Melde- og utspillsprøve

Du sitter i ugunstig sone. Makker starter med pass, før din høyre motstander åpner med 1 grand, som viser 15-17 hp. Tenker du melde deg på i meldingsforløpet med følgende hånd?

Hva er begrunnelsen for ditt svar?

Jeg har lært følgende prinsipp (som kanskje ikke alle er enige i) for tankegangen bak meldestil i lagkamp:

Man kan avgi harde innmeldinger hvis det fortsatt er muligheter for at det kan stå utgang. Da er man villig til å ta litt ekstra risiko takket være oppsida som ligger i muligheten for utgangsbonus. Når muligheten for utgang er avskrevet er det en del posisjoner hvor det først og fremst er risiko knyttet til å gå inn. Er dette en slik posisjon?

Jeg vil hevde at det er relativt små sjanser for at det står utgang vår vei etter at makker har passet. Om du skulle treffe makker med supertilpasning i ei av fargene, fortrinnsvis i hjerter, kan det være en mulighet for at det kan stå utgang.

Selvsagt kan det finnes andre grunner for å melde, som for eksempel å hjelpe makker med utspillet, kjempe om kontrakten, presse motparten opp ett trinn eller rett og slett gjøre det vanskeligere for motparten å finne riktig kontrakt.

Det kan også være betimelig å ta med i vurderinga hvorvidt du har ei dekkende melding i ditt system for å vise den aktuelle hånda.

Alle har en måte å vise ei majorfarge på etter motpartens grandåpning, enten i form av ei naturlig eller ei kunstig innmelding. Men ikke alle har en måte for å vise 5-korts major og ei sidefarge i minor. Noen spiller for eksempel slik at innmelding 2 i major viser 4-korts med ei lengre minorfarge, mens 2 ruter viser ei udefinert majorfarge. Hva skal du melde med den aktuelle hånda i et slikt system, om du ikke velger å passe da?

Du må vel i en eller annen grad improvisere? Skal du vise hånda som "ei majorfarge", uten å fortelle noe om ruterfarga, ved å melde inn 2 ruter. Eller er det kanskje åpning for at 2 hjerter i noen tilfeller kan være basert på 5-kortsfarge i tillegg til ei minorfarge på minst fem kort?

Dette var ikke enkelt, og det er nok heller ikke et fasitsvar på spørsmålet. Det er også et spørsmål om meldestil og -filosofi.

Vi går over til utspillsprøven du får med samme hånd etter å ha latt være å melde inn:

Hva ville du spilt ut mot 3 grand?

Hva om du velger å melde inn, og meldingsforløpet i stedet går som dette?

I det sistnevnte tilfellet vet du altså om at nord har hjerterstopper. Påvirker det ditt valg av utspill?

Spillet er hentet fra dagens siste kamp, og mellom Norge og Polen i dameklassen ble det dessverre sving ut for Norge etter at meldingsforløpene gikk akkurat som skissert over ved de to bordene. De respektive meldingsforløpene førte selvsagt til at vest hadde ulik informasjon å basere sine utspillsvurderinger på. Hele spillet så slik ut:

Som du ser er det åtte toppstikk i kontrakten. Det er i bunn og grunn bare en mulighet for det niende stikket, og den ligger i at spillefører får stikk for hjerter dame. Med hjerter ut fra vest, kan spillefører bare legge liten i bordet, og med det sikre ni enkle stikk. Med alt annet ut vil det bare bli åtte stikk på spillefører.

Bodil Nyheim Øigarden satt i vest for det norske damelaget. Hun meldte ikke inn, og fikk så utspillsprøven med det første av de to meldingsforløpene å forholde seg. Det var ikke unaturlig at valget falt ned på hjerter knekt.

Det er verdt å nevne at Bodil og makker Liv Marit Grude spiller det omtalte grand-forsvaret som gjerne kalles Multilandy. Innmelding 2 ruter viser altså ei majorfarge, mens 2 i major viser 4-korts og en lengre major. Hun har altså ikke noen helt dekkende melding.

Ved det andre bordet meldte den polske vestspilleren inn 2 hjerter, som viste minst 5-korts hjerter og ei udefinert sidefarge i minor på minst fire kort. I og med at det ble avslørt at nord hadde hjerterhold, var det ikke unaturlig at hun falt ned på å spille ut ruter. I og med at vi med sikkerhet vet at nord-syd har hjerterstopper, kan det jo være verdt å prøve lykken i ruter.

Det er også et tilleggspoeng at om makker skulle ha sine poeng i ruter, vil det i noen tilfeller haste enten å få hentet ruterstikkene (om makker har esset eller ess-dame) eller godspilt dem.

Med ruter ut var Torild Heskje sjanseløs i 3 grand. Ei beit i sonen ga 13 IMP til polakkene etter at kontrakten altså gikk hjem ved det andre bordet. Heldigvis kom de norske damene sterkt tilbake og tok en overbevisende seier over Polen.

Resultater etter VM-dag 5

Den femte dagen av VM ble tøff både for laget i åpen klasse og veteranlaget. I åpen klasse har Norge falt utenfor topp 8 etter to stortap og en storseier. Veteranene gikk på tre tap i dag, og kun syltynn teori holder liv i håpet om sluttspillplass. Damene startet dagen med tap, men reiste seg heldigvis og fikk to fine seire mot kvalifisert motstand.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Polen 2,15 - 17,85  (IMP-score: 5 - 43)
Norge - New Zealand 3,27 - 16,73  (IMP-score: 22 - 52)
Norge - Argentina 18,33 - 1,67 (IMP-score: 48 - 6)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
13 Polen 9-16 11,2 2,15 -9,05
14 New Zealand 9-16 11,2 3,27 -7,93
15 Argentina 9-16 14 18,33 +4,33

Les mine forhåndstips og systemet som ligger til grunn for "poengbudsjettet"

Med dagens resultater er Norge dermed 9,02 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 9,15 VP foran skjema.

Likevel holder det foreløpig ikke til topp 8. Per i dag kreves det et snitt på 11,81 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 11,81 VP per kamp.

Det gjenstår å se om mitt budsjett holder. Vil 11,2 VP i snitt holde til slutt, og vil Norge klare å kvalifisere seg for sluttspill?

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Taiwan 6,48 - 13,52  (IMP-score: 32- 45)
Norge - Skottland 13,04 - 6,96  (IMP-score: 47 - 36)
Norge - Polen 15,38 - 4,62  (IMP-score: 42 - 20)

 En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
13 Taiwan 17-24 15 6,48 -8,52
14 Skottland 9-16 13,5 13,04 -0,46
15 Polen 1-8 8,5 15,38 +6,88


Etter dagens resultater er Norge dermed 4,7 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 0,91 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,49 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges snitt så langt er 12,56 VP per kamp.

Det ser per i dag ut til at jeg har tatt for hardt i når det gjelder hvor mye som kreves for å gå videre i dameklassen. Det gjenstår å se hva som blir fasiten til slutt. Viktigst er det uansett at Norge holder seg innenfor topp 8!

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Sverige 4,44 - 15,56 (IMP-score: 15 - 38)
Norge - USA 1 8,52 - 11,48 (IMP-score: 25- 30)
Norge - England 1,56 - 18,44  (IMP-score: 19 - 62)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
13 Sverige 1-8 8,5 4,44 -4,06
14 USA 1 1-8 8,5 8,52 +0,02
15 England 9-16 13 1,56 -11,44

Med dagens resultater er Norge dermed 64,16 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 53,76 VP bak skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,27 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 8,62 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 39,7 poeng. Etter gårdagen var dette tallet 30,98.

Om snittet for åttendeplassen holder seg på samme nivå som i dag, vil Norge måtte sanke i snitt 16,25 VP i de siste åtte kampene. Sagt på en annen måte må de hente like mange poeng i de åtte siste kampene som de har hentet i de første 15 kampene! Det finnes en ørliten teoretisk mulighet, men da må spillerne heve seg og i tillegg ha marginene med seg. For spillerne gjelder det uansett å gjøre så godt de kan.

Resultater fra dagens siste kamp

I dagens siste runde var vårt lag i åpen klasse tilbake på vinnersporet med storseier mot Argentina. De har nå knapt 5 VP opp den viktige åttendeplassen. Damene tok en flott seier mot topplaget Polen, og har før de åtte siste rundene rundt 17 poeng ned til Frankrike på niendeplass. Veteranene gikk dessverre på stortap mot England, og nå begynner det for alvor å spøke for avansement i VM.

Laget vårt i åpen klasse ligger foreløpig på 9.plass.

Laget vårt i dameklassen ligger foreløpig på 4.plass.

Laget vårt i veteranklassen ligger foreløpig på 19.plass.

Jeg kommer tilbake med en fyldigere resultatrapport og noen flere spill utover ettermiddagen.

PS! I morgen blir det norske lag å se på BBO alle tre rundene. Kampene starter henholdsvis 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid. Det begynner å dra seg til, så det er ingen grunn til at du ikke skal følge med!

Resultater fra runde 14

Det norske damelaget vant det BBO-overførte oppgjøret mot Skottland i runde 14 med 11 IMP. Laget i åpen klasse gikk dessverre på et nytt stortap, denne gang mot GeO Tislevolds New Zealand. GeO sto riktignok over dennne kampen. Norge er med det utenfor topp 8 idet det gjenstår ni runder. Veteranlaget tapte sin kamp mot USA 1 knepent.

Åpen klasse:

Norge - New Zealand 3,27 - 16,73 (IMP-score: 22 - 52)

 

Dameklassen:

Norge - Skottland 13,04 - 6,96 (IMP-score: 47 - 36)

 

Veteranklassen:

Norge - USA 1 8,52 - 11,48 (IMP-score: 25 - 30)

GeO har skrevet om et spill fra kampen på sin blogg

Her er noen flere spill som dukket opp i løpet av runden:

Hva ville du åpnet med i øst?

Er hånda for god for åpning 3 kløver? Hvis ja, betyr det i så fall at man må åpne på 1-trinnet?

Gunn Tove Vist valgte å åpne med 3 kløver, men sa etterpå at hun egentlig mente at hånda var hakket for spillesterk til det. 4 kløver var ikke et alternativ da det viser hjerter, og 5 kløver bør neppe være et alternativ heller. Etter mitt skjønn bør det vise bedre/lengre farge.

Syd sa pass over 3 kløver, og deretter hoppet Torild Heskje til 4 hjerter. Det fikk hun spille, men måtte dessverre gå beit da nord fant ruter ess ut fulgt av kløverskift. Syd kunne stjele og deretter innkassere spar ess. Nord måtte etter hvert få ett trumfstikk, og med det ble det ei beit i kontrakten.

Ved det andre bordet åpnet Paula Leslie med 3 kløver i likhet med Gunn Tove. Marianne Harding gikk inn med 3 spar. Samantha Punch i vest valgte en annen endestasjon enn Torild gjorde. Hun fant det ikke nødvendig å introdusere hjerterfarga med såpass god tilpasning i kløver. Hun hoppet i stedet til 5 kløver. Det fikk hun spille, og alt motparten kunne få tak i mot den kontrakten var to majoress.

Revansjen skulle komme noen spill senere. Da var det nemlig Norges tur til å få utgangssving inn. I lukket rom meldte Torild og Gunn Tove seg opp i 3 grand med førstnevnte som spillefører i vest:

Torild fikk ruter 8 ut fra nord. Siden de spilte invittutspill, kunne Torild konkludere med at ruter dame var i syd. Nord ville spilt en mindre ruter om hun hadde hatt ruter dame. Dermed stakk hun med kongen i bordet for å få spilt kløver mot hånda. Syd dekket tieren med kongen og spillefører stakk med esset. Deretter ny kløver til bordet som fikk beholde stikket før Torild så godspilte farga. Inne på kløver dame skiftet nord til spar 8. Torild La liten i bordet, og syd vant med kongen.

Nå var hjerterskift nødvendig for å holde nede på ni stikk. Om ikke hjerter esset presses ut, har spillefører forbindelse til å hente to sparstikk. Syd skiftet til hjerter, og Torild vant med esset i bordet. Fortsettelsen var ruter 10. Dama kom på, og Torild kunne hente sine ni stikk (1+1+3+4).

Ved det andre bordet gikk meldingsforløpet noe annerledes:

Marianne Harding åpnet med 2 ruter, Ekrens, som viser minst 4-4 i major, i syd. På systemkortet står det at åpninga viser fra 3-10 hp og er posisjons- og soneavhengig. Muligens lover det litt mer enn 3 hp i sonen og muligens lover det også minst ni kort i major.

Motparten endte til slutt opp i 3 grand. Etter makkers hjerterpreferanse falt valget av utspill på hjerter 4. Dermed ble Paula Leslie satt under mer press enn Torild i spilleføringa. Hun lasjerte hjerteren to ganger. Etter å ha vunnet den tredje hjerterrunden med esset, fortsatte spillefører med kløver 10 fra hånda. Kløveren kommer man ikke utenom for å komme til ni stikk, og den naturlige måten å spille farga på er å ta dobbeltfinessen.

Marianne dekket tieren med kongen, og dermed var det klart for spillefører at hun hadde fire kløverstikk. Om man legger til to majoress og to ruterstikk kommer man til åtte, men fortsatt mangler det ett. Hvor skulle det komme fra?

Ann Karin Fuglestad vant den andre kløverrunden, og skiftet til spar 8. Det er nå kartlagt at syd hadde kun ett honnørpoeng i hjerter. Dermed tyder vel det meste på at hun må ha spar konge. Hun åpner vel ikke med Ekrens med kun ett honnørpoeng til sammen i majorfargene?

Om man slipper sparen til kongen får man satt opp ett ekstra sparstikk, med da kan syd innkassere forsvarets femte stikk for hjerter knekt. Dermed er den reelle sjansen man kan spille på å finne ruter dame. Med ette ekstra ruterstikk er man i havn i 3 grand.

Selvsagt er det naturlig å spille på at den av motstanderne som ikke har vist begge major, har ruter dame. Etter å ha stukket med spar ess og kløver 9, spilte Paula ruter til esset i borrdet, og hentet de to siste kløverstikkene. Dernest spilte hun ruter knekt fra bordet i 3-kortsposisjonen, som hun la tieren på. Marianne vant stikket med dama og kunne så innkassere ett stikk i hver av majorfargene for to beit. 13 IMP til Norge etter 600 inn i 3 grand i lukket rom og 200 i beit i åpent rom.

Norske nedturer i morgenkampen

Det ble dessverre ingen norsk suksess i dagens første kamp. Våre tre lag sanket ikke mer enn rundt 13 vinnerpoeng totalt. På BBO fulgte vi Norges lag i åpen klasse mot Polen. Polakkene spilte godt, og de norske hadde dessverre noen dårlige spill. Da blir det tungt å hente poeng på dette nivået. Du kan lese om noen av spillene under resultatrapporten.

Åpen klasse, etter 13 av 23 runder:

Norge - Polen 2,15 - 17,85 (IMP-score:5 - 43)

 

Dameklassen, etter 13 av 23 runder:

Norge - Taiwan 6,48 - 13,52 (IMP-score: 32 - 45)

 

Veteranklassen, etter 13 av 23 runder:

Norge - Sverige 4,44 - 15,56 (IMP-score: 15 - 38)

Her er noen av spillene som dukket opp i BBO-oppgjøret mellom Norge og Polen:

I spill 6 ble det dobbeltscore til Polen etter at nordmennene gikk beit ved begge bord:


I lukket rom åpnet Ulf med 1 ruter, presisjon (11-15 hp, minst 1 ruter). 2 ruter fra Nils viste 10+ med minst 4-kortsfarge. I 2 grand var stikkpotensialet dårlig da syd ikke hadde rutertilpasning, og farga attpåtil satt surt. Tre beit og 150 ut.

Noen ville nok passet med en såpass steril 11-poenger, mens andre lar seg begeistre av 4-4 i major og det faktum at man er utenfor sonen.

I åpent rom ble det også åpnet i syd, men nordmennene kom med i meldingsforløpet:

2 hjerter var sjanseløst, og Espen gikk to beit i kontrakten. 8 IMP ut.

Spill 12 gikk riktignok ut, men det dukket opp et interessant motspillspoeng:

Boye unngikk å spille ut ruter ess mot 3 spar. Om han starter med ruter ess, som også indikerer kongen, vil det kunne hjelpe spillefører til å løse kløveren med en taper. Siden Boye har forhåndspasset i gunstig sone, er det lite trolig at han har ess-konge i ruter og kløver ess.

Hvis spillefører finner trumfdama for så å løse kløveren med en taper, kan 3 spar vinnes. For å unngå to kløvertapere må spillefører spille kløver tl åtteren (eller seile en av håndas to største kløvere).

Aktuelt ble utspillet vunnet med kongen i bordet. Deretter fulgte spar konge, spar til finesse med knekten og spar ess. Etter at trumfen var trukket ut gikk spillefører på kløveren. Han valgte, ikke unaturlig, kløver til kongen. Espen stakk med esset, og forsvaret innkasserte så tre ruterstikk. Boye måtte også få ett kløverstikk til. Ei beit. Også ved det andre bordet ble det spilt 3 spar i syd med ei beit.

I spill 13 ble det ny sving til Polen etter ulike meldevurderinger ved de to bordene:

I åpent rom havnet Norge i 4 spar etter at Boye viste invitt med 6-korts spar, og Espen valgte å høyne. Motparten hadde fem toppstikk imot, og syd klarte for sikkerhets skyld å doble. 500 ut.

I lukket rom fikk polakkene stoppet lavere:

Det ble ei beit i 3 spar, men 100 er jo billig i forhold til 500. Dermed 9 IMP ut for Norge.

Litt hardt meldt av Boye og Espen, men litt utur å bli doblet.

Torsdag: Norge på BBO

Torsdag vises Norges lag i åpen klasse mot Polen i morgenkampen, som starter klokka 04:00 norsk tid. I de to neste rundene kan du følge Norges damelag. Motstanderne er Skottland og Polen, og kampene starter henholdsvis 07:30 og 10:30.

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - Polen   BBO
07.30: Norge - New Zealand
10.30: Norge - Argentina

Damer: Running scores
04:00: Norge - Taiwan
07.30: Norge - Skottland   BBO
10.30: Norge - Polen   BBO

Veteran: Running scores
04:00: Norge - Sverige
07.30: Norge - USA 1
10.30: Norge - England  

Måtte det bli en suksessrik dag for de norske farger!

Resultater VM-dag 4

Fjerde dag av VM gikk heldigvis bedre for våre lag enn dagen før. Mens damelaget og veteranlaget sanket rundt 40 vinnerpoeng hver i løpet av tre runder, hentet laget i åpen klasse mer enn 48 VP! I åpen klasse og dameklassen ligger Norge innenfor topp 8. Veteranene har spilt seg noe opp i dag, men har fortsatt en vei å gå om det skal bli sluttspill.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Canada 16,73 - 3,27  (IMP-score: 37 - 7)
Norge - Russland 19,02 - -0,02  (IMP-score: 65 - 11)
Norge - England 12,80 - 7,20 (IMP-score: 24 - 14)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
10 Canada 9-16 11,2 16,73 +5,53
11 Russland 1-8 8 19,02 +11,02
12 England 9-16 11,2 12,80 +1,60

Les mine forhåndstips og systemet som ligger til grunn for "poengbudsjettet"

Med dagens resultater er Norge dermed 21,67 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 19 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 12 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 12,78 VP per kamp.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - USA 2 9,69 - 10,31  (IMP-score: 25- 26)
Norge - India 17,31 - 2,69  (IMP-score: 60 - 26)
Norge - Tunisia 13,04 - 6,96  (IMP-score: 30 - 19)

 En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
10 USA 2 9-16 13,5 9,69 -3,81
11 India 17-24 15 17,31 +2,31
12 Tunisia 17-24 15 13,04 -1,97


Etter dagens resultater er Norge dermed 2,6 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 3,21 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,88 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 12,77 VP per kamp.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Bulgaria 7,20 - 12,80 (IMP-score: 17 - 27)
Norge - Reunion 15,56 - 4,44 (IMP-score: 43 - 20)
Norge - New Zealand 17,03 - 2,97  (IMP-score: 36 - 4)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
10 Bulgaria 17-24 14,7 7,20 -7,50
11 Reunion 17-24 14,7 15,56 +0,86
12 New Zealand 17-24 14,7 17,03

+2,33

Med dagens resultater er Norge dermed 48,68 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 31,68 VP bak skjema. I går var dette talet 34,87 VP.

Foreløpig kreves det et snitt på 12,14 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 9,56 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 30,98 poeng. I går var dette tallet 32.

Runde 11: Tre norske seire

Etter midkampen kunne vi glede oss over tre norske seire! Laget i åpen klasse fikk nesten full pott i det BBO-overførte oppgjøret mot Russland, mens både damene og veteranene tok klare seire i sine kamper. Med andre ord en strålende runde for de norske farger!

Under resultatrapporten kan du lese om et par spill fra den aktuelle runden.

I dagens siste runde vises to av våre lag på BBO. I åpen klasse møter vi topplaget England, mens veteranene skal opp mot New Zealand. Kampene starter 10:30 norsk tid.

Åpen klasse:

Norge - Russland 19,02 - -0,02 (IMP-score:65 - 11)

 

Dameklassen:

Norge - India 17,31 - 2,69 (IMP-score: 60 - 26)

 

Veteranklassen:

Norge - Reunion 15,56 - 4,44 (IMP-score: 43 - 20)

Her er et av de store spillene fra kampen:

Det handlet egentlig først og fremst om å klare å melde storeslem. Her ser du hvordan Norges lag i åpen klasse og dameklassen meldte seg fram til toppkontrakten 7 spar:

 

Innlegget oppdateres senere med flere spill fra kampen.

Rapport fra morgenkampen

I onsdagens første kamp, som er runde 10 av 23, ble det storseier til vårt lag i åpen klasse, mens damene vant sin kamp med minste mulige margin og veteranene dessverre gikk på et nytt tap. Under resultatrapporten kan du lese om noen av spillene fra denne runden. Som vanlig dukket det opp flere spennede spill.

Åpen klasse:

Norge - Canada 16,73 - 3,27 (IMP-score:37 - 7)

 

Dameklassen:

Norge - USA 2 9,69 - 10,31 (IMP-score: 25 - 26)

 

Veteranklassen:

Norge - Bulgaria 7,20 - 12,80 (IMP-score: 17 - 27)

I rundens tredje spill kom fikk vest tildelt ei voldsom hånd:

Det norske damelaget fikk slemsving inn etter at Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad meldte seg fram til 7 grand på følgende vis:

2 grand viste altså minst 8 honnørpoeng, men om det skal meldes på minimum styrke må man ha rene honnører, det vil si ikke bare damer og knekter. I og med at Marianne har alle essene, tyder det på at makker må ha minst et par konger og ei dame. I så fall bør det være minst tolv sikre stikk, og trolig finesse- og/eller skvismuligheter for å få tak i det trettende stikket. Marianne mente det så vanskelig ut å få kontroll på meldingsforløpet i en slik grad at man kunne melde storeslem med full kontroll. Dermed valgte hun å ta sats og melde 7 grand.

Men det er kanskje mulig å melde denne storeslemmen med full kontroll? Hva om hun fortsetter med 4 ruter?

Ann Karin vil da kontrollmelde 4 hjerter, og Marianne kan gå i Blackwood, selv om hun vet hva makker kommer til å svare. Over 5 kløver (0 ess), kan hun melde 5 grand for å si at alle nøkkelkort er på plass. Hvor mange stikk kan Ann Karin telle til da?

Det er tre sikre stikk i både hjerter og kløver og makker har i tillegg garantert spar ess. Da er vi opp i syv stikk totalt. 4 ruter tyder på minst 6-kortsfarge, og 5 grand har jo garantert for de tre høyeste i farga. Med minst åtte ruter til sammen og de tre høyeste i farga er det absolutt håp om at farga gir seks stikk. For det første kan makker ha knekten eller ytterligere ekstra lengde. Om så ikke skulle være tilfelle, står kontrakten trolig i verste fall på 3-2-sits i ruter (68 %). Dermed er det all mulig grunn til å hoppe til 7 grand over 5 grand.

Uansett ble det 13 IMP til de norske damene da amerikanerene stoppet i 6 grand ved det andre bordet.

I åpen klasse ble det uavgjort spill etter 7 grand ved begge bord.

I veteranklassen tjente Norge 2 IMP etter å ha meldt 6 grand da Bulgaria stoppet i 6 ruter ved det andre bordet.

Litt senere i kampen kom det en potensiell slem til. Denne gang var det nord-syd som skulle teste meldeformen i slemsonen:

Syd har spennende kort, og idet hjerteren støttes har man ni stikk på egen hånd.

Allan Livgård og Terje Aa fant slemmen på følgende vis:

Aktuelt står slemmen på ruteresset foran, men i og med at øst har meldt 2 spar, er det sett fra syds ståsted en mulighet for at makker kan ha stjeleverdi i spar. Dessuten er vest klar favoritt til å ha ruteresset slik meldingsforløpet har gått.

Allan og Terje meldte fint fram til 6 hjerter. 4 kløver er kortfarge og sleminteresse. 4 ruter fra Allan er kontrollmelding som samtidig forteller om at kortfarga i kløver ikke er helt uinteressant. Allan finner så ei god melding når han går på en gang til med 5 kløver. Det viser førstekontroll og ytterligere interesse. Husk at Terje har indikert sleminteresse mot en enkel høyning, som viser omtrent 6-9 hp. Dermed kan Allan nesten ikke ha bedre kort (om man ser bort i fra at han kunne hatt dobelton spar).

Her er et spill hvor man gjerne vil være i sparutgang øst-vest uten at det var opplagt å melde ut:

Slik meldte Ann Karin og Marianne. 2 hjerter viser en god løft i spar etter syds opplysende dobling. Jeg må si jeg har litt sympati for at Ann Karin nedvurderer si hånd med single ruter konge. Samtidig er det slik at nords dobling kan tyde på at motparten har hjertertilpasning, og dermed er det betimelig å håp at makker i vest har relativt få hjerter. Om hun i tillegg har hjelp i kløver, skal det ikke så mye til før det er spill for utgang. Det er klart at man kan være noe mer sårbar om det bare er 3-korts spar i vest, men faktisk kan så lite som dama tredje i spar og ess-dame fjerde i kløver gi godt spill for utgang.

Jeg er usikker på hva som er forskjellen på pass og 2 spar over nords dobling, men øst bør i alle fall ikke avgi den minst oppmuntrende meldinga i den situasjonen.

Innbringende motspill

Damelaget vårt har fått en flott start på Venice Cup, som er navnet på VM-turneringa for den klassen. Fjerdeplass lar seg absolutt høre etter at vi er ferdig med drøyt en tredjedel av kvalifiseringa. Måtte de fortsette i samme spor slik at vi får se Marianne, Ann Karin, Torild, Gunn Tove, Liv Marit og Bodil i sluttspillet som starter på mandag! Selvsagt er det en lang vei å gå før man er der, og det er viktig at spillerne fokuserer på sine arbeidsoppgaver og tar ett spill av gangen.

Enn så lenge kan vi glede oss over et par av spillene som ble innbringende i løpet av dagen i dag:

Det første spillet er hentet fra morgenkampen (runde 7), hvor Norge møtte Pakistan. Hvordan ville du planlagt spilleføringa med hjerter dame ut fra vest?

Situasjonen er den at vests langfarge i hjerter truer ditt prosjekt. Du må innom både spar- og ruteresset for å få nok stikk, og dermed er det en viss fare for at vest både får godspilt og hentet hjerterstikkene.

Vest har nok ikke begge essene fordi hun da ville åpnet på 1-trinnet siden hun allerede er markert med dame-knekt i hjerter.

En mulig plan er å stikke utspillet med esset i bordet for så å godspille sparen. Om vest har spar ess, er kontrakten da trygg. Du får godspilt tre sparstikk og har inntak på hjerter konge. Dernest kan du presse ut ruter ess, som må være hos øst. På dette tidspunktet har øst etter alt å dømme ingen hjerter igjen, og dermed er det ufarlig å slippe henne inn.

Aktuelt ville ikke denne planen fungert da hele spillet så slik ut:

Øst kan stikke med spar ess og godspille makkers hjerter mens vest ennå har ruter ess i behold.

En annen plan er å lasjerer utspillet, men ei mulig utfordring med det er at forbindelsen til hånda og det siste sparstikket brytes, forutsatt at øst lasjerer sparen to ganger. Men kanskje er det ikke alltid et problem? Motparten må jo spille noe, og må muligens hjelpe deg til målet.

Det var nettopp slik spillet ble innledet der Torild Heskje og Gunn Tove Vist spilte imot. Etter at hjerter dame fikk beholde første stikk, så Torild at det ikke lenger var mulig å få godspilt farga da makker er markert med maksimalt to kort i farga. Hun skiftet til spar 4. Spillefører stakk med kongen, men Gunn Tove lasjerte. Deretter fortsatte spillefører med ruter konge til Torilds ess. Torild spilte så sin siste spar. Den ble stukket med dama i bordet, og Gunn Tove lasjerte nok en gang. Neste trekk fra spillefører var ruter dama, og sursitsen kom for en dag.

Syd spilte nå spar fra blindemann. Gunn Tove stakk og fridde seg i hjerter. Inne i bordet tok spillefører for ess-konge i kløver, før ruter knekt fulgte. Nå måtte Torild være våken og kaste ruter 9! Hvis ikke ville hun bli innspilt på den i neste stikk. Med bare hjerter igjen måtte hun så latt spillefører komme inn på hånda og hente ett stikk i hver av majorfargene for hjemgang i kontrakten.

Alt dette slapp hun ved å ofre ett ruterstikk. I stedet fikk Gunn Tove to kløverstikk tilbake, og dermed beit i kontrakten. Etter at ruterstikkene var innkassert, måtte spillefører avslutte med kløver fra knekten i bordet slik at Gunn Tove fikk for dama og tieren.

Det skal sies at det ikke var noen topp spilleføring. Syd hadde flere sjanser i løpet av spillet til å få dette i havn, men det var uansett et litt snedig sluttpoeng som gjorde at motspillerne til syvende og sist unngikk å bli innspilt og dermed fikk bei i kontrakten.

Spillefører kunne ha spilt inn øst i sluttpossen i kløver om hun ikke hadde tatt begge de høye kløverne, og det var faktisk mulig å spille inn øst i spar på et tidligere tidspunkt etter at ruter ess var presset ut. Om hjerter ess innkasseres før den tredje runden spar spilles, har øst nemlig bare svarte kort igjen. Da må hun enten slippe syd inn i spar eller spille kløver rett opp i ess-konge-knekt.


Gunn Tove Vist (t.v.) og Torild Heskje viste fin motspillsform da motparten havnet i 3 grand.

Det andre spillet er hentet fra oppgjøret mot Australia i dagens siste kamp (runde 9):

Hvordan ville du planlagt motspillet mot 3 grand om du satt i Torilds stol og fikk se makker spille ut hjerter 8 (norsk fordeling)?

En mulig plan er å lasjere utspillet i håp om at makker kommer inn og kan spille enda en hjerter mens du ennå har ruteresset i behold. Men det er ikke sikkert makker har mer hjerter, og det er i alle fall ikke sikkert at hun kommer inn. Men da står kanskje kontrakten uansett?

Torild valgte å stikke med esset og skifte til spar dame. Spillefører fulgte med liten og makker med knekten før blindemanns ess vant stikket. Spillefører ba så om en ruter fra bordet. Hva gjør du nå?

Torild stakk opp med esset, og spilte sin siste spar. Spillefører vant med kongen, men etter alt å dømme var to sparstikk godspilt for makker i nord.

Hele spillet så slik ut:

Spillefører hadde åtte stikk (2+1+1+4), men det niende stikket manglet. Det var ikke andre steder å sette det opp enn i ruter. Dermed måtte Gunn Tove slippes inn på dama. Hun kunne så forsyne seg med to sparstikk for ei beit i kontrakten.

Spillefører måtte lasjert den første sparrunden for å vinne kontrakten, men når spillefører først gjorde feil, var Torild våken og stakk opp den første ruterrunden for å beskytte makkers eventuelle inntak. Det måtte jo spares til sparen var godspilt!

Vi ønsker damene lykke til videre i mesterskapet! Allerede i neste kamp kan deres jakt på flere IMP og vinnerpoeng følges direkte på BBO. Motstander er USA 2, og Norge stiller med Marianne - Ann Karin og Bodil - Liv Marit.

Onsdag: Norsk BBO-dag

Onsdag får vi igjen sjansen til å følge norske lag på BBO alle tre rundene. I siste kamp, som starter klokka 10:30 norsk tid, må du sågar velge hvem du vil følge av laget i åpen klasse og veteranklassen. Det må vel kalles et luksusproblem! Forhåpentligvis blir det en god norsk dag og mye å glede seg over, både for oss som følger begivenhetene på nært hold og dere som følger med hjemmefra. Jeg minner igjen om at alle kamper starter én time tidligere enn de to første dagene. Det innebærer at kampene starter henholdsvis 04:00, 07:30 og 10:30 norsk tid.

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - Canada
07.30: Norge - Russland  BBO
10.30: Norge - England   BBO

Damer: Running scores
04:00: Norge - USA 2   BBO
07.30: Norge - India
10.30: Norge - Tunisia

Veteran: Running scores
04:00: Norge - Bulgaria
07.30: Norge - Reunion
10.30: Norge - New Zealand   BBO

Heia Norge!

Resultater VM-dag 3

Tredje dag av årets VM ble tøft for to av våre lag. I åpen klasse ble det hentet mindre enn 20 vinnerpoeng i løpet av tre kamper. Dermed er laget utenfor topp 8 for forste gang. For veteranene var det enda verre. De fikk ikke mer enn drøyt 11 VP. Det gikk bedre for damene. De sitter igjen med mer enn 40 vinnerpoeng etter dagens tre kamper, og vi kan glede oss over en oppløftende fjerdeplass så langt!

Det har vært litt sykdomstrøbbel i den norske troppen blant enkelte av spillerne i åpen klasse og på damelaget. Dette har i noen grad virket inn på lagoppstillingene de siste par dagene. Heldigvis ser alle ut til å være på bedringens vei, og vi krysser fingrene for at alle holder seg friske resten av mesterskapet!

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Indonesia 6,96 - 13,04  (IMP-score: 33 - 44)
Norge - Sverige 1,45 - 18,55  (IMP-score: 11 - 55)
Norge - USA 2 10,61 - 9,39 (IMP-score: 50 - 48)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
7 Indonesia 9-16 11,2 6,96 -4,24
8 Sverige 1-8 8 1,45 -6,55
9 USA 2 9-16 11,2 10,61 -0,59

Les mine forhåndstips og systemet som ligger til grunn for "poengbudsjettet"

Med dagens resultater er Norge dermed 3,52 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 4,05 VP foran skjema.

Likevel holder det ikke til topp 8 etter ni av 23 runder. Foreløpig kreves det et snitt på 11,94 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 11,65 VP per kamp.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - Pakistan 14,39 - 5,61  (IMP-score: 47- 30)
Norge - Nederland 9,09 - 10,91  (IMP-score: 21 - 24)
Norge - Australia 16,73 - 3,27  (IMP-score: 51 - 21)

 En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
7 Pakistan 17-24 15 14,39 -0,71
8 Nederland 1-8 8,5 9,09 +0,59
9 Australia 9-16 13,5 16,73 +3,23


Med dagens resultater er Norge dermed 0,87 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 0,97 VP foran skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,95 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 12,61 VP per kamp.

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Nederland 4,26 - 15,74 (IMP-score: 11 - 35)
Norge - Tyrkia 4,62 - 15,38 (IMP-score: 9 - 31)
Norge - Danmark 2,41 - 17,59  (IMP-score: 27 - 63)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
7 Nederland 17-24 14,7 4,26 -10,44
8 Tyrkia 17-24 14,7 4,62 -10,08
9 Danmark 9-16 13 2,41

-10,59

Med dagens resultater er Norge dermed 44,37 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 34,87 VP bak skjema.

Foreløpig kreves det et snitt på 11,89 VP for å ligge innenfor kvalikgrensa. Norges foreløpige snitt er 8,33 VP per kamp, og den reelle avstanden til åttendeplassen er 32 poeng.

Det er verdt å kommentere at det er i veteranklassen jeg har bommet mest så langt med mine tips. Faktisk har jeg ikke tippet noen av lagene som i skrivende stund ligger innenfor topp 6 blant mine åtte beste!

Dette gir selvfølgelig utslag i poengbudsjettet også. Norge har møtt fire av de fem best plasserte lagene. Det er ikke til å legge skjul på at laget har fått en tung start, men det er fortsatt 14 kamper igjen. Det betyr at det er mange poeng igjen å spille om og fortsatt håp om å gå videre. Men det gjelder å komme i gang med en bedre poengsanking!

Resultater fra midtkampen

Det ble dessverre tap for alle de tre norske lagene i den andre kampen tirsdag. I åpen klasse ble det stortap mot svenskene, mens veteranene tapte sin kamp mot Tyrkia med 21 IMP og damene berget et knepent 3-IMPs tap mot Nederland. Under resultatrapporten kan du lese om et spennede spill fra runden.

Her er resultatene for de norske lagene i tirsdagens andre runde, som er den åttende runden totalt i mesterskapet:

Åpen klasse:

Norge - Sverige 1,45 - 18,55 (IMP-score: 11 - 55)

Dameklassen:

Norge - Nederland 9,09 - 10,91 (IMP-score: 21 - 24)

Veteranklassen:

Norge - Tyrkia 4,62 - 15,38 (IMP-score: 9 - 31)

* Norge er nummer 17 med 72,52 VP

Peter Marstrander på det norske veteranlaget var en av de som satt syd denne runden, og han fikk følgende meldeprøve:

Forsåvidt var det alternativer alle ganger han skulle melde. Boye Brogeland valgte for eksempel å melde 3 kløver i stedet for å doble i kampen mellom Norge og Sverige. Ved det andre bordet i den kampen hoppet svensken til 5 grand (pick-a-slam) over 4 hjerter fra makker etter å ha doblet negativt først.

Peter var nok litt usikker på betydninga av 6 ruter, men det bør kanskje bety at makker har en solid hjerterfarge og tar med seg å vise sidefarge i ruter på vei til 6 hjerter. I så fall vil vet be makker om å velge mellom 6 ruter og 6 hjerter. I kampen mellom Norge og Sverige i åpen klasse endte begge bordene i 6 ruter, om enn på litt forskjellige vis. Peter på sin side valgte å melde 6 grand. Da han fikk se bordet ønsket han nok heller å være i minorslemmen:

I ruterkontrakt er det flere muligheter. Fordelen med å spille trumfkontrakt er at man kan spille på å trumfe god enten nords hjerter eller syds kløver. Den muligheten har man selvsagt ikke når man spiller uten trumf.Hva er din plan for å komme i havn i 6 grand etter spar 4 ut fra vest?

Det kan se ut som kløveress foran er nødvendig for å lykkes. Om kløveren sitter 3-3 med esset foran, kan man sette opp fire stikk i kløver, og da er det enkelt å komme til tolv stikk totalt. Men det skal sies at det finnes tilleggssjanser. Om hjerter knekt sitter tredje, er det seks hjerterstikk. Også da får man enkelt hjem lilleslemmen. Om man ikke kan komme til tolv på annet vis finnes det kanskje skvismuligheter også?

Utspillet gikk via tieren i øst til Peters ess. Han fortsatte med ruter ess og ruter 10 til knekten. Begge motstanderne fulgte farge. Deretter fulgte kløver 9, som gikk til kongen og esset. Vest spilte tilbake ny spar. Inne på kongen tok Peter for ruter dame før ruter til kongen fulgte. På den siste ruteren kastet vest en kløver. Da Peter innkasserte toppstikkene i hjerter kom knekten på fra øst andre gang. På tredje runde saket øst en spar. Dermed var det klart at vest hadde stopper på hjerter 9.

Samtidig kunne Peter telle til elleve (2+4+4+1). Hvor skulle det tolvte og avgjørende stikket komme fra?

Skvismuligheten var den eneste som gjensto, men den så til gjengjeld ut til å kunne fungere. Vest var markert med 5-korts hjerter og 3-korts ruter. Alt tydet på at han også hadde dobbel spar, og i så fall var det plass til tre kløver. I og med at vest var tvunget til å kaste kløver på det siste ruterstikket for å holde hjerteren, var øst alene om å holde de svarte fargene gardert, gitt at kartet stemte med terrenget.

Det skulle det vise seg å gjøre:

Dermed ble øst skvist i følgende posisjon da det siste hjerterstikket ble innkassert:

Peter kunne bare kaste motsatt av øst, og dermed tok han de to siste stikkene på hånda. Hjemgang i prosjektet var verdt 2 IMP da kontrakten var 6 ruter med tolv stikk ved det andre bordet.

For å bryte forbindelsen til skvisen, må vest enten spille ny kløver inne på kløveresset eller lasjere kløver konge.

Resultater fra morgenkampen

I tirsdagens første kamp vant damelaget, mens det ble tap for våre lag i åpen klasse og veteranklassen.

Her er resultatene fra dagens første kamp:

Norge (Åpen) - Indonesia 6,96 - 13,04 (IMP-score: 33 - 44) Resultater

Norge (Damer) - Pakistan 14,39 - 5,61 (IMP-score: 47 - 30) Resultater

Norge (Veteran) - Nederland 15,74 - 4,26 (IMP-score: 11 - 35) Resultater

I dagens andre kamp kan du følge vårt åpenlag direkte på BBO mot lederlaget Sverige. Ingen grunn til å gå glipp av den kampen, som starter 07:30 norsk tid!

Tirsdag: To norske BBO-kamper

Tirsdag tar vi fatt på tredje dag i VM for nasjonslag i Wuhan. Du får sjansen til å se Norge på BBO i dagens to siste kamper. Som tidligere nevnt er tidsskjemaet endret slik at alle kamper starter én time tidligere enn de to første dagene.

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
04:00: Norge - Indonesia
07.30: Norge - Sverige  BBO
10.30: Norge - USA 2   BBO

Damer: Running scores
04:00: Norge - Pakistan
07.30: Norge - Nederland
10.30: Norge - Australia

Veteran: Running scores
04:00: Norge - Nederland
07.30: Norge - Tyrkia
10.30: Norge - Danmark

Vi satser på en god norsk dag i Kina!

Resultater VM-dag 2

Det var laget i åpen klasse som hentet flest vinnerpoeng av våre lag på andre dag av årets VM etter to seire og ett tap. Også damene fikk to seire og ett tap, men de ble én seier og to tap på veteranene. De to sistnevnte fikk akkurat over middels på dagen. I åpen klasse og dameklassen er Norge innenfor topp 8 etter at seks av 23 runder er unnagjort. Veteranene ligger på 11.plass med rundt 7,5 VP opp til den viktige åttendeplassen.

Dagens resultater i åpen klasse:
Norge - Egypt 17,03 - 2,97  (IMP-score: 53 - 21)
Norge - Chile 7,45 - 12,55  (IMP-score: 49 - 58)
Norge - Israel 13,97 - 6,03 (IMP-score: 43 - 28)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

 

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
4 Egypt 17-24 14 17,03 +3,03
5 Chile 17-24 14 7,45 -6,55
6 Israel 1-8 8 13,97 +5,97


Med dagens resultater er Norge dermed 14,9 VP foran mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (11,2 VP) er Norge 18,63 VP foran skjema.

For å være topp 8 etter seks kamper kreves et snitt på 12,44 VP.

Dagens resultater i dameklassen:
Norge - New Zealand 10,31 -9,69  (IMP-score: 32- 31)
Norge - England 4,62 - 15,38  (IMP-score: 21 - 43)
Norge - Sør-Afrika 16,42 - 3,58  (IMP-score: 55 - 27)

 En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
4 New Zealand 17-24 15 10,31 -4,69
5 England 1-8 8,5 4,62 -3,88
6 Sør-Afrika 17-24 15 16,42 +1,42


Med dagens resultater er Norge dermed 2,24 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,5 VP) er Norge 1,74 VP foran skjema.

For å være topp 8 etter seks kamper kreves et snitt på 11,83 VP.

 

Dagens resultater i veteranklassen:
Norge - Polen 6,72 - 13,28 (IMP-score: 21 - 33)
Norge - De forente arabiske emirater 15,92 - 4,08 (IMP-score: 46 - 21)
Norge - Japan 9,69 - 10,31  (IMP-score: 33 - 34)

En titt på hvordan Norge ligger an når det gjelder mitt skjema til å nå sluttspill:

Runde Motstander Forventet plassering Budsjetterte poeng Antall VP til Norge +/-
4 Polen 1-8 8,5 6,72 -1,78
5 Forente arabiske emirater 17-24 13 15,92 +2,92
6 Japan 9-16 14,7 9,69

-5,01

Med dagens resultater er Norge dermed 13,26 VP bak mitt skjema til å nå sluttspill (justert etter motstand).

Sett i forhold til forventet snitt som kreves for å gå videre (12,2 VP) er Norge 9,56 VP bak skjema.

For å være topp 8 etter seks kamper kreves et snitt på 11,87 VP.

Resultater etter kamp 5

I dagens andre kamp kunne vi følge damene på BBO mot England. Det ble dessverre noen forspilte sjanser sett med norske øyne, og England dro i land en komfortabel seier til slutt. Under kan du se resultatene til de norske lagene, samt stillinga etter fem av 23 runder.

Åpen klasse:

Norge - Chile 7,45 - 12,55 (IMP-score: 49 - 58)

 

Dameklassen:

Norge - England 4,62 - 15,38 (IMP-score: 21 - 43)

 

Veteranklassen:

Norge - De forente arabiske emirater 15,92 - 4,08 (IMP-score: 46 - 21)

Her er et av spillene hvor de norske damene hadde mer inne i kampen mot England:

Mot 4 spar spilte Torild Heskje ut ruter 9. Hva ville du lagt i nord etter at spillefører har tatt liten fra bordet?

Riktignok kontrollerer du ruteren, men du vet samtidig at det ikke er stikk å hente i ruter. Imidlertid vil du svært gjerne at makker skal spille hjerter gjennom bordets konge. Disse to faktorene bør til sammen få deg til å legge svakhet i ruter. Det er viktig å understreke at dette, slik de fleste spiller det, ikke er noen direkte lavinthal-posisjon (farhgeskiftsignal). Det vil si at en høy ruter ikke ber om hjerterskift direkte. Det er mer å se på som et ønske om at det spilles noe annet enn ruter. Så blir det opp til syd å vurdere hvilken farge som skal spilles ut fra den informasjonen hun sitter på.

I dette tilfellet kan eliminasjonsmetoden brukes til å resonnere seg fram til at det trolig er hjerterskiften makker ønsker. I kløver ser syd på esset selv og  i bordet er det singleton. Dermed kan det neppe være skift i denne farga makker har interesse av. Merk at nord godt kan legge styrke med den aktuelle ruterbeholdninga i en situasjon der man ikke ønsker noen spesiell skift, da nærmest som en advarsel til makker mot å åpne noen andre farger.

Etter å ha vunnet første stikk med esset, fortsatte spillefører med kløver knekt. Torild stakk med esset og Gunn Tove Vist fulgte med toeren. Hun kunne kanskje lagt tieren i et forsøk på å be om hjerterskift?

Nå var det naturlig for Torild å fortsette angrepet i ruter for å sette opp makkers ruter dame. Om makker har bare 4-korts ruter og ett inntak, vil det være viktig å få spilt ruter i tide fra syd for å få satt opp ruterstikket.

Dermed fikk spillefører kastet en hjertertaper på ruter konge. Hun fortsatte så med spar til esset fulgt av kløver til stjeling. Da kløver 10 kom på, var det bare å spille spar til kongen og kreve ti stikk for vunnet utgang. Motspillerne fikk ett stikk i hver av majorfargene, men spillefører hadde så resten.

Ved det andre bordet ble kontrakten 2 ruter doblet etter at nord åpnet med svake 2, og Marianne Harding i øst doblet opplysende. Ann Karin Fuglestad gjorde doblinga om til straff. Det endte med ei beit etter at det norske paret mistet ett stikk i motspillet.

200 mot 620 ga 9 IMP til England. Om de norske parene hadde fått til optimale motspill ved begge bord, ville det blitt 12 IMP til Norge i stedet (500+100 inn), og kampen ville nesten vært buttet.

Resultater etter andre dag

Det har vært en grei dag i VM sett med norske øyne. Laget i åpen klasse har størst grunn til å være fornøyd med poengfangsten, men våre tre lag er absolutt med i kampen om å bli blant de åtte beste som går videre til sluttspill.

Laget vårt i åpen klasse ligger foreløpig på 3.plass.

Laget vårt i dameklassen ligger foreløpig på 5.plass.

Laget vårt i veteranklassen ligger foreløpig på 11.plass.

Jeg kommer tilbake med en litt fyldigere rapport og noen flere spill utover ettermiddagen.

PS! I morgen vises Norges lag i åpen klasse på BBO i de to siste kampene. Det har imidlertid blitt en endring i tidsskjemaet som innebærer at alle kamper starter én time tidligere fra og med i morgen. Med andre ord kan du følge Norge klokka 07:30 og 10:30 norsk tid. Motstandere er henholdsvis Sverige og USA 2. I den første kampen i morgen er det ingen norske lag som vises på BBO.

Et innblikk i morgenkampen (oppdatert)

Andre dag av VM åpnet med storseier for vårt lag i åpen klasse, mens damene vant sin kamp med ett IMP og veteranene tapte med tolv IMP. Norges lag i åpen klasse kunne følges direkte på BBO. Du kan lese om noen av spillene fra den kampen under resultatrapporten.

Her følger resultatene i morgenkampen og stillinga etter runde 4:

Åpen klasse:

Norge - Egypt 17,03 - 2,97 (IMP-score: 53 - 21)

 

Dameklassen:

Norge - New Zealand 10,31 - 9,69 (IMP-score: 32 - 31)

 

Veteranklassen:

Norge - Polen 6,72 - 13,28 (IMP-score: 21 - 33)

 

Det dukket som vanlig opp mange interessante spill. Her følger et utvalg av dem:

 

I spill 21 åpnet Nils med 1 ruter (11-15 hp, minst én ruter) i øst. 1 hjerter fra Ulf var tvetydig, enten minst 4-korts spar eller kunstig utgangskrav. Nils hoppet til 2 spar for å vise ei ordinær hånd med 4-korts spar. Ulf lukket så meldingsforløpet med 3 grand. Utspillet var kløver 7, som gikk via knekten til esset. Syd fortsatte med kløver som gikk til åtteren i bordet. Liten ruter fra bordet ble stukket av syd med knekten. Han skiftet til hjerter, som gikk til kongen i nord. Fortsettelsen var en ny hjerter til åtteren og tieren. Ulf hadde nå sikret åtte stikk (2+2+1+3). Første sjanse til å skaffe det niende var ruterfinessen. Da den gikk bra, og farga i tillegg satt 3-3, ble det ti stikk i kontrakten.

Da Egypt stoppet i 1 grand ved det andre bordet etter at øst passet i åpning, ble det syv IMP til Norge. Det er litt en smakssak og et stilspørsmål om man åpner eller ikke på østs hånd. Mange velger å passe med såpass kjedelig fordeling og bare 11 hp, men mellomhonnørene i spar og kløver har en kompenserende verdi.

I neste spill fikk ikke egypterne satt på bremsene før de var havnet på utgangsnivå i ruterkontrakt:

2 kløver var sterkt, 2 ruter avventende og 3 ruter naturlig. Det kunne se ut som nord og syd ikke var helt samstemt om betydninga av de videre meldingene i og med at de endte i ruterkontrakt i stedet for kløverkontrakt.

Nils og Ulf fikk maksimalt ut av motspillet. Merk at ruterkontrakten havnet i nord etter nords kunstige svar på den sterke åpninga 2 kløver. I kløverkontrakt er det mer prekært å få hentet sparstikkene enn det er i ruterkontrakt. Men Nils fant spar ut mot 5 ruter, og dermed fikk de startet motspillet med å hente to sparstikk. Deretter tok Ulf for kløver ess før en kløver til stjeling fulgte. Nils fridde seg i trumf, og uten inntak i bordet måtte spillefører også gi bort stikk for hjerter konge selv om den satt i kutt. Dermed ble det hele tre beit og 150 inn for Norge.

Ved det andre bordet stoppet Allan og Terje i 4 ruter:

Etter en feil i motspillet gikk denne kontrakten til slutt hjem. Vest startet med tre runder ruter til stjeling. Terje Aa tok dereter ut trumfen i tre runder før han spilte kløver konge. For å beite kontrakten må vest lasjere. Da han stakk og kløver dame kom på fra øst, hadde Terje plutselig inntak til en bråte med kløverstikk i bordet og fikk dermed saket hjerter dame. Syv IMP til Norge.

I spill 29 meldte Nils og Ulf seg opp i en hardmelt utgang:

Hjerter konge i utspill vant Nils med esset, før en spar til dama og kongen fulgte. For å beite kontrakten må nord nå spille ruter gjennom spilleførers ess-dame for å etablere ruterkongen hos makker.

Nord var imidlertid fristet til å få ei stjeling i hjerter, og spilte dermed hjerter til makkers dame. Problemet var bare at makker ikke hadde flere hjerter å spille. Syd fridde seg med en trumf, og da den satt 3-2 var utgangen hjemme. Motparten kunne ikke få mer enn ett trumfstikk til. Nils presset bare høye hjerter. På håndas femte hjerter forsvant rutertaperen i bordet. Syd kunne trumfe når han ville, men bordets siste trumf kunne brukes til å trumfe ruter dame. Dermed ti stikk og ti IMP til Norge da Egypt stoppet i delkontrakt ved det andre bordet.

Det var noe grums fra det norske laget i denne kampen, men det var også såpass mange gladspill at Norge fikk med seg drøyt 17 vinnerpoeng fra oppgjøret mot Egypt. Dermed startet dagen med et strålende resultat for vårt lag i åpen klasse, og laget henger virkelig godt med i kampen om plass i sluttspillet. Også damene er innenfor kvalikgrensa, mens veteranene har noen poeng opp til streken.

Mandag: Norge på BBO hele dagen!

Mandag er vi så heldige at vi får se norske innslag på BBO i alle tre rundene, to ganger representert ved laget i åpen klasse og en gang ved damelaget. Forhåpentligvis er det mye god norsk bridge å se fram til.

Dagens program ser slik ut:

Åpen klasse: Running scores
05:00: Norge - Egypt  BBO
08.30: Norge - Chile
11.30: Norge - Israel   BBO

Damer: Running scores
05:00: Norge - New Zealand
08.30: Norge - England   BBO
11.30: Norge - Sør-Afrika

Veteran: Running scores
05:00: Norge - Polen
08.30: Norge - Forente arabiske emirater
11.30: Norge - Japan

Jeg håper du får anledning til å følge med. Heia Norge!