Mer om telling - en spilleprøve
I forrige innlegg her i bloggen handlet det om å telle motpartens kort. Av og til får man veldig eksakt informasjon som plutselig gjør bridgen mye enklere. Vi følger opp det innlegget med en spilleprøve som ikke bør være av de vanskeligste, men det går an å tråkke feil om en ikke tenker seg litt om. Spillet handler om å ikke låse seg på den første tanken selv om den er logisk. Nå har du fått nok hjelp. Her er spillet:
Meldingene gikk:
Syd skal altså spille 6 spar, og hjerter konge kommer i utspill fra vest før hun fortsetter med hjerter til østs ess, syd trumfer. Her tar du over. Hva tenker du om dette?
Den første tanken er vel at du er veldig fornøyd, for du og makker har begge vært optimistiske (spesielt nord?) og havnet i en hardmeldt, men fin slem som sannsynligvis kommer til å bli vunnet. Men av erfaring vet du at det ikke alltid sitter snilt. Her er det kun et bitte lite problem; med åtte kort i kløver og en sånn 4-4 tilpasning kan jo knekten sitte fjerde hos en av motstanderne, og så legger du ned feil kløverhonnør andre gangen. En slik farge bør spilles med honnør fra den siden med to honnører, så enten liten over til den andre sidens honnør, eller spille den andre honnøren fra samme side som det første kløverstikket ble tatt. Om fargen sitter 3-2 spiller det ingen rolle hva en gjør, men om en av motspillerne har knekten fjerde går det bra om du tipper rett på hvilken side den andre kløverhonnøren spilles fra.
Hvis kløveren sitter 4-1 i dette spillet, hvem tror du i så fall har fire kort i fargen?
Svar på sånne spørsmål avhenger av meldingene og hvilken informasjon du har og får om andre farger. Generelt er det slik at hvis en motspiller har vist en veldig lang farge etter svake 2 åpning eller høyere er den andre motspilleren favoritt til å ha lengde i andre farger. Her vet du at vest mest sannsynlig startet med sekskorts hjerter, men øst startet med fire hjertere han også. Det gir to plasser mer (ledige plasser) hos øst for å ha kort i de andre fargene. Følgelig er øst litt favoritt til å ha kløverlengde hvis noen av dem har firekorts kløver da. En kan derfor tenke at etter å ha tatt ut trumfen bør det spilles A-K i kløver. Hvis øst har kløver knekt fjerde oppdages sitsen idet vest ikke følger farge i andre kløverrunde, og en markert finesse tas over østs gjenværende knekt-x. Men...
Alt dette er vel og bra, men det er alt for tidlig å bestemme seg for hvordan kløveren bør spilles allerede nå. Først tas trumfen ut. Da oppdages at vest startet med en spar og øst med tre spar. Pga. trumfsitsen har alt det vi først tenkte om mulig kløverlengde hos en av dem endret seg. Så langt har vest vist seks hjertere og en spar = syv kort. Øst har vist tre trumf og fire hjertere = også syv kort. Nå er det 50-50 hvem som eventuelt har fire kløvere.
På dette tidspunktet er det rent slurv å gå på kløveren den ene eller andre veien med det samme. Det er helt gratis å innkassere ruterstikkene først. Da får du svar i dette tilfellet, og resten av spillet blir veldig enkelt:
I tredje ruterrunde kaster nemlig vest en hjerter, og hele sitsen i dette spillet har blitt som en åpen bok. Vest er den som må ha kløverlengden, for hun hadde jo kun to rutere og en spar fra start. Kløver ess spilles, så kløver til damen og sitsen som du på et vis visste om på dette tidspunktet åpenbarer seg idet øst kaster et rødt kort. Avslutningen blir en markert finesse med kløver til tieren.
Om en låser seg på den første tanken om at øst er favoritt til å ha flest kløvere kan det gå galt hvis du tar ut trumfen og glemmer å justere tankegangen. Da spilles kanskje kløver ess, og en våken vest hjelper kanskje til med å holde deg i "tåka" ved å legge kløver 8 for å late som hun ikke har så mange av sorten. Idet du så legger ned den andre kløverhonnøren fra nord blir det skikkelig lang nese - det blir en kløvertaper og en bet.
Legg til kommentar