Systemseier

Det norske damelaget hadde en solid dag med drøyt 40 vinnerpoeng på tre kamper mot henholdsvis Finland, Hellas og Nederland. De er nå oppe på åttendeplass, knapt seks poeng bak syvendeplassen som etter alt å dømme gir VM-billett. Vi skal se på et spill fra kampen mot Hellas der Gunn Tove Vist og Torild Heskje sørget for et av mange vinstspill ved å stoppe i tide.
Hvordan ville du og makker meldt disse to hendene, og hva ville sluttkontrakten blitt?
Gunn Tove og Torild spiller med overføringssvar etter åpning 1 kløver, en konvensjon som etter hvert har blitt ganske populær. Dette systemet går blant annet ut på at man melder 1 ruter for å vise hjerter og 1 hjerter for å vise spar. En av de viktigste fordelene er at man får litt mer melderom og faktisk kan finne ut om tilpass allerede på 1-trinnet.
I det aktuelle spillet åpnet Gunn Tove i øst med 1 kløver i fjerde hånd. Torild svarte 1 ruter, som altså viser hjerter. Gunn Toves gjenmelding var et hopp til 2 hjerter. Dette er en meget presist definert melding som viser 4-korts hjerterstøtte og helt minimum (11-12 hp). Når makker hadde begrenset hånda si såpass så Torild ingen grunn til å invitere til utgang selv om hun satt med 11 hp selv.
Hele spillet så slik ut:
 
Der meldingsforløpet innledes med 1 kløver – 1 hjerter – 2 hjerter er det kanskje vanskelig for vest ikke å legge inn en invitt? Vest har ikke all verdens, men mot en makshånd hos makker kan det kanskje stå utgang på en god dag.
Dette spørsmålet trengte ikke Torild ta stilling til siden makkeren hadde fått begrenset hånda si så presist.
Når vi ser øst og vests hender mot hverandre ser det ut til at det er vanskelig å komme unna to kløvertapere og en taper i hver av rødfargene. Hvis sparfinessen ryker kan det faktisk være beit allerede på 3-trinnet. Så disse kortene ønsker man ikke være i utgang med.
Gunn Tove spilte bra og fikk ni stikk i 2 hjerter. Grekerne på det andre bordet meldte seg helt opp i 4 hjerter og gikk hele fire beit da trumfen satt 4-1 og det ble spilt litt uforsiktig. 140+200 inn ga 8 IMP til Norge.
Overføringa skal få mye av æren for dette vinstspillet. Kun to av de 22 dameparene som satt med disse kortene klarte å stoppe såpass lavt at de fikk score inn. En aldri så liten systemseier til våre damer altså.

Tor imponerer Tor

Tor Bakke spiller i et av tre par på Norges veteranlag i EM. Omtrent tredje hver kamp står han og makker Arve Farstad over. Da brukes tida til å følge med resultatene og gjerne være tilskuer i en BBO-overført kamp. Tor sto over dagens første kamp og fikk sjansen til å følge sin navnebror med etternavnet Helness og Monaco i deres kamp mot Wales.  Waliserne fikk smertelig erfare at det er skummelt å være unøyaktig i motspillet mot en nordmann i Monacodrakt.

Bakke har sendt inn følgende referat av spillet:

Tor Helness i øst spilte 5 ruter. Utspill spar til damen og skift til kløver til knekten. Ny spar ble stjålet og ruter dame fikk beholde neste stikk. Dermed var et ekstra stikk sikret! Liten hjerter og syd måtte legge lavt slik at damen fikk stikket. Deretter ble syd spilt inn på trumfesset Han måtte spille kløver for å presse ut esset før kløvertaper forsvinner på 4.hjerter. Han valgte kløver konge, men da stakk Tor med esset og tok hjerter ess før nord ble spilt inn i kløver og måtte spille til dobbeltrenons. Det hjelper heller ikke å spille liten kløver til damen. Da tas selvfølgelig ikke hjerter ess, og ny kløver vil føre til at syd blir innspilt. Dermed kun 300 ut mot 650 på andre bordet og 8 imps til Monaco.

Vi ser for øvrig at syd må fortsette i kløver i stikk tre for at forsvaret skal få med seg et stikk til. Da får forsvaret satt opp kløveren før en av dem blir innspilt. 500 ut ville uansett gitt 4 IMP til Monaco. Nå ble det altså 4 IMP ekstra i bonus etter litt slapt motspill av waliserne og desto mer våken spilleføring av Tor Helness.

Takk til Tor Bakke for en fin spillhistorie. Vi ønsker ham og resten av veteranlaget lykke til i EM-innspurten. Vi håper på norsk VM-billett og heier som bare det!

 

Torsdag

 Onsdagen ga både gleder og sorger. Svært oppløftende var damelagets prestasjon med fire gode seire der i blant mot Italia. Nå er det ca. 10 VP opp til sjuende plass som gir plass i VM i Frankrike neste år (forutsatt at Frankrike er blant de seks første). Det er fortsatt muligheter for åpen- og veteranlaget også. Åpen hadde en heller dårlig dag.

Kamper åpen: Latvia, Tsjekkia, Irland (BBO) og Romania. Running score.

Kamper damer: Finland, Hellas og Nederland. Running score.

Kamper veteran: Spania, Skottland og Tyrkia. Running score.

Serverproblemer gjør at vi ikke får lenket til scorecard for dame- og veterankampen som startet kl. 13.20. Ser ut til å være i orden nå - så lenge det varer.

Svinger slemspillene for mye?

For det åpne EM-laget var gårdagen tung. Det ble riktignok storseier mot Georgia i første kamp, men deretter fulgte stortap mot Polen og uavgjort mot Ukraina før dagen ble avsluttet med stortap mot Færøyene.
Det var ikke optimal spilling fra de norske, men samtidig var det en del stang ut. Det er ofte en viss sammenheng mellom udrag og feil.
Dersom Frankrike, som skal arrangere neste års VM, er blant de seks beste lagene vil også syvendeplassen gi VM-billett fordi vertsnasjonen har friplass. Foreløpig leder Frankrike åpen klasse, og dermed ser det ut til at det gjelder å være nummer syv eller bedre dersom man ønsker å reise til Lyon neste sommer.
Da gårdagen startet lå Norge på denne omtalte syvendeplassen. Differansen ned til lag nummer åtte var ikke mer enn 0,7 vinnerpoeng. Etter å ha sanket drøyt 30 vinnerpoeng, 10 under middels, på fire kamper falt Norge til ellevteplass. Nå er det 17 poeng opp til nummer syv. Heldigvis er det elleve kamper igjen og mange vinnerpoeng å spille om. Med en god avslutning er det fortsatt muligheter for å komme til VM.

Vi skal her se på et spill som skapte stor sving i kampen mot Færøyene. Som så ofte før er det mange IMP på spill når det meldes slem. Både Norge og Færøyene meldte 6 ruter i nord. Som vi ser var det en hardmeldt kontrakt, men det var da ikke dødt.

Ved begge bord kom det hjerter ut. Man må gi bort stikk for trumfesset og dermed er eneste sjanse for å klare kontrakten å løse kløveren uten taper. Ikke en veldig stor sjanse, men det kan skje. Den beste sjansen er at dama sitter singel eller dobbel på ei av hendene og faller når man spiller kløveren fra topp.
Begge bord spilte kløver til esset på hånda etter å ha tatt ut trumfen. Øst fulgt på med nieren. Planen var altså i utgangspunktet å legge ned esset og kongen i håp om at dama skulle komme på. Endrer du plan etter at nieren kom på? Nå har det jo nemlig dukket opp en annen variant. Dersom øst har 109 dobbel er riktig variant å gå inn på bordet og dra knekten. Om vest følger med en liten lar du den seile, og om han dekke med dama faller tieren under kongen og åtteren er godspilt.
Er det så et reint valg hvilken variant man velger?
Nei, fortsatt er sjansen større for at dama sitter dobbel på ei av hendene en at øst skal ha eksakt 109 dobbel og vest D653. Regelen om begrenset valg gjelder også i dette tilfellet. Om øst hadde hatt 109 dobbel kunne han like gjerne lagt tieren under esset. Med D9 må han legge nieren. Det er et tilleggspoeng at en motspiller som virkelig er på høyden kan finne på å legge nieren fra 109 fjerde for å prøve å lure spillefører.
Thor Erik Hoftaniske spilte med oddsen og la ned kløverkonge, mens spilleren fra Færøyene gikk inn på bordet og dro kløver knekt. Om vest har både dama og tieren i kløveren går begge spilleførerne beit. Men dersom øst har enten singel tier eller singel dama igjen står hele 32 IMP på spill.

Dessverre for vår del hadde øst denne gang 109 dobbel, og det var aktuelt riktig å spille mot oddsen. Færøyene vant slemmen, mens Norge gikk beit. 16 IMP ut. Dersom Thor Erik hadde funnet en av motspillerne med dama dobbel ville Norge i stedet vunnet 16 IMP. Her er alle kortene:

Da alle spillene var sammenlignet i kampen mellom Norge og Færøyene viste det seg at Norge tapte med 29 IMP. Det betyr at Norge fikk med seg 3,42 vinnerpoeng fra denne kampen.
Om kløverdama i stedet hadde sittet dobbel ville Norge vunnet med 3 IMP og fått med seg nesten 11 vinnerpoeng fra kampen. Det er hele 7,5 vinnerpoeng i forskjell!
Jeg har til tider tenkt at slemspillene svinger for mye i lagkamp. Her blir altså 7,5 av 20 vinnerpoeng som deles ut avgjort av hvor mange kløver som sitter sammen med dama. Noen tilfeldigheter blir det, og selv om det er urettferdig vil det noen ganger være den som spiller mot oddsen som vinner kontrakten.
Når det først er slik at slemspillene avgjør mye viser det også at det er viktig med god slemteknikk og trening på å vurdere kortenes verdi når man er i nærheten av slemsonen. Slemspill er relativt lite frekvente, men når de først kommer er det mange IMP på spill. Meldetening på BBO med fokus på slemspill er kanskje ikke så ueffent?