Mitchellturneringer

Mitchellturneringer

Fordelen med Mitchellturneringer er at man ikke trenger bordplansjer og ingen forberedelser.

Prinsippet er at NS sitter rolig ved alle bord, ØV flytter etter hver runde ett bord høyere (dvs. fra bord 1 til 2, 2 til 3 osv.) mens spillene etter hver runde leveres ett bord lavere (sendes i motsatt retning av ØV-parene).

Bord 1 starter med spillserie 1 (spill 1-2/1-3/1-4 osv. avhengig av totalt antall spill), bord 2 med spillserie 2 og så videre.

Ved ulikt antall bord legger man bare ut spillseriene, ber spillerne ta plass, gi og spille spillene som ligger på bordet. Så spiller man like mange runder som det er bord. Når turneringen er ferdig har alle spilt mot alle par som sitter i motsatt retning.

Ved likt antall bord må man være omhyggelig med et par ting. Da skal det være et blindbord midt på (dvs. mellom bord 4 og 5 med 8 bord). Man legger ut spillserier fra bord 1 og utover. Det skal ligge en spillserie på blindbordet. Høyeste bordnummer skal ikke ha en egen spillserie – de deler spill med bord 1.

Spillene som spilles på bord 1 og høyeste bordnummer sendes til nest høyeste bordnummer. NS ved bordet ”før” blindbordet henter nye spill på blindbordet. De bør instrueres om å passe på å hente riktige spill. Spillene spilles i stigende rekkefølge; etter 10-12 skal de spille 13-15. NS på bordet ”etter” blindbordet instrueres tilsvarende om å legge de spillene som er spilt på blindbordet.

Se illustrasjon av Mitchelloppsett.

Ulempen med Michell er at du får to resultatlister; én for NS-parene og én for ØV-parene, og deler ut klubbpoeng i to puljer. Dette kan bøtes på ved å variere retningene i visse runder (såkalt Bofors-Mitchell), men det skal vi ikke gå inn på her.

Mitchellturnering kan være nyttig i kvalifiseringsturneringer og på klubbkvelden hvis man ikke spiller barometerturnering og har ni bord. 9-bords Howell gir 17 runder og 34 spill, mens Mitchell gir 9 runder og 27 spill.