Avgjørende storeslem mot Sverige

I damekampen mellom Sverige og Norge stoppet Torild Heskje - Gunn Tove Vist i 6♠ på spill 6. Svenskene hadde større ambisjoner:

Sånn meldte Marie Johansson (Nord) og Sara Asplund Sivelind (Syd). 3 viste singel eller renons ruter og god sparstøtte, og etter et par kontrollmeldinger sjekket Johansson Ess og Konger og fikk vite om 3 Ess, ♠D og K hos Syd. Hvis Syd nå har 4315-fordeling er storeslem nesten opplagt, og den ville også ha vært lett å vinne på kryss med ♠kn hos Syd.

Med den aktuelle Syd-hånden var storeslemmen fremdeles sjanserik, men ikke fullt så enkel å vinne. Øst spiller ut en liten ruter til Esset i bordet. Hva er beste spilleplan?

Det passive ruterutspillet kunne tyde på ruterlengde uten Kongen hos Øst, så Nord bestemte seg raskt for å forsøke å stjele to rutere i bordet i håp om å droppe Kongen. Det virker som en fornuftig plan, men hvilke andre sjanser har du?

Du kan kanskje satse på å godspille kløverfargen, men hvis du skal få med deg kløveren 3-3 forutsetter det at trumfen sitter 2-2. Men hvis du tar to runder trumf og det viser seg at den sitter 3-1, har du mistet mange sjanser og er nødt til å finne kløverdamen for å kunne klare deg. Dessuten har du så tett trumf at du kanskje kan spille på kryss i steden?

Marie Johansson startet med å trumfe to rutere i bordet, men ingen Konge viste seg. Nå tok hun ut trumfen og satset på en skvis eller at kløveren skulle gi tre stikk, men endte opp med å bomme kløveren og gikk en (fra svensk synspunkt) trist bet.

Etter omfattende konsultasjoner og noen timers analyser, har man kommet frem til at følgende spilleplan gir de beste sjansene:

  • Start med å ta for ♣EK. Hvis Damen dropper, kan du trekke ut trumfen i tre runder om nødvendig, og har 13 enkle stikk. Hvis du venter med kløveren til senere, får du ikke avblokkert fargen hvis Damen sitter dobbel.

  • Når ingen kløverdame viser seg, trumfer du en ruter, går hjem på hjerter Ess og trumfer nok en ruter. Hvis ruterkongen faller, tar du ♠ED, kaster kløvertaperen på K, kommer deg hjem på en hjerterstjeling og hånden står.

  • Hvis verken kløverdamen eller ruterkongen vil samarbeide, må du få 4 trumfstikk på hånden. Kast ♣10 på K, trumf en hjerter med ♠7, spill ♠3 til bordet og trumf en ♣ med ♠9. Så stjeler du D med bordets siste sparhonnør og tar de to siste stikkene med ♣K10 ved å trumfe den fargen Øst ikke kan stjele over.

Denne planen er ikke vanntett, for hvis Øst har ♠knxx går du bet mens en vellykket kløverfinesse kanskje hadde ført til målet. Men hvis ♣D eller K faller eller Vest har ♠kn og sidefargene ikke sitter altfor skjevt, er du hjemme. Du kan til og med klare deg selv om Vest har 4-korts trumf, forutsatt at hun han minst 3 rutere og minst 2 kort i hjerter og kløver.

Og hvem vil vel vinne en storeslem i et EM på en finesse? Denne gangen ville du ha klart 13 stikk ved å spille som angitt:

Nå ble det +50 og 14 IMP til Norge, mens det blir 11 IMP til Sverige hvis Johansson klarer kontrakten.

Legg merke til Østs utspill. Det var flere andre bord i 7♠ både i dameklassen og mix-klassen, og ved de aller fleste bord spilte Øst ut en trumf til makker knekt og Nords Konge. Nå var oppgaven enkel for Nord, som kunne trumfe tre rutere i bordet og til slutt ta ut trumfen med ♠10 9. Men Ann Karin Fuglestad fant frem ruter 6 i første stikk, noe som gjorde oppgaven en god del vanskeligere for Marie Johansson. Norge vant kampen 66-19 (18.87 - 1.13 i VP) og gikk opp i teten etter 7 runder.