SPINGOLD: To favorittlag røk ut

I ROTH SWISS TEAMS ble det i går spilt kvalifisering med 126 lag på startstreken. Av dem gikk 66 videre til semifinalen, lørdag. Finalen spilles avslutningsdagen, søndag. ROSENTHAL med tre nordmenn gikk videre til semifinalen etter 36.-plass.

SPINGOLD

Storlagene ZIMMERMANN og NICKELL røk ut da kvartfinalene i SPINGOLD ble spilt i går. Begge de lagene var begge høyt seedet og favoritter i sine kvartfinaler, men det ble stopp der. 

NICKELL tapte med 16 IMP mot RUBINSTEIN som spiller semifinale mot DELIMPALTADAKIS.

I ZIMMERMANN sin kamp ble det også jevnt. og favorittene ledet lenge sin kamp mot sterke lag STREET, men ikke med stor margin. Det spillet vi tar med her er fra tredje (av fire) sett, og det slapp vel STREET for avlor helt inn i kampen. Det ble kanskje det berømte momentum skiftet. 

Vet du hva "postnummerscoren" 1480 er i bridge?

For en postmann betyr 1480 Slattum i Akershus. I bridge kan det være en redoblet majorutgang med overstikk. Her er det dramatiske spillet som gikk i ZIMMERMANNs disfavør:

Ved det andre bordet åpnet nord med 1 kløver, øst sa 1 hjerter, syd doblet og nord hoppet til 4 spar. Enkel og grei bridge - elleve stikk.

Jeg kjenner ikke Zatorski-Patchmann sitt system, men det må vel være sterk, kunstig 1 kløver siden han sa kun 3 spar over makkerens dobling (viste spar) over 3 hjerter innpå fra øst. Hvordan Kalita etterpå kunne finne på å doble 4 spar har jeg ingen formening om. Og han ble brutalt straffet for det da Zatorski redoblet. 

Det kom ruter ut mot 4 spar redoblet. I andre stikk ble det spilt kløver til liten fra øst og kongen fulgt av kløver knekt som gikk til øst. Han spilte mer ruter til nord, og en tredje runde ruter ble spilt. Øst satte i spar 5, og syd stjal over med spar 8. Så kløver til stjeling og den fjerde ruteren. Øst hadde ikke flere trumf så spillefører kunne kaste en hjerter fra syd. Dermed ble det kun en taper til, vest fikk for spar konge.

Å vinne 4 spar med elleve og notere fete +1480 ga 13 IMP til STREET. 

Mot slutten av kampen ble det veldig spennende. STREET ledet med 3 IMP idet det var igjen fem spill. Så vant ZIMMERMANN et par 2'ere og ledet kampen med 1 IMP idet to spill gjenstod. Men STREET trakk det lengste strået da de meldte og vant en grei lilleslem i det nest siste spilet. Siste spill ble uavgjort, og ZIMMERMANN var slått ut.   

STREET leder med vel 30 IMP mot LEONARDON i sin semifinale. 

 

 

 

SOFIE vant parturnering i Toronto!

Fredag ettermiddag amerikansk tid vant Sofie Græsholt Sjødal parturneringen NABC 0-10000 sammen med svenske Castor Mann. Det ble imidlertid superjevnt, for den svensk-norske kombinasjonen vant med 0,32 matchpoints margin til nr. 2!

Sofie Græsholt Sjødal, en av flere spillere vi kan håpe følger opp den sterke posisjonen norsk bridge har internasjonalt 

Vinnerparet spilte godt og hadde god gli i siste sesjon hvor det ble fire rene topper (100%) på 26 spill. Men det var i finalens første sesjon de la grunnlaget for seieren (62,77%), og de holdt som nevnt unna bare sånn akkurat. Her er en av toppene, denne av den heldige sorten:

Sofie og Castor hadde disse kortene. Og det gjelder å spille mot rett par til rett tid, spesielt i parturnering hvor man møter de andre parene i noen få spill. Med med kun et par spill mot et enkelt par kan man godt få juling selv mot ganske svake motstandere. I tillegg til å spille godt selv gjelder det å møte dem som melder for mye når det blir bet, og dem som ikke melder når de burde meldt. Slikt jevner seg ut over mange turneringer, men i en sesjon kan den type gli, eller ugli avgjøre mange plasser på resultatlisten uansett hvor godt man selv spiller.

Her fikk Castor spille 2 spar som syd. Da hadde allerede N/S et godt spill. For Ø/V har jo nikorts hjertertilpasning og til sammen og 24 HP, egentlig omtrent til utgang den veien.

Ø/V sine kort så slik ut:

Det blir vanskelig for syd å spille motspill mot hjerterkontrakt Ø/V som var ganske vanlig rundt omkring. Det blir enkelt ni stikk i hjerterkontrakt, og faktisk gode muligheter for å vinne ti stikk.

Hvis vinnerparet hadde gått bet i 2 spar som de faktisk bør gjøre, ville de tapt noen poeng mot dem som gikk bet i 4 hjerter som Ø/V. Men for sikkerhets skyld skar motspillet seg mot 2 spar, og det ble hele ni stikk (!), N/S +140.

Det kunne ingen N/S-par i feltet konkurrere med, 100% til vinnerparet!

Summer Nationals - Nye sjanser

Det var nok skuffende at laget med tre nordmenn (Rosenthal) røk ut og ikke får spille kvartfinale i SPINGOLD. De var blant favorittene (3.seedet) og har i en årrekke oppnådd topp resultater i Nationals. Brogeland har for eksempel vunnet Spingold et par ganger (med Espen Lindqvist), og de nåværende medlemmene på laget har også vært i toppen flere ganger i de mest prestisjetunge mesterskapene "over there". 

Det kommer nye sjanser. I dag starter ROTH OPEN SWISS TEAMS hvor vi forventer at Rosenthal er med å kjemper høyt oppe. 

Det er som nevnt tidligere en rekke andre mesterskap i Toronto i Summer Nationals som avsluttes i helgen. I MIXED BAM gikk laget med Gunn Tove Vist og Christer Kristoffersen til finalepuljen, men der gikk det ikke så bra selv om de hang bra med lenge. 

Sofie Græsholt Sjødal spilte i går kvalifisering i NABC 0-10000 Pairs (spillere mindre enn 10000 mesterpoeng). Det endte med 4.plass sammen med svenske Castor Mann. Så de spiller nå finale i den turneringen. De siste opplysningene jeg har om det er at den svensk-norske kombinasjonen kjemper om seieren!

Alle resultatene, tidskjema, bulletiner osv. finner du her.  

I skrivende stund pågår kvartfinalene i SPINGOLD. Lag ZIMMERMANN er som vanlig blant de største favorittene. De lå imidlertid under mot lag STREET etter det første av fire sett i kvartifnalen. Men i andre sett snudde de kampen og leder. Her er et spill fra første sett i den kampen, og det gikk i favør av STREET.

Ved det ene bordet spilte ZIMMERMANN sitt Ø/V par 4 hjerter. Spar ess kom ut til stjeling. Siden trumfen satt 4-2 måtte spillefører ta alle sine trumfer og så raske med seg ruterstikkene. Det var de ti første stikkene. Og det ser ut som om det må bli elleve stikk, men idet de ti røde stikkene ble tatt ble blindemann skviset av spillefører! Vel, utgangen ble vunnet med ti stikk, Ø/V + 620.

Di Franco og Manno samarbeidet godt i deres meldingsforløp. Østs 2 kløver var utgangskrav (2 ruter ville vist femkorts farge). Idet syd slengte innpå 2 spar meldte vest av ruterfargen med 3 ruter. I slike situasjoner bør sidefargen annonseres før det er for sent selv med minimum, for om motparten har tilpasning som i dette tilfellet melder de mer. Da risikerer man å komme på etterskudd med å få vist fargene. Så 3 ruter viser egentlig ikke noe ekstra i denne situasjonen.

Da nord meldte 4 spar passet øst. Det er kravpass, for de har jo allerede blitt enige om at dette er en utgangskrav situasjon. Så førstemann som melder i en sånn situasjon dobler hvis han ikke vil at de skal melde mer, pass er invitt til å melde. Vest valgte å doble siden han hadde minimums styrke. Men da tok øst ut i 5 ruter. Å melde slik må være en sleminvitt, for om han ikke har til det vil han melde 5 ruter direkte over 4 spar. Vest var med på notene pga. renonsen i spar og løftet til slem!

Brink trodde ikke på den slemmen og ville antyde annet utspill en spar med sin dobling, såkalt Lightnerdobling. Det kunne ikke bety noe annet enn kløver ut, og nord spilte ut en kløver. Men mer enn kløver ess kunne ikke N/S mot ruterslemmen som var meldt med tre av fem nøkkelkort! Dermed ble det +1540 til Ø/V, og 14 IMP til STREET. 

 

 

 

 

 

 

Spingold: De norske er slått ut

Det ble tap for lag ROSENTHAL i Spingold, Round of 16. De som klikket seg inn på resultatoppdateringen like etter kampen var ferdig risikerte å la seg lure, for der stod det en stund at laget med de norske spillerne vant. Men det var desverre en feiloppdatering. Det riktige er at ROSENTHAL tapte med 100 - 134 IMP mot GOLDBERG. 

Da blir det over på ROTH OPEN SWISS TEAMS for Christian Bakke, Boye Brogeland, Espen Erichsen og de tre andre på lag ROSENTHAL. Det er også en sterk lagturnering, men selvsagt mangler de åtte lagene som fortsatt skal spille i SPINGOLD hvor det i morgen er kvartfinaler. 

Det er som tidligere meldt noen andre nordmenn som også er er i aksjon i Summer Nationals i Toronto. Vi kommer tilbake med flere resultater og spill her i bloggen i morgen. 

 

 

Å få det helt om bakfoten...

SPINGOLD

For Lag ROSENTHAL, det eneste laget med norsk innslag i Spingold ble tredje sett i round of 16 en fortsettelse av hvordan første halvdel av kampen forløp. Før de siste 15 spillene er stillingen 109-66 til GOLDBERG. Det må en knallsterk sluttspurt til om det skal kunne bli kvartifinale på det norske spillerne.

Vi tar med et spill fra Round of 16, en BBO-overført kamp mellom AMOILS og RUBENSTEIN. Av og til får selv de beste det helt om bakfoten. Vi fikk se det skar seg gang etter gang for Michael Whibley og Nabil Edggton (lag Amoils), et knallsterkt par som bl.a vant sølv i VM for par for et par år siden.

Whibley er min mangeårige lagkamerat og fast på New Zealand sitt landslag. Han er en ypperlig spiller og ofte er han kanskje bestemann på laget. Men her gikk det galt:

Whibley (nord) hadde vist 22-24NT, og etter syd hadde undersøkt om majortilpasning ble nord spillende 3NT. Øst spilte ut ruter 9 (lover tieren, kan ha høyere honnør, men ikke knekten) til syds konge.

Vi som ser alle kortene ser at det kan spilles kløver 10 fra syd i andre stikk, og gjøres det blir det fem kløverstikk. I så fall handler det om overstikk i denne utgangen.

Ved bordet vet imidlertid ikke spillefører at kløverkongen sitter i saks, og kløver 10 kan være et mulig inntak om det i stedet spilles kløver til damen og øst har kongen. Det er litt problemer med overganger til å få fatt i stikkene på begge sider, og dessuten fører kløver 10 fra syd til unødvendig kløvertaper om vest har singel konge og får dekket tieren med den (øst har i så fall nieren fjerde og får stopper, og det får han ikke om det spilles liten kløver fra syd og den singel kongen kommer på).

Whibley spilte kløver til damen som vant stikket. Så tok han for hjerter ess-konge før kløver ess ble spilt. Kongen falt ikke, og vest fikk for den i neste stikk. Derfra kom en lumsk liten ruter. Igjen, så såre enkelt for oss som ser hvordan det sitter, men å legge knekten nå blir fælt om øst har damen. Så esset tok det stikket. Spillefører hadde nå 0+2+2+4 = 8 stikk, og flere muligheter for det niende.

De to godspilte kløverstikkene ble tatt, men det førte til sakeproblemer hos syd. Og nå ballet det litt på seg med feilvalg, for da han tok det siste kløverstikket måtte han enten kaste hjerter dame, eller kaste en spar og bli sittende med kun 2-2 i den fargen. Det ble til at han kastet hjerter dame. Så fridde han seg med ruter til vests gjenværende single dame. Spilleførfer hadde fortsatt et bra håp om å få det niende stikket for spar konge, eller hjerter dame.

Vest kom inn idet dette var igjen:

Nå spilte vest hjerter 10 som plutselig var blitt til stikk, og spillefører ble skviset sønder og sammen!

Hvis nord kaster ruter knekt kvitter øst seg med spar 10 og tar de to siste med spar ess og ruter 8. Hvis nord kaster en spar forsvinner østs ruter 8, og Ø/V tar de to siste stikkene i spar med fireren til kongen (singel) og esset, så spar til damen.

En nesten utrolig bet, og Rosenberg vant kontrakten greit ved det andre bordet, 10 IMP til RUBENSTEIN. Og når sant skal sies er det nesten vanskelig å se for seg hvordan det det skal kunne unngås å få det niende stikket på et eller annet vis. Men når en får det helt om bakfoten blir det trist også for spillere i verdensklasse.

For lag AMOILS ble dette settet forferdelig. De ledet kampen med 12 IMP før tredje sett, men på de 15 spillene de nettopp nå har spilt ble det 9-64. Lag RUBENSTEIN leder dermed kampen med 43 IMP for de siste 15 spillene.

SPINGOLD: Rosenthal sliter litt

Etter halvspilt Round of 16 ligger ROSENTHAL med tre nordmenn på laget under mot GOLDBERG. Marginen er imidlertid ikke så stor. På de 30 siste spillene (2 x 15) må ROSENTHAL hente inn 28 IMP. De er tross alt en av forhåndsfavorittene i mesterskapet, så vi forventer egentlig at de vil komme tilbake i denne kampen.  

Det tredje settet av fire starter nå snart, klokken 21.30 norsk tid. Vi har ikke foreløpig informasjon om hvilke kamper som vil bli vist på BBO. 

SUMMER NATIONALS (tosdag) - De norske spiller Round of 16

I SPINGOLD hadde lag ROSENTHAL (C.Bakke, Brogeland, Erichsen) få problemer med å avansere fra Round of 32. De slo til slutt MC ALLISTER med over 80 IMP. I skrivende stund møter det halvt norske laget GOLDBERG (seedet som nr. 19) i Round of 16. Kampen har startet som en jevn affære. 

I går spilte Gunn Tove Vist og Christer Kristoffersen MIXED BAM på et lag med danske og svenske spillere. De ble nr. 23 i kvalifiseringen hvor 32 lag gikk videre av 64. Finalen i den turneringen spilles akkurat nå (torsdag kveld norsk tid).

Jeg har fortsatt ikke sett de norske spillerne i BBO overføringene. Så i påvente av spill fra de guttas kamper tar med et spill fra en annen kamp i Spingold, Round of 32.

Ved det ene bordet meldte N/S 6 ruter. Det er et udramatisk spill i lilleslem, tolv bombesikre stikk. Etter trumfutspill valgte spillefører å forsøke å presse ut spar konge hos vest mot trumf hos nord for det trettende stikket, men da fikk øst for spar konge. N/S +1370.

Det er jammen ikke langt unna at dette er en storeslem. Kløver knekt hos nord eller syd, og det ville vært tretten sikre stikk. Selv kløver 10 ville gitt meget bra sjanser, enten fire kløverstikk eller å få tak i ett ekstra sparstikk. Med den kløveren de faktisk hadde måtte J-10 sitte dobbel eller tredje for å få fire stikk i fargen. 

Men det kan vinnes tretten stikk også slik det ser ut her. Og det var nok N/S klar over da spillet var ferdigspilt, og da er det alltid en liten bekymring, kanskje tapes spillet mot meldt og vunnet storeslem ved det andre bordet. 

Det står tretten stikk ved å skvise øst i spar og kløver. Det kommer av seg selv om spllefører rett og slett tar alle stikkene i rødfargene. (Han tar også av seg spar ess og stjeler spar, over i ruter og stjeler en spar til for å se om konge kanskje sitter tredje). Sluttposisjonen før den siste ruteren blir AQ98 i kløver og spar dame hos syd. Øst har da fire kløver og spar konge og må kaste før bordet på den siste ruteren fra nord. Altså må han enten kaste spar konge (da forsvinner kløver fra syd og resten står), eller kaste en kløver (da forsvinner spar dame fra syd, og kløveren går).

Men spillefører må velge hvilken skvis han skal satse på. For om vest har spar konge og øst kløverholdet er det en dobbelsidig skvis som må til. I så fall kan ikke hjerter ess innkasseres, for det må være overgang i hjerterfargen til slutt. 

Sluttposisjonen blir slik om vest har spar konge og spillefører satser på dobbelskvis:

Merk at øst allerede har blitt skviset og har måtte gå ned på singel hjerter. Så vest er alene om hjerterholdet, og han må også holde spar konge. Så kommer tre runder kløver. Vest er ferdig. Enten vil spar knekt gi stikk, eller så sitter hjerteren 1-1 til slutt!

De som noterte +1370 hadde imidlertid ingen grunn til bekymring. Ved det andre bordet spilte N/S utgang, 5 ruter. Dvs. å melde lilleslem og få tolv stikk var verd 13 IMP.

 

 

 

 

 

Toronto: Halvspilt Round of 32

Det var ingen sensasjoner i SPINGOLD round of 64. I Round of 32 leder lag Rosenthal (C.Bakke, Brogeland og Erichsen) med 41 IMP i sin kamp mot Mc Allister etter 30 av 60 spill. 

Vi har fått vite at i tillegg til de norske spillerne som er i Toronto, og vi allerede har nevnt her i bloggen, de tre på Rosenthal og Gunn Tove Vist og Sofie Sjødal er Christer Kristoffersen der og skal visstnok spille mix-turneringen. En ganske liten norsk tropp i Nationals denne gangen altså, men det er spillere som absolutt kan hevde seg godt.

Det overføres kamper fra SPINGOLD på BBO, men vi har ikke sett de norske der så langt.

 

 

Var det samme kort ved begge bord?

I skrivende stund spilles Round of 32 i SPINGOLD under Summer Nationals i Toronto. Lag Rosenthal med tre norske spillere (halve laget) er med der. Vi kommer tilbake med oppdatering derfra.

Program, resultater fra mesterskapene i Toronto samt link til de fyldige bulletinene finner du her.

Vi tar med et artig spill fra Round of 64 i Spingold. Lag Rubenstein (seedet som nr. 7) lå under etter halvspilt kamp mot 58 seedede lag Forcaudot, men så tok favorittene helt over og vant soleklart. Et av spillene i det tredje settet (av fire) var dette hvor man ved kun å se på meldingsforløpene kan lure på om de spilte de samme kortene ved begge bord.

 

Der Grossack-Rosenberg (Rubinstein) satt Ø/V gikk meldingsforløpet på en ganske normal måte bortsett av at jeg ikke vet akkurat betydningen av 4 ruter annet enn at det må ha vist en god 4 spar-melding. Kanskje "fit jump", kanskje kontrollmelding (men i så fall hvorfor ikke 4 kløver). Det spiller ingen rolle, de meldte 4 spar. Man må vel kunne si at N/S var for tamme i gunstig sone.

Utgangen var ikke til å rokke, forsvaret fikk kun to hjerterstikk og ett stikk i ruter, Ø/V + 620.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Ganske uvanlig, for Ø/V meldte og spilte utgang ved det ene bordet, men ved det andre bordet passet Ø/V hele meldingsforløpet, og N/S meldte frivillig utgang i stedet! Som oftest når det blir spilt utgang i begge retninger er det livlige meldingsforløp hvor den siste avgjørelsen blir forskjellig ved de to bordene, men her var altså ikke Ø/V med i bildet i det hele tatt. Det skyldes først og fremst nords åpning med 2 kløver som naturlig melding som det jo er om en spiller med sterk, kunstig 1 kløver. Det gjorde at det ble vanskeligere for Ø/V å komme med.

I 5 kløver var eneste problem å tippe kløveren som jo ikke er noe problem hvis den sitter 2-1. Med 3-0 sits må det gjettes hvilken honnør som skal legges ned først for å unngå kløvertaper. Det blir imidlertid kun kritisk i forhold til å vinne utgangen om Ø/V får med seg for spar ess med det samme. Hvis ikke blir spillefører kvitt spartaperen på hjerter ess.

Øst spilte imidlertid ut hjerter 10 til nords single konge. Da kunne spillefører bli kvitt sin single spar, og han spilte kløver til kongen i andre stikk og oppdaget samtidig kløversitsen. Spartaperen forsvant, og en markert kløverfinesse gjorde at det ble kun en rutertaper og tolv stikk i utgang N/S hvor lagkameratene vant utgang Ø/V. Pluss 420 og +620 ga lag Rubinstein 14 IMP.

Oppdatering, SPINGOLD: "Norske" lag Rosenthal gikk videre

Lag Rosenthal med Christian Bakke, Boye Brogeland og Espen Erichsen gikk videre til Round of 32 i SPINGOLD da de slo ut lag Dimitrov som var seedet som nr. 62 med 47 IMP. Rosenthal er seedet som nr. 3. I Round of 32 møter de Mc Allister med opprinnelig seeding som nr. 30, nå seedet som nr. 30 da de slo det laget som hadde den seedingen. 

Kampen spilles på onsdag.

Pent motspill i Toronto

I Toronto (Summer Nationals) pågår nå lagturneringen Spingold i tillegg til en rekke andre turneringer.

Det virker å være færre norske spillere på plass i Toronto enn det vanligvis er i Nationals. Christian Bakke, Boye Brogeland og Espen Erichsen spiller i Spingold på lag Rosenthal som er seedet som nr. 3.

I Wagar Women Pairs ble Gunn Tove Vist nr. 31 i kvalifiseringen sammen med Barbara Ferm fra USA. Der kvalifiserte 52 par (av 108 ) til finalen som spilles nå, tirsdag amerikansk tid.

Vi tar med et spill som er sakset fra bulletinen, her i en litt omskrevet versjon. Det er fra Von Zedtwitz Pairs forleden. Det var stjerneparet Zia og Mikal Rimstedt som rapporterte det til bulletinen, og de fortalte at her ble de rundspilt.

Forsøk deg selv i motspill:

                                               BLINDEMANN

Dana Berkowitz (vest) spilte ut trumf mot syds 4 spar. Spillefører (Zia) slapp utspillet til østs konge, og fortsettelsen derfra var spar 8. Zia vant med spar 10 og spilte kløver til kongen og esset. Hva nå?

Det ser ut som om motspillet har startet bra ved å ta vekk trumf hos nord for å forhindre at spillefører får stjålet hjerter(e). Men hvordan få inn øst til å spille en tredje runde trumf?

Slik så hele spillet ut:

Det var nødvendig for forsvaret å få spilt en tredje runde trumf. Da blir spillefører hengende med en ekstra hjertertaper. En hjerter kan kastes på ruter, men det blir igjen to hjertertapere som sammen med kløvertaperen og trumf konge gir fire stikk til Ø/V, en bet i 4 spar. Det er hvis Ø/V får tatt bort alle de tre trumfene hos nord.

Dana spilte liten hjerter unna esset! Øst kom inn og spilte en tredje trumfunde, og da måtte selveste Zia finne seg i å gå en bet. Det ga 93% til Ø/V!

En kan si at østs spar 8 i andre stikk var Lavinthal som antydet inntak i høyeste rangerte farge, hjerter. Slik ble det i allefall forklart i bulletinen, men det er jo ikke sikkert øst har mer enn to spar. Og om øst har K-8 dobbel i spar fra start og syd har hjerter konge blir Dana sitt motspill fatalt. Likevel var det selvsagt et lekkert motspill slik det gikk og slik kortene så ut.

Om ikke vest skifter til liten hjerter, men for eksempel spiller ruter vinnes med esset. Så kløver til damen og kløver til stjeling. Først nå spilles hjerter mot tieren singel. Om øst nå får komme inn og spiller trumf til nords ess stjeles simpelthen den femte kløveren god og bordets ruter er inntak til det stikket som blir det spilleførers tiende stikk (4+0+4+2=10). Men det brutale motspillet tok bort inntaket, det gjenværende single spar esset for tidlig, så spillefører fikk verken trumfet en hjerter eller godspilt ekstra kløverstikk siden det nå manglet ett inntak.

SUMMER NATIONALS - Parturnering

Mandag starter det som betraktes som hovedturneringen i SUMMER NATIONALS som foregår i Toronto i perioden 18. - 28.juli.

Akkurat nå spilles parturneringer, og den tøffeste er Von Zedtwitz Life Master Pairs som avsluttes søndag amerkansk tid. Men det spilles også en rekke andre parturneringer.

Såvidt jeg har fått med meg er to norske spillere i aksjon så langt, Boye Brogeland i Von Zedtwitz og Sofie Græsholt Sjødal i NABC+ Open Pairs.

Brogeland ble nr. 22 i semifinalen sammen med amerikanske Richard Zeckhauser og skal spille i finalen som vil bestå av 78 par.

Sjødal ble nr.88 (av 248) i sin turnering sammen med amerikansk makker. 62 par gikk til finalen.

Fra bulletinen sakser vei et spill som Barry Rigal har fortalt om, et spill som inneholder et typisk parturneringspoeng - det lille ekstra stikket.

Før du får spillet kan du ta stilling til hvordan denne bestemte fargekombinasjonen bør spilles:

Å snakke om hvordan en farge skal spilles isloert sett kan bli noen gagner litt dumt, for det er alltid en kontekst. Det er ikke sikkert den beste løsningen matematisk sett er best i akkurat det spillet. Og for eksempel safespilling av en farge kan slå ut motsatt av det som er hensikten. Det bør ikke gjøres hvis det slipper inn motparten og de kanskje kan få seg en stjeling. Da blir safespillingen det motsatte, en taper stikk selv om fargen kanskje satt trill rundt!

Det er mange variasoner på dette. Stikkordet er kontekst. Hvordam ser hele spillet ut? Hva vet du? Hvile faremomenter er det med det ene valget eller det andre?

Med den aktuelle kombinasjonen er det normalt to tapere, det kan bli tre også. Kan en få spilt slik at det blir en taper?

Ja, her er to muligheter:

For det første kan K-Q sitte dobbel. I så fall er det bare å legge ned esset som feller en honnør, så spille liten fra begge hender og den andre honnøren kommer på. Så tas forsvarets tredje spar (tieren) ut med knekten etterpå - kun en taper.

En annen mulighet som forutsetter ett kort riktig plassert, vest må ha tieren dobbel og øst K-Q-x. Det sitter altså slik:

Løsningen her vil være å spille nieren å la den seile. Øst må bruke en honnør for eksempel damen, så neste gang spilles knekten som tar med seg kongen (hvis øst dekker), esset og tieren faller. Åtteren står og tar ut østs tredje lille spar. Dette er en såkalt intrafinesse.

Merk at om knekten spilles i første sparrunde dekker øst og esset finner. Da får forsvaret to stikk etterpå med sine gjenværende spar 10 singel hos vest og honnør dobbel hos øst, de to største sparene.

Over til spillet fra Von Zedwitz Pairs:

En spiller ved navn Milgrim satt syd og skulle spille 3 spar etter dette meldingsforløpet som var ganske vanlig rundt omkring i salen:

Det kan se ut som om øst kan få seg en stjeling hvis det kommer kløver ut. Men i så fall må forsvaret ha overgang i ruter slik at vest får komme inn å spille en tredje runde kløver. Og om de prøver å beholde overgang i ruter kan spillefører kaste en ruter på den andre hjerterhonnøren hos nord.

Da spillet forekom der Milgrim satt syd kom kløver 10 ut til østs ess. Øst gjorde det beste han kunne med ruterskift slik at Ø/V fikk tak i begge ruterstikkene - allerede tre stikk til forsvaret. Det kom etter dette kløver fra øst som gikk til åtteren, nieren og knekten. For spillefører kokte det nå ned til å løse sparfargen med en taper hvis kontrakten skulle kunne vinnes.

Milgrim satset på intrafinesse og tok en stor hjerter, stjal seg over til syd med en liten hjerter til trumf og spilte spar 9. Hvis vest dekker med tieren legges knekten som presser ut en honnør fra øst, og østs andre sparhonnør kan fiskes opp etterpå med A-8 på hånden.

Vest la imidlertid liten på spar 10 som fikk løpe til honnør. Øst spilte hjerter som ble vunnet hos nord, så spar knekt som løste fargen, kun en taper.

Å vinne 3 spar for +140 ga skyhøy score til N/S. Noen som fikk spille 2 spar og vant den akkurat fikk også over middels. For det er nokså naturlig og god bridge av Ø/V å være med til 3 ruter for å presse N/S opp et trinn. Ganske vanlig score var 3 spar med en bet.

MOTSPILLSPRØVE

I Toronto har årets SUMMER NATIONALS startet. I helgen spilles kvalifisering og semifinale i VON Zedtwitz Life Master Pairs.

I kvaliken gikk det bra for Boye Brogeland som tok seg greit til semifinalen med 13.plass (av 246 par) sammen med amerikaneren Richard Zeckhauser.

Vi regner med at flere av de norske proffene (og kanskje andre nordmenn?) dukker opp på resultatlistene etter hvert. Det skal som vanlig spilles en rekke mesterskap frem til 28.juli. Hovedturneringen i Summer Nationals er den prestisjetunge lagturneringen SPINGOLD som starter mandag.

Mens vi venter på resultater og spill fra Toronto kan du bryne det på et motspill. Dette innlegget er en lett omskrevet versjon av en artikkel skrevet av Frank Stewart i bulletinen i Summer Nationals 2024. Det er kanskje ment for litt uerfarne spillere. Poenget kan nok være vanskelig å se for ganske mange.

Forsøk å gi (deg selv) en begrunnelse for det motspillet du velger.

Lagkamp

NORD

(BLINDEMANN)

                        

Du sitter øst (bak blindemann) og har meldt inn 1 spar over nords åpning med 1 ruter. Hele meldingsforløpet blir kort:

Makker på vests plass spiller ut spar 10. Hva tenker du om dette motpillet?

Første tanke bør være at syd antagelig har A-J-x i spar. Hva må til for å bete 3NT da?

Slik så hele spillet ut:

Ved mange bord legger både motspillerne og spillefører på litt for automatisk i starten av slike spill. Det går mange steder spar 10 ut til damen fra øst. Hvis syd er en svak spiller stikker han med esset og tenker "jeg har jo en stopper til med J-x bak østs konge etterpå". Det er riktig, men da går det galt.

Spillefører er avhengig av ruterfargen. Så inne på spar ess over østs dame i første stikk spilles ruter. Vest hopper på med kongen og spiller sin siste spar. Øst setter opp resten av sparfargen mens han fortsatt har ruter ess som inntak med en bet som resultat.

Spillefører bør forhindre dette. Han må jo godspille ruteren for å komme til nok stikk. Håpet er at motspillerne har en ruterhonnør hver. Og da må forbindelsen brytes mellom Ø/V.

At øst har K-Q i spar er ganske opplagt. Så her er det "bare" for spillefører å ligge unna spar dame i første stikk. To stikk i spar får jo syd uansett.

Etter å ha vunnet for spar dame i første stikk fortsetter vel øst med spar, og knekten vinner andre stikk. Så ruter. Nå hjelper det ikke om vest stikker med ruter konge, for han har ikke flere spar å spille. Øst rekker ikke å godspille sparen sin før begge ruterhonnørene er gått, og spillefører vinner enkelt ti stikk.

Hva har dette med motspillsprøve å gjøre?

Jo, øst kan se for seg denne utviklingen og bør satse på at vest har dobbel spar og nettopp ruter konge. Så i stedet for å legge i spar dame legges liten i første stikk. Syd blir tvunget til å med knekten i første stikk, men da har vest en spar til å spille idet han kommer inn på ruter konge i første ruterrunde slik at øst får beholde esset som inntak. Dermed får forsvaret godspilt tre sparstikk i tillegg til kongen og esset i ruter – en bet.

På veien til SØLV!

Unge norske damespillere har kapret mange medaljer i internasjonale juniorturneringer de siste årene. En av dem som har vært med på det er Thea Indrebø som denne gang deltok i U-31 par, men måtte ta til takke med B-finale. Der fikk hun imidlertid premie for beste U-31 par med 6.plass sammen med Di Bacco (Tyskland).

Det mangler ikke på norske arvtagere på jentesiden i juniorklassen. Mange kunne vært nevnt, men høyest rager selvsagt prestasjonen til Erleta Plana og Maren Idland Sægrov denne uken, de var ikke langt unna å vinne U-26 Women Pairs. Det ble en flott andreplass. 

Norge har også et kanonlag i damenes åpen klasse. De vant jo gull i årets EM. Og det ser lyst ut for fremtiden med et velspillende og rutinert norsk åpent-lag, og mange mulige arvtakere!

Når man vinner en stor turnering har man også litt flaks her og der. Vi så i forrige innlegg at det godt kunne blitt et dårlig spill på gullvinner Christian Bakke og hans makker, men så ble det topp i stedet. Men både de og Plana-Idland Sægrov skaffet flesteparten av sine poeng gjennom god spilling, og gode vurderinger. Og det er gjerne slik at spiller man godt så blir man heldig og. Det er ingen grunn til at det skal føre til mer flaks, men alle som har vært med en del vet at det ofte er slik. Gjør man mange feil og lager seg dårlige spill får man uflaks i andre spill også. Forklar det den som kan...

Så for å gjenta det, de gode norske prestasjonene kom pga. god spilling. Plan Idland Sægrov var ikke helt heldige helt mot slutten med retningen de satt i (mot kortene), men slikt jevner seg ut. Hen her er et eksempel på at de var heldige og fikk seg et gladspill uten at de trengte å gjøre noe for å få det. Det skjedde mot det engelske paret (Coley-Kearny) som var med helt i toppen i U-26W pairs, og i siste sesjon hadde de også en seriøs gull-sjanse,men de endte på 3.plass. Slik så spillet ut:

De færreste har problemer i dette spillet. Øst åpner mange steder med 1NT, og de finner til slutt på en eller annen måte frem til 4 hjerter.

Det engelske paret bruker imidlertid svak grand og øst åpnet derfor med 1 kløver.

Meldingene gikk slik:

En kan argumentere for at det bør være greit å komme seg til 4 hjerter uansett. Hvorfor doblet for eksempel ikke øst 2 ruter som støttedobling. Vel, det bruker de kanskje ikke, dobling ville antagelig vist skjev hånd. Passen på 2 ruter viste vel for dem typisk balansert hånd, altså en 15-17 NT. 

Som i forrige innlegg var dette også et sånt spill hvor det handlet om hvilken utgang, NT eller majorkontrakt. Her ble det altså en håpløs 3NT-kontrakt.

En kan se for seg at ruteren ikke var fordelt sånn som her, og om det i så fall hadde kommet et annet utspill enn ruter ville Ø/V fått seg en litt ufortjent topp i 3NT. Men her kom selvsagt ruter ut, og kontrakten kunne ikke vinnes.

Ved alle de andre bordene ble det notert +420 til Ø/V for 4 hjerter med ti stikk. Erleta og Maren fikk imidlertid +100 N/S og spillet ga 100% til dem på veien mot sølv.

På veien til GULL!

Det ble en norsk jubeldag i Wroclaw, Polen på torsdag. Norsk gull og sølv samme dag!

Gjennom hele mesterskapet fikk norske spillere fire medaljer i World Youth Transnational Championship 2024:

U-16 Teams: Sølv til Markus Hansen Moe – Sebastian Lillejord (Team Vikings)

U-31 BAM: Gull til Christian Bakke (Team Washed out)

U-26W Pairs: Sølv til Maren Idland Sægrov-Erleta Plana

U-31 Pairs: Gull til Christian Bakke sammen med Jacob Freeman (Canada)

Erleta og Maren vant SØLV! (foto NBF)

I tillegg til disse fantastiske prestasjonene var andre norske spillere med å fightet godt i nesten alle turneringene.

Gullguttene Christian og Jacob (foto NBF)

Dermed er mye internasjonal juniorbridge over for denne gang, det startet jo i Wroclaw med junior EM for nasjonslag 7.juli.

På veien til gull (og sølv)

Vi tar med et par typiske parturneringspill fra avslutningen av VM par, ett i dette innlegget og ett i det neste.

I parturnering handler det ofte om å velge kontrakt, gjerne mellom utgang i major eller 3NT i spill hvor det ikke er andre valg, makkerparet finner raskt ut det har sånn passelig styrke til utgang. Her er en sånn avgjørelse Christian Bakke måtte ta som nord:

Freeman på syds plass åpnet med en sterk grand. Hva ville du gjort nå?

Det står mellom å si 3NT direkte, eller spørre etter majorfarge med Stayman eller Puppet Stayman for eventuelt å spille 4 hjerter eller 4 spar hvis N/S har trumftilpasning.

Det er ikke vanskelig å se for seg at trumfkontrakt kan være bedre, og tryggere. Men dette dreier seg om parturnering. Da higer man gjerne etter +430 i stedet for +420 hvis det for eksempel er ti stikk i begge utgangene, eller kanskje om det ikke er samme antall i grandkontrakt får man tak i det likevel.

Å melde direkte 3NT har en fordel, det forteller ingen ting om åpnerens kort. Stayman eller Puppet Stayman vil fortelle noe om grandåpnerens hånd, kanskje informasjon som vi ikke trenger, men som motspillerne kan dra nytte av.

Christian sa 3NT direkte.

Slik så hele spillet ut:

Denne gangen var å satse på 3NT feil – i teorien. Vest har to hjerterstoppere. Ruterutspill, eller ruter i skift før begge vests stoppere er tatt bort gjør at det blir færre stikk i grand enn i hjerterkontrakt,

Men som så ofte før, det er forskjell på teori og praksis.

Vest spilte ut kløver knekt. Freeman stakk med kongen og spilte spar til tieren før han dro hjerter 10. Vest dekket med damen og kongen vant stikket. Neste hjerter gikk til vest som nå hadde to stoppere med A-9 bak knekten tynt fjerde hos syd.

Øst skulle kaste et kort i andre hjerterrunde. Og her skar vel motspillet seg, for det i det kritiske øyeblikket fant ikke vest det drepende ruterskiftet mens han fortsatt hadde en hjerterstopper. Vest kom inn i andre hjerterrunde og fortsatte med kløver. Da var det bare å gi bort ett stikk til i hjerter så sto resten.

Elleve stikk, og +660 ga 100% score. Fine greier på veien mot gull!

Hva gjorde Ø/V galt?

Det er litt uklart, men de burde nok greid motspillet selv om de ikke ser syds kort. Det bør starte med et så tydelig svakhetskast i kløver som mulig i første stikk. Men her er det mange som er så glad i å bruke fordelingskast i stedet for styrke/svakhet. Så jeg som liker best styrke og svakhet i mange situasjoner mener først svakhet i kløver, så idet spillefører går over på spar 10 kan øst legge negativ Smith Peter signal (likte ikke utspilllet) hvis paret bruker det. Hvis de ikke bruker Smith og påspillet i spar er bare fordeling, kan øst kaste en spar i andre runde hjerter, eller legge styrke i ruter. Det siste er ikke så fristende, øst ser jo som sagt ikke syds kort.

Men om øst er hjelpsom bør vest ha en brukbar sjanse til å finne ruterskiftet.

Dette er et spill som ville fort blitt glemt i lagkamp, alle vinner sin utgang N/S. Sånn er det ikke i parturnering!

I normalkontrakten 4 hjerter som ble spilt på alle de andre bordene i U-31 ble det også en typisk parturneringsituasjon.

Vest måtte også mot den kontrakten finne ruterskiftet for å få maks i motspill. De som gjorde det fikk foruten to trumfstikk ett stikk i ruter, kontrakten ble vunnet med ti stikk. Hvis ikke ruterskiftet finnes i tide blir det +650 for elleve stikk, rutertaperen forsvinner i så fall på spar.

Pluss 650 ga 67% til N/S, å få +620 ga 17%!

I det neste innlegget skal du få se en lignende problemstilling fra U-26 Women, et spill Erleta Plana og Maren Idland Sægrov var fornøyde med.

Gull til Christian (U-31) - Sølv til Maren og Erleta (U-26W)!

Det gikk veien for Christian Bakke og hans kanadiske makker Jacob Freeman da Åpent Ungdoms VM ble avsluttet i dag. De fikk grepet på det utover siste sesjon og vant til slutt, men det ble uhyggelig jevnt.

Både på 2. og 3.plass kom det franske par.

En ekte norsk gullgutt: Christian Bakke

Vi gratulerer!

I U-26 Women kjempet Erleta Plana-Maren Idland Sægrov veldig godt, også de om førsteplassen! Utover i siste sesjon var i realiteten medalje sikret.

Vi har jo blitt bortskjemt når det gjelder de unge norske jentene/damenes innsats i internasjonale ungdomsmesterskap de siste årene. Kunne det bli nok et gull?

Suszanovicz-Lucka fra Polen var først og fremst trusselen, men det engelske paret Coley-Kearney lå heller ikke langt bak.

Et merkelig resultat på et spill (misforståelse?...har foreløpig ikke fått sett det spillet) ga ren bunn til det norske paret midtveis i sesjonen. Men de kom bra tilbake etter det.

Med fem spill igjen så det slik ut (Idland-Sægrov lå på sølvplassen mellom de to andre):

Med to spill igjen så det slik ut mellom de to på topp, og da stod vel egentlig mellom de to parene (det nevnte engelske paret vant bronse til slutt):

Maren og Erleta var kun 0,54 MP bak!

De to siste spillene var ganske normale utganger, begge N/S. Men slikt kan svinge i parturnering! Blir det 3NT, eller 4S? Får man tak i det lille ekstra stikket?

"Vårt» par var litt uheldig i det nest siste spillet da motparten spilte den normale utgangen. To par meldte nemlig slem og gikk bet, så det ble bare 33% for å spille mot en standard utgang. Hovedrivalen var i den utgangen og fikk 67%. Fattige 4,5 MP bak før det siste spillet.

Desverre, det ble litt feil å sitte mot kortene i de to siste spillene, for det polske paret gjorde sine saker bra, og det gjorde de som spilte mot Maren og Erleta også. Marginen opp til gull ble på fattige 5,46 MP...

Dessverre?

Vel, alltid surt å tape på målstreken. Men for en innsats de norske paret gjorde! Sølv er ikke nederlag! Vi gratulerer igjen!

I U-16 klassen måtte Markus Hansen Moe-Ida Kristine Mathisen få opp en kanonsesjon til sutt om de skulle kunne klatre helt opp og kjempe om en pallplass. Det så det lenge ut til at de kunne få til, men det kom noen svake spill midtveis. Det ble en god sesjon likevel (58%), men holdt ikke helt til pall-plassering sammenlagt. De ble nr. 7.

Alle resultatene finner du her.

Mer fra avslutningen av Ungdoms VM kommer i neste innlegg, i morgen.

VM avslutningen - delrapport (ca. kl 17)

For Erleta Plana-Maren Idland Sægrow startet siste sesjon fantastisk da de som enste par i den klassen stampet i 5 ruter med ingen i sonen over motpartens 4 spar. Det ble bare -300, og resten av feltet hadde 450 i den retningen. 100% score til det norske paret!

Så meldte paret som fikk den bunnen i første spill godt til 6NT som ble vunnet. Å sitte i mot det ga 33% til Plana-Idland Sægrow. I det spillet fikk imidlertid paret som de kjemper hardest mot i øyeblikket +1700 i motspill mot 2 hjerter doblet, og det slo de som var i 6NT med tolv stikk.

Så det er like jevnt her i begynnelsen av sesjonen.

I runden etter kom dette spillet:

Erleta (øst) sin 4NT var kvantitativ (invitt). Merk at Mareni løftet til 6NT med 13 HP, egentlig ikke helt maks for de 12 (11) – 14 som hun har vist. Men dette (vests kort) er 13 gode med to bra farger.

Det var noen som gikk bet i 6NT. Maren fikk imidlertid spar ut fra nord, og da var det tolv sikre siden kløveren satt greit. Det var egentlig for henne mer snakk om å «lure» til seg det trettende hvis en av motspillerne ligger unna med ruter ess. Da blir det 4+2+1+5=13. Men spillefører vet jo ikke hvem som har ruter ess. Det ble tolv stikk og +1440, og det ga 91,67%!

De som gikk bet fikk annet utspill og spilte på ruteren i stedet for å ta sparfinesse. Ruter til kongen og mer ruter til tieren gikk galt.

I det fjerde spillet fikk imidlertid det norske paret en knallhard utgang mot seg og måtte tåle 8% på spillet. Etter de fire første spillene ligger det norske paret noen strøpoeng bak lederparet.

Samtidig har Bakke-Freeman gjenerobret ledelsen i U-21. Dessuten har Markus Hansen Moe-Ida Kristine Mathisen kjempet seg opp på 4.plass i U-16!

Det blir en «rysare» den neste timen!

VM: Oppdatering før siste sesjon

Da gjenstår kun innspurten, den siste sesjonen i parturneringene i Ungdoms VM.

Mye kan skje mot slutten, så her kan det godt bli norsk(e) triumf(er). For i U-26 Women ligger Erleta Plana-Maren Idland Sægrov på 2.plass like bak lederparet fra Polen. Begge de parene slakket litt av i forhold til den knallsterke scoren de hadde i første sesjon, så det ligger nå et engelsk par like bak det norske.

Også i U-31 er det norsk på 2.plass så langt. Christian Bakke-Jacob Freeman (Kanada) ligger like bak lederparet som er fra Kroatia. I den klassen er det flere par som har bra kontakt med de to parene som ligger best an.

I U-16 ligger Markus Hansen Moe - Ida Kristine Mathisen på 8.plass. Det er ganske jevnt foran, så der kan det klatres med en bra avslutning.

De norske paret og det norsk-danske i U-26 ligger antagelig for langt unna teten til at det kan bli medalje. Skal det bli det må det en kanonsesjon til. Begge ligger hårfint under middels. 

Mens vi venter på avslutningen (PAR)...

Christian Bakke som i øyeblikket (torsdag ettermiddag) kjemper om medalje i parturneringens U-31 klasse var på et kanonlag i lagturneringen (Washed Up). Det gikk ikke helt som en kanskje kunne regne med i den turneringen da de ble nr. 6 med litt mindre enn 6VP fra å gå videre til semifinalen. For mange av spillerene på vinnerlaget i BAM’en er allerede etablerte stjernespillere i åpen klasse, så det resultatet var nok skuffende for dem.

Men i den etterfølgende Board-A-Match turneringen fikk de et bra plaster på såret da det ble seier.

På laget spilte disse:

 

På toppen av pallen etter BAM-turneringen!

VM: Ledelse til Idland -Sægrov-Plana! (U-26W)

Erleta Plana og Maren Idland Sægrov leder i U-26 Women etter en av tre sesjoner. Ledelsen deres foran et polsk par er dog marginal, men de to parene har fått en bra luke til nr. 3.

Christian Bakke og hans kanadiske makker Freeman ledet en stund i U-31, og de ligger på 2.plass før andre sesjon.

I U-26 ligger Anders Brogland-Magnus Sætre på 6.plass og Nicolai Heiberg-Evenstad-Christian Lahrmann (DK) på 8.plass. Der er det veldig jevnt med gode muligheter til å klatre de to siste sesjonene.

I U-16 ligger Markus Hansen Moe - Ida Kristine Mathisen på 8.plass.

I dagens første sesjon ble det noen topper på de norske i et par av klassene i det spillet vi tar med i denne omgang.

Det norske lederparet i «jente/kvinneklassen» meldte slik som N/S, et ganske uvanlig meldingsforløp må det være lov å si:

Det var sannelig ikke noen standardmelding fra syd i andre melderunde!

Noen vil tenke slik, «Ja, jeg har riktignok lang og god sparfarge, men bare 7HP mot en vanlig åpning hos makker".

Så å tenke på slem er vel for de aller fleste ikke på radaren. Men det er en gambling som i denne situasjonen kan fungere med mange normale hender hos nord. Det kommer ganske sikkert hjerter ut. Hvis nord har hjerter ess, men ikke kløver ess kommer kanskje hjerter ut så forsvinner kløvertaperen. Hvis nord ikke har hjerter ess ligger det bra an etter hjerter ut, og skulle det være nødvendig med et rutervalg spilles på at den som doblet og meldte hjerter etterpå (øst) har korfarge i ruter.

Slik det var ble det ikke noen spilleføring egentlig, tretten toppstikk etter at ruter dame falt i første ruterrunde! Og i U-26 W ga +1010 ren topp til det norske paret!

Bakke-Freeman (U-31) var også i 6 spar. Det ga 75% i U-31. I den klassen gikk toppen N/S til et tysk par som fikk spille 7 spar doblet med tretten stikk og den uvanlige scoren +1770.

Brogeland-Sætre (N/S) ble doblet i 5 ruter. Det ga +750 som var akkurat middels.

Men Heiberg-Evenstad fikk også 100%, de i U-26. De fikk spille 6 hjerter doblet som Ø/V, og der ble det kun -300. Ingen hadde dårligere score enn +300 som N/S. Og det var min NZ-makker Meier som satt i mot og fikk 0%, så her blir det noe å ta opp på kammerset om et par dager... 

Finalene fortsatte med den neste siste sesjonen kl. 13.30.

Live update og fullstendige resultater finner du her.

Spillingen siste spilledag i Wroclaw overføres dessuten på BBO.