Håndtering av disiplinærsaker

Håndtering av disiplinærsaker

Forhåpentligvis vil dere ikke få behov for å benytte de råd som gis i dette avsnittet, men det har hendt i klubber før og det kan naturligvis også skje i din klubb at det oppstår situasjoner som gjør at det vil være aktuelt å reise disiplinærsak mot ett eller flere medlemmer i klubben. Derfor hører det også med å omtale hvordan styret skal håndtere slike saker også. 

En slik situasjon er naturligvis uønsket og kan være vanskelig å håndtere for klubbstyret. Søk gjerne råd om hvordan saken skal håndteres i den kretsen klubben din hører til, eller med medlemmer av forbundets disiplinærkomité. Glem imidlertid ikke at styret har taushetsplikt, og saker av en slik karakter skal ikke diskuteres med andre som ikke er knyttet til et ansvarlig organisatorisk ledd i NBF før saken er ferdigbehandlet. 

Oppførsel av medlemmer som kan kvalifisere til disiplinærstraff utgjør heldigvis ikke noe stort problem i sporten vår, men det skjer fra tid til annen. Dessverre har vi også erfaring for at klubbene og turneringslederne ikke er særlig flinke til å håndtere slike saker, og at det skjer at medlemmer utviser uønsket oppførsel uten at det får noen konsekvens for utøveren. Det er naturligvis ikke sporten og klubbmiljøene våre tjent med. 

NBF ønsker at klubbstyrene agerer i situasjoner der spillere utviser uønsket atferd relatert enten direkte knyttet til spillingen i klubben eller andre brudd på NBFs etiske retningslinjer. Hendelsen skal være rettet mot klubben eller medlemmer/spillere i en klubbsammenheng, eller i situasjoner der spilleren representerer klubben. Merk at klubbstyret ikke skal behandle hendelser som skjer utenfor klubben eller forhold som ikke er relatert til sporten vår. Klubbstyret har altså ikke hjemmel for å ilegge straff eller utelukke et medlem fra klubben for en utenforliggende forseelse, selv om vedkommende er idømt straff for forholdet i rettssystemet. 

Oppstår situasjonen i en turnering under en spillekveld, skal turneringsleder eller et styremedlem først gi den/de som er involvert en advarsel. Hvis oppførselen gjentar seg eller turneringsleder anser at hendelsen er så graverende at det er utelukket at spilleren kan fortsette spillingen, skal denne bortvises fra lokalet. Ved bortvisning skal det alltid reises disiplinærsak mot den/de bortviste. 

La oss skissere en situasjon for å belyse hva vi mener med dette:

Hvis en spiller med skjellig grunn kan mistenkes for å være påvirket av alkohol eller andre rusmidler, men der dette forholdet ikke innvirker på spillingen, skal spilleren ilegges en skriftlig advarsel etter at spillingen er avsluttet denne kvelden. En advarsel er en disiplinær forføyning, og skal således innrapporteres til NBFs Disiplinærkomité. Ved en eventuell senere foreteelse vil en tidligere advarsel tas med i vurderingen av forføyning. 

Hvis spillerens oppførsel er til sjenanse for andre spillere og vedkommende ikke kan snakkes til rette eller ikke er i stand til å gjennomføre turneringen på normal måte, skal spilleren bortvises fra lokalet. 

Det kan være liten forskjell på de to situasjonene vi har skissert ovenfor, og det vil ikke alltid være lett for turneringsleder/klubbstyret å utvise beste skjønn. Ansvarlig(e) person(er) må først og fremst ha øvrige spillere og klubbens beste i tankene, og forsøke å ikke la seg påvirke av den ofte litt opphetede stemningen som vanligvis oppstår i en slik situasjon. Ansvarlig(e) person(er) skal skrive en situasjonsrapport og forelegge denne til behandling i klubbstyret. 

Klubbstyret kan ilegge et medlem alt fra advarsel til tre måneders utelukkelse fra spilling i klubben som disiplinærstraff for en dokumentert forseelse. Kretsen og NBFs Disiplinærkomité skal orienteres om forseelsen, straffereaksjonen og hvilke(n) spiller(e) som er involvert. Medlemmet skal gjøres oppmerksom på at han/hun kan anke inn avgjørelsen til NBFs Disiplinærkomité. 

Styret kan også beslutte å rapportere saken inn for NBFs Disiplinærkomité uten selv å ta stilling til eventuelle straffereaksjoner. Den avgjørelse som Disiplinærkomitéen treffer må klubben lojalt følge opp. Hvis styret ønsker en strengere straffereaksjon enn det NBFs vedtekter tillater klubbstyret (lengre utelukkelse enn tre måneder, utelukkelse fra flere/alle klubber/kretser eller alle NBFs turneringer), oversendes saken til NBFs Disiplinærkomité med begrunnet anbefaling.