Ole K. er borte

Nylig kom den triste meldingen om at Ole K. Sara, er gått bort, 76 år gammel.

Reindrifssjef Ole K. Sara, eller Ole K., døde 29. april nær 77 år gammel. Ole K. ble født 28. mai 1936 i Kautokeino som yngste sønn, og skulle etter tradisjonen overta familiens reinflokk.

Ole K. er borte

Men han viste tidlig uvanlige evner og ble sendt på skole, gikk befalsskolen og ble i 1966, etter noen år som yrkesbefal, Lappefogd i Vest-Finnmark. Han var aktiv i Arbeiderpartiet i Finnmark, varamann til Stortinget (1969-1981) og på et kritisk tidspunkt (1979-1983) i fylkestinget i Finnmark bidro han avgjørende til flertall for opprettelsen av Sametinget. Som statssekretær i Landbruksdepartementet (1973-1979), la han grunnlaget for hjørnestener som reindriftsavtalen, samisk utviklingsfond og utviklingsfondet for reindrift, og han var arkitekten bak opprettelsen av Reindriftsforvaltningen i Alta hvor han i 1979 ble Norges første Reindriftssjef. Ole K. var en ekte sosialdemokrat, som søkte å reorganisere reindriften på dette grunnlag.

Det skulle vise seg å komme i utakt med reindriftssamisk tradisjon og rettsoppfatning, og trøtt av kamp forlot han stillingen i 1996. Ole K. hadde en dyp respekt for kunnskap og var første formann for Nordisk Organ for Reinforskning og leder av Rådet for høyere utdanning i Nord-Norge og Det regionale høgskolestyret for Finnmark (1984-1994). Ved Universitetet i Tromsø vil han ha en hedersplass for sitt bidrag til etableringen av Avdeling for Arktisk Biologi. Han var også mangeårig medlem av Kringkastingsrådet.

Ole K. var også en ivrig bridgespiller og en dyktig organisator både lokalt og nasjonalt. Han var leder i flere klubber etter hvert som jobben gjorde at han flyttet. I flere perioder var han leder i Vest-Finnmark Bridgekrets. Innsatsen gjorde at han ble utnevnt til æresmedlem av kretsen.
Ole K. var styremedlem i Norsk Bridgeforbund i perioden 1997-2002. Han utarbeidet forbundets nye vedtekter som ble vedtatt i 1999 – bygget over samme lest som vedtektene innen idrettsbevegelsen, og han var også en sentral mann i arbeidet med utarbeidelsen av ny kretsstruktur.

I samme periode var han drivkraften bak innføring av Nordkalottmesterskapet i bridge – et årlig mesterskap som sirkulerer mellom Norge, Sverige og Finland. Flere var involvert i dette arbeidet, men det var uttvilsomt Ole K.’s fortjeneste at man kom i mål. Det første mesterskapet ble arrangert i Alta 19.-22. juni 2003.
Ole K. ble kretsmester flere ganger i sin bridgekarriere, og i 2004 ble han av Bridgetinget tildelt Norsk Bridgeforbunds nest høyeste æresbevisning; Hederstegnet.

Etter sin kjære kones bortgang i 2006 ble han syk og tapte kontakten med sine omgivelser og han ble begravet fra en fullsatt Alta kirke uten synlige representanter for det offisielle Norge. Men Ole K. var en høvding, som vil bli husket av sine venner som en modig embedsmann av den gamle skolen, og “ Merket det stend, um Mannen han stupa”.

Arnoldus Schytte Blix
Odd Erling Smuk
Alf Helge Jensen
Harald Berre Skjæran