HCL India: Norsk i sluttspillet

I storturneringen HCL International i New Dehli spilles det nå lagturnering i flere klasser. Hovedturneringen er Team of Four Gold, og der kom to lag med norske spillere videre til utslagskampene som starter onsdag for de 16 beste lagene (av 51 i den klassen).

Lag WBT består av Christian Bakke, Boye Brogeland, Martin Andresen og Thomas Charlsen. De kom akkurat inn på topp 16 etter en stor seier i siste kamp, og da ble det 14.plass med mindre enn 1VP foran den sure 17.plassen. På MAVERICKS (India) spiller Harald Eide. De kom på 11.plass. Harald ble forøvrig svært godt plassert på Butleren med +0,93 IMP per spill.

Mesterskapsiden med alle resultatene, butler og spilldiagram finner du her.

Det australske mixlaget Ace Mates overrasket stort og ble nr. 3 i kvalfiseringen. Det var vel på forhånd større forhåpninger til et annet lag fra Australia/New Zealand (WHAM) med bla. mine lagkamerater på New Zealand i Argentina i oktober, Whibley-Brown. De slet mye mer, men kom seg inn til en 15.plass og får spille i sluttspillet fra tirsdag.

I runde 8 (av 10) vant WBT med 9 IMP i en kamp med store utslag, hele 71 IMP på ti spill. Seieren kom riktignok etter et par stygge tapsspill. Først ble det bet i en norsk 6NT hvor 44 av 51 lag meldte og vant slem. Det ble altså seier i kampen likevel, og det til tross for at det i det siste spillet også ble et fælt resultat. På det spillet som vi tar med her fikk nevnte Whibley-Brown et skikkelig pluss-spill i deres kamp. Du kan jo først ta stilling til hva som bør gjøres med øst sine kort med alle i sonen. Vest var giver og det gikk pass - pass til øst:

En spillesterk hånd om det er litt tilpasning til de røde fargene. Med i alle fall litt hjelp i en av fargene spiller slike 7-1 hender godt. Hva ville du åpnet med?

2 hjerter? 3 hjerter? 4 hjerter?

Jeg synes 2 hjerter blir for dumt, for spillesterke kort. Det er sjelden bra å ha det syvende kortet når det åpnes med svake 2, for makker tror du har bare sekskorts farge og vil ikke være med de gangene det er rett å melde. Å si 3 hjerter er kanskje greit, men Whibley slo til med 4 hjerter! Syd kan godt være sterk, og N/S kan fortsatt ha et stort spill. Å sperre høyt og luftig kan bli feil men det setter i all fall press på motparten!

Det gikk pass rundt på 4 hjerter, og syd spilte ut spar ess. Slik så hele spillet ut:

Motspillet mot 4 hjerter var ikke av den skarpe sorten. Syd tok to sparstikk og skiftet til ruter til damen, kongen og esset. Det ble spilt en ruter til tieren og hjerter 7 mot øst. Kanskje hadde spillefører bestemt seg for å legge kongen, men det er jo et valg - tieren som er rett om nord har damen eller kongen. Nord var imidlertid i det hjelpsomme hjørnet og føk opp med trumfesset! Han hadde vel fortjent at syd hadde singel konge i stedet for singel dame, da ville motspillet vært helt påtråkk. Nå gjorde det at spillefører ikke fikk noe valg. N/S fikk kun to sparstikk og for hjerter ess, Ø/V +620. Ved det andre bordet spilte lagkameratene 4 kløver som N/S og fikk ti stikk, +130. Så spillet ga 13 IMP til WHAM.

Hvis motspillet går slik at forsvaret ikke gir spillefører inntak i ruter kan hjerteren løses med en taper ved å spille kongen som nok er bra spilt om hjerteren må spilles fra øst sin side. Da må nord ligge unna så blir det ikke inntak til vest for å få tatt ruterfinesse. Så det bør bli ni stikk.

For WBT ble det et skikkelig trist spill til tross for et greit resultat der WBT satt Ø/V, +140 i 3 hjerter. Men 3 hjerter doblet ble kontrakten ved det andre bordet, og det ble ni stikk, -730 og 11 IMP ut.

En god del par noterte utgang N/S. Det skjedde ved at nord ble spillefører i 3NT og fikk enten liten hjerter ut til singel dame, eller liten ruter ut. Ingen klarer å spille ut hjerter konge, et usannsynlig utspill som ville ført til fire bet i 3NT!

Etter hjerter ut til den single damen kan 3NT betes om vest skifter til ruter 10 eller dame idet han er inne på kløver konge. Men ved flere bord kom hjerter tilbake, og da stod 3NT. Der ruter kom ut var 3NT sikker så lenge ruteren satt 4-4. Ved de bordene fikk Ø/V kun for kløver konge og tre ruterstikk. 

 

 

 

Klart for parfinale!

Da er det snart klart for NM finalen for par som skal spilles 20.-22. september i Kragerø.

Listen over kvalifiserte par finner du her.

En rask gjennomgang av startlisten viser at det er mange gjengangere, en rekke par som spiller parfinale nesten hvert år, og mange tidligere norgesmestere og medaljevinnere. Vinnerne i fjorårets parfinale, Bakke-Brogeland stiller dog ikke i år, de er i India og spiller en storturnering der.

Årets finale ser åpen ut. Å peke ut noen klare favoritter er ikke lett. Det er vel minst 9-10 par som normalt kan gå til topps og som det ikke vil være noen sensjon om vinner.

Fra parfinalen 2023 tar vi med et typisk parturneringsspill:

Et hverdagsspill egentlig, men mye forskjellig kan skje i store felt. Og slike spill betyr i parturnering like mye som slemmer og utganger. Det deles jo ut like mange MP (matchpoints) i alle spill! Det er derfor parbridge er så heftig, ingen hvilespill!

Vest passer stort sett overalt, selv de sprekeste finner neppe på noe i sonen med de kortene. Nord åpner med 1 ruter. Det vanlige er at øst melder inn 1 spar, men noen sier kanskje 1NT med 15, ruterstopper og ellers en jevnt fordelt hånd. Det kan se ut som Ø/V er i trøbbel hvis øst sier 1NT, syd har jo bra kort også. Men om de blir doblet i 1NT kan vest flykte til kløverkontrakt.

I dette spillet vil syds valg i meldingene avgjøre mange poeng. Hvis syd er for optimistisk kan de havne for høyt. Noen sier litt automatisk 2 hjerter etter østs innmelding 1 spar, men 2 hjerter er rundekrav og N/S begynner å klatre litt vel høyt, kanskje. et alternativt for syd er å doble negativt etter 1 spar innpå.

Hva er beste kontrakt?

N/S bør spille delkontrakt. En kan se for seg at det blir grandkontrakt, men om en ser kun på N/S sine kort er ikke det bra uten kløverstopper. Mirakuløst har de dog en slags stopper fordi kløverfargen er blokkert for Ø/V. Så det går ganske bra i grandkontrakt, lynfort åtte stikk!

Det er mulig å spille hjerterkontrakt, men den vil normalt spilles av syd. Med spar knekt i utspill får forsvaret en god start på motspillet. Det sunneste er en delkontrakt i ruter.

Slike spill blir imidlertid aldri avgjort kun i meldingsforløpet. Spill og motspill kan gå på utallige måter, og ett stikk fra eller til betyr ofte en haug med MP. De er de som er flinkest til å få med seg alle stikkene, ekstra overstikk, en ekstra bet osv. som gjør det best i parturneringer!

Mange ser i pauser og etter turneringer på den analysen som de vanligvis får på spillstensilene som angir hvor mange stikk som er teoretisk mulig i alle mulige kontrakter. Det er imidlertid på mange måter bare tull da det er en computeranalyse med alle kort åpne. I praksis kan det beste motspillet være helt umulig å finne, og kanskje er det helt mot oddsen. For spillefører kan den riktige spilleplanen i praksis, å spille med oddsen godt føre til færre stikk enn computeranalysen tilsier. Det kan for eksempel stå at det er mulig å få tretten stikk i grand, men det kan være ved å toppe ut et par single konger bak osv., noe ikke en gang Helgemo eller Klukowski gjør (veldig ofte).

I dette spillet er det i teorien kun åtte stikk i ruterkontrakt. Det skal dog et spektakulært motspill til for å holde nord nede på så få stikk. For eksempel kan jo øst med åpne kort spille ut kløver dame til vests konge før vest skifter til spar. Da blir det sus for Ø/V...

Et viktig kort å få vekk fra blindemann er spar ess, hvis ikke får spillefører utnyttet hjerteren. Å spille ut liten spar fra øst blir ikke så bra. Nord vinner stikk for damen, tar A-K i trumf og spiller hjerter. Men computeren spiller heller enkelt og greit ut spar konge som tar bort inntaket til hjerteren (øst ligger unna en gang med hjerter ess). Senere kan Ø/V få satt opp sparstikk. Så Ø/V kan få fatt i ett sparstikk, hjerter ess, ett ruterstikk og to kløverstikk. I praksis er det verre for Ø/V, og det blir normalt minst ni stikk i ruterkontrakt. Det viser resultatene også.

Toppen N/S (+26) gikk tll et par som fikk doblet øst i 2 spar og tok to bet, N/S +500. Det var en lang rekke med ruterkontrakter N/S. Ett par fikk elleve (!) stikk i 3 ruter, og +150 ga +22 av 26 oppnåelige MP. Ingen (!) N/S par fikk akkurat åtte stikk som i teorien er maks. Å få ett mer enn maks, +110 for delkontrakt i ruter med ni stikk ga -9 til N/S! De ble nemlig slått av noen få par som noterte +120 i NT (+5) og ganske mange som fikk +130 for ti stikk i ruterkontrakt (+15). Langt nede på listen finner vi noen N/S-par som gikk bet i hjerterkontrakter spilt av syd etter spar knekt i utspill. Fjorårets norgesmestre satt Ø/V og spilte mot 3 ruter, og N/S fikk ni stikk. Det ga +9 til gullvinnerne i 2023.

Konklusjonen blir: Ikke undervurder slike "kjedelige" spill hvis du spiller parturnering!

HCL International Bridge Championship

Dette mesterskapet spilles i disse dager i New Dehli, India. Det var først mixturnering (IMP par), og fra mandag 16.september skal det spilles lagturnering med en stjernespekket startliste. Et av de høyest rangerte lagene er nok norske WBT (World Bridge Tour) med Boye Brogeland, Christian Bakke, Martin Andresen og Thomas Charlsen. 

Mesterskapssiden finner du her.

I mixturneringen som foregikk i helgen kvalifiserte Tonje og Boye Brogeland seg til Gold-finalen sammen med 25 andre par av de 102 parene som startet. Der gikk det bra for det norske ekteparet, de endte på 5.plass. Her er et spill som gikk riktig vei for dem. Først kan du legge en plan for åpningsmelding og hvordan melde disse kortene videre etter øst som var giver passet (N/S i sonen):

Nydelige kort, 24 HP og en meget god kløverfarge. Det må åpnes med 2 kløver - kunstig sterk melding - hvis man spiller med et relativt standard system. De fleste svarer 2 ruter med en rekke hender, både negative hender og positive hvor man ikke har en god farge å fortelle om. Hva melder du over makkers svar 2 ruter?

Å si 3 kløver kan vel fungere, men selv tror jeg det er greit å få vist denne hånden som en kruttsterk NT-hånd, 25-27 poeng. I gammeldags stil vises det med det et hopp til 3NT som jeg synes er greit nok om systemet er slik. Mer moderne meldesystemer har såkalt Kokish til rådighet hvor 2 hjerter er tvetydig, enten hjerterfarge, eller en balansert hånd med 25+HP. Om det går 2K-2R, 2H sier som regel svarhånden 2 spar som avventende melding, og åpneren melder 2NT med den kanonsterke grandhånden, eller melder noe annet, dvs. en sidefarge eller 3 hjerter hvis 2 hjerter var meldt med hjerterfarge. 

Uansett burde vel N/S være i nærheten av slem slik kortene så ut?

Men nei. Kun fire av 13 N/S par meldte lilleslem. Alle fire kom i 6NT som ikke bød på problemer slik det satt. Det blir bet i slem om det er en kløvertaper, men slem er glimrende. De ni andre N/S-parene spilte utgang i grand eller kløver.

Brogeland-Brogeland meldte 6 NT. Og de fikk som eneste par alle tretten stikkene. Det skjedde etter ruter ut. Spillefører fikk seg ett sparstikk, antagelig med knekten fra syd (?) som vest lå unna. Vest bør vel lukte lunta siden han har tieren selv? Men med ett sparstikk i boks var det 1+4+2+6 = 13 stikk. Det ekstrastikket ville nok gitt topp i parturnering, men her ga det kun 1 IMP ekstra i forhold til å spille 6NT med tolv stikk. 6NT med tretten stikk ga det norske paret hele 12 IMP. 

 

  

Kalle Kanin aka Lasse Aaseng

"En sann norgeshistoria" forteller Thomas Brenning i en fornøyelig artikkel publisert på det svenske bridgeforbundets side på internett. Med tillatelse fra Thomas gjengis artikkelen her i bloggen, og du finner den sanne (?) norgeshistorien her.

Verkleghetens Kalle Kanin?

 

 

 

Eksperter kan godt tråkke feil

Denne artikkelen er sakset fra DAILY BULLETINS på Facebook, og det er engelske David Bird som skrev den. Spillet er en ganske vanlig utgang, en spilleprøve du selv kan prøve deg på.

Du skal som syd spille 3NT uten at motparten har meldt. Vest spiller ut hjerter 10 til knekten, damen og kongen. Ø/V kan ikke slippes inn etter dette, her må det tas ni (eller flere) stikk direkte. Spilleplan?

Her er en fri oversettelse av Bird sin tekst:

Dagens spill forekom i en kamp mellom ett erfarent og ett uerfarent lag, og begge lagene havnet i 3NT med syd som spillefører. Inne på hjerter konge i første stikk spilte den uerfarne sydspilleren rett etter nesen: liten spar til bordet og liten kløver til knekten. Er det beste spilleplan?

Ved det andre bordet satt altså en erfaren ekspert på syds plass.  Den typen spillere ser ofte flere muligheter og kan vurdere hva som gir størst sjanse. Det er åtte sikre stikk med kun to i kløver og ett i ruter. Her kan det spilles på kombinerte sjanser. Hvis en ser på kløverfargen isolert sett er å ta finesse bedre enn å legge ned ess-konge og håpe på damen dobbel. Men det er ikke så stor forskjell som mange tror, det er ca. 60-40 i favør finessen. Men her kan den litt mindre sjansen at damen faller forsøkes først, for selv om det ikke går bra gjenstår en sjanse til - ruterfinessen. Selv med kun to kløverstikk er det ni stikk om ruter konge sitter hos øst. Å kombinere damen dobbel med ett kort riktig plassert (ruter konge) gir større sjanse enn at kløver dame sitter hos øst (50%). Eksperten spilte på kombinerte sjanser med A-K i kløver først, men kløver dame falt ikke. Og da han prøvde den andre sjansen viste det seg at vest hadde ruter konge.

Teppe.

For slik så hele spillet ut:

Den uerfarne spilleren tok lynraskt fem kløverstikk, fire sparstikk, hjerter konge og ruter ess - to overstikk i 3NT. Etter at eksperten hadde toppet kløveren og tatt ruterfinessen var kontrakten bet ved det bordet, svingspill inn til den spilleren som ikke så den i teorien beste spilleplanen. 

Sånn er det av og til, og på mange måter er dette en bridgens mange sjarmerende trekk, balansen mellom dyktighet og flaks. Det er ikke alltid noen fasit, det er tross alt et spill...

Ikke gi opp! (korrigert, diagram)

I dagens spill meldte nok N/S litt for hardt. Men av og til går det an å få snudd et potensielt dårlig spill til et kanonspill selv om man er i helt feil kontrakt, eller spiller en kontrakt med veldig liten vinnersjanse. Det handler om se muligheter og å ikke gi opp!

Giver vest. Alle i sonen

Vest åpnet med 3 spar før N/S via innmelding 3NT fra syd og en sleminvitt fra nord meldte seg opp 6 ruter som syd skulle spille. Hvilke sjanser er det i den slemmen etter spar knekt i utspill fra vest?

Du mangler jo trumfesset så det må unngås både kløver- og hjertertaper. I utgang kunne man kanskje gjort seg uavhengig av hjerterfinessen hvis kløveren hadde gitt god uttelling (avkast for et par hjertere hos syd). I slem må nok hjerterfinessen gå i tillegg til at det på en eller annen måte må ende med ingen kløverentaper. Hvordan?

Det kan jo hende en av motspillerne har singel kløver konge. En bedre sjanse er det antagelig at trumfesset sitter singel (du mangler kun tre rutere) og en får til et innspill på det single trumfesset fulgt av at den spilleren må gi favør. For å få til noe sånt må majorfargene elimineres for å ta bort kort motspilleren kan fri seg med, og spilleføringen må «times» godt.

Da spillet forekom stakk spillefører den utspilte spar knekt med kongen og spilte hjerter knekt. Øst dekket med kongen, og syd vant med esset. Det lysnet litt, men nå fortsatte syd med hjerter dame. Da ble det bet siden det satt slik fra start:

Vest trumfet hjerter dame med trumfesset og fridde seg med spar.

Forutsetningen for et innspill på det single trumfesset var altså til stede, men syd bommet på timingen da han tenkte «hjerteren må elimineres» og prøvde på det først. Vest fikk "kvittet seg" med trumfesset for tidlig, og etter det var en kløvertaper ikke til å unngå.

Poenget er at også spar må elimineres. Så etter hjerter knekt, konge ess bør det andre sparstikket tas. Så først hjerter dame idet dette er igjen:

Nå er vest sjanseløs. Hvis han trumfer med esset idet hjerter dame spilles må vest spille kløver unna kongen, eller spille spar til dobbeltrenons som trumfes hos nord mens en kløver forsvinner fra syd. Hvis ikke vest trumfer kan det simpelthen spilles trumf, eller den siste hjerteren kan trumfes hos nord fulgt av trumf som sluttspiller vest på det single esset.

Man må jo før eller siden få for trumrfesset i bridge, men i dette tilfellet ville det vært best for forsvaret om vest tok det stikket med det samme, i første stikk! Da kan vest komfortabelt fri seg med spar i andre stikk, og det må bli en bet i 6 ruter og et kjempespill i favør Ø/V i stedet for motsatt. Så dette spillet har dette typisk poenget: motparten gir av og til spillefører en sjanse, og det gjelder "bare" å gripe den sjansen som er der!

  

 

Mer fra HØSTBRIDGEN PÅ STOREFJELL

Turneringene på Storefjell - HØSTBRIDGEN -  som arrangeres av BK MISSKLIKK og HEMSEDAL BK fortsatte fredag og lørdag.

Storefjell 2 (fredag formiddag) ble vunnet av Håvard Moe - Markus Hansen Moe (BK Missklikk/Helgeland Jr. BK). Storefjell 3 på ettermiddagen (Storefjell 3) ble Jan Gunnar Kristensen - Tor Erling Hansen (BK Norrøna/BK Missklikk) som fikk opp den sterke vinnerscoren 71,5%. På lørdag formiddag (Storefjell 4) ble det mer "Moe-suksesss", for da vant Reidun Margrethe Hansen Moe - Brage Hansen Moe (Sandnessjøen BK/Helgeland Jr. BK). Lørdag ettermiddag (Storefjell 5) ble vunnet av Siri Hove - Bjørn Morten Halbjørhus (BK Missklikk/Gol BK). 

Alle resultatene fra HØSTBRIDGEN finner du her. 

Her er et spill fra fredag formiddag. 

Hvordan bør disse Ø/V-koretene meldes?

En bra start kan være omvendt minorhøying etter østs åpning med 1 ruter, så det starter 1R - 2R hvor svaret er krav. Da kan Ø/V ganske kontrollert finne ut om det er slem i kortene, i alle fall om ikke nord melder seg på og forstyrrer. Feilen med dette er at Ø/V fort havner i 5 ruter som ikke alltid er gull i parturnering hvor 3NT ofte gir bedre score. For all del, 5 ruter er en glimrende utgang, og 3NT er i teorien ikke helt sikker om det sitter annerledes (hjerterhonnører bak østs hjerter). I dette tilfellet er imidlertid 3NT supert slik det sitter, N/S kan ikke få for mer enn de to majoressene. 

Utspillet ble avgjørende for mange matchpoints i dette spillet. Tre Ø/V-par fant ikke ut om essene, eller de gamblet og meldte 6 ruter. Nord har jo to ess, men øst er spillefører. To av dem vant 6 ruter (!) da syd spilte ut sin single kløver 9. Da var det bare å ta ut trumfen og så innkassere kløveren, vest ene hjerter forsvant på østs femte kløver. De to delte naturligvis toppen Ø/V, mens det ene paret som gikk bet i samme kontrakt fikk bunn. Mellom de to scorene Ø/V +920 og N/S +100 (6R doblet med en bet) var det en lang rekke med 5 i minor. De som fikk hjem det som egentlig er maks i teorien, elleve stikk måtte tåle -8 (-23 er bunn). Å spille 5 ruter med tolv stikk ga +5. Vinnerparet Moe-Hansen Moe var ett av fire par som spilte 3NT og noterte 11 stikk som ga +16 til Ø/V. 

 

 

 

Høstbridge på Storefjell

I tiden 5.9-8-9 arrangerer BK Missklikk og Hemsedal BK HØSTBRIDGE PÅ STOREFJELL i flotte omvgivelser. Det startet altså torsdag, og i den første turneringen (Storefjell 1) gikk Olav Syversbråten - Asbjørn Rust (Gol BK) til topps. Det deltok hele 48 par. Hele resultatlisten og alle spillene finner du her.

Det er også en resultatliste i henhold til handikap-beregning hvor Richard Hagerupsen-Hilde Torstensrud (Horten/Klver Ess) toppet. Den listen finner du her.

Her er et ganske dagligdags spill, men et slikt spill som slår ut ganske kraftig i parturnering bare pga. ett eller i noen tilfeller to stikk, selv om sluttkontrakten vinnes.

Det er normalt å havne i 4 hjerter med dette. Antall stikk, mest sannsynlig overstikk ser ut til å avhenge av hvordan man spiller trumffargen. Fargehandling med en slik kombinasjon isolert sett er kongen fulgt av liten til finesse med knekten som gir bedre sjansen enn ess-konge som blir rett om damen sitter dobbel hos vest. Men det er fargen isolert sett. 

La oss si du som syd spiller 4 hjerter og får kløver ut fra vest til liten fra bordet, damen og esset. Det er i sånne situasjoner en ikke alltid kan se seg blind på teori for fargebehandling. Etter denne starten er det stor fare for at motparten kan få kløverstjeling. Hvis du spiller kongen og liten til knekten om øst følger med lite kort risikeres av vest stikker og gir øst kløverstjeling, eller kan skifte til ruter til øst og få kløver til stjeling selv om det er vest som har singelton kløver. 

Det er en god del som taler for å prøve ess-konge i trumf i dette tilfellet. Om damen ikke faller har du en tilleggsjanse for ett ekstra stikk. Den som eventuelt har damen tredje i trumf kan ha minst trekorts kløver. I så fall får du etter to store trumf tid til å spille kløver og mer kløver, og en fjerde runde kløver for å kvitte deg med rutertaperen. 

Å toppe trumfen ble gull i dette spillet på Storefjell på torsdag:

Etter ess-konge i trumf kan en tredje trumf tas siden damen faller. Så i gang med kløveren. Da blir det minst tolv stikk, for syds ruter forsvinner. Det kan bli tretten også, men det er etter dette kun en trumf igjen hos nord. Så for å få alle tretten stikkene etter denne starten må sparfinesse tas etter å ha tatt alle kløverstikkene med avkast av en ruter og en spar. 

Resutatene på spillet varierte fra noen som gikk bet (3NT) til utganger i hjerter med fra ti til tretten stikk. Merk at det kan bli kun ti stikk om det tas hjerterfinesse etter å ha fått kløver ut. Vest vinner stikk for hjerter dame. Forsvaret får også ett stikk i ruter og en kløverstjeling om de finner motspillet. Å vinne utgangen akkurat (+620) ga -4 (max: -23). Det var to par som fikk alle stikkene i 4 hjerter og delte toppen N/S, og ett av dem var vinnerparet torsdag ettermiddag.  

 

Spilleprøve fra lagkamp

I spilleprøven du får presentert i dag spilles det lagkamp.

Giver syd, alle i sonen

 

Syd åpnet med 1 ruter. Vest gikk innpå med 1 hjerter, og nord doblet for å vise firekorts spar. Øst passet, og syd meldte 4 spar før det gikk pass rundt.

Vest spiller ut hjerter ess fulgt av hjerter konge. Øst følger farge begge gangene, og på en måte som tyder på dobbelton på den siden. Så kommer hjerter dame fra vest. Hva gjør du nå? Ville du gjort noe annet i parturnering?

Da spillet forekom i en lagturnering stjal flere spilleførere med spar knekt i tredje hjerterrunde. Øst kastet en ruter. Så ble trumkongen spilt, og da var spillet over allerede i det vest kastet en hjerter!

Etter å ha stjålet høyt hadde spillefører kun igjen tre sparhonnører, og øst måtte få to trumfstikk som sammen med de to hjerterstikkene ga en bet. Uflaks? Ja, men det går jo an å sikre seg kontrakten selv mot 5-0 i trumf. Ser du løsningen?

Spillefører kan i tredje hjerterrunde stjele med spar 4 vel vitende om at øst kommer til å trumfe over. Men det er det tredje stikket til forsvaret, og nå får de ikke flere stikk. Spillefører har igjen fire store trumf til å ta ut østs gjenværende fire trumf, og resten er toppstikk - utgang til bokføring. en pen safespilling, men spørsmålet blir om det lønner seg å spille så safe i det lange løp.

Det ser vakkert ut å notere +620 etter den varianten i tredje stikk. Men hvor ofte tjener man på å spille slik mot det man kan tape på å gjøre det? For om spar sitter 3-2 er det elleve enkle stikk ved å trumfe høyt i tredje stikk. Om spar sitter 4-1 vil øst få ett trumfstikk både om du stjeler høyt og lavt, men ikke mer enn ett stikk - utgangen vinnes. Det er i dette tilfellet bare med 5-0 i trumf man tjener på safespillingen som er å stjele lavt. Ekstrem safespilling vil føre til 1 IMP tapt ganske mange ganger før varianten fører til at det detter inn en utgang som går bet ved det andre bordet. 

Det er klart at 5-0 i trumf er veldig usannsynlig, det er faktisk kun i 4% av tilfellene det sitter så skjevt. I dette tilfellet må det dessuten være øst som har alle de fem uteværende trumfene for at det skal gå galt å stjele høyt. Det er dog sannsynlig at øst har trumflengde siden vest har all hjerteren, men likevel. På den annen side tapes kun ett overstikk om trumfen sitter 3-2, for med 4-1 må det tapes ett trumfstikk. Om det spilles parturnering er det vel mer tvilsomt om det bør spilles så safe i en helt normal kontrakt? 

Ps. Det er en bitte liten sjanse for at safespillingen blir det motsatte, en "safer" seg bet i en kontrakt som står! Ved å trumfe med spar 4 kan man på en nitrist dag oppleve at øst trumfer over og spiller ruter som vest kan trumfe! Ruter 6-0, så sitter kanskje trumfen 3-2 og elleve enkle stikk var mulig, men du safet trodde du, og fikk ni stikk! Det er imidlertid uhyre usannsynlig, for 6-0 i en farge skjer bare i ca. 1,5% av tilfellene. Så velger du å safespille og det ender så nitrist kan det hende du ikke spiller bridge, men ligger og sover og har et grusomt mareritt... 

 

 

Steinkjer Open - Lag

Steinkjer Open Lag ble vunnet av et lag bestående av Erik Berg, Villiam Ovesen, Kåre Bogø og Jørn Arild Ringseth. 

Hele resultatlisten, kampresultater og butler finner du her. På butleren var det Berg-Ovesen som tronet øverst med kruttsterke +1,86 IMP per spill. Og det paret var også det eneste som meldte seg frem til toppkontrakten og vant den i dette spillet:

Som du ser går sparfinessen slik at Ø/V kan vinne tretten stikk i ruter-, spar- og grandkontrakt. Men den sikre storeslemmen er 7 ruter hvor spar konges plassering er uinteressant. Kløver konge kom i utspill mot 7 ruter. Et par kløvere kan stjeles høyt hos øst, og en kløver samt to spar kan kastes fra vest på hjerterhonnørene etter å ha trumfet ut. Spilleføringen var en formalitet, tretten stikk og +1440. 

Men hvordan melde 7 ruter?

Mange fikk problemer med å finne ruterkontrakt da sparfargen ble satt som trumf. Via Key Card Blackwood fant de så ut at det manglet ett nøkkelkort (spar konge), og det kunne jo ha vært ett ess. Storslem bør uansett ikke meldes når man mangler ett nøkkelkort selv om det noen ganger er slik at det står i 7 om det er trumf konge som mangler og en vellykket finesse i trumffargen kan tas.

Om ruter blir trumffargen bør det kunne finnes frem storeslem. Slik meldte Ovesen og Berg:

2 kløver (øst), 3 ruter naturlig svar og åpneren støttet til 4 ruter. Det er godt meldt, selv om de kanskje kan ha like mange stikk i sparkontrakt noen ganger. Etter å ha fått ruterstøtte hoppet vest til 5 hjerter - Excusion Key Card Blackwood - ganske sprekt meldt, egentlig. Øst kunne vel egentlig nesten meldt 7 ruter direkte over 5 hjerter, for vest må jo ha ruter dame og kløver ess... og trolig mer enn det? Vel, øst viste tre nøkkelkort med 5 spar (han har fire men teller ikke med hjerter ess siden vest har vist renons i fargen). Vest bekreftet at alle nøkkelkortene og trumf dame var på plass med 5NT - storeslemsinvitt -  og da hoppet Berg til 7 ruter.

De var altså det eneste paret som meldte og vant 7 ruter. Ett par til var faktisk i 7 ruter, men spilte den bort. 6 spar var den poplære kontrakten spilt av litt over halvparten av Ø/V-parene. Ett par var i 6 ruter med tretten stik, og ett par gikk bet i 6 spar (!), et resultat som kan virke som et mysterium. Men det går vel an å tråkke feil på en helsvart dag selv om det med åpne kort er lett å se at det er tretten toppstikk. Kvailifisert (?) gjetting på hva som skjedde der 6 spar gikk en bet: Det kom ruter ut. Spillefører fryktet ruterstjeling og ville røske ut flest mulige trumf og spilte trumfesset og en trumf til. Et forsøk på safespilling, kanskje (?), men det ble akkurat det motsatte da nord kom inn på trumfkongen og spilte ruter til stjeling hos syd...

Resten av Ø/V-parene spilte utgang.  

 

 

Steinkjer Open - Par

Lørdag ble Steinkjer Open Par avviklet og det deltok 39 par. Til topps gikk Markus Lund og Nicolai Heiberg-Evenstad med god vinnerscore, 60,1%. Med det var de 3 prosentpoeng foran nr. 2. Hele resultatlisten får du her. 

Søndag skal det spille lagturnering.

Fra parturneringen tar vi med et spill hvor det meste ble avgjort i meldingene. Du kan først ta stilling til øst sin første melding. Du er giver med ingen i sonen og har disse kortene:

  ØST

Dette avhenger mye av meldestil. Hvor aggressivt åpner ditt makkerpar med 3 i minor utenfor sonen, første hånd? 

For enkelte er dette en normal 3 ruteråpning. For mange andre makkerpar er stilen at man utenfor sonen, og spesielt hvis det er gunstig sone åpner på tre-trinnet med mye dårligere kort enn dette. Problemet er i så fall at det blir alt for stort sprang mellom det dårligste man kan ha og det beste man noen ganger har hvis det åpnes på tre-trinnet knalltøft noen ganger, og med denne typen kort andre ganger. 

Hva er alternativet (alternativene) til 3 ruter?

Pass og 1 ruter. 

Å åpne med 1 ruter har noe for seg med såpass god farge. Men jeg tror det er en litt farlig strategi i parturnering, det blir litt for mot salen. I lagkamp derimot, behøver det ikke være så dumt å åpne med såpass bra stikkpotensiale som gjør at det kan gå bra i en eventuell 3NT, for eksempel. Men går det galt i par blir slikt fort en bunn i parturnering. 

Uansett, Lund passet. Slik så Ø/V sine kort ut:

Etter pass fra øst åpnet Heiberg-Evenstad i tredje hånd med 1 kløver. Markus sa 1 spar (de spiller med overføring, så 1 spar er et grandsvar eller ruterfarge). Vest reverserte med 2 spar, og øst kunne si 3 ruter som naturlig kravmelding for å vise langfarge. Det passet godt for vest som nå så potensialet i ruterkontrakt. De hadde fått bra kontroll på dette, og kom etter hvert i 6 ruter som er en glimrende kontrakt. To spar hos øst går på A-K i kløver, og østs tredje hjerter kan trumfes hos vest. Dermed blir det tolv stikk om det blir en rutertaper, tretten om ruteren ordner seg. På Steinkjer satt det slik rundt bordet:

Det ble altså uten særlige problemer tretten stikk i ruterkontrakt.

Er storeslem bra? Det er ikke så dårlig, men det er nok for hardt. Det er vel heller en sånn storeslem man noen ganger vurderer å melde i en KO-lagkamp hvor det mot slutten haster med å vinne spill om kampen skal kunne vinnes. I parturnering er det greit å spille lilleslem, det gir nesten alltid brukbar score.

Om Ø/V kommer i en Key-Card spørring bør de finne ut at trumfdamen mangler, med mindre øst skal svare og velger å vise trumf dame fordi han har ekstra lengde i ruter. Hvis vest hadde hatt kongen tredje i ruter ville jo storeslem vært meget bra. 

Å spille 6 ruter med tretten stikk og +940 ga 75% score. Ett par fikk +16 av 18 oppnåelige matchpoints for 6NT med tolv stikk, +990. Toppen Ø/V gikk til et par som meldte den spreke storeslemmen 7 ruter og vant den. Ved halvparten av bordene ble det spilt utgang. 

 

 

Norgescup Online

NBF sin Norges Cup Online er en serie parturneringer fra juni i år til juni 2025. Det skal spilles ti turneringer. Resultatene for hver turnering inngår i en poengserie hvor sammenlagt resultat baseres i de seks beste resultatene. 

Så langt har det blitt spilt to turneringer. I juni deltok 36 par. Til topps da gikk Hallgeir Gåsø-Bård Kåre Græsli. Hele resultatlisten for den turneringen finner du her. Den neste ble spilt nå i august med 24 par på startlisten, og da vant Eivind Kandahl - Bo Andreas Berg. Hele den resultatlisten finner du her.  

Fra turneringen i juni tar vi med et spill som først var et meldeproblem for N/S. 

Giver vest, ingen i sonen

La oss si du og din makker får melde i fred. Først og fremst, hva ville du åpnet med som nord etter pass fra vest?

Jeg synes det er 2 kløveråpning i vanlig system. Noen foretrekker å åpne på ett-trinnet med mange slike hender, men da lurer jeg på hvordan en skal få vist styrken neste gang. Hvis det åpnes med 2 kløver blir det ganske greit å melde om man bruker en gammeldags stil, rett og slett positive svar i farge. Mange har den avtalen at man kun svarer positivt med gode farger på minst fem kort. Så syd sier 2 spar, og da er det like greit å bare støtte sparen med nords kort for å gjøre det enkelt. Hvis det så blir syd som på et tidspunkt spør etter nøkkelkort får han vite at de har alle, og det bekreftes med et storeslemsforsøk, meldingen 5NT som også er spørsmål om spesifikke konger. Men her har nord så mye ekstra stikkpotensiale at når syd sier 5NT og bekrefter at alle nøkkelkortene er på plass bør nord melde storeslem. Spørsmålet er om han skal si 7 spar, eller gå for 7NT siden det er parturnering som spilles. Hvis det er nord som spør om nøkkelkort fås samme beskjed, alle nøkkelkortene er på plass, og nord bør satse på storeslem.

Hvor god er 7NT sammenlignet med 7 spar? 

Det er en bra storeslem i grand. Litt matte: Kløveren 3-2 er en 68% sjanse, og i så fakk er det tretten enkle stikk. I det 32% av tilfellene hvor kløveren ikke går blir det også tretten stikk om ruteren sitter 3-3 som er en 36% sjanse (av de 32). Det er 11,5% i tilllegg til de 68, totalt nesten 80% sjanse for at 7NT står. Vel, det er faktisk enda større sjanse, for om en motspiller har (minst) fire kløver og (minst) fire ruter vil han bli utsatt for en enkel skvis. Det tas simpelthen fem runder spar og hjerter ess, seks kort. På det tidspunktet hvor det er igjen kun syv kort kan ingen motspiller holde minst fire kort i hver minorfarge, for det blir jo ett for mye. 

Slik så hele spillet ut:

Det kan være at noen Ø/V-par kom med i meldingene, mest sannsynlig der nord åpnet med 1 kløver.

Står 7 NT? Som du ser holder øst og vest hver sin minorfarge - uheldig for dem som satset på 7NT? Ja, fordi så vidt jeg kan se vil ikke en tosidig skvis fungere selv om øst og vest har hver sin farge som må holdes, og da kan det bli trøbbel for dem å holde den siste fargen, hjerter. Men for at en sånn tosidig skvis skal kunne fungere må det normalt være forbindelse i den fargen begge holder (hjerter). Jeg tror det ville fungert om det hadde vært A-x mot x i hjerter i stedet for singel ess mot to små, men den tosidige skvisen kunne i så fall blitt forpurret med hjerter ut som bryter forbindelsen. 

Å spille 7 spar er temmelig safe om ikke helt 100% sikkert. I dette tilfellet blir det bare å ta ut trumfen og godspille kløveren med en stjeling. 

Nesten halvparten av N/S-parene var i storeslem, fem i av dem i 7NT. To spilleførere gikk bet, men tre av dem fikk tre-delt topp for å vinne 7NT. Det tror jeg må ha skjedd ved at øst ikke visste om han skulle holde ruter eller hjerter (syd spillefører) og ikke klarte å gi opp hjerteren slik at spilleførers ruter ble god. 

Det ble +8 av 17 oppnåelige på dem som var i 7 spar som ikke bød på noen problemer å vinne. Fire par kom ikke i lilleslem en gang, og det skjedde vel mest sannsynlig der nord åpnet med 1 kløver, og motparten kanskje kom seg inn i meldingsforløpet slik at det ble vanskelig for N/S å finne ut hvor sterke de var til sammen. 

 

 

Med åpne kort? Bare nesten...

Fordelingen var nokså klar ganske tidlig i dette spillet fra en online turnering i helgen, men det handlet også om å plassere ett viktig kort.

Giver syd, Ø/V i sonen

Syd og vest passet før nord åpnet med 1 ruter og øst meldte inn 2 kløver. Syd sa 2 spar, og nord hoppet til 3NT med pass rundt.

Fra øst kom kløver 3 i utspill (norsk fordeling). Det vil være gunstig å komme inn på bordet for å spille ruter, så å prøve kløver 9 er gratis. N/S vil jo etter hvert få to sikre kløverstikk uansett.

Kløver 9 vinner første stikk (syveren ville også vunnet første stikk), vest følger farge, så øst har spilt ut fra A-K femte eller sjette i kløver. Så spilles ruter fra syd. Knekten kommer på fra vest, og øst stikker med esset. Dette tyder på singel ruter knekt hos vest og fem ruter hos øst, så han har altså minst ti kort i minorfargene. Nå kommer ess-konge i kløver og en kløver til. Vest følger farge i andre kløverrunde, men både på den tredje og fjerde runden kløver kaster vest spar. Hvordan sitter det?

Ingen kaster unna spar hvis de har stopper når de ser A-K-Q femte på bordet. Så vest som kastet to spar må ha startet med sekskorts farge! Dermed er hele fordelingen klar, øst startet med 0-3-5-5 fordeling.

Opptelling: det er tre stikk i spar, hjerter ess, to stikk i ruter og to i kløver, totalt åtte sikre stikk. Hjerter dame kan gi det niende hvis kongen sitter i saks. Men om hjerterfinessen tas og øst har kongen blir det bet, da tapes det stikket i hjerter, pluss ruter ess og tre kløverstikk.

Det er imidlertid en annen mulighet hvis øst har hjerter konge: skvisinnspill.

Ved å ta tre runder spar blir øst satt under press. Han må holde ruteren, og hvis han skal kunne holde kongen dobbel i hjerter må han kaste kløverstikket sitt. Da kan det spilles to store ruter og ruter til øst som har igjen kun to hjertere, og nord får de to siste stikkene for A-Q i den farge - ni stikk. Men øst kan holde på kløverstikket og gå ned på singel hjerter. Da må spillefører tippe om det er singel hjerter konge, eller ikke.

Inne i fjerde kløverrunde ble det spilt spar som bekreftet sitsen i den fargen da øst kastet en hjerter. For å få ytterligere bekreftelse på det som var nokså sikkert ble ruter 10 innkassert, og da kastet vest en hjerter. Antagelsen om fordelingen var altså korrekt.

Så to store spar til. Øst kastet enda en hjerter til, så på den siste sparhonnøren forsvant en ruter fra den siden. Dette er igjen i kampen som nå er mellom øst og spillefører:

Det kan til forveksling se ut som en posisjon for tosidig skvis, for vest må jo holde sparen. Men det er ikke det, feil tempo, for spillefører har kun to av de fire stikkene. Hvis ruterhonnøren hos nord spilles først, så ruter til tieren blir det tre kort igjen, og vest vil da ha igjen en spar og to hjertere. Så dette blir en skvis mot øst, eventuelt et innspill hvis han hadde gitt opp kløverstikket sitt og holdt to hjertere. Østs gjenværende kort er som en åpen bok. Han sitter nå garantert med en hjerter, to rutere og den godspilte kløveren, men som spørsmålstegnet antyder vet man ikke om øst har gått ned på singel hjerter konge eller sitter igjen med en mindre hjerter. Hva ville du gjort nå? Toppe hjerteren som er rett om spørsmålstegnet innebærer hjerter konge, eller ta finessen som er løsningen hvis vest har det kortet?

Svaret på det spørsmålet er ikke helt opplagt. Blant annet avhenger det av hvem øst er. En vanlig spiller vil ikke se skvisen så tidlig og klarer kanskje ikke å blanke hjerter konge i riktig tempo. Mange vil kaste en ruter på den første sparhonnøren, så en hjerter, og så på den tredje sparhonnøren vil de begynne å tenke idet de sitter igjen med kongen dobbel i hjerter, to rutere og kløverstikket. Mange vil nok i den possen kaste kløverstikket og holde kongen dobbel i hjerter. I så fall bli det enklere, et mer vanlig innspill med to ganger ruter som gir 100% sikkert ni stikk, for øst vil jo ha igjen kun to hjertere idet han kommer inn. Andre vil blanke hjerter konge, men kanskje avsløre seg idet de gjør det etter lang tenkepause.

I det spillet forekom var øst en toppspiller av typen som nesten alltid ser slik ting enten han er spillefører eller motspiller. Det gjorde han her også, og han hadde blanket hjerter konge tidlig. Mot den typen spillere tror jeg det er riktig å toppe ut kongen slik det her gikk, og det er jo også morsommere å vinne kontrakten ved å gjøre det enn å ta en enkel finesse som går bra! Slik så hele spillet ut fra start:

Det er et annet argument for å spille på hjerter konge hos øst og toppe den ut mot slutten, han meldte jo inn 2 kløver i ugunstig sone. Noen gjør kanskje det selv med kun femkorts farge og 11 HP, men det er ganske tøft med fem kort i motpartens farge? Det er vel mer sannsynlig at øst har hjerter konge også, dvs. 14 HP?

Et "clue" er det kanskje også at øst idet han kom inn på ruter ess lynfort spilte godt kløveren sin. Ville han gjort det så kjapt uten et mulig inntak? Ville han vurdert et annet motspill uten hjerter konge? Kanskje, kanskje ikke...

Ps. Motspilleren (øst) sa etter runden han han hadde gjort det for opplagt ved å blanke hjerterkongen tidlig. Han mente han burde kastet en ruter først, så to hjertere idet han ble skviset med to runder spar til. Vel, dette blir vel litt høk over høk hvis motspilleren vet at spillefører vet osv., dvs. begge vet hva det handler om ganske tidlig? For det er vel mulig å kaste sånn som han gjorde uten hjerter konge også, nettopp for å få spillefører til å tro at kongen kan toppes ut? 

Finesser er gøy! Eller?

Det spillet vi skal se på i dag ligner litt på et spill vi tok med i bloggen forleden. Det er en spilleprøve hvor de beste og mest erfarne ser spillets poeng ganske umiddelbart. For middels dyktige spiller bør det også gå an å se løsningen hvis man ikke er for rask på labben. Men for ferske spillere er det vanskeligere fordi det går liksom mot noe de har lært og latt seg inspiere av, en teknikk som så absolutt kan være viktig – men til rett tid.

Du skal i lagkamp spille 4 spar som syd, og motparten har ikke meldt. Vest spiller ut hjerter konge og fortsetter med liten hjerter til østs ess. Derfra kommer en tredje runde hjerter som du stjeler, for sikkerhets skyld høyt selv om du ikke har tro på at øst har sekskort hjerter og øst dobbelton, men du har jo alt av store trumf uansett. Vest følger (naturligvis) farge i tredje hjerterrunde. Du tar en trumfrunde, og begge følger farge.

Hvordan spiller du videre?

Det kan være fort gjort å se for raskt på dette og konstatere at her er det finessemuligheter i begge minorfargene. Kløverfinessen kan gå, og tas en vellykket finesse i den fargen handler det om overstikk idet en prøver å lokalisere ruter dames plassering. Men om vest vinner stikk for kløver dame og frir seg med kløver avhenger kontrakten av å tippe hvem som har ruter dame.

Uansett, om finessene prøves etter tur har spillefører en god sjanse, en av to finesser må gå bra. Det er 50% sjanse for at den første lykkes, og av de andre 50 %’ene (første finesse gikk galt) har man også en 50-50 finesse-mulighet, så totalt blir det 75% sjanse.

Men hvorfor spille på en 75% sjanse når det er en 100% sikker kontrakt hvis den spilles korrekt?

La oss si hele spillet ser slik ut fra start:

Som du ser vil en eventuell kløverfinesse mislykkes, og etter det vil det bli tipping i ruter, med ti stikk eller en bet som resultat.

Dette er et eliminasjon og innspill-mønster. Denne gangen ordnet motparten elimineringen av hjerterfargen med den naturlige starten på motspillet. Du tar ut trumfen (la oss si den sitter 2-2) og lar deg ikke blende av finessemulighetene. Etter dette ser det slik ut:

Herfra bør det satses på et innspill for å få hjelp av motparten. I hvilken farge bør innspilles utføres?

Hvis du spiller A-K nok en ruter går det bra om vest har ruter dame, men det går galt om ruter dame sitter hos øst, og vest har kløver dame. Øst vinner forsvarets tredje stikk for ruter dame og spiller kløver, og vest må få betestikket for kløver dame.

Det er kløver som er innspillsfargen i diagramsituasjonen. Spill de to toppkortene i kløver av en tredje runde av fargen. Vest kommer inn og må spille til dobbeltrenons som gir stjeling på den ene siden og ruteravkast fra den andre, eller vest må spille ruter som løser den fargen for deg.

Hva om øst har kløver dame?

Da har du gått glipp av sjansen for ett overstikk, men kontrakten er bombesikker. Og det spilles jo som sagt i starten lagkamp. Om øst får stikk for kløver dame er det han som må spille til dobbeltrenons eller løse ruteren for deg - ti sikre stikk.

Meningen med disse artiklene om finesser som ikke skal tas er liksom ikke å si at man aldri skal ta finesser! Men altså, igjen er det et eksempel hvor det må sees på hele spillet før en i 100 km i timen går i gang med finesser. Her er det to mulige, vanlige finessemuligheter, men ingen av finessene bør prøves hvis du ønsker å spille kontrakten best mulig.

Far og sønn til topps i Lyngdal!

Etter noen års opphold ble Lyngdalturneringen arrangert igjen i helgen som var. Det deltok småpene 44 par, og det meldes om en fin turnering med god stemning.

Til topps gikk Anders Brogeland og pappa Boye. De vant riktignok med liten margin til nr.2 Mona Lindstrøm-Geir Brekka og treerne Sten Bjertnes - Hermod Herstad. Det var noen par like bak dem også. Hele resultatlisten finner du her.


Populær seier til far og sønn Brogeland

(foto: Markus Bruno)

Vi tar med et spill som kanskje kan virke litt kjedelig, men i parturnering betyr slike spill mye. Først kan du prøve deg på en utspillsprøve med østs kort.

Det du går vite er at nord har vist 22-24NT før N/S via en eller annen Stayman-variant havnet i 4 spar med nord som spillefører. Utspill?

Å spille trumf ut fra damen tredje er utelukkket. Å spille ut fra knekt tredje eller knekt dobbel er nokså ufyselig det også opp mot den supersterke hånden. Slike utspill kan godt gi favør og/eller smuldre bort forsvarets verdier i fargen. Kanskje kløverutspill fra kongen? Det kan selvsagt også være favør. Ja, det blir vel mest gjettverk hva som er riktig?

Hvis du har bestemt deg for et utspill kan du få noen tilleggsopplysninger.

1. La oss si syd i meldingsforløpet viste litt interesse for å gå videre mot slem, men så ga seg i 4 spar. 

2. Eller, syd gikk på mot slem, og de havnet i 6 spar. 

Spiller det noen rolle for ditt valg av utspill?

Dess flere HP du selv har dess mindre sjanse er det for å treffe makker hjemme om du spiller aktivt ut, for eksempel fra en konge. Her er imidlertid alternativene, en rød farge i utspill lite attraktivt det også. 

Slik det var ville bom i utspillet føre til nitrist score.

Det er nesten gode nok kort til slem her, men med 31 balanserte HP til sammen er det som oftest best å stoppe i utgang. Det er imidlertid ikke så dårlig slem denne gangen, men begge nøkkekortene i de sorte fargene sitter bak saksekombinasjonene. 

Et slikt spill ville fort gått i glemmeboken lagkamp da begge lag som regel vil stoppe i utgang. Da blir det uavgjort spill, eller kanskje 1 IMP den ene eller andre veien. I prturnering er imidlertid slike spill kostbare, for et lite ekstrastikk gir voldsomt utslag. 

Kløverutspill var fælt.

I Lyngdal ble det delt bunn (med ett annet par) for dem som spilte ut kløver mot 4 spar! For da ble det tolv enkle stikk, Ø/V fikk kun for spar dame.

Paret som ble nr. 2 fikk tolv stikk i 4 spar og noterte +20 av 21 oppnåelige. Merk at de som fikk elleve stikk i 4 spar, 450 i stedet for 480 fikk -5! Det ble så dårlig score blant annet fordi flere par spilte 3NT med elleve stikk. Selv med kløver ut blir det kun elleve stikk i NT, men +460 ga +9. Med hjerter ut bør det bli bare ti stikk i NT.

Fem par prøvde slem, ingen vant den. Vinnerparet satt i mot slem og noterte +17 for en bet etter hjerterutspill mot 6 spar.

Alle de tre parene på pallen fikk godt spill her. Treerne satt i mot et par som fikk kun ti stikk i 3NT. Det kom kløver ut fra øst, så N/S burde nok notert +460. Å sitte mot 430 ga +11 til Ø/V.

 

Trekning, WORLD BRIDGE GAMES 2024

Årets bridge VM er World Bridge Games (også kalt Bridge OL) og skal spilles i tiden 22.oktober til 3.november i Buenos Aires, Argentina. Norge skal delta i nasjonsmesterskapene i klassene, OPEN, LADIES, og MIXED.

For første gang i historien har WBF gjennomført en zoom-overført trekning av puljene for åpen klasse, litt sånn FIFA stil.

Det skal delta 34 nasjoner i den klassen, og de ble delt inn i par etter antatt styrke, en seeding jeg ikke vet hvordan de laget.

Norge ble seedet i tredje «par». Fire lag ble altså seedet foran det norske laget. Norge vant jo EM, dog med en annen lagoppstilling, og det er uansett klart at Norge Open for noen blir å regne blant gullfavorittene, og for veldig mange en medaljekandidat.

De to høyest seedede parene i trekningen var USA-Nederland og Sveits-Italia. De som var satt opp i disse parene kunne altså ikke komme i samme pulje. Så ble det trekning, og det første landet som ble trukket ut fra hvert par kom i Group A, det andre landet havnet i Group B. På denne måten er nok meningen at de to gruppene skal bli så jevngode som mulig.

Det skal spilles full serie i hver gruppe, alle mot alle (16 kamper), før de åtte beste lagene i hver gruppe skal møtes i Round of 16. Deretter blir det kvartfinaler, semifinaler og finale.

I Group B som Norge havnet i er det slik jeg ser det veldig toppsterkt med Sveits, Italia og Norge som de antatt sterkeste, men også Frankrike, Kina og Polen skal spille der. Så kommer minst 5-6 lag til som absolutt vil ha ambisjoner om topp-8 i gruppen.

Jeg fulgte med på trekningen og var litt spent på om om det kunne bli «hatoppgjør»  i grunnspillet, Norge mot New Zealand som jeg selv skal spille for. Men det ble det ikke, NZ havnet i Group A. Det ser ganske toppsterkt ut der også. NZ var i sjette «par», og dermed i følge seedingen antatt å ha en sjanse til å klare topp-8. Litt overraskende høyt seedet, spør du meg. Alle de fem lagene seedet foran oss i pujen havner veldig sannsynlig på topp-8, og minst 5-6 nasjoner til må regnes på nivå med oss, kanskje sterkere. Vi har tross alt med to debutanter i år, og en av dem, makkeren min er bare 21 år gammel og har spilt bridge i 4-5 år. Vi får se...

NZ har klart «cutten» noen ganger det siste ti-året, også i Bermuda Bowl hvor kun åtte lag går videre til kvartfinale. Likevel, hvis Norge har 80-90% sjanse vil jeg gi NZ bare ca. 30%. 

Noe «hatoppgjør" mot Norge blir det i alle fall ikke før en eventuell KO-match...

Her er hele trekningen:

Hvordan oppsettet blir i de andre klassene er foreløpig litt uklart. Norge vil som vinnere av årets EM være blant favorittene også i LADIES, men også der med en litt annen lagoppstilling enn i EM.

Vi kommer selvsagt tilbake med mer om World Bridge Games senere.

Idet grunnspillet er ferdig blir det flere mulige turneringer for dem som er slått ut, og andre; enten BAM, eller en transnasjonal lagturnering som alle kan melde seg på selv om de ikke deltar i et nasjonsmesterskap først. Det blir også en parturnering, men der må man spille med makker fra samme land som seg selv.

Hjemmesiden for World Bridge Games finner du her. 

 

BRIDGENS DAG 2024! (14. september)

"For tredje år på rad er vi klare for Bridgens Dag. Alle klubber oppfordres til å arrangere Bridgens Dag lørdag 14. september 2024."

Det er innledningen i artikkelen på NBF sin hjemmeside om arrangementet Bridgens Dag 2024. Les hele innlegget her.

De som arrangerer vil få pengestøtte fra NBF. I høst vil også NBF starte en aksjon for å få i gang nedlagte klubber, og/eller hjelpe klubber som sliter med oppslutningen. Bridgens Dag kan forhåpentligvis være startskuddet for den aksjonen.  

Vær med på å gjøre bridge synlig i hele Norge!

 

Det viktigste kortet

Hva er det viktigste kortet i det spillet du i dag får presentert? 

Ved begge bord i en lagkamp ble kontrakten 4 hjerter med syd som spillefører.

Hvordan ville du spilt den utgangen etter ruter dame i utspill fra vest?

Det ser lyst ut, men det kan jo på en uheldig dag bli to spartapere og en kløvertaper som i tillegg til trumfesset gir en bet.

Ved det ene bordet ble ruterutspillet vunnet med esset fulgt av trumf. Øst stakk med esset, vest fulgte farge, og øst spilte nok en trumf mens vest kastet en ruter. Så prøvde spillefører to bra sjanser. Først kløver ess og kløver mot damen. Idet vest la kløver 8 andre gangen ble damen prøvd. Men øst stakk med kongen og spilte liten kløver tilbake. Spillerfører trumfet, og vest fulgte med knekten. Så ble spar til damen forsøkt, men det gikk galt da hele spillet så slik ut:

Det ble altså fire tapere. Spillplanen hadde 75% sjanse, ett av to kort riktig plassert, dvs. kløver konge eller spar konge hos vest. God sjanse, men likevel var dette svakt spilt.

Ved det andre bordet var spilleføringen bedre. Ruterutspillet ble stukket fulgt av den andre ruterhonnøren med det samme før det ble spilt trumf. Det ville gjort det veldig komfortabelt om øst hadde trumfesset singel fra start. Han ville i så fall blitt innspilt på det single esset bare for å måtte gi spillefører favør i spar eller kløver. Her kunne øst fri seg med trumf. Da ble kløver ess spilt fulgt av kløver mot nord. Idet vest fulgte med åtteren ble nieren lagt fra bordet. Øst vant med knekten og var håpløs fortapt. Ruter er til dobbeltrenons og gir stjeling med sparavkast fra den andre siden. Spar fra øst blir jo rett opp i saksen. Så øst må spille kløver. Og dette var igjen i den fargen sånn som denne spilleføreren hadde angrepet fargen:

Øst er inne, og det er igjen trumf både hos nord og syd, samt 3-3 i spar.

Øst må gi spillefører stikk for kløver dame. Men det spiller faktisk ingen rolle hvor kløver konge er plassert!

Hvis øst spiller kløver konge trumfes og en spar forsvinner senere på kløver dame. Sparfinessen kan forsøkes for overstikket, men det blir en taper i spar, en i trumf og en i kløver - ti stikk.

Om øst spiller kløver 7 kaster syd en spar.

Hva om vest har kløver konge?

Det spiller ingen rolle. Vest får i så fall for det kortet, men damen gir avkast for en spar til. Det ville med slik sits og denne utviklingen blitt ingen spartaper (!), en trumftaper og to kløvertapere (!).

Det var fint å ha kløver 9 hos nord slik at vests kløver billigst mulig kunne dekkes i andre kløverrunde for å få til innspillet mot øst. Merk at om vest legger kløver 10 i andre kløverrunde spiller ikke det noen rolle. Da dekkes kløver 10 med damen, og kløver 9 får samme rolle som damen fikk i vårt diagram for innspillsituasjonen.

Med andre ord, kløver 9 var nøkkelkortet i dette spillet.

 

Spilleprøve - eneste mulighet

I forrige innlegg handlet spilleprøven som ble presentert her i bloggen mye om prosentsjanser, så mye "matte" at selv jeg som skrev det ble svimmel. I dagens spill handler det mer om å se den muligheten som er der etter at noen få stikk har blitt tatt.

Giver syd. Alle i sonen

Du skal som syd spille 6 spar, og vest spiller ut trumfnieren. Syd vinner det stikket og spiller to runder trumf til siden det viser seg vest startet med tre spar, øst singelton. I de to siste trumfrundene kastet øst et par rutere.

Spillet ser nokså uinteressant ut, for om kløveren sitter 3-2, eller damen sitter singel, eller vest har fire kløvere er det enkelt å vinne tolv stikk. Det blir kun en kløvertaper (eller ingen). Det kan til og med bli tretten stikk. Men idet A-K i kløver spilles viser det seg at øst startet med kløver Q-10-9-7 og følgelig har to stoppere i fargen. 

Ser du noen mulighet for å unngå to kløvertapere?

Hvis du kjapt ser løsningen her er du en god bridgespiller. Det som skal til er ikke noen spilleføring man ofte får sjansen til gjennomføre.

Du ser at blindmann har ressurser i ruter, men dessverre er det kun ett inntak til nord. Så å gå over til bordet på hjerter dame og spille ruter for godspille ett stikk i fargen ser litt håpløst ut, for idet hjerter dame er brukt opp er det ikke lenger noe inntak til å spille seg over dit for å hente ruterstikk. Eller?

Det er en mulighet. Vest må ha hjerter knekt (!) og ruter ess. Hjerter knekt? Hjerterfargen ser jo uinteressant ut, gjør den ikke?

Nei, det er den ikke. Så la oss si de to forutseningene er på plass, vest har hjerter knekt og ruter ess. Det sitter altså omtrent slik:

Det må altså noe spektakulært til for å vinne tolv stikk i 6 spar. Den forrige spilleprøven du fikk her i bloggen handlet om å unngå finesser som så opplagte ut å prøve. I dag er det motsatt, du må ta en finesse som tilsynelatende er helt unødvendig og ikke om den lykkes ikke gir ekstra stikk i fargen.

Etter at de to kløverrundene med A-K ga de dårlige nyhetene spilles hjerter ess, så hjerter til en uvanlig (med denne fargen) finesse med hjerter 10 idet du lukker øynene og kanskje ber en stille bønn. Idet du åpner øynene igjen ser du at hjerter 10 vant stikket! Da spilles ruter konge som du kaster hjerter konge på, et sjeldent stikk! Det som da skjer er at vest vinner med ruter ess, men så må han spiller hjerter eller ruter slik at du får komme inn hos nord. Der ligger to røde damer som gir to avkast, og på de stikkene forsvinner syds to små kløvere - slem til notering!

 

SPILLEPRØVE - Hvilken finesse?

I dag får du en spilleprøve hvor konklusjonen er litt merkelig.

Giver syd. Alle i sonen.

I en lagkamp sitter du syd og skal spille 6 hjerter etter at vest meldte inn 1 spar over din åpning med 1 hjerter, og øst sperret med 3 spar idet det var hans tur å melde. 

Vest spiller ut kløver dame. Spilleplan?

Det oser elminasjon av disse kortene med massevis av trumf på begge sider og mulighet for å eliminere kløveren. Spørsmålet deretter blir hvordan skal innspillet fungere?

La oss si ingen hadde meldt. Da ville lilleslemmen ved første øyekast hatt gode sjanser da det er nok at en av to finesser går bra (spar konge eller ruter dame i saks), 75% sjanse. Her er det dog sannsynlig at vest har spar konge selv om det ikke er helt sikkert. Og den allerede høye prosentsjansen for å vinne tolv stikk kan gjøres enda høyere ved hjelp av eliminasjon og det riktige innspillet. 

Du stikker kløverutspillet med esset og stjeler en kløver, gjerne med esset uten at det har noe å si (du har jo absolutt alle de største trumfene ned til hjerter 7 som på en måte er like stor som esset). Så over til nord i trumf, nok en kløver til stjeling, over til nord i trumf en gang til og den siste kløveren stjeles. Da har situasjonen blitt denne:

Hva gjør du nå?

Hvis du tar sparfinesse vil sannsynligvis vest stikke med kongen og spille en spar til. Da blir du avhengig av ruterfinessen.

Hva med å spille ess-konge i ruter og nok en ruter?

Ja, da vinner du kontrakten om vest har ruter dame (eller øst har damen dobbel). Hvis vest har det kortet blir han inspilt på det og må spille spar til saksen, eller et kort til dobbeltrenons som stjeles på den ene siden med avkast av en spar fra den andre - vunnet slem.  Med andre ord, hvis ruterfinessen går behøver du ikke ta den finessen i denne situasjonen! På den annen side, om øst har ruter dame og kommer inn på det kortet blir det veldig sannsynlig bet med spar fra øst gjennom syds A-Q.

Og det er en enda bedre variant i sluttpossen. Du kan spille spar ess og spar dame! Men hva om spar konge faktisk sitter i saksen, sier du kanskje nå?

Vel, da kommer øst inn på spar konge og må spille ruter til saks eller et kort til dobbeltrenons som trumfes med avkast av en ruter fra den andre siden - også vunnet slem! Med andre ord, om spar konge faktisk sitter i saksen behøver du ikke ta den finessen for å vinne slemmen!

Å spille spar ess-dame i diagramsituasjonen gjør altså at slemmen vinnes 50% av tilfellene, hvis øst har spar konge. Og har vest det kortet og kommer inn på kongen etter esset fulgt av damen er faktisk sjansen for å vinne mye mer enn 75% totalt sett. Se bare her, slik ser (for eksempel) hele spillet ut:

Du har altså eliminert kløveren og kommet frem til denne posisjonen med alle spillernes kort vist:

Nå spilles altså spar ess og spar dame, og som allerede sagt er det ingen problemer om øst vinner med spar konge. Men som du ser vinner vest det stikket, og han må spille ruter. Med liten ruter fra vest får du med denne kombinasjonen hos N/S to sjanser ved å legge liten fra nord. På ruter fra vest og sekseren fra nord må øst på med damen slik det her sitter, og da står jo A-J. Det er ruter 9 som er så viktig. Men kanskje produserer øst ruter 10 i det stikket. Da stikkes med kongen, og da må ruterfinessen prøves. Det hjelper selvsagt ikke om vest spiller ruter 10 idet han er inne på spar konge, for da dekkes simpelthen med knekten, og nieren blir god.

Litt matematikk hvis en ser litt bort fra meldingene, dog med forbehold om at matte-kunnskapene mine kanskje ikke er helt i vater... (men jeg er i alle fall ganske sikker på at A-Q i spar i sluttpossen gir størst sjanse):

Altså, i de tilfellene øst har spar konge (i teorien 50%) vinnes alltid ved å spille A-Q i sluttpossen. Og i de tilfellene vest har spar konge (den andre 50%'eren) vinnes om ett av to kort sitter riktig; vest må ha ruter 10 eller ruter dame. Det er 75% av den 50%'eren hvor vest har spar konge, dvs. 37,5%. Totalt gir dette så vidt jeg kan forstå 87,5% sjanse for å vinne tolv stikk om det spilles slik. Den eneste gangen det blir bet er om vest har spar konge og øst har Q-10 i ruter.

Konklusjon: Det var ved første øyekast to mulige, direkte finesser som kunne føre til vunnet slem, men ingen av dem bør prøves!