Mens EM spilles som serieturnering der man kårer en vinner etter at alle har møtt alle, består VM av et innledende grunnspill og deretter sluttspill med knockout-kamper.
For første gang var det også en egen mix-klasse, og dermed var det totalt fire klasser. Norge var ikke kvalifisert i mix-klassen. Nytt av året var det også at antall lag i hver klasse var utvidet fra 22 til 24. Europa har fått to plasser ekstra i hver klasse, og det innebærer at de åtte beste lagene fra EM året før kvalifiserer seg for VM.
Takket være solid innsats i fjorårets EM i Ostende stilte Norge med en stor delegasjon til årets VM. (Foto: Francesca Canali, WBF)
I VM møttes alle de 24 lagene i hver klasse til kamper over 16 spill. Etter endt seriespill gikk de åtte beste lagene fra hver klasse videre til kvartfinaler.
I åpen klasse kom Norge svært godt i gang med full pott mot Guadelope i første kamp. Deretter lå det norske laget stort sett greit innenfor topp 8 til og med fjerde spilledag. Etter å ha gått på stortap mot Polen og New Zealand femte dag, var Norge nede på niendeplass etter 15 av 23 runder. Heldigvis reiste laget seg raskt, og vant seks av de åtte siste kampene, mange av de med store sifre. Norge endte til slutt på fjerdeplass i kvalifiseringa, kun slått av USA 1, Kina og Sverige.
Norges lag i åpen klasse, fra venstre Sten Bjertnes (coach), Allan Livgård, Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Nils Kvangraven, Terje Aa, Ulf Tundal og Christian Vennerød (NPC).
(Foto: Francesca Canali, WBF)
Norge var for første gang kvalifisert i dameklassen. Også det norske damelaget åpnet mesterskaoet bra, og slo blant annet Sverige, av mange regnet som en av forhåndsfavorittene, 20-0 første spilledag. Etter runde fem var de norske damene aldri dårligere plassert enn nummer seks. Til slutt endte de på en imponerende tredjeplass, så vidt slått av Polen, og heller ikke langt bak Kina.
Norges lag i dameklassen, fra venstre Jon-Egil Furunes (coach), Bodil N. Øigarden, Liv Marit Grude, Torild Heskje, Gunn Tove Vist, Marianne Harding, Ann Karin Fuglestad og Anne-Lill Hellemann (NPC).
(Foto: Francesca Canali, WBF)
Det norske veteranlaget tapte stort i åpningskampen mot Taiwan, og kom aldri skikkelig i gang med poengsankinga. I realiteten var de aldri i nærheten av åttendeplassen, og dermed måtte de se langt etter å gjenta resultatet fra VM i India i 2015 da fire av spillerne på årets lag var med på laget som kvalifiserte seg for kvartfinale.
Norges veteranlag, fra venstre Leif-Erik Stabell, Helge Mæsel, Roald Mæsel, Peter Marstrander, Tolle Stabell, Tor Bakke og Kristian B. Ellingsen (NPC).
(Foto: Francesca Canali, WBF)
I åpen klasse fikk Norge Italia til motstander i kvartfinalen. Etter de tre første settene ledet Norge med hele 100 IMP! Selvsagt et godt utgangspunkt, men likevel et forsprang det er mulig å tape i løpet av 48 spill. Italinerne knappet voldsomt innpå i siste sett, men Norge tok til slutt en komfortabel seier.
I semifinalen ventet Nederland, som hadde slått ut svenskene i kvartfinalen. Her fikk Norge oppleve et motsatt kampbilde enn tilfellet hadde vært i kvartfinalen. Etter første dag av semifinalen lå de bak med hele 107 IMP. De gjorde et tappert forsøk på å hente inn forspranget i fjerde sett, men da Nederland økte ledelsen ytterligere, kastet nordmennene inn håndkleet før de to siste settene for å fokusere på bronsefinalen.
I bronsefinalen ble USA 1 motstander. Norge vant første sett klart og økte litt i andre sett, før amerikanerne tok inn nesten hele forspranget i tredje sett. Dermed var det i realiteten helt åpent før de to siste settene. Amerikanerne knappet ytterligere litt innpå i nest siste sett. Ledelsen var på 4 IMP før de siste 16 spillene. Det ble en spennende avslutning hvor lagene lå helt likt før de to siste spillene. En utgangssving inn i nest siste spill roet nervene til de norske supporterne, og da gjorde det ikke noe at USA 1 fikk 1 IMP i siste spill. Bronse til Norge etter å ha slått det meritterte amerikanske laget med 9 IMP i kampen om tredjeplassen.
Norges bronsevinnere i åpen klasse, fra venstre Boye Brogeland, Christian Vennerød, Nils Kvangraven, Terje Aa, Ulf Tundal, Allan Livgård, Espen Lindqvist og Sten Bjertnes.
(Foto: Kristian B. Ellingsen)
I dameklassen fikk Norge anledning til å velge mellom Sverige og Nederland da kvartfinalene skulle settes opp. Valget falt på Nederland. I det første av seks sett i semifinalen tapte dessverre Norge klart, nærmere bestemt med 70 IMP. Selv om det er mulig å hente inn et forsprang som dette i løpet av 80 spill, skulle det vise seg å bli vanskelig i praksis. Norge knappet inn drøyt halvparten av forspranget, men klarte aldri å komme nærmere. Uansett en bra prestasjon å komme til kvartfinalen.
På mesterskapets hjemmesider finner du alt av resultater, bulletiner med mer.
For mer stoff fra mesterskapet anbefales følgende sider:
NBFs mesterskapsblogg
GeOs blogg
Nils Kvangravens blogg
Bridge i Norges mesterskapsside