Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

PARTURNERING - DE VIKTIGE EKSTRASTIKKENE

I parturnering teller alle stikk. Ett lite overstikk, eller en ekstra bet utenfor sonen kan være gullkantet selv om slikt ikke gir så stor uttelling i lagkamp. De store spillene, utganger, slemmer og kanskje monsterscorer på flere tusen poeng gir relativt sett større uttelling i lagkamp (IMP). Selv om slike scorer kanskje gir topp (100%) i parturnering så kan for eksempel +130 for 3 ruter med ett overstikk også gi 100%. Parturnering blir derfor veldig intenst, for den minste lille glipp koster mange matchpoints (MP). 

Mange slapper i parturnering litt av i småspillene, men det deles som sagt ut like mange MP der som for slemmer og utganger. Det kan kanskje bli litt tilfeldig noen ganger i parturnering da det gjelder å møte de som ikke tar stikkene sine, og/eller de som forærer deg stikk. Men at man kan være uheldig på den måten er en dårlig unnskyldning. Det er ALLTID massevis av sjanser til å få tak i ekstra stikk og følgelig gode parturnerings-scorer.

TYPISK PARTURNERING - små marginer

Vi tar med to spill fra par-EM i dag. De spilte de samme spillene i A- og B-finalen og i damefinalen.

Dette første er et veldig typisk parturneringsspill, et spill hvor det for N/S mest av alt handler om å gå i pluss, i dette tilfellet få hjem en delkontrakt. Sånne spill blir ofte buttspill, eller 1 IMP den ene eller andre veien. No drama. I parturnering står mye mer på spill!

Først er det et meldeproblem.

Hva bør syd si i andre melderunde etter å ha åpnet med 1 ruter og hørt svaret 1 spar fra makkeren? Mange kvir seg for å gjenmelde 1NT med singelton i denne situasjonen, og hvis stilen er at de ikke gjør det er jo fordelen at svarhånden vet det er dobbelton eller tre kort i hans fargen om åpneren kommer tilbake med 1NT. Spesielt etter svaret 1 spar kan det imidlertid være veldig vanskelig å finne en god gjenmelding med slike kort. Noen gjenmelder femkorts minorfarge. Det har jeg ikke sansen for, spesielt i parturnering kanskje, for da risikerer man å bli spillende en dustete 2 i minor på 5-1 tilpasning. Noen prøver seg med en kreativ 2 kløver med dette. Det kan sikkert føre frem, men jeg tror å si 1NT er desidert best i det lange løp. Alle meldinger blir en liten løgn med slike kort og denne starten. Da gjelder det å finne den løgnen som er nærmest sannheten, og den meldingen som oftest vil gå bra,  

Mange steder staret det med 1 ruter – 1 spar, 1NT. Noen steder brukte nord checkback over 1NT, og de bli spillende 2 spar eller 2NT.

Både Brogeland-Bakke (bronse i A-finalen) og Ovesen-Fasting (2.plass i B-finalen) spilte 2NT med syd som spillefører.

Vest spilte normalt ut stor hjerter mots syds grandkontrakt, og de fleste vant første stikk med damen. Derfra avhenger fordelingen av veldig mange prosentpoeng av hvordan spillefører legger det opp, og hva motspillerne gjør når de kommer inn.

Det kan se naturlig ut å angripe kløveren. Der får man godspilt to sikre kløverstikk, kanskje tre om den sitter 3-3. Og fargen satt jo 3-3, så med den starten så blir det i alle fall 0+4+1+3= 8 stikk.

Men sparfargen er også veldig bra og potensielt stikkgivende. Spilles på den fargen må motparten være på hugget og finne ruterskift i tide. Gjør det ikke det kan det bli veldig magne stikk!

De to nevnte norske parene fikk begge tak i ni stikk i 2NT (+150) selv om det bør være gode sjanser for å holde 2NT på åtte stikk.

Motspillene satt nok litt dårligere i B-finalen, for der ga ikke 2NT med ni stikk mer enn 51,5% til N/S. Det var endel +180 for ti stiikk i B (ingen i A), og noen som hadde presset på til utgang med 23 HP til sammen vant den.

Det var bra å få ni stikk i 2NT, men om Ovesen-Fasting hadde fått fatt i det tiende som egentlig ikke finnes, og resten av spillene hadde forløpt likt ville de vunnet B-finalen.

I A-finalen ga ni stikk i delkontrakt i grand 67%.

I damefinalen satt Sjødal-Sjødal Ø/V imot 2Nt med ni stikk og måtte ta til takke med 25%. Om de hadde holdt 2NT på åtte stikk ville de fått hele 83%!

Simonsen-Johansen (8.plass i A) satt Ø/V og spilte motspill mot 2 spar. Der blir det fort ni stikk, og det endte da også med +140 til N/S. Det ga 54% til det norske paret.

LEKKER SLUTTPOSISJON

Vi tar en tur innom B-finalen hvor Villiam Ovesen og Espen C. Fasting gjorde det veldig bra og ble nr. 2 like bak vinnerne. Her var det Villiam Ovesen som fikk draget på det.

Ovesen spilte 3NT som nord. Øst spilte ut hjerter 8. Den ble dekket med nieren som vant første stikk. Nå ble det spilt liten ruter fra syd. Vest vant stikket med kongen mens øst kastet en hjerter. Vest skiftet til spar som gikk til esset. Nok en liten ruter ble spilt mot knekten, og vest tok for den andre honnøren sin. Nå kastet øst en spar, og vest fortsatte med spar som nord vant. Så ned med ruter knekt som var godspilt, og øst kastet enda en hjerter. Ovesen tok med seg også den tredje sparhonnøren før han spilte kløver til esset. Så ruter ess idet disse kortene var igjen:

Det har faktisk ingen betydning hvor kløver dame sitter. Og en kløverfinesse tidlig kunne jo godt ha røket til damen hos vest, så spilleføringen så langt var var god.

Det var åtte sikre (3+1+2+2=8) på dette tidpunktet. Ovesen hadde nå full oversikt over fordelingen.

På ruter ess med kløveravkast fra nord var øst skviset, dvs. han kunne ikke holde mer enn en kløver. Vest holder dog kløveren slik det nå ser ut selv om øst kaster en kløver. Men poenget er at øst må holde sin spar (ellers står jo spar 6), og hvis øst kaster hjerter dame får spillefører også lett spill. Hvis øst går ned på singel hjerter ess spiller simpelthen Ovesen hjerter som godspiller hjerterstikk. Øst får så ett sparstikk, men spillefører tar de to siste med kløver konge og ett hjerterstikk - ni stikk.

Så øst kastet kløver 10. Da spilte Ovesen kløver til kongen som tok med seg østs siste kløver. Så i trekortsposisjonen fridde spillefører seg med spar 6 til østs tier. Øst måtte avslutte med hjerter fra A-Q som ga Ovesen det niende stikket for hjerter konge. Elegant!

Denne gangen førte denne spilleføringen og den fine sluttpossen til vunnet utgang. Så spillet ville vært uhyre viktig i lagkamp også. Men sluttpossen, og det fine innspillet som ga ett ekstra stikk ville vært meget poenggivende også om det "bare" hadde dreid seg om ett overstikk i en utgang eller for den sakens skyld et overstikk i en delkontrakt.

Pluss 400 ga 68% til det norske paret.

I A-finalen spilte Bakke-Brogeland i mot 3NT og fikk tak i en bet etter sparutspill fra øst. Det ga 67%.

Simonsen – Johansen (8.plass i A) satt Ø/V her, og de måtte notere -400 da nord vant 3NT etter hjerterutspill (32% til Ø/V).

Sjødal-Sjødal betet 3NT i damefinalen, og der ga +50 til Ø/V hele 91%.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.