Stortap mot Nederland (oppdatert)

Det ble dessverre stortap for de norske jentene i dagens VM-semifinale mot Nederland. Da Nederland ledet med 121 IMP etter de tre første settene bestemte det norske laget seg for å takke for kampen før det siste settet. Det var greit å slappe av litt og etter hvert starte å rette fokuset mot morgendagens bronsefinale mot Indonesia. Der har Norge alle muligheter. De slo Indonesia med 25 IMP i grunnspillet og har dermed med seg en positiv carryover til morgendagens kamp.

Nederland var relativt klare favoritter mot Norge, så det er ingen stor overraskelse at seiersmarginen ble såpass stor. Når man spiller knockout og ligger veldig langt bak kan man ha lett for å bli litt sløve mot slutten når kampen virker å være avgjort. Heldigvis starter vi med blanke ark i morgen.

Nederland møter Australia i finalen. Kampen om medaljene starter klokka 10 i morgen.

Kaptein for det norske jentelaget, Sven-Olai Høyland, oppsumerer dagens kamp og ser fram i mot morgendagens bronsefinale mot Indonesia på følgende vis:
"
I dag var vi sjanselause mot Nederland. Dei spelte godt og hadde i tillegg stang inn på ein del spel. Sidan vi låg under med 121 IMPs før siste sesjon, ga vi opp for å sjå framover til bronsekampen. Mot Indonesia startar vi med 11 MPs forsprang frå round robin. Jentene er lystne på medalje, så eg trur det blir ein jamn kamp der vi dreg lengste strået."

Det er rette innstillinga! La oss håpe Sven-Olai i tillegg til å være en god bridgelærer og mentor for jentelaget også er sannspådd. Det ville være fantastisk om jentene får med seg medalje hjem. Lykke til, vi er mange som heier på dere!

Resultater semifinaler Jenter


Kaptein Sven-Olai Høyland har tro på norsk bronse.

Ellers kan det nevnes at Norges overmenn fra gårdagens kvartfinale i U26-klassen, Sverige, i dag fikk bank av Polen i semifinalen. Polen møter Kina i finalen etter at de til slutt gikk seirende ut av en svært jevn batalje mot Nederland. Hollenderene må kjempe mot svenskene om bronsemedaljene.

Resultater semifinaler U26

I U21-klassen gikk Italia og Nederland seirende ut av hver sin semifinale i dag. De skal kjempe om gullet i morgen, mens Tyskland og Hong Kong skal kjempe om den siste pallplassen.

Resultater semifinaler U21

Norge U26 deltar i Board-a-match-turneringa (BAM) for de utslåtte lagene og ligger foreløpig på niendeplass.

Resultater BAM

Det enkle er ofte det beste

Jentene er nå halvveis med sin semifinale mot Nederland.

Andresettet ble tøft sett med norske øyne og Nederland vant hele 63-21. Norge ligger dermed under 32-102 i kampen.

Det blir tøft for Norge å hente inn forspranget. Men uansett om det skulle bli tap har jentene gjort et godt mesterskap. Og glem ikke at de selv med tap har sjansen til å få med seg medalje hjem. Det fordrer at de vinner en eventuell bronsefinale i morgen.

I det følgende spillet fikk de som satt syd utspillsprøven mot den klassike kontrakten 3 grand.

Hva ville du spilt ut?

Thea Indrebø fikk utspillsprøven for det norske laget og valgte hjerter ni (toppen av ingenting) i et forsøk på å finne makker. Konge-knekt-liten kom opp i bordet. Spillefører la knekten og Sofie Sjødal vant stikket med dama. Hun fortsatte så med hjerter ess og enda en hjerter. Hun trodde at makker kunne sitte med firekorts hjerter. I så fall hadde hun sjansen til å sette opp det siste hjerterstikket for makker før spillefører kom inn.

Som vi vet hadde makker Thea bare tre hjerter, og det var spillefører som kunne smile over å få satt opp den trettende hjerteren, mens de norske jentene mistet tempo i motspillet.

Hele spillet så slik ut:

Inne på hjerter konge fortsatte spillefører med ruter til esset, kløver til dama og spar dame rundt. Deretter fulgte kløver ess og ny kløver. Da begge de svarte kongene satt riktig plassert og kløveren samtidig jevnt fordelt hadde spillefører ni enkle stikk (2+2+2+3) og kunne notere vunnet utgang.

På det andre bordet ble Katarina Ekren spillefører i samme kontrakt, men med et annet utspill. Her spilte syd ut en liten ruter til knekten og esset. Deretter fulgte kløver til dama, kløver ess og en ny kløver som nord vant med knekten. Da nord spilte ny ruter kunne ikke Katarina gjøre annet enn å prøve tieren. Syd stakk med dama og kunne sette opp et stikk til i farga. Inne på ruter ess spilte Katarina hjerter til knekten og nords dame. nord-syd kunne så forsyne seg med det godspilte ruterstikket og måtte få forsvarets femte stikk for hjerter ess.

Som vi ser ble det et helt annet tempo på motspillet med ruter ut. Da nederlenderne beitet utgangen kunne de notere ti IMP på spillet.

Jeg har sansen for at man i noen tilfeller kan forsøke å sette opp makkers hånd heller en sin egen. Hvis det for eksempel går 1 grand - 3 grand og du er rensket for honnørpoeng og sitter med seks små spar og dobbel hjerter, da kan det være betimelig å prøve å finne makker i hjerter. Du vet jo at makker sitter med inntakene, og med mindre hun har minst tre korts spar er det ingen framtid i å prøve å godspille din hånd.

I det aktuelle spillet fra semifinalen er det ikke riktig så ekstremt som i mitt eksempel. Likevel kan det være riktig å spille ut hjerter. Men jeg foretrekker selv å spille ut en ruter siden du har en honnør fjerde i farga. I tillegg har du et mulig inntak i kløver. Esset tredje i ruter hos makker kan på en god dag være nok til å sette opp tre stikk i farga. Mange andre ruterbeholdninger hos makker kan også være godt nok for å sette opp stikk for forsvaret i den farga.

I hjerter skal det imidlertid mye mer til for å lykkes. Man må treffe makker med både lengde og et par honnører for at det skal være riktig å starte med den farga. Om man ikke treffer makker i hjerter risikerer man å sette opp stikk for spillefører i stedet.

Derfor kan vi konkludere med at det enkle ofte er det beste. Å spille ut fra sin lengste og beste farge mot grand er (nesten) alltid et godt alternativ!

Bilder fra Ungdoms-VM

Norge deltar i årets Ungdoms-VM i italienske Salsomaggiore med lag i U26-klassen og jenteklassen. U26-laget var tittelforsvarere etter at de vant VM i Istanbul for to år siden. Denne gang ble de dessverre slått ut av Sverige i kvartfinalen og endte dermed på delt femteplass. Jentene har imidlertid overbevist så langt og er lyspunktet sett med norske øyne. Laget spiller i skrivende stund semifinale mot Nederland.

Under følger noen bilder fra årets mesterskap.


Den norske troppen i Ungdoms-VM 2016: Bak fra venstre Elisabeth Sjødal (coach Jenter), Anders Gundersen, Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Lars Arthur
Johansen (coach U26), Marcus Scheie, Harald Eide og Lars Eide (kaptein U26). Foran fra vesntre Thea Indrebø, Katarina Ekren, Thea Hauge, Sofie Sjødal og
Agnete Kjensli. Sven-Olai Høyland (kaptein Jenter) var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: World Bridge Federation


Sterk innsats av jentene: Fra venstre Katarina Ekren, Elisabeth Sjødal (coach), Sofie Sjødal, Thea Hauge,
Agnete Kjensli og Thea Indrebø. Foto: World Bridge Federation

Jentene sammenligner lister: Både spillere, kaptein og foreldre følger spente med.
Foto: Rolf Sjødal


Snart kvartfinale: Tor Eivind Grude (til venstre) og Anders H. Gundersen gjør seg klare for kvartfinale mot Sverige.
Foto: Lars Eide


La oss komme i gang: Harald Eide (til venstre) og Christian Bakke venter på at svenskene skal komme til bordet.
Foto: Lars Eide

Følg Norges semifinale på BBO

I dag spiller det norske jentelaget semifinale i Ungdoms-VM mot Nederland. Kampen går over 56 spill fordelt på fire sett. Nederland har en carryover på 11 IMP etter at de slo Norge i grunnspillet.

Resultater semifinaler Jenter

Følg Norge - Nederland:
1.sett (10:00) - resultat: 11-28, samenlagt 11-39
2.sett (13:30) - resultat: 21-63, sammenlagt 32-102 (direkteoverført på BBO)
3.sett (15:50) - resultat 28-79, sammenlagt 60-181
4.sett (18:10) - Norge trakk seg fra siste sett

Resultater U26

Resultater U21

Resultater Board-a-match (BAM)
Her deltar Norge U26 etter at de ble utslått i kvartfinalen i går.


Heia Norge! Øverst fra venstre Elisabeth Sjødal (coach), Sofie Sjødal, Thea Hauge, Thea Indrebø, Sven-Olai Høyland (kaptein), Agnethe Kjensli og Katarina Ekren.
Fotokollasj: World Bridge Federation (WBF)