Interessant spill fra MIX REALBRIDGE LAG (onsdag)

Her er et fint spill fra en kamp i Mix RealBridge onsdag.

Ved det ene bordet var nord i 3NT etter at øst hadde meldt inn hjerter, men det kom ruter ut og det var kun åtte sikre stikk (5+0+1+2). Kontrakten kan vinnes hvis kløveren tippes.

Isolert sett er beste kløvervariant liten til knekten. Hvis det sitter 3-3 er det 50-50 hvilken vei du spiller kløveren, men om det sitter 4-2 er det en liten ekstra sjanse med liten til knekten, damen kan sitte dobbel hos øst. Da står knekten, så faller damen under esset og kløveren står. Om vest har kløver dame dobbel og du spiller esset fulgt av knekten blir det honnør-på-honnør effekt, og østs nier fjerde blir stopper.

Men det er isolert sett, og det er mer å tenke på enn kløverbehandlingen i grandkontrakt. Det er problemer med overganger for å kunne få tak i både spar- og kløverstikkene siden ruter ess blir revet bort med det samme. Spillefører gik bet i 3NT.

Ved det andre bordet var Tor Eivind Grude (nord) i 4 spar etter disse meldingene:

Syds dobling av 1 hjerter viste minst fire spar. Over 2NT var 3 hjerter overføring, derfor ble nord spillefører.

Øst spilte ut liten ruter til vests dame og esset. Hvordan ville du lagt opp spilleføringen videre?

Det ser naturlig ut å spille på kløveren, og ved å stjele en kløver kan det ofte blir fire stikk i fargen. Da ser det ut til å kunne blir fem trumfstikk, fire kløverstikk og ruter ess. Det var imidlertid skjær i sjøen.

Grude vant altså med ruter ess og spilte kløver til esset og kløver til kongen. Damen falt, og det så lysegrønt ut en liten stund. Med en kløverstjeling blir det fire stikk i fargen, og ti i alt…om ikke trumfen sitter 4-1! Etter den andre kløveren tok han en stor trumf (og det vil vise seg at å ta kun en trumfrunde er nødvendig), så liten kløver til stjeling hos syd, vest følger farge (øst kastet hjerter 4). Så fulgte trumf til nord, og trumfsitsen ble oppdaget. Nå kan ikke spillefører få tatt alle kløverstikkene, for han får ikke tatt ut trumfen.

Grude stoppet trumfspillingen og tok for kløver 10 som han kastet en ruter på, vest som satt med de to uteværende trumfene fulgte farge. Så trumfet han en ruter og kom ned på 1-1 i trumf, mens vest hadde to trumf! Dette var igjen:

Spillefører har fått de åtte første stikkene og må få tak i to stikk til.

Grude spilte hjerter fra syd. Nå la vest knekten, og da forsvant forsvarets siste bittelille sjanse til å bete 4 spar. Hvis vest i stedet legger liten hjerter får Grude en slags sjanse til å gå seg bet, og gjør det om han legger kongen. Da kan øst stikke og spille hjerter 10 til vests knekt, så trumf derfra og både nords og syds site trumf går i samme stikk. Spillefører vinner kun det trumfstikket, ni stikk i alt og en bet.

Grude ville garantert ikke gjort feil pga. av meldingene, øst har nok hjerter ess. Hvis vest legger hjerter 6, ville Grude lagt hjerter 7. Da blir det samme effekt som da vest la på hjerter knekt, nord la kongen og øst esset. Øst kan ta ett hjerterstikk til, men med tre kort igjen kan ikke øst nekte spillefører å få for begge trumfene sine. Dermed ble det ti stikk og vunnet spill.

(Hvis Grude etter å ha tatt to store kløver og sett damen falle hadde tatt to runder trumf før han trumfer en kløver ville det blitt bet. Da er det ikke inntak til nord utenom den siste trumfen, og spiller han seg over på den nytter det ikke å få den gode uttellingen for trumfene på slutten. Og han får altså ikke for den femte kløveren (vest har igjen trumf). Hvis han tar to trumf, så trumfer en kløver og spiller ruter, stikker vest og spiller trumf - en bet.)  

VALG: Grand- eller utgang i majorfarge?

Fra sone-playoffen mellom Australia og New Zealand i helgen tar vi med et spill som handler om å velge mellom utgang i grand eller fargekontrakt i majorfarge med åtte trumf til sammen.

Hvis begge hender er balanserte, og makkerparet har 4-4 eller 5-3 tilpasning i en major, kan det godt være bedre å spille 3 grand enn 4 i major. Men det er aldri helt sikkert. Det kan være en svak stoppe i en farge, eller ingen stopper i det hele tatt så trumfkontrakt er bedre. På den annen side kan det være for mange tapere i majorkontrakten, og lettere å skrape sammen ni stikk i grand.

En ser ganske ofte eksperter bare melder 3NT med 4333 fordeling i stedet for å søke etter majorfarge med Stayman. I de to siste settene (av 6 x 16 spill) var det egentlig ikke så mange spill som kunne gi mye utslag. Så med en ganske grei ledelse i favør NZ ble det ikke veldig spennende. Dette spillet var ett av de få som kunne gitt utgangssving.

Øst passet. Hva ville du meldt om makker på syds plass åpner med 1NT som viser 12-14?

Du har 18 poeng, men helt flat fordeling så slem er nokså usannsynlig, Bør vi spille 4 hjerter hvis makker har fire kort i fargen?

Det kan være slik, men...

Jeg tror imidlertid jeg ville vurdert å melde 3NT, kanskje etter Puppet Stayman for å sjekke om makker har fem hjerter. I så fall er det helt sikkert greit å spille hjerterkontrakt med ni trumf, og kan velge å melde 3NT og "glemme" hjerteren om åpneren benekter fem hjerter. Det er dog ganske sikkert at 4 hjerter må stå med 4-4 og så mange HP til sammen. Det er oftere riktig å tenke på grandkontrakt i slike tilfeller hvis det er kun marginale verdier, ca. 25-26 til sammen, for det er da det som godt kan være lettere å skrape sammen til ni stikk, men ikke så lett å vinne ti stikk i trumfkontrakt. Hvis en av spillerne i makkerparet har en dobbelton kan det imidlertid være ett ekstra stikk i trumfkontrakt (en stjeling, ett ekstra trumfstikk).

Hvis det spilles med sterk NT åpner syd med 1 i minor, og nord svarer 1 hjerter. Syd støtter til 2 hjerter. Nå er det kanskje mulig for nord å tenke på slem, men en bør ha et apparat (2NT?) for å finne ut mer om åpnerens fordeling. Skulle han for eksempel ha singel kløver er det bra sjanser for slem. Idet syd viser minimum og balansert håbd bør det slå fra seg alle tanker om slem. Men de kan kanskje ende i 4 hjerter.

Mot oss meldte Australias Sartaj Hans-Peter Gill raskt 3NT etter svak NT-åpning. Der var det kun ni stikk til tross for at det har hele 30 HP til sammen, Australia +400.

Mine lagkamerater Peter Newell-Martin Reid endte i 4 hjerter etter svak NT fra syd og Stayman fra nord.

I majorutgangen ser det ut som om det kan være en taper i hver farge siden trumfen sitter skjevt. Den australske vest spilte ut trumf (!), et svært merkelig valg slik jeg ser det. Det gikk liten, tieren og syds konge. Reid fortsatte med en trumf til nord og da vest kastet en spar var det klart at det var en trumftaper. Plutselig ser det litt mørkt ut i utgang med 30 HP!

Reid fortsatte med kløver til damen og ruter til tieren. Ruter Q-J kunne vært velplassert en sjelden gang, men ruterspillet var mer for å legge opp til et innspill.

Øst stakk og skiftet til spar til vests nier og nords ess (vest burde nok lagt knekten eller damen for å gi spillefører en sjanse til å tro at sparfinesse med tieren kan virke). Spillefører tok de to ruterstikkene og dette var igjen:

Nå er det duket for innspill, og spillefører kan velge mellom flere varianter av innspill som virker. Han kan for eksempel ta det andre sparstikket og spille to ganger kløver. Øst kommer inn å må avslutte med trumf til saks, 9-8 hos syd og Q-7, eller han kan spille sin siste kløver. Gjør han det trumfes på den ene siden og spartaperen forsvinner fra den andre. Da tapes 0+1+1+1 = 3 stikk.

Eller spillefører kan ta sparstikket og spille to runder trumf til øst som må avslutte med kløver unna kongen til kombinert saks, J-9 hos nord og A-7 hos syd. Det tapes 1+1+1+0 = 3 stikk. Disse innspillene forutsetter at øst har dobbelton spar.

Reid valgte en tredje variant som kanskje er enda bedre, og førte til to innspill!

Han tok for spar konge og fortsatte med spar til vest (øst kastet kløver). Han kan nå spille spar, men det er til dobbeltrenons og det trumfes på den ene siden mens en kløver forsvinner fra den andre. Det blir ikke mer enn en taper i spar, en i trumf og en i ruter.

Vest spilte imidlertid kløver. Reid la nieren som ville krevd østs konge om vest har tieren, i så fall null kløvertaper. Her kunne imidlertid øst dekke nieren med kløver 10. Men da vant syd med esset og spilte mer kløver til østs konge. Avslutningen var trumf unna J-5 til saks, og det ble ikke trumftaper!

Kontrakten som var litt sårbar ble altså vunnet, +420 til New Zealand, og det var verd 1 IMP.

SONEMESTERSKAP PÅ REALBRIDGE

European Bridge League (EBL) skal som tidligere nevnt arrangere sonemesterskap for Europa (WBF zone 1) i august. Turneringen som skal spilles på plattformen RealBridge erstatter EM for nasjonslag, og den gjelder som kvalifisering for neste års VM i klassene ÅPEN, DAMER, MIXED og SENIOR. Spillerne får ikke sitte hjemme å spille, men vil måtte befinne seg på et bestemt sted hvor det er nøytrale observatører godkjent av EBL.

For lilleputtsonen Zone 7 – South Pacific som består av fire nasjoner (men det er alltid New Zealand og Australia som gjør opp om sonetitlene) ble det i helgen arrangert Zone-playoffs mellom New Zealand og Australia i de fire nevnte klassene, samt at de to nasjonene også utkjempet en kamp for juniorer (U-26).

Dette arrangementet ble imøtesett med stor interesse fra EBL som en prøveklut for det mye større arrangementet de skal arrangere i august.

Australia mot New Zealand er enormt prestisjefullt uansett hva det spilles. Det er Norge-Sverige, og vel så det. Det var derfor kult at det totalt sett gikk i favør av lillebror New Zealand i helgen, 3-2 i de fem klassene.

Det åpne laget vant nokså komfortabelt (58 IMP over 96 spill), damelaget vant med over 100, og i MIX ble det også en ganske grei seier.

Australias seniorlag er sterkt og har gjort det skarpt de siste årene i VM, og de ble for sterke for kiwiene. Også deres juniorer er bra nå med tre-fire spillere som allerede har vunnet australske mesterskap i åpen klasse. Det ble alt for sterke for de ferske kiwiene som likevel gjorde noe bra og vant et par av de seks settene.

Undertegnede spilte for NZ-Open. Det åpne australske laget de stilte med var nok ikke det sterkeste de kunne brukt, men de hadde i alle fall med Sartaj Hans og Peter Gill som kanskje er landets sterkeste par.

Begge lag virket rustne, kanskje litt påvirket av de litt uvante omgivelsene og at det var online spilling. Vårt lag hadde liten eller ingen trening på forhånd. Det gikk litt i rykk og napp.

Det må innrømmes det var litt merkelig å sitte ganske alene med laptop’en i en kjempestor sal hvor det satt noen andre spillere spredt utover. Og det er heller ikke det samme å spille på computeren som å ha kort i hendene, i alle fall ikke for meg. Men det er vel likt for alle, og det er vel også en tilvenning?

Arrangementet som sådan fungerte greit, men noen justeringer underveis. Noen av erfaringene bridgeforbundene her nede fikk fra dette vil sikkert være nyttige for EBL.

De australske spillerne satt i seks forskjellig byer (Australia er et svært land) og New Zealanderne i to byer.

Det ble en del tilfeller av feilklikking osv. i alle kampene. Og det er en «undo-funksjon» som ble benyttet. Det blir feil om det er en ren ulykke at et kort blir klikket på, for eksempel om de spiller 7 grand hvor det er tretten toppstikk, så lar spillefører en utspilt tier eller noe sånt beholde første stikk fordi han taster feil.

Alle undos ble så vidt jeg vet godtatt der vi spilte.

Det blir dog en grense for hva som kan gjøres om på (undo), synes jeg. Hvor den grensen går vet jeg ikke, men det er kanskje noe som må avklares for senere arrangement av denne typen. Jeg klikket selv feil et par-tre ganger. Kun en gang kostet det. Jeg skulle stikke meg inn på kløver ess og så bestemme meg for fortsettelsen. Da jeg satt og tenkte på fortsettelsen hadde spillefører fortsatt med en kløver, og jeg satt der og tenkte! Jeg hadde i stedet for å stikke med esset lagt kløver 8, kortet som stod ved siden av esset. Burde jeg nå fått undo?

Jeg ba ikke om det, for det blir kanskje over grensen for hva som er greit når jeg har sittet og tenkt noen sekunder. Kanskje den tenkingen førte til at jeg innså at å legge liten (hvis det var med hensikt) ble feil…så bes om undo. Jeg vet ikke, men lot det gå, og det kostet en utgang som spillefører egentlig hadde spilt bort.

Jeg tar med et spill fra vår kamp.

Giver øst. Ø/V i sonen

Hva ville du spilt ut etter 4 spar i åpning fra øst og pass rundt?

Som nord hadde jeg en vanskelig meldeprøve etter 4 spar – pass – pass. Dobler er take-out betont så det er klart et alternativ og kan bli veldig bra. Det var det som skjedde ved det andre bordet. Syd endte der i 5 ruter doblet av syd. Det lå og vippet mellom 500 og 800, men det ble fire doblede da vest mot slutten fikk en uppercut i trumf for åtteren, +800 til vårt Ø/V-par.

Jeg passet ut 4 spar, rett eller galt, og vi skulle spille motspill.

Det som skjedde viser kreativitet på høyt plan synes jeg, og det var makker Nick Jacob som stod bak det da han spilte ut ruter konge!

Det er det eneste utspillskortet som kan bete kontrakten. Som det sitter, kan spillefører stikke, men det virker naturlig å lasjere. Han tror jo syd har ruter dame, og ønsker ikke at det er et inntak så syd kan spille en truende kløver senere. Idet han lasjerer må syd finne skiftet nå med det samme. Siden syd etter utspillet ikke har inntak i ruter (noe spillefører er sikker på at syd har) får spillefører hvis han stikker med det samme etter hvert satt opp et hjerterstikk som gir avkast for en kløver. Men spillefører lasjerte.

Nå beter Nick 4 spar hvis han skifter til kløver, men dessverre var dette et tilfelle av opp som en løve og ned som en skinnfell. For han fortsatte med ruter, trolig fordi han trodde spillefører kunne ha knekten og vil la den andre ruteren seile. Men spillefører stakk nå med ruter ess og fikk godspilt en hjerter for kløveravkast senere.

Hva skjer med liten ruter i utspill?

Den lar spillefører seile, og senere er syd ikke med i spillet i det hele tatt. Spillefører får godspilt hjerterstikket som gir kløveravkast.

Hva med kløver i utspill?

Enda enklere, spillefører får ett ekstra stikk i kløver som en ruter kan kastes på.

Så ruter konge i utspill er det eneste kortet som kan gi forsvaret en sjanse!

En kan tenke seg at om Nick etter å ha fått for ruter konge hadde spilt kløver i stikk to at det ser nesten mystisk ut, særlig i online bridge. Et helt perfekt dobbel-dummy motspill, omtrent som om han vet alle kortene!

Når han feilet i andre stikk, er det ikke mye mystisk lenger…

Burde jeg lagt et annet kort enn ruter 7 som jeg la? Kanskje, men jeg må innrømme at jeg ikke i det hele tatt forestilte meg at det var slik det så ut.

Så gjenstår å undre seg litt over hva i huleste fikk Nick til å finne på utspill av en konge fra kongen tynt femte!

Jeg tror han tenkte omtrent slik:

Jeg er trolig inne for siste gang. Bra kort kommer opp på bordet, og makker har bra kort bak der. Det kan være et tilfelle av at det er viktig å beholde initiativet hos syd.

Vel og bra, kanskje, eller over-tenking kanskje?

Det kunne i alle fall vært fantastisk her hvis han hadde fulgt opp.

Men en kan vel også tenke seg mange ruterkombinasjoner hvor utspillet av kongen blir helt sjukt. La oss si makker har ruter dame singel, esset singel, eller esset dobbel og stikker over fordi han ønsker å spille ruter til damen og få en tredje ruter til stjeling.

Så selv om dette var nære på årets mest spektakulære motspill så er det kanskje ikke mye å lære av det…

VIEGO vant spennende finale

Som ventet ble det jevnspilt mellom to sterke lag i RealBridge Online lag, finalen. Den ble spilt over 48 spill (3 x 16) mandag. 

Til slutt var VIEGO 12 IMP foran EFC HOLDING etter at sistnevnte lag ledet med 3 IMP idet det stod igjen seks spill, og lagene stod likt idet det gjenstod fire spill!

Sluttresultat og navn på de to lags spillere:

 

Vinnerlaget (jeg tyvlåner Kvangravens bilde som er tatt for noen kilo siden, i 2004):

Vinnerne, f.v.: Stornes, Brekka,Kvangraven, Høiland og Saur

Vi tar med et spar store spill som bidro til VIEGO sin triumf.

Giver syd. Alle i sonen

Spill med voldsom fordeling og tilpasning begge veier er fryktelig vanskelige. Og når det er slik blir det ofte store utslag.

Etter at Kvangraven (syd) hadde åpnet med 1 ruter og vest meldt 3 kløver (spar og kløver) støttet Stornes (nord) ruteren. Begge sider visste at det var tilpasning og fordeling, og det skjøt fart:

Syds lilleslem i ruter ble doblet, men den var ikke til å rokke. VIEGO +1540.

Ved det andre bordet hvor EFC Holding satt N/S gikk det slik:

Øst sin 2 ruter viste sparstøtte og en bra høyning (cueraise) og da sluttet aldri Brekka (vest) å melde spar. Det var slik kortene så ut rundt bordet riktig å være med til 6 spar over 6 ruter, og i 6 spar doblet er det kun to bet. Motspillet feilet nok litt mot 6 spar doblet (de bør få to kløverstikk og ett hjerterstikk), og det endte med en bet, +200 til N/S. VIEGO vant spillet med 16 IMP.

Det neste er kampens siste spill. VIEGO ledet kampen med 1 IMP. Overstikk i en delkontrakt eller lignende kunne bli avgjørende.

Men det bli ikke et lite søtt spill som avgjorde. Et skummelt svingspill kom i stedet. Og om kortene hadde vært fordelt annerledes kunne seieren gått til laget som tapte finalen. Det hadde imidlertid vært særdeles heldig (om en ser kun på det spillet).

Hvilken kontrakt ville du foretrukket å spille med disse kortene?

Både 6 spar og 6 ruter er bra. Hvis sparen sitter 3-2 vil den i ruterkontrakt gi to avkast, men det blir fortsatt en kløver igjen hos nord. Så 7 ruter står i så fall på kløverfinessen.

I sparslem er det også greit om sparen sitter 3-2. Nords femte ruter gir avkast for en hjerter hos syd, og det er igjen snakk om overstikk hvis kløverfinessen går. Så lilleslem er vel passelig når en ser både nord og syd sine kort.

VIEGO sitt N/S-par fikk melde i fred, og det er ikke så lett å finne slem med 29 HP til sammen og ikke noen spesiell fordeling. De endte i 3NT.

Ved det andre bordet åpnet VIEGO sin vest med 2 hjerter, og nord doblet. Øst høynet til 3 hjerter. Da var syd med til 3 spar, en fristende men nokså tøff melding. Er det så rart nord tror det står i storeslem nå? Jeg har litt sympati for nords avsluttende melding. Hele meldingsforløpet ble slik:

For hardt når en ser kortene mot hverandfre, men med sjanser.

Hvis spar sitter 3-2 kastes altså en hjerter og en kløver hos nord, og om kløverfinessen går blir det en veldig "fet" +1540 til notering mot 520 i grand ved det andre bordet. Det ville i så fall gitt særdeles heldige 15 IMP til EFC HOLDING.

Men slik satt det ikke.

Spar satt 4-1 og kløver konge bak, så det ble 11 IMP til VIEGO for sin 3NT med elleve og +100 for to bet i 6 ruter. 

 

 

Stadig flere bridgetilbud for ungdommer!

Denne uken kom nyheten om bridge som fag i videregående skole. Vi har tidligere meldt om stor aktivitet i flere juniorklubber, bla. Sandnes Juniorbridgeklubb, Helgeland Juniorbridgeklubb og andre. Det virker å være en skikkelig  "drive" i rekrutteringsarbeidet i Norge for tiden!

Vi fikk idag en melding om nok et fint tilbud, denne gang i Trondheim:

Bridgen er med i kommunens sommerskoletilbud i sommer.

Leder i Trondheim Ungdomsbridgeklubb, Kristin Linnigard sier: "Vi håper på stormende jubel og god deltakelse i Bridgehuset i juni!"

 

Midt-Trøndelag Bridgekrets har sendt ut informasjon til alle sine meldlemmer om tilbudet hvor Trondheim Kommune har tatt med bridge i sitt sommerskoletilbud, og bridgekretsen får også økonmisk støtte til tiltaket. 

Kretsleder Per Heide skriver i brevet til kretsens medlemmer:

Dette er en unik mulighet for alle medlemmer i kretsen å gjøre en viktig innsats for rekruttering av flere barn og unge til bridgen. Trondheim ungdomsbridgeklubb vil svært gjerne ha flere medlemmer, og vi er i kretsen avhengig av å rekruttere nye, unge spillere dersom ikke aktiviteten vår skal dø ut på sikt. Jeg oppfordrer derfor alle medlemmer i kretsen om å prøve å motivere barn og unge i familie eller bekjentskapskrets til å delta på kursopplegget!!

MIX REALBRIDGE LAG

NBF sin lagturnering for mix-lag fortsatte denne uken, og de fleste lagene har spilt tre kamper. 

I ledelsen foreløpig finner vi et lag som kaller seg Kreativ Mix med Solbritt Lindahl, Siri Hove, Lars Frøland og Hans Noreng. Noen av lagene som står med to kamper kan dog gå forbi.

Vi tar med et par freske spill fra kampen mellom lag 200 som er spillere fra Sørlandet, og lag Lillebaluba som består av spillere fra Helgeland – to sterke mix lag, så det tegnet til å bli en jevn kamp.

Etter 11 av 16 spill ledet Lillebaluba med 23-10, men det kan snu fort i bridge. Og det kom fem strake gevinstspill i favør lag 200, 46-0 på de siste fem spillene! Dermed vant sørlendingene kampen med 33 IMP.

Kampens to siste spill var potensielle slemspill.

Giver syd. N/S i sonen

VEST

Syd passer, og det er vest sin tur. Med dette åpnes med 1 spar og makker sier 1NT. La oss si svaret 1NT viser 6-11 som det gjør om man spiller med systemet 2-over-1 (GF). Hva melder du over 1NT?

Homme-Homme meldte slem som Ø/V etter at vest over 1NT sa 2NT som jeg ikke har informasjon om hva betyr. Det er vel enten kunstig utgangskrav, eller viser kløverfarge? De fant i alle fall kløvertilpasningen og suste på til 6 kløver!

Det kom ruter ut til stjeling. Det er ikke mange tapere, men manglet stikk her, så spillefører sendte i vei spar konge og kastet en ruter fra øst. Syd vant med esset og spilte mer ruter til stjeling. Det var et godt stykke igjen før slemmen var spilt hjem, men to spar ble stjålet underveis, kløvervalget ble tippet korrekt (toppe ut damen), og da var det bra sjanser til slutt. Sparen kunne gå, eller det var en sjanse for fire hjerterstikk.

Siden spar satt 4-4 ble det femte sparen god, og en fet +920 til notering.

Ved det andre bordet meldte vest kun 2 kløver over svaret 1NT. Det er vel greit nok, det er ikke sikkert det er noen utgang her om øst har minimum for sitt svar, og det ikke er særlig med tilpasning. Men da øst passet ble det en stusselig liten kontrakt, 2 kløver!

Jeg tror øst må høyne til 3 kløver, i alle fall om åpnerens andre melding kan være ganske sterk (som er normalt). I så fall, over østs 3 kløver kan kanskje vest hoppe til 4 ruter - Splinter - og det passer fantastisk for øst med intet bortkastet i ruter og toppstikkene i hjerter. Vel, det er ikke det at slem nødvendigvis er så bra her, men til utgang bør de nok komme seg. 

Spillefører tok tolv stikk der også, + 170, og det ga 13 IMP ut mot det voldsomme resultatet ved det andre bordet.

Med litt skjevere sits kunne godt slemmen ha gått bet, og da ville 2 kløver-kontrakten gitt gevinstspill!

Mye ble avgjort i åpningsmeldingen i dette spillet:

Giver vest. Ø/V i sonen

Da Nils Kvangraven (nord) etter passs fra vest åpnet med en 15-17 NT (en oppvurdering, tror jeg) var ikke Maria Ursin til å stoppe. De endte i 6NT spilt av nord.

6 spar er kanskje enda bedre, men 6NT er også en god kontrakt med 4+3+3+1= 11 toppstikk, og flere sjanser til å vinne det tolvte stikket. I verste fall avhenger slemmen av en vellykket kløverfinesse - 50%. Spesielt bra er kontrakten siden øst hadde spar ess så spillefører slapp kløverskift fra vest om han satt med spar ess. I så fall måtte spillefører ha gjettet med det samme, ta kløverfinessen, eller satse på at enten J-10 satt tredje i hjerter, ELLER en skvis som det godt kan være med disse fargene. Men spillefører slapp å gjette siden øst hadde spar ess. Alle sjansene kan da forsøkes i tur og orden, så kløverfinesse til slutt om ikke hjerter gir uttelling. Og det kan som sagt gå bra ganske automatisk ved hjelp av en skvis også.

Øst gjorde det ikke særlig vanskelig for spillefører da han skiftet til kløver da han var inne på spar ess, +990. Ved det andre bordet åpnet nord med en 13-15NT, og da endte de i 4 spar med tolv stikk, 11 IMP til lag 200.

Bridge på videregående skole! (intervju og kommentarer)

Det har med vekslende hell i flere år blitt gjort forsøk på å få bridge inn i skoleverket. Ildsjeler har forsøkt, og det har vært undervist noen steder, men så langt har ikke bridge fått noen formell status og full aksept i skolen. I ungdomsskolen har det bl.a. vært et problem at det generelt er lite rom for flere valgfag.

Denne uken kom imidlertid gladnyheten at bridge vil bli valgfag i videregående skole!

Velkommen til bridge i videregående skole!

 

Les NBF sin nyhetssak om dette her, og de har sendt ut en pressemelding med tittelen Tankesport i skoletida som du kan lese her.

Mer om selve faget finner du her.

Ansvarlig for gjennomføringen av dette i samarbeid med NBF er Vetle Faag (49) som er idrettslærer på Jåttå vgs i Stavanger.

Vetle er en dyktig bridgespiller som har oppnådd tittelen stormester, og han har flere gode resultater på bridge-CV’en. Han er gift med Bente Evertsen Faag, også hun bridgespiller og leder av og hovedperson bak Norges første juniorbridgeklubb, Sandnes Juniorbridgeklubb (2016).

Her er bridgelærer Vetle i aksjon som spiller under en bridgefestival

Vetle og Bente har vært bridgemakkere de siste 10 årene. De har to barn, Sigrunn (14) som spiller på U16 landslaget (og ble verdensmester med det laget i VM online i 2020), og Åsmund (10) som ikke spiller bridge. Familien bor i Sandnes tett inntil Stavanger.

Vi har tatt en prat med Vetle om det spennende prosjektet, bridge som et formelt fag i videregående skole.

GeO: Hvordan kom dette i gang?

Vetle: Jeg fikk en telefon fra Jan Muri (styremedlem i NBF) høsten 2020 om å sjekke læreplaner i sjakk for videregående skoler. Så kom jeg kom raskt i kontakt med Tarjei Eck Hansen (også han styremedlem i NBF). Tarjei er en ressurs og pådriver med læreplaner og godkjenning fra Utdanningsdirektoratet. Videre spurte jeg min avdelingsleder, på Jåttå vgs, Stavanger om vi kunne starte opp med bridge i videregående skole, og hun var positiv med en gang!

GeO: Er dette kun et mer som en «one-off» ting eller et langsiktig prosjekt?

Vetle: Det er ikke kortsiktig. NBF og Jåttå vgs har skrevet en 3 års avtale. Jeg har fått signaler om at jeg kan holde på med dette i mange år fremover!

GeO: Hvilke planer har så langt blitt lagt for selve undervisningen?

Vetle: Vi har nå godkjente læreplaner for Toppbridge 1, Toppbridge 2 og Toppbridge 3. (se mer om selve faget i linken øverst i dette innlegget)

GeO: Så bridge vil faktisk bli et ordentlig fag på linje med andre fag?

Vetle: Ja, det blir avsluttende karakter for hvert skoleår, og de karakterene tar de med seg på vitnemålet ut av videregående skole. De som er interessert i bridge har mulighet til å ta med deg tre gode karakterer på vitnemålet ditt. Det kan være godt for karaktersnittet med tanke på opptak til høgskoler og universitet.

GeO: Du nevnte sjakk som har ligget foran bridgen i forhold til skoleverket. Kan vi bridgen nytte av det?

Vetle: Ja, så absolutt, og det blir på et vis etter modell fra det sjakken har holdt på med ved Norges Toppidrettsgymnas i Bærum (NTG). Heldigvis er det mer valgfrihet i vgs. enn i ungdomsskolen. Jeg har vært i kontakt med Simen Agdestein som driver sjakklinja på NTG, og vi vil dra nytte av deres erfaringer.

GeO: Er det slik at man må gå på den skolen du jobber på for å ta faget bridge?

Vetle: Nei. På sjakklinja i Bærum har det vært slik at elevene må gå på akkurat den skolen. Vi har imidlertid blitt flinkere digitalt under covid-19. På grunn av pandemien har elevene hatt en del hjemmeskole, og undervisningen foregått på Teams. Jeg som lærer fått øvd meg på Teams det siste skoleåret og elevene har blitt vant med det. På Teams kan jeg dele min dataskjerm med elevene, lage små grupperom til dem, legge ut oppgaver, ha innleveringer osv. Så elever fra andre skoler kan ta faget.

GeO: Hvem tror du kommer til å ta faget?

Vetle: De fleste som velger dette tilbudet vil nok allerede være integrert i bridgemiljøet, men forhåpentligvis kan det bli interessant for andre. En trenger på ingen måte å være på landslagsnivå, det viktigste er at de er interessert i bridge.

GeO: Hvordan er interessen så langt fra elever og foreldre?

Vetle: Den er bra. Neste års kull tror vi vil være større enn kullet som begynner til høsten nå, så det ser lyst ut. Vi håper spesielt på å rekruttere fra Helgeland Juniorbridgeklubb og Sandnes Juniorbridgeklubb. Det er selvsagt fortsatt litt usikkerhet med hensyn til antall deltakere. Jeg har vært i kontakt med noen elever og foreldre, men det er Marianne Harding som hovedsakelig har jobbet med å kontakte elever og foreldre så langt.

GeO: Hva blir din rolle i selve gjennomføringen av faget?

Vetle: Min rolle blir å undervise 90 minutter hver fredag på Teams (live-video) gå gjennom spill, konvensjoner, live spilling, systemarbeid osv. samt gi oppgaver/innleveringer/prosjekter som tilsvarer 45 minutters arbeid hver uke. I tillegg settes det av 90 minutter hver uke til livespilling/samlinger i løpet av skoleåret. For de fleste er jo dette greit da de allerede er på ungdomslandslag eller kanskje landslagsaktuelle. Dessuten satser jeg på gjesteforelesere. Har deg GeO, Boye, Marianne Harding, Sofie Sjødal, Allan Livgård, Kristian Ellingsen, Sven Olai Høyland og Lars Eide i tankene. Har ikke spurt noen ennå, men håper...

GeO: Dette er utrolig spennende, Vetle! Takk for praten, og lykke til!

--------------------

For litt siden da det ble sagt at denne nyheten ville bli offentliggjort snart, kom jeg i kontakt med en av de som har meldt seg på for å ta faget Toppbridge, Eva Louise Mørtsell (16)

GeO: Hvilken skole går du på, Eva Louise?

Eva Louise: Jeg går på Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana.

GeO: Hvorfor velger du å ta faget Toppbridge?

Eva Louise: Fordi bridge er noe jeg har holdt på med en god stund nå, og det er noe jeg liker å holde på med. Derfor synes jeg det er fint at det ble tilbud om det på skolen.

GeO: Så du er kjent med spillet fra før?

Eva Louise: Ja jeg kjenner flere folk som spiller bridge og har også fått meg mange nye venner i løpet av tiden jeg har spilt.

GeO: Hvilke forventninger har du til faget?

Eva Louise: Jeg forventer egentlig at vi får spille bridge og lære om forskjellige ting innenfor det.

GeO: Dette blir helt sikkert både interessant og lærerikt for deg og de andre elvene. Lykke til!

--------------

Både allerede erfarne juniorspillere og andre som er intererssert i bridge kan som nevnt i intervjuet med Vetle ta faget Toppbridge. En som skal ta det er Marius Dalemark Austad (18) fra Flekkefjord. Austad er regjerende Norgesmester i bridge for junior, og har tidligere vunnet EM-gull i klassen U16. Austad er til vanlig elev ved Flekkefjord videregående skole.

Allerede svært dyktige Marius vil lære mer om bridge på skolen!

Marius ser frem høsten, og her er en kommentar fra han i pressemeldingen:

Marius: Jeg er veldig glad i bridge, og synes det er et veldig bra tilbud å kunne ta et fag jeg interesserer meg veldig for.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Alle vi andre «fossiler» i bridgen bør juble nå. Alt det flotte arbeidet som gjøres, f.eks. i de aktive juniorklubbene og annet rekrutteringsarbeid vil gi resultater! Det må satses på ungdommene for at bridge skal kunne overleve og beholde statusen som verdens mest populære spill. Og det med å få bridge formelt inn i skoleverket er en milepæl.

Hurra!

Tidenes yngste vinnere?

Helgeland Juniorbridgeklubb arrangerte bridge på selveste 17.mai. Turneringen ble spilt på RealBridge på kvelden etter at de viktigste aktivitetene på nasjonaldagen var unnagjort. Det ble en stor suksess, og hele 74 par deltok! Turneringen fikk dessuten et nesten utrolig ungt vinnerpar, til sammen er de 22 år!

Som nevnt tidligere var denne turneringen godt sponset og med fine premier i forskjellige varianter. Alle detaljene om det finner du på Helgeland Juniorbridgeklubb sin hjemmeside og på et innlegg av Kurt Ove thomassen på Facebook-siden Facebridge.

Det var handicap-beregning, men på listen over de beste i reelle matchpoints finner vi at 13-årige Nicolai Heiberg Evenstad og hans far Stian Evenstad scoret mest av alle med 63,06%. De toppet den listen foran Arnt Ola Løhre-Jan Emil Græsli med Bård Kåre Græsli-Villiam Ovesen på 3.plass.

Fra den offisielle resultatlisten handicap iberegnet ser vi at det ble svært jevnt i toppen, og det slik ut på topp-5:

Vinnerparet er fra Helgeland Juniorklubb (HJBK), og dette er vel et av de yngste makkerparene som har vunnet en stor turnering i Norge; Markus Hansen Moe er 10 år, og makkeren Filip Asplund Sivelind er 12!

Markus (10) spilte godt...

og...

...og vant på nasjonaldagen sammen med Filip (12) som selvsagt også spilte godt!

(Dette er et "screenshot" av bildet av Filip som ble kåret til årets sportsbilde i 2021, fotograf Henrik Hansson. Mer om den kåringen her)

Siden beste juniorpar vant og derfor ble premiert i hovedpremieringen ble Johan Bjørkan - Hågen Andre Mathisen som var nest beste juniorpar premiert som nr. 1 i den klassen. Hele resultatlisten finner du her.

Vi tar med et spill hvor det handlet om å stampe, eller la motparten spille sin hardmeldte utgang. Av og til blir det feil å stampe, en såkalt «fantomstamp», fordi utgangen de har meldt ikke ville blitt vunnet. Å stampe blir dog det beste man kan gjøre hvis det ikke koster for mye, og motpartens utgang står.

N/S har i dette tilfellet ti-korts spartilpasning og Ø/V har ti kort i ruter til sammmen. Det er 20 HP i begge retninger.

For N/S står 4 spar ganske enkelt, det er to hjertertapere og en kløvertaper (en kløver forsvinner fra syd på ruter ess).

Ø/V har med korrekt motspill ni stikk i ruter- og hjerterkontrakt, og soneforholdene er fine for stamp.

Det blir i dette spillet litt lettere for Ø/V å stampe om vest åpner meldingene med 1 ruter i stedet for 1 kløver, men uansett bør de kanskje klare melde over 4 spar?

Det går bra å være i 5 hjerter om de finner tilpasningen i den fargen, men ofte er det tryggere å stampe om man har minst ni trumf til sammen.

Resultatene på spillet var nokså delt på midten, sparkontrakter til N/S og doblede ruter/hjerterkontrakter Ø/V.

Toppen N/S for +790 i 4 spar doblet med ti stikk gikk til Gunnar Reime-Bjørn Svela.

Syv par spilte 4 spar udoblet og fikk hele 87% for det.

Å ta de fire stikkene mot Ø/V sin doblede stamp på fem-trinnet og notere +300 ga hele 70% til N/S, fordi det var mange delkontrakter i spar N/S, og en del Ø/V-par som fikk slippe billig unna i 4 ruter og 4 hjerter med en bet.

Det kan med et feilskjær i motspillet bli ti stikk i ruterkontrakt (4 eller 5 ruter) også om N/S ikke får med seg for kløver ess, eller de får tatt det stikket, men ikke tar sparstikket sitt (to spar forsvinner hos øst på kløver).

Det er en mulighet til som kan gi ti stikk i ruterkontakt, at nord har hastverk med å få for trumfesset og stikker første gang, og der kommer kongen deisende.

Toppen Ø/V ble delt mellom to par som fikk spille 4 ruter med ti stikk, Ø/V +130.

SOMMERBRIDGE!

Det spilles online sommerbridge i regi av forskjellige klubber og NBF. NBF sin sommerbridge spilles i perioden 7.mai-29.august på fredager (BBO) og søndager (RealBridge). Mer om frobundets sommerbridge finner du her.

Dagen før dagen, søndag kveld 16.mai ble det spilt NBF-sommerbridge på RealBridge. Det deltok 32 par som spilte 24 spill.

Erik Sælensminde (Silla) og Rune Hauge gikk hardt ut i denne turneringen. En av gladscorene (92,9%) fikk de etter en fin spilleføring av førstnevnte.

Syd åpnet med Multi 2 ruter. Etter pass og 2 hjerter fra nord – pass/korriger – doblet Silla. Hauge sa 3 kløver, og uten å vite det sikkert antar jeg de spiller med Lebensohl som svar på opplysende dobling av 2 i major. I så fall viser 3 kløver verdier. Med helt håpløse kort kan man i slike situsjoner melde 2 grand - Lebensohl - som ber om 3 kløver fra dobleren, og så passer svareren med kløverfarge og svake kort, eller sier 3 ruter med elendige kort og ruterfarge.

Øst meldte 3NT over 3 kløver.

Syd fant et godt utspill da han unngikk hjerterutspillet og sendte i vei ruter 4. Nord la nieren og øst lasjerte. Etter den starten burde kanskje nord ha fortsatt med ruter, men han skiftet til hjerter til østs ess.

Spilleførers problem er at det blir kun to kløverstikk om de lasjerer siden det ikke er sideinntak til vest. Kløverfargen kan ikke utnyttes for fire stikk hvis ikke motspillet feiler, eller om kløver ess sitter singel eller dobbel.

Silla ønsket og få kombinert sjansene sine litt og gjorde det på en elegant måte. Kløver til vest og nord lasjerte. Inn på den siden skiftet han til spar 10 som nord dekket med knekten og esset vant stikk. Så kløver til honnør hos vest igjen. Nord lå igjen korrekt unna, mens syd kastet sin siste spar. Dermed blir det kun to kløverstikk til spillefører. Men nå hadde spillefører timet det godt, for det fulgte spar til nieren som stod, syd kastet hjerter. Silla innkasserte nå ruter ess. Hvis nord beholder ruter konge kan spillefører ta for hjerter ess og strippe nord for den fargen, så spille han inn i spar. Han kan ta for ruter konge og kløver ess, men må i siste stikk gi spillefører ett kløverstikk på bordet. Forsvaret får om det går slik ett sparstikk, to ruterstikk og ett i kløver, mens spillefører tar 3+2+1+3 = 9.

Det ville ikke nord ha noe av og avblokkerte ruter konge under esset. Men da hadde Silla et annet innspill på lager, mot syd. Han fortsatte med sin tredje ruter som syd stakk. Han kunne ta ett ruterstikk til, men så måtte han med kun hjerter igjen spille den fargen opp østs saks. Det gir også ni stikk, men da øst på den siste ruteren kvittet seg med kløver 10, og nord var uoppmerksom et lite øyeblikk visste ikke nord hva hans kulle kaste idet spillefører tok det tredje hjerterstikket. Siden nord kastet spar fikk Silla ett ekstra sparstikk og ti i alt.

Det ga nest topp. Pål Erik Jensen som spilte med Tor Alex Straumsnes fikk elleve stikk etter hjerterutspill, bl.a. fordi nord ved det bordet stakk for tidlig i kløver så det ble fire kløverstikk til spillefører.

Ved seks av 16 bord ble det bet i 3NT (en gikk tre bet), og de som vant ni stikk i 3NT fikk 78%.

Sælensminde-Hauge avsluttet imidlertid svakere og ble til slutt forbigått av Bård Kåre Græsli-Villiam Ovesen. I det innbyrdes oppgjøret klinte de til med 6NT i et spill hvor de hadde 5-3 tilpasning i begge majorfargene. Da Ovesen fikk tak i alle stikkene (manglet ett ess) fikk vinnerparet alle poengene for +1470, en topp-bunn sving mellom nr. 1 og 2. På delt 2.plass kom Arvid Kallevåg-Vigdis Moen. 

Så er det klart for nasjonaldagen. Husk at det på kveldinga (19.00) arrangeres 17.mai-bridge på RealBridge med Helgeland Juniorbridgeklubb som arrangør og bla. Sparebank1 som sponsor. Det blir fine premier samt krets- og klubbpoeng. Turneringen er gratis for juniorer og spillere med mindre enn 15 mesterpoeng. Så hvis du har fått nok av is og pølser på ettermiddagen 17.mai, spill bridge!

Invitasjon

Påmelding

Det er allerede 17.mai her jeg befinner meg så jeg kan litt på forhånd si til dere i Norge: GRATULERER MED NASJONALDAGEN!

 

OPPPPS... (mest for de ferske?)

Spilleprøve

Du skal spille 3NT som syd og får spar 6 (fjerde høyeste) i utspill fra vest.

Spilleplan?

Dette er ikke et vanskelig problem, men likevel er det fort gjort å gå i baret hvis man er for rask på labben. Det er et sånt spill hvor det opplagte er lettere å se når en får det presentert slik som dette, eller på et stykke papir. Ved bordet kan det gå galt om man er uoppmerksom et par sekunder.

Se på sparfargen isolert sett:

Hva virker veldig naturlig å gjøre når du er så «heldig» og få spar spilt fra venstre og rår over en slik farge?

Slippe sparen opp mot hånda så du får tre sparstikk, selvsagt.

Men...

Gunstige utspill for spillefører kan være en felle, for ikke sjelden skjer det at han ser kun på den utspilte fargen og glemmer hele spillet før han legger et kort fra blindemann i første stikk.

Du har kanskje sett det, hvis du legger liten spar fra nord går det helt galt. Øst kommer på med spar dame, og nå er kontrakten allerede spilt bort. Spar ess bli slått vekk. Knekten står riktignok, men nords konge blokkerer, og syd har blitt helt uten inntak.

Etter å ha lagt liten fra nord på utspillet, damen og syds ess, og deretter perfekt motspill som er at øst ligger unna eksakt en gang med ruter ess og tar den neste ruteren har forsvaret taket på det. Øst spiller spar til nords konge. Spillefører som ser fadesen (ikke noe inntak til syd) forsøker en desperat liten kløver fra nord mot knekten, men vest stikker den med damen. Vest vet hvem som har spar knekt fordi øst la damen i første stikk (ville lagt knekten fra QJ), og hvis vest nå unngår å gi syd inntak på spar knekt og spiller hjerter eller kløver blir det (minst) en bet. Spillefører må spille fra nords hånd hele tiden. Da får spillefører kun ett eneste ruterstikk.

Hvis han hadde sikret seg inntak til syd ved å stikke opp med spar konge i første stikk får han fire ruterstikk og enkelt minst ni stikk (2+1+4+2=9).

Merk at spillefører ikke tjener noe på å legge liten fra nord i første stikk selv om utspillet er fra spar dame. Om vest har spar dame vinner riktignok knekten stikk, men sparen er blokkert. Etter å ha godspilt ruteren (de ligger unna) må han i så fall stikke over spar konge med esset for å komme seg over til syd hvor ruterstikkene er, og det blir kun to sparstikk likevel.

Da dette spillet forekom i en lagturnering gikk hele fem av 24 spilleførere bet i 3NT etter en slik grov feil i stikk en! Et par av dem var uerfarne, og/eller svake spillere, men det var også noen antatt sterke spillere som tabbet seg ut.

Slikt skjer igjen og igjen, kontrakter spilles bort i første stikk. Det skjer i forskjellige forkledninger og av og til i de enkleste kontrakter. Så selv om du synes det er vanskelig å planlegge hele spillet veldig nøye før du spiller kontrakter, husk i alle fall det som absolutt bør være en vane når du skal spille en kontrakt:

Tenk gjennom hvilke stikk du vil prøve å få fatt i, og hvor de stikkene er FØR du legger på fra bordet i første stikk!

Valg av utspill - et evig mareritt...

Å treffe riktig utspill er antagelig noe av det vanskeligste i bridge, i alle fall mest tilfeldige. Hva som viser seg å være riktig avhenger av en rekke ting, og svært ofte er det tilfeldig hvilke kort makker sitter med, en viktig honnør i den fargen, eller i en annen. Senere i motspillet ser man i alle fall 13 kort i tillegg til sine egne, og hvordan de første stikkene går gir nyttig informasjon.

Det er bare slik det er, utspill er «bingo» om man da ikke har helt opplagte utspill. Har man ikke har det nytter det ikke bare å se på egne kort. De aller beste bommer utspill de og, men treffer nok litt oftere enn andre. Det er fordi det av og til er mulig å danne seg et bilde av hvordan kortene ser ut basert i meldingene.

I en lagturnering forleden kom to utspillsprøver hvor det stod mange IMP på spill.

 

N/S spilte såkalt 2-over-1 hvor svar på to-trinnet er utgangskrav. Da er det vanlig å bruke det slik at åpnerens hopp i egen farge fastsetter trumfen, solid farge. Med vanlig lang farge og ekstra styrke, en hånd hvor man etter standard metoder må hoppe til 3 i major, kan man i 2-over-1 systemet melde kun 2 i majorfargen, for det er jo etablert utgangskrav allerede.

Hva spiller du ut mot 6 spar?

Alle fargene er muligens riktig, men jeg tror det er best å spille ut offensivt i umeldt farge. Det er fare for at nords ruterfarge vil gi nødvendige stikk for spillefører hvis vi er for sent ute. Så hjerter, eller kanskje kløver ser best ut?

Hva vet vi om hvordan det ser ut?

Nord har kontroll både i hjerter og kløver og bra kort siden han gikk rett i 4 NT. Uten kontroller i begge sidefargene ville han antagelig kontrollmeldt, det er jo på en måte det 3 spar betyr: «start cuebids». Vi vet vel også at det er sannsynlig makker har ett ess, for om de hadde hatt alle nøkkelkortene ville neppe nord sagt 6 spar over 5 spar da det i så fall kunne vært storeslem på gang.

Er ruterutspill et alternativ?

Nei, det er det ikke etter min mening. Det er alt for stor fare for at makker har noen verdier i den fargen, og kanskje ruterutspill ruller opp fargen for spillefører, for eksempel om makker har noe sånt som damen fjerde eller lignende, og spillefører rår over AJ10-femte mot kongen dobbel. Som sagt er alt dette «blindt», vi vet ikke noe med sikkerhet. Selv ville jeg trolig spilt ut en hjerter som kan være riktig om makker har for eksempel ruter konge og hjerter konge, og det er kanskje også en liten mulighet for at makker har noe sånt som A-J i hjerter bak nords konge? Det er selvsagt ingen garantier for noen ting, og til slutt må vi bare spille ut noe…

Jeg spilte med en talentfull juniorspiller, og han valgte å spille ut ruter 7. Det kunne vært fatalt. Slik så hele spillet ut:

Vi ser selvsagt at kløverutspill beter 6 spar direkte, men det er ikke mulig å vite det før utspillet!

Med hjerter ut vil spillefører i praksis også gå bet. Det er 6+2+3+0=11 stikk fra taket. Det er naturlig å vinne hjerterutspillet på hånden, spille en stor spar, så ruter dame, spille seg over på spar 10 og trumfe en ruter. Så tas den siste trumfen ut før det spilles hjerter til kongen og A-K i ruter. Hvis den fargen sitter 4-3, eller knekten dobbel, er det ett ekstra ruterstikk og tolv i alt. Hvis ikke kan fortsatt kløver ess sitte foran sett fra spilleførers synspunkt.

Med ruter ut er det på en måte det samme spillet, men ikke helt. Spillefører kan nemlig «sniffe» vinnende spilleplan pga. det litt uvanlige utspillet (mot slem), bordets farge. For hvem i all verden er det som spiller ut ruter fra for eksempel knekten tredje, fjerde i bordets farge? Det er ganske stor sjanse for at øst har ruter knekt! Satser spillefører på det vinnes ruterutspillet med damen, så spar ess, spar til tieren og ruter 9. Hvis øst dekker med ruter knekt stjeles høyt, trumfen tas ut og det er tolv stikk i alt med fire ruterstikk. Hvis øst ikke dekker kan spillefører backe opp sitt syn på saken og la nieren seile!

Merk at spillefører ikke kan ta de store ruterne først, for vest har igjen en trumf. Det går heller ikke å ta ut alle vests trumf først, for da blir det ett inntak for lite til å godspille og hente ruteren.

Spillefører fant ikke (eller så ikke) den vinnende spilleplanen. Han trumfet en ruter på hånden og da ruteren senere ikke ga uttelling prøvde han kløver mot kongen som siste sjanse. Vi slapp altså med skrekken etter et nokså tvilsomt ruterutspill, og fikk et godt spill for 6 spar med en bet.

Like etter var det min tur å spille ut mot slem:

Uvanlig meldingsforløp, for syds 3 kløver er vel ikke krav, og idet makkeren kun melder utgang skjer det sjelden at den som i forrige runde avga en limitert melding løfter til slem!

Hva vet vi her?

Ikke mye.

Makker har bra kort, men hvordan ser det hele ut?

Hjerter knekt kunne under andre omstendigheter vært et alternativt utspill, men her er det fire-fem hjerter hos nord. Det utspillet kan godt gjøre det enkelt for spillefører om makker har kongen dobbel i hjerter, eller singel, og med en del andre kombinasjoner i fargen.

Trumfutspill er et alternativt, men da kan det være for sent og vise seg vi kunne ha godspilt ett stikk og kommet inn før spillefører får godspilt sine stikk for avkast. Både spar og ruterutspill kan godt være riktig.

Hva velger du?

Å spille ut fra en ugardert honnør som ruter dame tredje kan ofte være feil. Det er imidlertid mye mer å si i favør slike utspill når vi har svake kort, for da er det større sjanse makker som har endel verdier har noe å hjelpe til med i den fargen. Jeg flippet mellom spar- og ruterutspill. Hvis spar er riktig, må makker ha veldig god spar. Hvis han har litt her og litt der, kan ruter ut være glimrende. For eksempel om han har ruter konge godspiller vi ett ruterstikk, og om makker da har en stopper i den fargen spillefører må godspille for ruteravkast har vi beten. Og det skal vel mye til at makker ikke har noe som helst i ruter?

Jeg spilte ut ruter 4.

Etter denne turneringen ga jeg dette utspillsproblemet til fem spillere av internasjonal klasse. Fire av dem spilte ut ruter, en spilte ut spar. Det beviser ikke mer enn at jeg var i bra selskap. Men utspillet var så «dumt» som det kunne være, nesten som et mareritt:

Med hjerter eller trumf ut blir det en bet. Spillefører kommer til å prøve rutersaksen siden han må bli kvitt en spartaper. Og rutersaksen er jo en god sjanse for han, «bad luck».

Med spar ut blir det i praksis to bet, for spillefører kommer nok til å forsøke rutersaksen. Da vinner forsvaret to sparstikk og for ruter dame.

Ruterutspill er det eneste som gir kontrakt, og med ruter ut fra meg tok spillet 1-2 sekunder. Spillefører la liten ruter fra nord, viste frem kortene og sa: "Tar ut trumfen, kaster senere en spar fra nord og gir dere ett stikk i spar".

Vel, selv om det er mulig jeg bare driver og forsvarer min kostbare utspillsbom så går det an å se disse to spillene som at vi vant en bøtte med IMP etter et dårlig og farlig utspill i det første, tapte en bøtte med IMP etter det som i alle fall kunne vært et godt utspill i det siste.

«Sånn går no dagan»

MIX RealBridge lag

NBF har startet en lagturnering for mix-lag på den poplære onlineplattformen RealBridge. 

Det er en klasse for begynnere samt åpen klasse. Alle skal spille syv runder frem til det avsluttes medio juni. 

I åpen klasse deltar hele 52 lag.

Det kan ikke ha vært mye rusk da laget som kaller seg "Noe Rusk" i andre runde knuste et på papiret sterkt lag fra sør- og vestlandet.

"Noe Rusk" har dermed tatt teten i åpen klasse, og på det laget spiller Espen C. Fasting, Siv Thorensen, Jo Arne Ovesen og Ingunn Uran.

Her et meldeproblem med en litt uvanlig hånd fra runde 2:

Tett og god ni-korts farge er ikke dagligdags. Vest passer før nord åpner med 1 kløver, og det er din tur.

Hva melder du?

4 spar? 5 spar, kanskje? Eller har du tenkt å være kreativ og lure litt i busken tidlig i meldingsforløpet?

Nei, med slikt lønner det seg sjelden å være "lur", men heller tråkke til med det samme. Når slike meldeproblem dukker opp i forskjellige forum for eksperter er det alltid flere som foreslår 5 spar med begrunnelsen at det ville de ha meldt uansett etter at motparten trolig melder over en eventuell 4 spar-melding. Det er stor sannsynlighet for at N/S har utgang når du har en passet makker, kanskje har de til og med slem i kortene.

Dette er riktig, men kanskje på en måte feil også. For om du melder 4 spar får du av og til spille det, sannsynligvis doblet. 

Ved det ene bordet meldte øst 5 spar. Den ble doblet av syd og det gikk pass rundt. Ved det andre bordet hoppet Jo Arne Ovesen ("Noe rusk") til 4 spar. Syd doblet og det gikk pass rundt der også.

Slik så hele spillet ut:

Ingunn Uran (vest) hadde de riktige kortene, A-Q i hjerter, og da hjerter konge satt i saks hadde ikke Ovesen noen problemer med å vinne ti stikk, +590.

Ved det andre bordet ble det en bet i 5 spar doblet.

Vest hadde også ruter konge som på en måte var et lite strek i regningen for øst som var i 5 spar. For nå er ikke utgang til N/S helt sikker hvis ikke det er syd som blir spillefører i 5 ruter.  Er han det vil hjerter konge være beskyttet.  Da får spillefører gitt bort trumfstikket til ruter konge og senere kastet hjertertapere fra syd på kløver. I 5 ruter spilt av nord blir det bet om øst finner hjerterutspill, men det er kanskje ikke er så lette å treffe?

Idet det meldes inn 4 spar er det litt avtalespørsmål hva dobling betyr. Noen bruker straff når de sperrer så høyt, men i moderne meldeteori er det vanlig å si det er mer opplysende. Det er vel imidlertid sånn at man må doble hvis man er veldig sterk og. Åpneren vil med den doblingsstilen ofte melde over doblingen hvis hun har ujevn fordeling.

Her er det greit å doble. Nord har relativt jevn fordeling og 4 HP i spar, så pass er vel ikke direkte feil? Og om nord melder blir det kanskje 5 ruter? Eller er 5 kløver muligens mer korrekt. Hvis nord sier 5 kløver kan syd ta ut i 5 ruter og si fra om at han har hjerter og ruter. 

Vel, man kan si at å være i 5 spar var korrekt i teorien siden N/S kan vinne utgang, men i praksis kostet det 12 IMP. 

 

VM utsatt. EM skal spilles online

VM (Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl) som ble utsatt fra i fjor til i år er utsatt igjen. Planen er nå å spille mesterskapene i slutten av februar og/eller begynnelsen av mars 2022.

Alle World Bridge Federation sine soner har en VM-kvote og må gjnnomføre en kvalifisering for nasjonene som skal spille VM. I sone 1 (Europa) avgjøres det i EM for nasjonslag. 

I den sonen jeg tilhører (zone 7) møtes Australia og New Zealand til en sone-playoff helgen 22-23 mai. Det skal spilles online på plattformen RealBridge. Spillerne kan ikke spille hjemmefra, men fra bestemte lokaler et par steder i New Zealand og fire steder i Australia. Det vil være kontrollører tilstede, fritt for telefoner osv. for å unngå muligheter for juks.

European Bridge League har bestemt at årets EM for nasjonslag (Zone 1) og dermed kvalifisering for VM også skal spilles online på RealBridge, 23.-28. August. Mer om hvordan dette skal foregå kan du lese her.

 

Bridgeturnering på 17.mai, for "alle"!

Helgeland Juniorbridgeklubb (HJBK) skal i samarbeid med Sparebank 1 Nord Norge (og noen andre sponsorer) arrangerer bridgeturnering på 17. mai. 

Kurt-Ove Thomassen forteller: "Sparebank 1 Nord-Norge etterlyste ideer til alternative 17. mai-aktiviteter. HJBK foreslo bridgeturnering på nett med fokus på bredden."

Og banken stilte opp med støtte!

Så nå blir det handicap-turnering på den beste online-plattformen for bridge, RealBridge på kvelden 17. mai. Å spille den er gratis for alle juniorer og spillere med mindre enn 15 mesterpoeng, men åpen for alle.

Meget god premiering!

Invitasjon til denne turneringen finner du her. 

 

 

Dramatiske svingspill i Realbridge Lag (semifinale 2)

Vi meldte om at Lag VIEGO (Geir Brekka, Øyvind Saur, Nils Kåre Kvangraven, Tom Høiland, og Helge Stornes) gikk til finalen i NBFs RealBridge Online Lag da de i forrige uke slo ut et lag med spillere fra TopBridge, Oslo (Cuba Libre).

VIEGO får EFC HOLDING som motstander i finalen. Det laget består av Terje Lie, Espen C. Fasting, Siv Thoresen, Jo Arne Ovesen, Sam Inge Høyland og Finn Brandsnes.

I EFC HOLDING sin semifinale på søndag møtte de BERGEN AKADEMISKE som ble slått med 102-70. 

Et par spill lyser mot deg om kamplistene åpnes opp på RealBridge plattformen hvor du kan finne alt som skjedde, meldingene og spillet stikk for stikk. 

EN ULYKKE

Det første spillet er en ren ulykke og må ha skyldtes at en av spillerene på bergenslaget overså en alertering, og/eller for et øyblikk glemte motparens system.

Vest satt med dette:

Og meldingene startet med at syd sa 1 kløver (2+ kløver), vest passet og nord sa 1 hjerter. Da meldte øst 2 hjerter. Hva betyr det?

En kan spille det som naturlig (typisk god sekskortsfarge og så bra kort at han ikke bryr seg noe om at nord har vist fire hjerter), men mange bruker sikkert Michaels Cuebid i denne situasjonen, dvs. spar og en minor (minst 5-5).

Syd meldte pass, og det var vest. Nå meldte han veldig hardt da han sa 3 spar, men både trumtilpasning og tilpasning til makkerens sidefarge i minor samt en dobbelton er jo litt verdier. Men det var ikke den tøffe hoppmeldingen som gjorde at det gikk galt. Over 3 spar fra vest sa øst 4 hjerter.

Hva betyr det?

Ja, det må vel være kontrollmelding og sleminvitt, og da syd doblet slo selvsagt vest av med 4 spar som også ble doblet, og det gikk pass rundt. Hele meldingsforløpet:

Kortene som kom ned som blindemann må ha gikk en følelse av å befinne seg i et fryktelig mareritt for vest:

"Alt" var feil i antagelsene her, og det er klart at dette er en ren ulykke. Vest må ha "glemt" at N/S spilte kløverføringer, så nords 1 hjerter viste spar! Og følgelig var 2 hjerter naturlig.

Ved det andre bordet spilte Ø/V for EFC HOLDING en stille og rolig 3 ruter og gikk en bet, +50 til Bergens N/S. N/S kan vel vinne 3 spar, men de to parene trodde nok +50 til N/S ikke  kunne bli noe spill som ville gi særlig utslag. Så feil kan man ta.

I den bizzarre kontrakten 4 spar doblet av vest ble det seks doblede bet, N/S + 1400 og 16 IMP til EFC HOLDING

HARDE TAK

Så kom dette spillet hvor Lie-Fasting meldte godt, men også temmelig hardt.

Meldingene der Lie-Fasting satt N/S for EFC HOLDING:

Svaret 1 hjerter viste fortsatt 4+ spar for N/S, og over syds 1NT var 2 ruter XY-NT, kunstig utgangskrav. Syd meldte nå 3 kløver som viste femkorts kløverfarge. Nord løftet kløveren som sleminvitt. Da syd viste ruterkontroll sa nord 4 spar som de bruker som Key Card Blackwood. Syd viste to nøkkelkort (kløver konge og ruter ess) samt trumf dame. Dette er en god meldesekvens så langt, men det måp vel være lov å si at nords konklusjon - 7 kløver - er steinhardt meldt.

Syd hadde et særdeles viktig nøkkelkort til, spar dame. Likevel er storeslem litt for hardmeldt - i teorien - for det må sitte nokså snilt. Men det gjorde det, så "never argue with success", N/S noterte en massiv +2140.

Ved det andre bordet gikk meldingene likt fra start, men så meldte Jo Arne Ovesen seg på som øst og doblet nords kunstige 2 ruter. Her er hele ved det bordet meldingsforløpet:

Øst doblet altså utspillsdirigerende da nord meldte den kunstige 2 rutermeldingen. Merk Siv Thoresens (vest) ultraharde 4 rutermelding med 3343 fordeling! Om N/S sier nok er nok og dobler dem i 4 ruter blir det ikke mange stikk. Kanskje går det an å få tak i fem stikk totalt, og det ville i så fall kostet 1100, litt mer enn en lilleslem som vel er normalt med N/S sine kort.

Men Ø/V kan godt ha mye bedre fordeling, så nord turte ikke annet enn å melde videre. Etter disse meldingene er det imidlertid vanskelig for nord å melde slem, da det ser ut som Ø/V kan ta to raske ruterstikk.

Nord meldte 5 kløver, og det ble kontrakten. Pluss 640 var ikke mye å bli rik av, og EFC HOLDING vant hele 17 IMP!

Det var sikkert mange andre spill som kunne vært fortalt om fra denne kampen, og en kan liksom ikke se på kun et par spill opp mot sluttresultatet og si det var der det ble avgjort. Men disse to spillene ga altså hele 33 IMP til vinnerlaget. Og, bare for å ha nevnt det, de vant kampen med...32 IMP. 

 

Spennende semifinale i RealBridge online lag

I NBF sin lagturnering på RealBridge har de kommet frem til semifinalene i eliteklassen.

Det ble en jevnspilt, god og svært spennende semifinale i NBF sin RealBridge LAG på torsdag da Lag VIEGO (Brekka, Saur, Kvangraven, Høiland, og Stornes) møtte CUBA LIBRE (T. og F. Helness, Bogø, Aaseng, Helgemo og Andersbakken).

De spilte 2 x 20 spill, og halvspilt var stillingen 39-33 i favør av VIEGO. I den halvrunden var VIEGO en stund oppe i en ledelse på over 20 IMP, men CUBA LIBRE avsluttet runden sterkt.

Dete spillet ga stort utslag:

Hvordan vil du spille 4 spar hvis motparten ikke har gitt lyd fra seg?

Vest høynet østs 1 spar til 2 spar, og det kan være en veldig svak løft for dem (og det kan en godt se…). Øst spurte med 2NT, og vest sa 3 spar som sa nettopp det, "jeg har en veldig svak løft". Øst melde utgangen.

Syd spiller ut hjerter 3 til tieren, damen og esset. Det kan vel være en hjerterstjeling på gang her, så spillefører dengte ned A-K i spar. Det ble feil da det satt slik:

Nå ble det to spartapere til syds Q-10, og sammen med en taper i kløver og en i ruter ble det en bet, -100.

Ved det andre bordet kom N/S med i meldingene etter 1 spar- pass - pass, og da valgte syd å doble sluttkontrakten 4 spar. Dermed hadde Bogø (øst) fått den hjelpen han trengte til å spille liten spar mot vest. Siden han unngikk mer enn en spartaper og alt det andre satt snilt, ble den doblede kontrakten vunnet, +790. Spillet ga 13 IMP i favør CUBA LIBRE.

Idet VIEGO i andre halvrunde hadde økt ledelsen til 16 IMP kom en redusering.

VIEGO sitt Ø/V-par trampet litt hardt på gasspedalen da øst støttet hjerteren direkte etter starten 2 kløver-2ruter, 2 hjerter. Da ble vest ambisiøs, og de endte i 5 hjerter. Etter kløver knekt i utspill til esset spilte vest to store spar og stjal en spar, men dessverre for han stjal han høyt som ikke var nødvendig siden syd hadde mange spar. Tanken var vel at han ønsket å sikre seg best mulig så han kom inn på bordet for å få spilt kløverhonnører med ruteravkast. Men syd kunne sette i en trumf på den tredje kløverhonnøren, og da ble spillefører hengende med en rutertaper likevel. Og siden han også hadde en spartaper måtte den forsøkes trumfet hos øst, men nord kunne da trumfe med sin single nier som ga stikk! Det ble i tillegg til det motspillstikket ett stikk for ruter ess og ett for trumfkongen, en bet i 5 hjerter.

Ved det andre bordet fant ikke far og sønn Helness hjerterkontrakt. De var i 3NT spilt av øst, og syd fant et godt ruterutspill. Men forsvaret hadde ikke mer enn tre ruterstikk å hente, og da hjerter 9 satt singel var kombinasjonen Q-8 veldig god, for den sikret inntak til øst som hadde et par stikk. Derfor ble 3NT vunnet, og det ga 10 IMP til CUBA LIBRE som plutselig lå kun 6 IMP under.

I det neste spillet gikk det imidlertid andre veien. VIEGO stoppet i utgang der CUBA LIBRE meldte slem som ikke var så aller verst. Slik spillet gikk ble spillefører avhengig av 2-2 i trumf, og da det ikke satt så snilt ble det to bet og 13 IMP til VIEGO.

Men nå svingte det!

Like etter fikk N/S kort som er vanskelig å melde uansett system, vest var giver og passet:

Nord åpner med 1 spar, og slik de som spiller med 2-over-1 som utgangskrav blir syd sitt svar 1NT. Uten spesielle avtaler blir det da litt gjettekonkurranse for nord. Hans hånd er ikke så sterk i form av HP, men med 7-4 fordeling og gode farger kan det stå slem om syd har de riktige kortene. For eks., la oss si syd har Q, eller QJ i hjerter i stedet for de fem poengene i kløver. Så det kan stå slem.

Ved begge bord hadde N/S 2NT til rådighet som kunstig utgangskrav over svaret 1NT. Men de finner ikke ut all verdens likevel i dette tilfellet, og det blir litt gjetting om hvor syds verdier er.

Aaseng-Bogø luktet på slem, men stoppet i utgang mens Saur-Brekka havnet i 6 spar.

Ledelsen ble igjen redusert, og da CUBA LIBRE også vant en utgangssving utenfor sonen i neste spill var kampen jevnet seg ut enda mer, VIEGO foran med kun 2 IMP før de siste syv spillene.

I ett av de siste spillene hadde begge lag sitt Ø/V-par en god sjanse da N/S spilte 3NT med kløver konge singel mot 10-9-x. Ø/V kunne hente seks kløverstikk!

Ved det ene bordet var øst sjanseløs, han hadde ingen mulighet for en gang å kunne tenke på å denge ned kløver ess fra esset tredje. Ved det andre bordet var det han som hadde dame-knekt sjette som skulle spille ut. Da han valgte å spille ut damen i stedet for en liten kløver ble 10-9-x en stopper, og kontrakten føk dermed hjem ved begge bord der det altså i teorien kan hentes to bet – uavgjort spill for +600 til N/S.

Med to spill igjen var fortsatt VIEGO 2 IMP foran. Så fant Stornes en fin stamp for VIEGO mot 4 spar som stod med ti stikk (alle i sonen). Han gikk kun en bet (så nesten ut som vinnersjanser mot slutten), kun -200 og 9 IMP til VIEGO da N/S noterte +620 ved det andre bordet. Ledelsen før siste spill var på 11 IMP.

De avsluttet med en vanlig 4 spar-kontrakt som ble meldt ved begge bord. Det hjalp ikke for CUBA LIBRE at Tor Helness fant et betende kløverutspill fra knekten fjerde mens utgangen ble vunnet ved det andre bordet. For spillet var utenfor sonen, og +420 sammen med +50 er kun 10 IMP, og dermed ble det et 1 IMP for lite. 

VIEGO vant den spennende kampen med 80-79.

Den andre semifinalen spilles på søndag, og ett av disse to lagene blir VIEGO sin finalemostander:

EFC HOLDING (Fasting, Lie, Toresen, Ovesen, Brandsnes og S.I Høyland)

eller

BERGEN AK (S.O Høyland, J. Høyland, T. Bakke, Eide og Hantveit)

Alt om RealBridge Online Lag finner du her.

 

Nyttig informasjon

Vi følger opp det forrige innlegget her i bloggen med et spill til hvor det handler om å ta i bruk den tilgjengelige informasjonen. Denne gangen avgir øst en normal opplysende dobling. En god spiller benytter seg av den informasjonen. Det er imidlertid ikke slik at vi skal slutte å melde av den grunn, egen side kan jo godt ha høyeste kontrakt.

Spillet er fra en parturnering, men det kunne vært ganske interessant i lagkamp også.

Nord havner i 4 spar etter at øst har doblet opplysende over nords åpning 1 spar. Fra øst kommer kløver dame i utspill.

Spilleplan?

En rask analyse tilsier at det er fare for en taper i hjerter, to i ruter og kanskje en i trumf. Siden det mangler kun 15HP er øst som doblet opplysende i faresonen favoritt til å ha det meste, men ikke nødvendigvis alt av honnører.

Hvis en ser på sparfargen isolert sett er det bedre å ta sparfinesse enn å legge ned esset i håp om at kongen sitter singel. Å toppe er kun riktig om han bak A-Q har spesifikt kongen singel, en enkelt kombinasjon, mens finesse er riktig med K-x og K-x-x foran som er flere kombinasjoner.

Det ser naturlig ut å vinne utspillet på hånden og ta sparfinessen, spesielt i parturnering. Det kan dog se litt ut som om det kan være en variant å toppe sparen, for om sparfinessen mot formodning skulle ryke er det sjanser om det toppes selv om kongen sitter hos øst (innspill).

Men om spar konge sitter i saks er jo utgangen bombesikker. Så la oss si du spiller spar knekt i andre stikk og lar den seile. Finessen viser seg å gå bra siden vest følger med liten spar. Da spilles for overstikk som ofte kan være gullkantet i slike spill i parturnering.

Øst er plassert med ruter ess og hjerter konge. Kan du unngå to rutertapere, eller kanskje slippe unna uten hjertertaper?

Ja, hvis det for eksempel satt slik fra start, en ikke utenkelig sits:

Trumfen tas ut, så den andre kløverhonnøren før nord spilles inn i trumf. Så spilles ruter mot syd. Øst må ligge unna med esset, og damen vinner stikket. Dette er igjen:

Nords ruter 9 er et gullkort som gjør at vest kan holdes helt ute av spillet. For nå spilles simpelthen ruter, og vests kort dekkes billigst mulig. Hvis han legger på knekten (som han neppe gjør) spilles kongen fra nord. Øst vinner med esset og kan ta for ruter 10, men så må han spille hjerter rett opp i saksen, eller til dobbeltrenons som trumfes hos syd mens hjerter dame forsvinner fra nord. Fem trekk. 

Og om vest legger liten ruter i andre ruterrunde legges ruter 9 fra nord. Øst kan vinne med tieren og ta for esset, men så er han innspilt på samme måte, og må gi spillefører det ellevte stikket med favør i hjerter eller spill til dobbeltrenons. Spillefører taper kun to rutertapere.

For å vinne overstikket på denne måten må øst som er markert med de store kortene også ha enten ruter knekt eller ruter 10.

Da spillet forekom i en turnering med over 60 par var 4 spar med 10 stikk verd litt under middels, mens 4 spar med elleve stikk ga hele 85% score.

TAUSHET ER GULL - noen ganger...

Nei, her i bloggen vil du ikke få noen anbefaling om å være passiv i meldingene. En aktiv meldestil, dog innefor rimelighetens grenser er vinnende. Vi må sperrremelde for å sette press på motparten slik at de må gjette. Ingenting er så enkelt som å spille mot spillere som aldri melder!

Det er imidlertid slik at av og til vil vår melding hjelpe motparten idet de skal spille kontrakt. Det må vi kunne leve med, det blir oftere poeng av at vi er med og melder. En konskvent meldestil er å anbefale. Den verste stilen er å "gjette" på når det ikke skal melde og andre ganger melde i samme situasjon. Det blir vanskelig for makker å forholde seg til.

Her skal du få et spill fra en lagkamp forleden hvor å melde viste seg å være feil. Ja, her var taushet virkelig gull.

La oss si du som vest skal spille 6NT uten at motparten har gitt lyd fra seg i meldingene. Det er hele 35 HP til sammen, men kun elleve sikre stikk. Muligheten for det tolvte finnes kun i spar, men den sjansen er bra siden du i tillegg til A-Q rår over tieren. Dobbelfinessen kan tas med liten til tieren først. Om den ryker til knekten forsøkes senere liten til damen. Du vinner tolv stikk om syd har spar knekt eller konge, og tretten om han har begge honnørene.

Men slik det satt i denne lagkampen ble det en trist bet for han som spilte på denne 75% sjansen, for slik så hele spillet ut:

Merk at nord aldri meldte. Det mener jeg i det lange løp er feil med slike kort utenfor sonen, selv om det denne gangen viste seg å være gullkantet fordi spillefører ikke fikk noen informasjon.

Ved det andre bordet åpnet nord med 2 spar – svake 2, sekskorts spar – og øst doblet opplysende. Kanskje ikke en dobling etter alle sin smak, men det virker litt tamt å passe også med 15 poeng, og å si 2NT vil bli litt for sært med tre små spar.

Idet øst altså doblet ville vest spille slem og hoppet rett i 6NT. Nå var situasjonen en helt annen for spillefører. Informasjonen 2 spar-meldingen ga gjorde at det var nesten venstrehåndsarbeid å vinne tolv stikk etter kløver 10 i utspill.

Fire ruterstikk ble tatt, og nord som startet med kun en ruter kastet tre spar, Så tre hjerterstikk som nord fulgte tre ganger på. Deretter ble de siste kløverstikkene tattt og det viste seg at nord hadde tre kort der også. Altså satt han nesten helt sikkert med fordelingen 6-3-1-3 fra start. Derfor måtte nord på det tidspunktet ha igjen kun spar!

Med tre kort igjen hadde både vest, nord og øst tre spar. Spar ble spilt til tieren og nords knekt før nord måtte avlsutte med spar rett opp i vests A-Q saks.

MELDESTIL: Støtte svarers farge med kun tre kort?

Bør du støtte svarers majorfarge etter hennes 1-over-1 svar med kun trekorts støtte?

Vi har vært inne på dette temaet før, også her i bloggen, men etter noen oppfordringer går vi gjennom dette stilspørsmålet en gang til.

Da jeg lærte bridge for nesten 50 år siden var det med å melde fire-korts farger noe av det viktigste, også for majoråpning. Det vanlige var, som det fortsatt er i Norge åpning med «laveste fire-korts» (med 4-4) for å ha best mulig sjanse til å finne en trumftilpasning med minst åtte kort til sammen.

Den tanken om å finne trumftilpasning gjelder selvsagt i aller høyeste grad den dag i dag også, og for begynnere er det slik jeg ser det best å starte med slik tankegang. Å melde naturlig innebærer å fortelle om farger med minst fire kort (eller flere, selvsagt) først – det føles naturlig og logisk. Å endre til mere moderne meldemetoder, som for eksempel fem-korts major og kanskje «kortkløver» vil for ferske spillere ikke bli så vanskelig å tilpasse seg til ETTER at de har lært naturlige meldinger og grunnprinsipper for alle meldingsforløp. Hva er det meldingene egentlig dreier seg om!

I meldingene er det i grunnen to ting som spesielt gjelder:

1. Å finne tilpasning (minst åtte kort til sammen) for trumfkontrakt (spesielt i majorfarge)

2. Å finne makkerparets samlede styrke for å finne ut hvor høyt vi skal

Så teorien i «gamle dager» tilsa om det ble åpnet med 1 i minor og det kom svar 1 i major som viser minst firekorts farge, skulle åpner støtte til 2 i den fargen med fire-korts støtte.

Åpneren må også forsøke å få sagt fra om styrken for at de skal kunne løse «problem» nr. 2, spørsmålet om hva makkerparets samlede styrke er. Følgelig skal han for eksempel melde 3 spar i denne situasjonen med en hånd verd rundt 15-16 poeng.

Med færre enn tre kort i svarers farge måtte åpneren i tradisjonell meldeteori finne en annen melding, men slik er det ikke vanlig å tenke lenger. Det er mange åpningshender hvor ingen gjenmelding (åpners andre melding) er perfekt, og da kan alternativet å støtte svarers farge med kun tre korts trumf være den beste «løgnen».

For at åpneren skal kunne støtte med hopp i svarers farge, for eks. si 3 spar i eksempelet over, må han ha fire kort. Men med ordinær åpningsstyrke kan man støtte til 2 spar med kun tre kort i fargen, hvis hånden passer godt for majorkontrakt og andre gjenmeldinger blir misvisende.

(de som spiller med såkalte "kløverføringer" slipper dette problemet etter åpning 1 kløver, men har det samme dilemmaet etter åpning 1 ruter og svar 1 i major).

Først og fremst blir min anbefaling å nesten alltid gjenmelde 1NT med jevn fordeling med mindre man har fire kort i svarers farge. Det er særlig med ubalanserte hender det er fristende, og trolig i det lange løp det beste å høyne svarfargen. Her er et eksempel på den mest opplagte håndtypen hvor en slik støttemelding er bedre enn alternativene, du har:

Hva bør åpneren melde nå?

Å melde 1NT stemmer med hensyn til styrken, men det se ikke særlig appetittlig ut med singel hjerter. Han kan ikke si 2 ruter da det er en reversmelding og viser meget sterke kort. Hvis å støtte svarers farge alltid må innebære fire kort i fargen gjenstår 2 kløver. Det er en grusom melding med disse kortene, og det innebærer nesten alltid sekskorts farge. Så svareren vil ofte (og bør) passe med svake kort og kanskje singel kløver.

Med dette er 2 spar en god melding. Det er blink om svareren har femkorts farge, og om svareren er svak er det greit så godt som alltid selv om han har fire-korts spar. Å spille 2 spar med 4-3 i trumf kan godt fungere veldig bra med slike kort og de unngår en dårlig 1NT eller 2 kløver-kontrakt.

Det er flere andre fordelinger åpningshånden kan ha hvor høyning med tre trumf i andre melderunde er det beste alternativet. For eksempel vanlig åpningsstyrke og 3S-4H-1R-5K, 3S-4H-5R-1K og slikt hvor 2 hjerter med fire-korts fargen i andre melderunde blir revers.

Så har vi visse hender hvor vi for så vidt har en grei gjenmelding som stemmer med teorien/systemet, men hvor å støtte med tre likevel blir min anbefaling.

1NT blir en ufyselig melding med dette, men her har åpneren en "korrekt" 2 kløvermelding andre gangen da det jo er naturlig og viser normalt minst fem ruter og minst fire kløver. Å melde 2 kløver er ikke feil, og det kan godt føre frem. Likevel er dette en hånd hvor å høyne til 2 spar trolig vil fungere bedre i det lange løp. Hver gang makker passer på 2 spar er vi i en grei delkontrakt. Slike hender spiller ofte bra (stjeleverdi hos åpneren) på 4-3, og svarhånden kan jo godt ha en svak hånd med femkorts farge også.

I dette tilfellet hvor en «korrekt» gjenmelding eksisterer er det slik at dess sterkere åpneren er, dess viktigere er det å melde sidefargen. Det er fordi svarhånden kan være sterk også, og da kan det være slem på gang i sidefargen (her kløver). Hvis svarhånden er sterk går han videre over 2 kløver og du får vist hånden veldig godt.

Altså blir det sjelden noe problem med en stil hvor svarhåndens farge støttes med kun tre korts støtte om svarhånden er svak, ikke sterk nok til utgang eller utgangsinvitt. Hvis svarhånden er sterk og går videre kan det dog være et problem, for det kan godt hende vi for eksempel hører hjemme i 3NT og ikke 4 spar på 4-3 tilpasningen. Svarhånden må forsøke å finne ut om det er tre- eller firekorts støtte, og mange bruker til det formålet 2NT som en slags «check-back»-melding etter en slik start på meldingsforløpet:

Denne 2NT kan avtales som konvensjonell melding pga. den stilen jeg her forfekter, og ikke som naturlig invitt som kan passes.

2NT spør først og fremst om åpneren har støttet med tre- eller fire-korts støtte. Om denne 2NT’en bør spilles som utgangskrav, eller MINST utgangsinvitt kan diskuteres. Uansett får åpneren en fin mulighet til å vise håndtypen sin veldig bra. Husk åpneren har etter denne starten vist en normal åpningshånd (ca. 12-14/15 poeng). Hans meldinger over 2NT hvis han har fire-korts støtte kan derfor defineres slik:

Minimum er altså innenfor det intervallet han vist så langt, så dette viser en helt minimums åpning, 12-13, kanskje 11 poeng av og til. Hvis 2NT meldingen er avtalt som «minst invitt» kan makkerparet stoppe i 3 spar nå.

Eksempel:

_______________________ 

 

Åpneren kan ha bedre 12-14 hånd enn eksempelet over, og melder da:

Eksempel:

  

Mange legger til to meldinger til i opplegget for å vise fire-korts trumf. Det er hopp i en av de to umeldte fargene over 2NT som Splinter:

Merk at svareren vet at ikke åpneren har særlig mye mer enn dette, for i så fall ville han med slik fordeling hoppet til 3 spar over 1 spar med en hånd verd ca. 16 (give and take).

________________________ 

 

Så har vi det med at åpneren kan ha kun tre-korts støtte av og til, men husk, da med en håndtype som passer for støttemelding. Hvis svarhånden går videre med den konvensjonelle 2NT-meldingen må åpneren med slike kort fortelle om det. Meldingene kan for eksempel gå:

__________________________ 

 

Andre meldinger enn de som beskrevet over viser at åpneren har fire trumf viser tre.

Det er mange som går videre med bruken av denne konvensjonen og har flere nyanser osv., men det som er beskrevet er essensen i opplegget.

Det gjør at vi kan komfortabelt støtte med tre med de riktige håndtypene, og svarer har ingen problemer med å finne ut mer om hvordan åpnerens kort ser ut om svareren går videre.

Oppegget er glimrende for å finne riktig utgang og også om svareren er sterk er det godt for å finne ut mer om åpnerens kort hvis slem er mulig.

I denne artikkelen har vi sett på det med åpners støtte med kun tre-korts etter starten 1 i minor – 1 i major. Det kan også være en del hender hvor det ser best ut å støtte, og trolig er best å støtte til 2 spar med kun tre spar etter starten 1 hjerter – 1 spar. Samme opplegg kan i så fall benyttes i de videre meldingene om svarmelderen går videre.

Noen går enda litt videre og støtter også med tre-korts om de har relativt jevn fordeling. Det kan være noen slike åpningshender hvor det er fristende å støtte, for eksempel:

Etter å ha åpnet med 1 ruter og fått 1 spar fra makkeren er det mye som taler for å høyne til 2 spar. Hvis makker passer på 2 spar er det nesten helt sikkert en grei kontrakt. Skulle makker «spørre» med 2NT får åpneren si 3 ruter som sier «femkorts farge, og jeg har kun tre spar».

Generelt tror jeg dog det er greit å unngå frekvente høyninger med tre-korts hvis hånden forøvrig er grandfordelt. Det vil veldig ofte være greit å heller melde 1NT i andre runde.

Det er klart at ingen opplegg gir fullklaff hele tiden. Så ikke fortvil om du skulle havne i en elendig delkontrakt på 4-3 i major etter å ha støttet svarers farge etter en slik start. All erfaring viser at denne meldestilen er bra i det lange løp, og det er det som er viktigst!

Til slutt tar vi med en nydelig eksempel på bruken av «2NT-spørsmålet» og åpnerens nøyaktige beskrivelse av hånden sin fra en turnering forleden:

En glimrende lilleslem.

Noen ville sikkert meldt den uten spesielle avtaler av den typen vi her beskriver, men i så fall ville slemmen kanskje blitt meldt uten full styring.

Øst øyner slem, men om vest har minimum og relativt balansert fordeling, eller kortene ikke passer så godt sammen som her (for eksempel singel ruter i stedet) kan det godt være helt håpløst i slem.

Her vet øst at de har minst åtte spar til sammen, men bruker likevel 2NT, i dette tilfellet for å finne ut mer fordi det kanskje kan være slem i kortene. Og han får drømmesvaret 4 hjerter som er Splinter, singel hjerter (og fire trumf). Dermed ved øst at kortene må passe veldig godt sammen og melder slemmen etter å ha spurt om Key Cards med 4NT.

Slemspill i parturnering

Hvor sikker bør man være før det bør meldes storeslem?

Er det forskjelll på parturnering og lagturnering når det gjelder dette?

Det er vanseklig å gi noe klart svar her. Men at det er forskjell på strategien i lag og par er sikkert. Problemet er ofte at man ser for seg kort hos makker, kanskje som han veldig fort kan ha slik meldingene har gått hvor det er nedlegg i storeslem. Men kanskje mangler noe, og da kan det være litt for liten sjanse for storeslem til at den bør meldes, selv om den kanskje kan fyke hjem. 

Det er naturlig at det snakkes mest om de store spillene i pauser og etter vi har spilt bridge, slemspill, storeslemmer og kanskje noen spennende utganger. Småspillene blir fortere glemt. Hvis det spilles lagturnering er det logisk at de store spillene får mest oppmerksomhet fordi de kan gi voldsomme utslag i kampresultatet. Selv når vi spiller parturnering er det ofte den type spill får mest oppmerksomhet, et paradoks fordi det deles ut akkurat like mange "matchpoints"/% i småspillene. De fleste får sikkert litt høyere puls enn vanlig idet de skal spille 7NT, men er det parturnering kan like mye eller mange prosent stå på spill i en stusselig, liten 2 ruterkontrakt!

I dag skal vi se på noen store spill som kom like etter hverandre i en stor parturnering i Wellington i helgen. 

NORD

Giver øst, N/S i sonen.

Øst åpner med 2 spar som ble forklart som 6-10 poeng og sekskorts sparfarge. Makker på nords plass dobler opplysende, og øst sier 4 spar.

Hva melder du nå?

Sparhonnørene er trolig ikke særlig mye verd, men på den annen side er makker trolig kort i spar. Å doble er et alternativ, men hvis makker passer er det ikke sikkert vi får tak i nok beter til at det lønner seg i forhold til en sannsynlig utgang, eller slem vår vei.

Å melde 4 grand for minorfargene er et alternativ, men du liker ikke kløverfargen. Så gjenstår rutermelding, 5 eller 6 ruter. Det er klart at dobleren kanskje kan ha dobbelton ruter noen ganger. Likevel er vel å simpelthen si 5 ruter et bra alternativ? Det ble hva jeg valgte.

Da kom makker litt overraskende tilbake med 5 spar. Hva betyr det, og hva tror du han har?

Det må være storslemsinvitt siden vi allerede er i slem når han melder 5 spar. Og selv har du 16 poeng selv om som nevnt de 4 poengene i spar ikke er så mye å skryte av.

Merk at makker som er en god og fornuftig spiller avgir storeslemsinvitten uten AKJ i trumf, så han må vel ha «resten», første rundes kontroller i alle farger og mer til?

Det ser ut som om han er renons i spar, og i så fall har han med kun damen på tropp i trumf trolig både AQ i hjerter og toppkortene i kløver. Kanskje kan han ha spar ess singel, men han må likevel ha god hjerter og god kløver siden han altså mangler de to største trumfene. Jeg synes det «lyser» at han har noe sånt som:

Med dette, eller lignende er 7 ruter helt nedlegg. Eller om han har spar ess i stedet for renons sitter han muligens med noe slikt:

Her også er 7 ruter nedlegg, og om han har femkorts hjerter behøver han ikke en gang ha kløver konge (kanskje bare damen), for hjerteren gir nok avkast på din hånd til at det enkelt blir tretten stikk (i grand også i dette tilfellet).

Med mindre enn disse eller lignende hender og kun damen på topp i ruter er han neppe sterk nok til storslemsinvitt da din 5 ruter er meldt i en nokså presset situasjon.

Jeg backet opp mitt synd og hoppet til 7 ruter.

For mye "Møllers tran"? Ren gambling?

Makkers hånd lignet veldig på de hendene jeg så for meg, men siden ett av toppkortene var spar ess i stedet for renons var det et hull.

Han manglet kløver konge,, og med det kortet i stedet for kløver dame ville det vært fryd og gammen. Men merk at vi har 34 HP til sammen, og østs sin åpningsmelding viste 6-10! Så det er en veldig bra sjanse for at kløverfinessen går selv om de ikke alltid har akkurat det de forklarer. Har øst kløver konge er det tretten enkle stikk via kløverfinessen. Men...

Øst hadde vært litt frekk og hadde ikke de foreskrevne 6-10 for åpningen sin, og kløver konge satt bak. Dermed ble det en bet og nitriste 9% på spillet.

Vel fortjent?

Kanskje.

Jeg kunne jo tatt med makker litt på råd og sagt 5NT. Med kløver konge kunne han i så fall sagt 6 kløver, og melder han 6 ruter over 5NT bør antagelig nord passe. Men om syd mangler kløver konge står som sagt storeslemmen likevel hvis han har femkorts hjerter, eller som her om kløver konge sitter i saks.

Spillet hadde blitt kostbart i lagkamp også, men det er kanskje spesielt feil å satse så hardt i parturnering med mange par, for da gir selv lilleslem bra uttelling selv om det er tretten stikk. Så slipper man nesten bunn…

Like etter kom dette spillet hvor jeg hadde fått utlevert en meget god hånd:

NORD

Giver nord, Ø/V i sonen.

Denne gangen fikk vi melde i fred og meldingene gikk slik til det igjen var min tur å ta den siste avgjørelsen:

Det er sterk 2 kløver og 2 ruter negativ, eller «waiting» (kan inneholde en del positive hender). Resten var naturlig.

Hva tror du makker som hoppet til slem har denne gangen?

Han tror altså på slem, men han hadde ingenting å kontrollmelde! Det må bety at han har noen damer her og der, men også at trumfen må være veldig sterk. Ellers er vel hoppet til slem helt vanvittig helt uten kontroller i noen farger?

Jeg så for meg minst KQ-femte i kløver, kanskje sjette, og bakket mitt syn igjen: 7 kløver! Denne gangen var det blink:

Det kom hjerter ut fra øst til honnør og esset.

Det var ikke fryktelig vanskelig å spille storeslemmen. Å godspille syds hånd ser greit ut, men sparfargen må utnyttes så en får minst ett avkast (for hjerter) hos nord. Underveis kan to ruter trumfes hos nord, og syds blir til slutt god, helt uten tapere. Så det må antagelig satses på at sparen ikke sitter verre enn 4-2. Jeg satset i alle fall på det og tok en trumfrunde med kongen (i tilfelle 4-0 sits) som begge fulgte på. Så ned med spar ess konge og ruter ess før en spar ble trumfet, om nødvendig høyt for å unngå overstjeling, men i tredje sparrunde hadde ikke øst flere spar så akkurat det var problemløst. Så en ruterstjeling med kløver 10, nok en sparstjeling som satte opp den femte sparen, og nok en ruterstjeling med esset. Den siste lille trumfen hos nord ble spilt til syd før motpartens gjenværende to trumf ble tatt ut med syds to siste trumf. Deretter var hjerter konge inntak til den godspilte femte sparen. Det ble altså fem kløverstikk hos syd + to ruterstjelinger hos nord + tre røde toppstikk og etter hvert tre stikk i spar = 13.

Pluss 1440 for 7 kløver med tretten ga 98%. Å spille 6 kløver med tretten ville imidlertid gitt hele 75%. Det var mange som ikke fikk mer enn tolv stikk i lilleslem, men likevel fikk de strø over middels for +920. 

Storeslemmen kunne gått bet noen ganger, og igjen er det et eksempel på at det er en grei strategi i parturnering å ikke være så tøff i slemspill. For lilleslem med overstikk gir ofte veldig bra score, spesielt hvis det ikke er helt rett frem å få tak i overstikket.

Hvis man melder storeslem bør man altså være temmelig sikker på at den står. Som nevnt er det spesielt i parturnering en god strategi å ikke være for «pushy» i slike spill da mange i salen, om det er nokså ujevnt nivå, kanskje til og med har problemer med å finne frem til lilleslem. Det kan derfor lønne seg å ta noen små pluss-spill for lilleslem som det ofte blir selv om det viser seg at det er tretten stikk, og heller fokusere på ekstrastikk motspill i delkontrakter og småspill, noe som det er muligheter for i haugevis med spill!

I strid med den strategien jeg forfekter her i dette innlegget satset altså jeg høyt og alt på det trodde i disse spillene, og endte på de to spillene på rundt middels, ca. 1-1. Det kunne godt ha blitt to nesten-bunner og…

«Sånn går no dagan»