Klarer du å lage et juniorlag?
24.-25. november 2018 arrangeres skolemesterskapet i bridge. Vi utfordrer DEG til å lære opp fire juniorer og delta. Bli med på å skape et miljø for juniorbridgespillere i Norge.
Din gave: Lær bort det beste spillet
Å være sammen og spille spill går aldri av moten. Vi som spiller bridge vet at vi har det beste spillet. Så hvorfor holde det hemmelig? Ikke bare er det sosialt, det gir også uendelig med utfordringer som avdekker seg lag på lag etter hvert som du mestrer spillet.
Selv om dagens barn og unge har et nærmere forhold til mobiltelefonen enn til kortstokken, så vil du bli overrasket over responsen om dere alle la den bort i noen timer, og prøvde dere på bridge.
Slik lærer du barn bridge
Selv hadde du sannsynligvis hundrevis av timer med kortspill i bagasjen før du lærte bridge. Dagens barn har brukt tiden sin på andre ting, og har ikke den samme forkunnskapen. Kanskje vet de ikke engang forskjell på fargene? Og hvorfor heter det farger, når de bare er røde og svarte?
Skal vi møte barna, må vi møte dem på deres nivå. Så glem i første omgang alt av bridgeuttrykk, og glem alt du har lært av meldinger. På http://bridge.no/Laer-bridge/Skolemesterskap-i-bridge vil du finne en enkel og grundig beskrivelse av hvordan du lærer bort bridge til de yngste. Se på power point presentasjonen som heter "Skolebesøk halv / hel dag" - der er det flere tips i notatene under hver slide.
Hvorfor egne grupper for barn?
Vi bridgespillere har holdt hemmeligheten med bridgen for oss selv i flere tiår. Og siden det bare er én gyldig grunn for å slutte med bridge, så sier det seg selv at gjennomsnittsalderen øker. Til nå har den krøpet oppover til 61,7 år, og den vil stige raskt om vi ikke tar grep.
Når vi spiller spill, gjør vi det for å glemme tid og sted, le og utfordre oss selv. Spill er konsentrert liv. Det er helt avgjørende at vi trives og føler oss hjemme sammen med dem vi spiller med og mot.
Så snart man mestrer bridge hviskes aldersskillene ut. Da opplever man et fellesskap med andre bridgespillere på tvers av alder. Men før man er blitt en del av bridgefamilien, vil en 11-åring føle seg helt fremmed i en vanlig bridgeklubb. Derfor må vi lære barn bridge i egne grupper.
Det enkle er ofte det beste
For deg som nå har ett konkret barn i tankene, er oppskriften enkel: Be barnet invitere 2-3 venner til spillkveld, og sett dere ned rundt kjøkkenbordet med kortstokken. Begynn på begynnelsen, lær hva et stikk er, og konkurrer i hvem som kan ta flest stikk. Oppskriften finner du på http://bridge.no/Laer-bridge/Skolemesterskap-i-bridge. Lag gode rammer, med enkel servering og god stemning. Syns de det er gøy? Husk å avtale ny spillkveld, og nevn muligheten for å delta i skolemesterskap i bridge.
For klubben: Skolebesøk med bridgeopplæring
En effektiv måte å få tent interessen hos barna, er at bridgeklubben kommer på besøk på skolen. Bridgeopplæring er med på å oppfylle mål i læreplanen, og vi har gode argumenter for hvorfor rektor bør sette av en halv dag med bridge for elevene.
Har dere ingen bridgelærer i klubben? Ingen problem. Om dere kontakter Norsk Bridgeforbund i god tid før skolebesøket, vil vi stille med en bridgelærer som har ansvaret for undervisningen – helt gratis.Vi anbefaler også at klubben sender noen på bridgelærerutdanningen. Neste anledning er i Mo i Rana, Kristi Himmelfarthelgen.
Denne metoden krever mer innsats enn å samle fire spillere rundt et kjøkkenbord, men belønningen er tilsvarende større. Til nå kan bridgeklubber som har prøvd denne tilnærmingen på minimum 100 elever vise til 100 % suksessrate i å starte egen juniorbridgeklubb rett etterpå. Bridge fenger barna!
En slik tilnærming krever god forankring i bridgeklubben. Til et skolebesøk trengs det én frivillig medhjelper pr fire elever, slik at vi får én medhjelper pr bord. I tillegg må dere ha en konkret plan for oppfølgingen etterpå. Blir det spilling på den lokale cafeen neste lørdag? Eller skal dere starte egen juniorbridgeklubb fredag om to uker?
Er dere en gruppe i klubben som har vilje til å ta i et tak over en periode, så er dette den klart anbefalte strategien. På http://bridge.no/Laer-bridge/Blogger/Rekruttbloggen/Startpakke-juniorbridge kan dere lese oppskriften på hvordan Mo BK og Båsmo BK startet en juniorbridgeklubb med 84 deltakere på 3 måneder.
Gulrot: Reis til skolemesterskapet i november
24. -25. november arrangerer vi nasjonalt skolemesterskap i bridge. Konkurransen foregår i Oslo, og det vil være premie i flere klasser. Deltakere og trenere* bor på Haraldsheim Vandrerhjem, og deltakelse er gratis. Reise og overnatting er sterkt subsidiert, og det vil kun være en liten egenandel pr spiller i reise/opphold.
Vi håper at skolemesterskapet – å reise på tur med laget og treffe andre unge spillere som elsker bridge – vil være et fint mål på veien i bridgeopplæringen.
Hvem kan delta i skolemesterskapet?
Alle som er i skolealder, det vil si barneskole, ungdomsskole eller videregående skole kan stille lag. Man kan stille lag på tvers av alderstrinn. Siden formålet med skolemesterskapet er å skape flere aktive bridgemiljø for juniorer lokalt, skal barna være fra samme skole. Om det foreligger en begrunnelse for hvorfor de ikke kan være det, eller et lag mangler en spiller uka før mesterskapet starter, vil reglene tillate unntak.
De aller fleste som deltar, vil ha lært bridge i løpet av 2018. Skolemesterskapet er et ledd i satsingen for å skape flere juniormiljø i Norge, og et lavterskeltilbud. Derfor trenger du ikke å være redd for at ditt lag kan for lite bridge. Kan de telle honnørpoeng og melde utgang, så kan de mer enn nok til å delta.
Målet er 20 lag i skolemesterskapet, og det vil bli fine premier i flere klasser.
Premie til beste trener!
Vi har også en gulrot til treneren:
Treneren til laget som gjør det best i skolemesterskapet vinner deltakelse med makker i Marit Sveaas Internasjonale Bridgeturnering 2019.
Tar du utfordringen?
*Som i alle idrettsarrangement for barn/unge må alle trenere som skal reise med et lag til skolemesterskapet kunne vise plettfri begrenset politiattest
Fakta om skolemesterskapet:
- Dato: 24.-25. november 2018
- Sted: Oslo, NBF Oslo sine lokaler på Løren
- For hvem: 5.-10. klasse og videregående skole
- Hvordan? Ideen er enkel: Hver bridgetrener lærer opp en gruppe på 4 barn.
NBF stiller med opplæringsmateriell og oppfølging, og kommer gjerne på skolebesøk til klassen.
Interessert? Kontakt marianne@bridge.no
Legg til kommentar