Mandag

 Etter en strålende kamp mot Bulgaria og en mindre god kamp mot Danmark, ligger det norske åpenlaget på femteplass etter søndagens kamper. Mandag er det igjen fire kamper. Først er det Hviterussland (lenke til kampliste) kl. 10 deretter Østerrike kl. 13.20, Finland (BBO) kl. 16 og Spania (BBO) kl. 18.40. Running score.

Fantastisk revansje for de norske damene etter stortap mot Sverige i lagets første kamp (wo i første runde). Estonia og Bulgaria ble slått med 20-0 begge to og laget ligger på sjuende plass. Tre kamper i dag: Irlan, Tyrkia og Portugal.  Running score.

Søndagens kamper tror jeg seniorene våre helst vil glemme. På mandag spiller laget tre kamper: Irland, Sverige og Polen (BBO). Running score.

Et tilbakeblikk på Norge - Island

Norge - Island var en av mange godbiter som kunne følges på BBO lørdag. Da det er lange dager for en BBO-operatør har jeg dessverre ikke rukket å publisere mitt referat fra den kampen før nå. Men for oss som er over gjennomsnittet interessert i bridge er det vel enda ikke for seint å se tilbake på noen spill?
Norge stilte med Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen øst-vest i åpent rom, mens Espen Lindqvist og Boye Brogeland satt nord-syd i lukket rom.
Allerede i første spill kunne Norge innkassere 13 IMP etter at islendingene kom i feil utgang. Norge meldte 4 hjerter på 5-4-tilpass med Thor Erik som spillefører. Selv om trumfen satt 4-0 gikk det greit å ta 11 stikk.
Islendingene på sin side kom i stedet i 5 ruter på 5-3-tilpass. Dette skjedde som en konsekvens av at Boye og Espen fikk brukt sitt Yeslek-forsvar etter en sterk kløveråpning. Boye meldte inn 1 ruter som enten viser enseter i hjerter eller toseter med spar og kløver. Espen fulgte opp sandstrøinga med å hoppe til 3 hjerter som ber Boye passe dersom han har hjerter eller ta ut dersom han har svartfargene. De aggressive meldingene gjorde det vanskelig for islendingene å finne hjertertilpassen.

Spillet så slik ut:

Det ble tungt i 5 ruter da Boye fikk ei hjerterstjeling i tillegg til at Espen måtte få to hjerterstikk. Kløveresset måtte også gi stikk. Dermed to beit og elleve IMP til Norge.

Et instruktivt tilleggspoeng er Boyes valg av utspill. Selv om han og Espen bruker norske utspill, det vil si det minste fra femkorts og det nest minste fra firekorts, spilte Boye ut spar 8 fra D8763. Med den unaturlig høye sparen mener Boye å signalisere at han har en renons og ønsker stjeling.

De fire neste spillene var relativt flate med tre utganger og en delkontrakt. Island vant 1 IMP på et av spillene, og dermed var stillinga 11-1 i norsk favør etter fem spill.
I spill 6 hadde dessverre Boye og Espen en meldemisforståelse. En splintermelding ble oppfattet som naturlig, og de ble spillende 3 kløver på 3-1-tilpass med seks beit. Islendingene spilte hjem 4 hjerter på det andre bordet og dermed var lagene likt igjen.
I det syvende spillet stoppet Island i 3 ruter med 11 stikk, mens Thor Erik og Thomas meldte litt friskere og endte i 3 grand. Denne kontrakten hadde islendingene sjansen til å ta flere beit i, men traff virkelig ikke med motspillet.

Her er spillet:

Thor Erik fikk spar dame ut fra syd. Han har fire toppstikk i major. Han har ikke tempo til å sette opp stikk i kløver før motparten får hentet sine sparstikk. Dermed ser det ut som han trenger fem ruterstikk for å kunne vinne kontrakten. Beste sjanse er å ta ruterfinessen. Dessverre er det lite inntak i bordet, men kongen kan sitte singel eller dobbel i nord. Thor Erik spilte på denne sjansen.
Merk at han bruker opp det eneste inntaket i bordet for å ta ruterfinessen. Om ruterkonge sitter tredje i kutt vil han kunne få tre ruterstikk, men kommer seg ikke inn i bordet for å få tatt de to siste ruterstikkene. Om kongen sitter tredje bak vil motspilleren kunne lasjere ruteren en gang slik at spillefører kun får tak i to stikk i farga.
Ikke all verdens stor sjanse for at dette løser seg med fem ruterstikk, men når man vurderer at det er eneste sjansen for hjemgang er det vel verdt å prøve selv om man risikerer å gå et par ekstra beiter om det ikke lykkes?
Som dere ser satt ikke ruteren slik vi håpet, men Thor Erik fikk likevel hjem kontrakten etter at syd noe uforståelig skiftet til kløver inne på ruterkongen. Spillefører fikk beholde det første kløverstikket på nieren. Fortsatt var han ikke hjemme fordi han måtte slippe motspillerne inn to ganger før kløveren var god. I tillegg måtte kløveren sitte jevnt fordelt.
Thor Erik tok for ruteress før ny kløver til dama og kongen fulgte. Motspillerne hadde enda sjansen til å beite, men da måtte nord spille spar på dette tidspunktet. Nå hastet det virkelig! Da han i stedet spilte hjerter kunne Thor Erik spille nok en kløver. Farga satt rundt og det ble tre kløverstikk i tillegg til to stikk i hver av de andre fargene. Dermed ni stikk totalt og vunnet soneutgang. 600 mot 150 ga ti imp til Norge etter dårlig motspill av islendingene.
De to spillene vi har sett på fra kampen Norge – Island inneholder kanskje ikke de mest eksotiske tekniske poengene? Men de viser at det å gjøre minst mulig feil er en svært viktig egenskap når man spiller bridge på toppnivå. Samtidig ser vi at det å sette motparten under press, som Boye og Espen gjorde i det første spillet, også er viktig i jakten på vinstspill.
Kampens åttende spill var en flat 3 kløver. I spill 9 var det litt mer fart i kortene. Thor Erik og Thomas meldte 6 ruter på 6-3-tilpass etter at motstanderne hadde sperremeldt i kløver. Da ruteren satt 4-0 på feil side var kontrakten umulig å vinne. På det andre bordet var islendingene i 6 spar på en 5-2-tilpass med solid fargekvalitet.  Av samme grunn var det tungt i 6 spar også. Der satt i tillegg sparen 5-1 for sikkerhets skyld.
Her er spillet:
Som vi ser er 6 ruter en fair kontrakt. Uten hjerter ut står kontrakten alltid med mindre ruteren sitter 4-0. Med 4-0-sits på riktig side kan det være spill for kontrakten, men nå satt nord bak ruterfarga med to sikre trumfstikk. Med hjerter ut trenger man ruter konge i kutt. Thomas Charlsen gikk tre beit i 6 ruter, mens islendingen på det andre bordet klarte seg med to beit i 6 spar. Tre imp til Island.
Resten av kampen inneholdt stort sett relativt flate spill og småscorer. Norge sanket totalt seks imp på kampens syv siste spill, mens Island i løpet av de samme spillene noterte syv imp. Da alle spillene var sammenlignet endte det hele med 27-24 i norsk favør. Dermed fikk Norge med seg 10,91 vinnerpoeng fra runde 10.

Selv om seieren ble knapp er det alltid bedre å vinne enn å tape. Og det er alltid litt ekstra prestisje i oppgjørene mot vår nordiske naboer.

I lørdagens siste kamp var Italia motstander. Norge fikk en dårlig start og lå under 0-16 etter de tre første spillene. På de neste seks spilte Norge inn 21 IMP uten at Italia tok noen. I andre halvdel av kampen var det en utgangssving til hvert av lagene, mens resten av spillene var relativt flate. Dermed endte kampen 32-30 i norsk favør.

Norge sanket dermed knapt 26 vinnerpoeng lørdag (30 er middels). Dermed falt laget litt tilbake, men er fortsatt for alvor med i kampen om en plassering innenfor topp seks, som gir sikker VM-billett og lagets målsetning.

Norge - Bulgaria åpen klasse

Norge – Bulgaria Åpen klasse (runde 13)

Denne kampen ble overført på BBO, og Thomas Charlsen hadde ikke engang rukket å varme opp stolen før det første problemet kom:

Med ingen i sonen ser du dette meldingsforløpet:

Har du allerede fått en stor scoringssjanse, eller har motparten kanskje et sted å flykte hvis du våger deg frempå med en dobling?

Thomas fant ut at det var for tidlig å foreta seg noe drastisk, så han passet forsiktig og innkasserte 2 bet da hele spillet så slik ut:

Vest tok rimelig nok for E K i spar og ventet så på 2 kløverstikk. +100 og uavgjort spill, men hvis du er grådig nok kan du doble og innkassere 500 ved å skifte til ruter i stikk 2. Som man ser hadde ikke motparten noen bedre kontrakt på 5-trinnet denne gangen.

Men Norge fikk allikevel en flying start da Bulgaria åpnet syltynt ved begge bord på spill 2. Boye og Espen hadde ingen problemer med å stoppe i 4 hjerter etter motpartens åpning, med 11 enkle stikk som resultat. Ved det andre bordet endte N/S derimot opp i 4NT med 2 bet. 13 IMP den rette veien.

Ledelsen hadde økt til 19 da Thomas Charlsen tok opp denne hånden i lukket rom:

Alle I faresonen, og meldingene startet som angitt ovenfor. 2 ruter viste en 3-fargehånd med kort ruter og 11-15 hp. Har du en plan over 4 spar?

Med spill 1 i friskt minne sjanset Thomas på en dobling denne gangen, i håp om at makker skulle skjønne at han var renons i kløver. Det viste seg å være en god avgjørelse:

Thor-Erik Hoftaniska startet med kløver 9, og selv om spillefører la lavt i bordet var han sjanseløs: Vest trumfet og tok for hjerter Ess, som Øst droppet Damen på. Så en liten hjerter til knekten og ny kløverstjeling. +200 til Ø/V som ikke kan klare mer enn 10 stikk i ruterkontrakt.

Ved det andre bordet meldte N/S seg også opp i 4 spar, hvoretter Ø/V noe merkelig stampet i 5 hjerter. Den kontrakten fikk de lov til å spille udoblet, med 3 beter som resultat. +300 til N/S og 11 IMP den rette veien. 30-0 etter 7 spill.

Og det ble til 41-0 da Espen og Boye heiste seg opp i en veldig tynn slem på spill 9:

Den kontrakten er sjanseløs med ruter Konge ut, som vi ser at Thomas Charlsen valgte mot 4 hjerter ved det andre bordet. Begge motstanderne hadde imidlertid meldt ruter underveis, så Vest valgte å starte med en trumf ved det andre bordet. Det var all hjelpen Boye trengte: Hjerter Ess tok stikk 1, og en kløver til knekten tapte til Kongen. Nå kom ruter Konge tilbake, men for sent: Ruter Ess, kløver til Esset, spar til stjeling, kløver Dame og bort med rutertaperen, ruter til stjeling, spar til stjeling, ruter til hjerter 10 og K D i hjerter tok ut motpartens trumf - +980.

Det hele endte med norsk seier 69-13 - 19.61-0.39 i VP og opp på 5.plass.

 

EM start for dame- og veteranlagene

 Søndag starter også EM nasjonslag for damer og veteran. Damene starter med wo, mens veteranlaget starter mot hjemmenasjonen Ungarn. Running score veteran. Running score damerResultatside.

Det norske laget i åpen klasse avsluttet lørdagen med knepne seire mot Island og Italia. I dag starter laget med wo i første runden. Deretter er det Bulgaria (BBO), Portugal og Danmark (BBO). Running score åpen.

Norsk bronse i EM damepar!

Gunn Helness og Lise Blågestad tok i dag bronsemedaljene i EM damepar. Gratulerer med flott innsats!

Totalt 62 par deltok i mesterskapet. De 24 beste kvalifiserte seg for lørdagens finale som gikk over 46 spill.

To andre norske par gjorde det også godt. Vicky Chediak og Ranja Sivertsvik ble nummer fire, mens Marianne Homme og Åse Biribakken ble nummer ti.

Vinnere av Europamesterskapet 2016 ble Hila Levi og Adi Asulin fra Israel, mens Justina Zmuda og Katarzyna Dufrat tok sølvet.

Resultater

Norge på BBO

 Det ser ut til å gå mot et stortap mot Wales i dagens første kamp. Etter 11 sammenligninger leder Wales med 31-1 - Scorecard.

Norge spiller mot Island kl. 13.20 og Italia kl. 16.00 begge på BBO. Det spilles bare tre runder i dag da det er åpningsseremoni i kveld. I morgen starter også dame- og veteranklassen.

Bulletiner.

Finale EM par damer

 I dag startet finalen i EM par damer med tre norske par. Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik på 11. plass, Lise Blågestad-Gunn Helness på 12. plass, og Åse Biribakken-Marianne Homme på 18. plass i kvalifiseringen. Det skal spilles alle mot alle i det 24 par store feltet i A-finalen.

Resultater: Finale A. Finale B.

Etter to sesjoner av finalen ligger Lise Blågestad-Gunn Helness på andreplass og Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik på 5. Resultater etter andre sesjon: Finale A. Finale B.

 

Kamprapport Norge - Ungarn

Etter dag to av EM er det noe overraskende Finland som leder åpen klasse foran Frankrike på andre- og Norge på en gledelig tredjeplass. Fredag ble det spilt fire kamper og Norges motstandere var Hellas, Ungarn, Belgia og Nederland. Poengfangsten mot de nevnte lagene ble henholdsvis 10, 17, 11 og 11.
Som BBO-operatør fikk jeg gleden av å følge Norge – Ungarn på nært hold. For Norge spilte Thomas Charlsen og Thor Erik Hoftaniska i åpent rom, mens Boye Brogeland og Espen Lindqvist skulle forsvare de norske farger i lukket rom.
Kampen startet med norsk dobbeltscore og 4 imp inn etter at ungarerne gikk beit på begge bordene.
Allerede i spill 2 var det duket for en utgangssving i norsk favør. Kontrakten var 3 grand på begge bord. Det var totalt fem toppstikk i hjerter og kløver. Skulle det være noe realistisk håp om hjemgang trengte du aller helst fire ruterstikk på EK73 mot kn986. Hvordan ville du spilt denne farga uten at motparten hadde meldt noe?
De to spilleførerne valgte ulike linjer. Mens ungareren Winkler gikk for dobbeltfinessen la Espen Lindqvist ned esset. Da dama satt singel bak ess-konge kunne man fiske opp tieren etterpå for fire ruterstikk og vunnet utgang. 10 imp til Norge.

Hele spillet så slik ut:

I løpet av de neste tre spillene var det et buttspill og to småscorer inn for Norge. 19-0 etter fem spill mot vertsnasjonen lar seg høre.
I kampens sjette spill var det duket for 13 deilige norske IMP da Boye Brogeland fikk hjem 4 spar i sonen etter uheldig motspill, mens Ungarn gikk to beit i samme kontrakt. 
Hva ville du spilt ut fra følgende hånd etter at din høyre motstander har vist fram 5-korts spar via en grandåpning?
10 8 7
kn 10 5
E 10 9 5 3
6 2
Ungareren som satt nord fikk erfare at det er farlig å gi en flekkefjording lillefingeren. Da han spilte ut fra sin dobbelton i kløver løste han den farga for Boye, som dermed kunne notere hjemgang i kontrakten. I åpent rom spilte Thor Erik ute hjerter knekt, toppen av sekvens. Det ga ikke bort noe, og dermed ble det tungt for spillefører.

Hele spillet så slik ut:

I spill 7 meldte Thor Erik og Thomas seg opp i en god minorutgang på 5-4-tilpass i ruter. Det var lett match for Thor Erik å spille hjem denne. Ungarerne valgte i stedet 4 hjerter på tilpassen 6-1. Dette var en dårligere kontrakt og den var også mulig å beite, men det måtte gjettes riktig i motspillet. Da denne gikk hjem med 11 stikk ble det 2 imp til Ungarn.
Spill 8 gikk ut med 10 stikk i 4 spar på begge bord. Spill 9 var av det spennende slaget og her skulle impene deles ut i meldingsforløpet. Ville du meldt inn etter pass fra makker og 1 spar til høyre med følgende kort?
-
9 8 7
D kn 10 8 3
K 10 8 5 2
Thomas Charlsen og den ungarske spilleren vurderte ulikt. Thomas sa pass, mens Szalka meldte inn Marmic 2 NT som viser minst 5-5 i minorfargene. Du føler kanskje at du har for dårlige kort til å melde? Det er litt et avtalespørsmål hva disse tofargeinnmeldingene viser. De fleste spiller at det kan være både sterkt og svakt.
Her er det faktisk sånn at selv om du har bare 6 honnørpoeng kan det være mange stikk egen vei dersom makker har tilpass til en av dine farger. Et tilleggsmoment er at det kan være mye å hente på å stampe over motpartens eventuelle utgang når du sitter i gunstig sone. Og etter makkers forhåndspass bør det vel være brukbare muligheter for at det står utgang hos motparten.

Hele spillet så slik ut:

Etter litt slit spilte Dumbovich hjem 4 spar. Da ungarerne var med til 5 kløver ved det andre bordet valgte Espen å melde 5 spar. Etter at Boye hadde meldt 4 spar over 2 NT kunne det da godt være spill for 5 spar. Det hadde det da også vært om det ikke hadde vært for at sparen satt 4-0.
Det var opp til flere bord som hadde fått hjem 5 kløver doblet nord-syd. Med presist motspill skal man kunne holde kontrakten nede på 10 stikk, men det er uansett veldig billig moro i forhold til at motparten får spille hjem 4 spar i sonen. Etter offensive meldinger av Ungarn fikk de 13 sårt tiltrengte IMP og stillinga var 32-15 til Norge etter 9 spill.
De neste fire spillene gikk ut. Det spillet som kanskje var mest spennede blant disse var en lilleslem i spar. I lagkamp er det mange IMP i sving på slemspillene. I en del av disse spillene er det først og fremst det å melde ut kortene som er utfordringa, mens selve spilleføringa kan gå ganske greit. Merk at Thomas viste en god løft i spar over makkers tredjehåndsåpning. Han hadde kun 7 honnørpoeng, men mange plussfaktorer ved hånda. Firekorts trumfstøtte er alltid bra og et sidess og stjeleverdier i form av to dobbeltoner er verdifullt.
Slemspillet så slik ut:
 

Det var en del slemspill i denne kampen. I kampens tredje siste spill var Thor Erik og Thomas i slemsonen igjen. Veien til lilleslem i grand startet med åpning 1 kløver i syd. Thor Erik fikk selvsagt slemambisjoner i nord. Etter at Thomas først gikk ned i 3 grand tok han så med seg et rutercubeid da Thor Erik gikk på med 4 kløver. Etter å ha sjekket at det ikke manglet to ess ble kontrakten parkert i 6 grand. Her er alle kortene:

Hvis kløveren gir fem stikk er man alltid hjemme. Den andre hovedsjansen er hjerterfinessen. Aktuelt spilt Thomas kløver til dama og la deretter ned kløveress. Han måtte da gi bort et kløverstikk, men det ordna seg da hjerterdama satt i kutt. Vi ser med åpne kort at kløveren kan løses uten taper ved å spille kløver knekt fra hånda, men det trenger jo selvsagt ikke være riktig. Til syvende og sist ble man i praksis avhengig av hjerter finessen. Det satt fint og dermed hjemgang i en fair lilleslem.
Da ungarerne stoppet i 3 grand på det andre bordet ble det 11 IMP til Norge. Stillinga før de siste to spillene var dermed 43-15 til Norge.
I nest siste spill gikk begge bord ei beit i en standard 4 hjerter da trumfen satt 3-1. I kampens aller siste spill stampet Thor Erik og Thomas i 4 spar over 3 grand som ikke sto med ruter ut. Heldigvis fikk Espen 11 stikk i 3 NT i sonen på det andre bordet, og da ble det 4 IMP til Norge siden Thomas gikk 500 i beit. Summerer vi IMP inn og ut kommer vi til 47-15 i norsk favør i en kamp som stort sett var velspilt fra norsk side.
Vi gleder oss til fortsettelsen og håper på mange flere norske seire!

Tre par til finalen i EM damepar?

 De norske parene gjør det bra i kvalifiseringen i EM par for damer. Etter fire sesjoner ligger Lise Blågestad-Gunn Helness på femteplass, Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik på 13. plass og Åse Biribakken-Marianne Homme på 18. plass. 24 par spiller A-finale lørdag. Resultater etter fire sesjoner.

Følg Norge-Ungarn på BBO 13:20

Etter å ha berget uavgjort mot Hellas i morgenkampen møter Norge vertsnasjonen Ungarn i dagens andre kamp. Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska og Boye Brogeland - Espen Lindqvist spiller for Norge i denne kampen som overføres direkte på BBO fra klokka 13:20.

Det er veldig jevnt etter de fem første kampene i EM. Finland leder foran Ungarn og Kroatia, mens Norge er nummer fire. Det skiller knapt ti poeng mellom de ti beste lagene.

Følg resultatene live.

Følg Norge - Ungarn spill for spill.

Fredag

 Norges kamper til og med 5. runde. Running score.

En "slitekamp" mot Hellas i dagens første runde ga 10-10 etter 24 IMP til hvert av lagene. Npc Christian Vennerød var godt fornøyd med starten torsdag "Fantastisk bra start på mesterskapet".

 

Resultatservice første dag

 På EMs resultatside finner du alle resultater. Løpende resultater: Åpen klasse.

Torsdag 16. juni

Norge-Kypros (følg lenke for scorecard) 20-0 VP (75-11 IMP)
Norge-Israel (BBO kl.13.20) 4,44-15,56 VP (28-51 IMP) 

  • Åpent rom: Thor Erik-Thomas (NS) mot Barel-Zack
  • Lukket rom: Levin-Roll mot Espen-Boye (ØV)

Norge-Skottland 18,21-1,79 VP (65-24 IMP)

  • Åpent rom: Espen-Boye (NS) mot Peterkin-Sanders
  • Lukket rom: Gordon-Kane mot Steffen-Erik(ØV)

Norge-Sverige (BBO kl.18.40) 14,8-5,2 VP (61-42 IMP)

Vi har avtale med flere som skal levere spill og annet som skjer ved de norske bordene. Det er blant annet Kristian Barstad Ellingsen som er i Budapest som BBO operatør på oppdrag for EBL. Han vil poste etter at dagens spilling er ferdig. Leif Erik Stabell leder for dame- og seniorlaget kommer til Budapest fredag, og han vil også poste på denne bloggen.

Ellers dersom det er noen som ser/hører om gode spill og historier så er det bare å poste de som kommentar til denne posten.

EM par for damer

I dag startet også det åpne EM par for damer. Mesterskapet spilles på samme sted nasjonslagene spiller: Groupama Arena i Budapest. Fire norske par deltar i det første mesterskapet av denne typen arrangert i tilknytning til EM for nasjonslag.

  • Ann Elin Danielsen - Astrid Steen Lybæk
  • Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik
  • Lise Blågestad-Gunn Helness
  • Marianne Homme-Åse Biribakken

Resultater.

Åpen klasse i gang

 EM for nasjonslag startet i dag med første runde i åpen klasse kl. 10.00. Norge starter mot Kypros. På det norske laget spiller:

  • I åpent rom: Thor Erik Hoftaniska - Thomas Charlsen
  • I lukket rom: Steffen Fredrik Simonsen - Erik Berg

Dagens program:

  • kl. 13.20: Norge-Israel (BBO)
  • kl. 16.00: Norge-Skottland
  • kl. 18.40: Norge-Sverige (BBO)

 

Greier vi bedre i år?

I dag starter EM for nasjonslag i Budapest. Norge deltar med lag i alle tre klassene – åpen, damer og veteran. Det er tre optimistiske norske lag som vender nesa mot Ungarn. For to år siden i Kroatia var veteranlagets femteplass det beste Norge oppnådde i EM.

Vårt veteranlag har vært vår beste «voksenlag» de siste par årene. I forrige EM ble veteranene # 5 etter en litt skuffende avslutning. Laget lå i teten i mesteparten av turneringen så til tross for at det ble et flott resultat, var en nok litt skuffet med en gang. Sist høst ble det en ny femteplass i VM. Tar de steget opp på pallen til sommeren?

Norsk Bridgeforbund har tatt ut det samme veteranlaget som til de to foregående mesterskapene: 

  • Rune Brendeford Anderssen, Sørreisa BK - Peter Marstrander, Tromsø BK
  • Tor Bakke, Bergen Akademiske BK - Arve Farstad, TopBridge BC
  • Helge Mæsel, Farsund BK - Roald Mæsel, Kristiansands BK

 
F.v Peter Marstrander, Helge Mæsel, Tor Bakke, Arve Farstad, Roald Mæsel. Rune B. Anderssen var ikke tilstede. 

En «katastrofal» nest siste dag av EM 2014 ødela mulighetene for åpenlagets muligheter til å kvalifisere seg til Bermuda Bowl (VM). Det holdt ikke til en topp 6 plassering, men en fin avslutning ga 10. plass. Det gjorde at Norge fikk plass med sine Norgesmestere i Champions Cup i både 2014 og 2015. Toppnivået for det norske åpenlaget i siste EM viste at potensialet er der for å kunne kjempe om de øverste plasseringene.

Norsk Bridgeforbund har tatt ut følgende lag til EM i åpen klasse:  

  • Erik Berg - Steffen Fredrik Simonsen, Heimdal BK
  • Boye Brogeland, Flekkefjord BK - Espen Lindqvist, Klepp BK
  • Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska, Bergen Akademiske BK
  • NPC: Christian Vennerød

Vi ville gjerne vite litt om hvilke muligheter vårt lag har i årets mesterskap og stilte Christian Vennerød noen spørsmål:
 1. Sist ble det en 10. plass for åpenlaget – klar framgang fra 2012. En plassering som har gitt Norge representasjon i Champions Cup. Hvordan var du fornøyd med mesterskapet sist? Jeg var egentlig veldig fornøyd med svært mye av spillet i forrige EM. Vi hadde driv, og spilte godt i store deler av turneringen. Tiendeplassen var bedre enn det vi var ranket som. Og i virkeligheten var resultatet enda bedre, for flere av lagene som slo oss, hadde jo juksemakere på laget. Akkurat hvor mange lag det var, er det kanskje ikke nødvendig å utbasunere, men det er rimelig å si at vi reelt sett greide bedre enn nr 10.

Nok en gang slo vi verdens beste landslag, Monaco, i innbyrdes oppgjør, og vi slo også dem som ble europamestre, nemlig Israel. Til tross for at begge disse lagene trolig hadde juksemakere på laget. Så vi hadde nivået inne til å tukte de beste. 

Problemet i en slik turnering er å levere høyt nivå hele tiden, og det er ikke lett. Kanskje man har sovet litt dårlig, kanskje man rett og slett er uheldig. 

 2. Hvordan forbereder laget seg til årets EM i Budapest?

Vi forbereder oss ikke som lag. Spillerne lever til dels i ulike land, og også de som lever i Norge, bor langt fra hverandre. Siden NBF har så begrensede ressurser etter Tromsø-arrangementet i fjor, at vi ikke har råd til å sende et lag til bridge-OL i Polen etter sommeren, synes jeg ikke at jeg kan be om penger til en samling for EM-laget på norsk jord med reise og hotellopphold. Men siden alle parene på EM-laget skal spille Schapiro Spring Foursome i England for egen regning, tenkte jeg at NBF kanskje kunne sende meg dit. Det er jo en mye billigere løsning hvis det ikke blir for forstyrrende for de lagene spillerne representerer der.

F
ire av spillerne kjenner mine prinsipper veldig godt. Så jeg må snakke litt ekstra med Erik og Steffen, som jo er debutanter i EM.

 3. Hva er målsettingen for mesterskapet? Det kan jo bli sju lag som får plass i VM i 2017 som går i Frankrike. Det forutsetter at Frankrike er topp seks i EM. Har vi lag til å kvalifisere oss for VM eller må vi nøye oss med en målsetting om å nærme oss T6?

Tidligere har jeg markert at vi ikke stiller med et mål om en viss plassering. Det har vært to grunner til det: Den eneste plasseringen det gir mening i å ha som mål, har vært den som gir VM-plass, altså minst 6. plass. Det har vært et unødvendig høyt mål å offentliggjøre, både fordi vi slet med å nå finalespillet i de to EM i 2010 og 2012, og særlig fordi alle spillerne selvsagt har motivet for en slik plass sterkt inni seg uansett. Dessuten mener jeg at å være høyrøstet med hårete mål i en teknisk konkurransesituasjon som bridge (eller skihopp eller skyting), i hovedsak er negativt. Spillerne skal fokusere på å være her og nå, på å spille ett spill av gangen. På å ha ro i hjernen. Bridge er ikke en idrett som sykling, skiløp eller fotball, der det først og fremst gjelder å orke å tyne kroppen enda litt mer.

Jeg mener imidlertid at det norske landslaget nå har nådd et nivå der Bermuda Bowl-plassen realistisk sett er innenfor rekkevidde. Det vil si minst 50 % sannsynlig. Vi må venne oss til tanken på at vi er et lag som hører til dem som naturlig konkurrerer om en VM-plass. Slik at det ikke kommer som et sjokk på oss selv om vi ligger godt an når det har gått noen dager i mesterskapet. Slik at vi glemmer å spille vårt normale spill og begynner å tenke på VM-billetten. Vi må allerede nå forberede oss på å spille ett spill av gangen med ro i hjernen selv om vi er favoritter i en match pga vår gode plassering i tetpuljen. Derfor er det allerede nå riktig å si: målet er å kvalifisere oss til VM neste år!


Christian Vennerød sammen med Gunn Helness.

Damelaget plasserte seg som # 13 i EM 2014 i Kroatia. Dette var de absolutt ikke fornøyde med. Laget har forberedt seg godt med samlinger på hjemmebane.
Norsk Bridgeforbund har tatt ut følgende lag: 

  • Maja Rom Anjer, TopBridge BC - Pernille Lindaas, Fløde BK
  • Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding, Farsund BK
  • Torild Heskje -  Gunn Tove Vist, Klepp BK
  • NPC: Tormod Røren
Vi stilte Tormod Røren noen spørsmål knyttet til forventninger/målsetting til/for mesterskapet i Groupama Arena (stadion som Norge tapte mot Ungarn i fotball i høst) i Budapest.
1. Sist ble det en 13. plass for damelaget. Hva har dere gjort for å kunne gjøre en bedre prestasjon i årets EM i Budapest?
Bridgefremgang er ikke noe som kommer over natta, det må jobbes godt over tid. Vi har innenfor stramme økonomiske rammer fått til mange samlinger med konstruktive gjennomganger underveis. Ellers har både dame par og enkeltspillere deltatt hyppig både nasjonalt og internasjonalt. Når alt kommer til alt er det fremgang hos den enkelte spiller som må til for at vi skal kjempe i toppen internasjonalt. Mange jobber godt sammen med personlige coacher, noe som garantert vil gi fremgang. Det er ekstremt gledelig at deltagelsen i årets dame NM øker fra 25 til 35 lag og at nesten alle de beste er med. Vi kommer til å organisere så mye trening som mulig frem mot EM, både live og på nett. Vi har fått et fantastisk tilbud fra Storefjell Høyfjellshotell som blåser nytt liv i den tradisjonsrike Storefjell turneringen. Vi kommer dit 13-16/5 for å forberede oss til EM. Håper så mange som mulig legger turen dit for å gi oss optimal motstand.

2. Hva er målsettingen for mesterskapet? Det blir jo fort vekk sju lag som får plass i VM i 2017 som går i Frankrike. Forutsetter at Frankrike er topp seks i EM. Har vi lag til å kvalifisere oss for VM eller må vi nøye oss med en målsetting om å nærme seg T7?
Det er nok fortsatt en fire fem lag som holder et høyere nivå enn oss, men bak der er vi nok en av ti tolv lag som kjemper om de siste VM plassene. Plutselig kan kontinuerlig jobbing over flere år gi oss det løftet vi ønsker og da kan alt skje. Vi reiser ikke til EM med noen lavere målsetting enn å kvalifisere oss til VM, men dersom prestasjonen er god må vi ha lov til å si oss fornøyd selv om det ikke blir VM plass.

Tormod Røren har tro på sine damer.


Fakta om mesterskapet:
  • Mesterskap: 53rd European Team Championships
  • Hvor: Groupama Arena, Budapest, Ungarn
  • Når: 16. - 25. juni 2016
  • Klasser: Nasjonslag i klassene Åpen - Damer - Veteran samt åpen damer par.
  • Spillesystem: Full serie (Round Robin) i alle klasser 

Vanvittig avslutning i EM

Norge gjorde jobben sin og slo Israel 25-11 i imp eller 13,75 - 6,25 i VP. Monaco med Geir Helgemo og Tor Helness tålte med det et lite tap mot England i siste kamp. I tredje siste spill hadde dere lagkamerater en stor misforståelse og havnet i 6 spar på 4-3-tilpass i stedet for 6 hjerter på 6-4. Claudio Nunes måtte få hjem den kontrakten for å bli europamester. Slik så spillet ut:


Som vi ser står 6 hjerter på å finne spardame, eller gjøre som Espen Lindqvist så glimrende gjør her. I 6 spar var det mer som måtte ordne seg. Nunen fikk singel hjerter ut og klarte første prøve da han tok for esset. Han spilte så kløver til esset og ga bort hjerterstikket. Nå fant Tony Forrester i Øst en utrolig psykologisk variant; han spilte ikke kløver til stjeling i Syd, men ga spillefører en gratis ruterkutt! Da den kutten stod handlet det bare om å finne sparen. Hadde Forrester spilt kløver til stjeling i Syd har ikke Nunes forbindelser lenger til å kutte sparen gjennom Øst, men blir tvunget til å ta kutten gjennom Vest. 

Med ruter tilbake var alle muligheter fortsatt åpne for å ta kutten begge veier, og Nunes BOMMET! Dermed går EM-gullet til Israel med Monaco på andre plass og England på tredje. Bridge er et fantastisk spill!



Claudio Nunes bommet sparen og tapte EM-gullet!

Briljant av Espen Lindqvist

I siste kamp mot Israel som bare handler om plassering for Norge, men hvor våre gutter gjerne vil hjelpe Geir og Tor som kjemper om gullet mot Monaco presterer Espen Lindqvist en fantastisk spilleføring i 6 hjerter:


Espen var kommet i 6 hjerter etter at motparten hadde vært ganske aktive i meldingsforløpet. Som vi ser av kortene er det en hjertertaper når kongen sitter bak, og ruteren kan ikke trumfes god. Dermed er man i prinsippet avhengig av å finne spardamen. Men Espen fant en nydelig måte å unngå dette valget på.

Han fikk kløver ut og trumfet ruter på hånden og kløver i bordet et par ganger. Alle Østs kløver var nå borte, og nå spilte Espen enkelt å greit hjerter til esset og ny hjerter. Og stakkars Øst var innspilt! Spilte han spar ville han løse den fargen for Espen, og ruter ville la Espen ta kappen på damen og få to avkast til sparen.

Så enkelt kan det gjøres!

Damelaget ender på 13. plass

Etter et skuffende EM ender damelaget på 13. plass etter å ha tapt for England i dagens siste kamp. For England handlet det om gullet, men de manglet 5-6 imp på å passere Nederland. Våre damer hadde to dager hvor alt gikk skeis, og var etter det i realiteten helt sjansesløse på topp seks. 

Jeg skal ikke begi meg inn på noen dyp analyse på hvorfor de ikke lykkes, men det skjer for mange feil til å kunne nærme seg europatoppen. De beste har en veldig lav feilprosent og melder de utgangene og slemmene de skal. Samtidig er det ingen tvil om at de ofte får matchet seg hardere enn våre, så jeg tror Norge hadde hatt gått av å feks kunne få noe hjelp til å sende par til Nationals i USA eller lignende arrangement. Men vi har også yngre krefter som banker på døren, så jeg tror vi vil delvis få se et nytt lag i neste EM om to år. 

Sluttabellen:

1   NETHERLANDS 298.45
2   ENGLAND 296.74
3   FRANCE 294.24
4   ITALY 293.43
5   POLAND 272.20
6   DENMARK 266.18
7   TURKEY 259.54
8   ROMANIA 258.56
9   SWEDEN 250.41
10   RUSSIA 242.96
11   GERMANY 240.99
12   ISRAEL 235.34
13   NORWAY 218.97
14   IRELAND 216.29
15   SPAIN 208.82
16   SCOTLAND 206.42
17   AUSTRIA 200.14
18   BULGARIA 199.05
19   CROATIA 194.60
20   ESTONIA 188.78
21   GREECE 183.71
22   SERBIA 180.09
23   LEBANON 126.74

VM ryker for Norge

Norge leder litt mot Nederland med to spill igjen, men Bulgaria scorer for mye på sjette plass. Dermed har ikke Norge sjansen til å kvalifisere seg til VM i siste kamp. I siste kamp skal Norge møte Israel som kjemper tett med Monaco om gullet, så jeg er sikker på at Helgemo og Helness gjerne vil at våre gutter skal gi isralittene litt juling. Undertegnede ville sette veldig pris på om Norge i hvert fall klarte topp 10, siden jeg da er kvalifisert til å spille Champions Cup i Milano til høsten. (De ti beste i EM får stille med et lag, i Norge sender vi vinneren av NM Klubblag).



Damene spiller sin siste kamp og møter England som er i en desimaltallkamp mot Nederland, Frankrike og Italia om gullet i dameklassen. England leder relativt klart med noen spill igjen.