USA: Knepent tap for Brogelands lag

VANDERBILT

Etter å ha sneket seg videre i en jevn og tett kamp i forrige runde var det slutt for lag ZELIGMAN med Boye Brogeland på laget i Round of 16. De ledet med 8 IMP før det siste settet, men denne gangen tippet det i motpartens favør og det ble tap med 14 IMP mot lag MITTELMAN.

Dermed er alle norske ute av den mest presitsjetunge turneringen, men det er flere mesterskap å delta i nå i helgen. 

Bulletiner og resultater fra det amerikanske vårmesterskapet kan du finne her.

I neste runde (kvartifinalen) møtte Brogelands overmenn MITTELMAN det italianske storlaget LAVAZZA. For dem spiller som kjent danske Dennis Bilde. I det tredje settet tok LAVAZZA over og opparbeidet seg en stor ledelse. Et av spillene som bidro til det var dette som først var en meldeprøve, deretter et valg i spilleføringen:

   

Som øst med N/S i sonen og Ø/V utenfor hørte Dennis nord åpne med 1 ruter. Hva ville du meldt nå?

Det kan jo være en sparkontrakt i dette spillet, men håndtypen og soneforholdene taler mot en høy sperremelding i kløver. Det skal ikke så mye spartilpasning til hos makker før for eksempel 5 kløver kan vinnes, og det kan godt være en god stamp, for motparten kan jo godt ha et høyt spill her. 

Ved begge bord meldte øst 5 kløver direkte, og ingen hadde noe å tilføye. Mot Bilde kom ruter 9 ut fra syd, og dette er hva dansken fikk se:

 

Nord vant utspillet med ruter konge og fortsatt med esset som øst trumfet mens syd fulgte med en liten ruter.

Det handler om sparfargen hvor det med noen sitser kan unngås to tapere. Det kan spilles liten til knekten i håp om at syd har Kx eller Qx slik at honnøren faller andre gangen under esset. Om syd har K-Q-x går dette også bra. Men det er vel sannsynlig at nord som hadde åpnet har minst en sparhonnør. Det er imidlertid en sparvariant som trolig er bedre i denne settingen, tieren fra øst. Da får han med seg honnør dobbel bak, og det løser seg enkelt om nord har honnør-10 dobbel (hvis syd da dekker faller jo tieren). Dessuten kan den sparvarianten løse fargen med en taper også om nord har singel tier eller singel honnør. Bilde spilte slik, og jeg tipper han trodde det var sannsynlig at nord hadde lang ruter (og det hadde han, sekskorts farge) og derfor ikke hadde lengden i spar.

Spar 10 ble dekket med kongen fra syd og esset vant stikket. Bilde trumfet seg hjem i hjerter og spilte spar til sekseren som krevde damen fra nord. Syd hadde altså K-9-x fra start og nord Q-x. Dermed var det elleve stikk til bokføring, +400 til LAVAZZA.

Ved det andre bordet bommet spillefører sparen da han spilte liten til knekten og damen, og senere måtte han tape ett stikk til i spar. Spillet ga følgelig 10 IMP til LAVAZZA. 

 

 

USA: Dramatisk da Brogeland gikk videre

Det er svært mange sterke lag med i lagturneringen Vanderbilt, hovedturneringen under det amerikanske vårmesterskapet i Memphis, USA.

Allerede i andre utslagsrunde (Round of 32) møttes i flere kamper lag som (begge) godt kunne vært medaljekandidater i et VM.

Australske Tony Leibowitz og hans tre norske «leiesoldater» (Bakke, Grude og Erichsen) kom seg videre til andre runde, og der møtte de WOLFSON (USA), et lag med velkjente storspillere. Det (nesten) norske laget ledet med 11 IMP før det siste settet, men tapte til slutt med 18 IMP.

Førsteseedede FLEICHER gikk seg på en mine og ble slått ut av PAVLICHEK (seedet som nr. 33).

RÅSPENNENDE KAMP FOR BROGELAND

Boye Brogelands ZELIGMAN møtte et amerikansk-polsk lag, KASLE, alle polakkene kjente stjernespillere. Det ble en tett og jevn kamp. KASLE ledet mesteparten av tiden, og da vi fulgte siste sett måtte Broglands lag snart få seg et gevinstspill, det begynte å bli få spill igjen!

Det skulle bli en kamp som nesten minnet litt om fotballkampen mellom Norge og Sverige forleden.

Da det var igjen ti spill ledet KASLE med 13 IMP.

I det neste spillet var det et visst håp da Boye og hans makker Steve Beatty fant toppkontrakten:

La oss si du havner i 4 spar som nord uten at motparten har meldt. Øst spiller ut to store hjertere og fortsetter med en tredje hjerterrunde som vest stjeler. Han skifter til en minorfarge, og det er kommet til spillets kritiske punkt, sparvalget.

Hvordan ville du spilt sparen etter denne starten?

Det er sannelig ikke så lett å spille spar ess og ta finessen gjennom øst som har vist fire hjerter mens vest har vist to hjerter. Ofte er det jo vest som da har trekorts spar. Et veldig vanskelig valg.

Siden Brogeland-Beatty i stedet for 4 spar fant 3 grand var utgangsbonusen sikret og håp om gevinstspill idet spillet litt senere skulle spilles ved det andre bordet . Beatty noterte hele elleve stikk etter et litt svakt motspill og de hadde +660 på blokka før spillet skulle spilles ved det andre bordet. Men polakkene fant også frem til 3 grand de også! Uavgjort spill, og spillet viser det høye nivået i disse kampene.

Et par spill senere kom endelig en «scoring» for lag ZELIGMAN:

6 kløver var ganske lettspilt, ruterfargen ble godspilt med en stjeling hos nord, +1370 til Boye og makkeren. Denne slemmen fant ikke N/S ved det andre bordet. Dermed var det 13 IMP til ZELIGMAN, og stillingen var 84-84 med syv spill igjen å spille.

Neste spill ble avgjort av hvem som fikk kontrakten, vest eller øst:


Med Boye sine lagkamerater Ø/V ble delkontrakten i 2 grand spilt av vest. Nord spilte ut liten hjerter, og dermed hadde spillefører en stopper ved å legge lavt fra bordet (øst). Det gjorde han og kunne raskt notere +120. 

Mot Brogeland-Beatty ble øst spillefører i 3 grand. Beatty (syd) spilte ut liten hjerter til Boye sin konge. Hjerter knekt tilbake «drepte» effektivt Ø/V sin potensielle hjerterstopper. N/S hadde fire hjerterstikk og to ess, +50 til ZELIGMAN som plutselig ledet kampen med  5 IMP!

Et av de siste spillene kunne kanskje se litt skummelt ut da Brogeland-Beatty (det ble spilt en god del hurtigere ved deres bord) spilte 4 spar med tretten stikk. Med den snille sitsen var det alltid mulig å få tretten stikk, men det var ikke noen slem egentlig. Kunne polakkene ved det andre bordet likevel melde den knallharde slemmen med kun 29 HP til sammen og kun 5-3 tilpasning i spar?

Innimellom der fant Brogeland-Beatty en lekker 3 grand hvor det godt kunne blitt bet om de hadde meldt 4 spar på 6-2 tilpasning. Brogeland tok ti stikk, +630. Kampen kunne ha blitt mer eller mindre avgjort der hvis KASLE sitt N/S par gikk seg beit i 4 spar. Men så sannelig, polakkene fant også 3 grand i det spillet, og der ble det litt mirakuløst hele elleve stikk og 1 IMP gal vei!

ZELIGMANN foran med 4 før «slemspillet» jeg nevnte. Tøffe tak må man ha lov til å si…

Men det var ikke noe slemspill, bare snill sits og god tilpasning som gjorde at det kunne bli så mange stikk. Polakkene spilte også 4 spar, og da spillefører ved det bordet ikke fikk noe heldig, hjelpende utspill og spilte litt i overkant safe fikk han kun elleve stikk, 2 IMP til SELIGMAN som ledet med 6 IMP før de to siste spillene.

I det nest siste spillet meldte Brogeland-Beatty denne knallharde utgangen:

Beatty fikk trumf ut, og da slapp han å gjette den fargen i alle fall. Han spilte i andre stikk hjerter, vest la lavt og Beatty la….kongen. Da var det umulig å få nok stikk og utgangen gikk en bet, -100.

Hvis han tar hjerterfinessen får han ett stikk til i den fargen og da er det veldig nære…men altså, en bet og spillet kunne bli avgjørende.

Kwiecien (KASLE) stoppet i 2 spar. Nå var det slik at om han vant ti stikk ville KASLE være ett imp foran. Med ni stikk ville det være uavgjort i kampen, og om han kun fikk tak i åtte stikk ville ZELIGMAN være ett imp foran før det siste spillet! Kwiecien (en tidligere verdensmester for par!) visste ikke at de to ekstra stikkene i 4 spar i spillet forut var veldig kostbare. Og han visste heller ikke at om han tryllet ti stikk her så ville det kunne avgjøre kampen! Igjen spilte han veldig safe og noterte kun +110. Spillet ga dermed 5 IMP til KASLE, ett for lite til uavgjort, to for lite til å gå forbi!

Spill 30 (det siste) var et standard spill i 3 grand, men Kasle sin spillefører fikk maks (+660). Det så imidlertid ut til å være plankekjøring. ZELIGMAN var altså 1 IMP foran før siste spill! Det ble ingen dramtikk der, +660 ved begge bord og uavgjort spill.

Dermed vant Brogelands lag kampen med ett fattig IMP! (uoffisielt, dette er skrevet i det kampen avsluttes og resultaten er ikke bekreftet) Hvis polakken i den vanlige utgangen 4 spar med 29 HP hadde tatt de tretten stikkene som var der ville resultatet vært at det andre laget vant med 1 IMP! 

ZELIGMAN møter lag MITTELMAN (seedet som nr. 12) i neste runde, Round of 16.

USA: Stornes tapte for overmakten.

SPRING NATIONALS, Memphis

I Round of 64 i Vanderbilt ledet lag Stornes (Stornes, Nilsen og Fuglestad x2) klart etter første sett mot et sterkt profflag. Og de ledet fortsatt halveis i kampen mot lag PSZCOLA (Pepsi, Blass, Nowosadzki, Kalita, Brink og Drijver). Men i siste halvdel av kampen ble det alt for tøft og det norske laget ble slått ut. Lag SÆLENSMINDE måtte også se seg slått i Round of 64, de også tapte for et meget sterkt lag. 

Boye Brogelands lag ZELIGMAN hadde imidlertid ingen problemer mot norske lag HANSEN og var vinnere etter tre sett av fire da nordmennene ga seg vel 100 IMP under. I Round of 32 møter Brogelands lag KASLE som har tatt ledelsen etter to av fire sett (20 IMP).

Grude, Bakke og Erichsen gikk videre!

Australske Tony LEIBOWITZ har satt sammen et lag som består frouten av han selv tre nordmenn, Tor Eivind Grude, Christian Bakke og Espen Erichsen (bosatt i England). De møtte også sterk motstand i første utslagskamp, men vant ganske klart selv om det buttet litt mot slutten. I Round of 32 har de tatt ledelsen med 15 IMP etter to av fire sett mot lag WOLFSON.

Også mine ("til daglig") lagkamerater i New Zealand, Michael Whibley og Matt Brown kom seg videre med lag HYATT (en argentiner og noen indere). Men de rente seg på andreseedede NICKELL i Round of 32 og ligger ganske klart under halvveis.   

Utspillsprøve

 

Her kan du prøve deg på et utspill fra finalen i parturneringen tidligere i uken. Du sitter nord og skal spille ut mot 4 hjerter.

Å treffe riktig utspill kan være litt "bingo". Mange spiller ofte trumf ut når de ikke vet hva de skal gjøre. Jeg er ikke noen trumfutspiller, og spesielt ikke når jeg har singelton trumf og makker kanskje har lengde som jeg muligens ruller opp med trumftuspillet. Her er hva Barry Rigal skrev om trumfutspill da han skrev om dette spillet i bulletinen: "Spill ut trumf, sier de. Men det er vel en av de "reglene" som er riktig like ofte som at en klokke som har stoppet viser riktig tid".

Så heller ikke Rigal valgte trumf ut her. Det skulle han gjort, for da hadde han vunet parturneringen i stedet for å bli nr. 2...

La oss si du spiller ut ruter konge, et ganske normalt valg. Slik ser hele spillet ut:

 

Etter ruter konge i utspill kan ikke kontrakten betes. Spillefører vant med ruter ess og spilte spar. Nord stakk med damen og skiftet til trumf til syds tier og esset. En spar ble trumfet og ruter knekt spilt fra bordet. Hvis syd trumfer med damen kan vest kaste kløvertaperen sin. Syd kastet imidlertid en kløver og det gjorde vest også. Nord vant med ruter dame og spilte kløver. Men nå kunne spillefører stikke med esset, trumfe en kløver og så trumfe en spar til. Alt var is og brus idet spar ess kom på. Forsvaret får kun ett stikk til, for trumfdamen.

Og joda, det eneste utspillet som beter denne utgangen er trumf!

 

 

Vanderbilt, NÅ. Stornes leder mot PEPSI!

I det amerikanske vårmesterskapet er mandag kveld norsk tid 1. runde i den prestisjetunge lagturneringen Vanderbilt halvspilt. Kampen fortsetter utover ettermiddagen og kvelden amerikansk tid. 

Lag Stornes (seedet som nr. 57) har storspilt så langt i kampen deres mot PSZCZOLA som er et av favorittlagene (8.seedet). Helge Stornes, Katja Nilsen, Ann Karin og Ole Fuglestad leder etter to sett av fire med 22 IMP mot velkjente Pepsi og et lag med proffer, bl.a. de nederlandske verdensmestrene Brink-Driver. Det blir spennende å se om det holder helt inn for "de norske underdogs"!

Også Christian Bakke og Tor Eivind Grude gjør det bra så langt. De spiller på et lag med en australsk sponsor (Tony Leibowitz, laget seedet som nr. 49) og leder sin kamp klart mot et lag som er seedet som nr. 16!

For lag Hansen som jeg i forrige innlegg nevnte skulle opp mot Brogelands profflag Zeligman ser det mørkt ut. Det norske laget har så langt blitt utspilt og det blir neppe mer enn tre sett i den kampen hvis ikke noe spesielt skjer i tredje sett (det er lov å gi seg om motpartens ledelse er urimelig stor).

Lag Sælensminde (seedet som nr. 40) med Sælensminde, Gillis, F. Helness og Andresen ser det mye mer mulig ut, de ligger under med 24 IMP etter halvspilt kamp mot et lag som er ranket som nr. 25. 

US SPRING NATIONALS

I Memphis, Tennessee spilles nå det amerikanske vårmesterskapet.


Memphis, Tennesee er stedet for bridgespillere akkurat nå

Memphis - en by med omtrent samme innbyggertall som Oslo - er jo kjent som "The Home of Blues, Soul, Rock and Roll" (og mere til), kort sagt et mekka for musikkinteresserte. Det er ikke få av de virkelig store i musikkhistorien som startet sine karrierer der, for eksempel Aretha Franklin, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Elvis Presley, Roy Orbison og mange flere!

Som vanlig i US NATIONALS er det en del nordmenn på plass sammen med størstedelen av verdenseliten. Det er alltid en rekke mesterskap under «Nationals», og en haug med sideturneringer også for dem som ønsker å spille veldig mye!

Hovedturneringen under vårmesterskapet i Memphis er lagturneringen VANDERBILT som nettopp har startet. I år var det 68 påmeldte lag, og for å komme ned på 64 ble det i går spilt en åpningsrunde med tre-og fireveis kamper for fjorten lag, mens 54 lag hadde walkover til første ordinære runde. Nå er det altså 64 lag, og det spilles fra og med første ordinære runde rene utslagskamper, vinn-eller-forsvinn!

I runde 1 er det et interessant oppgjør (pågår i skrivende stund) mellom et helnorsk lag bestående av John Solli Hansen, Bjørn Fjellstad, Erik Dahl og Kai Jørstad som møter Boye Brogeland sitt proff-lag, Diamond. I dette mesterskapet er det Zeligman som er sponsor for Brogelands lag, så laget heter i denne turneringen TEAM ZELIGMAN som er blant favorittene i Vanderbilt. Men det norske amatørlaget er bra, så Boye og hans amerikanske lagkamerater har på ingen måte noen fribillett til 2.runde! Det vises kamper fra Vanderbilt på BBO, og du kan finne alt av informasjon, bulletiner og resultater fra vårmesterskapet her. 

EN SPILLEPRØVE

Vi tar meg et spill som er sakset fra bulletinen, og som så ofte før noe som er publisert av en av mine favoritt-skribenter, Eddie Kantar. Hans artikler «Thinking Bridge» liker jeg godt, og de har alltid gode poeng som er basert i sunn fornuft og logikk.


Dette er en ganske frisk storeslem, 7 ruter, og utspillet er kløver konge.

Planlegg spillet.

Du har en mulig hjertertaper, og selvsagt er det enkelt å vinne om du tar hjerterfinessen og øst har hjerter dame, en 50% sjanse. På den annen side, du har egentlig like god sjanse i spar, en ren finesse med tieren som også lykkes i 50% av tilfellene! For holder sparfinessen med tieren så har du fire sparstikk og kan kaste to hjertere fra nord og senere stjele hjerter knekt.

Med andre ord, du ser to mulige finesser, og om du velger en av de kan det hende at det var den andre du skulle tatt – et ekkelt dilemma!

Det er imidlertid en annen mulighet som er bedre og gir totalt sett større sjanse. Her er Kantar sitt tips for sånne spill:

Når en av to finesser kan gi deg din kontrakt, den ene en finesse hvor damen mangler, den andre hvor knekten mangler, spill først A-K i den fargen hvor du mangler damen.

Spesielt hvis du har ganske mange kort i den fargen damen mangler gir dette en ganske bra tilleggssjanse. Her har du syv hjertere til sammen, og at damen sitter dobbel er ikke så usannsynlig. Hvis ikke hjerter dame faller må du forsøke den andre finessen, spar til tieren.

Siden den ene finessen like godt kan være riktig som den andre så tar du med denne spilleplanen med deg en ekstra sjanse som faktisk er på rundt 20%, dvs. at hjerter dame faller. Det er selvsagt ingen garanti for det her, men det handler jo om å spille på største sjanse. Gjør du det hele tiden så vil du lykkes oftere i det lange løp.

Her er hele sitsen, og i dette tilfellet ville den beste spilleplanen lyktes:


Etter kløver ut til trumf hos syd tas motpartens trumf. Så A-K i hjerter, og hadde damen falt kunne fu forlang resten. Siden det ikke lyktes spilles spar til tieren som holder, spar ess, kløver til trumf hos syd og to store spar fra syd med avkast av nords to gjenværende hjertere. Så avsluttes med å stjele hjerter knekt før det er storeslem til notering! 

Interessant spill fra Simultanturnering

I torsdagens simultanturnering kom et interessant spill fortalt til meg av Tor Inge Iversen som ikke var fornøyd med egen innsats i dette tilfellet. Men jeg synes i alle fall han og makkeren meldte bra. Og spillet er interessant både i meldingene og spilleføringen.

Med vest som giver (han sa pass) og N/S i sonen gikk meldingene slik uten at Ø/V meldte annet enn pass:

Forklaring, meldingsforløpet:

- Nords 1 kløver var på minst to kort

- Svaret 1 ruter viste minst fire korts hjerter

- Nords 1 hjerter viser eksakt tre korts hjerter

- 2 ruter var såkalt XYZ, dvs. kunstig utgangskrav

- Åpnerens 2 spar var nå naturlig

- Høyningen til 3 spar fastsetter trumfen, og merk at det viser sleminteresse da han allerede har krevd til utgang. Med vanlige utgangskort ville han i den situasjonen simpelthen meldt 4 spar

- Så kommer tre cubids (kontrollmeldinger) i kløver, ruter og hjerter før syd spør med Key-Card Blackwood.

- Nord viser to nøkkelkort (trumf konge og hjerter ess).

Veldig kontrollert og godt meldt til en bra slem!

Hvis man ikke spiller med overføring som svar på 1 kløver vil syd svare 1 hjerter, og nord kan melde 1 spar. Da tar syd med seg fjerde farge utgangskrav først, og over nords neste melding støtter syd sparfargen som sleminvitt. Dette vil også fungere om nord er med på notene og avgir en kontrollmelding som han gjorde i det beskrevne meldingsforløpet med kløverføringer. Nord har riktignok ikke mye mer enn minimum, men fine verdier og har ingenting å skjemmes over. Så snart nord er med og viser litt interesse pusher syd til slem.

Utspill mot 6 spar spilt av nord: Ruter Konge

Den umiddelbare analysen er at det ikke er noen tapere i verken spar, ruter eller kløver, men en sannsynlig taper i hjerter. Kun en taper altså, og det skal jo tilsi at det kan vinnes tolv stikk?

Det er imidlertid en klassisk bommert å "slappe av" etter man har talt opp mulige tapere i trumfkontrakter og funnet at det ser lyst ut. For veldig ofte er ikke antall tapere ensbetydende med at det sånn uten videre er det antallet stikk man skulle tro.

Hvor mange stikk har N/S?

Det er kun ni åpenbare vinnere: 4+2+1+2 = 9

Men det er muligheter for ekstra trumfstikk her. Hvis du fornøyd med at det er kun en taper suser i vei med å ta ut trumfen blir det umulig å komme til tolv stikk i dette spillet.

Ruterutspillet var bra for spillefører. Med kn-10 på hånden kan det enkelt godspilles et ruterstikk ved å presse ut damen mot trumf, og dessuten gir stjeling(er) på den ene trumfhånden ekstra stikk når lengden i trumf beholdes på den andre siden. En god plan i dette spillet er tidlig å presse ut ruter dame. Da har vi ti vinnere, og med to ruterstjelinger hos syd vil vi få seks trumfstikk totalt siden vi fortsatt har fire spar hos nord. Totalt gir dette: seks trumfstikk, to hjerterstikk, to ruterstikk og to kløverstikk = 12.

Iversen tenkte det like gjerne kunne trumfes to kløver hos nord (vil også gi to ekstra stikk) og startet med kløver til kongen og kløver til esset. Men da stjal vest. Hele spillet så slik ut:


Som du ser sitter det snilt bortsett fra i kløver, og den nevnte planen med å presse ut ruter dame for å godspille et stikk der, og å få tatt ialt to ruterstjelinger hos syd ville fungert greit for +1430.

Med den alternative planen, kløvertjelinger skar det seg litt idet vest trumfet kløver ess. Da så det mørkt ut, men det var faktisk fortsatt muligheter. Vest spilte ruter som hjalp spillefører med å godspille ekstra stikk der (men det kunne han gjort selv). Det gikk ruter til knekt, dame og stjeling. Så trumfet spillefører en kløver hos nord (vest kastet en ruter), tok for ruter 10 og spilte seg over til syd i trumf før han trumfet syds siste kløver (vest kastet da en hjerter). Nords siste trumf ble tatt, så hjerter til kongen og trumf. Før den siste trumfen så det slik ut:


Iversen innrømmer han var ukonsentrert mot slutten av dete spillet, kanskje påvirket av at han irriterte seg over at planen med å gå på kløveren tidlig hadde feilet? Men kontrakten var i orden også etter dette, og han kunne vunnet 6 spar etter å ha avgitt et sparstikk!

Det blir nemlig en enkel skvis mot vest i diagramsituasjonen. Idet spar dame spilles må vest gi opp hjerteren, eller kaste ruter 9 slik at nords ruter blir det tolvte stikket. Men da spillefører sløvet idet vest kastet hjerter og selv kastet hjerter fra nord fikk vest beten for ruter 9. Vest gjorde i alle fall det han kunne i denne sluttpossen, han holdt å¨det han så han måtte holde, ruter 9.

Slem ble spilt ved en rekke bord av de 165 bordene på torsdag. Hele 28 N/S-par gikk bet, 24 av dem i 6 spar, noen i 6 grand og et par stykker i "rare" kontrakter.

Fem par vant tretten stikk i 6 spar! Det var nok enten etter feil motspill, eller hjerter knekt i utspill som gir null hjertertaper ved å stikke med kongen og senere ta finesse over vests dame . Etter det utspillet blir det tretten om det trumfes to ruter (K-Q kommer på). De som fikk +1460 for tretten stikk ble belønnet med +151 av 155 oppnåelige poeng.

Å vinne tolv stikk i 6 spar ga +126, og det ga faktisk hele +98 å vinne tolv stikk i 4 spar! 

FANTASTISK UNGDOMSSATSING PÅ HELGELAND

Innsatsen for å spre bridge til barn og unge fortsetter, og det som blir gjort i NBF Helgeland vekker oppsikt.

Nylig var det en bridge-camp der, og den rapporteres å ha vært veldig vellykket. Artig og imponerende var det at en syvåring, Markus Hansen Moe ble tildelt kløvernåla under bridge-campen. Her må det være snakk om et spesielt talent, for det er fantastisk å samle såpass mange mesterpoeng i den alderen. Og det er trolig en rekord? Det er all grunn til å tro at den karen vil sanket mange mesterpoeng i årene som kommer!



Kurt Ove Thomassen har her nettopp delt ut kløvernåla til syvårige Markus Hansen Moe fra Sandnessjøen. (bilde: Helgelendingen)

Både i aviser og på internett har det blitt postet artikler om det som foregår på Helgeland og bridge-campen nå i mars. Det er et engasjement der som er mektig imponerende. Du kan finne mer imformasjon om dette i mange artikler både på Facebook-siden Facebridge, Helgelendingen, Rana Blad og andre steder. Arbeidet som gjøres har vakt oppsikt også internasjonalt. Sist ute med ros og omtale finnes på World Bridgefederation sin Facebook-side for ungdom (World Bridgefederation - Youth).

 

Det gjøres godt arbeid med hensyn til ungdomssatsing også andre steder i landet og alle lar seg imponere over det som forgår på Helgeland som sikkert inspirere enda flere til å gå igang med prosjekter for å få med enda flere barn og unge i bridgen.   

ALL BLACKS - en helt ny betydning

Vet du hva All Blacks er?

New Zealand hvor jeg oppholder meg har jo kommet i nyhetene pga. en særs lite hyggelig hendelse i det siste, så la oss her heller nevne noe positivt, et av landets stoltheter: ALL BLACKS. Det er rugbylandslaget som har vunnet VM mange ganger.

Nordmenn flest kjenner ikke til rugby og cricket som er de to mest populære sportene i New Zealand. Rugbylandslaget som altså kalles ALL BLACKS er mestvinnende i verden, og rankert som beste nasjon av, tro det eller ei, 105 land (Norge er faktisk på listen, som nr. 94).

ALL BLACKS utfører før en landskamp en dans som kalles HAKA. Mange tror det er en krigsdans. Den er mer enn det. Det er landets urinvånere MAORIENE som har laget dansen.


ALL BLACKS før en landskamp

Hakaen brukes i flere sammenhenger; for å vise annerkjennelse for en motstander, si "welcome" til en viktig gjest, for å vise respekt for en stor prestasjon, eller hedre personer i viktige sammenhenger som for eksempel begravelser.

I en lagturnering forleden var det enkelte som hadde lyst til å gjøre en HAKA idet de skulle score opp med lagkameratene sine etter det spillet jeg idag forteller. Kortene som en spiller hadde var dessuten All Blacks, alle spillerens kort var sorte! 

Nord hadde som giver i sonen, motparten utenfor.


Bare svarte kort, ALL BLACKS!

Hva åpner du med?

La oss si du starter med en stille og rolig 1 spar med dine 10-11 spillestikk, og øst går innpå med 4 hjerter som makker dobler. Har du og makker klar avtale om hva en dobling betyr på så høyt trinn? Straff? Opplysende?



Uansett, dette er ingen hånd du har tenkt å spille motspill med. Å ta sjansen på 6 spar må vel ha mye for seg, en anstendig makker må vel kunne hjelpe deg med et av de sorte essene? Uansett er det ikke mulig å finne ut sikkert hva som er riktig. Å melde 6 spar (mer eller mindre alene) skjedde ved endel bord, men det ble sannelig mange forskjellige resultater rundt omkring i salen. 

Ok, la oss si du sier 6 spar og det går pass, pass før vest dobler. Du er litt spent før makker legger opp blindemann:


Øst spiller ut ruter som går til kongen, vests ess og stjeling. Ingen av motspillerne er særlig fornøyde med den starten, men makkeren din ser fornøyd ut. Du vet imidlertid at utspillet ikke ga deg noen ting, og selv ser du at du fortsatt har et problem, trumfen. Den gir jo normalt kun en taper, men kan sparen sitte 4-0 med alle sparene hos vest? Har han doblet 6 spar fordi han har to ess, eller har han doblet fordi han har to ess og A-10 fjerde i trumf?

Hvordan spiller du?

En mulighet er å klaske en stor spar i bordet og notere 6 spar doblet med hjemgang like etterpå hvis øst følger farge. En annen er å spille seg over til syd i kløver og spille spar 7 til finesse med nieren. Hvis den finessen ryker til øst single tier får du bare håpe du har en veldig sympatisk makker...


Doblingen for en ekstra 100-lapp var kanskje ikke så klok, men det var en som gikk bet i 6 spar doblet likevel.

Å ha en sånn hånd som nord her hadde skjer selvsagt uhyre sjelden, og sitsen rundt bordet gjorde at det ble en svært uvanlig liste med scorer. La oss ta en titt på alle resultatene med en liten kommentar til hvert enkelt (kun ved ett bord spilte Ø/V kontrakt, i 5 hjerter doblet):

2 x 6 spar doblet med tolv stikk, +1660 - Godt spilt!    

3 x 6 kløver doblet med tolv stikk, +1540: Godt meldt! Men hva skjedde med Ø/V sin billige stamp i 6 hjerter (-500)?

1 x 6 spar udoblet med tolv stikk +1430: Et ganske ekstraordinært resultat, for hvordan klarte nord å finne trumfen?  

1 x 5 spar doblet med hjemgang, +850: Vest trodde nok nord hadde meldt en gang for mye... 

4 x utgang i spar med elleve stikk, +650: Solid score, men de gikk glipp av all moroa

1 x 5 hjerter doblet Ø/V med en bet, +100: Pluss er pluss (N/S), men nord vil aldri bli utdelt en slik hånd igjen. Og den nord-hånda er ment for å være spillefører!

4 x 6 spar udoblet med en bet, -100: Uheldig nord og klok vest?

1 x 6 grand udoblet med en bet: -100: Så Ø/V tok kun sine to ess? Og hvordan kunne denne kontrakten bli spilt udoblet?

1 x 7 kløver med en bet: -100: Udoblet? Ingen rød doblingslappe i meldeboksen, vest?

1 x 7 kløver doblet med en bet: -200: Ja, hvis syd var renons i spar og hadde hatt en kløver til så kunne det kanskje blitt vunnet storeslem med to ess borte...

1 x 6 spar doblet med en bet: -200: Nord hadde sjansen til å notere +1660...

1 x 7 spar doblet med en bet: -200: I samme kamp som det ble 6S doblet med en bet. Så nord i 7 spar reddet spillet til uavgjort spill ved å finne trumfen!

1 x 7 kløver redoblet med en bet: -400. Optimistisk junior på nord eller syds plass (redobler)?

1 x 6 grand doblet med tre bet: -800. Ikke hyggelig, men tre bet? Tja, det er faktisk godt spilt i en hårreisende kontrakt. (Hjerterutspill må lasjeres to ganger for å gå KUN tre bet)         

1 x 6 grand doblet med fem bet: -1400. IKKE verken godt meldt eller godt spilt...Et trist minne for N/S

Slike spill er selvsagt veldig sjeldne, og joda, det er show-spill. Selv liker jeg dem ikke noe særlig da det blir for mye bingo, og det påvirker kampresultatet i alt for stor grad, særlig i ganske korte lagkamper. Men jeg var ikke med i denne turneringa og har derfor ingen ting å klage over (eller skryte over...).

Vi tar imidlertid med vinnerlagets score i dette spillet:

N/S-paret deres var ikke særlig fornøyde da de hadde havnet i 7 kløver og gått en udoblet (!) bet, -100. 

Det bekymret ikke lagkameratene særlig da det var de som spilte mot 6 grand doblet og fikk tak i fem bet, +1400!

Det er sjelden at du vinner 13 IMP når du leser opp scoren din etter å ha gått ei bet i storeslem hvor du mangler to ess!

   

Hvem går til lagfinalen?

I NM for klubblag har vi kommet frem til sjette og siste utslagsrunde før LAGFINALEN som skal spilles i Stavanger i mai.

I fjorårets finale i Mo vant Sunndalsøra klart, men i årets mesterskap var det slutt for dem i 4.runde da de tapte for Heimdal BK 1 (Austberg, Berg, Grøtheim, Tøndel, Aa og Livgård) som hvis de kommer seg gjennom 6.runde må finne seg i å bli en av de store favorittene i Stavanger. Der blir finalefeltet de syv vinnerne fra de syv sjetterundekampene pluss arrangørens lag (Stavanger BK). Arrangørklubben har mulighet for å få med to lag i finalen da Stavanger BK 1 skal opp mot TopBridge 5 i 6.runde.

Osloklubben TopBrigde har fortsatt med hele tre lag og kan med full uttelling i siste utslagskamp utgjøre nesten halve finalefeltet! Klubben hadde med åtte lag da NM-kampene startet før jul.

Heimdal BK er som alltid blant favorittene i NM for klubblag, og ofte har klubben med flere lag i finalen. I årets sjetterunde har de med to lag, og begge blir blant gullfavorittene hvis de kommer seg til finalen. I mine tips ser du at det tror jeg de gjør, men det som er så morsomt med NM-kampene er at intet er avgjort, og det er jo vinn-eller-forsvinn. Så det skal spilles først!

Et annet favorittlag er som vanlig medaljegrossistene fra Bergen Akademiske BK, men de må først slå ut Nesodden BK.

Mange av kampene ser temmelig åpne ut. Jeg har likevel dristet meg til å tippe hvilke lag som går videre (uthevet skrift) uten å ha særlig tro på at jeg prikker inn syv riktige.

Her har du mine tips, lagene med uthevet skrift går videre...(tror jeg, uten å være overbevist...): 

Heimdal BK 3 - Ringebu /Fåvang BK 2

Heimdal BK 1 - TopBridge BC 4

Sortland BK 2 - Hamar BK 2

Kristiansands BK 2 - TopBridge BC 8

Studentenes BK 1 - Breim BK

Nesodden BK 1 - Bergen Akademiske BK 1

Stavanger BK 1 - TopBridge BC 5

Mer informasjon og resultater om NM for klubblag finner du på NBF sin side under Turneringer.

LEAPING MICHAELS

Over (svake) 2 åpninger eksisterer det en konvensjon som har blitt ganske populær, Leaping Michaels. Det er hopp til firetrinnet for å vise en god hånd med minst 5-5 i den meldte fargen og en major.

For eksempel:

Dette viser altså minst fem ruter og minst fem spar og ei veldig bra hånd.

Det er klart at det må være en veldig sterk to-seter for å kunne melde slik, for nords melding gjør jo at N/S må spille på fire- eller femtrinnet.

Denne konvensjonen kan brukes både over 2 åpning som er vanlig svake-2 og om det er Tartan 2 som viser major pluss en minor og under åpning.

Det er selvsagt mulig å spille overmeldingen 3 hjerter over vests åpning 2 hjerter som Michaels Cuebid på lignende måte som 2 hjerter over motpartens 1 hjerter i åpning. Men over to-åpninger er det antagelig mer hensiktsmessig å bruke overmelding i åpnerens farge som spørsmål om stopper for 3NT. Det er nemlig ekkelt å ha fått utstyrt seg med en meget sterk hånd, typisk med god langfarge i minor (helst gående) på seks eller syv kort. Altså ei hånd alt for sterk til å kunne kun innmelding, og en håndtype hvor det kan bli helt feil å doble fordi makker kanskje hopper til 4 i den ledige majorfargen i den tro at du har tilpasning der. Skjer det må vi flytte til 5 i minorfargen, og så viser det seg kanskje at makkeren har stopper i motpartens farge, og vi skulle ha spilt 3NT.

La oss si du har:



Meld 3 hjerter over motpartens 2 hjerter i åpning, spørsmål om hjerterstopper.

Leaping Michaels gjør det behageligere hvis man har fått utlevert en sterk to-seter. Man slipper å melde inn den ene fargen og risikere at makker passer, og så spiller vi kanskje på 5-1 tilpasning mens vi har en fet tilpasning i den andre fargen. Og å doble med slikt er ikke bra, vi får aldri vist kortene senere. La oss si du har:

Meld 4 ruter over motpartens åpning 2 spar.

Over åpning på ett-trinnet har vi «vanlig» Michaels til rådighet - overmelding med 2 i deres åpnngsfarge - og vi kan gjøre det også med veldig sterke hender. Dermed har vi ikke samme behov for Leaping Michaels, og det anbefales å spille hopp til 4 kløver eller ruter over en 1-åpning som naturlig sperremelding. Over åpning med 1 i farge kan vi bruke hopp-overmelding med 3 i åpnerens farge som spørsmål om stopper.

Mange bruker også Leaping Michaels hvis meldingene går 1 hjerter – 2 hjerter eller 1 spar – 2 spar hos motparten før du har fått meldt noe. Det er fordi man på mange måter har det samme meldeproblemet i den situasjonen de gangene man sitter med en slik sterk to-seter.

Hva med "Leaping" over Multi-2 ruter?

Noen bruker hopp til 4 kløver eller 4 ruter som Leaping Michaels også over Multi 2 ruter, og mange definerer den meldingen som minst 5-5 i den fargen man hopper til pluss en av majorfargene. Det kan godt fungere, men det er ganske farlig. For over for eksempel hopp til 4 ruter som ruter pluss en (ukjent) major må man spille med 4 hjerter som pass korriger.


Hvis svareren har de fleste vanlige hender kan dette gå helt greit, men det kan bli kjempetrøbbel om makkeren til Leaping-melderen (syd i eksempelet) har en egen lang og god majorfarge og intet i den andre majoren. Han kan ikke få stoppet for eksempel i 4 hjerter! Den meldingen må jo være pass/korriger, og makkeren vil si 4 spar om han har spar. 

Derfor bør det etter min mening spilles med spesifikk major i Leaping Michaels over Multi. De fleste bruker at hopp til 4 i minor viser den fargen pluss hjerter. Med spar og en minorfarge må man enten melde inn, eller doble, eller passe og håpe at motparten «legger seg» i 2 hjerter. Det skjer ganske ofte. Da kan vi hoppe til 4 i minor i andre melderunde som Leaping Michaels, spar pluss minorfargen. Man kan i alle fall tillate seg å passe i første runde mot Multi som kan innebære en sterk grandhånd da svareren i så fall neppe passer på 2 ruter.

Det er forskjellige meninger om hvordan definere disse meldingene. Det er derfor viktig å diskutere varantene godt med makker. Merk at noen eksperter ikke liker Leaping Michaels i det hele tatt. Jeg tror imidlertid konvensjonen løser noen vanskelige meldesituasjoner med disse håndtypene og at det er nyttig å ha Leaping Michaels på repertoaret. 

Suksess i Moskva for Aa-Livgård

SLAVA Cup i Moskva er en minneturnering for den populære russiske bridgespilleren Slava Grinuk som døde for tyve år siden, bare 29 år gammel.

Årets turnering foregikk over tre dager i helgen, og det deltok 62 par, en rekke av dem sterke, internasjonale par.

To norske par deltok, Christer Kristoffersen-Erik Berg og Allan Livgård-Terje Aa.

Christer og Erik spilte noe over middels og endte som nr. 25. Allan og Terje spilte knallsterkt og hadde god flyt selv om den siste flaksen som kunne bragt dem helt til topps manglet. De ble nr. 2, men det manglet sannelig ikke mye på at de vant turneringen.

Vinnere ble islendingene Jon Baldursson og Sigurbjorn Haraldsson. På 3.plass kom russiske Matushko-Kokhlov.

Livgård forteller om et på alle måter flott organisert arrangement. Det er en hjemmeside for Slava Cup 2019 hvor du finner bulletiner, alle resultater for alle par og annen informasjon. Den finner du her.

Turneringen ble spilt som IMP-par (din score sees mot datumscoren, dvs. gjennomsnittet av scorene fra alle bordene). Poengene som ble vunnet eller tapt i hver kamp ble omgjort til VP. Det var mulig å vinne 60-0 hvis du vant med 30 IMP, men det ble ikke delt ut mer enn 60 VP selv om kampen ble vunnet med mer enn 30. For Livgård-Aa skjedde det to ganger, og de impene som ikke ga uttelling fra de to kampene ville vært kjærkomne i sluttregnskapet om reglene hadde vært annerledes!


Flott innsats av Allan og Terje i SLAVA CUP!

Vi tar med et par norske gladspill fra Moskva:

Det første spillet skjedde i kampen mot det islandske vinnerparet, en kamp det norske paret tapte. Noen få IMP til i den kampen og det ville blitt seier til slutt. Men de vant i alle fall dette spillet som viser hvor viktig det er å kjenne til motparten og deres meldestil.


Livgård fikk bra dreisen på det i 3 grand etter at han hadde åpnet i fjerde hånd med en 14-16(7) grand og Terje sa 3 grand direkte.

At ingen hadde åpnet før han fikk betydning for spilleføringen. Syd spilte ut spar ess og skiftet til hjerter som gikk til damen, kongen og esset. Nå så det ut som om syd hadde nettopp AKJ-femte i spar, og siden det islandske paret med sitt Presisjon-system ofte åpner med 10-11 poeng mente Livgård det var mest sannsynlig syd ikke hadde noen av damene i minorfargene. I tredje stikk spilte han kløver knekt til esset og kløver 9 tilbake i den hensikt å ta finessen over nord. Da damen kom på vant kongen stikket, så kløver 4 til femmeren før ruter knekt fikk seile rundt. Så ruter til esset og kløver 3 til bordets kløver 8 før ruterstikkene ordnet saken. Da den fargen satt 3-3 ble det ni stikk, +600.

Merk at Livgård ikke fikk for den femte kløveren. Men om han tar fem kløverstikk blir det kun åtte stikk (0+1+2+5). Merk også at han måtte spille kløver 9 i fargens andre runde i tilfelle nord hadde kløver dame tredje, slik at han ville sikre seg to inntak til vest for både å ta ruterfinessen og hente ruterstikkene.

Kun seks av de i alt 31 Ø/V-parene vant 3 grand, og nordmennene vant 11 IMP på spillet.

Spiller du med Ekrens 2 ruter?

Den åpningen viser som du antagelig vet begge major og under åpning. Det er en konvensjon som skaper svingspill, på godt og vondt for de som benytter seg av den.

Ekrens 2 ruter oppstod i Norge på 90-tallet, og den offisielle «oppfinneren» er Bjørn Olav Ekren.

Det kan være vanskelig å spille mot Ekrens 2 ruter, og i begynnelsen fikk de som brukte den mange ganske lettkjøpte poeng. Så begynte motstanderne å finne ut hvordan spille mot denne konvensjonen, og da ble det kostbart litt for ofte for 2 ruteråpneren og hans makker. Det er åpenbart at Ekrens har mer for seg i et felt som ikke er så sterkt da man der oftere slipper unna selv om man kunne blitt «korsfestet». Det ble etter hvert til at mange nordmenn sluttet å bruke konvensjonen som likevel hadde fått en viss popularitet internasjonalt. En møter av og til utenlandske par som bruker Ekrens 2 ruter (eller Ekrens 2 hjerter), men ikke så mange norske par.

Her skal du se hvordan Aa-Livgård «henrettet» et russisk par som benytter seg av den opprinnlig norske konvensjon.


Med Aa som vest og Livgård øst åpnet syd med 2 ruter etter pass fra øst i første hånd. Syd viste altså begge major og under åpning. Aa doblet, og det viser for dem normalt minst 3-3 i major og gode kort, eller sterkere kort hvor det ikke behøver å være så mange kort i major.

Nord sa 2 spar, og Allan straffedoblet! Enten ville N/S være på syv-korts spartilpasning med nokså begrensede verdier, eller vest var sterkere. Og det er ikke så sannsynlig N/S har ni trumf til sammen da de som svarer på makkerens Ekrens med mange trumf har en tendens til å sperre med 3 i majorfargen veldig ofte. Så straffedoblingen - om enn noe frisk - har en stor oppside.

Ingen hadde noe å tilføye, og mot 2 spar doblet spilte Livgård ut trumf. Det er veldig ofte riktig i slike tilfeller hvor egen side har majoriteten av honnørpoengene. Hvis spillefører skal kunne få særlig mange stikk må han få utnyttet trumfene til stjelinger, og trumfutspill forhindrer det.

Utspillet gikk til kongen og esset fulgt av liten kløver fra vest til østs tier. Derfra kom nok en trumf, og spillefører tok finessen med tieren (husk øst hadde straffedoblet). Da ramlet taket i hodet på spillefører. Aa tok nå for to store hjerter og ga øst en hjerterstjeling i fargens tredje runde idet spillefører kastet en ruter fra nord. Det hjelper ikke spillefører å stjele med spar 9, for det er ikke noe inntak til syds hånd for å ta ut trumfen. Så om spillefører trumfer med nieren får øst sin hjerterstjeling like etterpå, idet forsvaret kommer inn igjen.

Etter dette fortsatte bare forsvaret med kløver til esset og mer kløver som presset spillefører inn. Han måtte til slutt spille ruteren selv og da ble det to rutertapere også. Idet røyken hadde lagt seg var dette fire doblede bet utenfor sonen, +800 til Norge!

Spillet ga 12 IMP til «the good guys».

Kun noen få Ø/V par hadde funnet 3 grand. I den kontrakten ser det vanskelig ut med spar konge i utspill. Men om kløveren tippes og spilles for fire stikk vil syd få alvorlige problemer i de to siste kløverrundene. Altså kan 3 grand vinnes, men det må gjettes bra. Syd må holde tre hjerter og kan følgelig kaste en. Så må han i fjerde kløverrunde enten gi slipp på en spar eller en ruter. Hvis han kaster ruter kan ruter dame spilles fra vest, og det ruller opp den fargen, knekten faller! Og om syd kaster en spar har han ikke lenger nok motspillstikk til å bete 3 grand. Men spillefører må gjette. Syd kunne jo godt ha utstyrt seg med K-x i ruter i stedet, og dermed ha blanket ruter konge…

Livgård-Aa slapp imidlertid utfordringen med å spille 3 grand som uansett ville gitt halvparten så stor score (+400) om den vinnes, for de fikk lov å spille mot Ekrens 2 ruter!

NM DAMER og NM VETERANER (Lag) m/KORREKSJON

NM for damer og NM for veteraner (lag) ble spilt på Lysaker i helgen. Det deltok 31 lag i dameklassen og 23 lag i veteran.

Norgesmestre for damer ble Lise Blågestad, Gunn Kari Helness, Liv Marit Grude og Ida Wennevold på laget 1 NONE BLONDE. 

Glade gullvinnere: Ida Wennevold, Lise Blågestad, Gunn Kari Helness og Liv Marit Grude

Sølv gikk til ungdomslaget Norge jenter med Agnethe Hansen Kjensli, Katarina Ekren, Thea Hove Hauge og Sofie Græsholt Sjødal.


Sølv til ungjentene, men det blir neppe lenge til disse klatrer helt til topps på pallen!

På bronseplassen finner vi Bizz click med Ranja Sivertsvik, Vicky Chediak, Siv Thoresen og Ingunn Uran.


De fire bronsevinnerne og to fornøyde supportere

Hele resultatlisten samt spilldiagrammer, butler og det hele fra dame-NM finner du her.

I veteranklassen ble det favorittseier til landslagsspillerne på HERO PETO, Tor Bakke, Peter Marstrander, Roald og Helge Mæsel.

De vant foran HURRA, Bjørn Fjellstad, Kai Jørstad, Jon Solli Hansen, Erik Dahl og Harald Gjellestad.

Bronseplassen ble besatt av NORD OG SYD med Harald Nordby, Bjørn Sture Valen, Harald Agersen og Per Løwe.


Pallen i veteranenes NM

Hele resultatlisten for veteraner finner du her. 

Vi tar med et par spill fra helgens spilling:

 

Ved det andre bordet spilte vinnerlaget  idameklassen som N/S 2 spar og gikk to sonebet, +200.

Ved det bordet vi ser meldingene fra ble det en brutal henrettelse gjort fra Blågestad-Helness sin side. Helness sin redobling viste kun trekorts hjerter. Da Blågestad i tredje melderunde hadde en god del ekstra for meldingene sine så langt doblet hun, ikke straff, men det viser verdier nok til at Helness passet ut 2 spar doblet. Motspillet startet veldig bra: kløver ess kom i utspill, svakhet fra vest, og øst skiftet til spar knekt. Spillefører lasjerte, og øst fortsatte med spar 9 som spillefører dekket med tieren og vest med damen. Nå kunne faktisk vest ha presset ut spar ess (gjenværende A-3) ved å spille spar konge og dermed dra med seg nord siste spar. I så fall kunne vest senere ha tatt ut syds siste spar (treeren) med sin egen femmer, men jeg tror de ville fått samme antall bet som da vest i stedet for å ta ut trumfen skiftet til hjerter ess og hjerter knekt som syd trumfet. Spillefører hadde ingen sjangs. Hun forsøkte liten ruter som vest vant med knekten og spilte trumf til esset mens øst kastet en kløver. Så ruter ess og mer ruter. Vest vant med kongen, og forsvaret tok resten med to hjerterstikk til, vest kunne kastet en kløver på den siste, og kløver konge og trumf konge til slutt (eller trumfkongen først som øst kaster kløver knekt på og øst har resten!). Dette blodbadet endte med fem doblede i sonen, +1400 til vinnerlaget! Spillet ga 15 deilige IMP på veien mot gullmedalje. 

KORREKSJON:

Her et spill fra kampen mellom vinnerlaget og de unge spillerne som vant sølv.

Det som ble skrevet der er ikke riktig. Historien om spillet som blir fortalt her skjedde ikke i vinnernes kamp mot Norge jenter, laget som ble nr. 2, men mot Norge jenter ++. Det var også et lag bestående av to unge jente/dame-spillere i den fine gruppen med lovende spillere sammen med to mødre. Norge jenter ++ endte omtrent på middels til slutt. Kampen mellom 1 NONE BLONDE og toerne Norge jenter endte i favør av ungdomslaget som slo vinnerlaget med 4 IMP i det innbyrdes oppgjøret (runde 6). 

Hvilken kontrakt ville du helst vært i med dette?

Det er sannelig ikke langt i fra en storeslem det her. I 7 spar må trumfen ordne seg, dvs. sparen må sitte 3-3, knekten dobbel hvis det sitter 4-2, og en liten tilleggsjanse for knekten singel. Det er nok litt for dårlig sjanse for storeslem, men 6 spar er en glimrende slem. 

Hva med kløverkontrakt?

Det er ypperlig i kløverkontrakt om det ikke kommer spar ut! Hvis det gjør det er selv 6 kløver i fare da man får ikke tatt ut trumfen først og så utnyttet sparfargen.

Uten sparutspill er det bra sjanse for 7 kløver. At kløver sitter 3-3 eller 4-2 er en meget god sjanse, og da er det tolv toppstikk med bra muligheter for det trettende. Da avhenger en eventuell storeslem i kløver av at enten sparfargen går, eller at ruter dame sitter dobbel, for ruter A-K tas før sparen forsøkes. Ruter dame dobbel vil gi det trettende stikket selv med kun tre sparstikk. Det er dessuten visse skvissjanser i 7 kløver, spesielt om ikke hjerter kommer ut (det bryter forbindelsen i den fargen).

Alt i alt er det nok uansett litt for liten sjanse for tretten stikk til at storeslem skal meldes, men for all del, en hardmeldt sjuer er ikke å forakte om den fyker hjem! Ungdommene (Norge Jenter++) stoppet fornuftig nok i lilleslem (6 kløver). Vinnerlagets Ø/V meldte 7 kløver. Da sparfargen ikke satt snilt ble det bet. Dermed vant Norge jenter ++ 14 IMP på spillet, men 1 NONE BLONDE vant kampen med 10 IMP. 

Veteranene spilte samme spill som i dameklassen. På dette siste slemspillet fant Bakke.Marstrander den beste lilleslemmen, 6 grand. I grandkontrakt sliper du problemet som du kan få i 6 kløver om det kommer spar ut fra nord og sparen sitter skjevt. Vinnerlaget vant spillet da motstanderlaget stoppet i utgang.

Seks par (av 54) gikk bet i storslem, og det enste paret som vant storeslem var sør-trønderne Per Mælen og Trond Stafne (+1440 i 7 kløver). 

 

Brenne-Frøland vant på Byneset

På Byneset litt utenfor Trondheim vant superveteran Einar Asbjørn Brenne sammen med Lars Frøland (Heimdal BK) i helgen. De vant med 2,5% margin foran Petter Tøndel-Glenn Grøtheim (Heimdal BK) med Villiam Ovesen-Per Erik Austberg på 3.plass. Det deltok 27 par.

Hele resultatlisten og spilldiagrammer osv. finner du her.

4-4 tilpass, eller 5-3 (5-4)?

Selv har jeg ofte sagt at det er litt overvurdert, eller kall det oppskrytt det der med at det lønner seg å spille på 4-4 tilpasning fremfor 5-3 tilpasning. Kortene og fordelingen må være på en bestemt måte for at det skal være en fordel, slik at fem-kortsfargen gir avkast for tapere i en av de andre to fargene. Det som taler imot dette er at det ofte kan være større fare for å miste kontrollen hvis det er skjev sits i trumf hvis man spiller med 4-4 i trumf enn når man har fem kort på den ene siden.

På Byneset kom imidlertid et godt eksempel på hvor vakkert kortene kan være fordelt slik at 4-4 tilpasningen gir ett stikk mer, og der var det 4-4 i en farge (hjerter), og 5-4 i en annen (spar)!


Dette er en relativt enkel lilleslem å melde og vinne i hvilken som helst majorfarge, men de aller fleste havner i sparkontrakt med ni trumf til sammen. Å melde storeslem er litt vel hardt, og i sparkontrakt blir det bet om man ambisiøst går på til syv-trinnet. Men 7 hjerter står faktisk så lenge hjerterfargen er uten taper, i 7 spar blir det bet!

I hjerterkontrakt: Ruter knekt trumfes hos syd, trumfen tas ut og fem runder spar gir avkast for en kløver. Nords hånd blir god som gull, tretten stikk.

I sparkontrakt er det kun tolv stikk. Sjansen for tretten stikk er kløver dame dobbel, og slik  satt det som du ser ikke. Riktignok kan det se ut som en skvis i ruter og kløver mot vest, men ruter konge i utspill (naturlig) bryter forbindelsen for den skvisen (bare prøv selv). Uten ruter ut kan vest ganske enkelt skvise vest ved å ta noen majorstikk (ut med trumfen), ta for A-K i kløver før resten av majorstikkene. Før den femte sparen som tas til slutt blir det da tre kort igjen. Så spilles den siste sparen, og hos nord ligger A-J i ruter og kløver knekt. Vest må kaste kløver dame eller kaste en ruter fra K-Q dobbel!

Dette dreide seg om parturnering, og da er ett eventuelt overstikk viktig. Kun ett par var i utgang, men de fikk et par poeng likevel for det da ett par var i 7 grand og gikk bet etter ruter konge i utspill. Uten det utspillet kunne 7 grand blitt vunnet ved hjelp av den nevnte skvisen.

Ett par var i 6 grand og snek seg mellom dem som spilte lilleslem i major med tolv og tretten stikk. Pluss 990 (6NT, 12) ga 75%, 6 spar med 12 (+980) ga strø under middels.

Det var tre par som delte toppen for +1010, lilleslem i major med tretten stikk. To av dem spilte 6 spar. De fikk begge ruter konge ut, og da fungerer som sagt ikke skvisen. Men vest må ha blitt pølseskviset. Idet ruter ess i førset stikk og alle stikkene i majorfargene var spilt satt syd kun med A-K-8 i kløver. Vest visste ikke syds fordeling (burde fått hjelp fra makkeren sin sine fordelingskast?), og vest måtte velge om han skulle holde ruter dame og to kløver, eller kaste ruter dame som ville vært riktig i dette tilfellet. Han skulle ha riktignok ha tviholdt på ruter dame og gått ned på to kløver om syd satt med 2-2 i minor, men slik det var kunne vest trygt kaste ruter dame for å holde kløveren, det er jo ikke lenger noe inntak til den ruterknekten der borte . Uten å ha fått det bekreftet tror jeg det er sikkert at begge som vant 6 spar med tretten fikk tre kløverstikk til slutt.

Ett par var i den teoretisk sett beste kontrakten (i alle fall den kontrakten som gir flest stikk her), og det var Kjell-Ove Helmersen-Øystein Olsen som noterte +1010 i 6 hjerter med tretten stikk, uten noen dramatikk i spilleføringen/motspillet.

Fint tempospill

I hvilken rekkefølge kortene spilles har ofte avgjørende betydning. Her skal du få se et fint tempospill fra en lagturnering.

Her i New Zealand ble en av årets tre store lagturneringer spilt i helgen. Vi har her i landet North Island Teams, South Island Teams og NZ-Teams (spille under bridgefestivalen) som alle regnes som nasjonale lagmesterskap, men vi ikke har noe seriemesterskap som i Norge.

I helgen kom mot slutten et instruktivt spill som hadde å gjøre med å velge riktig utgangskontrakt, men deretter også om å finne den riktige spilleplanen og rekkefølgen kortene spilles i hvis den beste utgangen finnes. Den beste planen øker veldig sjansene for å vinne utgangen.



Hvis du melder slik unngås 3 grand som ikke kan vinnes om forsvaret i tide får fatt i kløverstikkene sine. Og de gjør de trolig med det samme, etter kløverutspill blir det to bet i 3 NT i løpet av noen få sekunder.

4 hjerter har mye bedre sjanser, og syd bør ser det, i alle fall etter disse meldingene. Nords 3 hjerter i tredje melderunde er veldig beskrivende, han må ha akkurat noe sånt som dette.

Det forstår imidlertid også motparten, og vest spiller ut trumf siden han vet det kommer kortfarge i kløver og tre trumf hos blindemann.

Hvordan spiller du?

Du har fortsatt tid til å få en kløverstjeling, men om du stikker trumfutspillet og spiller kløver kommer garantert nok en trumf fra forsvaret. Hvis du da stjeler en kløver er det ikke flere trumf igjen hos blindemann, og idet forsvaret kommer inn igjen i spar kan de forsyne seg med to kløverstikk. Det blir en bet med tre kløvertapere og en i spar.

Nei, her må det spilles spar med det samme, i andre stikk.

Du vinner med hjerter dame og spiller spar konge som blir stukket av vests ess. Vest fortsetter med trumf.

Hva nå?

Du har ni sikre stikk (3+4+2+0). Hva må til for å vinne ti stikk?

Husk at du ikke ser sitsen hos motparten når du sitter ved bordet og spiller. Hvis hjerteren sitter 3-3 kan du få trumfet en ruter på hånden etter å ha trumfet ut og har da en sjanse at ruteren sitter 3-3.

Men det er en bedre plan. Idet vest forsetter med den andre trumfen sin vinnes med knekten. Så skal du spille liten ruter fra nord! Det øker betraktelig sjansene dine for å vinne ti stikk. Forsvaret vinner og spiller trolig nok en trumf. Idet trumffargen viser seg å sitte 3-3 har du pga. at du ga bort ett ruterstikk fortsatt muligheten for at ruteren ikke sitter verre enn 4-2, en veldig god mulighet. For nå som du allerede har gitt vekk ett stikk i ruter kan du trumfe en ruter med den siste trumfen din, og den femte ruteren blir god - det tiende stikket. Etter dette står bordet unntatt den ene kløveren, men det blir kun forsvarets tredje stikk. De vinner altså ett stikk i fargene spar, kløver og ruter(!). Og skulle trumfen sitte 4-2 har du pga. at du spilte liten ruter fra bordet i fjerde stikk fortsatt en sjanse, ruteren kan sitte 3-3 etter at du har tatt ut fire runder trumf (hvis trumfen altså satt 4-2).

Alt i alt et fint tempospill som dessverre mange av dem som var i 4 hjerter overså, og enda mer dessverre, de vant sin kontrakt likevel fordi både ruteren og hjerteren satt 3-3! De spilte som beskrevet, men ga ikke bort det ruterstikket tidlig som må gis bort for å vinne med ruter 4-2. Tre spilleførere vant faktisk elleve stikk i 4 hjerter, men de ville alle gått bet i 4 hjerter om ruteren hadde vært fordelt 4-2 som i mitt diagram. De ville også gått bet om trumfen satt 4-2, selv om ruteren satt 3-3.