Noen grunn til å være inne?

Det norske damelaget har fått en fin start på EM i Budapest. Riktignok ble det stortap mot svenskene i lagets første kamp. Deretter har laget tatt fire store og fine seire før de tapte mot Portugal i den siste kampen på mandag. Damene ligger på syvendeplass etter syv av 23 runder.
Pernille Lindaas og Maja Rom Anjer har hatt mange fine resultater de siste årene og den gode innsatsen ble i år belønnet med plass på det norske EM-laget. Vi skal se på et spill fra kampen da Norge møtte Estland hvor Pernille viste at hun behersker spilleføring bra.
Hun ble spillefører i 4 hjerter i syd på 5-2-tilpass etter meldingsforløpet du ser under. Når vi ser nord og syds kort mot hverandre ser det litt hardt ut å være i utgang. Men det er likevel ganske naturlig å havne der etter åpning 1 hjerter i syd. Det er opplagt å svare 1 spar i nord selv om man bare har 5 hp siden man har brukbar femkorts spar og honnør dobbel i hjerter til makker.

Syds kort er såpass gode at man gjerne ønsker å prøve utgang etter at makker har svart positivt. Og vi som kjenner Pernille vet at hun ikke er tung å be når hun får ferten av at det kan stå utgang.

Utspillet mot 4 hjerter var spar konge. Denne stjal Pernille før en hjerter til kongen fulgte. Planen var nå å komme seg inn i bordet for å ta kløverfinessen. For at det skal være håp om å vinne kontrakten ser det ut som enten kløverkongen må sitte dobbel i kutt, siden vi ikke har flere inntak for å gjenta finessen, eller hjerteren 3-3. I verste fall blir man kanskje avhengig av at begge deler ordner seg.

Kløver dame holdt stikk og Pernille fortsatte med to runder trumf. Dessverre viste det seg at trumfen satt 4-2 og at vest måtte få et trumfstikk. På kløver ess fulgte øst beleilig med kongen. Spillefører tok også for kløver knekt før den siste kløveren ble spilt. Nå måtte vest beslutte hva hun skulle gjøre i følgende posisjon:

På vei mot hjemgang i 4 hjerter skal vi tillate oss å legge inn et formanende motspillstips. Før du stikker må du spørre deg selv om det er noen grunn til at du skal være inne. Trumfknekten får du stikk for uansett, så hovedregelen er at du ikke bør trumfe med mindre det er en veldig god grunn til at du skal være inne. Det er kanskje vanskelig å se noen god grunn til at det haster å komme inn her. Spar kan du ikke spille uten å sette opp bordets spardame og det er heller ingen ruter i bordet som krever gjennomspill.
Aktuelt trumfet vest kløveren og skiftet ruter. Øst la i dama. Nå var Pernille på høyden og lasjerte. Hun har fått tre kløverstikk og fire hjerterstikk. I tillegg har hun en trumf igjen og ruteress. Totalt blir det bare ni stikk. For å få tak i det tiende kan det se ut som det er lurt å la motparten gjøre noe av jobben. Dessuten tyder meldingsforløpet på at øst har begge ruterhonnørene.

Inne på ruterdama kunne ikke øst fortsette i farga fordi det ville gi spillefører en ruterkutt for det tiende stikket. Dermed hadde hun ingen annen god fortsettelse enn spar i denne posisjonen:

Pernille kastet nå ruter 8. Vest vant stikket med spar ess, men var nå innspilt. Enten måtte hun spille spar til bordets dame eller ruter opp til spilleførers ess-knekt. Uansett måtte spillefører få kontraktsstikket på den ene eller andre måten.
Da motstanderne på det andre bordet stoppet i 3 hjerter ga Pernilles vunnede soneutgang  ti IMP til Norge, og var et av mange fine spill som bidro til full pott mot Estland. Godt spilt, jenter!
For ordens skyld er det verdt å nevne at det ikke spilte noen rolle at vest trumfet den siste kløveren. Om hun lar være å trumfe kommer spillefører inn i bordet og får ordnet samme posisjon selv ved å spille en ruter opp mot hånda. Øst må gå i med en honnør for at ikke spillefører skal få et billig ruterstikk. Spillefører lasjerer slik at øst er inne. Hun kan fri seg med en spar, men lettelsens sukk varer ikke lenge fordi makkeren da i stedet blir innspilt og må gi spillefører det tiende stikket enten i spar eller ruter.
Uansett var dette en gyllen anledning for en bridgelærer til å lure inn et generelt motspillstips i en spillhistorie fra EM. Så husk å spørre deg selv om du ser noen god grunn til å være inne. Sikre trumfstikk forsvinner uansett ikke.

Konvensjon til besvær og glede

Åpen klasse nærmer seg nå halvspilt mesterskap. I kveldskampen på søndag, som var runde 15 av 37, møtte Norge Danmark i åpen klasse. De første spillene var relativt flate. Etter seks spill ledet danskene 2-1. i spill åtte var det duket for kampens første svingspill.

Erik Berg åpnet i første hånd, ingen i sonen, med søppelmulti 2 ruter. Dette viser 0-7 hp med en majorfarge eller en oversterk balansert hånd med minst 24 hp. Utenfor sonen kan farga være på bare 5 kort. Steffen Fredrik Simonsen måtte ta stilling til hva han skulle melde med følgende hånd etter at hans høyre motstander doblet multiåpninga.

KD1092
-
D765
K876

Han har muligheten til å redoble for å få makker til å melde farga si, mens 2 i major viser egen langfarge. Pass indikerer en viss lengde i ruter uten interesse for at makker skal ta ut i sin farge. Simonsens hånd faller her litt mellom stolene. Han vil absolutt ikke at makker skal melde hjerter. For å melde spar vil man helst ha 6-kortsfarge. Han har heller ikke nok mange ruter til at ruterkontrakt nødvendigvis trenger å være det beste. Rett og slett en litt ubekvem posisjon. Hva ville du meldt?

Hele spillet så slik ut:

Som vi ser av meldingsforløpet valgte Steffen Fredrik en uheldig pass. I valget mellom onder tror jeg at jeg heller mot å melde 2 spar. Jeg kan tenke meg at Steffen Fredrik håpet at syd skulle melde. Denne var syd lastet i ruter og hadde en enkelt pass. Erik hadde ikke noe bedre å foreslå med tieren dobbel i ruter. Dette så stygt ut. Hvor mange stikk kunne han klare å karre til seg. Det handlet om å begrense skaden.

Et argument for å melde 2 spar er den gode fargekvaliteten. Jo bedre farga er, jo mindre er sjansen for at motparten vil straffedoble. Det er jo ingen av motstanderne som har noen opplagt dobling av 2 spar. Noen ganger kan man selvfølgelig bli doblet på rå kraft, det vil si at motparten dobler utelukkende på styrke. Men det skjer heller sjelden på lavere trinn.  

Dobbeldummy-analysen sier at det står to stikk i ruter. Danskene spilte ikke perfekt i mot, og dermed berget Erik med fire beit og 800 ut. Det så uansett ekstra skummelt ut i og med at standardkontrakten er 4 hjerter nord-syd. Med åpne kort kan denne vinnes, men i praksis er det vanskelig i og med sursitsen i trumf.

I åpent rom gikk Boye Brogeland ei beit i 4 hjerter. Dermed vant Danmark 13 IMP på spill åtte. Vi som fulgte kampen med norske briller kunne ikke la være å irritere oss ørlite over denne konvensjonen ved navn søppelmulti etter dette spillet. Men som vi kjent snur det fort i bridge. Og skuffelsen over 800 ut hadde ikke lagt seg før samme konvensjon dukket opp igjen allerede på spillet etterpå, denne gang i åpent rom.

Boye og Espen spiller nemlig også søppelmulti. Riktignok praktiserer de en litt mer konservativ linje da det kun er i gunstig sone (grønt mot rødt) at farga kan være på bare fem kort. Hånda Espen hadde i spillet etterpå lignet forbausende på den lagkamerat Erik hadde hatt i spillet før.

Over Espens førstehåndsmulti doblet Dennis Bilde opplysende. Boye hadde 4-4 i majorfargene og såpass begrensede verdier at hånda hans var ideell å sperre med. Det så ut som det måtte stå minst utgang hos motparten i sonen. Dermed hoppet han til 3 hjerter som ber Espen passe med hjerter eller ta ut om han har spar. Morten Bilde, som er faren til Dennis, doblet for å vise at han hadde kort og samtidig var usikker på hva som skulle bli endestasjonen. Dennis valgte å passe ned med Ekn52 i hjerter.

Spillet så slik ut:

I 3 hjerter doblet kunne danskene forsyne seg med ett sparstikk og to stikk i hver av minorfargene. Dennis fikk også en ruterstjeling i tillegg til trumfesset. Tre beitt og 500 ut er billig moro når motparten er i sonen og det står slem.

Erik og Steffen Fredrik meldte seg fint opp i 6 kløver på det andre bordet. Sistnevnte spilte fint da han garderte seg mot både 4-1-sits i trumf og sursits i spar. Han stjal to rutere på den korthånda og sikret dermed 12 stikk. 1370 mot 500 gir 13 IMP til Norge.

Dermed bidro søppelmultien til et gladspill. Vi må vel dermed kunne konkludere med at det er en konvensjon som kan være både til glede og besvær.

Kampen endte for øvrig med dansk seier med sifrene 5,4 - 14,6 (18 - 36 i IMP). Norge er uansett med for fullt. Etter fire av ti spilledager lå laget på 5.plass. Frankrike har fått en viss luke ned til Tyskland, Sverige og Monaco på plassene bak.

Mandag

 Etter en strålende kamp mot Bulgaria og en mindre god kamp mot Danmark, ligger det norske åpenlaget på femteplass etter søndagens kamper. Mandag er det igjen fire kamper. Først er det Hviterussland (lenke til kampliste) kl. 10 deretter Østerrike kl. 13.20, Finland (BBO) kl. 16 og Spania (BBO) kl. 18.40. Running score.

Fantastisk revansje for de norske damene etter stortap mot Sverige i lagets første kamp (wo i første runde). Estonia og Bulgaria ble slått med 20-0 begge to og laget ligger på sjuende plass. Tre kamper i dag: Irlan, Tyrkia og Portugal.  Running score.

Søndagens kamper tror jeg seniorene våre helst vil glemme. På mandag spiller laget tre kamper: Irland, Sverige og Polen (BBO). Running score.