Monrad Lag: GULL TIL NORRØNA BK!

Det ble utrolig jevnt til slutt i NM Monrad Lag. I alle fall seks lag var med i gullkampen, og enda flere lag kjempet helt til slutt om medalje.

Og det ble "målfoto" om medaljene.

Til slutt tronet NORRØNA BK på topp med disse spillerne: Cato Sundeng, Per-Ove Grime, Sigurd Evjen og Kåre Bogø.

På 2.plass, 0,31 VP (!) bak vinnerlaget kom PADDYS med Bård Kåre Græsli, Sverre Johan Aal, Åsmund Forfot og Karl Morten Lunna. 

Bronse gikk til lederlaget etter første dag, SUNNDALSØRA med Asbjørn Kindsbekken, Jan Roger Strømsvåg, Ulf Tundal og Roar Voll. De var også nære gull, mindre enn 3VP bak Norrøna.

Til topps på butleren gikk Jan Arild Olsen og danske Niels Krøjgaard.

Det deltok 43 lag. Alle resultatene finner du her.

Når det er så superjevnt tåles det ikke noe feiltråkk på en av de siste hekkene, for å si det sånn... Her er et interessant spill mot slutten av turneringen som kunne avgjort medaljekampen. Du kan jo prøve deg som vest i utspill, og eventuelt videre motspill: Først utspillet:

          

(Giver øst, N/S i sonen)

Du sitter vest og hører pass fra øst før syd åpner med 1 hjerter. Nord svarer 1 spar, syd kommer tilbake med 2 hjerter og nord løfter til 4 hjerter. Hva spiller du ut?

Spørsmål 2: La oss si du spiller ut ruter ess som på ingen måte er opplagt. Da kommer dette opp hos blindemann:

Du har altså spilt ut ruter ess mot 4 hjerter og ser blindemanns kort. På utspillet legger øst ruter 9 og syd ruter 7. Hva gjør du i stikk 2?

Det er ikke sannsynlig at syd har firekorts ruter og øst har singelton siden ruteren ikke ble meldt. Men noen kan vel kanskje ha sagt 2 hjerter i stedet for 2 ruter med seks gode hjertere og firekorts ruter med kongen? Det er nok likevel på tide å angripe kløver nå siden nord har den sterke sparbeholdningen. Så å spille kløver konge i andre stikk er antagelig den beste sjansen?

Og det var det. De som spilte i mot på den måten fikk tak i en fin bet:

Forsvaret har tre minorstikk, og om de kommer en tredje runde kløver fra øst vokser hjerter 10 til trumfstikk. Og det er betestikket!

Kløver konge i utspill beter selvsagt også kontrakten hvis de fortsetter korrekt, da blir det trumfhøyning.

Så hva skjedde på dette spillet for de tre lagene på pallen?

Sunndalsøra på 3.plass vant spillet. Deres N/S par spilte 3NT i stedet for 4 hjerter. Nord var spillefører. Det er bet i 3NT om øst spiller ut en liten kløver! Da tar Ø/V de fem første stikkene. Men det er jo ikke unaturlig å spille ut kløver knekt med slikt. Det som da skjer er om spillefører legger liten fra syd er at fargen er blokkert om vest legger kløver 8. Og om knekten stikkes over med kongen etter liten fra syd blir kløver 9 fjerde mot Q-8 en stopper. Selv om spillefører dekker knekten med kløver dame (feil spilt) og øst vinner stikket med kongen blir det en slags stopper for spillefører siden vest har kløver 8 som blokkerer! Øst har igjen kun A1065 og nord 9-4-3. På åtteren tilbake fra vest kan nord legge liten, og fargen er frosset for forsvaret. Med liten kløver i utspill og kongen fra vest blir det derimot enkelt å ta fem stikk i kløver.

Så etter kløver knekt i utspill ble 3NT vunnet. Ved det andre bordet betet Sunndalsøra sitt Ø/V par syds 4 hjerter. Men å vinne det spillet var altså ikke helt nok i gullkampen. 

Både i gull- og sølvvinnernes kamp ble det uavgjort spill. I begge kampene fant Ø/V-parene motspillet og betet 4 hjerter! Hvis en av dem hadde feilet ville det blitt det 3.plass i stedet før sølv/gull... Men altså, både gull- og sølvvinnerne passerte denne "hekken" mot slutten på en god måte...

Og det var på ingen måte opplagt å bete denne 4 hjerteren, eller bete 3NT spilt av nord som var kontrakten noen få steder. Nesten halvparten av N/S parene vant sin utgang.

 

 

 

 

 

 

"FOR EN UTUR!

Litt teori hvor vi starter med dette spørsmålet:

Hva er best: 4-4 eller 5-3 tilpasning som trumf?

I hvilke situasjoner er det bedre å spille med en 4-4 tilpasning som trumf fremfor en 5-3 (eller 6-3) tilpasning hvis man har slik tilpasning i to farger?

Det kan være best å spille med 4-4 tilpasningen som trumffargen og den fargen med 5-3 som sidefarge gir viktige avkast for tapere. Da kan det godt bli det flere stikk i kontrakt på 4-4 tilpasning. Det kan av og til være slik om man velger å ha en farge med 6-3 (flere avkast) eller 5-4 (ett avkast) som sidefarge også.

MEN...

Jeg har ofte advart mot å gå for langt når det gjelder dette med at "4-4" er best, for det er ikke så ofte at det er så gullkantet. Og det kan godt være at 4-4 tilpasning er mer sårbart for skjev trumfsits hvis man blir kortet, må innom noe og blir kortet igjen, kanskje i verste fall kortet på den andre siden! Man kan jo bli kortet i trumf og bli sårbar med 5-3 også, spesielt hvis man blir kortet på den siden med fem trumf. Men om det er kortfarge på den siden med tre trumf kan godt 5-3 tilpasning være mye tryggere enn 4-4 tilpasning.

Her er et skreddersydd eksempel hvor det var fantastisk å spille med 4-4 tilpasning i spar (åtte trumf) som trumf i stedet for 6-3 tilpasning i hjerter (ni trumf)! Det var dog fantastisk kun i teorien, for slik det satt i det spillet fra NM Monrad Lag spilte det i praksis ingen rolle hvilken trumffarge man valgte.

Som du ser er det ved å se kun på N/S sine kort suverent i 6 spar. Det sitter komfortabelt 3-2 i trumfargen spar, og etter å ha trumfet ut i tre runder kan hjertefargen brukes for avkast av to rutere og en kløver. Det blir kun ett kløverstikk til forsvaret, og ruterfinesse er unødvendig. I hjerterkontrakt som det er mer naturlig å havne i er det kun elleve stikk fra taket, det tolvte kan kun komme via en vellykket ruterfinesse. 

Og ruterfinessen gikk.

Så alle de som endte i 6 hjerter og måtte prøve ruterfinessen for å komme til tolv stikk vant den også, mens det altså er tolv toppstikk i sparkontrakt samme hvor ruter konge er plassert. Omtrent halvparten av N/S-parene var i lilleslem og vant den på dette spillet, kun to av dem i sparkontrakt.

"For en utur!

Så får du et spill fra fredagens spilling i NM Monrad lag hvor det var annerledes, et spill hvor en haug med Ø/V-par lurte på hva kortgudene hadde mot akkurat dem:

(Giver vest, alle i sonen)

Dette er en glimrende storeslem i spar, men det er også supert i ruterkontrakt hvor Ø/V også har åtte trumf til sammen. Men 4-4 tilpasning er vel best? Og det er jo også 4-4 i en majorfarge og 5-3 i en minorfarge i dette tilfellet.

Ved mange bord åpnet vest med 1 ruter, og nord meldte inn 1 hjerter. De fleste på østs plass doblet nå for å vise firekorts spar. Da er det klart at vest ble veldig optimistisk! Og øst har jo bra kort også. Det må nesten ende i slem, og aller helst storeslem?

Det er med disse kortene normalt lett å få alle stikkene i sparkontrakt. En hjerterstjeling hos vest, eller en kløverstjeling hos øst gjør at det blir fem trumfstikk som sammen med fem i ruter og tre i kløver gir 13 stikk. De som meldte storeslemmen 7 spar burde være fornøyde med seg selv.

MEN...

Slik hele spillet så ut var det imidlertid INGEN par som meldte og vant 6 spar, og en rekke par gikk flere bet i 7 spar!

Med hjerter ut mot sparkontrakt må vest trumfe med nieren. En sparrunde gir den triste nyheten, 5-0 i trumf. Derfra går det ikke bra selv i lilleslem. Hvis det spilles ruter for å la syd stjele gjør han det og spiller mer hjerter som må stjeles med knekten. Dermed vokser syds gjenværende trumf opp til enda ett trumfstikk.

Det ville stått i 7 spar med 4-1 i trumf. Og det ville stått i alle fall i 6 spar selv med 5-0 i trumf om det var vest med renonsen i hjerter som hadde kongen tynt fjerde i trumf, og øst hadde hatt vest sin trumf. Da kunne man trumfet utspillet med liten trumf, spilt en runde trumf og gått i gang med ruteren. Hvis syd da trumfer og spiller hjerter får man i så fall stjålet med liten trumf og tatt ut syds gjenværende trumfer. 

Omtrent to tredeler av Ø/V-parene gikk bet i enten 6 spar eller 7 spar. De som hadde meldt dårlig (det må det være lov å si) noterte seg for utgang. Bortsett av to par som fikk hjem slem, men det var i ruterkontrakt! Det var ett par i 6 ruter og ett par i 7 ruter! Der var det tretten stikk så lenge kontrakten ble spilt av vest som er naturlig, for da kan det ikke komme spar ut til stjeling. Det er i ruterkontrakt 4+0+5+3 = 12 stikk, og en kløverstjeling med ruter konge gir ett ekstra trumfstikk, det trettende stikket.

Merkelig konklusjon: I begge de mulige trumffargene har man alle de største kortene. De har åtte kort til sammen i spar og åtte kort til sammen i ruter. I ruterkontrakt er det tretten stikk, i sparkontrakt elleve...

Siste spørsmål: Hvordan går det an å havne i ruterkontrakt med dette?

Vel, en må si det var mildt sagt heldig. Jeg har ikke fått tak i informasjon om hvordan de to parene unngikk spartilpasningen og noterte kalasscorene +1390 og +2140. Men litt kvalifisert (kanskje?) gjetting tilsier at det startet med 1 ruter fra vest og 1 hjerter innpå fra nord, så meldte øst en «praktisk» 3NT med den fine hjerterbeholdningen bak innmelderen. Det er ikke teoretisk sett helt korrekt meldt. Det kan jo godt gå pass rundt på 3NT etter denne starten, så har vest firekorts spar og et par-tre små kløvere. Og om syd har kløverutspill er de i så fall fort i feil utgang. Men det er jo lov å være litt praktisk av og til?

I dette tilfellet (hvis det gikk slik) fikk det å underslå sparfargen et dramatisk utfall. Over 3NT meldte kanskje vest 4 kløver, naturlig sleminvitt. Øst støtte ruteren, og dett var dett...Noen ganger er bridge enkelt...

Dette spillet viser med all mulig tydelighet at bridge ikke er noen eksakt vitenskap. Det er rett og slett et spill...

Sunndalsra leder i NM Monrad Lag

Norsk Bridgefestival går mot slutten. Den avsluttes i morgen, lørdag med en siste sesjon i NM Monrad Lag. 

Etter første dag i dette lagmesterskapet leder SUNNDALSØRA (Strømsvåg, Kindsbekken, Tundal og Voll). Det har en bra ledelse (over 13VP), men på lørdag skal det spilles hele 42 spill. Så det kan bli spennende både i gullkampen og når det gjelder sølv og bronse. 

Alle resultatene så langt i "Lag-monraden" finner du her.

Klassisk "Mortons Fork"

I Runde 6 kom et spill hvor en fin spilleteknikk fungerte, en vakker spilleføring som hentet fra læreboka. Men det forutsatte at spillefører hadde nyttig informasjon.

Spørsmål 1: La oss si du som øst skal spille 6 ruter med kløver 10 i utspill fra syd. Spilleplan?

Spørsmål 2: Hvordan spiller du den kontrakten om syd som giver og ingen i sonen åpnet med 1 kløver? Eller, syd passet først men meldte inn 2 kløver senere og du skulle prøve deg i 6 ruter? Siste variant, syd passet men doblet deretter østs 2 kløver - Stayman.

Hvordan finne frem til 6 ruter er en helt annen sak, det er sannelig ikke lett, spesielt om syd åpner. Men fire par spilte 6 ruter. Slik så hele spillet ut:

Noen åpnet med syds kort, og det synes ikke jeg kan kritiseres med den fine fargen og 11 poeng. Det gjorde det vanskelig å finne frem til slem Ø/V, men om det åpnes er alle storkortene plassert for spillefører. Andre passet med syds kort, men meldte senere.

Hvis ikke syd har åpnet og ikke meldt senere blir det nok til at å ta hjerterfinessen er den sjansen man prøver i 6 ruter. Det avhenger kun av ett kort riktig plassert. Men om syd har åpnet er det en helt annen situasjon. Da vet jo spillefører at syd har alle de store kortene, spar ess, hjerter konge og kløver konge. 

Kløverfinessen kan (hvis syd har åpnet) trygt tas, det er neppe slik at syd har åpnet med ca. 8 poeng. Men ett ekstra kløverstikk gir kun ett avkast. Nå er det imidlertid en ypperlig sjanse hvis man kjenner igjen varianten, spar 5 fra øst! Syd kan ingenting gjøre. Tar han for spar ess blir det tre sparstikk, og med spar knekt godspilt gir K-Q to avkast for to hjertere fra øst. Ett ekstra kløverstikk gir avkast for en tredje hjerter, og spillefører taper kun til spar ess. Om syd legger liten på spar 5 vinner spar konge stikket, men da kastes spar knekt på det ekstra kløverstikket. I så fall tapes kun ett hjerterstikk, +920.

Hvis spar knekt spilles i stedet for femmeren stikker syd med esset, og spillefører får kun to sparstikk siden nord stopper fargen.

For to av parene som kom seg i 6 ruter var vest spillefører. Da blir det bet med hjerter ut. Men begge unngikk det og hadde sjansen, men gikk bet. Jeg vet dog ikke hvordan meldingene hadde gått ved de to bordene.

Nils Kåre Kvangraven (Ø) og Christian Bakke kom i 6 ruter med Kvangraven som spillefører. Han hadde hørt syd passe først, men senere meldte syd inn 2 kløver. Og Nils fant den fine spilleføringen, vunnet slem!

Ett par til noterte +920, Stian Evenstad og Lasse Aaseng, men ved det bordet kom spar ess ut mot 6 ruter så da ble det nok lettere. Dessuten hadde syd doblet Stayman 2 kløver, så det ble greit å ta kløverfinesse i stedet for hjerterfinesse. Dermed ble det to sparavkast og ett kløveravkast for tre hjertere også ved det bordet. 

Mellom de to slemmen som endte med bet og de to som vant 6 ruter var det utganger bortsett fra et par steder hvor det ble spilt delkontrakter. 

 

SKEIDAR vant PATTON

Torsdag ble Patton-turneringe spilt. Det er en morsom turneringsform hvor det er Board-a-Match beregning kombinert med total-points. Så en må tenke på ekstrastikkene, men også tenke på å unngå store tapsspill.

Vinnere ble SKEIDAR med Eskil Monrad Hagen, Arve Farstad, Espen Erichsen og Martin Andresen.

SKEIDAR hadde en bra ledelse før siste kamp, men den tapte de. Hovedutfordrer var et lag med to danske (Krøjgaard og Lahrmann) og to norske (C.Bakke og F. Helness). De vant sin siste kamp, men med litt for lite til å gå forbi. Så for dem ble 2.plass, kun 1 poeng bak vinnerlaget. 

På 3.plass kom et lag med Evenstad, Fyrun, Aaseng, Flakstad, Andersbakken og E.Berg. 

Hele resultatlisten finner du her.

Fredag starter NM Monrad lag, og etter den turneringen som avsluttes på ettermiddagen lørdag er bridgefestivalen over for i år. 

 

 

Festivalen onsdag: tre NM-titler

Onsdag ble tre norgesmesterskap avluttet: NM for damer, veteraner og Monrad par. I alle de mesterskapene ble det jevnt i medaljekampen.

I dameklassen deltok 31 par. Pallen ble seende slik ut:

Veteranklassen bestod av 54 par, og der var det disse som tok medalje:

63 par spilte NM Monrad par, og disse tre parene tok gull, sølg ov bronse i den klassen:

Alle resultatene finner du på NBF sin side under resultater.

Vi tar med et par spill fra dameklassen, og begge disse spillene viser tydelig hvor små marginer det er i parturnering.

Et hverdagsspill som ville fort blitt glemt i lagkamp, Ø/V spiller 3NT hvor det bli minst ni stikk uansett hva som skjer. Så i lagkamp ville spillet blitt uavgjort, eller gitt +/- 1 eller 2 IMP til ett av lagene.

I parturnering er imidlertid ekstrastikkene verdifulle. Spillefører  i 3NT var de fleste stedene vest, og det populære utspillet var ruter 10. Det er fire sikre stikk i spar og fire i ruter. Det niende settes opp i hjerter, og det tiende kan komme i den fargen med en finesse med hjerter 10. Eller spillefører kan få for kløver konge.

Hvis nord inne på hjerter ess spiller mer ruter eller skifter til spar kan spillefører få satt opp tre hjerterstikk ved å gi bort til hjerter knekt. Da er det fare på ferde for forsvaret. Om de ikke få med seg seg for kløver ess blir det elleve stikk (4+3+4=11)! Men det bør altså bli "kun" ti sikk i 3NT.

Resultatlisten på dette spillet var delt omtrent på midten. De som noterte +430 for ti stikk i 3NT måtte tåle -7 (bunn var -20). Å få tak i det ellevte stikket ga +15. Det ble spilt 3NT ved samtlige bord bortsett fra ett hvor kontakten ble 4 spar. Det er faktisk i teorien beste kontrakt, for der går det alltid an å få elleve stikk. Den enslige paret i 4 spar fikk da også elleve stikk, og +450 kom mellom alle 3NT'ene og ga +8 til Ø/V.

Dette spillet ligner litt på et spill vi fortalte her i bloggen forleden. Ø/V har åtte spar til sammen og gode nok kort til slem. Men hva er toppkontrakten?

Slem i spar, ruter eller grand er bra. Og det er en bra storslem. Selv om sparen sitter skjevt med lengden hos syd er det 3+3+5+1=12 sikre stikk. Sparen gir ofte full uttelling, men om den sitter håpløst med J-9 fjerde hos syd er det et par andre sjanser for tretten stikk i grand. En motspiller kan ha J-10 dobbel eller J-10 tredje i hjerter. Eller det kan bli en skvis i minorfargene om syd har både spar- og hjerterlengde. 

Slik det satt hadde ingen problemer med å få tretten stikk. Idet K-Q i spar ble spilt ble jo sitsen oppdaget og en markert finesse over nords knekt fjerde ble tatt. 

Det er ikke så lett å finne frem til 7NT med disse kortene. De fleste åpner som vest med 1NT. Øst overfører til spar og melder deretter 3 ruter som naturlig kravmelding. Vest får vist sparstøtten, og øst går mot slem. Da får han via Key Card BLackwood vite om ruter ess og K-Q i spar (to nøkkelkort pluss trumf dame), og kanskje også om hjerter konge hvis det meldes 5NT etterpå, hvis det er storeslemsinvitt som spør om spesifikk konge. Men det perfekte kortet som gjør grandkontrakten så bra er ruter knekt, for det gjør at ruteren er gående. Med en del andre sitser, for eksempel esset dobbel i ruter hos vest ville det vært bedre i sparkontrakt. 

Det ble meldt bra på dette spillet i dameklassen. Kun ett par stoppet i utgang. Resten var i slem, og ved tretten av 21 bord ble det meldt storeslem! Tre av de som som meldte storeslem fant frem til 7NT og delte toppen (+17), mens de som var i 7 spar fikk +4. Bra nivå! 

 

 

Norsk-dansk kombinasjon vant NM for Mixlag

Det ble NORDIC FOURS som vant NM for Mixlag som ble avsluttet tirsdag.

På vinnerlaget spilte Ann-Mari Mirkoivic Juvik - Svein Arild Naas Olsen og danske Fleming Poulsen og Katrine Martensen-Larsen.

Det var jevnt i toppen, men NORDIC FOURS vant sine fire siste kamper og var til slutt 11 VP foran nr. 2 og nr. 3.

Alle resultatene finner du her.

Her er et spill som for mange skapte problemer i meldingene. Vest var giver og passet, og N/S fikk melde i fred med disse kortene:

Hvordan bør det meldes? Og hva er beste kontrakt?

Hvis man vet alle kortene bør det kanskje meldes 7NT. Lilleslem i grand er greit meldt det også, men sjansen for tretten stikk i grand er ganske stor. Men de færreste, kanskje ingen finner ut nok til å kunne "se" at det er så god sjanse for tretten stikk. Ved hjelp av et avansert relesystem går det kanskje an å finne ut det meste. Det er spesielt den hjerterdamen som er så uendelig viktig. Hvis denne hjerterfargen gir fem stikk er det tolv toppstikk med kun to stikk i spar (2+5+2+3), og gode muligheter for å vinne det trettende i kløver eller spar, eller eventuelt en skvis. For at hjerteren skal gå må den sitte 4-3, eller tieren singel/dobbel. Selv om ikke hjerteren går er det veldig store sjanser for minst tolv stikk, kløveren kan jo godspilels for fire stikk om den ikke sitter 5-1 eller 6-0. Dessuten kan sparfargen ordne seg.

Vi som spiller med vanlig system finner nok ikke ut alt i meldingene med slike kort. Det blir fort til at man finner ut at vi har åtte spar til sammen, og så blir sparfargen avtalt som trumffarge i de videre slemundersøkelsene. Via Key-Card Blackwood finner man så ut at spar dame mangler, og da stoppes i lilleslem. For idet man sitter og melder er det langt i fra sikkert at grandkontrakt er best, så å havne i 6 spar er vel ikke så galt? Men grandkontrakt var mye bedre:

En særdeles uheldig fordeling for dem som spilte 6 spar som i praksis går bet med med normal spilleføring. Det blir jo å spille spar ess fulgt av spar mot nord og ta finessen med knekten hvis vest følger farge. Da blir det garantert tolv stikk i 6 spar om vest følger på med spar i andre sparrunde.

I grandkontrakt behøvdes kun to sparstikk, for slik det satt gikk både hjerteren og kløveren. Det var med andre ord 2+5+2+5=14 stikk (!), men overstikk får man som kjent ikke i 7NT...

Av 76 N/S-par spilte seks par 7NT med tretten stikk, +1520. Det var 16 par som kom i 6NT, og tre par som spilte 6 kløver hvor det også ble tretten stikk. Så kom en rekke utganger, for det var mange N/S-par som ikke fant ut den samlede styrken i dette spillet. N/S har jo 34 HP til sammen og tre gode farger, så lilleslem bør i alle fall meldes. Å stoppe i utgang bør derfor gi tapsspill, men flere av de som stoppet i utgang var heldige og vant spillet fordi N/S ved det andre bordet spilte 6 spar med bet. For nederst på listen kom 26 ganger +50 til Ø/V for en bet i 6 spar. Det var også seks par som meldte 7 spar, og de gikk to bet.

På ettermiddagen tirsdag startet NM for damepar, NM for veteraner og NM Monrad Par. Alle de tre mesterskapene avsluttes onsdag kveld. 

Jevnt i NM for Mixlag

Det ligger an til en meget spennende siste sesjon i NM for Mixlag på tirsdag. Etter to av tre sesjoner er det veldig jevnt i toppen. Lederlaget med Marianne Harding, Christian Bakke, Stine Holmøy og Kjell Gaute Fyrun ligger kun litt over 1 VP foran to lag, og det er flere lag ikke langt bak som har muligheter for å vinne turneringen. Hele resultatlisten etter 56 av 84 spill finner du her.

I forrige innlegg her i bloggen tok vi med et spill hvor det handlet om enten å melde en gang til, eller gi opp, et slikt spill hvor det er god tilpasning og god fordeling i begge retninger. I mandagens siste kamp i NM for mixlag kom et lignende spill. Det er lett å si «meld en gang til» når det er slike kort, men man vet aldri. Kanskje går man bet selv ett trinn høyere om det meldes en gang til, så viser det seg kanskje at motparten ville gått bet i sin kontrakt.

Her åpner syd med 1 spar. Noen dobler opplysende med vests kort selv om fordelingen ikke er perfekt med dobbelton ruter. Hvis en velger å doble får man bare håpe makker har minst femkortsfarge og passe om øst insisterer på ruterkontrakt.

Der vest doblet og dermed viste minst trekorts hjerter, og som regel firekorts i den umeldte majorfargen ble ikke øst til å stoppe. Men nord har super hånd for sparkontrakt også. Idet Ø/V er i 4 hjerter blir det et valg for nord, melde 4 spar eller håpe det blir bet i 4 hjerter. Syd har nok håp om bet i 4 hjerter med ett ess og A-K i en annen farge.  Men 4 hjerter står enkelt siden kløver konge sitter i saks. Hvordan er det med 4 spar?

Vel, der må et par ting gå bra for at det skal bli ti stikk. Det må ikke spilles kløver til kongen, da blir det tre kløvertapere og en hjertertaper, og i tillegg er det en ruterkombinasjon som må løses uten taper. Det blir altså fra åtte til ti stikk i sparkontrakt.

Toppen N/S gikk til Ronald Brantsma-Karen de Leeuw som noterte +590 for 4 spar doblet med ti stikk. Syv andre N/S-par vant 4 spar udoblet.

Tolv par fikk hjem 4 hjerter som Ø/V, og aller best score i den retningen fikk Sturla Arnesen-Kari Barvik med +450 for 4 hjerter med elleve stikk. Mellom vunnet utgang N/S og vunnet utgang Ø/V var det en rekke par som gikk bet i 4 og 5 spar N/S, eller i 5 hjerter Ø/V. 

For lederlaget ble ikke dette spillet noen suksess mot lag Ole Fugl som ligger på skuddhold før morgendagens spilling (5.plass). Ole sitt lag fikk som N/S hjem 4 spar etter et temmelig uheldig utspill, ruter dame. Ved det andre bordet ble 4 hjerter vunnet Ø/V, dvs. vunnet utgang i begge retninger.

Tilbakeblikk, Chairman's Cup

Norske bridgespillere gjør det som regel godt overalt hvor de stiller opp. Det ble en formidabel suksess i EM for nasjonslag, bra resultater også i ungdomsmesterskapene som fulgte, men i US Summer Nationals var det imidlertid ikke helt så bra som vi har vært vant med. Denne gangen var det imidlertid færre norske med «over there» enn vanlig.

Da lagturneringen Chairman’s Cup i Sverige ble avsluttet forleden fortalte vi her i bloggen om norsk 2.plass, og et norsk lag til som kom helt til semifinalen, men de ble slått ut der. I tillegg til de sterke prestasjonene ble det faktisk et annet norsk lag som ble nr. 3 totalt. At det går an skyldes systemet i Chairman’s, en bonuscup for de som er slått ut i utslagsrundene – et slags andre «liv».

I de fleste andre andre internasjonale lagturneringer blir tredjeplassen avgjort mellom de to tapende semifinalistene, eller noen steder deler de to lagene 3.plassen. Men ikke i Chairman’s, der spilles altså denne bonuscupen som gjør at selv om man er slått ut tidligere kan man bli nr. 3 hvis man går ubeseiret gjennom bonuscupen.

Det norske laget som kalte seg General Valpolicella ble slått ut i Round of 16. Men i den følgende bonuscupen tapte de ikke en eneste kamp og fikk dermed til slutt 3.plassen, delt med det svenske laget som før de gikk inn i bonuscupen ble slått ut i semifinalen av det norske laget med Herland, Skimmeland, Bjørkan og Våge som ble nr. 2 til slutt.

På det norske laget som kom tilbake via bonuscupen spilte Ove Andersbakken, Villiam Ovesen, Arve Farstad, Svein Aril Naas Olsen og Jonny Hansen, og i siste del av turneringen fikk de med seg svenske P. Bertheau. I siste bonuskamp som måtte vinnes møtte de sine landsmenn på Underberg BC som altså tidligere røk ut i semifinalen (Evenstad, Forfot, Lunna, Karlberg og Fyrun). Det ble en jevn affære. Her er et avgjørende spill:

Dette er et typisk spill hvor det blir kamp om kontrakten, for den ene siden har veldig fin hjertertilpasning, den andre spartilpasning, og begge parene har flott fordeling. Da er det aldri helt sikkert hvor tidlig man skal gi seg.

General Valpolicella fikk som N/S spille 5 hjerter udoblet. Der er det enten en eller to bet, alt etter om man tar hjerterfinesse over kongen eller topper med elleve trumf til sammen. Finessen ble tatt, kun en bet, Ø/V +50.

Ved det andre bordet var Ovesen-Andersbakken med til 5 spar som Ø/V, og syd som hadde åpnet med 1 hjerter doblet kontrakten. Som en raskt kan se er det kun to rutertapere, men kløveren må tippes – normalt et ekkelt valg når man har ni stykker i fargen og mangler damen. Finesse eller toppe?

Det ble imidlertid ganske greit for Ovesen da han ventet med kløvervalget så lenge som mulig, og da var det plutselig ikke noe valg lenger! Syd hadde jo åpnet med 1 hjerter, og utover i spillet fant spillefører ut at syd også hadde tre spar, og fire ruter. Sammen med femkorts hjerter er det tolv kort, og da blir det kun igjen en kløver på han. Så esset fulgt av liten til finesse ble til en markert finesse, elleve stikk og +650. Spillet ga dem 12 IMP, og deres siste kamp som altså ga dem 3.plassen totalt ble vunnet med 8 IMP.

NM FOR MIXPAR

Det ble en tung siste sesjon for lederparet etter første dag i NM mixpar, Ida Marie Øberg – Sondre Labraaten Hogstad. De hadde en klar ledelse, men ramlet til 5.plass.

Til topps gikk Villiam Ovesen – Mari Fonkalsrud foran Lise Blågestad – Tor Ivar Bang med Erik Eliassen – Erleta Plana på 3.plass. Det deltok 146 par. Hele resultatlisten finner du her.

Ovesen var særdeles fornøyd med dette spillet fra første dag. Spillet er nevnt i bulletinen, men det er såpass spesielt at vi tar det med her og. 

Et skummelt spill hvor det naturlig nok ble mange merkelige resultater. Der Ovesen satt nord og Fonkalsrud syd åpnet øst med 1 spar. Vest svarte 1NT, og Ovesen gikk innpå med 2 kløver. Det gikk to ganger pass før vest doblet opplysende, og øst passet fornøyd. Men det ville ikke Fonkalsrud være med på, så hun redoblet, SOS. Ovesen sa 2 hjerter som vest til slutt straffedoblet.

Mot den doblede delkontrakten kom hjerter 7 i utspill til nieren, knekten og esset. Ovesen sendte i vei spar 4. Husk motspillerne så ikke nord sine kort, og øst som kunne ha nektet spillefører sparstikk (vest har jo singel spar) ved å stikke opp med esset la liten. Spar dame vant andre stikk, så spar til kongen og esset. Vest la styrke i ruter. Øst skiftet til ruter knekt til kongen og esset. Nå spilte vest liten trumf for å forsøke å forhindre at spillefører skulle få så mange stjelinger. Trumfspillet gikk til liten fra nord og sekseren vant stikket. Da kom ruter 2 fra syd mot tieren singel. Igjen, husk at vest ikke ser nord sine kort. Hvis øst satt igjen med tieren singel og nieren nå var singel hos nord bør vest legge liten, for stikkes med damen og det sitter slik faller nieren fra nord og tieren fra øst, og det blir to ruterstikk for 8-7. Vest satset på tieren hos øst og la liten. Ovesen vant stikket med ruter 10! Nieren falt bak, og merk at nå har spillefører fått en saksekombinasjon i ruter mot trumf med ruter 8-7 mot vests Q-6-5. Det ble spilt kløver til stjeling og ruter 8 som vest dekket og nord stjal. Nok en kløver til stjeling. Da var det allerede syv stikk, og det åttende ble innkassert med ruter 7 idet vest måtte følge farge!

En ganske uvirkelig +670 N/S ga ren topp til vinnerparet.

I dette spillet var det noen voldsomme utbetalinger i doblede og redoblede kløverkontrakter med nord som spillefører. Verst gikk det for tre par som forsøkte seg i 2 kløver redoblet. To av dem gikk fire redoblede, Ø/V +2200 mens toppen Ø/V gikk til et par som fikk tak i fem redoblede bet og +2800.

Akkurat nå er det bridgefest på Lillehammer. I morgen fortsetter det med mer bridge, NM for mixlag i tillegg til at det hver dag er turneringer arrangert av Bridge for Alle. Festivalsiden med all informasjon og link til bulletinene finner du her.

 

Korreksjon: Svein Erik Dahl - Tone Evenby vant åpningsturneringen

Rett skal være rett. Vi rapporterte om åpningsturneringen her i bloggen, og da viste reusltatene annen vinner enn det offisielle sluttresultatet. Hvorvidt det var en korreksjon på grunn av feiltasting eller hva vites ikke. Men i bulletinene står nå de endelige reultatene.

Og...

Det var altså Svein Erik Dahl og Tone Evenby (Larvik/Askim) som vant turneringen med 61,9%, hårfint (1 poeng) foran det danske paret som først så ut til å ha vunnet. 

Sluttresultatet finner du her. 

 

ØBERG - LABRAATEN HOGSTAD leder Mixen

I NM for mixpar har de spilt 60 av 90 spill. Dessverre er det tekniske problemer med resultatservicen så det mangler detaljer, i alle fall for meg som følger med "fra langt hold".

Men vi har fått med oss at Ida Marie Øberg og Sondre Labraathen Hogstad leder turneringen, og det gjør de med en meget god score, hele 62% etter to av tre sesjoner!

På 2.plass følger Erichsen-Erichsen med 57,8%, og nr. 3 er V. Ovesen-Fonkalsrud med 57,6. Det er flere par like bak topp-3, så det kommer til å bli en spennende medaljekamp i morgen. 

Lederparets margin er stor, og de er nå store gullfavoritter. Men over 30 spill kan mye skje, så kampen om NM-tittelen er nok på ingen måte avgjort.

Vi kommer tilbake med mer her i bloggen så snart oppdateringen med spill og detaljer fungerer. 

 

 

NORSK BRIDGEFESTIVAL 2024: Og der gikk starten

Bridgefestivalen 2024 er i gang på Lillehammer!

Fredag kveld ble åpningsturneringen avviklet med 54 par på startstreken. Det ble spilt 24 spill, og vinnere med over 70% ble danske Fleming Poulsen og Katrine Mortensen-Larsen. Resultatlisten finner du her.

Da er altså festivalen i gang, og det fortsetter lørdag med NM for mixpar.

Festivalgeneral Svein-Jarle Ludvigsen og hans stab er ferdig med forberedelsene

Nå er det full gass til og med lørdag 10.august. Svein-Jarle avsluttet sin velkomsthilsen med denne enkle og gode oppfordingen:

"Skap den stemningen ved bordet dere selv vil andre skal møte dere med".

Bridgefestivalens hjemmeside med all informasjon, resultater, bulletiner osv. finner du her.  

Undertegnede kommer selvsagt til å følge med her "fra langt hold" (New Zealand), og det skal nok bli noen rapporter og spill her i bloggen.

Norsk 2.plass i Chairman's Cup

"Komleposs" med Thorleif Skimmeland, John Helge Herland, John Våge og Ingmund Bjørkan kom seg som tidligere rapportert til finalen i lagturneringen Chariman's Cup i Ørebro. Der ble det imidlertid tap for et svensk lag.

Glimrende innsats av Norge, ett lag i finalen og ett annet norsk lag var med helt til semifinalen.

Mens vi venter på at Norsk Bridgefestival skal starte (åpningsturnering på fredag) tar vi med et interessant spill til fra lagturneringen i Sverige. Spillet er fra kvartfinalen. 

I norske "Underberg BC" (Aaseng, Karlberg, Fyrun, Evenstad, Forfot og Lunna) sin kvartfinale mot et engelsk lag (+Kaj Otto Brastad) kom begge N/S-parene i 4 hjerter. Forskjellen var at for det norske laget var det syd som ble spillefører, ved det andre bordet kom nord i 4 hjerter. 

Utspill er en underlig del av bridgen. Samme hva man gjør, og samme hvor opplagt utspillet er kan det godt bli galt slik hele spillet ser ut. I dette spillet er det nok ikke helt opplagt hva som skal spilles ut, henholdsvis fra vest og øst mot kontrakten 4 hjerter.

Å spille ut sin singleton mot trumfkontrakt er et populært og ofte godt valg. Evenstad (øst) spilte ut sin single spar 6 mot nords 4 hjerter. Det var også fargen makker Karlberg hadde meldt. Da var spillefører sjanseløs. Forsvaret fikk ett stikk i hver av de sorte fargene, og de må få to ruterstikk. Spillefører måtte altså gå bet, og han traff heller ikke helt utover i spilleføringen så det ble to bet, +200 til det norske laget. 

Mot Forfot (syd) sin 4 hjerter ved det andre bordet kom også singelton ut, men der var det vest sin singelton ruter som ble spilt ut. Det førte til at forsvaret ikke fikk satt opp sparstikk, og i tillegg førte utspillet til at spillefører fikk hjelp til å rulle opp ruteren. Det gikk liten ruter fra nord, knekten og esset. Kløver konge ble godspilt og ga avkast for en spar. Spillefører rakk deretter å sette opp ruteren med kun to tapere. Så Forfot tapte kun til kløver ess og to ruterstikk, +620. Spilet ga 12 IMP til "Underberg" som vant sin kvartfinale klart, men i semifinalen ble det full stopp for dem.

Det andre norske laget ("Komleposs") møtte i kvart'en danske "Team Århus". I akkurat dette spillet fikk det galt for nordmennene.

Der danskene satt Ø/V meldte vest inn 1 spar. Nord hadde ikke nok til 2-over-1 og doblet negativt (4+ hjerter). Nå meldte Krøjgaard en litt frekk 1NT med østs kort. Syd passet, og vest meldte 2 spar. Burde nord vært med en gang til?

Kanskje, men det er lett å si når en vet det er tilpasning. Kunne syd ha doblet 1NT som støttedobling? Kanskje, men akkurat over 1NT er det mange som ikke bruker støttedobling (dobler viser sterk hånd), og det er aldri sikkert man bør være med heller med helt jevn hånd og kun trekorts hjerter. Husk nord har ofte bare firekorts hjerterfarge i denne situasjonen. Det ble til at det norske paret ga seg, og danskene fikk spille 2 spar. Motspillet satt for en gangs skyld ikke på noen måte. Det bør jo bli bet i 2 spar. Men spillefører vant hele ni stikk, Ø/V + 140.

Ved det andre bordet hoppet den norske vest til 3 spar over syds åpning 1 kløver. Jeg vet ikke parets stil, men om 3 spar er sperremelding i systemet deres mener i alle fall jeg at hånden er alt for spillesterk for en slik melding. Men å hoppe innpå setter normalt press på motparten hvis det er de som har kortene, noe som dog kan slå begge veier. Her slo det på en måte galt ut selv om N/S for såvidt gjettet feil.

Nord strakk seg til en negativ dobling selv om det var så høyt som over 3 spar, en skummel melding da man "hater" å høre 3NT fra åpneren som jo må melde det selv med helt minimum. Og det skjedde, syd sa 3NT før det gikk pass rundt. 

Vest spilte ut spar konge til esset. Så kom ruter fra nord. Med åpne kort ser man at 3NT kan betes. Da må øst gå på med honnør idet ruter spilles fra nord. Øst får i så fall to raske inntak i ruter og kan idet han kommer inn på det første ruterstikket skifte til kløver. Spillefører rekker ikke å få tak i mer enn 1+5+1+1 = 8 stikk. Men øst kan neppe kritiseres veldig for ikke å legge i stor ruter da det godt kan hjelpe spillefører til å løse ruteren best mulig for han. Og øst aner ikke så mye om hvordan resten av kortene ser ut. Så øst la liten ruter, og spillefører vant stikk for ruter 7. Med to ruterstikk i boks behøvde spillefører kun ett kløverstikk for å komme til ni stikk (1+5+2+1=9). Dermed ble det +600 til N/S ved det bordet som sammen med 140 ga 12 IMP ut for det norske laget.

Det var imidlertid de eneste IMP'ene danskene fikk i det settet, det norske laget vant de 16 spillene med 39-12 og kampen med 11 IMP. "Komleposs" avanserte dermed til semifinalen før de som nevnt også gikk helt til finalen.    

Et norsk gladspill i Polen

Samtidig som norske spillere kjemper godt i Sverige, og andre venter på at Norsk Bridgefestival skal starte (fredag) var det noen nordmenn på plass i bridgefestivalen i Sopot, Polen også. De hang litt med ganske lenge i lagturneringen, men det ble for mye opp og ned, og til slutt mest ned. Det gikk mest i skålen som en av de norske spillerne ofte sier.

Det ble dog en god norsk plassering i Sopot, Ole Berset - Erik Sælensminde ble nr. 3 i parturneringen.

Her er imidlertid et spill fra lagturnerignen som Morten Olsen likte godt. Du kan jo forsøke deg selv. Legg en spilleplan i kontrakten 6 kløver etter trumf ut fra vest (motparten har ikke meldt).

Spillefører har 1+3+1+6 = 11 stikk. Det er flere mulige spilleplaner som kan føre frem og gi det tolvte stikket her, og det er vanskelig å si helt sikkert hva som er best å satse på.

En er å vinne utspillet med kløver ess og stjele en hjerter. Så ut med trumfen. Hvis trumfen sitter 2-2 er det helenkelt. Da kan nords tredje kløver brukes som inntak til å stjele en hjerter til i tilfelle den fargen sitter 5-2, og eventuelt ta tretten stikk om hjerteren sitter 4-3. Eller en kan legge seg på tolv stikk ved gi bort ett sparstikk og stjele en spar, altså om trumfen sitter 2-2.

En annen plan er å gå for å stjele spar hos nord ved å gi bort ett sparstikk med det samme. Det funker godt om forsvaret ikke skifer til ruter. Det går også bra om hjerteren sitter 4-3 selv om de skifter til ruter, for da kan tre store hjertere tas med avkast av to rutere og en spar, så spar til stjeling. Stjelingen på nords hånd gir ett ekstra trumfstikk, det tolvte stikket. Og det er god sjanse for at vest stikker seg inn idet du gir bort sparstikket for å spille mer trumf for å forhindre to sparstjelinger. i så fall tas en sparstjeling, ut med trumfen, og ruter ess gir inntak til hjerterstikkene. Da spiller det ingen rolle om hjerteren sitter skjevt.

Alt dette er vel å bra, og det kan uten å vite noe om sitsen være enda flere muligheter i dette spillet. Men i første stikk oppdages at vest startet med alle de fire uteværende trumfene (øst kastet en ruter). Da er det stor sannsynlighet for at hjerteren ikke sitter så snilt. Og slik var det:

Hvordan bør det spilles da?

Å gi bort ett sparstikk kan funke også med denne sitsen, men det blir trøbbel om de finner ruterskift.

Olsen gikk for en mer praktisk løsning som ofte funker, den gamle gode «ta noen stikk så forsvinner det noen stikk" (fra motparten). Dvs. han dundret av gårde med kløverboka. Det var ikke lett for øst å kaste på en halvmeter med kløver! Husk øst visste at syd satt med sparfarge ved siden av langfargen kløver. Så å kaste fra sparlengden var ikke morsomt. Og hjerteren må han jo holde, helst alle fem hvis syd har singel hjerter. Så øst kastet unna tre rutere, dvs. også knekten. Da spilte Morten simplethen ruter til esset som felte kongen, så tre hjerterstikk som tre spar forsvant på fra syd før han ga bort ett ruterstikk til vests dame. Syds ruter 10-9 var plutselig de høyeste ruterne utenom damen, de var på en måte blitt de nye K-Q. Så ruter 9 ble godspilt og ga det tolvte stikket. Pluss 920 ga 11 IMP mot N/S sin 4 hjerter med ti stikk ved det andre bordet.

Norsk lag til finalen i Chairman's Cup

Det var mulighet for helnorsk finale i Chairman’s Cup i Ørebro, men det blir det ikke.

«Underberg BC» tok en liten ledelse i det første settet i sin semifinale, men så var det helt slutt for nordmennene. De ble utover i kampen såpass utspilt av motstanderlaget («Larsson på taket») at det norske laget ga seg før det siste settet.

«Komleposs» med Thorleif Skimmeland, Jon Helge Herland, John Våge og Ingmund Bjørkan fikk opp en stor ledelse halvveis i sin semifinale. Men i tredje av fire sett slo det svenske laget med navnet «Karlssons Frestelse» kraftig tilbake. Det norske lagets ledelse var kun på 12 IMP før de siste 16 spillene. De holdt imidlertid unna og vant til slutt med 17 IMP.

Her er et spill fra semifinalen hvor Herland fikk en vanskelig spilleprøve.

Giver øst, ingen i sonen

Meldingsforløpet gikk slik med Skimmeland som nord og Herland syd:

Herland-Skimmeland spiller med «kløverføringer». Så nords 1 ruter viste hjerterfarge, og syds 1 hjerter viste slik de spiller tre eller fire hjertere. Skimmeland ble optimistisk da syd var med til 3 hjerter selv om han vet syd har 11-13 balanserte, og han løftet til en hardmeldt utgang.

Prøv deg selv på spilleføringen i 4 hjerter som syd. Vest tar for kløver ess før han skifter til spar. Motspillet spiller egentlig ingen rolle.  Spillefører må fortsatt få tre kløvertapere. Så det hele handler om trumfen. Det du altså vet er at vest har det meste av honnører og lang ruterfarge. Øst har ikke mange HP, men lang sparfarge.

Sparskiftet vinnes, og på trumfesset i neste stikk faller damen fra vest.

Hva gjør du nå? Toppe i håp om Q-J dobbel hos vest, eller spille på at damen er singel og ta finesse over østs knekt tredje i andre trumfrunde?

Dette er et såkalt «begrenset valg» hvis man ser på hjerterfargen isolert sett. Det tilsier finesse når en honnør kommer på bak, men slike regler må ikke følges slavisk. Vest hadde doblet opplysende, og det er ganske vanlig at man heller melder inn med gode kort, lang ruterfarge og singelton i en major heller enn å doble opplysende. Unntaket er om man er supersterk, da dobles først.

Dette var et viktig valg å gjøre rett på, og Herland bestemte seg for å spille på at vest ikke hadde singelton. Så ned med den andre hjerterhonnøren, og dermed var det +420 på bok siden hele spillet så slik ut:

Ved det andre bordet fikk Bjørkan-Våge spille 2 spar som Ø/V! Der er det egentlig seks tapere, men motspillet ble feil og det ble åtte stikk. Med +110 ved det bordet og lagkameratenes utgang andre veien ga spillet 11 IMP til det norske laget.

I finalen møter «Kompleposs» det svenske laget Larsson på taket som bl.a. har med brødrene Ola og Mikael Rimstedt.

I den andre semifinalen ble dette spillet tapt for Norge. Jeg har ikke fått fatt i meldingene fra den kampen, men den norske spilleføreren i 4 hjerter hadde kanskje annen informasjon enn Herland hadde. For han tok i alle fall finesse i hjerter andre gangen og gikk bet i 4 hjerter. Ved det andre bordet i den kampen spilte N/S 3 hjerter med ti stikk, 6 IMP ut for det norske laget.

Chairman's Cup: Mot helnorsk finale?

I Ørebro gikk begge de gjenværende norske lagene videre til semifinale i Chairman's Cup.

KOMLEPOSS (Herland, Skimmeland, Våge og Bjørkan) lå under i sin kamp etter tre av fire sett mot et dansk lag, men en sterk avslutning gjorde at de vant med 11 IMP.

UNDERBERG BC (Aaseng, Karlberg, Lunna, Forfot, Evenstad og Fyrun) hadde ingen problemer mot engelsk motstand (inkludert Kaj Robert Brastad). De to norske lagene møtes ikke i semifnalen onsdag, så det kan bli to norske lag mot hverandre i finalen. Men først må begge lagene slå ut svensk motstand.  

STORESLEMFEST!

Vi tar med et par spill fra UR-32. Da var det storeslemfest i første halvrunde. Og det ble en fest for norske spillere.

Her var det Lasse Aaseng og Stian Evenstad som var i aksjon som Ø/V. Hvordan ville du og din favorttmakker meldt?

Det er neppe noen 100% måte å melde seg frem til den gode storeslemmen 7 ruter med mindre kanskje hvis man bruker et avansert relesystem og får melde i fred.

Evenstad åpnet med 1 ruter og fikk 1 hjerter til svar. Så kom hopp til 3 kløver. Nå visste ikke Aaseng sikkert (de spiller ikke sammen til daglig) hvordan 3 ruter ville bli oppfattet (kan det være ikke krav?) så han sa 3 spar, fjerde farge. Da meldte øst 3NT, og vest tok ut i 4 ruter, sleminvitt. Nå var det ingen tvil om hva 5 hjerter fra øst var, det kan ikke lenger være snakk om hjerter som trumf etter dette meldingsforløpet. Vest tok det korrekt som Exclusion Blackwood og viste to ess utenom hjerter, dvs. kløver ess og ruter konge. Det gjenstod et lite problem for Evenstad, det kunne være tre eller flere små spar hos vest. Men han tok sjansen på 7 ruter som ikke bød på noen problemer å spille, spar 10 kunne trumfes hos vest og østs hånd bestod av kun ståstikk, +2140.

Ved det andre bordet ble det meldt lilleslem, 13 IMP til det norske laget. Kun fire av 32 Ø/V-par meldte 7 ruter.

Et par spill senere var det Svein Gunnar Karlberg og Kjell Gaute Fyrun (N/S) sin tur:

De fikk full kontroll på dette. Nord åpnet med 1NT, syd overførte til spar med 2 hjerter, og over 2 spar meldte Karlberg 3 ruter, naturlig og krav. Da valgte Fyrun å si 3 spar. Det viser normalt trekorts støtte, men A-Q dobbel er jo bra det også. Og det fristet ikke så mye å si 3NT med den tynne hjerterbeholdningen.

Over 3 spar hoppet Karlberg til 5 hjerter! Det var Exclusion Blackwood, og til svar fikk han to nøkkelkort og trumf dame. Trumffargen var enn så lenge spar, så syd visste nå om A-Q i spar og ruter ess. Nå meldte Karlberg 7 ruter, forslag til kontrakt. Fyrun hadde ingen grunn til å si noe annet enn pass.

Det skal mye til for at 7 ruter skal gå bet med dette, i så fall må sparfargen sitte skjevt (6-0 eller 5-1). Slik det så ut var det absolutt ingen problemer med å vinne 13 stikk og notere +1440.

Det ble meldt kun 6 ruter ved det andre bordet, 11 IMP til det norske laget. Det var bare tre av 32 par som meldte storeslem på dette spillet, og ett av dem var i den tvilsomme kontrakten 7 spar. Der måtte spar sitte 3-3, eller som det gjorde, J-10 dobbel. Heldig.

Det var kun to par som fant den perfekte storeslemmen i ruter, begge parene norske. Det andre paret som fant frem til toppkontrakten 7 ruter var Arve Farstad og Jonny Hansen.

Et litt artig poeng er at undertegnede ofte har sagt og skrevet at Exclusion er en fin konvensjon, men den brukes for ofte og med feil kort fordi mange er så forelsket i konvensjonen at de klinker til med et slikt hopp bare fordi de har en renons, men uten å ha gode nok kort til det.

Alt for ofte, ja...

Så kommer det altså to ganger 7 ruter meldt og vunnet, via 5 hjerter Exlusion, av samme lag og i samme halvrunde med noen få minutters mellomrom.

Klart for NORSK BRIDGEFESTIVAL!

Fredag 2.august starter den norske bridgefestivalen på Lillehammer. I den forbindelse opplyser NBF at det er laget en ny festivalside. Informasjon om dette finner du her. 

Det braker løs med åpningsturnering på fredag før det på lørdag blir NM mixpar fulgt av alle de tradisjonelle mesterskapene. Dessuten har Bridge for Alle et meget fyldig program. Det er også satt av mye tid til sosialt samvær med Quiz kvelder, bridgefester og spesielle arrangement for juniorer.

Den nye festivalsiden med all informasjon finner du her. 

 

CHAIRMAN'S CUP (Sverige)

I Ørebro har de nå kommet frem til sluttspillet i lagturneringen Chairman's Cup, utslagskamper som startet med Round of 32. I kvalifiseringen spilte 126 lag. De har i skrivende stund nettopp avsluttet Round of 16.

Til topps i kvaliken gikk et svensk-norsk lag (Sjöqvist) med norske Nicolai Heiberg-Evenstad, Kåre Bogø og Steffen Fredrik Simonsen. De to sistnevnte spilte sammen, og Nicolai spilte visstnok med forskjellige, svenske makkere, bl.a. selveste Peter Fredin.

Hele seks norske lag gikk videre til R-32, bl.a Norway Juniors med Magnus Sætre, Anders Brogeland, Thomas Tøsse og Kaja Brekke. De røk imidlertid ut i den første utslagskampen, men alle de andre fem norske lagene gikk videre til R-16.

Det viser seg at det antagelig skjuler seg noen norske navn bak andre lagnavn med andre nasjoners flagg også (se nederst i artikkelen), og en av dem er videre til R-16.

For vinnerlaget i kvaliken (Sjöqvist) ble det norsk motstand i Round of 16, et lag (Komleposs) bestående av John Helge Herland, Thorleif Skimmeland, John Våge og Ingmund Bjørkan. Det ble et uhyre jevnt oppgjør. Kompleposs vant første sett med 10 IMP. Sjöqvist vant det andre settet, men kun med 4 IMP. Så det helnorske laget Kompleposs gikk videre til R-16 med seiersmarginen 6 IMP. De møter et sterkt dansk lag i kvartfinalen.

Her er et av flere avgjørende spill fra den R-16 kampen.

Hva er beste kontrakt her med Ø/V sine kort?

De har 25 HP til sammen, så det bør meldes utgang. Med 5-3 tilpasning i hjerter, og en singelton hos øst er det vel ikke så unaturlig å havne i 4 hjerter. Det gjorde Sjöqvist sitt Ø/V-par. Det er tilsynelatende fire tapere i den kontrakten, to i spar og to i ruter. Men det er visse muligheter om spillefører prikker sitsen helt perfekt, men da skal det jammen gjettes mye riktig. Dessuten må det fås til et sluttspill mot syd. Hvordan det skal kunne gå til kan du pusle litt med selv. I praksis er det kanskje mer normalt å gå en bet i 4 hjerter om ikke motspillerne er hjelpsomme. Og det ble en bet i 4 hjerter, N/S + 50. Seks av ti spilleførere i 4 hjerter gikk bet.

Bjørkan-Våge kom i 3NT med vest som spillefører. i den kontrakten er det åtte enkle stikk ved hjelp av to kløverstikk som det blir nokså automatisk, og det niende kan komme i spar. Det skal ikke mye til før det ramler inn nok stikk i den utgangen. Og det ble ikke så vanskelig for Våge da nord spilte ut spar dame. Det endte med ni stikk, Ø/V +400. Spillet ga 9 IMP til Komleposs som altså vant kampen med 6 IMP. 

Tre av lagene med norske spillere røk ut i R-16, men Underberg Bridgeclub gikk videre til kvartfinalen etter å ha slått ut et svensk lag med flere kjente profiler. På Underberg spiller Åsmund Forfot, Karl Morten Lunna, Lasse Aaseng, Svein Gunnar Karlberg, Stian Evenstad og Kjell Gaute Fyrun. Disse gutta skal møte et lag med engelsk flagg foran navnene (Warners Warthdogs), men så sannelig står ikke enda en nordmenn oppført i lagoppstillingen på det laget, Kay Robert Brastad. De slo ut et norsk lag i R-32 (Farstad, Naas Olsen, Andersbakken og Hansen)

Frykten for å bli robbet

Frykt for å bli "robbet" er naturlig og berettiget i bridge i de tilfellene motparten sperrer høyt. Det er derfor ganske vanlig å kaste seg uti det med fare for å bli straffet. For å misse egen utgang er også kostbart. Men det er en grense et sted for hvor modig man bør være, og i forrige innlegg så vi hvor galt det kan gå hvis man melder for friskt på et høyt trinn. Av og til må man finne seg i at man kanskje er utmeldt.

Her er nok et eksempel på denne problemstillingen, og i dette tilfellet er det vel mer sympati for å aksjonere?

Spillet er fra finalen i SPINGOLD mellom STREET og DELIMPALTADAKIS (heretter kalt DELI) som STREET ledet halvveis. Det var det første spillet i tredje sett, og derfra tok sistnevnte lag igjen STREET sin ledelse.

Nord åpnet med 3NT som viste en god 4 hjerter eller 4 sparåpning, og det var øst til å melde. Ville du meldt nå med en gang?

La oss si du passer. Det kan jo hende nord har sparfarge (dog usannsynlig?), og da vil du helst spille motspill. Etter pass fra STREET sin øst-spiller sa syd 4 kløver som ba nord vise fargen sin, og det gjorde han med 4 ruter som viste hjerterfarge (overføring). Øst passet nok en gang, syd sa 4 hjerter og det gikk pass fra vest og nord. Hva nå?

Øst følte seg litt robbet, og doblet. Syd passet, vest meldte 4 spar, og det gikk to passer før syd doblet med pass rundt. Slik så hele spillet ut:

Her var Duboin og Cima (N/S) brutale. Mot vests 4 spar doblet spilte nord ut hjerter ess fulgt av hjerter dame til kongen, og syd stjal. Fra syd kom ruter til stjeling hos nord, så kløver til syds ess og nok en ruter til stjeling. Det var allerede to doblede, og slik det så ut måtte fortsatt syd få for ruter konge, den tredje beten, N/S +500.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Det må være lov å si at syds 4NT - begge minor - var en tvilsom melding. Hvor ofte har en som har åpnet med 4 hjerter minortilpasning? På et vis behøvde det kanskje ikke blitt så dumt om nord hadde meldt 5 kløver, en kontrakt som kanskje har visse sjanser. Men N/S hadde altså sjansen for å spille motspill mot sparkontrakt ved det bordet også.

Det var ikke lett for øst å unngå å gi favør i motspillet mot 5 hjerter doblet. Og de fikk tak i kun en doblet bet, Ø/S +100. Det ga likevel sammen med +500 til N/S ved det andre bordet hele 12 IMP i favør DELI som deretter utover i settet og i begynnelsen av siste sett fikk opp en bra ledelse. Det stod 121-96 med seks spill igjen å spille. Så kom en sluttspurt av STREET, og med tre spill igjen var ledelsen kun på 7 IMP, så med to spill igjen 4 IMP!

De tallene var dog ifølge BBO, og det gikk et rykte der om at det var en feilscoring eller to pga. feil «claim» av vu-graph operatøren - ganske irriterende. Så kom det da også et par korreksjoner, og plutselig var STREET foran etter at det hadde scoret 25-0 på fire spill mot slutten. Med andre ord var det for mange tilskuere spenning på feil premisser.

Det ble et gevinstspill til i favør STREET i aller siste spill, og til slutt var det de som vant finalen. Sluttresultatet ble 128-116.

Over til Skandinavia

Da er de kommet frem til siste spilledag i SUMMER NATIONALS i Toronto. Så er det om litt over til vår side av dammen hvor Norsk Bridgefestival starter til helgen. Mer om det litt lenger ned i dette innlegget.

TORONTO

Det er norske spillere i aksjon i finalerundene i ROTH SWISS TEAMS der lag ROSENTHAL ble nr. 19 i semifinalen, 34 lag gikk til sluttspillet. Dessuten er Sofie Græsholt Sjødal på et lag som søndag skal spille finalerunder i en mix-turnering.

SPINGOLD ble etter hvert mange av de største favorittlagene slått ut, og det ble STREET mot DELIMPALTADAKIS i finalen. På sistnevnte lag som var 22.seedet fra start er det flere navn som er nokså ukjente for undertegnede, bortsett fra italienske Duboin. STREET var 5.seedet og har med flere kjenninger, men det er klart at årets SPINGOLD-finale mangler mange av de mest velkjente profilene.

Etter halvspilt finale leder STREET med 67-49.

Vi tar med et skremmende spill fra SPINGOLD-finalen.

Det er nesten så man ikke tror det som skjedde hvis man går gjennom spillet på BBO, og det kan nok være noe feiltasting av vu-graphoperatørene (?) når det gjelder spillets gang ved begge bord. Men meldesituasjonen og de endelige kontraktene ved de to bordene må man i alle fall gå ut fra er riktig.

N/S er i gunstig sone, og nord åpner med 4 spar. Du sitter med østs kort og er altså i ugunstig sone.

Du har ganske bra kort, men 4 spar var veldig høyt. Vurderer du å melde?

Nei, det får være grenser. Hvis vi skal innpå her, i ugunstige soneforhold blir det på fem-trinnet, og det kan fort koste veldig mye. Det er klart at man alltid står i fare for å bli utmeldt når motparten sperrer, men man kan ikke legge hodet fullstendig på blokka for det. Øst bør passe, og om ikke vest er med i siste hånd er det bra sjanse for at vi ikke har noe på fem-trinnet å gjøre. Men for all del, en sitter alltid med en følelse av å være robbet når motparten åpner med en høy sperremelding, og det er jo nettopp derfor vi bruker sperremeldinger.

Der Duboin åpnet med 4 spar passet Pachtmann (Street) med østs kort, og det gikk pass rundt.

Ved det andre bordet meldte en spiller ved navn Ward-Platt inn 5 hjerter, voldsomt spør du meg. Syd doblet 5 hjerter, og det gikk pass rundt. Slik så hele spillet ut:

Øst kunne ikke klage på de kortene som kom opp hos blindemann i 5 hjerter doblet. Men det ble fullstendig feil å melde likevel.

Spill og motspill stikk for stikk ser som nevnt veldig merkelig ut om en ser på BBO-filen, men det ble i alle fall kun en bet i 4 spar der øst passet på nords 4 spar. Det så billig ut for N/S, men lagkameratene Ø/V ved det andre bordet gikk seg på en solid smell.

I 5 hjerter er det minst to doblede bet, men da røyken hadde lagt seg var spillefører gått fire doblede, N/S +1100. Spillet ga 15 IMP til STREET, størstedelen av ledelsen deres halvveis i kampen.

OVER TIL SVERIGE og NORGE

Fredag 2.august starter Norsk Bridgefestival på Lillehammer. Før det er en en del norske spillere over i Sverige hvor den svenske bridgefestivalen pågår i Ørebro. Det er spesielt lagturneringen CHAIRMANS CUP som er populær hos norske spillere, og flere lag i det 126 lag store feltet har med nordmenn. Vi kommer tilbake med mer om det de neste dagene mens vi venter på at den norske festivalen skal starte.

Resultater fra Sverige finner du her.

Mesterskapssiden for Norsk bridgefestival finner du her.