Ungdoms VM: A-Finalene, antall par
I de klassene det deltar norske spillere er det 14 par i A-finalene bortsett fra i U-16 hvor 22 par deltar i A. Resten spiller B-finaler.
Finalene startet kl. 09.30
I de klassene det deltar norske spillere er det 14 par i A-finalene bortsett fra i U-16 hvor 22 par deltar i A. Resten spiller B-finaler.
Finalene startet kl. 09.30
Da er det klart for finaler i parturneringene under Ungdoms VM i Wroclaw, Polen.
A- og B-finaler starter i dag (torsdag), og det skal spilles tre sesjoner. Undertegnede er "stuck" i Tyskland (fly kanselleringer) i et forsøk på å returnere til New Zealand hvor jeg bor. Derfor blir det mulig å følge med bra på utviklingen i finalen her fra et hotellrom i Frankfurt. Så det bør kunne bli noen rapporter og spill her i bloggen utover dagen.
Kvalifiseringen:
I U-26 Women gikk Maren Idland Sægrov-Erleta Plana helt til topps! Så med «carry over» fra kvaliken går de inn i A-finalen med ledelse. Det blir spennende å se utover dagen om de kan følge opp den fine spillingen så langt i mesterskapet.
Kaja Brekke og Mia Eline Statle ble nr. 18 i U-26 W kvaliken.
Nicolai Heiberg-Evenstad-Christian Lahrmann (DK) var med helt der oppe stort sett hele U-26 kvalifiseringen og endte til slutt nr. 5. Anders Brogeland og Magnus Sætre spilte solid og klatret jevnt og trutt. De endte som nr. 10. Begge disse parene har kapasitet til å ta medalje hvis det klaffer i finalen. I samme klasse ble min makker til daglig, Leon Mayer fra New Zealand nr. 6 sammen med amerikanske Michael Xu.
I U-21 ble det såvidt jeg har funnet ut ingen norske par til A-finale, men i Markus Hansen Moe – Ida Kristine Mathisen ble nr. 14 i U-16 og får spille i A.
Også Christian Bakke vil spille i A-finalen i U-31, og han vil ventelig kjempe om medalje da han ble nr. 2 i sammen med sin kanadiske makker Jacop Freeman. En spiller til fra mitt hjemland New Zealand er også med fortsatt, han ble nr. 3 i U-31 kvaliken. I denne klassen er det en rekke spillere i verdensklasse som spiller på sine respektive nasjoners lag i åpen klasse.
Stay tuned!
Det er kun to sesjoner til å spille i kvalifiseringen i VM par for ungdom. Det blir norske spillere i A-finale i flere klasser, og noen av dem kan nok være med å kjempe om medaljer i morgen som er siste spilledag. Vi kommer selvsagt tilbake til dette, men du kan også følge med på meterskapssiden som du finner her, hvor det er live updates, link til bulletiner, parenes score-kort osv.
Det er litt uklart hvor mange par som havner i A- og B-finalen i de ulike klassene. Men vi har fått vite det blir 22 par i A-finalen i U-16. Og der ligger Markus Hansen Moe- Ida Kristine Mathisen akkurat og kjemper etter en sesjon i dag.
Etter første sesjon av tre (16 spill per sesjon) ligger Heiberg-Evenstad-Lahrmann (DK) på 6.plass, og i U-26 Women ligger Plana-Idland Sægrov på 5.plass. Bakke-Freeman (Kanada) ligger på 6.plass i U-31.
Vi tar i denne omgang med et spill fra gårdsdagens spilling. Der fikk Markus Hansen Moe og Ida Kristine Mathisen (U-16) et gladspill.
Dette er et typisk parturneringsspill. Det går to passer før nord åpner med 1 hjerter i tredje hånd. Så kommer innmelding i ruter fra øst, og syd støtter hjerteren før vest støtter ruteren. Det er et typisk kamp-om-kontrakten spill.
Som en hovedregel bør man ha ni trumf til sammen for å kjempe over motpartens melding på tre-trinnet hvis begge sider har omtrent samme honnørstyrke. Men det er kun en veiledende regel. Av og til er det små marginer, og selv med åtte trumf til sammen kan man jo godt vinne ni stikk selv om honnørstyrken er ganske jevnt fordelt mellom Ø/V og N/S.
Hansen-Moe var med til 3 hjerter, og da gikk Ø/V til firetrinnet, 4 ruter. Nå er spørsmålet – i parturnering – om man må beskytte sin egen +140 (hvis man tror det står) ved å doble dem, for om det blir en bet (+100) blir det kanskje ikke all verdens score hvis man selv har +140 i kortene. Og Ø/V er i sonen her. Står 4 ruter og man dobler blir det bunn, men det får man i noen tilfeller leve med i parturnering. I lagkamp gjør man normalt ikke noe mer om motparten er på fire-trinnet i en minor, men håper man får inn en bet og går i pluss. For å doble blir alt for kostbart i lagkamp om den doblede deltkontrakten fyker hjem.
Det norske paret doblet 4 ruter. Det er en spartaper, to hjertertapere pluss kløveren i kontrakten 4 ruter doblet. N/S må aldri røre kløverfargen, gjør de det kan det bli kun en kløverstikk til forsvaret.
Med perfekt motspill ble det to kløvertapere og to deilige sonebet, +500. Det ga ren topp til det norske paret.
Å få spille 3 hjerter er vel normalt. Da må spar knekt lokaliseres for å få ni stikk. Å få +140 N/S ga 74%. Å gå en bet i 3 hjerter 34%. Og å spille mot 3 ruter å få fatt i en bet ville gitt 54%.
Doblingen ga altså topp, men to udoblede bet i 4 ruter (+200) ville gitt over 90% det også. Doblingen ville på en måte vært mer verdifult hvis det var kun en bet å hente i 4 ruter, dvs. +200 i stedet for +100 (eller +140).
I Wroclaw har de kommet frem til nest siste spilledag i VM. I dag (onsdag) skal det avgjøres hvem som får spille i Final A eller Final B på avslutningsdagen torsdag.
De norske spillerene som har over middels etter første spilledag i kvalifiseringen er:
Nicolai Heiberg-Evenstad ligger på 5.plass i U-26 sammen med sin danske makker Christian Lahrmann. De har 57,53%. Anders Brogeland-Magnus Sætre ligger så langt på 15-plass med 53,05%.
I U-26 spiller 41 par. Kristian Dalemark Austad-Einar Osen har så langt scoret 51,03 i U-21 og ligger på 32.plass (av 65 par).
Erleta Plana-Maren Idland Sægrov scoret godt i går, og med 55,86% ligger de som nr. 6 i U-26 Women. På 17.plass i den klassen finner vi Kaja Brekke-Mia Eline Statle på 17.plass med 50,99%. Det deltar 33 par i jenteklassen.
Det er noen voldsomme scorer i U-16, tre par har over 64%. Så med pene 55,85% ligger ikke Markus Hansen Moe – Ida Marie Mathisen høyere enn 26.plass (av 76).
I klassen U-31 spiller Christian Bakke med kanadiske Jacob Freeman. De ligger på 10.plass (av 28) med 52,31%. Alle resultatene og hvert enkelt pars score-kort (trykk på plasseringen deres) kan du finner her.
Vi kommer tilbake med flere detaljer og spill fra Wroclaw i neste innlegg.
Det ble en fantastisk avslutning for de to norske U-16 spillerne i Åpent Ungdoms VM i Wroclaw, Polen.
Sebastian Lillejord og Markus Hansen Moe sammen med Filip Asplund Sivelund og Matteo Nordquist (Sverige) vant VM sølv med sitt lag The Vikings! (Beklager, men skrev i farten rett etter kampen feil navn, Håvard... men det er faren til Markus)
Det startet ikke så bra i den siste kampen, men så tok The Vikings over og vant kampen med 12,71-7,29. Sølvmedalje sikret!
VI GRATULERER!
De to norske spillerne var også på det norske U-16 laget som vant sølv i EM som foregikk før det åpne VM. Det ble med andre ord noen uker med medaljedryss på
og
(Foto: WBF)
___________
I morgen starter tredagers parturneringer i alle de fire klassene.
Det norsk-svenske laget The Vikings i U-16 klassens lagturnering i Ungdoms VM kjemper om medalje i den siste runden (14 spill) som foregår nå på ettermiddagen mandag. På det laget spiller Markus Hansen Moe og Sebastian Lillejord sammen med det svenske paret Filip Asplund Sivelund (halvt norsk) og Matteo Nordquist.
I den første av tre sluttspillkamper ble det tap, men The Vikings slo tilbake og vant klart i den andre runden mot et lag fra Taiwan. Dermed klatret de opp til 2.plass, og det er ganske jevnt.
Den siste runden har startet, og live update fra finalerunden samt alle andre resulteter, bl.a. endagsturneringen i Board-A-Match finner du her.
Dessverre ligger The Vikings i skrivende stund under i siste kamp, men det er spilt kun noen få spill av 16.
Her er et spill fra den andre kampen i dag.
Motparten har ikke meldt, Hvordan spiller du 3NT som syd med ruter dame i utspill fra vest?
Uten å ha noe å gå på er det ikke noe galt i å spille kløveren fra topp. Hva som bør gjøres etter første kløverhonnør om en honnør faller fra vest får vi ta stilling til om det skjer. Omtrent sånn tenkte nok den taiwanske spilleføreren mot Hansen Moe og Lillejord.
Men det ble feil:
Etter stor kløver fra syd i fargens første runde får øst stopper i fargen, og dermed gikk utgangen bet. For å vinne 3NT må spillefører ta dobbelfinessen på direkten i kløver, da blir hele øst sin kløverbeholdning fisket opp – ikke lett, og neppe riktig spilt heller hvis man skal spille med oddsen.
Ved det andre bordet fant det svenske paret frem til 5 kløver etter at vest hadde vært med og doblet en kunstig rutermelding. I den utgangen ble det ikke så store problemer, elleve stikk og 12 IMP til The Vikings.
Det ser ikke ut til å gå veien for Nicolai Heiberg-Evenstads lag Team Funbridge Blue i U-26. Men det er fortsatt en god del spill igjen i den siste kampen.
I dag, mandag spilles finalerundene i lagturneringen i det åpne VM for ungdom. Samtidig spilles en Board-A-Match turnering.
De fire beste i hver klasse skal avgjøre det hele via tre kamper (Round Robin, alle mot alle) i dag. I U-26 ble Nicolai Heiberg-Evenstad kvalifisert på lag Team Funbridge Blue, I U-16 klarte Sebastian Lillejord og Markus Hansen Moe det samme på lag The Vikings hvor de spiller med to svenske spillere.
Vi kommer her i bloggen tilbake med resultater og spill senere i dag.
Mesterskapssiden finner du her.
Fra i morgen skal det spilles parturneringer i Wroclaw, Polen.
Åpent Ungdoms VM spilles nå på samme sted som Ungdoms EM ble spilt forleden, Wroclaw i Polen.
Med «Åpent VM» menes at det er transnasjonalt, dvs. lag og par kan bestå av spillere fra flere nasjoner.
Det er først tre dager med lagturnering, deretter tre dager til med parmesterskap. Mesterskapssiden med all informasjon, også live oppdatering finner du her.
Mange norske spillere er med på flere forskjellige lag.
U-26
FRENEMIES er et rent norsk lag.
Sofie Græsholt Stjødal spiller på lag TEAM FUNBRIDGE PINK sammen med to svenske og en amerikansk spiller.
STRØMSGODSET er en svensk-norsk kombinasjon.
Nicolai Heiberg-Evenstad er på et veldig flernasjonalt lag, TEAM FUNBRIDGE BLUE med spillere fra Norge, Sverige, Danmark, USA, Frankrike og Polen!
Dessuten kommer jeg til å følge med på COOD LIVE hvor min New Zealandske makker Leon Meier (21 år) spiller. Det er med spillere fra 16 land i den klassen.
U-21
Tre norske spillere er med på lag NONE i U-21 sammen med nederlandske spillere. I den klassen deltar spillere fra 19 land.
U-26 Women
I jente/kvinneklassen deltar norske spillere på JENTERNE (Danmark/Norge) og på NEW FRIENDS hvor Ida Kristina Mathisen har dannet lag med spillere fra USA og Tyskland.
U-16
THE BAST i U-16 er et rent norsk lag, mens vi i den klassen også finner norske spillere på The VIKINGS som er svensk/norsk.
U-31
Norge deltok ikke i U-31 i EM, men Christian Bakke er med i den klassen i VM på lag WASHED UP med spillere fra New Zealand, Italia, Kanada, USA, Nederland og Tyskland! Newzealanderen på Bakke sitt lag er Matt Brown som er på mitt lag som skal spille i World Bridge Games (Bridgeolympiaden) i Buenos Aires i høst. Bakke sitt lag leder etter første dag.
Alt i alt en morsom startliste å lese hvor mange av ungdommene har dannet lag på tvers av landegrenser med sine bridgevenner. (Det kan være det er noe jeg ikke har fått med meg her, og i så fall, tips meg gjerne...)
Norske FRENEMIES fikk en god start første spilledag og ligger på 5.plass i U-26. De møtte bl.a. nevnte COOD LIFE med min faste makker, Leon Meier.
Det norske laget ble utsatt for en enveiskjøring i store deler av denne kampen og lå dårlig an etter de første åtte spillene (det spilles ti spill i hver kamp). Men så kom en kjapp norsk opphenting.
I det nest siste spillet var kanskje FRENEMIES litt heldige, og Meier litt uheldig. Jeg får håpe han bruker opp uturen sin i Polen og kommer til Buenos Aires og har masse flaks...
Merk stillingen nederst til venstre. Det norske laget lå under med 0-24 (det var en feilscoring på BBO så det var faktisk 0-25 på det tidspunktet). Og her meldte Meier-Xu den brukbare slemmen 6 ruter. Om ruteren sitter 3-2 er det svært gode sjanser, men det må litt til før det blir tolv stikk.
I teorien kan trumfen løses uten taper med damen som feller tieren, så en dobbelfinesse over østs beholdning. Men å spille sånn er kun med åpne kort og mot oddsen. Det ble en bet, og det norske laget plukket opp 11 IMP siden Anders Brogeland-Magnus Sætre spilte 3NT med elleve stikk.
I kampens siste spill fikk Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad hjem en 4 hjerter etter en utspillsbom av Meier og god spilleføring videre av Dalemark Austad. Utgangen gikk bet ved det andre bordet, 12 IMP til i favør det norske laget. Kampen var plutselig nesten uavgjort, den endte med 23-25 og 9,23VP til det norske laget.
Norge vant en medalje i Ungdoms EM, og den ble vunnet av yngstelaget. De lå på pallplass fra start til mål med unntak av etter en runde omtrent midtveis. Til slutt ble det sølv bak Polen. England kom på bronseplassen.
Fantastisk innsats av disse spillerne:
Kristian B. Ellingsen var non playing captain.
De norske sølvvinnerne på pallen:
I U-26 ble det 12.plass, og i U-21 ble Norge nr. 11.
Man må synes litt synd på det norske laget i U-26 Women. De var med helt i toppen i størstedelen av mesterskapet og lå på pallplass fra start til det gjenstod fire kamper. Etter noen runder midtveis ledet de. Men mot slutten kom tre tap på rad, og selv om det ble en fin seier i siste runde ble det "bare" 6.plass til slutt.
I dag avsluttes Ungdoms EM i Wroclaw, Polen. Både det norske laget i U-26 Women og U-16 kjemper om plass på pallen.
I «Jenteklassen» gikk Norge på et par tap i går og falt utenfor pallen før de to siste kampene som spilles i dag. De ligger på 5.plass ikke langt bak nr. 3. I skrivende stund spiller de mot England som ligger nr. 4, og i siste kamp skal Norge opp mot Ungarn som ligger på sisteplass.
I U-16 avsluttet Norge gårsdagen med to fine seiere og ligger på 2.plass før innspurten hvor de møter to bra lag, Ungarn (3.plass) og Tyskland (5.plass).
I U-26 ligger Norge på 13.plass, og i U-21 på 10.plass.
Dette er den yngste spilleren i Ungdoms EM, engelske Sophie Morris som er 10 år! (foto: mesterskapsbulletinen)
Allerede i morgen starter Ungdoms VM, Transnationals. Der kan lagene bestå av spillere fra forskjellige nasjoner. Norske spillere vil nok spille både på rene norske lag og lag med lagkamerater fra andre land. I VM blir det både par- og lagturering.
Norges lag i U-26W sin kamp mot England overføres akkurat nå på BBO. Her er et spill fra denne runden. I BBO-kampen ble det ikke svingspill, men vårt U-16 lag fikk et gladspill. Ta først meldeprøven som vest fikk ved flere bord:
Vest åpnet med 1 kløver og hørte 3 ruter fra nord. Øst sier 3 spar, syd passer og det er vest sin tur. Hva ville du meldt nå?
Maren Idland Sægrov meldte det som gir mest mening i denne situasjonen, 4 spar. 3 spar fra øst er jo kravmelding. Det er klart vest ville likt å ha en spar til, men hva ellers skal hun melde? Uten ruterstopper er 3NT uaktuelt.
4 spar var en fin kontrakt. Selv om en ikke treffer helt på kløvervalget går det bra siden hjerter dame sitter i saks. Og om en spiller for eksempel kløver til knekt og dame og senere legger ned esset vil syd etterpå bli automatisk skviset (show-up skvis) i hjerter og kløver.
Spillet ble uavgjort (Ø/V +620) i Norges U-26W kamp.
I U-16 lagets sin kamp mot Ungarn fikk vest samme meldeproblem som Sægrov etter Ida Kristine Mathisens (nord) 3 ruter og 3 spar fra øst. Der sa imidlertid vest 4 kløver, og øst løftet til 5 kløver. Markus Hansen Moe (syd) doblet utgangen som gikk to bet, Norge +500. Ved det andre bordet kom ikke Norge ut i 4 spar (+170), men spillet ga likevel 12 IMP til Norge.
I Ungdoms EM som spilles i Wroclaw, Polen gjenstår i skrivende stund (torsdag ettermiddag) en kamp i dag og to kamper i morgen i alle klassene før det er over på fredag.
Det har ikke gått slik som vi håpet for det norske laget i U-26. De ligger før de siste tre kampene på 14.plasss over 60VP bak 8.plassen.
Slik vi har fått vite det er vil de åtte beste i hver klasse sikre seg plass i neste års Ungdoms VM. Det ser lovende ut for Norge i U-26 Women. Frankrike tok over ledelsen i den klassen da Norge gikk seg på et ganske stort tap mot Danmark i går. Norge ligger fortsatt som nr. 3 med tre kamper å spille.
Også i U-16 ligger Norge på 3.
I U-21 har Norge falt litt på tabellen, men på 10. plass har de fortsatt god kontakt med topp-8.
Her er et spill fra jenteklassen i går.
NORD
Giver nord, ingen i sonen.
Hvordan vil du vurdere denne hånden etter 1 ruter fra deg og 1 hjerter i svar fra makker på syds plass?
Det er 14 poeng, men den syvende ruteren er et viktig kort - ett stikk! Kortene er klart mer verd enn 14 poeng.
Det går an å smelle til med 3NT som etter 1 over 1 bør bety solid ruterfarge og litt her og der, for gode kort til gjenmeldingen 3 ruter. Men for den meldingen burde kanskje nord ha litt mer, for eksempel kløver konge i stedet for knekten.
Å si 2 ruter er for lite, nord har (som sagt) ett stikk for mye til den meldingen.
Jeg liker Cathrine Wedviks mellomløsning, 3 ruter. Å hoppe til 3 ruter er passelig. Det viser normalt 16-17 poeng, men det er disse kortene verd.
Etter den gjenmeldingen fant Wevik og makker Solveig Grande-Wedberg 6 ruter med disse kortene:
Det er en meget bra slem som godt kan stå selv om det skulle være en rutertaper. Og slik det satt med begge de sorte kongen i saks ble det enkelt tretten stikk, Norge + 940.
Ved det andre bordet spilte N/S 3NT med tretten stikk, dvs. 9 IMP til de norske jentene som altså kjemper om medalje!
Det går så langt bra for tre av de fire norske lagene i Wroclaw hvor Ungdoms EM for lag spilles. U-26 laget har ikke fått det helt til å klaffe så langt. Den klassen som startet først (flest lag) er bare omtrent halvveis, så det kan godt gå bra å klatre på tabellen i den klassen også.
I jente/dameklassen leder Norge etter først dag hvor det ble tre fine seiere.
I U-21 ligger Norge på 3.plass og i U-16 på 2.plass. Yngstelaget ligger bare marginalt bak lederlaget.
Alle resultater, spill og annen informasjon finnes her.
Husk også at mesterskapet kan følges på BBO og LOVEBRIDGE.
Her er et spill fra en av jentelagets kamper i går:
Der Sofie Græsholt Sjødal satt nord og Kaja Brekke syd passet først både Kaja (syd) og vest. Sofie (nord) sa 1 ruter, Kaja svarte 1 hjerter før vest nå hoppet inn med 2 spar. Å si 3 hjerter andre gangen betyr ikke helt det samme når motparten tar bort melderom som et hopp til 3 hjerter ville vist om vest hadde passet. Men man bør kanskje ikke støtte et 1-over-1 svar til 3 i en sånn situasjon uten noe bedre enn en minimum 12-14 hånd. Her hadde Sofie en veldig fin 14 poenger, masse kontroller osv., og hun sa som man bør gjøre 3 hjerter. Kaja løftet til utgang, og det kom kløver ut fra vest. Spar konge ble etter hvert godspilt, og vest kunne betet utgangen om hun hadde funnet skift til liten ruter slik at Ø/V får tak tre ruterstikk. Men det gjorde hun ikke, og da forsvant en ruter på nords spar konge. Det ble kun to rutertapere og en taper i spar, Norge + 420.
Ved det andre bordet åpnet Sofie Grande-Weberg (vest) med 2 spar etter pass fra syd. Nord og øst passet, og det var syd sin tur. Noen vil kanskje passe her, og det er vel heller ikke helt feil å gjøre det. Men det kan godt hende N/S er litt robbet og. Å melde 3 hjerter er ikke så fristende, men kanskje det er tryggere å doble?
Syd doblet opp, vel vitende om at også makkeren visste at det ikke var noen åpningshånd hos syd. Det ene problemet med syds sine kort er at det ikke er så veldig gode motspillskort om makker straffepasser 2 spar doblet.
Hva bør nord si idet syd dobler opplysende mot 2 spar?
Nord har egentlig ikke til å passe med kun K-8 fjerde i trumf. Men det er fristende, for hun har sannelig nok verdier utenom!
Nord passet ut 2 spar doblet.
Det var to topptapere i og hjerter og to i kløver i tillegg til trumfen. Det ser unektelig ut som om det blir to spartapere. Men Grande-Weberg fikk snellet hjem åtte stikk, Norge + 1070. Spillet ga det norske laget hele 16 IMP!
På det norske jentelaget spiller foruten de to nevnte parene Erleta Plana - Maren I. Sægrov. De har med seg Svein Olai Høyland som NPC og Ida Wennevold som coach.
Både det norske jentelaget (U-26W) og U-16 laget fikk en flott start da de klassene startet sin spilling i Ungdoms EM tirsdag. Begge fikk nesten full topp i runde 1 og fulgte opp med seier i andre kamp.
Etter to kamper ligger Norge på 2.plass både i U-16 og U-26 Women. I U-21 ligger Norge på 3.plass etter syv runder, og i U-26 på 11.plass etter åtte runder.
De norske U-16 spillerne er i alle fall ikke redde for å ta noen sjanser. Det har de vist allerede.
I dette spillet fra runde 2 i U-16 (Norge-Polen) på tirsdag var det Markus Hansen Moe og Ida K. Mathisen som meldte mer optimistisk enn resten av feltet. Og det norske paret lyktes. Først kan du ta stilling til hvordan melde denne hånden:
(Giver øst, ingen i sonen)
VEST
Makker åpner med 1NT, 15-17. Hvordan vurderer du disse kortene – utgang, eller slem?
Moe meldte 4 ruter, sleminvitt.
Defra er meldingene litt uklare for meg, men til slutt havnet de i 7 ruter.
Det gjenstod å tippe kløveren. Det er hårfint med oddsen å toppe etter damen med ni kort til sammen fremfor å ta finesse etter først å ha tatt en honnør. Og Moe toppet kløveren, +1440 til bokføring!
Om man skal være helt ærlig er 7 ruter litt vel hardt, men storslemmen har bra sjanser! Og å se at vests kort mot en 1NT åpning er slemkort er bra vurdert.
Ida (øst) sin grandåpning er god etter min smak. Spesielt med slike 4-5 hender og firekorts hjerter og femkorts minor og rundt 15-16 poeng er det ekkelt om man åpner med 1 i minor og makkeren viser sparfarge. Hva blir åpnerens andre melding da? Alle tenkelige gjenmeldinger blir på en eller annen måte feil.
Det gjenmeldingsproblemet unngås ved å åpne med 1NT som forteller styrken med det samme. Merk at om en av østs kløvere hadde vært en ruter (fordleingen 2-4-3-4) ville alle åpnet med 1NT.
At det ble grandåning gjorde det lettere for vest å vurdere det slik at hans hånd kom til å bli veldig stikkgivende. Det er liksom ikke 10 poeng det her, den sjette og syvende ruteren er jo stikk like gode som ess! For vest vet at makkeren har minst dobbelton ruter.
Mange av de andre parene fikk problemer i dette spillet, som regel etter åpning med 1 kløver. Slik så resultatene ut for hele puljen:
Det norske paret var det eneste i storeslem. Kun fire par var i slem, men et trinn lavere enn det norske paret. Like mange som var i lilleslem spilte utgang, og noen trodde det var mis-fit (eller de hadde en misforståelse) og stoppet i delkontrakt!
Mot Alfred Johan S. Brandel-Sebastian Lillejord som N/S for Norge noterte N/S +440 i 5 ruter, dvs. spillet ga 14 IMP til Norge som vant kampen med 14,42 VP – 5,58 VP.
Det tredje norske paret i denne klassen er Sander Haulan – Theodor Lillejord som spilte i den første kampen mot Nederland hvor det ble nesten full pott for Norge (19,38 VP).
Etter fem runder (av 15) ligger det norske U-21 laget på 2.plass i EM som spilles i Wroclav, Polen. Det er hjemmelaget Polen som har tatt ledelsen i den klassen, og de leder klart.
I U-26 er det med noen flere lag, og de har spilt seks runder (av 19). Der har Norge vunnet tre kamper, tapt to og en oversitt. Med middels ligger de på 10.plass så langt.
I dag starter U-15, U-26 Women og U-31 hvor Norge har med lag i de to førstnevnte klassene.
For vårt U-21 lag startet kampen mot England (runde 5) verst mulig da England tidlig fikk hjem en doblet delkontrakt samtidig som de vant utgang andre veien ved det andre bordet, 15 IMP ut for Norge, Etter 12 av 18 spill ledet England med 39-14. Men så kom Norge sterkt, og ett av spillene i snuoperasjonen mot slutten av kampen var dette hvor Ø/V hadde bra kort:
Er dette en bra slem?
Nei, selv om den kan stå på en heldig dag. I så fall må det unngås mer enn en hjertertaper. Dessuten må det ikke komme spar ut hvis det er truende (spar konge sitter feil for spillefører). Selv uten spar ut, eller spar ut ikke er truende må altså trumfen ikke sitte skjevt, kløveren bør helst sitte 3-2 også. Selv om kløver gir avkast for spar må ruterfinessen gå til slutt.
Det må for mye til for at det skal være med oddsen å være i slem, men det er klart at øst blir litt sleminteressert siden vest åpner og de finner hjertertilpasningen.
For Norge meldte Einar Osen (vest) og Kristian Dalemark Austad fornuftig:
Østs 2NT er en slags rele som spør om mer, bla. om vest har trekorts eller firekorts hjerterstøtte. Da vest viste firekorts hjerterstøtte, men minimum tenkte øst korrekt at det neppe var noen god slem.
Det går an å svare 2 kløver først med østs kort. Mange gjør det og noen eksperter anbefaler det også med lengre minorfarge og firekorts major, hvis man har nok styrke til utgangskrav. Selv synes jeg det er greit nok å melde majorfargen først med vanlige hender, men svare 2-over-1 i minorfargen med veldig sterke hender, eller veldig skjevt fordelte kort sterke nok til minst utgang, kanskje slem.
Englands øst svarte 2 kløver. Vest sa 2 ruter som antagelig var en slags hvilemelding, Øst viste hjerterfargen, og vest støttet. Jeg kjenner ikke detaljene i det engelse parets system, men etter den starten endte de i slem.
Selv om øst ble spillefører sånn at sparutspill ikke var truende for spillefører (syd har kongen) gikk det ikke an å vinne slem. Det ble en hjerter- og en rutertaper. Fem av 14 Ø/V-par gikk bet i slem, resten spilte komfortable utgangskontrakter.
Foruten de to nevnte spillerene er Johan Bjørkan-Jørgen L. Nordby og Jonas Brekke-Are Landsvik med på det norske U-21 laget. NPC er John-Hallvard Skoglund.
Norge vant spillet med 11 IMP og slo til slutt England med 7 IMP. Dermed ligger som nevnt de norske på 2.plass, og det gjør de like foran nettopp England.
Her er et spill fra dagens første kamp i Ungdoms EM i Polen. Først kan du ta stilling til åpningsmelding med nords kort som giver med alle i sonen.
Dette kan være en spillesterk hånd, men for at den skal være det må makker ha noe å hjelpe til med i nords langfarger. Da kan det bli flere stikk enn en kan forvente ut fra parets samlede honnørstyrke.
Så hvor god hånden er vet man ikke. Det går an å åpne med svake 2 selv om disse kortene altså godt kan gi ett stikk eller to mer enn de fleste svake 2 hender. Kanskje 3 hjerter?
I Norge U-26 sin kamp mot Belgia klinket den belgiske nord til med 4 hjerter! Det må sies å være veldig sprekt. Oppsiden er at man tar bort veldig mye melderom for motparten som må gjette, og kanskje de har et stort spill i kortene. Men det kan også bli dyrt. Og da det gikk pass-pass før vest doblet var kansje nord litt nervøs, spesielt siden det ikke pass rundt. Litt nerver ble det vel før blindemanns kort i 4 hjerter doblet ble lagt opp. Men nord var heldig med blindemanns kort:
Syd hadde glimrende kort mot nord sine. Det går likevel an å bet 4 hjerter, men da må forsvaret raskt spille to runder trumf. I så fall blir det en taper i hver farge. Hvis ikke syds trumf blir tatt bort godspilles kløverfargen som sitter så snilt med en stjeling. Men å se det det er ikke så lett. Og motspillet ble ikke funnet, så det endte med ti stikk og +790 til Belgia.
Ved det andre bordet åpnet den norske nord med Multi-2ruter, og de endte i 2 hjerter med ti stikk, Norge +170. Så spillet ga 11 IMP ut for Norge, og det førte til at det kun ble en liten seier mot Beliga.
Syv av 18 N/S-par vant ti stikk i 4 hjerter, to av dem doblet. De som var i delkontrakt i hjerter fikk også ti stikk med unntak av ved et bord der Ø/V holdt 3 hjerter nede på ni stikk.
Nå som EM for nasjonslag er over er det ungdommenes tur. I Wroclav, Polen spilles EM for ungdomslag i perioden 7.-12.juli. Det spilles i fem klasser, og Norge deltar i fire av dem. Forhåndsomtalen av mesteskapet med norske deltakere osv. finner du på NBF sine side, her,
Etter EM blir det VM (transjasonalt) både for lag og par.
EM for ungdomslags mesterskapsside finnes her.
Det er kun to klasser som har startet (søndag), U-21 og U-26. De andre klassene starter tirsdag. I U-26 ble det en litt tung start for Norge med to tap og en seier, men de leder i skrivende stund sin fjerde, mandag morgen. U-21 laget startet bedre og lå som nr. 3 etter første dag.
Vi kommer selvsagt tilbake med mer fra Ungdoms EM med både spill og resultater utover uken.
EM i Herning, Danmark ble som allerede rapportert et riktig festlig mesterskap sett med norske øyne. Det var store forhåpninger til de norske lagene, men gull både i OPEN og LADIES var nesten i overkant.
(Bildene er sakset fra EM bulletinen)
Laget i åpen klasse hadde i realiteten god kontroll mot slutten. I dameklassen var det mye skumlere, men det holdt akkurat til slutt. Begge lagene blir blant favorittene i neste års VM.
Dessverre klarte ikke de norske seniorene målet om å kvalle til VM. Det ble den litt kjedelige 9.plassen bak Danmark som kapret siste VM-plass. Nederland vant den klassen.
I mix-klassen gikk det ikke så bra for Norge (19.plass), men laget fikk gjennom dette mesterskapet nyttig erfaring så det kan bli en bedre plassering ved neste korsvei. De vant halvparten av kampene sine, men tapene var ofte for store.
Fra avslutningen tar vi med ett av mange spill hvor de norske spillerne i åpen klasse vurderer bedre enn motstanderlaget. Det handler kanskje litt om system og avtaler også.
Giver syd, alle i sonen
La oss si syd åpner med 1 ruter, og vest dobler opplysende. Hvordan synes du disse kortene skal meldes?
Syd åpnet nesten over alt med 1 ruter, og nord sa 1 spar etter dobling fra vest. Øst passet. Hva bør syd si nå?
Enkelte liker å bruke hopp til 3 kløver etter 1-over-1 svar i majorfarge som Minisplinter, dvs. singelton kløver og firekorts støtte til majorfargen. Spilles slik må gjemelding 2 kløver defineres som krav (eller semiforcing). Jeg synes det er klønete og er tilhenger til en litt mer gammeldags tilnærming hvor hopp til 3 kløver etter 1 ruter-1 i major tar seg av de beinsterke hendene med ruter og kløver.
Boye Brogeland satt syd og hoppet til 3 kløver i andre meldrunde. Da støttet simpelthen Christian Bakke kløveren og de fant frem til 6 kløver.
Det er jo egentlig en ganske bra storeslem siden de har elleve trumf til sammen. Det ble imidlertid en trumftaper, Norge +1370.
Omtrent halvparten av N/S-parene stoppet i utgang. Finlands N/S meldte 1 ruter - 1 spar, 2 kløver og endte i utgang, 13 IMP til Norge.
Norges gulljenter minutter etter gull var sikret! (foto klippet av en video)
Det norske åpent-laget har også fått noe å skåle med etter sin overbevisende seier
Fantastisk!
Det ble en historisk dag for norsk bridge i Herning,Danmark.
Gratulerer med gull i åpen klasse til Tor Eivind Grude, Geir Helgemo, Boye Brogeland, Christian Bakke, Allan Livgård, Terje Aa og Tolle Stabell som er lagets Non Playing Captain og coach Sten Bjertnes.
Og damelaget prestasjon er historisk. Norge har aldri vunnet gull i EM for nasjonslag i dameklassen.
På laget spilte Bodil Nyheim Øigarden, Liv Marit Grude, Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Torild Heskje og Gunn Tove Vist. Anne Lill Hellemann var NPC og Leif Erik Stabell coach.
Vi gratulerer!
I åpen klasse var det egentlig ingen tvil mot slutten. Norge tok etter hvert kommandoen i sin kamp mot Finland, og etter en stund var det over. Dessuten fikk Sveits trøbbel mot Hellas. Selv om Sveits kom tilbake i den kampen ble det alt for lite, og det ble nesten en parademarsj for de norske som vant EM med god margin!
Damelaget startet bra i «finalekampen» (som de kunne tape med 20 IMP) mot Frankrike. Men de franske damene tok ledelsen og var innenfor rekkevidde om de kunne få til et par gevinstspill til. Skummelt.
Og det ble skummelt mot slutten, spesielt for mange av oss som må ha forholdt til en feilscoring (?) og det så ut som det kunne glippe da det gikk litt på tverke for de norske helt mot slutten. Men det holdt akkurat, og Norge vant mesterskapet med liten margin foran Frankrike.
Vi kommer tilbake med mer her i bloggen, og selvsagt vil Leif Erik Stabell oppsummere det hele i mesterskapsbloggen.
SISTE: Det skal ha vært en turneringslederavgjørlse inn i bildet som gjorde at de resultatene som lå ute en stund var feil. Dette får vi komme tilbake til, og vi forholder oss i denne omgang til resultatene som ligger ute på mesterskapssiden.
Den siste runden i åpen klasse hvor vi håper og tror Norge sikrer EM gull spilles fra kl. 11.45. Før det ble nest siste runde i dameklassen spilt. Åpen klasse spiller siste runde samtidig med siste runde i damenes siste oppgjør. Dette blir spennende!
Når det gjelder damenes gullkamp fulgte vi med på nest siste kamp. Underveis var det lite som tydet på at gullkampen ville bli avgjort før Norge-Frankrike i siste runde er ferdigspilt. Kampen starter klokken 11.45.
Norges damer ledet lenge bare litt Belgia. Vi tar først med et lite svingsspill, men likevel et spennende spill fra den kampen.
Utgang begge veier
Av og til ender samme lag i utgang både N/S og Ø/V. Noen ganger fyker begge utgangene hjem og det blir masse IMP inn for det "heldige" laget.. Oftere blir det bet i en av dem, likevel IMP inn. I den viktige kampen Norge-Belgia (damer) på morgenkvisten i dag kom dette spillet hvor belgierne frivillig meldte utgang i begge retninger. Det var litt skummelt å se på, men til slutt gikk spillet Norges vei.
I meldingene handlet mye om avtalene man har mot 1 kløveråpning hvis den være med kortfarge. Noen bruker 2 kløver innpå som Michaels Cuebid (begge major), mens andre spiller med 2 kløver som naturlig hvis åpningen ikke viser kløver. Da kan man bruke 2 ruter som Michaels (mister i så fall hopp til 2 ruter som naturlig).
Hvis 2 kløver er Michaels må man passe først med kort hvor man ellers ville meldt 2 kløver, og forsøke å få meldt kløver senere i meldingsforløpet. Det skjedde der Norge satt Ø/V. Da hadde N/S funnet hjertertilpasningen. Nord tok hardt i da hun meldte 4 hjerter. Siden det var to hjertetapere kunne ikke utgangen vinnes, Norge +50.
Ved det andre bordet gikk meldingene slik:
Her kunne altså den belgiske vest melde inn 2 kløver som naturlig, og da øst strakk seg til 2NT løftet vest til 3NT.
Syd spilte ut hjerter. I denne utgangen kunne det nok blitt mer enn en bet, men Norge fikk i alle fall tak i beten og noterte +100. Så spillet ga 4 IMP til Norge.
Man kan kanskje påstå at den belgiske vest som fikk meldt inn naturlig med sine fine 4-6 hånd kunne/burde meldt 3 spar over 2NT. I så fall havner de i 4 spar. Det bør nok bli bet der og, men den kontrakten er ganske bra.
Idet seks spill gjenstod ledet Norge med 26-8. Så det så lovende ut, men Frankrike som ligger på 2.plass ga seg ikke og ledet klart mot England. Bla. vant det franske Ø/V-paret 4 spar i det spillet jeg nettopp fortalte. Så det ser ut som om det skal bli en slags finale i siste runde, Norge-Frankrike som vil bli vist på BBO og sannsynligvis blir superspennende.
Norge fikk mer og mer draget på det. Øigaarden-Grude meldte en glimrende storslem:
Før det du ser av meldingsforløpet her hadde syd åpnet med 1 ruter og nord støttet til 2 ruter etter 1 hjerter innpå, og øst støttet hjerteren. Kløverfargen ble raskt godspilt, ingen store problemer, +1440. Godt gjort å finne frem til storslem etter en sånn start!
Dessverre ble 7 ruter kopiert av belgierne. Litt spesielt, for ingen andre N/S-par i hele dameklassen fant frem til 7 ruter!
Men så økte den norske ledelsen og det ble til slutt overkjøring. Idet kampen var ferdigspilt hadde Norge slått Belgia med 56-9 IMP, 18,87 - 1,13 VP. Glimrende spilt, vårt lag gjorde sannelig dagens første oppgave godt!
Nå gjenstår siste hinder...
For Frankrike på sin side slo England og fikk 16,73 VP. Det betyr at Norge leder med 10,01 VP. I det innbyrdes oppgjøret til slutt ("finalen") tåler Norge altså å tape, men de må ikke tape med mer enn 20 IMP (5-15 VP) hvis min finregning stemmer (men det gikk litt kjapt...).
(Uoffiselle tall idet nest siste kamp var i ferd med å avsluttes)
Huttetu...STAY TUNED!
Legg til kommentar