Kidsa ruler!

Christian Fredrik Johnsen (12) og Marius Dalemark Austad (13) slo til med 71,3 % i den tredje sesjonen av U16-turneringa i Ungdoms-EM.

Dermed tok de over ledelsen sammenlagt. Etter tre av 15 sesjoner har de 62,36 % og er halvannen prosent foran paret på andreplass.

Fantastisk innsats så langt av de talentfulle ungdommene! Vi håper det gode spillet fortsetter.


Christian Fredrik Johnsen (til venstre) og Marius Dalemark Austad med det synlige beviset på den fantastiske tredjesesjonen.

Running scores U16

Hovedturneringene i gang

Hovedturneringene er nå godt i gang i Ungdoms-EM.  Fire norske par deltar, hvorav to i U26-klassen og to i U16-klassen.

I U16-klassen deltar Kaja Brekke - Sanna Emilie Dybvik Dybdahl og Marius Dalemark Austad - Christian Fredrik Johnsen. Totalt 23 par deltar og det spilles dobbel serie med tre spill i runden uten noe finalespill.

Gutta kom veldig godt i gang og ledet etter de første åtte spillene. Etter to sesjoner ligger de på en fin femteplass med scoren 59,37 %. Jentene har fire par bak seg.

Resultater U16


Christian Fredrik Johnsen (bak) og Marius Dalemark Austad


Kaja Brekke (bak) og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl

Totalt 61 par deltar i U26-klassen. Det spilles kvalifisering fredag og lørdag. Deretter går det 26 beste parene videre til søndagens finale.

Harald Eide - Christian Bakke og Tor Eivind Grude - Anders Holmen Gundersen er de norske håpene i den eldste klassen. Vi har grunn til å ha forhåpning om gode norske plasseringer da alle disse fire spillerne var med på å ta bronse i fjorårets Ungdoms-EM i Tromsø.

Begge parene har fått en litt tung start og ligger under middels. Det er imidlertid mange spill igjen å gjøre det på.

Det blir overføring på BBO først i morgen ettermiddag fra klokka 13:30. Søndagens finaler overføres også.

Resultater U26


Anders Holmen Gundersen (til venstre) og Tor Eivind Grude


Christian Bakke (til venstre) og Harald Eide

Pansersesjon

Pansersesjon
Mix-turneringa i Ungdoms-EM ble avsluttet torsdag. Europamestere ble Jun Nakamaru-Pinder og Olivia Bailey fra Skottland med en score på 60,89 %. Sølvet gikk til Vesa Fagerlund og Maria Myllaeri fra Finland (59,89 %), mens Zuzanna Moszczynska og Rafal Marks fra Polen kapret den siste pallplassen med 59,33 %.
Beste norske par ble Christian Bakke og Sofie Græsholt Sjødal som endte på 11.plass med scoren 55,02 %.
Christian Fredrik Johnsen og Kaja Brekke ble nest beste par på 43.plass med 43,58 %. Marius Dalemark Austad og Sanna Emilie Dybvik Dybdahl ble nummer 46 med 42,32 %.
Totalt 52 par deltok.
Se resultatliste
Christian og Sofie fikk en fin start og var helt i toppen i de første par sesjonene. Midtveis i turneringa gikk det noe tyngre og de falt litt på lista.
I nest siste sesjon oppnådde de imidlertid den upåklagelige scoren 70,2 %. Det holdt til å bli neste beste par i sesjonen. Vi skal kose oss med å ta et tilbakeblikk på noen av gladspillene

I det fjerde spillet i sesjonen ble Christian spillefører i 6 grand.

Da Sofie viste tillegg med kløverfarge fikk han gode kort. Han bestemte seg for å ta sjansen på grand i stedet for minorslemmen som trolig var sikrere. Det kan være mange poeng å hente på det.
Vi ser at kontrakten strengt tatt er på feil hånd fordi sparen ikke er beskyttet. Med vest som spillefører står kontrakten alltid med åpne kort. Men spillefører må gjette hvilken majorfinesse som skal tas. Uten hjerter ut er det også muligheter for en majorskvis mot nord.
Aktuelt fikk Christian hjerter ut, og da ble veien til hjemgang enkel. Han gikk inn på bordet og tok kløverkappen. Da den sprakk ble det tolv stikk.
Jeg har sansen for Christians valg av sluttkontrakt i parturnering. Om vest for eksempel hadde hatt spar konge i stedet for dame-knekt i spar og ruter knekt ville det vært tolv enkle stikk, men nå ordnet det seg altså likevel. Belønninga var 94% på spillet. Til sammenligning ga 6 kløver 64 %.

Det neste spillet vi skal se på fikk våre håpefulle delt topp etter å ha plukket doblede sonebeiter på 2-trinnet.

Mange vil vel hevde at øst ble urealistisk hardt straffet for å ha meldt to ganger på sin 6-4-hånd. Christian og Sofie fikk vist sine hender presist, og endte altså opp med å straffedoble motparten på rå styrke, selv om ingen av dem hadde spesielt mye i trumf. Soneforholdene tilsa at det kunne være verdt et forsøk da man kun trengte to beit for å slå alle som var i utgang nord-syd.
Et instruktivt poeng er Sofies utspill av en liten trumf. Det finnes en regel som sier at man alltid skal spille trumf ut mot doblede delkontrakter. Denne gang bidro det til å forhindre sparstjelinger i bordet.
Fem trumfstikk var alt spillefører fikk tak i, og dermed ble det 800 inn på det norske paret. Dette holdt til 98 % score på spillet.

I det følgende spillet ble mange av poengene avgjort i meldingsforløpet:

Vi ser at Sofie åpnet med 1 NT. Jeg tenker at dette er den beste måten å vise hånda på. Å åpne med 1 kløver for så å gjenmelde 2 kløver blir for spedt, samtidig som det blir litt overivrig å hoppe til 3 kløver. Når du har 15 hp og en balansert hånd er det kurant å åpne med 1 NT. At du har en god langfarge er jo heller ingen ulempe.
På de bordene der vest åpnet med 1 kløver fikk syd sjansen til å vise sparfarga på 1-trinnet og 3 NT var dermed ikke meldbart for øst-vest lenger. Da Sofie fikk kontrakten på vests hånd var det ikke enkelt for nord å finne spar ut. Aktuelt kom det liten hjerter ut. Sofie vant med dama og kunne deretter forsyne seg med ti minorstikk før motparten fikk de to siste stikkene. Elleve stikk ga 80 % på spillet.

Det siste spillet vi tar med denne gang er en skikkelig godbit med Christian Bakke i hovedrollen.

Han la grunnlaget for en god score allerede i meldingsforløpet. 3 NT på 5-3 i hjerter monner bra når det er minst like mange stikk uten trumf som med. Den solide ruterfarga bak innmelderen er nok tungen på vektskåla for valget av sluttkontrakt. At makker har garantert for sparen er heller ingen ulempe.
I hjerterkontrakt har forsvaret muligheten til å få med seg ruter ess og ei ruterstjeling på direkten. Dermed tyder mye på at elleve stikk i grand vil kunne gi en god score. Men kanskje er det mulighet for enda mer?
Utspillet var ruter 7 som gikk til knekten i nord og kongen hos spillefører. Om nord stikker med esset kan spillefører ta de elleve neste stikkene. Da vil nord kunne bli skvist i spar og ruter.
Man har muligheten til å ta finessen i spar. Imidlertid fikk Christian hele tellinga på nord da han tok for hjerter- og kløverstikkene. Nord var markert med 4-2-5-4, og med sparlengden var han også favoritt til å ha dama i sorten.
Da Christian tok de ni første stikkene, et i ruter, fem i hjerter og tre i kløver måtte nord gå ned på singel ess i ruter for å holde sparen gardert. Christian spilte dermed ruter slik at nord ble innspilt og måtte avslutte med å spille spar opp i bordets ess-konge-knekt.
Nord kan alternativt gå ned på dama dobbel i spar og håpe at spillefører gjør feil. Det hadde nok ikke funket mot Christian siden han leste sitsen såpass godt. Belønninga for 490 var 84 %.
Vi håper på mange flere konfektspill når hovedturneringene blåses i gang fredag. Norge stiller med to sterke par i U26-klassen og to unge debutantpar i U16-klassen.