegnedes…

Denne parturneringen over tre dager er litt spesiell med en relativ kort kvalifisering (denne gangen for 190 par) hvorav kun 28 går til A-finalen – et nåløye. De som ikke klarte å komme seg dit ble plassert i B-finale, C-finale osv, alle gruppene med 28 par, ned til den siste puljen som var G-finalen.  

For meg og min makker Michael Ware gikk det fint i kvaliken, men i A-finalen var det lenge et slit. En bra sluttspurt førte oss dog oppover på listen, og det ble 5.plass til slutt.

Norske Bård Olav Aasan og Trond Rogne er på plass i Surfers Paradise. De spilte godt i kvaliken og kom seg til A-finalen. Der lå de mesteparten av tiden bra an og lå lenge klart foran oss for eksempel. I motsetning til oss stivnet de litt på oppløpet og endte til slutt som nr. 20. Gold Coast Congress fortsetter tirsdag med lagturneringen samt flere sideturneringer. Resultatsiden for mesterskapet finner du her.

Winter Games: nordmenn i toppen

I Monaco ble kvalifiseringen i hovedturneringen Zimmermann Cup avsluttet mandag. Det er nordmenn på alle lagene som ble nr. 1 til 3. 

MAHAFFEY med Brogeland-Lindqvist vant kvaliken foran DE BOTTON som har med Hoftaniska-Charlsen. ZIMMERMANN kom på tredjeplass, og på det laget spiller som vanlig Helness-Helgemo. 

Av de 78 lagene går de 16 beste videre til sluttspillskamper (knock out).

Listen over de 16 beste:

 

Mesterskapssiden med flere detaljer, resultater, bulletiner, butler osv. finner du her.

 

Brogeland-Lindqvist sitt lag leder!

I European Winter Games i Monaco leder det norske paret Brogeland-Lindqvist sitt lag etter 10 av 15 runder i kvalifiseringen. Det er 16 lag som går videre til sluttspillet, ikke 8 som feilaktig ble meldt her i bloggen forleden (rettet opp i forrige innlegg).

Det norske paret spiller på det sterke proff-laget MAHAFFEY som har med amerikanske Meckstroth-Rodwell og Zia Mahmoud og de er såklart et av de store favorittene i mesterskapet. 

På andreplass så langt ligger engelsk/norske lag DE BOTTON hvor Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen og halvnorske Artur Malinowski spiller. DE BOTTON slo forøvrig MAHAFFEY i en jevn kamp.

I siste runde lørdag meldte Brogeland og Lindqvist enkelt og godt i dette spillet:

Slemmen er glimrende, avhagig av at enten ruter eller hjerter konge sitter i saks, omtrent 75% sjanse. Da begge de røde kongene satt velplassert ble det tretten stikk og +1460.

Ved det andre bordet kompliserte Ø/V det hele litt da Meckstroth (nord) og Zia var agressivt med:

Da vest tok ut i 5 spar ble det sluttkontrakten, tretten stikk der også og 13 IMP til MAHAFFEY. I 5 kløver doblet er det et lite blodbad, det kan se ut som om forsvaret der kan få takk i åtte-ni motspillstikk! Det er i så fall 14 eller 1700, og om han hadde blitt spillende der og sluppet med "kun" 1400 ville det fortsatt vært 2 IMP vunnet! 

2nd European Winter Games

Størstedelen av verdenseliten er på plass i Monaco for å spille 2nd European Winter Games.

Hovedturneringen er ZIMMERMANN CUP hvor hele 78 lag fra 26 nasjoner deltar, og seks av dem er norske, eller har norsk innslag.

Best av de norske etter første dag er Brogeland-Lindqvist som spiller på profflaget MAHAFFEY. De ligger på andreplass, mens ZIMMERMANN med Helness-Helgemo innehar fjerdeplassen etter fem kamper. Det skal imidlertid spilles 15 kamper i kvalifiseringen før 16 lag er kvalifisert for sluttspillet.

Alle resultatene, bulletiner osv. finner du her.

Landslaget er klart (åpen klasse)

Etter at to par ble tatt ut for en stund siden har kaptein Vennerød nå tatt ut det tredje paret på laget til EM i åpen klasse i sommer. Boye Brogeland - Espen Lindqvist og Nils Kåre Kvangraven - Ulf Tundal ble først tatt ut, og nå har altså laget blitt komplett ved at Terje Aa - Allan Livgård ble tatt ut. 

Dette ser ut som et sterkt og solid lag, og vi tror Norge har en god sjanse til å klare en topp-5 plass i EM som i så fall kvalifiserer Norge til VM 2019 (Bermuda Bowl).

Allan og Terje ble det tredje paret på EM-laget, åpen klasse 

Småkort til besvær (m/video)

Mens norske bridgespillere avgjorde fordelingen av medaljer og opp/nedrykk i divisjonssysystemet spilte jeg en turnering som oppvarming før Gold Coast Congress som starter i Surfers Paradise i Australia i helgen. 



Surfers Paradise/Gold Coast - ingen dum destinasjon for ferie og bridge!

Jeg tar med et par spill fra turneringen forrige helg hvor slemspill ble avgjort bl.a. av noen småkorts plassering. Det fortelles i en video (ca. 18 min.).

I ett av de spillene omtales en konvensjon som kalles Kokish, oppfunnet av kanadieren Erik Kokish. Konvensjonen brukes etter 2 kløveråpning for å melde mer kontrollert de gangene åpneren har minst 25 poeng og balansert hånd, hender som mange må melde 3 grand med etter 2 kløver og svaret 2 ruter, en måte å melde på som tar veldig mye melderom. De som ikke er så kjent med denne konvensjonen kan lese mer om den her. 

 

Spill fra seriehelgen

Vi tar med et par dramatiske spill fra den siste kampen i 1.divisjon.

I vår toppserie er nivået jevnt og høyt. Det er mye god bridge, men av og til går det galt også for dem som spiller på dette nivået, noe vårt første spill i dag forteller alt om.

Boye Brogeland og Espen Lindqvist er det ubestridte topp-paret av de norske parene som spiller mye internasjonalt. Når de sitter i flyten, og det er ikke sjelden, er det veldig tungt å spille mot dem. Her er et par spill hvor det meste gikk galt for motparten, og det var Tom Johansen og Lasse Aaseng som fikk juling i denne runden. Riktignok var det første eksempelet temmelig selvforskyldt, og et eksempel på hvor galt det kan gå om det bommes i Blackwood-situasjoner. Spillet førte til en av de største utbetalingene i helgen.

Syds 2NT-svar var Stenberg, utgangskrav med minst firekorts støtte, og nords 3 ruter var naturlig. Jeg vet ikke hva 3 hjerter og 3 spar var (kanskje 3 hjerter var spørsmål om singelton, eller 3 hjerter kun var hvilemelding og 3 spar kontrollmelding), men 4 ruter var antagelig (?) cuebid. Og da nord gikk i 4 NT og fikk ett eller fire Key-Cards gikk det fryktelig galt, for nord trodde åpenbart at syd hadde fire og satset på storeslem! Riktig melding ville vært 5 hjerter over 5 ruter, og da skal syd selvsagt melde videre om det er fire Key-Cards han har. 

En kan kanskje diskutere syd meldinger også. Jeg tror at et godt prinsipp er at den som melder Stenberg som oftest bør melde 4 i majorfargen neste gang om han har minimum for 2NT-svaret. Og det har syd, flat fordeling er det også. Men syd likte nok ruterhonnørene sine mot makkerens ruterfarge, og da syd viste interesse ble nord litt for ivrig med sin fordelingshånd. Idet nord meldte 4NT er spillet ødelagt allerede da det er en bet i 5 hjerter. Da trauet kom tilbake til Brogeland og nord hadde meldt 7 hjerter mente han at nok var nok, og doblet med sine to ess. Lite visste han at også makkeren hadde ett stikk! Storeslem meldt frivillig med kun to av fem Keycards er vel en liten rekord, og det kostet da også fortjent -800.

Sælensminde-Hauge stoppet i 4 hjerter og tok elleve stikk da forsvarets sparstikk forsvant etter spar knekt ut som fikk løpe til nords dame, +650 til N/S. Spillet ga dermed 16 IMP til lag Hauge.

I det neste spillet vi tar med var Johansen-Aaseng uheldige etter at Brogeland viste friske takter.

Med syd som giver og N/S i sonen hørte Brogeland syd åpne med svake-2 spar. Ville du meldt nå?

Slike 7-4 hender kan være enormt spillbare om det er tilpasning. Brogeland liker slike håndtyper, og her knallet han til med 4 hjerter på direkten! Meldingsforløpet fortsatte slik:

 

Til sammenligning kan fortelles at ved det andre bordet gikk meldingene 2 spar fra syd, 3 hjerter innmelding fra vest, 4 spar fra nord og dobler fra øst med pass rundt. 

Brogelands friske 4 hjerter-melding fungerte bedre da hele spillet så slik ut:

Hauges 4 spar doblet ved det andre bordet gikk en bet, N/S -200.

Ø/V hadde altså en enorm dobbeltilpasning i de røde fargene. I 5 hjerter som nord naturlig nok doblet var det elleve toppstikk, og da spillefører slapp med bare en trumftaper ble det sogar doblet overstikk, +750 til Ø/V, og 11 IMP til lag Hauge på deres vei mot gullmedaljer. 

Gull til lag Hauge

I toppserien (1.divisjon) tok lag Hauge (Rogaland 1) kommandoen utover den siste spillehelgen og vant nesten 12 VP foran nr. 2.

På vinnerlaget spilte Rune Hauge, Erik Sælensminde, Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Erik Berg og Christer Kristoffersen.

Sølv gikk til Hordaland 1 (Hoftaniska, Charlsen, Helness, Helness og Svendsen).

På bronseplassen finner vi Østfold og Follo 1 med Thoresen, Stabell, Ovesen og Høyland. Den tunge veien ned i 2.divisjon i neste sesong må tas av Buskerud 1 (Smith), Oslo 1 (Lillevik) og Nord Trøndelag 1 (Flakstad).

Seriemestre: f.v. Brogeland, Lindqvist, Berg, Sælensminde, Hauge og Christofferesen

Fra de tre puljene i 2.divisjon går vinnerne opp i toppserien.

I avdeling A ble det dobbelt til Hedmark og Oppland krets med et Oslo-lag på 3.plass. Opp i førstedivisjon går laget som består av Bartnes, Morken, Andersbakken, Bogø, Lunna og Forfot.

I avdeling B vant Sør-Trøndelag 1 foran Hordaland 2 og Lofoten og Vesterålen 1 ble nr. 3. Sør-trønderne som blir å finne i toppserien neste år er Langen, Skjetne, Bjerkset, I. Berg og A. Helgemo.

I avdeling C vant Oslo 2 foran Nord-Trøndelag 2 og Haugland 1. Oslo-laget som spiller i 1.divisjon neste sesong består av Fodstad, Aarebrot, Sæterdal, Halderaker, Bang, Hagen og Anjer.

Vi kommer tilbake med noen spill fra helgens spilling i neste innglegg.

Alle resultater, spillfiler og butler finner du her.

 

 

SERIEMESTERSKAPET avsluttes i helgen

I helgen skal seriemesterskapets første- og andredivisjon avgjøres.

I toppserien er det Østfold og Follo (Thoresen, Stabell, Høyland og Ovesen) som leder etter seks av elleve kamper. Bak dem følger Rogaland 1 (Hauge) og Midt-Trøndelag 1 (Grøtheim), men det er også flere andre lag som er på skuddhold skulle lederlaget slå litt av på farten i helgen.

Toppserien er rekordjevn med kun 19 VP mellom lederlaget og Møre og Romsdal på sisteplass. Møre og Romsdal vant (!) i forrige sesong. At de foreløpig ligger sist sier alt om hvor jevn toppserien er, det er litt sånn «alle slår alle».

Så det tegner til å bli spennende i helgen, både medaljekampen og den vanlige, desperate kampen for å unngå nedrykk.

Andredivisjon (tre puljer) spilles samtidig, mens alle puljene i tredje- og fjerdedivisjon avsluttet sitt seriemesterskap forrige helg. Alle resultater fra de puljene, med butler og spillfiler finner du her.

I bridge på så høyt nivå som 1.divisjon er min oppfatning at de som spiller best over tid som regel også får flest poeng. Vinnerne fortjener det. Men det er ikke sjelden at kamper avgjøres pga. av store svingspill, og utfallet i de kan ofte være litt tilfeldig. Her er et «dramaspill» fra serie-helgen før jul, siste kamp:


Som du ser er det formidabel tilpasning i begge retninger. Da blir det som regel noen friske meldingsforløp. Resultatene svingte fra 6 spar doblet Ø/V med tre bet, +800 til N/S, via mange 5 kløverkontrakter N/S som ble vunnet, og noen 6 kløverkontrakter med bet, til to par som spilte og vant 5 spar med elleve stikk, +650 til Ø/V. Som kjent er det som oftest ingen god ide å spille til dobbeltrenons i motspill mot trumfkontakter. Her var det den sjeldne varianten at mot øst sin 5 spar ble et «uskyldig» utspill av kløver ess fatalt, for det var til dobbeltrenons! Da kunne spilleførerne stjele hos øst og kaste en ruter fra vest. Dermed ble det kun to tapere så lenge trumfen ble spilt for kun en taper, N/S fikk kun for ruter ess og ett stikk i trumf.

FJERDE FARGE KRAV (opplæringsvideo)

Dagens blogginnlegg inneholder en link til en video jeg har laget. Det er mitt første spede forsøke på en sånn screen-recording, så det er ikke noen avansert greie, men mer som en opplæringsvideo som omhandler FJERDE FARGE KRAV. Det er en enkel power-point presentasjon og noen eksempler på spill fra praktisk bridge som vises på BBO.

Forhåpentligvis kan det bli bedre videoer etter hvert når jeg har lært meg det ordentlig og fått litt trening i å være moderne . I første forsøk var fungerte ikke linken…her er det litt prøving og feiling, men nå tror jeg den skal funke.

Gjennomgangen er nok først og fremst for dem som ikke er så kjent med 4.farge krav, eller som bruker det og kanskje ikke har tenkte gjennom alt med de videre meldinger osv. Jeg er jo klar over at mange bruker XYZ, en god og mer omfattende konvensjon enn 4.farge som jeg snakker om her, men likevel kan det være noen tips her for noen og enhver.

Lydkvaliteten er kanskje ikke så bra heller, men det fungerer godt hvis man har høytalere, i alle fall her på min laptop som er koblet til høytalere. Videoen som varer i 23 minutter finner du her.

GeO blir moderne?

Skal GeO også bli moderne nå?

Vel, bare litt i så fall. Men inspirert av Stoffers (Christer Kristoffersen) og andre (bl.a australeren Pete Hollands) sine glimrende blogginnlegg med videoer har jeg bestemt meg for å forsøke å lage noen slike selv. Det jeg har sett av slike videoer sier meg at dette er bra saker, og mitt inntrykk er at publikum liker det.

Denne bloggen vil dog fortsatt i hovedsak være en tradisjonell tekst blogg, men for å ikke være helt fossil så vil jeg altså av og til poste noen videoer. Mine vil imidlertid neppe bli veldig avanserte, og sjansene for noen Oscar nominasjon for min "filmproduksjon" vil garantert bli absolutt null...  

Jeg håper på å få til noen slike instruktive videoer ganske snart. I dag skal jeg imidlertid fortelle et spill fra en lokal lagturnering forleden. 

INSTRUKTIVT SPILL (og litt matte)

Da blindemann kom opp så spilleførerne i en 4 hjerterkontrakt med det samme at det handlet om å løse ruteren:

 

Det var noe mer i dette spillet enn ruterbehandlingen, og det kommer jeg tilbake til etter at vi ser på ruterfargen isolert. Det var en taper utenom ruteren, og det handlet om å unngå to rutertapere. Hva er riktig spill i ruterfargen isolert sett?

Det er to muligheter:

Satse på esset foran.

Ta en dobbelfinesse i ruter (forutsatt at det er nok overganger til å komme seg over til nord nok ganger).

Hva er best?

Dette blir litt matte. 

Hvis liten til kongen er riktig må esset sitte foran, og det er en 50% sjanse.

Liten til nieren (eller tieren) ryker som regel til knekten eller damen. Hvis en senere går over til nord og spiller liten til tieren lykkes det om øst fra start satt med ENTEN knekten eller damen. Å spille på ett av to kort hos øst (damen eller knekten) heller enn satse på ett bestemt kort hos øst gir mye bedre sjanse (ett av to kort en bestemt plass gir ca. 75% sjanse). Så dobbelfinessen er klart beste sjanse her. I tillegg til enten knekten eller damen hos øst vinnes også med både dame og knekt hos øst (det hjelper ikke han å legge i en stor en første gangen, det hjelper bare spillefører til å unngå to rutertapere uten noe som helst valg).

Men det var altså mer i dette spillet (som det som oftest er) enn rutefargen isolert, altså ikke bare matte. Slik så hele spillet ut (Ø/V hadde ikke meldt, giver syd, alle i sonen):

  

Syd var altså i 4 hjerter. Vest spilte ut kløver 4 til østs konge. Øst forsøkte esset i andre stikk, og syd stjal. 

Det handler som sagt om å unngå to rutertapere. Når du ser alle kortene er sevsagt ikke det så vanskelig. Og den korrekte ruterbehandlingen vi gikk gjennom vil også fungere i dette tilfellet. Men ved bordet vet ikke spillefører hvordan det sitter, og det er da alltid et ekkelt valg i sånne spill. Spillefører vil dessuten også forsøke å få til noe om det sitter verre, for eksempel hvis vest har "alt" i ruter (AQJ).

Etter denne starten er det en mulighet for å unngå rutervalget. Spillefører må imidlertid ikke spille på noe som ødelegger muligheten for å spille ruteren korrekt (for eksempel forkludre overgangene så han ikke får spilt ruter to ganger mot syd).

Tre trumfrunder er nødvendig for å ta ut forsvarets trumf. Da har han kun en trumf igjen på begge sider. Så kan spillefører forsøke å eliminere sparfargen. Han tar for esset, kongen og spar til damen (hvis han spiller fire runder spar blir han inne på hånden, og det er ikke bra siden han i utgangspunktet ønsker å spille to ganger ruter mot syd). Siden vest ikke har en fjerde spar har han plutselig ingen frikort lenger, han sitter igjen med kun ruter og kløver. Dette er igjen:

Inne hos nord på spar dame spilles ruter, og syd dekker østs kort billigst mulig. Nieren krever her damen, og vest er innspilt. Han må spille ruter tilbake, eller kløver som er til dobbeltrenons og kan trumfes hos nord mens en rutertaper forsvinner fra syd.

Merk at i denne sluttposisjonen ville spillefører vunnet 4 hjerter selv om vest sitter med AQJ i ruter! Men om det sitter slik kunne forsvaret betet kontrakten med ruter tilbake fra øst i andre stikk, dog ikke noe opplagt utspill da øst ikke vet at syd har singel kløver. 

Ved noen bord kom ikke kløver i utspill. Enkelte spilte ut spar og andre spilte ut trumf. Da har spillefører et helt sikkert spill uansett hvordan sparfargen sitter. Trumfen tas ut, så fire runder spar med kløveravkast (!) fra nord. Så, med 1-1 i kløver spiller han kløver. Samme hvem som kommer inn må de åpne ruteren, eller spille til dobbeltrenons. Hvis vest kommer inn er det selvsagt helenkelt, og hvis øst kommer inn må han spille ruter. Med bare ruter og trumf igjen hos både nord og syd dekker syd østs ruter billigst mulig, og vest blir innspilt på lignende måte som i det siste diagrammet. Også da vinnes 4 hjerter selv om vest har AQJ i ruter!

Noen få gikk bet i 4 hjerter etter å ha spilt ruter til kongen og esset fulgt av ruter dame da det skjedde i en situasjon hvor vest hadde frikort i spar, og øst senere måtte få for ruter knekt . De fleste vant 4 hjerter, men ikke alle tok med seg det fine innspillet som kunne ført til +620 selv om vest satt med "alt" i ruter.