Mer internasjonalt

Om en måneds tid braker det løs i Buenos Aires, Argentina hvor det 16th World Bridge Games (også kalt Bridgeolympiaden) skal spilles over tolv dager. Norge deltar i tre av klassene, OPEN, LADIES og MIXED. Undertegnede skal også spille i Buenos Aires (for New Zealand). Vi kommer tilbake med forhåndsomtale, forventninger osv. her i bloggen.

World Bridge Games er hovedturneringene nasjonsmesterskap, men det er også flere sideturneringer hvor spillere som ikke er med på noe nasjonslag kan delta.  Mesterskapsiden finner du her.

Før de mesterskapene skal det spilles andre ting, bla. den internasjonale kvalitetsturneringen World Bridge Tour som denne gangen skal spilles i Kjøbenhavn i perioden 7.–11. oktober. Påmeldingen viser et knallsterkt felt med mange spillere som får denne turneringen som sin siste test før de tar turen til Argentina. Her fra langt hold vil det selvsagt bli fulgt med på det som skjer i denne turneringen.

Informasjon om WBT Copenhagen finner du her.

Laget fra "Down Under" vant HCL International

Storturneringen HCL International ble avsluttet i helgen. Det norske laget WBT Bridge App (Andresen, Charlsen, Brogeland og Bakke) røk ut i semifinalen, men vant deretter bronsekampen ganske komfortabelt og ble nr. 3 totalt i denne sterke turneringen.

Til finalen gikk dermed laget som slo ut det norske laget, en Australia/New Zealand kombinasjon som kalte seg WHAM. De møtte i finalen lag SHOURIE fra USA.

WHAM kvalifiserte seg bare så vidt til Round of 16, og det gjaldt faktisk også norske WBT. Men så beviste de lagene at topp-plasseringer i slike turneringer ikke blir vunnet i kvaliken...

Sterk seier i HCL til (f.v.) Andy Hung (Aus), Matt Brown (NZ), Sartaj Hans (Aus) og Michael Whibley (NZ)

Finalen mellom laget fra "Down Under" og amerikanerne ble en tøff batalje med mange spennende spill. Det mest spektakulære var vel dette:

Friske takter må det være lov å si.

Da nord doblet vests høyning til 4 hjerter var det ikke så rart at syd passet. N/S kan spille kløverkontrakt hvor de har kun tre tapere slik det sitter. Men står 4 hjerter?

Syd passet altså på nords dobling, og det syntes Matt Brown (vest) var litt uforskammet og redoblet!

Kontrakten 4 hjerter redoblet går bet med kløver ut. Hjerteren må i så fall tippes for å få ni stikk, men det valget ble ikke vanskelig for Wibley slik meldingene hadde gått. Det blir også bet med for eksempel ruter dame ut som må være et alternativ for syd. Han får det stikket og kan skifte til kløver. Kanskje bør nord legge svakhet i ruter for å få kløver i skift fra syd? Eller nord kan stikke over den første ruteren og spille ruter til syd som i så fall trolig finner kløverskiftet. Om han får for ruter dame kan syd også ta for knekten i andre stikk før det skiftes til kløver. Da får forsvaret minst fire stikk. 

Men Demy spilte ut spar 9. Dobbeltonutspill kan jo være bra når man har sikkert inntak i trumf, det kan føre til at man får stjelestikk senere. Men her var det utspillet fatalt. Øst vant første stikk med spar 10 og spilte hjerter dame. Det førte til kun en trumftaper, og han tapte senere ikke mer enn to ruterstikk. For etter å ha tatt ut trumfen kunne en kløver kastes på den fjerde sparen. Ti stikk i redoblet utgang, og den uvanlige scoren +880!

Ved det andre bordet passet øst. Da vest i andre melderunde viste 18-19 NT hadde de system til å kunne stoppe på tre-trinnet. Så der ble kontrakten 3 hjerter som i teorien er glimrende, det står jo ikke i utgang.

Også mot 3 hjerter spilte syd ut spar. Men der hadde spillefører ingen informasjon om trumfsitsen og spilte hjerter ess i første trumfrunde! Dermed måtte det bli bet i 3 hjerter i et spill hvor resultatet var 4 hjerter redoblet med ti stikk ved det andre bordet!

Etter å ha spilt hjerter ess blir det to trumftapere. Så det blir enten de to trumftaperne, to rutertapere og en kløvertaper hvis syd skfiter til kløver, eller to rutertapere og tre trumftapere (!) ved at syd fortsetter med spar og senere får seg en stjeling. Syd har jo to inntak i trumf etter esset ble spilt.

Pluss 880 og +50 ga 14 IMP i favør WHAM. De vant kampen med 19 IMP. Om det hadde blitt en redoblet bet (-200) ville det blitt 4 IMP ut på det spillet og likevel seier i kampen, men med 1 IMP! (Om alt i fortsettelsen hadde skjedd på samme måte som det gjorde etter dette utfallet på spillet) 

 

 

 

"Korr ofte sjer det da?

Her får du historien om et av de morsomste spillene i parfinalen. Vel, morsomt for noen, det motsatte for andre...

Meldingene gikk forskjellig rundt omkring. Noen steder fikk øst vært med og meldt sparfargen, andre steder ikke. N/S var i utgang over alt, enten i 3NT eller 4 hjerter. Normalt er 4 hjerter glimrende, men som du kan se er det fare på ferde hvis Ø/V finner motspillet. Øst kan få kløverstjeling(er). Resultatene i 4 hjerter varierte fra tolv stikk til tre bet, en nokså dramatisk forskjell!

Men det største dramaet skjedde i 3NT.

Vinnerparet Heiberg-Evenstad - Lund meldte 1NT-3NT, og Lund ble spillefører. I den kontrakten kom ruter dame ut noen steder, og spillefører tok raskt for ruter konge, fem hjerterstikk og seks kløverstikk, +490 for tolv stikk. Andre steder, bla. annet mot vinnerparet fant vest ruter ess i utspill, og da hadde utspilleren sjansen. Skift til spar ess og mer spar gjør at de kan ta syv sparstikk, dvs. fire bet i 3NT stedet for tolv stikk!

Ingen fant det motspillet, og seks N/S par inkludert vinnerparet noterte +490.

Ø/V kan imidlertid gjøre det enda bedre enn å ta fire bet i motspill mot 3NT! Og det gjorde Ranja Sivertsvik-Virginia Chediak som kanskje ikke hadde noen stor turnering, men dette spillet var et skikkelig lyspunkt. De fikk tak i sparstikkene først og også ruterstikkene med ruter gjennom syds konge. Hvor mange motspillstikk blir det?

Tolv stikk i motspill i stedet for tolv stikk til spillefører ble resultatet ved det bordet!

Kledelig rødme i fjeset for N/S vil jeg anta, de gikk jo åtte bet i frivillig meldt utgang. Og når noen har et såpass penibelt resultat bør kanskje en bridgejournalist å skjerme dem litt. Eller...kanskje ikke skjerme dem (?), men heller skrive noe tåpelig som for eksempel:

«Jeg vil ikke nevne navn, men kan si så mye at det ikke var Kåre Bogø som spilte 3NT med ett stikk, for han sitter nord når han spiller med Erik Berg»...

Ja, Eberg får ha meg unnskyldt. Gode spillere må tåle litt fleip når det går skikkelig galt, og Eberg er jo (som Erlend Skjetne ville sagt det) en «høveleg spelar». Men her gikk det så galt at det var morsomt for alle andre, kanskje inkludert Bogø(?).

Og ryktene sier at unge Nicolai (16) utnyttet det hele maksimalt, og kommenterte slik:

«Vi fikk elleve stikk mer enn hainn Eberg i 3NT. Korr ofte sjer det da?»

Heiberg-Evenstad og Lund holdt unna!

Nicolai Heiberg-Evenstad og Markus Lund (Sørreisa/Heimdal) hadde en solid ledelse før avslutningsesjonen av parfinalen søndag. Det ble jevnere utover søndagen, men de holdt unna og ble parmestere med 70 poengs margin. 

Roger Træet-Helge Svendsen (Haugaland) kom sterkt utover siste sesjon og kapret til slutt sølv. Svein Gunnar Karlberg-Viggo Schytte (Helgeland) vant bronse med minimal margin til nr. 4, Dagfinn Kristiansen-Paal Risnes (Lofoten og Væsterålen) som var fattige 0,2 poeng (!) unna pallplass!

Kanskje representerer dette resultatet starten på et generasjonskifte i norsk bridge?

Vel, det er nok god grunn til å tro at de "gamle" traverne vil gjøre seg gjeldende en god stund til, men veldig morsomt er det at et par som er 40 år til sammen vinner NM! Nicolai er kun 16 år, og gamlingen i makkerparet, Markus er 24.

NM-gull til Nicolai (t.v) og Markus!

Vi tar med et spill fra mesterskapet, et typisk parturneringsspill som viser hvordan ekstra matchpoints samles selv om starten på spillet ikke er ideell. 

Kontrakten ble 4 spar stort sett over alt. Heiberg-Evenstad-Lund fikk kontrakten på vests hånd etter 1 kløver (vest) - 1 hjerter (øst) som viste minst fire spar (kløverføringer). Det var tilfeldigvis ingen fordel denne gangen siden nord hadde et normalt ruterutspill. Der øst spilte 4 spar var det på ingen måte opplagt med ruterutspill fra syd. Og med annen farge i utspillet får spillefører raskt kastet unna ruteren i tredje hjerterrunde. Da blir det enkelt elleve stikk med to kløvertapere, og tre par fikk til og med tolv stikk og delte toppen for +680.

Men Nicolai måtte kjempe for poengene, for etter ruter konge og mer ruter til stjeling ser det ut til at det må bli to kløvertapere og kun ti stikk som i lagkamp ikke spiller så stor rolle, men i parturnering vil gi dårlig score.

Nicolai stjal altså den andre ruteren og tok noen trumf før han også stjal vests tredje ruter. Så fulgte kløver mot kongen. Hvis syd tar for esset blir det elleve enkle, men syd la selvsagt liten og kongen vant stikket. Nå ser spillefører at det blir elleve om syd startet med dobbel kløver, da kommer esset "på luft" som man sier (liten fra begge hender), men før han ville prøve om det satt slik kjørte han i gang med trumfene. Da den nest siste trumfen ble spilt måtte syd kvitte seg med sin siste ruter for å holde fire hjertere og A-J i kløver. Det så slik ut med seks kort igjen:

På den siste trumfen er syd ferdig, han blir skviset. Hva denne skvisen heter er jeg ikke helt sikker på, men det er vel antagelig en såkalt skvis uten tempo (?). Uansett, hvis syd kaster en hjerter forsvinner en kløver fra vest og spillefører tar fire hjerterstikk.Om syd kaster kløver knekt spilles liten kløver og esset kommer på, resten står. 

Å vinne elleve stikk i 4 spar ga +11. Å ikke få med seg overstikket og notert +620 ville gitt -12.

 

 

 

 

Parfinalen: Ungdommene i tet

Nicolai Heiberg-Evenstad og Markus Lund tok lørdag teten i parfinalen i Kragerø. Før siste sesjon leder de med hele 143 poeng. Toppen på et spill er +26, så en topp-bunn sving koster 52 poeng.

Det er selvsagt en hyggelig ledelse, men med 30 spill igjen kan det fortsatt bli spennende. Flere av parene som på forhånd var regnet blant favorittene har kommet seg opp og har nok planer om en sluttspurt for å kunne kjempe om gull eller medalje. På 2.plass ligger Svein Gunnar Karlberg-Viggo Schytte (Helgeland) og rett bak dem Erik Berg-Kåre Bogø (Hedemark og Oppland).

Alle resultatene finner du her.

Her er et spennende og vanskelig spill fra lørdag hvor det ikke var så lett for Ø/V å få meldt godt med vanlig system.

Etter pass fra nord åpnet vel øst de fleste steder med 1 kløver eller 1 ruter med plan om å hoppe i grand i neste melderunde for å vise 18-19NT. Men vest har en svært uvanlig svarhånd som neppe noen har noe svar for i systemet sitt. Sterk åttekorts farge og ingenting utenom. Så hva bør han melde over 1 kløver (2+ kløver) eller 1 ruter (beste minor)? 

Ikke vet jeg...

Nå var det slik at syd kom med i meldingene også, og det utviklet seg temmelig forskjellig rundt omkring.

Hvis en ser kun på Ø/V sine kort, hva er riktig kontrakt?

Ø/V har kanskje slem i kortene, men om det kommer ruter ut må sparfinessen gå for at 6 kløver skal kunne stå. På den annen side, hvis nord har spar konge kan to sparfinesser tas i kløverkontrakt, og da blir det 3+1+1+8 = 13 tretten stikk.

Dette er et slikt spill som mange omtaler som "en bør spille 5 kløver eller 7 kløver". Ingen vits i å spille 6 kløver da det er enten 11 eller 13 stikk. Det er nok ikke helt riktig, for det kan jo komme en annen farge i utspill. I så fall er det tolv enkle stikk. Så å spille 6 kløver er fint nok, en 50% sjanse med ruter ut, 100% med annet utspill. Men hvordan komme dit?

Slik så hele spillet ut:

Siden nord satt med spar konge stod det tretten stikk i kløverkontrakt ved hjelp av to sparfinesser, men ikke mer enn tolv stikk i grand. Spilles grandkontrakt er det nemlig kun ett inntak til vest, så det går ikke å få tatt to sparfinesser. 

Computeranalysen tilsier at maks result i dette spillet er +1700 til Ø/V, de har jo slik det sitter +2140 i 7 kløver. Pluss 1700 blir det ved å spille motspill mot en stamp i 7 hjerter som er det beste N/S kan gjøre om Ø/V finner frem til den heldige kontrakten 7 kløver. Men teori og praksis er to forskjellige ting, og ingen var i nærheten av slike tall. Om man hadde hatt -1700 i 7 hjerter ville det gitt ren bunn.

Høyeste score Ø/V var +1470 for tretten stikk i 6NT. Det kom ruter konge ut fra syd, så det trettende stikket i den kontrakten må ha kommet ved at nord uvisst av hvilken grunn kastet unna to spar (?) slik at det ble tre sparstikk ved hjelp av en finesse fulgt av esset som felte kongen. 

Seks par var i 6 kløver og fikk +19,7 poeng. Alle fikk ruter ut, så det måtte bli enten tretten eller elleve stikk. Så det var mange poeng som ble fordelt pga. spar konges plassering med andre ord.

De som stoppet i 5 kløver fikk litt under middels da det var noen som spilte 3NT, og de fikk litt over middels. Noen få par var i 7NT og gikk bet.   

HCL: WBT Bridge App tapte sin semifinale

Det ble dessverre over og ut for norske WBT Bridge App i HCL International da semifinalene ble spilt fredag. Å komme helt til semifinalen i det sterke felte er likevel en bra prestasjon av det norske laget som bestod av Martin Andresen, Thomas Charlsen, Boye Brogeland og Christian Bakke.

WHAM fra Australia/New Zealand ble for sterke (39 IMP) i semifinalen i det som virker å ha vært en "knokkelkamp" med mange svingspill. Vi kommer tilbake til spill fra den kampen senere.

På WHAM spiller Andy Hung-Sartaj Hans fra Australia og Michael Whibley-Matt Brown fra New Zealand. De skal i finalen møte et amerikansk stjernelag (SHOURIE). 

Mot slutten av mesterskapet i New Dehli er det foruten lagfinalen en IMP-par turnering og til slutt en PRO-am turnering hvor de internasjonale spillerne skal spille med en amatør. 

Alt av resultater og annen informasjon om HCL International finner du her. 

 

Parfinalen, dag 1

Finalen i NM for par er i gang i Kragerø. Fredag ble det spilt 21 runder (3 spill i runden), og de 54 deltakenede parene skal spille alle mot alle, avslutning søndag ettermiddag. 

Dagfinn Kristiansen - Paal Risnes (Lofoten og Vesterålen) tok teten første dag foran ungdommene Nicolai Heiberg-Evenstad- Markus Lund (Sørreisa/Heimdal). På 3.plass så langt finner vi parfinalespesialistene Hallgeir Hartvigsen-Espen Kvam (Møre og Romsdal). 

Hele resultatlisten etter første dag finner du her. 

Flere av de parene som oftest ble nevnt som favoritter på forhånd slet litt fredag. Men det er langt igjen så mye kan skje på lørdag og søndag. 

Her er et spill hvor mange fikk det enkelt, men noen av dem som ikke fikk samme hjelp fikk problemer med å se vinnervarianten.

Mange var i 6 spar som Ø/V, noen i 6NT for å forsøke å få med seg det lille ekstra siden det dreier seg om parturnering. I 6NT er det kun ti sikre stikk (3+2+2+3=10). Men om øst er spillefører kan det ellevte stikket komme i ruter om syd spiller den fargen ut. Og da kan det bli tolv stik også ved hjelp av en skvis!. Sparen testes, men da den sitter 4-1 må det minorskvis til, eller det kunne vært en skvis i spar og kløver mot nord. En måte å vinne 6NT på etter å ha fått favør i ruter er etter å ha oppdaget sitsen i spar er å gi bort et majorstikk. Da vil det gå nok stikk til at syd blir satt under press mot slutten.

La oss si ruter dame kommer ut til esset. Ruter til tieren vil gi ett ekstra stikk. La oss si han gjør det i andre stikk. Så testes sparen, men ikke noen suksess der. Da kan spillefører for eksempel gi bort ett sparstikk. Det vil på den måten etter hvert ha gått to runder ruter, fire runder spar og to runder hjerter, dvs. åtte kort. Alle må ned på fem kort. På det tidspunktet må øst holde to rutere om ikke spillefører skal få fire ruterstikk i alt. Dermed blir det kun plass til tre kløvere hos han, tolv stikk på skvis. Det kan også gis bort ett stikk i hjerter for å få tempoet i orden til skvisen. Men om ikke spillefører får ruterfavør i utspillet bør det bli bet i 6NT.

Fire par meldte og vant 6NT, og det ble tretten stikk ved ett bord. Kun en spillefører gikk bet i 6NT etter kløver knekt i utspill.

Hvordan er det med 6 spar?

Det er en bedre kontrakt siden det er ett ekstra stikk ved hjelp av en hjerterstjeling hos øst (ekstra trumfstikk). 6 spar kan vinnes for egen maskin uansett utspill, syd kan skvises om det spilles godt. Men hele elleve par vant 6 spar enkelt etter ruter dame i utspill fra syd. Så å stoppe i utgang ga under middels. Kun fire par gikk bet i 6 spar, alle etter at syd unngikk å spille ut ruter dame.  

 

WBT til semifinale!

Martin Andresen, Thomas Charlsen, Boye Brogeland og Christian Bakke (WBT Bridge App) gikk ganske komfortabelt til semifinalen i HCL International i New Dehli da de slo det indiske laget INDIANCHAIN i kvartfinalen torsdag. Etter et knusende første sett (66-1!) var det ingen tvil selv om det indiske laget kom litt tilbake. Sluttresultatet ble 146-103,5. 

Haral Eide og hans lag MAVERICKS røk imidlertid ut da de ble slått av WHAM (Australia/New Zealand) med 75 IMP. Og WHAM blir laget WBT skal møte i semifinalen på fredag.

Her er et spennende spill fra kvartfinalen hvor de som på en måte gjorde det riktige i meldingene ble straffet. Hvordan ville du vurdert her?

Giver vest. Ingen i sonen.

Du sitter øst. La oss si du hører makker åpne med 2 spar, svake 2. Hva melder du?

Det var den indiske vest på Eide sitt lag som åpnet med 2 spar. Da giddet ikke øst undersøke om spar konge kanskje manglet, og det er jo veldig sjelden den gjør det når svarhånden har AQ. Så ved det bordet ble meldingsforløpet kort:

Ved det andre bordet i den kampen satt Whibley-Brown fra New Zealand. I stedet for åpning 2 spar sa Brown 1 spar som du kanskje er enig med han i når du om litt får se alle kortene. Whibley svarte 2 ruter, og vest kom innpå med 3 hjerter. Da meldte vest frivillig 3 spar! Nå var det Whibley som ikke giddet mer, han sa 7 spar direkte:

Vel og bra, dette må da nesten alltid bli rett?

Da blindemann kom opp tenkte nok begge på vests plass at dette var en god storeslem.

Og 7 spar har veldig bra sjanser om en ser kun på Ø/V sine kort. Men se på sitsen N/S. Selv om det kan se ut som man kan få fisket opp knekten fjerde i trumf etter å ha oppdaget 4-0 sitsen idet spar ess spilles går det galt. En får ikke til å komme seg over til vest både for å seile spar 10, så ta en tredje runde spar med østs siste honnør, og deretter komme seg over til vest for å ta sparkongen. De blir bet, og det ble det ved begge bord. 

Charlsen-Andresen meldte også 7 spar og gikk en bet - uflaks. Som eneste Ø/V par i kvartfinalene stoppet det indiske paret som spilte mot Brogeland-Bakke i 6 spar. Der ble det også tolv stikk, og dermed tapte det norske laget 14 IMP. Det ble dog kun et lite lyspunkt - hekldig vil jeg si - for inderne i kampen hvor de ble kraftig slått av det norske laget. 

Det er sjelden nesten alle i et kvalitetsfelt melder storslem og går bet. Slik så altså scorene ut:

 

 

HCL International: Til kvartfinale

De norske spillerne som er igjen i hovedturneringen i HCL International i New Dehli gikk videre til Round of 8. Mavericks med Harald Eide hadde ingen problemer med å avansere fra Round of 16 og vant sin kamp med over 100 IMP over et australsk mix-lag. Boye Brogeland, Christian Bakke, Martin Andresen og Thomas Charlsen på WBT Bridge App tapte første og tredje sett, men en kanonrunde i andre sett ga en god ledelse som det greit beholdt kampen ut ved å vinne også det siste settet. De vant sin kamp mot Formidables med 37 IMPs. Laget med Whibley-Brown fra New Zealand er videre etter en klar seier i R-16.

I de 56 spillene som ble spilt i går ble det norsk i toppen på butleren:

Bakke-Brogeland hadde +1,57 per spill (56 spill) og Eide +1,48 (42 spill) 

Her er et spill fra gårdagens kamp hvor antall stikk i normalkontrakten varierte voldsomt.

 

Det mangler litt HP for utgang N/S, men med sterk NT på den ene siden og en brukbar 6-3 tilpasning i minor endte det i 3NT stort sett over alt. 

Vest spiller ut hjerter knekt. Mange spillefører håpet nok at det var vest som skulle komme inn i kløver, en fargen spillefører må innom. I så fall kan første hjerter stikkes og det kan det slik det sitter spilles kløver til esset og kløver til vest. Men nå kan vest finne ruterskift til øst som spiller hjerter gjennom syd gjør, og da blir blir triste saker. Hvis spillefører stikker den første hjerteren blir det med helt maks motspill fem hjerterstikk, ett kløverstikk og to ruterstikk til Ø/V, dvs. hele fire bet i 3NT. Og det fikk Charlsen-Andresen tak i, +400 til Ø/V!

Det fungerer bedre om spillefører legger hjerter 6 på den utspilte knekten. Det behøver ikke alltid være riktig spilt, Det kommer an på hvem av dem som har inntak og kommer inn. Men her setter det forsvaret på prøve. Ø/V har jo etter den starten to hjerterstikk med knekten og esset, og to ruterstikk. Og de må få ett kløverstikk. Men om vest fortsetter med liten hjerter og gir syd ett stikk i fargen kan kontrakten vinnes. Syd vinner i så fall andre stikk, og forsvaret har ikke overgang i fargen. Nå må kløveren spilles annerledes for at vest ikke skal komme inn. Syd må dra tieren! Spilles liten kløver til knekten og damen vil vest få en stopper til i fargen med K-9 over syds 10-8, esset tynt femte gjenværende hos nord. Men med tieren fra syd er Ø/V sjanseløse og vest vil aldri få for hjerter ess slik motspillet startet. De vinner stikk for kløver dame, hjerter knekt i første stikk og to ruterstikk. 

Kun to par vant 3NT, og Brogeland-Bakke var ett av dem. Pluss 600 ga sammen med lagkameratenes +400 hele 14 IMP. 

Ett par spilte delkontrakt i kløver med hjemgang. Foruten de to parene som vant 3NT var det fem N/S-par som gikk to bet, og ved åtte bord ble det fire bet i 3NT.

 

HCL India: Norsk i sluttspillet

I storturneringen HCL International i New Dehli spilles det nå lagturnering i flere klasser. Hovedturneringen er Team of Four Gold, og der kom to lag med norske spillere videre til utslagskampene som starter onsdag for de 16 beste lagene (av 51 i den klassen).

Lag WBT består av Christian Bakke, Boye Brogeland, Martin Andresen og Thomas Charlsen. De kom akkurat inn på topp 16 etter en stor seier i siste kamp, og da ble det 14.plass med mindre enn 1VP foran den sure 17.plassen. På MAVERICKS (India) spiller Harald Eide. De kom på 11.plass. Harald ble forøvrig svært godt plassert på Butleren med +0,93 IMP per spill.

Mesterskapsiden med alle resultatene, butler og spilldiagram finner du her.

Det australske mixlaget Ace Mates overrasket stort og ble nr. 3 i kvalfiseringen. Det var vel på forhånd større forhåpninger til et annet lag fra Australia/New Zealand (WHAM) med bla. mine lagkamerater på New Zealand i Argentina i oktober, Whibley-Brown. De slet mye mer, men kom seg inn til en 15.plass og får spille i sluttspillet fra tirsdag.

I runde 8 (av 10) vant WBT med 9 IMP i en kamp med store utslag, hele 71 IMP på ti spill. Seieren kom riktignok etter et par stygge tapsspill. Først ble det bet i en norsk 6NT hvor 44 av 51 lag meldte og vant slem. Det ble altså seier i kampen likevel, og det til tross for at det i det siste spillet også ble et fælt resultat. På det spillet som vi tar med her fikk nevnte Whibley-Brown et skikkelig pluss-spill i deres kamp. Du kan jo først ta stilling til hva som bør gjøres med øst sine kort med alle i sonen. Vest var giver og det gikk pass - pass til øst:

En spillesterk hånd om det er litt tilpasning til de røde fargene. Med i alle fall litt hjelp i en av fargene spiller slike 7-1 hender godt. Hva ville du åpnet med?

2 hjerter? 3 hjerter? 4 hjerter?

Jeg synes 2 hjerter blir for dumt, for spillesterke kort. Det er sjelden bra å ha det syvende kortet når det åpnes med svake 2, for makker tror du har bare sekskorts farge og vil ikke være med de gangene det er rett å melde. Å si 3 hjerter er kanskje greit, men Whibley slo til med 4 hjerter! Syd kan godt være sterk, og N/S kan fortsatt ha et stort spill. Å sperre høyt og luftig kan bli feil men det setter i all fall press på motparten!

Det gikk pass rundt på 4 hjerter, og syd spilte ut spar ess. Slik så hele spillet ut:

Motspillet mot 4 hjerter var ikke av den skarpe sorten. Syd tok to sparstikk og skiftet til ruter til damen, kongen og esset. Det ble spilt en ruter til tieren og hjerter 7 mot øst. Kanskje hadde spillefører bestemt seg for å legge kongen, men det er jo et valg - tieren som er rett om nord har damen eller kongen. Nord var imidlertid i det hjelpsomme hjørnet og føk opp med trumfesset! Han hadde vel fortjent at syd hadde singel konge i stedet for singel dame, da ville motspillet vært helt påtråkk. Nå gjorde det at spillefører ikke fikk noe valg. N/S fikk kun to sparstikk og for hjerter ess, Ø/V +620. Ved det andre bordet spilte lagkameratene 4 kløver som N/S og fikk ti stikk, +130. Så spillet ga 13 IMP til WHAM.

Hvis motspillet går slik at forsvaret ikke gir spillefører inntak i ruter kan hjerteren løses med en taper ved å spille kongen som nok er bra spilt om hjerteren må spilles fra øst sin side. Da må nord ligge unna så blir det ikke inntak til vest for å få tatt ruterfinesse. Så det bør bli ni stikk.

For WBT ble det et skikkelig trist spill til tross for et greit resultat der WBT satt Ø/V, +140 i 3 hjerter. Men 3 hjerter doblet ble kontrakten ved det andre bordet, og det ble ni stikk, -730 og 11 IMP ut.

En god del par noterte utgang N/S. Det skjedde ved at nord ble spillefører i 3NT og fikk enten liten hjerter ut til singel dame, eller liten ruter ut. Ingen klarer å spille ut hjerter konge, et usannsynlig utspill som ville ført til fire bet i 3NT!

Etter hjerter ut til den single damen kan 3NT betes om vest skifter til ruter 10 eller dame idet han er inne på kløver konge. Men ved flere bord kom hjerter tilbake, og da stod 3NT. Der ruter kom ut var 3NT sikker så lenge ruteren satt 4-4. Ved de bordene fikk Ø/V kun for kløver konge og tre ruterstikk. 

 

 

 

Klart for parfinale!

Da er det snart klart for NM finalen for par som skal spilles 20.-22. september i Kragerø.

Listen over kvalifiserte par finner du her.

En rask gjennomgang av startlisten viser at det er mange gjengangere, en rekke par som spiller parfinale nesten hvert år, og mange tidligere norgesmestere og medaljevinnere. Vinnerne i fjorårets parfinale, Bakke-Brogeland stiller dog ikke i år, de er i India og spiller en storturnering der.

Årets finale ser åpen ut. Å peke ut noen klare favoritter er ikke lett. Det er vel minst 9-10 par som normalt kan gå til topps og som det ikke vil være noen sensjon om vinner.

Fra parfinalen 2023 tar vi med et typisk parturneringsspill:

Et hverdagsspill egentlig, men mye forskjellig kan skje i store felt. Og slike spill betyr i parturnering like mye som slemmer og utganger. Det deles jo ut like mange MP (matchpoints) i alle spill! Det er derfor parbridge er så heftig, ingen hvilespill!

Vest passer stort sett overalt, selv de sprekeste finner neppe på noe i sonen med de kortene. Nord åpner med 1 ruter. Det vanlige er at øst melder inn 1 spar, men noen sier kanskje 1NT med 15, ruterstopper og ellers en jevnt fordelt hånd. Det kan se ut som Ø/V er i trøbbel hvis øst sier 1NT, syd har jo bra kort også. Men om de blir doblet i 1NT kan vest flykte til kløverkontrakt.

I dette spillet vil syds valg i meldingene avgjøre mange poeng. Hvis syd er for optimistisk kan de havne for høyt. Noen sier litt automatisk 2 hjerter etter østs innmelding 1 spar, men 2 hjerter er rundekrav og N/S begynner å klatre litt vel høyt, kanskje. et alternativt for syd er å doble negativt etter 1 spar innpå.

Hva er beste kontrakt?

N/S bør spille delkontrakt. En kan se for seg at det blir grandkontrakt, men om en ser kun på N/S sine kort er ikke det bra uten kløverstopper. Mirakuløst har de dog en slags stopper fordi kløverfargen er blokkert for Ø/V. Så det går ganske bra i grandkontrakt, lynfort åtte stikk!

Det er mulig å spille hjerterkontrakt, men den vil normalt spilles av syd. Med spar knekt i utspill får forsvaret en god start på motspillet. Det sunneste er en delkontrakt i ruter.

Slike spill blir imidlertid aldri avgjort kun i meldingsforløpet. Spill og motspill kan gå på utallige måter, og ett stikk fra eller til betyr ofte en haug med MP. De er de som er flinkest til å få med seg alle stikkene, ekstra overstikk, en ekstra bet osv. som gjør det best i parturneringer!

Mange ser i pauser og etter turneringer på den analysen som de vanligvis får på spillstensilene som angir hvor mange stikk som er teoretisk mulig i alle mulige kontrakter. Det er imidlertid på mange måter bare tull da det er en computeranalyse med alle kort åpne. I praksis kan det beste motspillet være helt umulig å finne, og kanskje er det helt mot oddsen. For spillefører kan den riktige spilleplanen i praksis, å spille med oddsen godt føre til færre stikk enn computeranalysen tilsier. Det kan for eksempel stå at det er mulig å få tretten stikk i grand, men det kan være ved å toppe ut et par single konger bak osv., noe ikke en gang Helgemo eller Klukowski gjør (veldig ofte).

I dette spillet er det i teorien kun åtte stikk i ruterkontrakt. Det skal dog et spektakulært motspill til for å holde nord nede på så få stikk. For eksempel kan jo øst med åpne kort spille ut kløver dame til vests konge før vest skifter til spar. Da blir det sus for Ø/V...

Et viktig kort å få vekk fra blindemann er spar ess, hvis ikke får spillefører utnyttet hjerteren. Å spille ut liten spar fra øst blir ikke så bra. Nord vinner stikk for damen, tar A-K i trumf og spiller hjerter. Men computeren spiller heller enkelt og greit ut spar konge som tar bort inntaket til hjerteren (øst ligger unna en gang med hjerter ess). Senere kan Ø/V få satt opp sparstikk. Så Ø/V kan få fatt i ett sparstikk, hjerter ess, ett ruterstikk og to kløverstikk. I praksis er det verre for Ø/V, og det blir normalt minst ni stikk i ruterkontrakt. Det viser resultatene også.

Toppen N/S (+26) gikk tll et par som fikk doblet øst i 2 spar og tok to bet, N/S +500. Det var en lang rekke med ruterkontrakter N/S. Ett par fikk elleve (!) stikk i 3 ruter, og +150 ga +22 av 26 oppnåelige MP. Ingen (!) N/S par fikk akkurat åtte stikk som i teorien er maks. Å få ett mer enn maks, +110 for delkontrakt i ruter med ni stikk ga -9 til N/S! De ble nemlig slått av noen få par som noterte +120 i NT (+5) og ganske mange som fikk +130 for ti stikk i ruterkontrakt (+15). Langt nede på listen finner vi noen N/S-par som gikk bet i hjerterkontrakter spilt av syd etter spar knekt i utspill. Fjorårets norgesmestre satt Ø/V og spilte mot 3 ruter, og N/S fikk ni stikk. Det ga +9 til gullvinnerne i 2023.

Konklusjonen blir: Ikke undervurder slike "kjedelige" spill hvis du spiller parturnering!

HCL International Bridge Championship

Dette mesterskapet spilles i disse dager i New Dehli, India. Det var først mixturnering (IMP par), og fra mandag 16.september skal det spilles lagturnering med en stjernespekket startliste. Et av de høyest rangerte lagene er nok norske WBT (World Bridge Tour) med Boye Brogeland, Christian Bakke, Martin Andresen og Thomas Charlsen. 

Mesterskapssiden finner du her.

I mixturneringen som foregikk i helgen kvalifiserte Tonje og Boye Brogeland seg til Gold-finalen sammen med 25 andre par av de 102 parene som startet. Der gikk det bra for det norske ekteparet, de endte på 5.plass. Her er et spill som gikk riktig vei for dem. Først kan du legge en plan for åpningsmelding og hvordan melde disse kortene videre etter øst som var giver passet (N/S i sonen):

Nydelige kort, 24 HP og en meget god kløverfarge. Det må åpnes med 2 kløver - kunstig sterk melding - hvis man spiller med et relativt standard system. De fleste svarer 2 ruter med en rekke hender, både negative hender og positive hvor man ikke har en god farge å fortelle om. Hva melder du over makkers svar 2 ruter?

Å si 3 kløver kan vel fungere, men selv tror jeg det er greit å få vist denne hånden som en kruttsterk NT-hånd, 25-27 poeng. I gammeldags stil vises det med det et hopp til 3NT som jeg synes er greit nok om systemet er slik. Mer moderne meldesystemer har såkalt Kokish til rådighet hvor 2 hjerter er tvetydig, enten hjerterfarge, eller en balansert hånd med 25+HP. Om det går 2K-2R, 2H sier som regel svarhånden 2 spar som avventende melding, og åpneren melder 2NT med den kanonsterke grandhånden, eller melder noe annet, dvs. en sidefarge eller 3 hjerter hvis 2 hjerter var meldt med hjerterfarge. 

Uansett burde vel N/S være i nærheten av slem slik kortene så ut?

Men nei. Kun fire av 13 N/S par meldte lilleslem. Alle fire kom i 6NT som ikke bød på problemer slik det satt. Det blir bet i slem om det er en kløvertaper, men slem er glimrende. De ni andre N/S-parene spilte utgang i grand eller kløver.

Brogeland-Brogeland meldte 6 NT. Og de fikk som eneste par alle tretten stikkene. Det skjedde etter ruter ut. Spillefører fikk seg ett sparstikk, antagelig med knekten fra syd (?) som vest lå unna. Vest bør vel lukte lunta siden han har tieren selv? Men med ett sparstikk i boks var det 1+4+2+6 = 13 stikk. Det ekstrastikket ville nok gitt topp i parturnering, men her ga det kun 1 IMP ekstra i forhold til å spille 6NT med tolv stikk. 6NT med tretten stikk ga det norske paret hele 12 IMP. 

 

  

Kalle Kanin aka Lasse Aaseng

"En sann norgeshistoria" forteller Thomas Brenning i en fornøyelig artikkel publisert på det svenske bridgeforbundets side på internett. Med tillatelse fra Thomas gjengis artikkelen her i bloggen, og du finner den sanne (?) norgeshistorien her.

Verkleghetens Kalle Kanin?

 

 

 

Eksperter kan godt tråkke feil

Denne artikkelen er sakset fra DAILY BULLETINS på Facebook, og det er engelske David Bird som skrev den. Spillet er en ganske vanlig utgang, en spilleprøve du selv kan prøve deg på.

Du skal som syd spille 3NT uten at motparten har meldt. Vest spiller ut hjerter 10 til knekten, damen og kongen. Ø/V kan ikke slippes inn etter dette, her må det tas ni (eller flere) stikk direkte. Spilleplan?

Her er en fri oversettelse av Bird sin tekst:

Dagens spill forekom i en kamp mellom ett erfarent og ett uerfarent lag, og begge lagene havnet i 3NT med syd som spillefører. Inne på hjerter konge i første stikk spilte den uerfarne sydspilleren rett etter nesen: liten spar til bordet og liten kløver til knekten. Er det beste spilleplan?

Ved det andre bordet satt altså en erfaren ekspert på syds plass.  Den typen spillere ser ofte flere muligheter og kan vurdere hva som gir størst sjanse. Det er åtte sikre stikk med kun to i kløver og ett i ruter. Her kan det spilles på kombinerte sjanser. Hvis en ser på kløverfargen isolert sett er å ta finesse bedre enn å legge ned ess-konge og håpe på damen dobbel. Men det er ikke så stor forskjell som mange tror, det er ca. 60-40 i favør finessen. Men her kan den litt mindre sjansen at damen faller forsøkes først, for selv om det ikke går bra gjenstår en sjanse til - ruterfinessen. Selv med kun to kløverstikk er det ni stikk om ruter konge sitter hos øst. Å kombinere damen dobbel med ett kort riktig plassert (ruter konge) gir større sjanse enn at kløver dame sitter hos øst (50%). Eksperten spilte på kombinerte sjanser med A-K i kløver først, men kløver dame falt ikke. Og da han prøvde den andre sjansen viste det seg at vest hadde ruter konge.

Teppe.

For slik så hele spillet ut:

Den uerfarne spilleren tok lynraskt fem kløverstikk, fire sparstikk, hjerter konge og ruter ess - to overstikk i 3NT. Etter at eksperten hadde toppet kløveren og tatt ruterfinessen var kontrakten bet ved det bordet, svingspill inn til den spilleren som ikke så den i teorien beste spilleplanen. 

Sånn er det av og til, og på mange måter er dette en bridgens mange sjarmerende trekk, balansen mellom dyktighet og flaks. Det er ikke alltid noen fasit, det er tross alt et spill...

Ikke gi opp! (korrigert, diagram)

I dagens spill meldte nok N/S litt for hardt. Men av og til går det an å få snudd et potensielt dårlig spill til et kanonspill selv om man er i helt feil kontrakt, eller spiller en kontrakt med veldig liten vinnersjanse. Det handler om se muligheter og å ikke gi opp!

Giver vest. Alle i sonen

Vest åpnet med 3 spar før N/S via innmelding 3NT fra syd og en sleminvitt fra nord meldte seg opp 6 ruter som syd skulle spille. Hvilke sjanser er det i den slemmen etter spar knekt i utspill fra vest?

Du mangler jo trumfesset så det må unngås både kløver- og hjertertaper. I utgang kunne man kanskje gjort seg uavhengig av hjerterfinessen hvis kløveren hadde gitt god uttelling (avkast for et par hjertere hos syd). I slem må nok hjerterfinessen gå i tillegg til at det på en eller annen måte må ende med ingen kløverentaper. Hvordan?

Det kan jo hende en av motspillerne har singel kløver konge. En bedre sjanse er det antagelig at trumfesset sitter singel (du mangler kun tre rutere) og en får til et innspill på det single trumfesset fulgt av at den spilleren må gi favør. For å få til noe sånt må majorfargene elimineres for å ta bort kort motspilleren kan fri seg med, og spilleføringen må «times» godt.

Da spillet forekom stakk spillefører den utspilte spar knekt med kongen og spilte hjerter knekt. Øst dekket med kongen, og syd vant med esset. Det lysnet litt, men nå fortsatte syd med hjerter dame. Da ble det bet siden det satt slik fra start:

Vest trumfet hjerter dame med trumfesset og fridde seg med spar.

Forutsetningen for et innspill på det single trumfesset var altså til stede, men syd bommet på timingen da han tenkte «hjerteren må elimineres» og prøvde på det først. Vest fikk "kvittet seg" med trumfesset for tidlig, og etter det var en kløvertaper ikke til å unngå.

Poenget er at også spar må elimineres. Så etter hjerter knekt, konge ess bør det andre sparstikket tas. Så først hjerter dame idet dette er igjen:

Nå er vest sjanseløs. Hvis han trumfer med esset idet hjerter dame spilles må vest spille kløver unna kongen, eller spille spar til dobbeltrenons som trumfes hos nord mens en kløver forsvinner fra syd. Hvis ikke vest trumfer kan det simpelthen spilles trumf, eller den siste hjerteren kan trumfes hos nord fulgt av trumf som sluttspiller vest på det single esset.

Man må jo før eller siden få for trumrfesset i bridge, men i dette tilfellet ville det vært best for forsvaret om vest tok det stikket med det samme, i første stikk! Da kan vest komfortabelt fri seg med spar i andre stikk, og det må bli en bet i 6 ruter og et kjempespill i favør Ø/V i stedet for motsatt. Så dette spillet har dette typisk poenget: motparten gir av og til spillefører en sjanse, og det gjelder "bare" å gripe den sjansen som er der!

  

 

Mer fra HØSTBRIDGEN PÅ STOREFJELL

Turneringene på Storefjell - HØSTBRIDGEN -  som arrangeres av BK MISSKLIKK og HEMSEDAL BK fortsatte fredag og lørdag.

Storefjell 2 (fredag formiddag) ble vunnet av Håvard Moe - Markus Hansen Moe (BK Missklikk/Helgeland Jr. BK). Storefjell 3 på ettermiddagen (Storefjell 3) ble Jan Gunnar Kristensen - Tor Erling Hansen (BK Norrøna/BK Missklikk) som fikk opp den sterke vinnerscoren 71,5%. På lørdag formiddag (Storefjell 4) ble det mer "Moe-suksesss", for da vant Reidun Margrethe Hansen Moe - Brage Hansen Moe (Sandnessjøen BK/Helgeland Jr. BK). Lørdag ettermiddag (Storefjell 5) ble vunnet av Siri Hove - Bjørn Morten Halbjørhus (BK Missklikk/Gol BK). 

Alle resultatene fra HØSTBRIDGEN finner du her. 

Her er et spill fra fredag formiddag. 

Hvordan bør disse Ø/V-koretene meldes?

En bra start kan være omvendt minorhøying etter østs åpning med 1 ruter, så det starter 1R - 2R hvor svaret er krav. Da kan Ø/V ganske kontrollert finne ut om det er slem i kortene, i alle fall om ikke nord melder seg på og forstyrrer. Feilen med dette er at Ø/V fort havner i 5 ruter som ikke alltid er gull i parturnering hvor 3NT ofte gir bedre score. For all del, 5 ruter er en glimrende utgang, og 3NT er i teorien ikke helt sikker om det sitter annerledes (hjerterhonnører bak østs hjerter). I dette tilfellet er imidlertid 3NT supert slik det sitter, N/S kan ikke få for mer enn de to majoressene. 

Utspillet ble avgjørende for mange matchpoints i dette spillet. Tre Ø/V-par fant ikke ut om essene, eller de gamblet og meldte 6 ruter. Nord har jo to ess, men øst er spillefører. To av dem vant 6 ruter (!) da syd spilte ut sin single kløver 9. Da var det bare å ta ut trumfen og så innkassere kløveren, vest ene hjerter forsvant på østs femte kløver. De to delte naturligvis toppen Ø/V, mens det ene paret som gikk bet i samme kontrakt fikk bunn. Mellom de to scorene Ø/V +920 og N/S +100 (6R doblet med en bet) var det en lang rekke med 5 i minor. De som fikk hjem det som egentlig er maks i teorien, elleve stikk måtte tåle -8 (-23 er bunn). Å spille 5 ruter med tolv stikk ga +5. Vinnerparet Moe-Hansen Moe var ett av fire par som spilte 3NT og noterte 11 stikk som ga +16 til Ø/V. 

 

 

 

Høstbridge på Storefjell

I tiden 5.9-8-9 arrangerer BK Missklikk og Hemsedal BK HØSTBRIDGE PÅ STOREFJELL i flotte omvgivelser. Det startet altså torsdag, og i den første turneringen (Storefjell 1) gikk Olav Syversbråten - Asbjørn Rust (Gol BK) til topps. Det deltok hele 48 par. Hele resultatlisten og alle spillene finner du her.

Det er også en resultatliste i henhold til handikap-beregning hvor Richard Hagerupsen-Hilde Torstensrud (Horten/Klver Ess) toppet. Den listen finner du her.

Her er et ganske dagligdags spill, men et slikt spill som slår ut ganske kraftig i parturnering bare pga. ett eller i noen tilfeller to stikk, selv om sluttkontrakten vinnes.

Det er normalt å havne i 4 hjerter med dette. Antall stikk, mest sannsynlig overstikk ser ut til å avhenge av hvordan man spiller trumffargen. Fargehandling med en slik kombinasjon isolert sett er kongen fulgt av liten til finesse med knekten som gir bedre sjansen enn ess-konge som blir rett om damen sitter dobbel hos vest. Men det er fargen isolert sett. 

La oss si du som syd spiller 4 hjerter og får kløver ut fra vest til liten fra bordet, damen og esset. Det er i sånne situasjoner en ikke alltid kan se seg blind på teori for fargebehandling. Etter denne starten er det stor fare for at motparten kan få kløverstjeling. Hvis du spiller kongen og liten til knekten om øst følger med lite kort risikeres av vest stikker og gir øst kløverstjeling, eller kan skifte til ruter til øst og få kløver til stjeling selv om det er vest som har singelton kløver. 

Det er en god del som taler for å prøve ess-konge i trumf i dette tilfellet. Om damen ikke faller har du en tilleggsjanse for ett ekstra stikk. Den som eventuelt har damen tredje i trumf kan ha minst trekorts kløver. I så fall får du etter to store trumf tid til å spille kløver og mer kløver, og en fjerde runde kløver for å kvitte deg med rutertaperen. 

Å toppe trumfen ble gull i dette spillet på Storefjell på torsdag:

Etter ess-konge i trumf kan en tredje trumf tas siden damen faller. Så i gang med kløveren. Da blir det minst tolv stikk, for syds ruter forsvinner. Det kan bli tretten også, men det er etter dette kun en trumf igjen hos nord. Så for å få alle tretten stikkene etter denne starten må sparfinesse tas etter å ha tatt alle kløverstikkene med avkast av en ruter og en spar. 

Resutatene på spillet varierte fra noen som gikk bet (3NT) til utganger i hjerter med fra ti til tretten stikk. Merk at det kan bli kun ti stikk om det tas hjerterfinesse etter å ha fått kløver ut. Vest vinner stikk for hjerter dame. Forsvaret får også ett stikk i ruter og en kløverstjeling om de finner motspillet. Å vinne utgangen akkurat (+620) ga -4 (max: -23). Det var to par som fikk alle stikkene i 4 hjerter og delte toppen N/S, og ett av dem var vinnerparet torsdag ettermiddag.  

 

Spilleprøve fra lagkamp

I spilleprøven du får presentert i dag spilles det lagkamp.

Giver syd, alle i sonen

 

Syd åpnet med 1 ruter. Vest gikk innpå med 1 hjerter, og nord doblet for å vise firekorts spar. Øst passet, og syd meldte 4 spar før det gikk pass rundt.

Vest spiller ut hjerter ess fulgt av hjerter konge. Øst følger farge begge gangene, og på en måte som tyder på dobbelton på den siden. Så kommer hjerter dame fra vest. Hva gjør du nå? Ville du gjort noe annet i parturnering?

Da spillet forekom i en lagturnering stjal flere spilleførere med spar knekt i tredje hjerterrunde. Øst kastet en ruter. Så ble trumkongen spilt, og da var spillet over allerede i det vest kastet en hjerter!

Etter å ha stjålet høyt hadde spillefører kun igjen tre sparhonnører, og øst måtte få to trumfstikk som sammen med de to hjerterstikkene ga en bet. Uflaks? Ja, men det går jo an å sikre seg kontrakten selv mot 5-0 i trumf. Ser du løsningen?

Spillefører kan i tredje hjerterrunde stjele med spar 4 vel vitende om at øst kommer til å trumfe over. Men det er det tredje stikket til forsvaret, og nå får de ikke flere stikk. Spillefører har igjen fire store trumf til å ta ut østs gjenværende fire trumf, og resten er toppstikk - utgang til bokføring. en pen safespilling, men spørsmålet blir om det lønner seg å spille så safe i det lange løp.

Det ser vakkert ut å notere +620 etter den varianten i tredje stikk. Men hvor ofte tjener man på å spille slik mot det man kan tape på å gjøre det? For om spar sitter 3-2 er det elleve enkle stikk ved å trumfe høyt i tredje stikk. Om spar sitter 4-1 vil øst få ett trumfstikk både om du stjeler høyt og lavt, men ikke mer enn ett stikk - utgangen vinnes. Det er i dette tilfellet bare med 5-0 i trumf man tjener på safespillingen som er å stjele lavt. Ekstrem safespilling vil føre til 1 IMP tapt ganske mange ganger før varianten fører til at det detter inn en utgang som går bet ved det andre bordet. 

Det er klart at 5-0 i trumf er veldig usannsynlig, det er faktisk kun i 4% av tilfellene det sitter så skjevt. I dette tilfellet må det dessuten være øst som har alle de fem uteværende trumfene for at det skal gå galt å stjele høyt. Det er dog sannsynlig at øst har trumflengde siden vest har all hjerteren, men likevel. På den annen side tapes kun ett overstikk om trumfen sitter 3-2, for med 4-1 må det tapes ett trumfstikk. Om det spilles parturnering er det vel mer tvilsomt om det bør spilles så safe i en helt normal kontrakt? 

Ps. Det er en bitte liten sjanse for at safespillingen blir det motsatte, en "safer" seg bet i en kontrakt som står! Ved å trumfe med spar 4 kan man på en nitrist dag oppleve at øst trumfer over og spiller ruter som vest kan trumfe! Ruter 6-0, så sitter kanskje trumfen 3-2 og elleve enkle stikk var mulig, men du safet trodde du, og fikk ni stikk! Det er imidlertid uhyre usannsynlig, for 6-0 i en farge skjer bare i ca. 1,5% av tilfellene. Så velger du å safespille og det ender så nitrist kan det hende du ikke spiller bridge, men ligger og sover og har et grusomt mareritt... 

 

 

Steinkjer Open - Lag

Steinkjer Open Lag ble vunnet av et lag bestående av Erik Berg, Villiam Ovesen, Kåre Bogø og Jørn Arild Ringseth. 

Hele resultatlisten, kampresultater og butler finner du her. På butleren var det Berg-Ovesen som tronet øverst med kruttsterke +1,86 IMP per spill. Og det paret var også det eneste som meldte seg frem til toppkontrakten og vant den i dette spillet:

Som du ser går sparfinessen slik at Ø/V kan vinne tretten stikk i ruter-, spar- og grandkontrakt. Men den sikre storeslemmen er 7 ruter hvor spar konges plassering er uinteressant. Kløver konge kom i utspill mot 7 ruter. Et par kløvere kan stjeles høyt hos øst, og en kløver samt to spar kan kastes fra vest på hjerterhonnørene etter å ha trumfet ut. Spilleføringen var en formalitet, tretten stikk og +1440. 

Men hvordan melde 7 ruter?

Mange fikk problemer med å finne ruterkontrakt da sparfargen ble satt som trumf. Via Key Card Blackwood fant de så ut at det manglet ett nøkkelkort (spar konge), og det kunne jo ha vært ett ess. Storslem bør uansett ikke meldes når man mangler ett nøkkelkort selv om det noen ganger er slik at det står i 7 om det er trumf konge som mangler og en vellykket finesse i trumffargen kan tas.

Om ruter blir trumffargen bør det kunne finnes frem storeslem. Slik meldte Ovesen og Berg:

2 kløver (øst), 3 ruter naturlig svar og åpneren støttet til 4 ruter. Det er godt meldt, selv om de kanskje kan ha like mange stikk i sparkontrakt noen ganger. Etter å ha fått ruterstøtte hoppet vest til 5 hjerter - Excusion Key Card Blackwood - ganske sprekt meldt, egentlig. Øst kunne vel egentlig nesten meldt 7 ruter direkte over 5 hjerter, for vest må jo ha ruter dame og kløver ess... og trolig mer enn det? Vel, øst viste tre nøkkelkort med 5 spar (han har fire men teller ikke med hjerter ess siden vest har vist renons i fargen). Vest bekreftet at alle nøkkelkortene og trumf dame var på plass med 5NT - storeslemsinvitt -  og da hoppet Berg til 7 ruter.

De var altså det eneste paret som meldte og vant 7 ruter. Ett par til var faktisk i 7 ruter, men spilte den bort. 6 spar var den poplære kontrakten spilt av litt over halvparten av Ø/V-parene. Ett par var i 6 ruter med tretten stik, og ett par gikk bet i 6 spar (!), et resultat som kan virke som et mysterium. Men det går vel an å tråkke feil på en helsvart dag selv om det med åpne kort er lett å se at det er tretten toppstikk. Kvailifisert (?) gjetting på hva som skjedde der 6 spar gikk en bet: Det kom ruter ut. Spillefører fryktet ruterstjeling og ville røske ut flest mulige trumf og spilte trumfesset og en trumf til. Et forsøk på safespilling, kanskje (?), men det ble akkurat det motsatte da nord kom inn på trumfkongen og spilte ruter til stjeling hos syd...

Resten av Ø/V-parene spilte utgang.  

 

 

Steinkjer Open - Par

Lørdag ble Steinkjer Open Par avviklet og det deltok 39 par. Til topps gikk Markus Lund og Nicolai Heiberg-Evenstad med god vinnerscore, 60,1%. Med det var de 3 prosentpoeng foran nr. 2. Hele resultatlisten får du her. 

Søndag skal det spille lagturnering.

Fra parturneringen tar vi med et spill hvor det meste ble avgjort i meldingene. Du kan først ta stilling til øst sin første melding. Du er giver med ingen i sonen og har disse kortene:

  ØST

Dette avhenger mye av meldestil. Hvor aggressivt åpner ditt makkerpar med 3 i minor utenfor sonen, første hånd? 

For enkelte er dette en normal 3 ruteråpning. For mange andre makkerpar er stilen at man utenfor sonen, og spesielt hvis det er gunstig sone åpner på tre-trinnet med mye dårligere kort enn dette. Problemet er i så fall at det blir alt for stort sprang mellom det dårligste man kan ha og det beste man noen ganger har hvis det åpnes på tre-trinnet knalltøft noen ganger, og med denne typen kort andre ganger. 

Hva er alternativet (alternativene) til 3 ruter?

Pass og 1 ruter. 

Å åpne med 1 ruter har noe for seg med såpass god farge. Men jeg tror det er en litt farlig strategi i parturnering, det blir litt for mot salen. I lagkamp derimot, behøver det ikke være så dumt å åpne med såpass bra stikkpotensiale som gjør at det kan gå bra i en eventuell 3NT, for eksempel. Men går det galt i par blir slikt fort en bunn i parturnering. 

Uansett, Lund passet. Slik så Ø/V sine kort ut:

Etter pass fra øst åpnet Heiberg-Evenstad i tredje hånd med 1 kløver. Markus sa 1 spar (de spiller med overføring, så 1 spar er et grandsvar eller ruterfarge). Vest reverserte med 2 spar, og øst kunne si 3 ruter som naturlig kravmelding for å vise langfarge. Det passet godt for vest som nå så potensialet i ruterkontrakt. De hadde fått bra kontroll på dette, og kom etter hvert i 6 ruter som er en glimrende kontrakt. To spar hos øst går på A-K i kløver, og østs tredje hjerter kan trumfes hos vest. Dermed blir det tolv stikk om det blir en rutertaper, tretten om ruteren ordner seg. På Steinkjer satt det slik rundt bordet:

Det ble altså uten særlige problemer tretten stikk i ruterkontrakt.

Er storeslem bra? Det er ikke så dårlig, men det er nok for hardt. Det er vel heller en sånn storeslem man noen ganger vurderer å melde i en KO-lagkamp hvor det mot slutten haster med å vinne spill om kampen skal kunne vinnes. I parturnering er det greit å spille lilleslem, det gir nesten alltid brukbar score.

Om Ø/V kommer i en Key-Card spørring bør de finne ut at trumfdamen mangler, med mindre øst skal svare og velger å vise trumf dame fordi han har ekstra lengde i ruter. Hvis vest hadde hatt kongen tredje i ruter ville jo storeslem vært meget bra. 

Å spille 6 ruter med tretten stikk og +940 ga 75% score. Ett par fikk +16 av 18 oppnåelige matchpoints for 6NT med tolv stikk, +990. Toppen Ø/V gikk til et par som meldte den spreke storeslemmen 7 ruter og vant den. Ved halvparten av bordene ble det spilt utgang.