Korreksjon: Svein Erik Dahl - Tone Evenby vant åpningsturneringen

Rett skal være rett. Vi rapporterte om åpningsturneringen her i bloggen, og da viste reusltatene annen vinner enn det offisielle sluttresultatet. Hvorvidt det var en korreksjon på grunn av feiltasting eller hva vites ikke. Men i bulletinene står nå de endelige reultatene.

Og...

Det var altså Svein Erik Dahl og Tone Evenby (Larvik/Askim) som vant turneringen med 61,9%, hårfint (1 poeng) foran det danske paret som først så ut til å ha vunnet. 

Sluttresultatet finner du her. 

 

ØBERG - LABRAATEN HOGSTAD leder Mixen

I NM for mixpar har de spilt 60 av 90 spill. Dessverre er det tekniske problemer med resultatservicen så det mangler detaljer, i alle fall for meg som følger med "fra langt hold".

Men vi har fått med oss at Ida Marie Øberg og Sondre Labraathen Hogstad leder turneringen, og det gjør de med en meget god score, hele 62% etter to av tre sesjoner!

På 2.plass følger Erichsen-Erichsen med 57,8%, og nr. 3 er V. Ovesen-Fonkalsrud med 57,6. Det er flere par like bak topp-3, så det kommer til å bli en spennende medaljekamp i morgen. 

Lederparets margin er stor, og de er nå store gullfavoritter. Men over 30 spill kan mye skje, så kampen om NM-tittelen er nok på ingen måte avgjort.

Vi kommer tilbake med mer her i bloggen så snart oppdateringen med spill og detaljer fungerer. 

 

 

NORSK BRIDGEFESTIVAL 2024: Og der gikk starten

Bridgefestivalen 2024 er i gang på Lillehammer!

Fredag kveld ble åpningsturneringen avviklet med 54 par på startstreken. Det ble spilt 24 spill, og vinnere med over 70% ble danske Fleming Poulsen og Katrine Mortensen-Larsen. Resultatlisten finner du her.

Da er altså festivalen i gang, og det fortsetter lørdag med NM for mixpar.

Festivalgeneral Svein-Jarle Ludvigsen og hans stab er ferdig med forberedelsene

Nå er det full gass til og med lørdag 10.august. Svein-Jarle avsluttet sin velkomsthilsen med denne enkle og gode oppfordingen:

"Skap den stemningen ved bordet dere selv vil andre skal møte dere med".

Bridgefestivalens hjemmeside med all informasjon, resultater, bulletiner osv. finner du her.  

Undertegnede kommer selvsagt til å følge med her "fra langt hold" (New Zealand), og det skal nok bli noen rapporter og spill her i bloggen.

Norsk 2.plass i Chairman's Cup

"Komleposs" med Thorleif Skimmeland, John Helge Herland, John Våge og Ingmund Bjørkan kom seg som tidligere rapportert til finalen i lagturneringen Chariman's Cup i Ørebro. Der ble det imidlertid tap for et svensk lag.

Glimrende innsats av Norge, ett lag i finalen og ett annet norsk lag var med helt til semifinalen.

Mens vi venter på at Norsk Bridgefestival skal starte (åpningsturnering på fredag) tar vi med et interessant spill til fra lagturneringen i Sverige. Spillet er fra kvartfinalen. 

I norske "Underberg BC" (Aaseng, Karlberg, Fyrun, Evenstad, Forfot og Lunna) sin kvartfinale mot et engelsk lag (+Kaj Otto Brastad) kom begge N/S-parene i 4 hjerter. Forskjellen var at for det norske laget var det syd som ble spillefører, ved det andre bordet kom nord i 4 hjerter. 

Utspill er en underlig del av bridgen. Samme hva man gjør, og samme hvor opplagt utspillet er kan det godt bli galt slik hele spillet ser ut. I dette spillet er det nok ikke helt opplagt hva som skal spilles ut, henholdsvis fra vest og øst mot kontrakten 4 hjerter.

Å spille ut sin singleton mot trumfkontrakt er et populært og ofte godt valg. Evenstad (øst) spilte ut sin single spar 6 mot nords 4 hjerter. Det var også fargen makker Karlberg hadde meldt. Da var spillefører sjanseløs. Forsvaret fikk ett stikk i hver av de sorte fargene, og de må få to ruterstikk. Spillefører måtte altså gå bet, og han traff heller ikke helt utover i spilleføringen så det ble to bet, +200 til det norske laget. 

Mot Forfot (syd) sin 4 hjerter ved det andre bordet kom også singelton ut, men der var det vest sin singelton ruter som ble spilt ut. Det førte til at forsvaret ikke fikk satt opp sparstikk, og i tillegg førte utspillet til at spillefører fikk hjelp til å rulle opp ruteren. Det gikk liten ruter fra nord, knekten og esset. Kløver konge ble godspilt og ga avkast for en spar. Spillefører rakk deretter å sette opp ruteren med kun to tapere. Så Forfot tapte kun til kløver ess og to ruterstikk, +620. Spilet ga 12 IMP til "Underberg" som vant sin kvartfinale klart, men i semifinalen ble det full stopp for dem.

Det andre norske laget ("Komleposs") møtte i kvart'en danske "Team Århus". I akkurat dette spillet fikk det galt for nordmennene.

Der danskene satt Ø/V meldte vest inn 1 spar. Nord hadde ikke nok til 2-over-1 og doblet negativt (4+ hjerter). Nå meldte Krøjgaard en litt frekk 1NT med østs kort. Syd passet, og vest meldte 2 spar. Burde nord vært med en gang til?

Kanskje, men det er lett å si når en vet det er tilpasning. Kunne syd ha doblet 1NT som støttedobling? Kanskje, men akkurat over 1NT er det mange som ikke bruker støttedobling (dobler viser sterk hånd), og det er aldri sikkert man bør være med heller med helt jevn hånd og kun trekorts hjerter. Husk nord har ofte bare firekorts hjerterfarge i denne situasjonen. Det ble til at det norske paret ga seg, og danskene fikk spille 2 spar. Motspillet satt for en gangs skyld ikke på noen måte. Det bør jo bli bet i 2 spar. Men spillefører vant hele ni stikk, Ø/V + 140.

Ved det andre bordet hoppet den norske vest til 3 spar over syds åpning 1 kløver. Jeg vet ikke parets stil, men om 3 spar er sperremelding i systemet deres mener i alle fall jeg at hånden er alt for spillesterk for en slik melding. Men å hoppe innpå setter normalt press på motparten hvis det er de som har kortene, noe som dog kan slå begge veier. Her slo det på en måte galt ut selv om N/S for såvidt gjettet feil.

Nord strakk seg til en negativ dobling selv om det var så høyt som over 3 spar, en skummel melding da man "hater" å høre 3NT fra åpneren som jo må melde det selv med helt minimum. Og det skjedde, syd sa 3NT før det gikk pass rundt. 

Vest spilte ut spar konge til esset. Så kom ruter fra nord. Med åpne kort ser man at 3NT kan betes. Da må øst gå på med honnør idet ruter spilles fra nord. Øst får i så fall to raske inntak i ruter og kan idet han kommer inn på det første ruterstikket skifte til kløver. Spillefører rekker ikke å få tak i mer enn 1+5+1+1 = 8 stikk. Men øst kan neppe kritiseres veldig for ikke å legge i stor ruter da det godt kan hjelpe spillefører til å løse ruteren best mulig for han. Og øst aner ikke så mye om hvordan resten av kortene ser ut. Så øst la liten ruter, og spillefører vant stikk for ruter 7. Med to ruterstikk i boks behøvde spillefører kun ett kløverstikk for å komme til ni stikk (1+5+2+1=9). Dermed ble det +600 til N/S ved det bordet som sammen med 140 ga 12 IMP ut for det norske laget.

Det var imidlertid de eneste IMP'ene danskene fikk i det settet, det norske laget vant de 16 spillene med 39-12 og kampen med 11 IMP. "Komleposs" avanserte dermed til semifinalen før de som nevnt også gikk helt til finalen.    

Et norsk gladspill i Polen

Samtidig som norske spillere kjemper godt i Sverige, og andre venter på at Norsk Bridgefestival skal starte (fredag) var det noen nordmenn på plass i bridgefestivalen i Sopot, Polen også. De hang litt med ganske lenge i lagturneringen, men det ble for mye opp og ned, og til slutt mest ned. Det gikk mest i skålen som en av de norske spillerne ofte sier.

Det ble dog en god norsk plassering i Sopot, Ole Berset - Erik Sælensminde ble nr. 3 i parturneringen.

Her er imidlertid et spill fra lagturnerignen som Morten Olsen likte godt. Du kan jo forsøke deg selv. Legg en spilleplan i kontrakten 6 kløver etter trumf ut fra vest (motparten har ikke meldt).

Spillefører har 1+3+1+6 = 11 stikk. Det er flere mulige spilleplaner som kan føre frem og gi det tolvte stikket her, og det er vanskelig å si helt sikkert hva som er best å satse på.

En er å vinne utspillet med kløver ess og stjele en hjerter. Så ut med trumfen. Hvis trumfen sitter 2-2 er det helenkelt. Da kan nords tredje kløver brukes som inntak til å stjele en hjerter til i tilfelle den fargen sitter 5-2, og eventuelt ta tretten stikk om hjerteren sitter 4-3. Eller en kan legge seg på tolv stikk ved gi bort ett sparstikk og stjele en spar, altså om trumfen sitter 2-2.

En annen plan er å gå for å stjele spar hos nord ved å gi bort ett sparstikk med det samme. Det funker godt om forsvaret ikke skifer til ruter. Det går også bra om hjerteren sitter 4-3 selv om de skifter til ruter, for da kan tre store hjertere tas med avkast av to rutere og en spar, så spar til stjeling. Stjelingen på nords hånd gir ett ekstra trumfstikk, det tolvte stikket. Og det er god sjanse for at vest stikker seg inn idet du gir bort sparstikket for å spille mer trumf for å forhindre to sparstjelinger. i så fall tas en sparstjeling, ut med trumfen, og ruter ess gir inntak til hjerterstikkene. Da spiller det ingen rolle om hjerteren sitter skjevt.

Alt dette er vel å bra, og det kan uten å vite noe om sitsen være enda flere muligheter i dette spillet. Men i første stikk oppdages at vest startet med alle de fire uteværende trumfene (øst kastet en ruter). Da er det stor sannsynlighet for at hjerteren ikke sitter så snilt. Og slik var det:

Hvordan bør det spilles da?

Å gi bort ett sparstikk kan funke også med denne sitsen, men det blir trøbbel om de finner ruterskift.

Olsen gikk for en mer praktisk løsning som ofte funker, den gamle gode «ta noen stikk så forsvinner det noen stikk" (fra motparten). Dvs. han dundret av gårde med kløverboka. Det var ikke lett for øst å kaste på en halvmeter med kløver! Husk øst visste at syd satt med sparfarge ved siden av langfargen kløver. Så å kaste fra sparlengden var ikke morsomt. Og hjerteren må han jo holde, helst alle fem hvis syd har singel hjerter. Så øst kastet unna tre rutere, dvs. også knekten. Da spilte Morten simplethen ruter til esset som felte kongen, så tre hjerterstikk som tre spar forsvant på fra syd før han ga bort ett ruterstikk til vests dame. Syds ruter 10-9 var plutselig de høyeste ruterne utenom damen, de var på en måte blitt de nye K-Q. Så ruter 9 ble godspilt og ga det tolvte stikket. Pluss 920 ga 11 IMP mot N/S sin 4 hjerter med ti stikk ved det andre bordet.

Norsk lag til finalen i Chairman's Cup

Det var mulighet for helnorsk finale i Chairman’s Cup i Ørebro, men det blir det ikke.

«Underberg BC» tok en liten ledelse i det første settet i sin semifinale, men så var det helt slutt for nordmennene. De ble utover i kampen såpass utspilt av motstanderlaget («Larsson på taket») at det norske laget ga seg før det siste settet.

«Komleposs» med Thorleif Skimmeland, Jon Helge Herland, John Våge og Ingmund Bjørkan fikk opp en stor ledelse halvveis i sin semifinale. Men i tredje av fire sett slo det svenske laget med navnet «Karlssons Frestelse» kraftig tilbake. Det norske lagets ledelse var kun på 12 IMP før de siste 16 spillene. De holdt imidlertid unna og vant til slutt med 17 IMP.

Her er et spill fra semifinalen hvor Herland fikk en vanskelig spilleprøve.

Giver øst, ingen i sonen

Meldingsforløpet gikk slik med Skimmeland som nord og Herland syd:

Herland-Skimmeland spiller med «kløverføringer». Så nords 1 ruter viste hjerterfarge, og syds 1 hjerter viste slik de spiller tre eller fire hjertere. Skimmeland ble optimistisk da syd var med til 3 hjerter selv om han vet syd har 11-13 balanserte, og han løftet til en hardmeldt utgang.

Prøv deg selv på spilleføringen i 4 hjerter som syd. Vest tar for kløver ess før han skifter til spar. Motspillet spiller egentlig ingen rolle.  Spillefører må fortsatt få tre kløvertapere. Så det hele handler om trumfen. Det du altså vet er at vest har det meste av honnører og lang ruterfarge. Øst har ikke mange HP, men lang sparfarge.

Sparskiftet vinnes, og på trumfesset i neste stikk faller damen fra vest.

Hva gjør du nå? Toppe i håp om Q-J dobbel hos vest, eller spille på at damen er singel og ta finesse over østs knekt tredje i andre trumfrunde?

Dette er et såkalt «begrenset valg» hvis man ser på hjerterfargen isolert sett. Det tilsier finesse når en honnør kommer på bak, men slike regler må ikke følges slavisk. Vest hadde doblet opplysende, og det er ganske vanlig at man heller melder inn med gode kort, lang ruterfarge og singelton i en major heller enn å doble opplysende. Unntaket er om man er supersterk, da dobles først.

Dette var et viktig valg å gjøre rett på, og Herland bestemte seg for å spille på at vest ikke hadde singelton. Så ned med den andre hjerterhonnøren, og dermed var det +420 på bok siden hele spillet så slik ut:

Ved det andre bordet fikk Bjørkan-Våge spille 2 spar som Ø/V! Der er det egentlig seks tapere, men motspillet ble feil og det ble åtte stikk. Med +110 ved det bordet og lagkameratenes utgang andre veien ga spillet 11 IMP til det norske laget.

I finalen møter «Kompleposs» det svenske laget Larsson på taket som bl.a. har med brødrene Ola og Mikael Rimstedt.

I den andre semifinalen ble dette spillet tapt for Norge. Jeg har ikke fått fatt i meldingene fra den kampen, men den norske spilleføreren i 4 hjerter hadde kanskje annen informasjon enn Herland hadde. For han tok i alle fall finesse i hjerter andre gangen og gikk bet i 4 hjerter. Ved det andre bordet i den kampen spilte N/S 3 hjerter med ti stikk, 6 IMP ut for det norske laget.

Chairman's Cup: Mot helnorsk finale?

I Ørebro gikk begge de gjenværende norske lagene videre til semifinale i Chairman's Cup.

KOMLEPOSS (Herland, Skimmeland, Våge og Bjørkan) lå under i sin kamp etter tre av fire sett mot et dansk lag, men en sterk avslutning gjorde at de vant med 11 IMP.

UNDERBERG BC (Aaseng, Karlberg, Lunna, Forfot, Evenstad og Fyrun) hadde ingen problemer mot engelsk motstand (inkludert Kaj Robert Brastad). De to norske lagene møtes ikke i semifnalen onsdag, så det kan bli to norske lag mot hverandre i finalen. Men først må begge lagene slå ut svensk motstand.  

STORESLEMFEST!

Vi tar med et par spill fra UR-32. Da var det storeslemfest i første halvrunde. Og det ble en fest for norske spillere.

Her var det Lasse Aaseng og Stian Evenstad som var i aksjon som Ø/V. Hvordan ville du og din favorttmakker meldt?

Det er neppe noen 100% måte å melde seg frem til den gode storeslemmen 7 ruter med mindre kanskje hvis man bruker et avansert relesystem og får melde i fred.

Evenstad åpnet med 1 ruter og fikk 1 hjerter til svar. Så kom hopp til 3 kløver. Nå visste ikke Aaseng sikkert (de spiller ikke sammen til daglig) hvordan 3 ruter ville bli oppfattet (kan det være ikke krav?) så han sa 3 spar, fjerde farge. Da meldte øst 3NT, og vest tok ut i 4 ruter, sleminvitt. Nå var det ingen tvil om hva 5 hjerter fra øst var, det kan ikke lenger være snakk om hjerter som trumf etter dette meldingsforløpet. Vest tok det korrekt som Exclusion Blackwood og viste to ess utenom hjerter, dvs. kløver ess og ruter konge. Det gjenstod et lite problem for Evenstad, det kunne være tre eller flere små spar hos vest. Men han tok sjansen på 7 ruter som ikke bød på noen problemer å spille, spar 10 kunne trumfes hos vest og østs hånd bestod av kun ståstikk, +2140.

Ved det andre bordet ble det meldt lilleslem, 13 IMP til det norske laget. Kun fire av 32 Ø/V-par meldte 7 ruter.

Et par spill senere var det Svein Gunnar Karlberg og Kjell Gaute Fyrun (N/S) sin tur:

De fikk full kontroll på dette. Nord åpnet med 1NT, syd overførte til spar med 2 hjerter, og over 2 spar meldte Karlberg 3 ruter, naturlig og krav. Da valgte Fyrun å si 3 spar. Det viser normalt trekorts støtte, men A-Q dobbel er jo bra det også. Og det fristet ikke så mye å si 3NT med den tynne hjerterbeholdningen.

Over 3 spar hoppet Karlberg til 5 hjerter! Det var Exclusion Blackwood, og til svar fikk han to nøkkelkort og trumf dame. Trumffargen var enn så lenge spar, så syd visste nå om A-Q i spar og ruter ess. Nå meldte Karlberg 7 ruter, forslag til kontrakt. Fyrun hadde ingen grunn til å si noe annet enn pass.

Det skal mye til for at 7 ruter skal gå bet med dette, i så fall må sparfargen sitte skjevt (6-0 eller 5-1). Slik det så ut var det absolutt ingen problemer med å vinne 13 stikk og notere +1440.

Det ble meldt kun 6 ruter ved det andre bordet, 11 IMP til det norske laget. Det var bare tre av 32 par som meldte storeslem på dette spillet, og ett av dem var i den tvilsomme kontrakten 7 spar. Der måtte spar sitte 3-3, eller som det gjorde, J-10 dobbel. Heldig.

Det var kun to par som fant den perfekte storeslemmen i ruter, begge parene norske. Det andre paret som fant frem til toppkontrakten 7 ruter var Arve Farstad og Jonny Hansen.

Et litt artig poeng er at undertegnede ofte har sagt og skrevet at Exclusion er en fin konvensjon, men den brukes for ofte og med feil kort fordi mange er så forelsket i konvensjonen at de klinker til med et slikt hopp bare fordi de har en renons, men uten å ha gode nok kort til det.

Alt for ofte, ja...

Så kommer det altså to ganger 7 ruter meldt og vunnet, via 5 hjerter Exlusion, av samme lag og i samme halvrunde med noen få minutters mellomrom.

Klart for NORSK BRIDGEFESTIVAL!

Fredag 2.august starter den norske bridgefestivalen på Lillehammer. I den forbindelse opplyser NBF at det er laget en ny festivalside. Informasjon om dette finner du her. 

Det braker løs med åpningsturnering på fredag før det på lørdag blir NM mixpar fulgt av alle de tradisjonelle mesterskapene. Dessuten har Bridge for Alle et meget fyldig program. Det er også satt av mye tid til sosialt samvær med Quiz kvelder, bridgefester og spesielle arrangement for juniorer.

Den nye festivalsiden med all informasjon finner du her. 

 

CHAIRMAN'S CUP (Sverige)

I Ørebro har de nå kommet frem til sluttspillet i lagturneringen Chairman's Cup, utslagskamper som startet med Round of 32. I kvalifiseringen spilte 126 lag. De har i skrivende stund nettopp avsluttet Round of 16.

Til topps i kvaliken gikk et svensk-norsk lag (Sjöqvist) med norske Nicolai Heiberg-Evenstad, Kåre Bogø og Steffen Fredrik Simonsen. De to sistnevnte spilte sammen, og Nicolai spilte visstnok med forskjellige, svenske makkere, bl.a. selveste Peter Fredin.

Hele seks norske lag gikk videre til R-32, bl.a Norway Juniors med Magnus Sætre, Anders Brogeland, Thomas Tøsse og Kaja Brekke. De røk imidlertid ut i den første utslagskampen, men alle de andre fem norske lagene gikk videre til R-16.

Det viser seg at det antagelig skjuler seg noen norske navn bak andre lagnavn med andre nasjoners flagg også (se nederst i artikkelen), og en av dem er videre til R-16.

For vinnerlaget i kvaliken (Sjöqvist) ble det norsk motstand i Round of 16, et lag (Komleposs) bestående av John Helge Herland, Thorleif Skimmeland, John Våge og Ingmund Bjørkan. Det ble et uhyre jevnt oppgjør. Kompleposs vant første sett med 10 IMP. Sjöqvist vant det andre settet, men kun med 4 IMP. Så det helnorske laget Kompleposs gikk videre til R-16 med seiersmarginen 6 IMP. De møter et sterkt dansk lag i kvartfinalen.

Her er et av flere avgjørende spill fra den R-16 kampen.

Hva er beste kontrakt her med Ø/V sine kort?

De har 25 HP til sammen, så det bør meldes utgang. Med 5-3 tilpasning i hjerter, og en singelton hos øst er det vel ikke så unaturlig å havne i 4 hjerter. Det gjorde Sjöqvist sitt Ø/V-par. Det er tilsynelatende fire tapere i den kontrakten, to i spar og to i ruter. Men det er visse muligheter om spillefører prikker sitsen helt perfekt, men da skal det jammen gjettes mye riktig. Dessuten må det fås til et sluttspill mot syd. Hvordan det skal kunne gå til kan du pusle litt med selv. I praksis er det kanskje mer normalt å gå en bet i 4 hjerter om ikke motspillerne er hjelpsomme. Og det ble en bet i 4 hjerter, N/S + 50. Seks av ti spilleførere i 4 hjerter gikk bet.

Bjørkan-Våge kom i 3NT med vest som spillefører. i den kontrakten er det åtte enkle stikk ved hjelp av to kløverstikk som det blir nokså automatisk, og det niende kan komme i spar. Det skal ikke mye til før det ramler inn nok stikk i den utgangen. Og det ble ikke så vanskelig for Våge da nord spilte ut spar dame. Det endte med ni stikk, Ø/V +400. Spillet ga 9 IMP til Komleposs som altså vant kampen med 6 IMP. 

Tre av lagene med norske spillere røk ut i R-16, men Underberg Bridgeclub gikk videre til kvartfinalen etter å ha slått ut et svensk lag med flere kjente profiler. På Underberg spiller Åsmund Forfot, Karl Morten Lunna, Lasse Aaseng, Svein Gunnar Karlberg, Stian Evenstad og Kjell Gaute Fyrun. Disse gutta skal møte et lag med engelsk flagg foran navnene (Warners Warthdogs), men så sannelig står ikke enda en nordmenn oppført i lagoppstillingen på det laget, Kay Robert Brastad. De slo ut et norsk lag i R-32 (Farstad, Naas Olsen, Andersbakken og Hansen)

Frykten for å bli robbet

Frykt for å bli "robbet" er naturlig og berettiget i bridge i de tilfellene motparten sperrer høyt. Det er derfor ganske vanlig å kaste seg uti det med fare for å bli straffet. For å misse egen utgang er også kostbart. Men det er en grense et sted for hvor modig man bør være, og i forrige innlegg så vi hvor galt det kan gå hvis man melder for friskt på et høyt trinn. Av og til må man finne seg i at man kanskje er utmeldt.

Her er nok et eksempel på denne problemstillingen, og i dette tilfellet er det vel mer sympati for å aksjonere?

Spillet er fra finalen i SPINGOLD mellom STREET og DELIMPALTADAKIS (heretter kalt DELI) som STREET ledet halvveis. Det var det første spillet i tredje sett, og derfra tok sistnevnte lag igjen STREET sin ledelse.

Nord åpnet med 3NT som viste en god 4 hjerter eller 4 sparåpning, og det var øst til å melde. Ville du meldt nå med en gang?

La oss si du passer. Det kan jo hende nord har sparfarge (dog usannsynlig?), og da vil du helst spille motspill. Etter pass fra STREET sin øst-spiller sa syd 4 kløver som ba nord vise fargen sin, og det gjorde han med 4 ruter som viste hjerterfarge (overføring). Øst passet nok en gang, syd sa 4 hjerter og det gikk pass fra vest og nord. Hva nå?

Øst følte seg litt robbet, og doblet. Syd passet, vest meldte 4 spar, og det gikk to passer før syd doblet med pass rundt. Slik så hele spillet ut:

Her var Duboin og Cima (N/S) brutale. Mot vests 4 spar doblet spilte nord ut hjerter ess fulgt av hjerter dame til kongen, og syd stjal. Fra syd kom ruter til stjeling hos nord, så kløver til syds ess og nok en ruter til stjeling. Det var allerede to doblede, og slik det så ut måtte fortsatt syd få for ruter konge, den tredje beten, N/S +500.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Det må være lov å si at syds 4NT - begge minor - var en tvilsom melding. Hvor ofte har en som har åpnet med 4 hjerter minortilpasning? På et vis behøvde det kanskje ikke blitt så dumt om nord hadde meldt 5 kløver, en kontrakt som kanskje har visse sjanser. Men N/S hadde altså sjansen for å spille motspill mot sparkontrakt ved det bordet også.

Det var ikke lett for øst å unngå å gi favør i motspillet mot 5 hjerter doblet. Og de fikk tak i kun en doblet bet, Ø/S +100. Det ga likevel sammen med +500 til N/S ved det andre bordet hele 12 IMP i favør DELI som deretter utover i settet og i begynnelsen av siste sett fikk opp en bra ledelse. Det stod 121-96 med seks spill igjen å spille. Så kom en sluttspurt av STREET, og med tre spill igjen var ledelsen kun på 7 IMP, så med to spill igjen 4 IMP!

De tallene var dog ifølge BBO, og det gikk et rykte der om at det var en feilscoring eller to pga. feil «claim» av vu-graph operatøren - ganske irriterende. Så kom det da også et par korreksjoner, og plutselig var STREET foran etter at det hadde scoret 25-0 på fire spill mot slutten. Med andre ord var det for mange tilskuere spenning på feil premisser.

Det ble et gevinstspill til i favør STREET i aller siste spill, og til slutt var det de som vant finalen. Sluttresultatet ble 128-116.

Over til Skandinavia

Da er de kommet frem til siste spilledag i SUMMER NATIONALS i Toronto. Så er det om litt over til vår side av dammen hvor Norsk Bridgefestival starter til helgen. Mer om det litt lenger ned i dette innlegget.

TORONTO

Det er norske spillere i aksjon i finalerundene i ROTH SWISS TEAMS der lag ROSENTHAL ble nr. 19 i semifinalen, 34 lag gikk til sluttspillet. Dessuten er Sofie Græsholt Sjødal på et lag som søndag skal spille finalerunder i en mix-turnering.

SPINGOLD ble etter hvert mange av de største favorittlagene slått ut, og det ble STREET mot DELIMPALTADAKIS i finalen. På sistnevnte lag som var 22.seedet fra start er det flere navn som er nokså ukjente for undertegnede, bortsett fra italienske Duboin. STREET var 5.seedet og har med flere kjenninger, men det er klart at årets SPINGOLD-finale mangler mange av de mest velkjente profilene.

Etter halvspilt finale leder STREET med 67-49.

Vi tar med et skremmende spill fra SPINGOLD-finalen.

Det er nesten så man ikke tror det som skjedde hvis man går gjennom spillet på BBO, og det kan nok være noe feiltasting av vu-graphoperatørene (?) når det gjelder spillets gang ved begge bord. Men meldesituasjonen og de endelige kontraktene ved de to bordene må man i alle fall gå ut fra er riktig.

N/S er i gunstig sone, og nord åpner med 4 spar. Du sitter med østs kort og er altså i ugunstig sone.

Du har ganske bra kort, men 4 spar var veldig høyt. Vurderer du å melde?

Nei, det får være grenser. Hvis vi skal innpå her, i ugunstige soneforhold blir det på fem-trinnet, og det kan fort koste veldig mye. Det er klart at man alltid står i fare for å bli utmeldt når motparten sperrer, men man kan ikke legge hodet fullstendig på blokka for det. Øst bør passe, og om ikke vest er med i siste hånd er det bra sjanse for at vi ikke har noe på fem-trinnet å gjøre. Men for all del, en sitter alltid med en følelse av å være robbet når motparten åpner med en høy sperremelding, og det er jo nettopp derfor vi bruker sperremeldinger.

Der Duboin åpnet med 4 spar passet Pachtmann (Street) med østs kort, og det gikk pass rundt.

Ved det andre bordet meldte en spiller ved navn Ward-Platt inn 5 hjerter, voldsomt spør du meg. Syd doblet 5 hjerter, og det gikk pass rundt. Slik så hele spillet ut:

Øst kunne ikke klage på de kortene som kom opp hos blindemann i 5 hjerter doblet. Men det ble fullstendig feil å melde likevel.

Spill og motspill stikk for stikk ser som nevnt veldig merkelig ut om en ser på BBO-filen, men det ble i alle fall kun en bet i 4 spar der øst passet på nords 4 spar. Det så billig ut for N/S, men lagkameratene Ø/V ved det andre bordet gikk seg på en solid smell.

I 5 hjerter er det minst to doblede bet, men da røyken hadde lagt seg var spillefører gått fire doblede, N/S +1100. Spillet ga 15 IMP til STREET, størstedelen av ledelsen deres halvveis i kampen.

OVER TIL SVERIGE og NORGE

Fredag 2.august starter Norsk Bridgefestival på Lillehammer. Før det er en en del norske spillere over i Sverige hvor den svenske bridgefestivalen pågår i Ørebro. Det er spesielt lagturneringen CHAIRMANS CUP som er populær hos norske spillere, og flere lag i det 126 lag store feltet har med nordmenn. Vi kommer tilbake med mer om det de neste dagene mens vi venter på at den norske festivalen skal starte.

Resultater fra Sverige finner du her.

Mesterskapssiden for Norsk bridgefestival finner du her.

 

SPINGOLD: To favorittlag røk ut

I ROTH SWISS TEAMS ble det i går spilt kvalifisering med 126 lag på startstreken. Av dem gikk 66 videre til semifinalen, lørdag. Finalen spilles avslutningsdagen, søndag. ROSENTHAL med tre nordmenn gikk videre til semifinalen etter 36.-plass.

SPINGOLD

Storlagene ZIMMERMANN og NICKELL røk ut da kvartfinalene i SPINGOLD ble spilt i går. Begge de lagene var begge høyt seedet og favoritter i sine kvartfinaler, men det ble stopp der. 

NICKELL tapte med 16 IMP mot RUBINSTEIN som spiller semifinale mot DELIMPALTADAKIS.

I ZIMMERMANN sin kamp ble det også jevnt. og favorittene ledet lenge sin kamp mot sterke lag STREET, men ikke med stor margin. Det spillet vi tar med her er fra tredje (av fire) sett, og det slapp vel STREET for avlor helt inn i kampen. Det ble kanskje det berømte momentum skiftet. 

Vet du hva "postnummerscoren" 1480 er i bridge?

For en postmann betyr 1480 Slattum i Akershus. I bridge kan det være en redoblet majorutgang med overstikk. Her er det dramatiske spillet som gikk i ZIMMERMANNs disfavør:

Ved det andre bordet åpnet nord med 1 kløver, øst sa 1 hjerter, syd doblet og nord hoppet til 4 spar. Enkel og grei bridge - elleve stikk.

Jeg kjenner ikke Zatorski-Patchmann sitt system, men det må vel være sterk, kunstig 1 kløver siden han sa kun 3 spar over makkerens dobling (viste spar) over 3 hjerter innpå fra øst. Hvordan Kalita etterpå kunne finne på å doble 4 spar har jeg ingen formening om. Og han ble brutalt straffet for det da Zatorski redoblet. 

Det kom ruter ut mot 4 spar redoblet. I andre stikk ble det spilt kløver til liten fra øst og kongen fulgt av kløver knekt som gikk til øst. Han spilte mer ruter til nord, og en tredje runde ruter ble spilt. Øst satte i spar 5, og syd stjal over med spar 8. Så kløver til stjeling og den fjerde ruteren. Øst hadde ikke flere trumf så spillefører kunne kaste en hjerter fra syd. Dermed ble det kun en taper til, vest fikk for spar konge.

Å vinne 4 spar med elleve og notere fete +1480 ga 13 IMP til STREET. 

Mot slutten av kampen ble det veldig spennende. STREET ledet med 3 IMP idet det var igjen fem spill. Så vant ZIMMERMANN et par 2'ere og ledet kampen med 1 IMP idet to spill gjenstod. Men STREET trakk det lengste strået da de meldte og vant en grei lilleslem i det nest siste spilet. Siste spill ble uavgjort, og ZIMMERMANN var slått ut.   

STREET leder med vel 30 IMP mot LEONARDON i sin semifinale. 

 

 

 

SOFIE vant parturnering i Toronto!

Fredag ettermiddag amerikansk tid vant Sofie Græsholt Sjødal parturneringen NABC 0-10000 sammen med svenske Castor Mann. Det ble imidlertid superjevnt, for den svensk-norske kombinasjonen vant med 0,32 matchpoints margin til nr. 2!

Sofie Græsholt Sjødal, en av flere spillere vi kan håpe følger opp den sterke posisjonen norsk bridge har internasjonalt 

Vinnerparet spilte godt og hadde god gli i siste sesjon hvor det ble fire rene topper (100%) på 26 spill. Men det var i finalens første sesjon de la grunnlaget for seieren (62,77%), og de holdt som nevnt unna bare sånn akkurat. Her er en av toppene, denne av den heldige sorten:

Sofie og Castor hadde disse kortene. Og det gjelder å spille mot rett par til rett tid, spesielt i parturnering hvor man møter de andre parene i noen få spill. Med med kun et par spill mot et enkelt par kan man godt få juling selv mot ganske svake motstandere. I tillegg til å spille godt selv gjelder det å møte dem som melder for mye når det blir bet, og dem som ikke melder når de burde meldt. Slikt jevner seg ut over mange turneringer, men i en sesjon kan den type gli, eller ugli avgjøre mange plasser på resultatlisten uansett hvor godt man selv spiller.

Her fikk Castor spille 2 spar som syd. Da hadde allerede N/S et godt spill. For Ø/V har jo nikorts hjertertilpasning og til sammen og 24 HP, egentlig omtrent til utgang den veien.

Ø/V sine kort så slik ut:

Det blir vanskelig for syd å spille motspill mot hjerterkontrakt Ø/V som var ganske vanlig rundt omkring. Det blir enkelt ni stikk i hjerterkontrakt, og faktisk gode muligheter for å vinne ti stikk.

Hvis vinnerparet hadde gått bet i 2 spar som de faktisk bør gjøre, ville de tapt noen poeng mot dem som gikk bet i 4 hjerter som Ø/V. Men for sikkerhets skyld skar motspillet seg mot 2 spar, og det ble hele ni stikk (!), N/S +140.

Det kunne ingen N/S-par i feltet konkurrere med, 100% til vinnerparet!

Summer Nationals - Nye sjanser

Det var nok skuffende at laget med tre nordmenn (Rosenthal) røk ut og ikke får spille kvartfinale i SPINGOLD. De var blant favorittene (3.seedet) og har i en årrekke oppnådd topp resultater i Nationals. Brogeland har for eksempel vunnet Spingold et par ganger (med Espen Lindqvist), og de nåværende medlemmene på laget har også vært i toppen flere ganger i de mest prestisjetunge mesterskapene "over there". 

Det kommer nye sjanser. I dag starter ROTH OPEN SWISS TEAMS hvor vi forventer at Rosenthal er med å kjemper høyt oppe. 

Det er som nevnt tidligere en rekke andre mesterskap i Toronto i Summer Nationals som avsluttes i helgen. I MIXED BAM gikk laget med Gunn Tove Vist og Christer Kristoffersen til finalepuljen, men der gikk det ikke så bra selv om de hang bra med lenge. 

Sofie Græsholt Sjødal spilte i går kvalifisering i NABC 0-10000 Pairs (spillere mindre enn 10000 mesterpoeng). Det endte med 4.plass sammen med svenske Castor Mann. Så de spiller nå finale i den turneringen. De siste opplysningene jeg har om det er at den svensk-norske kombinasjonen kjemper om seieren!

Alle resultatene, tidskjema, bulletiner osv. finner du her.  

I skrivende stund pågår kvartfinalene i SPINGOLD. Lag ZIMMERMANN er som vanlig blant de største favorittene. De lå imidlertid under mot lag STREET etter det første av fire sett i kvartifnalen. Men i andre sett snudde de kampen og leder. Her er et spill fra første sett i den kampen, og det gikk i favør av STREET.

Ved det ene bordet spilte ZIMMERMANN sitt Ø/V par 4 hjerter. Spar ess kom ut til stjeling. Siden trumfen satt 4-2 måtte spillefører ta alle sine trumfer og så raske med seg ruterstikkene. Det var de ti første stikkene. Og det ser ut som om det må bli elleve stikk, men idet de ti røde stikkene ble tatt ble blindemann skviset av spillefører! Vel, utgangen ble vunnet med ti stikk, Ø/V + 620.

Di Franco og Manno samarbeidet godt i deres meldingsforløp. Østs 2 kløver var utgangskrav (2 ruter ville vist femkorts farge). Idet syd slengte innpå 2 spar meldte vest av ruterfargen med 3 ruter. I slike situasjoner bør sidefargen annonseres før det er for sent selv med minimum, for om motparten har tilpasning som i dette tilfellet melder de mer. Da risikerer man å komme på etterskudd med å få vist fargene. Så 3 ruter viser egentlig ikke noe ekstra i denne situasjonen.

Da nord meldte 4 spar passet øst. Det er kravpass, for de har jo allerede blitt enige om at dette er en utgangskrav situasjon. Så førstemann som melder i en sånn situasjon dobler hvis han ikke vil at de skal melde mer, pass er invitt til å melde. Vest valgte å doble siden han hadde minimums styrke. Men da tok øst ut i 5 ruter. Å melde slik må være en sleminvitt, for om han ikke har til det vil han melde 5 ruter direkte over 4 spar. Vest var med på notene pga. renonsen i spar og løftet til slem!

Brink trodde ikke på den slemmen og ville antyde annet utspill en spar med sin dobling, såkalt Lightnerdobling. Det kunne ikke bety noe annet enn kløver ut, og nord spilte ut en kløver. Men mer enn kløver ess kunne ikke N/S mot ruterslemmen som var meldt med tre av fem nøkkelkort! Dermed ble det +1540 til Ø/V, og 14 IMP til STREET. 

 

 

 

 

 

 

Spingold: De norske er slått ut

Det ble tap for lag ROSENTHAL i Spingold, Round of 16. De som klikket seg inn på resultatoppdateringen like etter kampen var ferdig risikerte å la seg lure, for der stod det en stund at laget med de norske spillerne vant. Men det var desverre en feiloppdatering. Det riktige er at ROSENTHAL tapte med 100 - 134 IMP mot GOLDBERG. 

Da blir det over på ROTH OPEN SWISS TEAMS for Christian Bakke, Boye Brogeland, Espen Erichsen og de tre andre på lag ROSENTHAL. Det er også en sterk lagturnering, men selvsagt mangler de åtte lagene som fortsatt skal spille i SPINGOLD hvor det i morgen er kvartfinaler. 

Det er som tidligere meldt noen andre nordmenn som også er er i aksjon i Summer Nationals i Toronto. Vi kommer tilbake med flere resultater og spill her i bloggen i morgen. 

 

 

Å få det helt om bakfoten...

SPINGOLD

For Lag ROSENTHAL, det eneste laget med norsk innslag i Spingold ble tredje sett i round of 16 en fortsettelse av hvordan første halvdel av kampen forløp. Før de siste 15 spillene er stillingen 109-66 til GOLDBERG. Det må en knallsterk sluttspurt til om det skal kunne bli kvartifinale på det norske spillerne.

Vi tar med et spill fra Round of 16, en BBO-overført kamp mellom AMOILS og RUBENSTEIN. Av og til får selv de beste det helt om bakfoten. Vi fikk se det skar seg gang etter gang for Michael Whibley og Nabil Edggton (lag Amoils), et knallsterkt par som bl.a vant sølv i VM for par for et par år siden.

Whibley er min mangeårige lagkamerat og fast på New Zealand sitt landslag. Han er en ypperlig spiller og ofte er han kanskje bestemann på laget. Men her gikk det galt:

Whibley (nord) hadde vist 22-24NT, og etter syd hadde undersøkt om majortilpasning ble nord spillende 3NT. Øst spilte ut ruter 9 (lover tieren, kan ha høyere honnør, men ikke knekten) til syds konge.

Vi som ser alle kortene ser at det kan spilles kløver 10 fra syd i andre stikk, og gjøres det blir det fem kløverstikk. I så fall handler det om overstikk i denne utgangen.

Ved bordet vet imidlertid ikke spillefører at kløverkongen sitter i saks, og kløver 10 kan være et mulig inntak om det i stedet spilles kløver til damen og øst har kongen. Det er litt problemer med overganger til å få fatt i stikkene på begge sider, og dessuten fører kløver 10 fra syd til unødvendig kløvertaper om vest har singel konge og får dekket tieren med den (øst har i så fall nieren fjerde og får stopper, og det får han ikke om det spilles liten kløver fra syd og den singel kongen kommer på).

Whibley spilte kløver til damen som vant stikket. Så tok han for hjerter ess-konge før kløver ess ble spilt. Kongen falt ikke, og vest fikk for den i neste stikk. Derfra kom en lumsk liten ruter. Igjen, så såre enkelt for oss som ser hvordan det sitter, men å legge knekten nå blir fælt om øst har damen. Så esset tok det stikket. Spillefører hadde nå 0+2+2+4 = 8 stikk, og flere muligheter for det niende.

De to godspilte kløverstikkene ble tatt, men det førte til sakeproblemer hos syd. Og nå ballet det litt på seg med feilvalg, for da han tok det siste kløverstikket måtte han enten kaste hjerter dame, eller kaste en spar og bli sittende med kun 2-2 i den fargen. Det ble til at han kastet hjerter dame. Så fridde han seg med ruter til vests gjenværende single dame. Spilleførfer hadde fortsatt et bra håp om å få det niende stikket for spar konge, eller hjerter dame.

Vest kom inn idet dette var igjen:

Nå spilte vest hjerter 10 som plutselig var blitt til stikk, og spillefører ble skviset sønder og sammen!

Hvis nord kaster ruter knekt kvitter øst seg med spar 10 og tar de to siste med spar ess og ruter 8. Hvis nord kaster en spar forsvinner østs ruter 8, og Ø/V tar de to siste stikkene i spar med fireren til kongen (singel) og esset, så spar til damen.

En nesten utrolig bet, og Rosenberg vant kontrakten greit ved det andre bordet, 10 IMP til RUBENSTEIN. Og når sant skal sies er det nesten vanskelig å se for seg hvordan det det skal kunne unngås å få det niende stikket på et eller annet vis. Men når en får det helt om bakfoten blir det trist også for spillere i verdensklasse.

For lag AMOILS ble dette settet forferdelig. De ledet kampen med 12 IMP før tredje sett, men på de 15 spillene de nettopp nå har spilt ble det 9-64. Lag RUBENSTEIN leder dermed kampen med 43 IMP for de siste 15 spillene.

SPINGOLD: Rosenthal sliter litt

Etter halvspilt Round of 16 ligger ROSENTHAL med tre nordmenn på laget under mot GOLDBERG. Marginen er imidlertid ikke så stor. På de 30 siste spillene (2 x 15) må ROSENTHAL hente inn 28 IMP. De er tross alt en av forhåndsfavorittene i mesterskapet, så vi forventer egentlig at de vil komme tilbake i denne kampen.  

Det tredje settet av fire starter nå snart, klokken 21.30 norsk tid. Vi har ikke foreløpig informasjon om hvilke kamper som vil bli vist på BBO. 

SUMMER NATIONALS (tosdag) - De norske spiller Round of 16

I SPINGOLD hadde lag ROSENTHAL (C.Bakke, Brogeland, Erichsen) få problemer med å avansere fra Round of 32. De slo til slutt MC ALLISTER med over 80 IMP. I skrivende stund møter det halvt norske laget GOLDBERG (seedet som nr. 19) i Round of 16. Kampen har startet som en jevn affære. 

I går spilte Gunn Tove Vist og Christer Kristoffersen MIXED BAM på et lag med danske og svenske spillere. De ble nr. 23 i kvalifiseringen hvor 32 lag gikk videre av 64. Finalen i den turneringen spilles akkurat nå (torsdag kveld norsk tid).

Jeg har fortsatt ikke sett de norske spillerne i BBO overføringene. Så i påvente av spill fra de guttas kamper tar med et spill fra en annen kamp i Spingold, Round of 32.

Ved det ene bordet meldte N/S 6 ruter. Det er et udramatisk spill i lilleslem, tolv bombesikre stikk. Etter trumfutspill valgte spillefører å forsøke å presse ut spar konge hos vest mot trumf hos nord for det trettende stikket, men da fikk øst for spar konge. N/S +1370.

Det er jammen ikke langt unna at dette er en storeslem. Kløver knekt hos nord eller syd, og det ville vært tretten sikre stikk. Selv kløver 10 ville gitt meget bra sjanser, enten fire kløverstikk eller å få tak i ett ekstra sparstikk. Med den kløveren de faktisk hadde måtte J-10 sitte dobbel eller tredje for å få fire stikk i fargen. 

Men det kan vinnes tretten stikk også slik det ser ut her. Og det var nok N/S klar over da spillet var ferdigspilt, og da er det alltid en liten bekymring, kanskje tapes spillet mot meldt og vunnet storeslem ved det andre bordet. 

Det står tretten stikk ved å skvise øst i spar og kløver. Det kommer av seg selv om spllefører rett og slett tar alle stikkene i rødfargene. (Han tar også av seg spar ess og stjeler spar, over i ruter og stjeler en spar til for å se om konge kanskje sitter tredje). Sluttposisjonen før den siste ruteren blir AQ98 i kløver og spar dame hos syd. Øst har da fire kløver og spar konge og må kaste før bordet på den siste ruteren fra nord. Altså må han enten kaste spar konge (da forsvinner kløver fra syd og resten står), eller kaste en kløver (da forsvinner spar dame fra syd, og kløveren går).

Men spillefører må velge hvilken skvis han skal satse på. For om vest har spar konge og øst kløverholdet er det en dobbelsidig skvis som må til. I så fall kan ikke hjerter ess innkasseres, for det må være overgang i hjerterfargen til slutt. 

Sluttposisjonen blir slik om vest har spar konge og spillefører satser på dobbelskvis:

Merk at øst allerede har blitt skviset og har måtte gå ned på singel hjerter. Så vest er alene om hjerterholdet, og han må også holde spar konge. Så kommer tre runder kløver. Vest er ferdig. Enten vil spar knekt gi stikk, eller så sitter hjerteren 1-1 til slutt!

De som noterte +1370 hadde imidlertid ingen grunn til bekymring. Ved det andre bordet spilte N/S utgang, 5 ruter. Dvs. å melde lilleslem og få tolv stikk var verd 13 IMP.

 

 

 

 

 

Toronto: Halvspilt Round of 32

Det var ingen sensasjoner i SPINGOLD round of 64. I Round of 32 leder lag Rosenthal (C.Bakke, Brogeland og Erichsen) med 41 IMP i sin kamp mot Mc Allister etter 30 av 60 spill. 

Vi har fått vite at i tillegg til de norske spillerne som er i Toronto, og vi allerede har nevnt her i bloggen, de tre på Rosenthal og Gunn Tove Vist og Sofie Sjødal er Christer Kristoffersen der og skal visstnok spille mix-turneringen. En ganske liten norsk tropp i Nationals denne gangen altså, men det er spillere som absolutt kan hevde seg godt.

Det overføres kamper fra SPINGOLD på BBO, men vi har ikke sett de norske der så langt.

 

 

Var det samme kort ved begge bord?

I skrivende stund spilles Round of 32 i SPINGOLD under Summer Nationals i Toronto. Lag Rosenthal med tre norske spillere (halve laget) er med der. Vi kommer tilbake med oppdatering derfra.

Program, resultater fra mesterskapene i Toronto samt link til de fyldige bulletinene finner du her.

Vi tar med et artig spill fra Round of 64 i Spingold. Lag Rubenstein (seedet som nr. 7) lå under etter halvspilt kamp mot 58 seedede lag Forcaudot, men så tok favorittene helt over og vant soleklart. Et av spillene i det tredje settet (av fire) var dette hvor man ved kun å se på meldingsforløpene kan lure på om de spilte de samme kortene ved begge bord.

 

Der Grossack-Rosenberg (Rubinstein) satt Ø/V gikk meldingsforløpet på en ganske normal måte bortsett av at jeg ikke vet akkurat betydningen av 4 ruter annet enn at det må ha vist en god 4 spar-melding. Kanskje "fit jump", kanskje kontrollmelding (men i så fall hvorfor ikke 4 kløver). Det spiller ingen rolle, de meldte 4 spar. Man må vel kunne si at N/S var for tamme i gunstig sone.

Utgangen var ikke til å rokke, forsvaret fikk kun to hjerterstikk og ett stikk i ruter, Ø/V + 620.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Ganske uvanlig, for Ø/V meldte og spilte utgang ved det ene bordet, men ved det andre bordet passet Ø/V hele meldingsforløpet, og N/S meldte frivillig utgang i stedet! Som oftest når det blir spilt utgang i begge retninger er det livlige meldingsforløp hvor den siste avgjørelsen blir forskjellig ved de to bordene, men her var altså ikke Ø/V med i bildet i det hele tatt. Det skyldes først og fremst nords åpning med 2 kløver som naturlig melding som det jo er om en spiller med sterk, kunstig 1 kløver. Det gjorde at det ble vanskeligere for Ø/V å komme med.

I 5 kløver var eneste problem å tippe kløveren som jo ikke er noe problem hvis den sitter 2-1. Med 3-0 sits må det gjettes hvilken honnør som skal legges ned først for å unngå kløvertaper. Det blir imidlertid kun kritisk i forhold til å vinne utgangen om Ø/V får med seg for spar ess med det samme. Hvis ikke blir spillefører kvitt spartaperen på hjerter ess.

Øst spilte imidlertid ut hjerter 10 til nords single konge. Da kunne spillefører bli kvitt sin single spar, og han spilte kløver til kongen i andre stikk og oppdaget samtidig kløversitsen. Spartaperen forsvant, og en markert kløverfinesse gjorde at det ble kun en rutertaper og tolv stikk i utgang N/S hvor lagkameratene vant utgang Ø/V. Pluss 420 og +620 ga lag Rubinstein 14 IMP.