Nyttig å telle honnørpoeng

Det norske jentelaget imponerte ved å ta bronse i fjorårets VM. Foreløpig har det ikke løsnet helt i årets EM, men de har fortsatt alle muligheter til å kvalifisere seg til neste års VM i Kina. For å klare det må de ende topp 6 i EM. I skrivende stund er det 17 vinnerpoeng opp.

Likevel er det ikke tvil om at det bor mye i laget. Vi skal se på et spill fra runde 11 der Sofie Græsholt Sjødal visste nettopp det i rollen som spillefører. I kampen mot Ungarn ble hun spillefører på nords hånd med følgende ressurser til rådighet:

 

Utspillet var hjerter dame. Sofie lasjerte, og øst skiftet ruter som gikk til esset i vest. Hun vridde en kløver som Sofie la liten på. Øst måtte på med esset og fortsatte med en ruter til stjeling. I stikk fem spilte vest en kløver. Sofie slapp den til bordets tier. Vi var framme i følgende posisjon:

Nå var tida kommet for å gå løs på trumffarga. På spar ess fulgte vest med fireren, mens treeren kom på fra vest. På neste trumfrunde la vest syveren. Hva nå?

Sofie hadde fulgt med i timen. Vest hadde vist fram ruter ess og motspillet så langt tydet også på at hun hadde både hjerter ess og kløver dame. Hun kunne ikke ha spar dame i tillegg siden hun hadde passet i åpning. Dermed stakk Sofie med kongen. Dama kom seilende fra øst. Sofie kunne så kreve resten av stikkene og notere 140 på bok etter ei fin spilleføring.

Hele spillet så slik ut:

 
Om Sofie hadde tatt finessen i spar ville hun gått beit fordi vest da ville fått enda ei stjeling i ruter med sin siste trumf. Å stikke med kongen sikrer kontrakten så lenge vest ikke er utstyrt med 5-korts spar fra start.

Dette viser hvor viktig det er å holde styr på hvordan honnørpoengene er fordelt rundt bordet og se det i sammenheng med hvordan meldingsforløpet har gått. Det ligger mye informasjon i de meldingene motparten avgir, men man kan også hente informasjon fra meldinger som ikke er avgitt. I dette tilfellet kunne vi altså utelukke at vest hadde spar dame fordi hun var markert med 10 honnørpoeng allerede og hadde passet i åpning.


Sofie Sjødal fikset ni stikk i 2 spar i kampen mot Ungarn.

Oppsummering av dag 5

Vi har nå lagt bak oss dag fem av Ungdoms-EM 2017 og nærmer oss innspurten på mesterskapet. Det er heldigvis mange poeng igjen å kjempe om. Norges lag ligger nemlig litt på etterskudd i kampen om VM-billettene både i U26- og W26-klassen.

Det førstnevnte laget startet dagen med seier mot Østerrike. De ville nok likevel gjerne hatt med seg mer enn knapt 14 vinnerpoeng fra denne kampen. I dagens andre kamp var England motstander i BBO-overført oppgjør. Norge fikk dessverre bank og satt igjen med bare drøyt to vinnerpoeng fra denne kampen. Også mot Estland gikk det heller dårlig og Norge fikk med seg mindre enn fem vinnerpoeng fra dagens tredje kamp.

Heldigvis ble det full pott mot Romania i dagens siste kamp. Status når det gjenstår syv kamper er at Norge er 13,31 VP bak Danmark som innehar den viktige 6.plassen i øyeblikket.

Nå gjelder det at Lars Eide og Lars Arthur Johansen får forberedt spillerne sine optimalt før de siste to dagene. Det er tett og god bridge som gjelder for at Norge skal sikre seg plass i neste års VM. Vi heier og håper på norsk suksess de to neste dagene!

I W26-klassen er Norges lag i øyeblikket drøyt 17 vinnerpoeng bak den viktige 6.plassen. Dagen i dag startet med knapt 14 vinnerpoeng mot Tsjekkia før topplaget Polen ble feid av banen med sifrene 16,72 – 3,28. Dessverre ble det ikke samme poengsanking etter lunsj. Da ble det til sammen elleve vinnerpoeng på to kamper mot henholdsvis Nederland og Tyrkia.

Vi håper Sven-Olai Høyland og Elisabeth Græsholt Sjødal har overbevist jentene om at det fortsatt er fullt mulig å klatre innenfor topp 6. Vi krysser fingene og satser på at dette går veien til slutt!

I U21-klassen har Norge møtt en rekke tøffe motstandere i løpet av dagen. Det ble seire mot både Bulgaria og Nederland, mens det ble knepne tap mot både Israel og Frankrike. I denne klassen har Christian Fredrik Johnsen (13) og Marius Dalemark Austad, som var med på U16-laget som ble nummer fem i går, kommet inn på laget og vært med på dagens to seire. De får verdifull erfaring sammen med de andre spillerne på laget.

Under følger en oversikt over de norske lagenes resultater i dag.

U26:
Norge – Østerrike            13,78 – 6,28
Norge – England              2,37 – 17,63
Norge – Estland               4,54 – 15,46
Norge – Romania            20 – 0

Running scores U26

W26:
Norge – Tsjekkia              13,48 – 6,52
Norge – Polen                  16,72 – 3,28
Norge – Nederland          7,03 – 12,97
Norge – Tyrkia                 3,97 – 16,03

Running scores W26

U21:
Norge – Bulgaria              11,5 – 8,5
Norge – Polen                  4,71 – 15,29
Norge – Israel                   7,17 – 12,83
Norge – Frankrike            8,86 – 11,14
Norge – Nederland          14 – 6   

Running scores U21


Forhåpentligvis får jentene ei bra avslutning på mesterskapet og sikrer plass i neste års VM.
Fra venstre Elisabeth G. Sjødal (coach), Thea Indrebø, Agnethe H. Kjensli, Thea H. Hauge, Sofie G. Sjødal, Katarina Ekren og Sven-Olai Høyland (NPC).

U26 på BBO mot England

I dagens andre runde kan du følge Norge U26 på BBO i kampen mot England. Norge stiller med Anders H. Gundersen - Marcus Scheie i åpent rom og Christian Bakke - Espen Flått i lukket rom. Norge vant forøvrig dagens første kamp mot Østerrike med sifrene 13,72 mot 6,28.

Running scores U26

 

U21-laget på BBO

I dagens første runde vises det norske U21-laget på BBO i kampen mot Bulgaria. Du kan følge kampen direkte fra klokka 10.
Norge stiller med Markus Lund - Simen S. Helgeby i åpent rom og Arne Osnes Devik - Christian Fredrik Johnsen i lukket rom.

Running scores U21

 
Norge U21: Fra venstre Lars Eide (kaptein), Arne Osnes Devik, Carl-Otto Curran, Simen S. Helgeby, Markus Lund, Lars Arthur Johansen (coach), Christian Fredrik Johnsen og Marius D. Austad.