Winter Games: Fin 3.plass i BAM til Team De Botton

Da er 2nd European Winter Games i Praha over. I lagfinalen ble det nesten en overraskelse da ZIP (Serbiske og kroatiske spillere) hadde overtaket mot favorittlaget ZIMMERMANN. ZIP ledet med 31,6 IMP før de siste 14 spillene. Men så ble det enveiskjøring i favør ZIMMERMANN som snudde kampen og vant med 11.4 IMP etter 56 spill - en veldig liten margin. Og ZIP sine spillere var nok særlig ergelige over at de tapte mer enn seiersmarginen på ett spill.  Og det skjedde pga. av en misforståelse i et spill som ser nokså uinteressant ut. ZIP satt ved det ene bordet mot utgang i grand hvor det ble ti stikk, -630. Ved det andre bordet hadde ZIP kortene, og hadde altså en opplagt utgang i hjerter eller grand. Men de spilte 4 kløver REDOBLET på 4-2 tilpasning. Det ble ingen fest, to redoblede bet og -1000, med andre ord tapt spill med -1630 som koster 17 IMP!

I BAM-turneringen avsluttet DE BOTTON sterkt og kapret 3.plassen. På det laget spilte som i lagturneringen forut for BAM'en Thor Erik Hoftaniska, Nicolai Heiberg-Evenstad og Artur Malinowski, mens Espen Erichsen var på tur hjem til England og ble erstattet med Antioni Palma fra Portugal.

Her er et spill som ved det ene bordet normalt ikke ville vært interessant i lagkamp - en vanlig utgang Ø/V - men i BAM hvor ett ekstra stikk kan avgjøre hvor poengene havner (2-0, 1-1 eller 0-2) er det annerledes. Det ble utgang ved det ene bordet, men ved det andre bordet satt Hoftaniska-Palma Ø/V og var med sitt resultat på spillet sikre på 2-0 i BAM, og de ville heller likt at det var lagkamp hvor store marginer gir en haug med IMP.

Før du får hele historien, vurder denne meldesituasjonen:

Giver vest. Ingen i sonen

             NORD

La oss si du sitter med dette og hører 2 spar (en god svake 2 i spar) fra vest. Melder du inn?

Med Malinowski-Evenstad N/S ble kontrakten 3NT Ø/V, og det ble ikke helt draget på motspillet. Det endte det med hele tolv stikk, Ø/V +490.

Det kan jo hende lagkameratene melder og vinner slem, men det er lite sannsynlig. I 6 ruter må trumfen tippes, og det må sitte ganske snilt utenom ruter også. Rundt omkring i salen var det stort sett utganger i grand og hjerter med fra ti til tolv stikk. Så dette spillet kunne kanskje bli tapt spill (0-2) i BAM mens det som sagt i lagkamp ville vært ganske uinteressant, kanskje ett IMP eller to i sving. Heiberg-Evenstad fikk tak i ett ekstra stikk i en utgang i neste spill, og det kunne trolig utligne et mulig tapt spill for den 3NT’en med tolv. Men så viste det seg at å ha -490 på det spillet vi her ser på ble gevinstpill med god margin!

Palma (vest) åpnet med 2 spar. Nord har en ekkel hånd. Sånn er det jo ofte om det må vurderes å melde over en sperreåpning, og man er jo alltid litt bekymret for å bli robbet hvis man ikke melder, eller straffedoblet hvis man melder. Det er nesten nok til å melde, og det kan bli rett å kaste seg innpå om makkeren har tilpasning. Men det er i minste laget, og da nord likevel slengte innpå 3 hjerter var det over.

Hoftaniska doblet 3 hjerter, og etter to- eller treåpning fra makker bør absolutt dobling av en innmelding være straffedobling. Nord prøvde seg på en redningsaksjon og sa 4 kløver. Den ble også doblet, og selv om nord på en måte hadde truffet syd hjemme, han satt jo med trekorts kløver ble det helt håpløst. Det endte med seks doblede bet, Ø/V + 1400. Dermed var overstikkene som ga fra 430-460 til 490 ved det andre bordet helt uinteressante...

Slem?

Slem...eller ikke?

Her er et spill fra semifinalen i Winter Games i Praha.

Øst er giver og N/S i sonen. Etter pass fra øst åpner mange på syds plass med 2NT. Da har nok nord litt for lite til å tenke på slem om ikke syd superaksepterer en overføringsmelding til hjerter. Det normale er å havne i 4 hjerter, eller kanskje 3NT om nord overfører til hjerter og foreslår 3NT. 

Hvis det spilles med sterk, kunstig 1 kløver blir det lettere å finne ut endel mer siden meldingene starter lavere. Men så spørs det da, er det å finne ut mer av det gode her hvis det gjør at man fristes til å melde slem?

Hvor bra er slem med disse kortene, og hvilken slem er eventuelt best?

I 6 hjerter må sparfinessen gå (50%), for det finnes ingen avkast og trumfesset må de jo få for. Dessuten er det en fare for singeltonutspill i ruter, og da blir det ruterstjeling om det den med trumfesset spiller ruter til stjeling. Så 6 hjerter har litt mindre enn 50% sjanse, altså ingen god slem.

Hva med 6 ruter? 

Slike kontrakter med 4-4 tilpasning med 5-3, kanskje til og med 5-4 tilpasning i en annen farge kan være fine siden sidefargen gir avkast. I et tidligere innlegg fra turneringen i Praha så vi en vakker kløverslem hvor de hadde 4-4 tilpasning i kløver og 5-4 tilpasning i hjerter! Avkastet hjerterfargen ga i kløverkontrakt var gullkantet. Men slike superkontrakter er ganske ofte litt vel romantiske. Ikke sjelden er det noen skjær i sjøen.

I dette spillet kan hjerterfargen gi to sparavkast i ruterkontrakt. Da er det liksom ingen tapere utenom hjerter ess, men det er et problem med dette, det er ikke så enkelt. Før hjerterfargen skal kunne gi de to avkastene må jo trumfen tas ut, og om trumfen sitter 3-2 blir det i så fall kun en trumf igjen på hver side. Så sparfinesse må nok gå for at det skal bli tolv stikk i ruterkontrakt også. Og det er enda verre om trumfen (ruter) sitter 4-1. Dessuten kan det bli hjerterstjeling direkte i ruterkontrakt.

Så det er ingen god slem i dette spillet. Den beste slemmen hvis man er veldig optimistisk og går på til seks-trinnet er vel 6NT spilt av syd (kløveren beskyttet) som kun avhenger av sparfinessen. Men både 6 ruter og 6 hjerter har selvsagt sjanser og kan gi gevinstspill hvis man tråkker på gassen og melder slem.

To av fire N/S-par spilte 4 hjerter, ett par var i 3NT. Versace-Sementa (lag Alpert) meldte seg opp i 6 ruter med nord som spillefører. Ble det gladspill?

Slik så hele spillet ut:

Sparfinessen går, men 6 ruter gikk en bet likevel siden øst fant hjerter og en hjerter til i starten, og vest tok beten med stjeling i andre stikk. Det kostet 13 IMP i det siste settet for lag Alpert som ledet semifinalen sin før de siste 14 soillene. De tapte til slutt med 16 IMP mot lag ZIP. Om slemmen hadde føket hjem ville det blitt 13 IMP inn, en sving på 26 IMP. 

Til finalen i Winter Games gikk ZIMMERMANN (Sveits) med sine polske og nederlandske proffspillere. De skal altså møte lag ZIP som består av to spillere fra Kroatia og to fra Serbia. 

 

WINTER GAMES: Ingen norske i semifinalen

Onsdag skal det spilles semifinale i Winter Games i Praha. De kampene går dessverre uten norske spillere siden De BOTTON, det eneste laget med norske spillere som hadde kommet seg til kvartfinalen tapte mot ALPERT. Det er et lag med tre velkjente italienere, en spiller fra USA og en fra Colombia.

Kvartfinalen var jevn. De BOTTON tok ledelsen i det første av fire sett, men tapte det andre og det tredje. Selv om de avsluttet med å vinne det siste settet ble det tap.

I 3.sett startet det litt heldig for De BOTTON, 11 IMP inn for en slemsving der ALERT sin spiller bommet trumfvalget med ni trumf tilsammen hvor damen manglet.

Men så snudde det.

ALPERT vant åtte spill på rad og noterte 56-0 IMP på de spillene. To av dem var slemvinger. Den ene var for ALPERT en veldig heldig slem utenfor sonen hvor det fornuftig endte kun i utgang for DE BOTTON sitt par ved det andre bordet, 11 IMP ut.

Så kom dette:

Giver syd, alle i sonen

                SYD

Du kan jo vurdere hva du velle gjort slik meldingene gikk. Du åpner med 1 kløver og får 1 hjerter fra makker. Øst spretter innpå med 2 spar - svakt innhopp - og da er det logisk å si 3 kløver med syds kort. Nord kom så tilbake med 3 spar – krav, og syd sa 3NT. Nå kom 4 ruter fra nord.

Hvordan ville du tolket den meldingen etter denne utviklingen?

Er det en kontrollmelding med kløver som trumf? Er det en naturlig melding? I så fall, hvorfor meldte ikke nord 3 ruter i stedet for 3 spar?

Jeg synes Hoftaniska sin melding over 4 ruter var en grei, praktisk løsning, han hoppet til 6 kløver og det gikk pass rundt. Og det var en bra kontrakt, men ikke god nok slik det satt imot:

Det er ganske surt å gå bet i 6 kløver siden kun K-10 fjerde i mot i trumf gir bet.

Ved det andre bordet meldte øst inn kun 1 spar. Da fikk syd hoppet til 3 kløver. Det fulgte en lang meldeserie som jeg ikke kan si så mye om uten å kjenne parets avtaler. Syd sa til slutt 6 kløver, men nord avsluttet med 6 ruter. De hadde funnet toppkontrakten som dog måtte spilles litt forsiktig. Men alle som var i 6 ruter (fire av åtte N/S-par) vant den, og en av dem fikk tretten stikk. Det norske paret var alene om å gå bet i 6 kløver. Ett N/S-par til gikk bet i slem, men de var i 6NT. Dessuten var to N/S-par kun i utgang.

Spillet kostet 16 IMP i den kritiske fasen av kampen. Sluttresultat: 107-137

Mens lagturneringen går mot avslutning har 70 lag spilt Board-A-Match turnering. Sofie Græsholt Sjødal spiller i den turneringen på lag Team Funbridge som foruten Sofie har med spillere fra Ungarn, Nederland og Italia. Etter to av tre dagers kvalifisering lå de på 2.plass. Det ble 7.plass etter den tredje dagen, tirsdag. Onsdag og torsdag skal det spilles A- og B-finaler i BAM'en.

Winter Games: "Walk in the Park" for De Botton

For Team DE BOTTON ble Round of 16 en «Walk in the Park”, som de sier. Seieren mot MM BRIDGE ACADEMY, et lag med spillere fra Tyrkia, Tsjekkia og Nederland ble av den overbevisende sorten, og motstanderne ga seg etter tre av fire sett. På det tidspunktet ledet DE BOTTON med hele 87 IMP. Thor Erik Hoftaniska, Nicolai Heiberg-Evenstad, Artur Malinowski og Espen Erichsen skal altså spille kvartfinale i Winter Games i Praha.

Siden DE BOTTON ledet så mye at de slapp å spille de siste 14 spillene kunne de ta seg en ordentlig «Walk in the Park», eller om du vil en liten kveldstur for å titte litt på vakre Praha.

Praha mandag kveld

TEAM GILLIS fikk det mye tyngre i deres kamp. De tapte de tre første settene, men kjempet videre i siste sett. Til slutt måtte de imidlertid se seg slått med over 40 IMP.

Resultater, spill, live updates og bulletiner fra Winter Games finner du ved å klikke her.

I DE BOTTON sin kamp var det tydelig at de norske spillerne traff godt på slemspillene. Vi sier «norske» selv om tre av dem bor i England. Malinowski som opprinnelig er fra Polen har vel blitt engelskmann nå etter mange år der. Han er litt norsk også, for han bodde og spilte bridge i en årrekke i Norge før England ble hjemlandet hans. Så her i bloggen regner jeg også han som norsk. I alle fall de gangene han gjør det godt i bridge, og det er jo ganske ofte. 

Og nettopp Malinowski fikk jobben å skaffe poengene i dette spillet fra kampen på mandag.

Nord åpnet med 1 hjerter, og øst meldte inn 1 spar. Syd svarte 2NT, minst firekorts hjerterstøtte og gode kort. I de videre meldingene fikk syd vist singelton spar. På et tidspunkt ble det nord som spurte om antall nøkkelkort med 4NT. Svaret var 5 ruter – ett nøkkelkort (kløver ess). Da ble det ikke plass til å spørre om trumfdamen, men med minst ni trumf til sammen satset nord på 6 hjerter.

Øst tok for spar ess, og da handlet alt om hjertervalget. Det er et marginalt valg. Å spille A-K gir bitte litt større sjanse enn å ta en honnør og satse på finesse neste gang om man ser på hjerterfargen isolert sett. Det skal imidlertid ikke mye til før den prosentsjansen endrer seg til at finesse andre gangen er bedre. Her har dog ikke spillefører mye å gå etter, bare at øst har fem eller seks spar mens vest har tre eller fire spar. Kanskje går det an å tenke på at vest ikke sa 3 spar i gunstig sone, og det gjør jo mange ganske automatisk om de har firekorts trumf. Slik var det ikke, vest hadde fire spar (men så flat hånd at han ikke giddet melde). Men sitter sparen 6-3 tipper det litt i favør av trumffinesse fordi vest har flere såkalte ledige plasser til å ha lengde i hjerter.

Det er og blir et valg. Malinowski tippet rett og noterte +1430.

Ved det andre bordet spilte også N/S 6 hjerter, men der bommet spillefører hjertervalget og gikk en bet. Dermed ga spillet hele 17 IMP til DE BOTTON. Om hjerter dame byttes over til øst, og vest får ett av østs kort i en annen farge vil resultatet på spillet bli motsatt, 17 IMP andre veien. Med andre ord var det 34 IMP i sving på et spill pga. av et valg!

Om slikt går feil vei kan det være brutalt i en jevn kamp. Men selv om det hadde skjedd at spillet svingte så brutalt i denne kampen ville DE BOTTON hatt en formidabel ledelse på over 50 IMP.

PS. Med hjerterfarge som trumf går det an ha avtale om å bruke 4 spar som spørsmål om nøkkelkort i stedet for 4NT. Det gjør at om man får plass til å spørre om trumfdamen etter svarene som viser null eller ett nøkkelkort fordi det blir ett trinn mer mellom spørmålet og 5 i trumffargen.

Det er imidlertid ofte en ser at slem er bra om man har en taper utenom trumfen og trumfen består av ni trumf til sammen med både A-K og knekten, spesielt om tieren også er på plass. Da kan det noen ganger være enkelt å unngå trumftaper (damen singel eller dobbel foran, eller singel bak), og noen ganger har en informasjon som gjør at det marginale valget i trumffargen har bedre sjanse for å lykkes enn den teoretiske prosentsjansen fargen isolert sett.

Store svingspill blir det dog uansett hva man gjør i sånne spill...

Winter Games, Round of 32

I Praha hvor den transnasjonale mesterskapet Winter Games spilles gikk begge de to gjenværende lagene med norsk innslag (Gillis og De Botton) videre da de vant sine Round of 32 kamper. Nå er det 16 lag igjen av de 88 som startet.

De lagene som er slått ut spiller en Board A Match trurnering. Alt av resultater, bulletiner osv. om det som foregår i Praha finner du på mesterskapssiden, her.

Brogeland-Bakke (Gillis) var fornøyde med dette spillet fra søndagens spilling:

Hvordan bør disse kortene meldes etter pass fra giveren (vest) og åpning med 1 hjerter fra nord?

Det kan virke logisk og føles vel for de fleste ganske automatisk å bruke Stenberg 2NT med syds kort. Det blir imidertid vanskelig å fine toppkontrakten som skulle vise seg å være 7 kløver etter starten 1H-2NT.

Brogeland fortalte meg om en diskusjon for noe sånt som 20 år siden (med bl.a. Helgemo) hvor det ble argumentert for at Stenberg ikke nødvendigvis er tingen når svarhånden er så sterk at han vet man skal i slem, og bare ønsker å sjekke makkers fordeling for å finne ut om det er 6 eller 7 som mest sannsynlig er beste kontrakt.

Det kan nok hende det der har noe for seg, men for de fleste tror jeg dog det som regel vil lønne seg å tenke litt mer enkelt og bruke Stenberg med utgangskravhender og firekorts støtte. Å være for "clever" kan fort føre til krøll... Men i teorien kan det nok være bedre å starte med en lav melding med så beinsterke svarkort for å finne ut mer om fargelengder osv.

Brogeland tenkte at her kunne han forsøke å teste ut den der teorien som ble diskutert for en haug med år siden, så han svarte 2 kløver med syds kort. Derfra gikk meldingene slik:

4NT var Key Card Blackwood med hjerter som trumf. Syds 6 spar var "Velg storeslem makker". Slik så hele spillet ut:

Med spar konge eller ruter dame på plass ville 7 hjerter og 7NT vært bedre enn 7 kløver, men slik det så ut var 7 kløver overlegent beste storeslem. For i kløverkontrakt er tretten stikk nedlegg om kløveren sitter 3-2. Da kan trumfen tas ut i tre runder før fem runder hjerter gir avkast for en spar hos syd. Det avkastet 5-4 fargen gir er gullkantet. Å stjele en spar senere hos syd (og/eller ruter hos nord) gir det trettende stikket. Om kløveren (trumfen) sitter 4-1 går det likevel svært ofte bra. Da må en ruter trumfes hos nord før alle trumfene er tatt ut. Da blir det ett stikk i spar, to i ruter, fem hjerterstikk og fem (!) trumfstikk (kløver) inkludert ruterstjelingen = 13. 

Hvordan er det med hjerterkontrakt?

Der er det ikke noe avkast på sidefargen kløver. Ruter knekt gir imidlertid en sjanse for det trettende stikket, men da må vest ha ruter dame. Så i dette tilfellet vil 7 hjerter vinnes, dog heldig for det skjer etter å ha truffet på en 50% sjanse.

I GILLIS sin kamp var N/S ved det andre bordet i 6 hjerter. Så med +2140 til det norske paret ga spillet ga 12 IMP til GILLIS som vant kampen med 18 IMP.

GILLIS skal i R-16 møte BIANCHI som består av italienske gg israelske spillere.

DE BOTTON vant sin R-32 kamp med 15 IMP. De skal opp mot MM BRIDGE ACADEMY (Tyrkia, Tsjekkia og Nederland)

EUROPEAN WINTER GAMES (korrigert)

European Winter Games pågår akkurat nå I Praha. Det er en transnational lagturnering som avsluttes torsdag. Med transnational menes at lagene kan ha med spillere fra forskjellige nasjoner. Mesterskapet har internasjonal (EM) mesterskapsstatus.

På startlisten da det hele startet torsdag stod 88 lag med 434 spillere fra 32 nasjoner. På tre lag er det norsk innslag, De Botton, Gillis og Team Funbridge.

Først ble det spilt ti runder SWISS (Monrad) som grunnspill. Det ble avsluttet søndag.

(I det videre ble det gitt en feil opplysning da innlegget ble lagt i morges der det ble skrevet at kun 16 lag går videre. Det riktige er:)

De 32 best plasserte lagene skal spille Knock-Out kamper mens de andre går over i en Board-A-Match turnering.

De Gillis staret med full pott i runde 1 og fortsatte bra, men så gikk det litt tråere. Og det gikk også trått for to andre lagene med norske spillere. Men Gillis kom veldig sterkt mot slutten. Tre strake seiere, og de to siste med store sifre bragte dem fra 27.plass etter runde 7 til 3.plass. Så de skal ut i sluttspill fra mandag. På det laget spiller Christian Bakke, Boye Brogeland, Per Erik Austberg, Arild Rasmussen, Erik Sælensminde og Simon Gillis.

De Botton kom også med i sluttspillet, dog med liten margin da de endte på 31. plass. På det laget spiller: Espen Erichsen, Nicolai Heiberg-Evenstad, Thor Erik Hoftaniska og Artur Malinowski. 

Mesterskapssiden for Winter Games finner du her.

DRAMASPILL

Dette er fra den nest siste kampen i grunnspillet. Her ble det voldsomme resultater på mange bord.

Det spørs hvem som åpner, og hvem som er med og hvor mye av nord og syd. Syd kan åpne med 1 spar med litt for lite HP for det, eller 2 spar hvis de bruker Tartan hvor 2 spar viser spar og en minorfarge. Alt kan jo bli rett når det gjelder hvor aktiv man skal være, eller galt...

Og det blir farlig for N/S om de er med for mye i dette spillet. Ved de 88 bordene ble det en rekke store utbetalinger til Ø/V for doblede bet i N/S sine kontrakter. Det ble notert både +800, 1100 og 1400 til Ø/V!

Her er noe av det som skjedde i De Gillis sin kamp selv om jeg ikke helt har fått tak i alle detaljene.

Ved begge bord meldte Ø/V seg opp i 4 spar med øst som spillefører. Det ser jo ganske bra ut om en ser kun på Ø/V sine kort, men det sitter helt fryktelig imot.

Austberg spilte utgangen doblet, og syd spilte ut sin single ruter. Det er kun tre klare tapere, men det ser likevel vanskelig ut å komme til ti stikk. En kan liksom ikke få blitt kvitt alle kløverne på østs hånd, i alle fall ikke om syd stikker seg inn på kløver ess og skifter til liten trumf. Kun to kløvere kan i så fall stjeles, men hva med østs fjerde kløver? Spillefører får ikke kontroll sånn at han kan bruke ett stikk i rød farge som avkast - syd trumfer og da får fort syd tre trumfstikk i tillegg til ett i kløver. Det ser normalt ut med ni stikk.

Austberg vant imidlertid den doblede utgangen. Det kan ha skjedd ved at han fikk trumfet alle de tre kløverene etter å ha gitt bort ett kløverstikk, innkassert sine tre hjerterstikk og for ruter ess, og så fått til et klikk-klakk spill mot syd i trumf mot slutten. Uansett, da røyken hadde lagt seg stod det Ø/V +790 på blokka – en hyggelig score!

Ved det andre bordet var altså Ø/V også i 4 spar og Brogeland-Bakke doblet også utgangen. Men der redoblet det polske Ø/V-paret!

Modig av dem, men spillefører fikk ikke dreisen på det (bedre motspill) og gikk to redoblede bet. Det ga den uvanlige scoren +1000 til N/S, og med totalt +1790 ga dette 18 IMP til Gillis.

Seriemesterskapet - lavere divisjoner

I helgen ble Seriemesterskapet 24/25 avsluttet med 3. og 4.divisjonspuljenes andre spillehelg etter at toppserien og 2.divisjon ble avgjort i måndeskiftet januar/februar.

Det kjempes om titler også i de lavere divisjonene, men også om opp- og nedrykk. Om en ser på listen over spillere er det mange tidligere 1.divisjonsspillere og norgesmestre som deltar i de lavere divisjonene. Alle resultatene for samtlige puljer, navn på de forskjellige lagenes spillere, spilldiagrammer og butler finner du her. 

Vi tar med et svingspill fra 3.divisjon avdeling C (Trøndelag og Møre og Romsdal).

Giver nord. Ingen i sonen

Du kan jo vurdere hvordan meldingene bør gå om du var involvert, kanskje også tenke på de forskjellige valgene av melding om du hadde sittet på en hvilken som helst plass ved bordet.

Nord åpner med 1 spar. Noen melder inn med slike kort som øst har, men det er nok ikke mange eksperters valg. Det er for tynt for en innmelding på to-trinnet, men om øst hadde kommet til på ett-trinnet er det greit å melde 1 hjerter. 

Syd bør svare 2 ruter. Det bør syd gjøre med "kun" 11 HP selv om de spiller med 2-over-1 som utgangskrav. Så rigid at man svarer 1NT fordi 2 ruter er utgangskrav kan man ikke være når det gjelder HP. Og denne hånden med så god ruterfarge (mange mulige stikk) produserer svært ofte utgang selv mot en minimumsåpning - en bedre hånd enn mange 12- eller 13-poengere.

Så spørs det hva vest melder, og det blir nok enten 3 kløver eller et hopp (?) i kløver. Da må nord få sagt fra om lang sparfarge selv om i en uforstyrret meldesekvens burde man vist ruterfargen også.

Noen N/S-par fant rutertilpasningene og endte i 5 ruter. De N/S-parene som kom i ruterkontrakt gikk imidlertid bet i utgang. Forsvaret har jo tre ess og vest kan få seg en stjeling også om det etter de har fått fatt i kløver- og hjerter ess spilles spar ess og mer spar sånn at vest får for sin single trumf. 

I sparkontrakt går det bedre. Forsvaret får kun for de tre essene så det blir minst ti stikk i 4 spar!

Ved de tolv bordene spilte fire N/S-par 4 spar. Tre av dem fikk ett overstikk da Ø/V ikke fikk med seg for hjerter ess. Ved fire bord ble 5 ruter kontrakten, og alle de gikk to bet. Ett av de N/S-parene ble doblet i 5 ruter og måtte notere -300.

Hva kan vinnes med Ø/V sine kort?

Det står i utgang Ø/V også! Så i dette spillet er det utgang begge veier, og da må det bli svingspill i mange kamper. Her er det hva vi kaller dobbel-tilpasning i begge retninger. Da er det ofte mange stikk å hente både til N/S og Ø/V.

N/S har spar og rutertilpasning, Ø/V har hjertertilpasning og en riktig fin kløver også. Ett par fant hjertertilpasningen, kanskje fordi øst meldte inn 2 hjerter over 1 spar? Hvis det var det som skjedde ble det suksess selv om å melde slik ikke er å anbefale. Men sånn er bridgen, det er ikke alltid det som er mest korrekt som gir best resultat. Det står faktisk elleve stikk i hjerterkontrakt siden hjerteren sitter så fordelaktig 2-2. Mer enn ett trumfstikk og ett stikk i ruter kan ikke N/S få.

Ett Ø/V par var i 5 kløver, antagelig etter at vest selv tok avgjørelsen og meldte det over N/S sin 4 spar. N/S hadde meldt utgang for egen maskin og doblet 5 kløver. Men også i kløverkontrakt var det kun to tapere, en i hjerter og en i ruter. Så ved det bordet ble det +550 til Ø/V, med andre bord akkurat 1000 poeng i sving mellom toppen N/S og toppen Ø/V. 

 

 

 

 

  

SPILLEPRØVE (korrigert)

(I dette innlegget var diagrammene feil da innlegget ble postet, men spillets poeng var korrekt. Beklager feilen)

I dag får du et spill jeg leste om i et gammelt bridgemagasin for en stund siden. Siden jeg ikke kunne finne igjen det bladet er kort-diagrammet konstruert etter beste evne, og om ikke alle kortene er helt korrekte er i alle fall spillets poeng korrekt.

Giver øst. Ø/V i sonen.

Du har som syd havnet i 6 hjerter uten at motparten har meldt. Vest spiller ut ruter dame. Spilleplan?

Det ser ganske greit ut, for det bør være mulig å dekke opp de to mulige taperne i kløver ved å trumfe dem på den korteste trumfhånden. Selv om den fjerde kløveren trumfes lavt og blir trumfet over bør det gå fint. Mer enn det trumfstikket får som regel ikke motparten i dette spillet.

Å starte med A-K i kløver for så å trumfe en kløver ser ut som en bra plan, men det går galt om det sitter slik:

Selv om spillefører tar en trumfrunde først før det spilles A-K i kløver går det galt. Øst trumfer den andre kløverhonnøren og spiller (best) trumf. Øst har fortsatt igjen en trumf. Om den tas ut blir det kun en trumf igjen hos nord, og kun en kløver kan trumfes. Syd blir hengende med en kløvertaper. Det går det simpelthen ikke å bli kvitt begge de to små kløverne etter en slik start hvor øst får trumfet en av kløverhonnørene.

En forsiktig og vinnende spilleplan kan finnes om en ser for seg faremomentet med skjev kløversits og kort kløver hos øst.

Løsning: Ruterutspillet stikkes. Så kanskje en stor trumf, men det behøves ikke for å vinne denne slemmen. Vinnervarianten finnes i måten å spille kløveren på. En stor kløver spilles, men så spilles nord inn på spar ess for å spille kløver mot syd som nå har igjen honnør tredje i kløver. Øst kan trumfe i det stikket, men i så fall trumfes "på luft" som man sier. Dvs. øst får det trumfstikket, men spillefører blir kvitt en av kløvertaperne idet det legges liten fra syd. Nå har syd igjen kun en liten kløver og kan trumfe den med kongen etter å ha tatt ut østs siste trumf - resten står.

Hva om øst ikke trumfer idet andre kløverrunde spilles fra nord?

Da får syd stikk for den andre kløverhonnøren. Så trumfes en kløver med kongen og over til syd igjen (for eksempel ved så stjele seg over i spar) fulgt av at den siste lille kløveren som trumfes lavt. Øst kan trumfe over, men det er det eneste stikket forsvaret får.

Det ville vært et poeng i spillet også om øst følger andre gang kløver, spesielt om det har blitt spilt en trumfhonnør først sånn at trumfkongen ligger igjen dobbel hos nord. Om øst følger to ganger i kløver bør det også i tredje runde kløver trumfes med kongen. Stjeles lavt risikeres at øst trumfer over (hvis kløveren sitter 5-2) og spiller trumf sånn at nord blir fri for trumf, og syd sitter igjen med en kløvertaper.

Ps. Litt om fargebehandling

Et annet lite poeng er hjerterfargen om en ser isolert på den. For å spille en sånn farge best mulig for å unngå taper bør normalt kongen spilles først. Sitter det 3-1 eller 2-2 er det uinteressant med hensyn til antall stikk i fargen, det blir alltid seks stikk med en sånn farge da. Men det kan sitte 4-0. Den eneste 4-0 sitsen en kan takle med denne hjerteren er alle fire hos øst. Kongen avslører i så fall sitsen, og en dobbelfinesse over J-10 fjerde kan tas med A-Q-9 hos syd bak den med alle fire uteværende hjertere. Men det er som sagt teknikk og fargen isolert sett. I dette spillet må det trumfes kløver(e) hos nord og da faller det med fargebehandling for å takle 4-0 sits bort i dette tilfellet.

Å lære seg best mulig forskjellige fargebehandlinger er bra og viktig, men det må alltid sees i hele spillets kontekst. 

Vi tar med et lite poeng til når det gjelder fargebehandling generelt sett. Merk forskjellen på hjerteren vi nettopp så på (A-Q-9 sjette mot Kongen tredje) og for eksempel:

AQ9xxx – K10x.

Siden man med denne kombinasjonen rår over tieren også bør det med slik farge spilles en honnør fra den siden med to honnører. Hvis det sitter 4-0 og en har denne fargen oppdages sitsen sånn at en kan fiske opp knekten fjerde samme hvilken motstander som har alle fire. To tilsynelatende lignende farger skal med andre ord med best mulig fargebehandling startes forskjellig, med honnør fra motsatt side.

 

"La det svinge"

Da finalen i Gold Coast Teams i Australia startet på fredag kom det umiddelbart noen voldsomme svingspill - begge veier. Det er spill som tydelig viser hvor mange IMP som kan bytte plass kun pga. et enkelt valg.

 

Den eneste damespilleren i finalen - en ganske ung dame ved navn Jessica Brake - skulle som syd spille 6 spar og fikk trumf ut fra vest. Spillet er ikke vanskelig å analysere. Syd kan bli kvitt to rutere på hjerteren, og det koker ned til et rutervalg til slutt. Enten liten til knekten som er rett om øst har damen og vest esset, eller liten til kongen som blir suksess om øst har esset og vest damen. Er det noe å gå etter her? Egentlig ikke, eller kanskje kan man tenke at vest ikke spilte ut ruter ess, og ess-utspill er jo ganske vanlig mot slem, spesielt siden vest visste det ville komme ned en hjerterfarge på bordet. Så vest har kanskje ikke ruter ess? Vel, det er ingen garantig for det her, men kanskje tenkte Jessica omtrent sånn og spilte på at vest ikke hadde ruter ess. Mot slutten gikk det ruter fra nord til liten, kongen og...esset. En bet. Øst hadde ruter dame. Ved det andre bordet stoppet N/S i utgang. Dermed tapte slem-melderne 13 IMP på spillet. Hvis rutervalget hadde blitt rett ville det blitt 13 IMP inn i stedet, 26 IMP i sving på finalens andre spill. Selvsagt kan ingen kritisere spillefører for det valget, men det var uansett ikke akkurat noen drømmestart for unge Jessica i sin første store finalekamp. Etter to dagers finalespilling var det likevel hennes lag som gikk seierende ut av bataljen. 

Senere i denne halvrunden var samme spiller i 5 hjerter og måtte tippe hjerteren med ti kort til sammen, kun kongen manglet. Finesse er beste sjanse. Kongen singel er en enkelt kombinasjon, mens K-2, K-3 og K-3-2 foran er tre kombinasjoner. Finessen ble tatt, en bet og en fæl følelse etter to kostbare, bommede valg allerede i første sett.

Men det var ikke bare det ene laget som bommet. Ikke lenge etter det ble en bet i den 6 spar-kontrakten var det andre laget i slem med disse Ø/V-kortene:

Kontrakten ble 6 kløver. Som du ser i meldedigrammet hadde nord meldt hjerter to ganger. Syd spilte ut hjerter konge og skiftet til spar 10 til esset. Hvordan bør denne slemmen spilles?

Det er kanskje ikke noe klart svar på det spørsmålet. Men å tippe kløveren må til. Det er nok med en hjertersteling hos vest. Hvis kløveren så gir fem stikk hos øst blir det totalt seks trumfstikk inkludert en stjeling hos vest, og sammen med fem ruterstikk og spar ess blir det tolv stikk totalt.

Er det noe å gå etter når det gjelder kløvervalget?

Tja, nord har vist minst sekskorts hjerter, kanskje syvkorts. Det betyr at syd har maks to hjertere, og følgelig er det i teorien flere ledige plasser for kløverlengde hos syd. Og den som har kløverlengde vil også være favoritt til å ha ett bestemt kort i fargen, i dette tilfellet kløver dame. 

Kanskje tenkte øst omtrent slik, for han tok kløverfinessen gjennom syd. Men det ble feil, nord hadde faktisk både damen og lengden i fargen (damen tredje), for han hadde singel ruter (syd fire) og syd hadde også femkorts spar. Så det med ledige plasser ble litt for enkelt å bruke her hvor man visste så lite om lengden i spar- og ruterfargen. Valget han gjorde kunne dog godt ha vært rett, men her førte det til en bet i 6 kløver, Ø/V -100. Ved det andre bordet spilte Ø/V 5 ruter med elleve stikk, Ø/V +600. Dermed ga spillet 12 IMP, men om kløver dame hadde vært plassert hos syd ville det blitt 13 IMP den andre veien. Denne gangen ga det en 25 IMP sving på ett spill, og denne gangen til det andre laget.

Fortjent kanskje, et sånt spill i favør hvert av lagene. Og etter det første av fire sett var kampen helt jevn, de var like langt som om ingeting hadde skjedd. Men ting hadde altså så absolutt skjedd... 

 

 

  

Spilleprøve - mange vinnersjanser!

Her er et spill fra en lagturnering forleden. Du kan prøve deg selv og planlegge spilleføringen i denne utgangen.

Giver nord. Ø/V i sonen.


Som nord har du havnet i 4 spar uten motmeldinger. Øst spiller ut spar 9 som går til liten, damen og honnør. Hvordan legger du opp dette spillet?

Det er et par bra vinnersjanser i denne utgangen etter at første stikk viste at det ikke blir noen trumftaper. En ruterhonnør kan sitte foran (eller begge), da vinner samtlige som er i 4 spar minst ti stikk. Det kan også være slik at øst har hjerter konge dobbel eller singel. Har øst kongen dobbel slipper du hjertertaper med liten til knekten og esset som feller kongen og spiller i så fall for overstikk som det i så fall blir om dobbelfinessen i ruterfargen lykkes. 

Hva om øst har begge ruterhonnørene og hjerteren ikke sitter så veldig fordelaktig at det ikke er hjertertaper?

Det er muligheter for et innspill, og "mønsteret" her tilsier at eliminasjon og innspill kan være tingen. Det mønsteret er mange trumf på begge sider og sidefarge som kan elimineres for å få tatt bort frikort hos den motspilleren som på et tidspunkt spilles inn. Men det er kløver som må elimineres og da bør vest kunne stikke seg inn å skifte til ruter som gjør det vanskelig om øst har begge ruterhonnørene. 

Det er likevel en ekstra sjanse som må tas med. La oss si det sitter slik fra start:

 

Det kom altså trumf ut til damen og honnør. I andre stikk syd spilles inn på spar 10 fulgt av kløver mot nord. Hvis øst vinner kløverstikket er det ikke noe godt skift til rød farge derfra. Så en andre runde kløver fra øst trumfes i så fall hvoretter det vil ordne seg med innspill mot øst senere. Men slik det sitter vil vest vinne stikket idet kløver spilles. Og derfra kommer ruter i skift som setter press på spillefører. Det legges liten fra nord, øst vinner med honnør og frir seg med kløver som trumfes hos nord. Nå er det tid for liten hjerter til knekten som vinner stikk slik det sitter, så ned med esset. Den sjansen med at øst kunne hatt hjerter konge dobbel lykkes ikke. men dette går bra likevel siden disse kortene er igjen:

Nå spilles hjerter. Siden øst har igjen kun en hjerter blir han innspilt på hjerterkongen og for et pest eller kolera valg, enten spille ruter til saks, eller kløver til dobbelt renons som trumfes hos syd mens ruter 9 frsvinner fra nord. Utgang til bokføring.

 

Skummelt spill

Her er et spektakuært spill som ga store svingspill i mange kamper i en lagturnering denne uken:

Det ser unektelig ut som om disse kortene har blitt gitt med bokserhansker. Hva ville du meldt med syds kort over østs 1NT åpning som viste 14-17 HP?

Min makker sa 4NT som jeg har sansen for, begge minor og åpenbart ikke bare noe slikt som 5-5 siden N/S er i ugunstig sone. 

Vest passet (hadde en plan om å melde neste gang), jeg sa 5 kløver og det gikk pass-pass tilbake til vest. Da sa han 5 spar, og det gikk pass-pass før makker sa 6 kløver. Nå doblet de, og 6 kløver doblet ble spilt med en bet, ett stikk i hver av rødfargene til Ø/V.

Hva står den andre veien?

Det ser ut som om det kun står i 5 spar, for hvor skal de bli kvitt de to rutertaperene. Men computeranalysen sier at 6 spar står om øst er spillefører:

Det er vanskelig å se hvordan det skal gå til at 6 spar vinnes. Men det blir såvidt jeg kan se en slags spektakulær en-farge trumfskvis. Det spilles fem runder spar og fire runder hjerter, inne hos øst til slutt. Det har gått ni kort.  Syd må holde en bitteliten kløver så han ikke risikerer å bli innspilt, og tre rutere. Men da trumfes kløver hos vest så syd blir uten frikort, og syd har kun igjen K-J-10 i ruter. Det spilles ruter til dukk som syd må vinne bare for å måtte gi ruter tilbake til A-Q. Om syd etter ni kort har blitt spilt kaster seg ned på to rutere spilles simplethen ruter ess og mer ruter, og spillefører får ett ruterstikk og ett trumfstikk til slutt.

Hva med hjerterkontrakt? 

Som du ser i diagrammet med "makeable contracts" kan det i teorien vinnes tretten stikk i hjerterkontrakt spilt av øst (om vest er spillefører kan nord spille ut spar mot hjerterkontrakt, og syd får trumfstikk for sin single trumf!).

Å vinne alle stikkene i hjerterkontrakt ville vært ganske greit om hjerteren hadde vært fordelt 3-2. Da er det relativt enkelt, seks sparstikk, to kløverstjelinger hos øst og dermed seks trumfstikk + ruter ess = 13. Men her sitter trumfen 4-1. Det går likevel bra med en "åpne kort spilleføring". La oss si det kommer kløver ut til stjeling. Det spilles trumf til øst, og nok en kløverstjeling tas. Så må det spilles helt med åpne kort som computeren gjør siden sparen sitter 4-0. Det tas en trumfrunde fra vest, så må det spilles spar til nieren mens det er igjen trumf. Hvis ikke det gjøres blir det blokkering i spar siden det ikke lenger er inntakt til vest. Den utrolig sparfinessen holder, og den som er renons i spar hadde bare singel trumf!

Det kan være noen flere varianter her, men det kan spesielt interesserte pusle litt med selv.

Ja, jeg sa spektakulært og har vel de ordene i behold. Dette har imidlertid lite eller ingenting med praktisk bridge å gjøre, men det er litt morsomt å bryne hjernen sin på.

Og i turneringen vant ingen slem som Ø/V. Resultatene viser fra +1000 (!) N/S for 5 kløver redoblet med elleve stikk, til +1100 Ø/V for å spille motspill mot 6 ruter (!) doblet. Innimellom de scorene var det en rekke +750 N/S for 5 kløver doblet, endel god del +200 og +500 til Ø/V for doblede bet i 6 og 7 kløver, og ganske mange med fra +420 til +480 Ø/V i majorutganger.

   

 

God norsk innsats på Island

I lagturneringen under bridgefestivalen på Island gikk et lag med spillere fra USA, Nederland og Polen til topps. Men det skulle ikke så mye til før det hadde blitt nordmenn på toppen av tabellen. Lag De Botton møtte vinnerne i aller siste runde og tapte ganske klart. Om den kampen hadde gått motsatt vei kunne De Botton med Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen toppet, men de måtte ta til takke med 3.plass da et dansk lag smatt forbi med storseier i siste runde. På 4.plass kom et lag som hadde med Tor Eivind Grude og Christian Bakke.

Alle resultatene og spill fra den lagturneringen finner du her. 

Omtrent på motsatt side av jordkloden (Australia) pågår fortsatt den store festivalen Gold Coast Congress. Det spilles nå en tre-dagers lagkvalik før det blir to dager med sluttspill. Før det var det parturneringer med totalt ca. 800 par (!) på startstreken. I Open spilte 236 par som etter kvaliken ble inndelt i A-finale, B, C osv, med 28 par i hver pulje. Min unge makker Leon Meier (21) og jeg kom oss til A-finalen og spilte jevnt, i alle fall om en ser på prosentscoren i de fem sesjonene. Det endte med 3.plass etter at vi var oppe og luktet litt på teten i siste sesjon, men desverre ikke helt klarte å komme oss forbi to par. 

Alt om denne festivalen finnes her.

Her er et vanskelig spill fra lagturneringen tirsdag hvor jeg ikke fant løsningen i starten på spillet. Prøv selv:

 

Du har havnet i 3NT som nord, og motparten har ikke meldt noe. Øst spiller ut kløver 4, invittutspill. Hvordan legger du opp dette?

En variant er å legge damen og satse på at ruteren gir fire stikk. Men da må ruter dame sitte singel, dobbel eller tredje foran. Er det ikke bedre å legge liten kløver fra syd og satse på at øst har spilt ut fra K-J fjerde eller femte? Har han det blir det tre kløverstikk og kontrakten kan vinnes med kun tre ruterstikk.

Jeg valgte å legge liten kløver, men det ble feil da vest kom på med knekten og skiftet til hjerter 10 - svært ubehagelig. Damen måtte prøves om dette skulle kunne gå bra, men øst stakk med kongen og spilte knekten tilbake. Siste håp nå var egentlig å lasjere og håpe at øst hadde K-J dobbel slik at hjerter ess ville bli i behold som inntak til ruterfargen, men øst fortsatte med en tredje hjerter til esset. Nå var nords hånd helt uten inntak og 3NT bør gå flere bet om de ligger unna i første ruterrunde. Nå var det Beatles-sangen "With a little help from my friends" som spilte inni hodet mitt...

Slik så hele spillet ut:

Kontrakten var altså bortspilt. Ved å legge kløver dame i stikk en blir det ni stikk slik det sitter siden ruteren gir fire stikk. Men som sagt, om øst har K-J i kløver behøves ikke mer enn tre ruterstikk for å komme til ni totalt.

Ved å tippe feil i stikk en og få hjerter over seg var altså alle hjerterne tatt bort og nords hånd nokså ubrukelig. Det bør etter den starten bli kun ett ruterstikk, men det behøves fire for å vinne 3NT! Øst må feile og ta for ruter ess idet det spilles ruter til knekten. For å kanskje kunne friste øst litt ble kløver spilt til damen sånn at kun kløver ess singel lå igjen på bordet, så ruter til knekten. Og så sannelig, en bra spiller på østs plass stakk med esset - en grusom feil og en enorm gavepakke. Øst fortsatte (ivrig) med kløver til esset. En ruterfinesse til gikk fint og damen falt under kongen, 2+1+4+1= 9 stikk. 

IMP som vinnes ved hjelp av motpartens feil er like verdifulle som om man har spilt bra. Så godt som alle N/S-parene var i 3NT, og vel en tredel av dem vant den. Resten gikk fra en til tre bet. 

 , 

ROGALAND 1 VANT 1.DIVISJON!

Rogaland 1 (Erik Berg, Ove Andersbakken, Erik Sælensminde, Jan Petter Svendsen, Stian Evenstad, Nicolai Heiberg-Evenstad) vant seriemesterskapets 1 divisjon som ble avsluttet i helgen. Det ble sølv til Hordaland 1 (Andresen) og bronse til Midt-Trøndelag 1 (Livgård).

Alle resultatene for 1. divisjon og de tre puljene i 2.divisjon finner du her. 

Den tunge veien ned i 2.divisjon blir det for Midt Trøndelag 4 (Tøsse), Møre og Romsdal 1 (Kindsbekken) og Oslo 2 (Aaseng). De tre lagene blir i neste sesongs 1.divisjon erstattet av vinnerne av de tre puljene i 2.divisjon. Det var: Lofoten og Vesteålen 1, Nord Trøndelag 2 (Kippe) og Rogaland 3 (Skimmeland).

Vi tar med et spill fra den siste kampen i 1.divisjon. I det spillet var den rette glien til stede for vinnerlaget, og litt gli må man jo ha for å vinne en lagturnering med så høyt nivå. 

Spørsmål: Liker du å åpne med 11 poeng?

Mange gjør det også med balanserte hender. Andre passer med 11 flate, men åpner om det er bra fordeling, eller kanskje også med 11 og for eksempel to, eller tre firekorts farger. Og kanskje spesielt om man har firekorts spar i den hånden, "boss-fargen". 

Hva med denne hånden i andre hånd etter pass fra giveren øst, med Ø/V i sonen og N/S utenfor?

Over Andersbakken åpnet med 1 ruter. Vest kom innpå med 4 spar som nord (Berg) doblet. Den doblingen er ikke straffedobling selv så høyt, men mer som en "take-out" dobling - opplysende svarsdobling. Eller nord kan jo være så sterk at han må doble selv om fordelingen ikke er perfekt for opplysende dobling. 

Andersbakken meldte 5 hjerter. Berg sa 5 spar, kontrollmelding og interessert i enda mer enn lilleslem hvis åpneren er sterk. Men det var ikke Andersbakken som slo av i 6 hjerter. 

Det var nok ikke en god kontrakt:

Som du ser kan vest bete 6 hjerter med singel ruter i utspill til esset og ruter tilbake til stjeling. Men vest vet for det første ikke om han skal spille ut singel ruter eller singel kløver. Det er vel mer nærliggende å spille ut kløver enn ruter som er syds åpningsfargen, om vest velger singeltonutspill. Det ble til at vest valgte spar i utspill. Da gikk det ganske fort: spar ess, spar til stjeling, trumfinesse og ut med trumfen som satt snilt 3-2. Det måtte mer til, men da ruter ess også satt foran og kløveren ikke ga noe problem ble det tolv stikk og en fet +980 til bokføring. Det var Berg og Andersbakken helt alene om i 1.divisjon, og ingen av N/S-parene i de tre 2.divisjonspuljene kopierte det resultatet heller. 

Ved det andre bordet passet syd i andre hånd. Vest åpnet med 4 spar. Bør nord melde? Det er jammen ikke sikkert, spesielt mot en passet makker. N/S behøver ikke ha noe som helst å gjøre på fem-trinnet hvis syd er svakere.

Nord passet, og vest fikk spille 4 spar som gikk to bet, N/S+200. Dermed ga spillet vinnerlaget 13 IMP på veien mot gull.

 

STORE BRIDGEFESTIVALER

Akkurat nå foregår to store bridgefestivaler, Reykjavik Rapyd Bridge Festival på Island og Gold Coast Congress i Australia.

Forut for festivalen i på Island foregikk lagturneringen World Bridge Tour Masters. Den ble vunnet av lag McAllister (John Mc Allister og Adam Grossack fra USA og de svenske brødrene Ola og Mikael Rimstedt). Alle resultatene og informasjon om den turneringen finner du her.

I Reykjavik-festivalen har det blitt spilt parturnering og lagturneringen er i gang. Den avsluttes søndag 2.februar. I parturneringen gikk danskene Dennis Bilde-Martin Schaltz til topps, og det ble norsk på andreplass ved Christian Bakke – Tor Evind Grude. Thor Erik Hoftaniska-Thomas Charlsen ble nr.11 og Erik Sælensminde-Rune Hauge nr. 20. Det deltok 138 par. Alle resutatene fra parturneringen og running score fra lagturneringen finner du her. Vi kommer tilbake med mer fra Island og om hvordan det går i lagturneringen i morgen.

I Broadbeach (Gold Coast) Australia spilles for 63dje gang Gold Coast Congress. Det er av mange ansett som en av de beste festivalene i verden. Nivået er nok blandet, men det er bra topp-nivå da det hvert år kommer endel tilreisende fra Asia, Europa og både nord og sør-amerika. Og på organisering av bridge er australierne helt i verdensklasse.

Dessverre ser det ut til at denne tradisjonsrike festivalen går mot slutten og årets festival antagelig er den siste. Det skyldes problemer med lokalitetene og avtaler og slikt uten at jeg vet hva detaljene er. Massevis av diplomatiske fremstøt mot de lokale myndigheter har visstnok ikke hjulpet. Det er merkelig, for tusenvis av bridgespillere har hvert år lagt igjen millioner av doller til dette distriktet. Årets kongress startet med parturneringer hvor det ble spilt bridge på 500 (!) bord, dvs. 2000 spillere. I over en uke bruker bridgepspillerne haugevis med penger til overnatting osv., og både kasinoet, restauranter og barer i områder raker inn cash. Men det er slutt for Gold Coast Congress i denne formen sier de, selv om det etter det jeg har hørt skal være enda noen møter uti denne uken.

I Gold Coast startet det fredag, men den første hovedturneringen kom i gang lørdag. Det er Bobby Richman Pairs hvor 236 par spiller i Open. Kvalfiseringen på lørdag var en ren Mitchell-affære hvor de 14 beste i hver retning kvallet til A-finale med 28 par, og den går over to dager. De neste 14 i hver retning spiller i B, så de bak der igjen i C osv. så langt alfabetet er nødvendig.

Resultater fra Gold Coast finner du her.

I parkvaliken klarte makker og jeg å skape en noen underlige solo-bunner i hver eneste sesjon. Men vi kom heldigvis tilbake, og det ramlet inne mange stikk mot slutten. Så det ble 3.plass i vår retning og avansement til A-finalen søndag og mandag. De underlige bunnene skal jeg spare deg for og tar heller med et interessant spill fra parturneringen på Island.

Her har N/S 33HP til sammen. Syd er giver og viser slik de fleste melder 18-19NT i andre runde, og da blir det for de fleste slem.

Er 6 hjerter eller 6 NT best om en ikke ser på Ø/V sine kort?

Lilleslem i hjerter er nok bedre. Den avhenger av litt, men har ganske bra sjanser. En kløver kan stjeles og det gir ett ekstra trumfstikk. Så blir sjansen at sparen gir fire stikk. Det ville i så fall gitt 4+4+1+2 + det ekstra stjelestikket ved å stjele en kløver = 12. Men som du ser gir ikke sparfargen fire stikk. Da blir det kanskje å prøve ruter mot damen i håp om ruter konge hos øst, men som du også ser går det galt.

Så det er ikke noe å si på å gå bet i slem selv om det heller ikke er noe å si på å melde slem. Men du har vel også oppdaget at en kløverfinesse kan lykkes. Det gir ikke noe ekstra i sparkontrakt (får jo tre stikk via kløveren ved å stjele den tredje), men det gir det ellevte stikket i grand. Da handler det om å tippe hvor ruter konge sitter. Det går nemlig an å vinne både 6 hjerter og 6 grand med syd som spillefører.

La oss si du spiller 6NT som syd og får majorfarge i utspill. Kløverfinessen forsøkes og lykkes. Så testes sparen, men nei...

Hvis det nå spilles på at den som har fem spar og viste seg å ha kløver dame også har ruter konge kan det bli tolv stikk. Det er antagelig mot oddsen å spille på at vest har «alt», men i dette spillet går det bra på en elegant måte.

Som sagt, kløverfinessen tas og tre kløverstikk innkasseres. Så A-K-Q i spar fulgt av hjerterstikkene. Idet den siste hjerteren tas ser det slik ut:

På hjerter ess får vest et pest-eller-kolera valg, og spillefører vinner tolv stikk om sitsen leses korrekt. Kaster vest ruter 9 spilles ruter ess og kongen ramler, tolv stikk.

Så vest må kaste spar 9. Men da spilles spar 10 til den nå single knekten etterfulgt av at vest med to kort igjen må spille unna ruter konge slik at det blir to ruterstikk til spillefører.

Dette er sannelig ikke lett å få til, og antagelig heller ikke å spille med med oddsen. Men ved 18 av 69 bord ble slem vunnet. Å notere +990 fete for 6NT ga +133 av 136 oppnåelige, mens +980 ga +115. Å spille utgang med tolv stikk ga godt over middels, og det ga også litt over middels i utgang med "bare" elleve stikk. Det er fordi det naturlig nok var en lang rekke slemspillere som gikk bet.

WORLD BRIDGE MASTERS REYKJAVIK

World Bridge Tour Masters foregår denne uken i Reykjavik. Der deltar 19 lag, alle sterke lag med store deler av verdenseliten på plass. Det er nordmenn på flere av lagene, og best plassert av dem etter 10 av 15 runder er Tor Eivind Grude og Christian Bakke som spiller på lag SHOURIE sammen med fire amerikanske proffer. De ligger på 2.plass bak MC ALLISTER som på laget har to amerikanere og de svenske brødrene Rimstedt.

Det skal spilles 15 kamper Swiss (Monrad) før det blir finalekamper hvor nr. 1 og 2 i Swiss’en møtes for å spille om 1.plassen, nr. 3 og 4. skal kjempe om 3.plassen osv.

Resultater og all slags informasjon om denne turneringen finner du her.

Her er et spill fra en kamp hvor Grude-Bakke fikk til et stort pluss-spill med kort hvor det vel egentlig ikke burde blitt noe stort utslag siden det jo var toppspillere på alle stoler.

Det startet med to ganger pass før Grude åpnet med 2 kløver, sterk og kunstig melding. Bakke svarte 2 ruter, og syd meldte 3 ruter som viser en skikkelig god og lang farge. Da var ikke nord i tvil, her bør det meldes slem. Bakke gikk nord rett i 4NT – spørsmål om nøkkelkort (essene og trumf konge). Syd viste ett eller fire nøkkelkort, sett fra nords side åpenbart fire i denne settingen. Så Bakke meldte 6 ruter, og da det gikk pass og pass fra øst og syd kom Klukowski med en melding som er vanskelig å forstå: dobler! Dobling på mistanke? Hvorfor det? Utspillet ba kanskje om kløver ut - syds første melding - selv om det ikke viste kløverfarge? 

Vel, etter doblingen gikk det to passer tilbake til Grude som ikke fant seg i dette og sa: redobler!

Øst skulle spille ut og fant kløver ut til esset. Men mer enn for kløver ess kunne ikke Ø/V få.

Lilleslem var meldt i grand og ruter nesten over alt, så også ved det andre bordet i SHOURIE sin kamp, men der ble det «kun» +1390. Det ble tretten stikk i 6 ruter udoblet da Ø/V ikke fikk med seg for kløver ess. Øst spilte ut hjerter og syds ene kløver forsvant etter hvert på spar ess. Meldt og vunnet slem som var redoblet ga det norske paret den hyggelige scoren +1830, så spillet ga derfor 10 IMP til SHOURIE.

NYBEGYNNERSIMULTAN 2025

NBF har for nye spillere som nettopp har gått på kurs og/eller er relativt ferske spillere arrangert Nybegynnersimultan 2025, en landsomfattende turnernering hvor det deltok 136 par.

Til topps gikk Tommy Svensson - Jane R. Rosfjord fra Lyngdal BK med kruttsterke 73,46%.

Undertegnede laget på forhånd omtale av alle spillene med antagelser om hva som kunne skje, og tips til hvordan tenke i de forskjellige meldingsforløpene, spilleføringene og motspill. Mye av det forslåtte skjedde nok, og det er lett å se av resultatene på enkeltspill at det ble spilt mye bra og fornuftig bridge.

I omtalen av ett av spillene hvor det kunne bli tolv-tretten stikk skrev jeg noe sånt som «...egentlig ikke en slem som bør meldes, for så mange stikk blir det bare fordi motpartens kort sitter veldig fordelaktig for spillefører». I ettertid må det innrømmes at det egentlig er en slem som er bra å melde hvis en ser på hvor stor sjanse det er for å vinne nok stikk. Men det er ikke så lett å vite når man melder og ser kun sine egne kort, og i forhold til antall HP til sammen er det normalt for lite til å melde slem med stor sannsynlighet for å vinne den.

Slik så spillet ut:

N/S har 17 + 12 poeng, dvs. 29 HP til sammen. Vanligvis bør man har ca. 32-33 HP til sammen for å ha en bra sjanse til å vinne lilleslem. Men det er bare en rettesnor som dog stemmer bra i de fleste spill, spesielt hvis de to hendene er relativt balanserte.

Idet nord åpner med 1NT (15-17) vet syd som har 12 HP at makkerparet har nok til utgang, men også at de maksimalt kan ha 29 HP til sammen. Og da er det ikke så ofte slem i kortene. Så syds valg blir først og fremst om hvilken utgang det bør spilles, 4 spar eller 3NT.

Hvorfor er det likevel en brukbar slem i dette tilfellet?

Kortvurderinger

Honnørpoeng, og hvis det skal spillles trumfkontrakt også "trumfpoeng" eller "fordelingspoeng" er det vi generelt forholder oss til. Men lange og god farger gjør at en av og til kan vinne utgang med færre enn de foreskrevne 25-26 HP som vanligvis behøves. Det samme gjelder slemmer - langfarger gir jo mange stikk! Da kan det bli tolv eller tretten stikk selv om man ikke har 32-33 poeng til sammen. For eksempel er A-K-Q tredje mot tre små tre stikk, mens A-K-Q syvende mot tre små gir syv sikre stikk. Begge de fargekombinasjonene inneholder jo 9 HP, men det er altså fire stikk i forskjell!

I spillet over er sparfargen veldig god og stikkgivende. Det er det som gjør at slem har en bra sjanse. Sparfargen kan ved hjelp av finesse gi seks stikk. Det blir full uttelling i spar om kongen sitter singel, dobbel eller tredje i saks (hos øst). Om sparfargen ordner seg med maks antall stikk er det lett å vinne tolv stikk. Etter å ha tatt sparfinesse tas også en kløverfinesse. Selv om øst hadde hatt kløver konge ville det med seks sparstikk blitt 6+2+2+2 = 12 stikk. Slik som det her sitter går det an å få tretten ved å ta en dobbelfinesse i kløver, dvs. dra damen først som dekkes med kongen og esset, så over til syd for å spille nieren som får seile. Da blir det tre kløverstikk og tretten stikk totalt. Spilleføringen blir en slags "finesse-fest", spar til finesse, kløverfinesse, mer sparfinesse (om ikke kongen kommer på andre gang som den gjør i dette tilfellet), og nok en kløverfinesse. Spillefører må dog etter kløver dame, konge ess riktignok gjette på om det skal tas en kløverfinesse til i håp om tieren hos vest, eller om det skal tas en ruterfinesse. Alt i alt gir dette bra sjanser for tolv stikk, men man vet ikke det med sikkerhet idet meldingene foregår. Og om øst og vest bytter kort kan det fort bli bet i slem. Hvis vest hadde hatt spar konge slik at det kun var fem sparstikk ville det vært nødvendig å få uttelling i kløver eller ruter, så det er på ingen måte noen garanti for suksess i dette spillet om man er optimtistisk og melder slem.

Flertallet vil havne i utgang i sånne spill. Og i parturnering gjelder det da å få flest mulig stikk da ett ekstra kan gi mange verdifulle «matchpoints». To par meldte og vant slem. Men de som var i utgang fikk bra med poeng de også om de fikk med seg alle stikkene. Å spille 3NT med 13 stikk (+720) ga hele +66 av oppnåelige +72! Selv 4 spar med tretten stikk ga veldig god score og 4 spar med tolv stikk ga faktisk litt over middels til N/S.

Computeranalyse

Som flere ganger nevnt her i bloggen må man ikke se på slike computeranalyser som sannheten om hva som bør meldes, eller at antall stikk som er maks er de stikk man bør ta. Det kan ofte være helt hårreisende spilleplaner som må til for å oppnå maks, kanskje å spille helt mot oddsen, og det kan også være at det sitter veldig fordelaktig sånn at prosentsjansen for å vinne alle de mulige stikkene egentlig er veldig liten. Husk at disse analysene er med åpne kort. Datamaskinen vet hvor alle kortene sitter, og da er det mye enklere enn om man må gjette på ting.

Analysene finnes ofte på spillstensilene, eller i resultatservicen. Alle resultatene, spilldiagrammer og slike analyser for Nybegynnersimultan 2025 finner du her.

Hva sier computeranalysen om det spillet vi nettopp så på?

 

Maks resultat på dette spillet er altså i teorien 7NT med tretten stikk. Men det har lite med virkeligheten og praktisk bridge å gjøre. Hvis en (over)melder 7NT med slike kort vil det bli mange spill med bet før en endelig får seg en skikkelig topp! Er man er litt optimistisk med disse kortene så går det nok an å komme seg i slem, men det er ingenting å si på å stoppe i utgang.

Selv om man ikke bør lese disse computeranalysene som «hva man burde ha meldt og hvordan man burde spilt» så kan det være interessant å se på dem, og ofte en (liten) utfording å finne ut hvordan det er mulig å få så mange stikk.

Å spille til dobbel renons

I dag får du et spill som for mange år siden ble publisert av Tony Forrester i en bridgespalte i England.

I motspill er det generelt slik at det er fy-fy å spille til dobbelt renons. Det gir spillefører stjeling på en side og avkast av en taper fra den andre siden. Det gir svært ofte ett stikk mer enn det elles ville blitt. Hvis det dreier seg om et effektivt innspill er det dog slik at motspillerens alternativ til å spille til dobbel renons er å gi en favør i en annen farge som også gir spillefører ett ekstra stikk. I noen motspill, dog valgid sjeldent er det slik at å spille til dobbel renons er det eneste som kan skape problemer.

I dette spillet er det slik:

Syd spiller 6 ruter, og vest spiller ut kløver ess. Hva kan vests gjøre i andre stikk for å sette press på spillefører?

Hvis vest skifter til en annen farge blir det enkelt. Og å skifte er jo som regel riktig siden å spille til dobbelrenons er fy-fy. La oss si vest skifter til spar som går til esset. Spillefører trumfer ut, tar for ess-konge i hjerter, stjeler en spar på hånden og stjeler en hjerter hos nord siden hjerteren sitter 4-1. Da har syd igjen en trumf og hjerteren. Hjerter dame tar ut vests siste hjerter, resten står. Sånn blir det med hjerter eller trumfskift også, og i en lagkamp vant den ene sydspilleren 6 ruter på få sekunder.

Ved det andre bordet spilte vest nok en kløver i andre stikk  - til dobbel renons - antagelig fordi han ikke visste at syd hadde singelton kløver! Og så viste det seg at det var et gullmotspill! Min anbefaling er imidlertid å ikke forsøke seg på slikt og heller følge hovedregelen - ikke spill til dobbel renons.

Men vest spilte altså mer kløver. Hvis spillefører trumfer andre runde kløver hos nord blir det kun tre trumf igjen på den siden. Da får ikke spillefører tatt ut trumfen i tre runder og stjålet en hjerter etterpå siden nord blir fri for trumf. Og om A-K i hjerter tas før uttrumfing trumfer øst - betestikket. Så det må stjeles hos syd i andre stikk. Det gjorde spillefører, og han kastet en spar fra nord. Men nå mangler syd en trumf til å få til dette. Etter tre runder trumf vil syd ha igjen kun en trumf. A-K i hjerter forteller om sitsen i den fargen, og syds ene trumf er en for lite til å stjele seg over en gang til syd for å trumfe hjerter, og så komme seg tilbake til hånden for å hente godspilt hjerter. Så syd gikk bet.

Ser du den lekre løsningen?

Idet det spilles til kløver i andre stikk må syd trumfe, men det må et meget spesielt avkast til fra nord for å vinne kontrakten. Spillefører må kaste hjerter ess (eller kongen)!

Altså, kløver og mer kløver. Syd trumfer og kaster en hjerterhonnør fra nord. Så hjerter til esset, liten trumf til nieren og liten hjerter til stjeling med damen. Nok en trumf spilles til syds tier, og nok en hjerter stjeles, denne gang med knekten. Dermed har spillefører trumfet to hjertere. Det har blitt spilt en stor hjerter fra nord og syd har damen igjen. Det blir fire runder hjerter totalt, så plutselig er syds hånd god. Men øst har igjen en trumf og nord er inne uten trumf igjen. Det avsluttes enkelt med spar ess og spar til stjeling før østs siste trumf tas ut. Syds hjerter dame tar ut vests siste hjerter, og syds hånd står. 

Elegant! I alle fall merkelig da spillefører for å vinne slemmen ved å utnytte hjerterfargen må kaste en av topphonnørene i fargen!

Ordentlig bridge

Det forrige innlegget her i bloggen handlet om å spille bridge på en måte som ikke er etter min smak, en moderne, superaggressiv meldestil som etter mitt syn ødelegger noe av det vakre med bridgen og gjør den til et lotteri. Det skinte vel gjennom en viss frustrasjon i det innlegget, og hvem spør meg, en spiller som har begynt å dra på årene og kanskje er for gammeldags? 

Verden går videre - dog litt på skakke - og det gjør bridgen og.

Men jeg liker ordentlig bridge.

Det blir det forhåpentligvis over helgen på den internasjonale bridgescenen. Mandag starter WORLD BRIDGE TOUR MASTERS REYKJAVIK som spilles i tiden 27.- 30.januar, forut for den populære bridgefestivalen på Island (30.januar – 2.februar).

WBT-turneringene er lagtuneringer med svært høyt nivå. Store deler av verdenseliten deltar, også i den kommende turneringen. Listen over lagoppstillingene finner du her.

Det vil være med norske spillere på flere av lagene. Mer om det samt spill og resultater vil du kunne lese om flere steder, bl.a. her i bloggen.

Vi tar med et spill fra WBT MASTERS COPENHAGEN i oktober 2024. Da gikk lag De Botton med bl.a. norske Hoftaniska-Charlsen til finalen som de tapte mot et knallsterkt amerikansk/polsk lag. De Botton vant imidlertid SWISS’en (monrad) som var kvalifisering til sluttspillet. Dette spillet er fra en av de kampene.

 

Lilleslem i ruter står om den spilles av syd. Da er hjerteren beskyttet mot utspill gjennom A-Q. En kan trumfe en spar på den korte trumfhånden, så gi bort til ruter konge. Øst kan lite gjøre, og med for eksempel hjerterskift idet øst vinner for ruter konge vinnes med esset, så uttrumfing fulgt av at en hjerter kastes fra nord på syds kløver. Om nord er spillefører som er naturlig om det blir ruterkontrakt går det ikke bra hvis det kommer hjerter ut. Hvis det gås opp med hjerter ess på hjerter ut fra øst prøver nok spillefører tre runder kløver, men vest kan sette i en trumf tredje gang, og da blir det en hjertertaper og en trumftaper.

Hva med 6NT?

Det blir bet i 6NT spilt av nord om det kommer hjerter ut fra øst. Men det står tolv stikk i grand om syd er spillefører. Sitsen må imidlertid leses korrekt om utspillet ikke er favør.

Hoftaniska-Charlsen var i 6NT spilt av syd mens N/S ved det andre bordet spilte en fredelig 3NT med 11 stikk, +460. Så her var det stor sving på gang alt etter om slemmen ville bli vunnet eller ikke, 11 IMP inn eller 11 IMP ut, med andre ord 22 IMP i sving.

Det ble imidlertid et enkelt spill da vest prøvde liten hjerter ut som gikk til syds dame som ga det tolvte stikket. Øst fikk for ruter konge, men det var alt siden ruteren satt jevnt fordelt og det var 3+2+4+3 = 12 stikk og +990 som altså var verd 11 IMP.

Hva med annet utspill?

6NT er en bra kontrakt. Ruter konge kunne jo vært plassert hos vest, og hjerter konge kunne også vært fordelaktig plassert for spillefører, hos øst. I så fall kunne det vært tretten stikk.

Men så snilt satt det ikke.

La oss si det kommer kløver eller ruter ut (det går bra med spar ut også). Ruteren godspilles, og øst spiller vel hjerter knekt tilbake. Da må spillefører gjette. Enten ta hjerterfinesse som er rett om øst har kongen, eller gå opp med esset for å spille på skvis. Skvis i denne kontrakten avhenger av at samme motstander har minst fire spar og hjerter konge.

Vinnervarianten: etter å ha gitt bort for ruter konge og fått hjerter tilbake og valgt rett - dvs. sust opp med esset - spilles ruterstikkene. Så kløverstikkene, og før den siste kløveren ser det slik ut:

På kløver konge forsvinner hjerter 7 fra nord, og vest må enten gi opp sparholdet eller kaste hjerter konge slik at syds dame gir stikk.

Ordentlig bridge...

Aggressiv (aktiv) eller passiv meldestil - Hva er best?

Dette innlegget handler om meldestil og litt om bridgekulturen i forskjellige bridgenasjoner. Hva er best? Agressiv stil, passiv stil, eller kanskje noe midt i mellom?

Hvordan utvikles en «egen» kultur i en bridgenasjon eller et område?

Hva vil funke best i internasjonale turneringer?

Det er fordeler og ulemper med alt, både system, avtaler for motspill og meldestil. Men her kommer en tirade med hva jeg mener om dette med meldestil. Hvis du ikke er så interessert i slikt og kanskje synes mitt innlegg virker å være mest sutring kan du bare surfe videre på nettet der det jo som kjent er mer enn nok å lese om - på godt og vondt.

En skal være forsiktig med å klage på lagkamerater. Mange gjør det for ofte, og så glemmes hva man kunne gjort bedre selv. Det er bedre å fokusere på egen innsats og ikke bry seg om det som kommer fra lagkameratene da man ikke kan gjøre noe med det uansett. Men av og til føles det litt surt når viktige kamper tapes og en ikke har spilt så verst, men merkelige resultater på mange spill til stadighet kommer fra lagkamerater som regnes som toppspillere. Sånn føltes det da mitt lag røk ut i kvartfinalen i en stor turnering i Australia forleden hvor vi hadde antatt sterke lagkamerater. Det var ikke sånn at makker og jeg briljerte, men det var stort sett grei pluss på våre lister, i alle fall om en skal tro butlerscoringen. Mer enn å klage er dette et hjertesukk som handler om meldestilen størstedelen av den australske bridgeeliten har lagt seg til. Jeg setter min lit til at ikke mange australiere leser denne bloggen, men gjør noen av dem det for det jaggu gå, for det følgende er sant.

Hvorfor gjør ikke et stort land og en stor bridgenasjon som Australia det bedre internasjonalt? Landet har fem ganger så mange medlemmer i bridgeforbundet sitt enn det er i det norske forbundet. Flere australske enkeltspillere og makkerpar gjør det skarpt i interenasjonale turneringer som for eksempel i USA, men som nasjon er de nesten aldri å regne med i VM-sammenheng i motsetning til Norge som er vel etablert blant de beste bridgenasjonene i verden.

Det er et par ting som skurrer. For det første spiller en rekke av Australias beste spillere profesjonelt, dvs. i stedet for å ha en vanlig jobb spiller de med sponsorer i store deler av året for å tjene penger til livets opphold. Fair enough, men dermed blir ikke de makkerparene som skal representere landet i VM godt nok samspilt. De har uttakningsturneringer for landslagene, noe som virker fornuftig og for mange synes å være mer rettferdig enn rene uttak (selections). Men det er blant spillerne Down Under åpenbart noen klikkdannelser, dvs. noen av de beste ønsker ikke spille på lag med enkelte andre av de beste osv., så de får så godt som aldri satt sammen sitt landslag med de seks, eller i alle fall fire-fem beste spillerne. I Norge har det tradisjonelt vært «selections», i alle fall når det gjelder åpen klasse, dvs. landslagene blir tatt ut uten noen trial-turnering. Det kan kanskje virke urettferdig for noen, men det gjør at to-tre norske par får spille flere mesterskap på rad og får verdifull erfaring. Det er for eksempel ikke tilfeldig at Norge vant VM i 2007, for da hadde stort sett de samme spillerne vært på landslaget i flere år. Så den norske modellen virker tydeligvis bedre enn den australske.

Det er imidlertid en annen utvikling som de siste årene er merkbar. Meldestilen blant spillere i Australia, og kanskje også i enkelte andre land (men ikke så mye i Norge så vidt jeg vet?) har forandret seg til en stil hvor det meldes vanvittig aggressivt, noe som for mange har blitt en slags besettelse. Spesielt gjelder det åpningstil, både på ett-trinnet og sperreåpninger.

Meldingene i bridge er helt klart mer aggressiv enn i «gamle dager». Nå for tiden får en sjelden melde i fred. Og det vil normalt ikke fungere godt å spille med en passiv stil. Spørsmålet er imidlertid hvor langt en bør gå i å være «agro». Min påstand er at en helt crazy åpnings- og/eller sperrestil vil slå tilbake på en selv, og på en merkelig måte kan gjøre makkerparet mer passivt. Det gjelder spesielt hvis det åpnes på to-tre og firetrinnet med elendige farger og nesten helt uten HP en gang mens en har mer normale sperrehender neste gang. For makkeren tør ikke tråkke til, for eksempel for å sperre videre. Et for stort sprang mellom det beste og verste man kan ha for en sperremelding gjør altså makkeren usikker og kanskje passiv. Selv er jeg ganske sikker på at en sånn overdreven aggressiv stil ikke er vinnende bridge i det lange løp.

Tilbake til «hjertesukket» angående turneringen i Australia forleden. Mine lagkamerater spilte stort sett godt, men det var svingspill ved deres bord hele tiden. De kunne komme med lister med +40 IMP eller mer på butleren, og så i neste runde -40. Greit nok kanskje, hvis totalen er pluss. Men det var i kvartfinalen det ble litt for mye av det gode.

De bruker 2 hjerteråpning som begge major, minst 4-4 og under åpning, type «Ekrens». Det kan meldes nesten helt uten honnørpoeng utenfor sonen, og noen ganger med bare 4-4, og kanskje 3-5 (?) i de to majorfargene. Tro det eller ei. Og jeg spør: hvordan kan da makkeren vite hva han skal gjøre?

I ett spill ble det åpnet med 2 hjerter med 3-5-3-2 fordeling hvor hjerter konge i femkortsfargen var det eneste honnørkortet. Forstå det den som kan, for mer enn en å være vinnende strategi er vel dette å gjøre om bridgen til en slags bingo? Vel, i det aktuelle spillet ble 2 hjerter doblet med pass rundt da motparten selvsagt også kjenner til den superagro stilen og sikler etter å få inn et stort "number" for doblet beteplukk. Han som hadde åpnet angret seg nok da det gikk dobler og pass rundt, og han var åpenbart litt i sjokktilstand (?), for da han spilte den doblede kontrakten så han ikke at det var bare å være litt forsiktig så ville de bli åtte stikk og en «fet» +470 på bok. Da kunne de slått seg på brystet og sagt, «stilen funker!». Det ble dog en bet, men -100 på det spillet var ikke noe stort drama, kun en misset sjanse. Så i det neste settet kom nok en 2 hjerteråpning (syd) fra samme spiller, og makkeren satt med dette:

            NORD

Syd åpnet altså med den aggressive 2 hjerteråpningen deres, og vest doblet opplysende. Hva ville du nå meldt hvis du var hjernevasket til å ha denne meldstilen?

Med forrige 2 hjerteråpning i friskt minne passet nord. Da meldte øst 3 ruter, og det kom pass fra syd og vest. Hva nå?

Dette er et godt eksempel på hvordan den superagro stilen kan gjøre makkerparet som sådan passivt. For nord ga opp! Han tenkte kanskje heller forsøke å få inn en liten pluss i motspill mot 3 ruter heller enn å gå bet selv hvis åpneren har bare tull for sin åpning.

Vel, det kunne blitt rett, men ikke når de har sånn «meldediare» at de må åpne med hva som helst og noen ganger har bra eller spillesterke kort. For slik så hele spillet ut:

Ja, du har helt rett - dette er da bare tull! Men det er sant...

Denne gangen hadde åpneren en spillesterk hånd. Ved de åtte bordene i kvartfinalen ble det spilt 4 hjerter med ti stikk over alt, N/S +420 som må sies å være en helt normal score med disse kortene. Dette såkalt superaggressive makkerparet spilte imidlertid motspill mot 3 ruter som ble vunnet, Ø/V +110. Et slikt resultat på et helt vanlig og ikke vanskelig spill, av et makkerpar med to anerkjente, gode og erfarne spillere er nesten en hån mot spillet bridge. Det er kun til å bli i dårlig humør av.

En ting 50+ år i bridgen har lært meg er at en ikke bør gå rundt å klage om makker eller lagkamerater har gjort en feil, for eksempel ikke funnet riktig spilleplan eller gjort feil i motspill. Det skjer for alle! Bridge er et spill hvor det gjøres feil! Men å kritisere dem som nesten gjør om bridgen til et nytt spill er vel greit?

Mitt tips er å diskutere dette med meldestil med makkeren sin. Hvor aggressive bør meldingene være og i hvilke situasjoner er det greit å tråkke til. Stilen bør dog deklareres hvis den er utenom det vanlige (hva nå det er...), for motparten har også krav på å vite hva slags stil det spilles med.

Spranget mellom de beste og verste man kan ha for en sperremelding må defineres, og det intervallet kan ikke være for stort selv om man ikke kan forvente å få utdelt så mange idelle hender. Man må melde av og til likevel. Og en kan ikke være for passiv. Er man det blir man spist til frokost av de beste parene. Men det handler altså om å finne den riktige balansen i dette som i alt annet...

Flott bridgeferie på Tenerife går mot slutten

Bridge for Alle er Norsk Bridgeforbunds turneringer hvor det legges vekt på en sosial og avslappet profil. Arrangementene gir dessuten rom for andre aktiviteter i tillegg til bridgen. Det arrangeres festivaler på Tenerife, Storefjell og under Norsk Bridgefestival. I januar har mange bridgespillere kost seg på Tenerife hvor det har blitt spilt en haug med turneringer i tillegg til andre sosiale aktiviter og bridgeundervising.

Å nevne alle resultatene vil føre for langt. Men resultater og spill, bilder osv. kan finnes både i sosiale media, NBF sine sider og alle resultatene finnes på Bridge for alle sin hjemmeside, her.  

Denne uken gikk den siste hovedturneringen av stabelen. Den ble vunnet av Even Ulven-Johnny Holmbakken (Tøffelklubben/Lillehammer BK) i A-klassen (40 par) mens Trine Furunes-Bjørg Lystad (Fredrikstad BK) tok seieren i B-klassen (47 par).

Det foregikk på onsdag, og her er et spill fra den turneringen. Det spillet viser tydelig hvordan det med dobbeltilpasning fungerer. Det vil si at både N/S og Ø/V har god tilpasning i to farger. Da er det ofte en haug med stikk i begge retninger, av og til utgang begge veier, og noen ganger slem både til N/S og Ø/V!

Hva vest som er giver åpner med vil ha noe å si i dette spillet. Noen åpner med lengste farge kløver, andre melder majoren først med sånne 5-6 hender hvor det er bare sånn akkurat styrke til en åpning. Da får en vist femkorts majorfarge med det samme. Åpnes med 1 kløver kan det bli vanskelig å få vist femkorts spar senere om meldingsforløpet skyter fart. På den annen side vil det bli vanskelig å få vist at man har 5-6 (sekskorts kløver) hvis det åpnes med 1 spar. En praktisk løsning er å åpne med 1 i minorfargen med alle brukbare hender (bra åpningshånd) for å kunne finne riktig slem de gangene makkeren er sterk. Så få man bare heller la det stå til å melde sparen senere hvis makker ikke er så sterk og meldingsforøpet skyter fart fordi motparten melder.

I dette tilfellet var ikke øst sterk, men han/hun bør likevel bli ganske vill hvis vest åpner med 1 spar! Dessuten er Ø/V i gunstig sone. Meldingsforløpet ble nok heftig ved mange bord uansett hvordan det startet. Så spørs det hvem som ga seg først. Å være alt for aktiv med Ø/V sine kort kan føre til at de pusher N/S til et høyere trinn enn de ville ha meldt uten å bli å presset opp, og så står kontrakten deres. 

Hvilke kontrakter står?

Ø/V har litt uheldig to kløvertapere, så de vil tape fire stikk både i spar og kløverkontrakt. 

N/S har derimot ingen problemer med å vinne lilleslem i enten hjerter- eller ruterkontrakt,   

I A-klassen delte fire par toppen for 6 hjerter med tolv stikk. Selv utgang i hjerter med tolv stikk (+680) ga godt over middels da det var mange Ø/V-par som fikk spille høye sparkontrakter doblet med -300 og -500. Ingen fikk score på Ø/V sin side i A-klassen.

I B-klassen fikk tre par score som Ø/V da de fikk spille utganger i spar som ble vunnet. I den klassen havnet to N/S-par i slem, og toppen gikk til Inger Stokke Houeland - Bjørg Rostadmo (Stavanger DBK) som noterte +1660 for 6 hjerter doblet med tolv stikk!