Klubbens historie

Farsund Bridgeklubb 
ble stiftet 2/12 1938 i Arbeiderforeningens lokale der 1M medlemmer tegnet seg.

Det første styret besto av Carl B. Carlsen, Fredrik Platou, Gunnar Sandnes, Lars Sande og Victor Samuelsen. (Varamenn Andreas Stray, Nils Grønn, Otto Selvaag og J. A. Gregersen.

Fra generalforsamlingen 2. Oktober 1939 leser vi at 10 nye medlemmer var kommet til. Det ble holdt 4 turneringer( 2 par og 2 lag). Den første turneringen FBK hadde med andre klubber var mot Snartemo BK i 1943. Hver klubb stilte med to 4-mannslag og ble privat innkvartert. (FBK vant begge). Neste dag syklet deltakerne til Lyngdal, hvor buss ventet.

Arbeiderforeningens lokale ble brukt helt til 1943, hvoretter, grunnet okkupasjonen, spillingen måtte henlegges privat til de forskjellige medlemmer. Den siste sesongen 1943-44 ble avbrutt da Gestapo dukket opp midt under en gjenvisitt av Snartemo BK hjemme hos Rich.Buch. To av FBK’s medlemmer ble arrestert, formannen C. B. Carlsen og banksjef Sverre Carlsen. I 1946 ble klubben innmeldt i NBF. Klubben har spilt i forskjellige lokaler som Arbeiderforeningen, Grand hotell, Farsund Sparebank, Sjømannshjemmet og siden 1964 har den holdt til på Husan.

Frem til 2008 har klubben hatt 10 formenn; Carl B. Carlsen, 8 år, Gunnar Sandnes, 1 år, Erling M. Johannessen, 2 år, Abraham Ubostad, 1 år, Elsa Ræder Carlsen, 19 år, Knut B. Carlsen, 22 år, Siri Sandnes, 1 år, Åse Biribakken, 6 år, Jerry Johannessen, 1 år og Even Jensen, 9 år. I jubileumsåret består styret av Gro Svendsvold som formann. De andre i styret er Aage Bach, Arne Sudland, Arvid Lillejord og Morten Vetland.

Under klubbens 50-års jubileum mottok Knut B. Carlsen Vest-Agder bridgekrets´ hederstegn som førstemann i kretsen(Snartemosverdet).

I 1949 ble Finn Pettersen og C. B. Carlsen nr. 2 i KM, nr. 4 i semifinalen og nr. 8 i finalen i NM for par (med 16 par i finalen). Dette er det beste resultatet for FBK som rent Farsundpar. Det skulle gå hele 40 år før et annet Farsundpar hadde kvalifisert seg til finalen. I 1989 ble Vidar Kolnes og Martin reinertsen nr. 2 i KM og nr. 42 av 72 par i NM-finalen. I 1991 ble samme par kretsmestere og deltok også i finalen. Til sammen har Vidar og Martin deltatt 3 ganger i NM-finale for par. I en årlig pokalkamp mellom Mandal, Moi, Kvinesdal og Farsund fra 1976 til 1985 vant FBK i 1978, 1982 og 1985 og fikk dermed pokalen til odel og eie.

Ellers nevnes at FBK i 1978 fikk sine første kretsmestere i mix ved Elsa R. Carlsen og Edvard Deisz, og i 1991 ble denne turneringen vunnet av Siri Sandnes og Stanley Larsen. Apropos mixturneringen, så er det på grunn av de eminente jentene at klubben har høstet mye ære. Jeg skal her oppsummere noen av merittene deres og begynner med 1996. I KM mix/NM semifinale i Kristiansand ble Åse og Martin nr. 1 og i finalen på Hamar nr. 4. I 1997 kom Åse med på Vest-Agders lag for damer i 1999 ble laget NM-mestre. I 2001 ble Martin sammen med Elisabeth kretsmestre i mix. 2002. Her ble Åse og Ann Karin samt Vidar og Inge Høyland fra Bergen Norgesmestre i mix for lag. Samme år ble Ann Karin og Martin kretsmestre i mix. I 2004 vant V.-A. med Åse og Ann Karin sammen med Åse Langeland og Marianne Homme seriemesterskapet for damer. I 2006 ble Ann Karin og Ole kretsmestre i mix. Her ble Åse og Martin nr. 2. Samme året ble Ann Karin nr. 4 i NM for par med Geir Brekka. Det regner jeg som noe av det beste en Farsundspiller har oppnådd. I 2007 ble Ann Karin Nordisk mester på Norges damelang. I 2008 vant Ann Karin og Erik Sælesminde NM i mix. Til sammen har hun 5 NM titler, herav en for Farsund.

Nedtegnet sommeren 93 og omskrevet høsten 2008
av Knut B. Carlsen



Lyngdal Bridgeklubb 

I 1942 lærte nå avdøde Abraham Ubostad å spille bridge. En kar fra Oslo kom til Rosfjord og lærte opp noen lyngdøler å spille bridge. Etter hvert lagde de en privat klubb der de hadde faste spillekvelder. Dette utviklet seg såpass at 4 stk, deriblant Abraham, drog til Stavanger i 1948 og spilte Norgemesterskapet på Hotell Atlantic. Lyngdal Bridgeklubb ble startet sommeren 1946.

 Klubben opphørte etter en stund, og Abraham og noen andre lyngdøler reiste til Farsund Bridgeklubb og var aktive der i mange år. På 60-tallet arrangerte Vest-Agder Bridgekrets turnering i Kvinesdal. Abraham Ubostad og Sverre Ekeland vant denne turneringen. I disse årene reiste de rundt i kretsen og var aktive spillere med gode resultater. I 1974 startet en opp nede på Rosfjord i den gamle spisesalen. I tiden frem til 1975 har det vært enkelte avbrekk i spillingen, men etter dette året har klubben vært relativ stabil.Abraham og familien har alltid vært aktive pådrivere for bridgen i Lyngdal. I 1976 ble Lyngdal Bridgeklubb offisielt stiftet. De store drivkreftene bak klubben var Abraham og Tyra Heltne.

Lyngdal bridgeklubb har hatt sine spillesteder på Heimtun (Ungdomshuset), Tingtun (Kommunehuset), Rosfjord Camping, Lyngdal Rådhus og Lyngdal Stadion .Etter noen år på stadionkafeen, er igjen Rosfjord Strandhotell klubbens spillested på mandagskveldene. '

Lyngdalsturneringen er klubbens stolthet. Utviklingen siden vi startet med denne har vært positiv. Turneringens tildeling av Forbundspoeng vitner om kvalitet, det samme gjør deltagelsen. Primus motor for turneringen er Roy H. Lund.

Sommerbridgen som arrangeres hvert år er også populær. Deltagermessig hadde klubben tidlig på 90-tallet en rekordoppslutning på 94 forskjellige spillere, fra Vardø i nord til Ålborg i Danmark i syd.

Klubben fikk i 2006 sin første og til nå eneste stormester, Carl Johan Knutsen.

Vi satser årlig på nybegynnerkurs, dersom interessen er tilstede. Klubben har fastsatt spillegaranti for alle som møter opp på klubbkveldene uten makker og ønsker nye og gamle medlemmer velkommen til et trivelig og godt miljø .