VM-dag 4: Resultater

Norges U16-lag hadde på papiret en tøff dag med fire kamper mot motstandere som alle var med i kampen om å sikre plass i sluttspilet. Men kidsa kom godt fra det. Først ble det knepne seire mot Frankrike og USA, før det ble en litt større seier mot Israel og storseier mot Kina 2 i dagens siste kamp. Etter å ha sanket 54 VP i dag er kidsa med det klare for kvartfinale allerede før den siste kampen i grunnspillet mot England. Det er likevel viktig å få med seg et bra resultat fra den kampen for å komme så høys som mulig på den jevne tabellen. Det kan nemlig gi lettere motstand i kvartfinalen.

Jentelaget vårt sanket akkurat over middels på en dag hvor de møtte lag nummer en og to på tabellen. Først ble det et knepent tap mot Frankrike før det ble stortap mot vertsnasjonen. Heldigvis ble dagen avsluttet med storseier mot Taiwan. Før siste dag av grunnspillet ligger jentene på 9.plass, men har heldigvis ikke mer enn halvannet poeng opp til åttendeplassen som gir billett til sluttspillet. La oss håpe på ei god avslutning!

U21-laget sanket 25 VP på dagens tre kamper etter en storseier, et knepent tap og et stortap.

Resultatene i dagens kamper og tabellene i de tre klassene hvor Norge stiller kan du se under.

U16 (18 lag deltar):
Norge - Frankrike 11,05 - 8,95
Norge - USA 12,01 - 7,99
Norge - Israel 3 13,71 - 6,29
Norge - Kina 2 17,71 - 2,29

Jenter (15 lag deltar):
Norge - Frankrike 9,03 - 10,97
Norge - Kina 2,96 - 17,04
Norge - Taiwan 19,08 - 0,92

U21 (22 lag deltar):
Norge - Thailand 16,21 - 3,79
Norge - Polen 0,26 - 19,74
Norge - Nederland 8,42 - 11,58

Kidsa til kvartfinale!

Etter en solid dag med fire seire er U16-laget klare for kvartfinale allerede før den siste kampen i grunnspillet, som spilles natt til mandag norsk tid. JIPPI!

Siste kampen i grunnspillet er likevel ikke uten betydning da plasseringa kan ha innvirkning på hvilken motstand man møter i kvartfinalen. Kvartfinalene starter klokka 07.30 mandag morgen (norsk tid).

Jeg kommer tilbake med mer stoff utover kvelden.

Kidsa er klare for kvartfinale i VM! (Arkivfoto: Nils Kvangraven)

Følg jentene på BBO fra 07.30!

Søndag har U16-laget fire kamper, mens U21-laget og jentelaget har tre kamper. Jentenes kamp mot Kina kan følges direkte på BBO fra klokka 07.30 (norsk tid).

Her følger programmet for våre lag (norske tider i parentes):

Norge U16: Running scores
Norge - Frankrike (04:00)
Norge - USA (07:30)
Norge - Israel (09:50)
Norge - Kina 2 (12:10)

Norge U21: Running scores
Norge - Thailand (04:00)
Norge - Polen (07:30)
Norge - Nederland (09:50)

Norge Jenter: Running scores
Norge - Frankrike (04:00)
Norge - Kina (07:30) Vises på BBO
Norge - Taiwan (09:50)

Vi håper på norsk suksess og hilser til alle som følger oss hjemmefra.

mesterskapets hjemmeside kan du finne kampoppsett, resultater og daglige bulletiner med aktuelt stoff.


Følg jentelaget på BBO fra klokka 07.30! Her fra en seanse hvor de ble intervjuet på kinesisk TV i dag. Fra høyre Elisabeth G. Sjødal (coach),
Thea H. Hauge, Thea Indrebø, Katarina Ekren, Ida Øberg og Sven-Olai Høyland (kaptein).
Foto: Kristin Osen

To gode spill mot lederlaget

I lørdagens tredje kamp møtte Norges U16-lag ledende Kina 3. Det ble en jevn og spennende kamp, og Norge klarte seg godt mot vertsnasjonen. Til slutt stakk Norge av med seieren etter IMP-sifrene 24-21, og fikk dermed med seg drøyt 11 VP fra oppgjøret. Vi skal se på et par av spillene som dukket opp i løpet av runden.

Marius Dalemark Austad (15) ble spillefører i 4 hjerter på et av spillene og hadde følgende ressurser til rådighet:

Hvordan planlegger du spillet etter trumftieren ut fra øst?

Marius stakk med esset, og vest fulgte med treeren. Han fortsatte så med en spar fra bordet. Vest stakk med esset, og spilte en spar til. Kongen vant stikket, mens øst fulgte med henholdsvis åtteren og tieren på de to sparrundene.

Inne på spar konge fortsatte Marius med en ruter mot bordet. Øst la liten, og sekunder senere vant kongen stikket.

I stikk fem spilte Marius spar knekt fra bordet. Vest la liten, og spillefører slapp en kløver fra hånda. Øst tenkte seg om vel og lenge før han til slutt trumfet med hjerter 7. Han fortsatte så med en liten kløver som gikk via kongen i vest til Marius sitt ess.

Nå var han ganske ovenpå. En trumf til kongen fulgte begge motstanderne farge på. Deretter kunne Marius stjele god sparen, for så å trumfe en av kløvertaperne med bordets siste trumf. Den siste kløvertaperen forsvant på det godspilte sparstikket, og Marius kunne notere ett overstikk i hjerterutgangen.

Hele spillet så slik ut:

Sitsen var for så vidt gunstig, men Marius timet spilleføringa fint og fikk med seg de vinnende variantene.

I et av de andre spillene viste Marius og makker Anders Brogeland (13) at de også behersker motspill:

Mot 2 hjerter startet Anders med ruter 10, som gikk til dama hos Marius. Han innkasserte også ruter konge før han skiftet til en liten spar. Anders vant med esset, og skiftet i tempo til liten kløver. Spillefører ba om liten, og Marius vant stikket med dama. Han fortsatte så med en kløver til Anders sitt ess. Spar konge sørget for forsvarets sjette stikk, og sikret beit i kontrakten.

Merk at om Anders ikke skifter til kløver, har ikke spillefører stort annet valg enn å prøve en kløver til kongen.

Forøvrig er det nok enda sikrere å innkassere spar konge inne på kløver dame. Om ikke den holder stikk er det nok ikke beit i kontrakten uansett. Og da slipper man å gi makker muligheten til å spille på det som kan være en tapende variant. For det kunne kanskje være et alternativ å spille på at nord skulle ha kløverstjeling? Denne gang hadde det ikke spilt noen rolle siden øst hadde trekorts spar. Men tenk om han hadde hatt for eksempel en ruter mer og en spar mindre! Da kunne spartaperen komme til å forsvinne på kløver konge.


Anders Brogeland (t.v.) og Marius D. Austad - her avbildet før morgenkampen mot Sverige.

Resultater VM-dag 3

Norges U16-lag hadde en bra dag med to storseire, én knepen seier og ett knepent tap. Etter å ha sanket 54 vinnerpoeng i løpet av fire kamper er laget oppe på femteplass idet det gjenstår fem runder, og har i underkant av 17 VP ned til den røde streken (de åtte beste lagene går videre til sluttspill). I morgen venter en tøff dag med kamper mot Frankrike (3.plass), USA (4.plass), Israel (9.plass) og Kina 2 (7.plass).

Jentelaget vårt sanket 25 VP i løpet av tre kamper i dag. Etter ni av 15 runder holder laget den viktige åttendeplassen, men har ikke mer enn drøyt to vinnerpoeng ned til Indonesia på plassen bak.

U21-laget startet dagen på beste måte med storseier mot sterke Sverige. Deretter ble det to jevne kamper før det ble stortap mot Finland i dagens siste kamp. Laget har scoret drøyt 96 vinnerpoeng på elleve kamper (110 er middels).

Resultatene i dagens kamper og tabellsituasjonen for de norske lagene i Kina ser du under.

U16 (18 lag deltar):
Norge - Sverige 7,10 - 12,90
Norge - Taiwan 18 - 2
Norge - Kina 3 11,05 - 8,95
Norge - Danmark 17,86 - 2,14

Jenter (15 lag deltar):
Norge - Brasil 7,56 - 12,44
Norge - Hong Kong 10,66 - 9,34
Norge - Polen 6,77 - 13,23

U21 (22 lag deltar):
Norge - Sverige 16,55 - 3,45
Norge - Hong Kong 11,58 - 8,42
Norge - Singapore 9,03 - 10,97
Norge - Finland 0 - 20

Lørdagens program i Jr-VM

Lørdagens kampprogram for de norske lagene i Ungdoms-VM ser slik ut (norske tider i parentes):

Norge U16: Running scores
Norge - Sverige (04:00)
Norge - Taiwan (07:30)
Norge - Kina 3 (09:50)
Norge - Danmark (12:10)

Norge U21: Running scores
Norge - Sverige (04:00)
Norge - Hong Kong (07:30)
Norge - Singapore (09:50)
Norge - Finland (12:10)

Norge Jenter: Running scores
Norge - Brasil (04:00)
Norge - Hong Kong (07:30)
Norge - Polen (09:50)

Vi får håpe lørdagen blir god sett med norske øyne, og at dere der hjemme får fulgt med oss selv om det dessverre ikke er noen av de norske lagene som blir vist på BBO.


Den norske delegasjonen i Kina har sitt eget bord utenfor spillesalen hvor de følger utviklinga tett.
(Begge foto: Kristin Osen)

Grip alle muligheter!

I spillet vi tar med fra Ungdoms-VM i dag skal du få prøve deg som spillefører i 3 grand på syds hånd:

Utspillet fra vest er spar 2 (norsk fordeling). Dama i bordet holder stikk, mens øst følger med åtteren. Hva er din plan videre? Det spilles altså lagkamp, så det viktigste er å sikre kontrakten, mens eventuelle overstikk er mindre viktige.

Etter å ha vunnet første stikk for spar dame, har du ytterligere syv sikre stikk, tre i hjerter, tre i ruter og ett i kløver. Men hvor skal det niende og avgjørende stikket komme fra? Hjerteren kan sitte 3-3. Da vil den trettende hjerteren gi stikk. En annen mulighet er at kløver konge sitter hos vest. Da vil kløverfinessen gi deg det stikket du mangler. Faktisk finnes det også en tredje mulighet. Får du øye på den?

Ved første øyekast kan det se ut som det ikke er noen mulighet for ekstrastikk i ruter, men det er det faktisk! Om knekten og nieren sitter dobbel eller tredje i ruter vil ruter 8 være godspilt etter at du har innkassert de tre høyeste ruterne.

Da spillet aktuelt så slik ut var det kun den sistnevnte av de tre mulighetene som ga uttelling:

Etter utspillet ser det unektelig ut til at vest har femkortsfarge i spar med esset på topp. Øst ville stukket utspillet med esset om han hadde hatt det. Og vest ville fort spilt ut knekten om han hadde hatt Ekn10(9) i spissen av farga si. Dermed kan det tyde på at det er farlig å slippe øst inn siden han høyst sannsynlig har en mellomhøy spar som gjør at han kan spille spar gjennom spilleførers konge to ganger.

I stikk to bør ruteren testes, før man har hjerteren som mulighet nummer to. Det er viktig å gjøre det i denne rekkefølgen slik at man har fått testet begge rødfargeneidet man er inne på hånda i syd. Om ingen av rødfargene hadde gitt uttelling, måtte man da ha tatt kløverfinessen.

Ved å spille på denne måten får man grepet alle muligheter som ligger i spillet og maksimert sjansen for å vinne utgangen!

I Ungdoms-VM ble 3 grand vunnet ved 23 av 76 bord. I tillegg ble det utgangsbonus i 4 hjerter for to par. Noen hadde meldt for høyt i kløver eller grand, men det mest vanlige resultatet var 3 grand med beit. Med andre ord virker det som det var mange som ved bordet gikk glipp av tilleggssjansen som lå i ruterfarga.

Resultater VM-dag 2

På andre dag av Ungdoms-VM var det det norske jentelaget som gjorde det skarpest av våre lag. Etter tre fine seire i dag er de nå godt innenfor topp 8, som gir plass i sluttspillet. Etter seks av 15 runder er jentelaget på femteplass, og har drøyt elleve poeng ned til niendeplassen. U16-laget hadde to seire og to tap, og endte dagen med et snitt på elleve vinnerpoeng per kamp. Etter åtte av 17 runder ligger Norge på syvendeplass med drøyt tolv vinnerpoeng ned til niendeplassen U21-laget hadde en knepen seier, et knepent tap og et stortap. Etter syv av 21 runder er de nummer 17 på lista blant de 22 lagene.

Her følger dagens resultater og tabellsituasjonen for våre tre lag i Kina:

U16 (18 lag deltar):
Norge - Hellas 12,90 - 7,10
Norge - Tyskland 3,45 - 16,55
Norge - Polen 8,62 - 11,38
Norge - India 19,02 - 0,98

U21 (22 lag deltar):
Norge - Canada 9,34 - 10,66
Norge - Israel 0 - 20
Norge - Chile 11,28 - 8,72

Jenter (15 lag deltar):
Norge - Indonesia 16,21 - 3,79
Norge - USA 13,48 - 6,52
Norge - England 12,97 - 7,03

Norges jentelag på BBO fredag 09.50!

Fredagens kampprogram for de norske lagene i Ungdoms-VM ser slik ut (norske tider i parentes):

Norge U16: Running scores
Norge - Hellas (04:00)
Norge - Tyskland (07:30)
Norge - Polen (09:50)
Norge - India (12:10)

Norge U21: Running scores
Norge - Canada (04:00)
Norge - Israel (07:30)
Norge - Chile (09:50)

Norge Jenter: Running scores
Norge - Indonesia (04:00)
Norge - USA (07:30)
Norge - England (09:50) Vises på BBO

Det blir anledning til å følge de norske jentene direkte på BBO fra klokka 09.50 i oppgjøret mot England.

Heia Norge!

Fin slem fra Ungdoms-VM

I løpet av dagens fire kamper i Ungdoms-VM dukket det selvsagt opp en del interessante giver. Blant disse var et spill der ikke altfor mange fant den svært så sjanserike ruterslemmen. Ida Marie Øberg og Thea Lucia Indrebø meldte seg fram til 6 ruter på følgende vis:

Med 3-2-sits i trumf og 4-3-sits i spar kan man spille seg til tolv stikk ved å stjele en spar hos nord. Da blir det fire sparstikk, to hjerterstikk, fem trumfstikk og ett kløverstikk.

Med den aktuelle sitsen går det greit å vinne alle stikkene også. Om øst for eksempel spillet ut hjerter dame, vinner man med kongen, tar tre runder spar fra toppen og saker to kløver hos nord. Deretter kan en spar stjeles med ruter 10, før man spiller kløver til esset og stjeler en kløver. Den siste kløvertaperen forsvinner på hjerteress, fulgt av ruter ess, ruter til kongen og ruter dame. Håndas siste trumf og den godspilte spar 10 sørger for stikk nummer tolv og tretten.

I Ungdoms-EM ble det meldt og vunnet slem ved 25 av 76 bord. Blant disse var to i storeslem. Hadde du funnet veien til slemnivå sammen med din favorittmakker?


Thea Lucia Indrebø fant ut at kortene var gode nok til slem.

Resultater fra VM-dag 1

Nå er første spilledag i årets Ungdoms-VM her i Wujiang unnagjort. Det endte med følgende resultater for de norske lagene:

U16 (18 lag deltar):
Norge - Kina 1 11,70 - 8,30
Norge - Canada 3,63 - 16,37
Norge - Tyrkia 15,15 - 4,85
Norge - Botswana 20 - 0

U21 (22 lag deltar):
Norge - Italia 2,23 - 17,77
Norge - USA 12,97 - 7,03
Norge - Botswana 16,72 - 3,28
Norge - Kina 7,29 - 12,71

Jenter (15 lag deltar):
Norge - Nederland 4,15 - 15,85
Norge - Tyrkia 7,29 - 12,71
Norge - Chile 18,41 - 1,59

Etter at alle har møtt alle i grunnspillet (Round Robin) går det åtte beste lagene i hver klasse videre til kvartfinaler.

Blant de norske lagene er det altså i U16-klassen det har startet best. Men vi har bare så vidt startet, så det er mange poeng igjen å spille om fortsatt.

Første spilledag i Junior-VM

Torsdag 9.august er første spilledag i Ungdoms-VM i Kina. U16- og U21-klassen har fire kamper, mens dameklassen har tre kamper. Oppsettet er som følger (med norske tider i parentes):

Norge U16: Running scores
Norge - Kina 1 (04:00)
Norge - Canada (07:30)
Norge - Tyrkia (09:50)
Norge - Botswana (12:10)

Norge U21: Running scores
Norge - Kina 1 (04:00)
Norge - Canada (07:30) Vises på BBO
Norge - Tyrkia (09:50)
Norge - Botswana (12:10)

Norge Jenter: Running scores
Norge - Nederland (04:00)
Norge - Tyrkia (07:30)
Norge - Chile (09:50)

Onsdag kveld var det åpningsseremoni. Nå er alle spillerne svært ivrige etter å komme i gang med mesterskapet. Følg med!

Resultater, lagoppstillinger, bulletiner og annet interessant stoff finner du på mesterskapets hjemmeside


Norges U16-lag i årets VM: Bak fra venstre Kaja Brekke (14), Thomas Tøsse (14), Marius D. Austad (15). Foran fra venstre Anders
Brogeland (13), Christian Fredrik Johnsen (14) og Magnus Sætre (14). Bildet ble tatt i forbindelse med NBFs juniorleir i forrige uke av
Nils Kvangraven.


Norges U21-lag før kveldens åpningsseremoni: Fra venstre Arne Osnes Devik (16), Markus Lund (18), Simen Sørlie Helgeby (19), Carl-
Otto-Curran (19), coach Liv Marit Grude og NPC Kristian Barstad Ellingsen.


Det norske jentelaget under kveldens åpningsseremoni: Fra venstre Thea Hove Hauge (20), Thea Lucia Indrebø (19), Ida Marie Øberg (16),
Agnethe H. Kjensli (20) og Sofie Græsholt Sjødal (16). Katarina Ekren (21) spiller også på laget.

Snart klart for Ungdoms-VM i Kina!

Ungdoms-VM i Kina går av stabelen i den kinesiske byen Wujiiang (et par timer med bil fra Shanghai) i perioden 8. til 18.august. Norge var egentlig bare kvalifisert i U16-klassen, men det ble tidlig klart at også vårt lag i jenteklasen (U26W) fikk være med. I midten av juni fikk også Norge invitasjon til å stille lag i U21-klassen, og selv om det var kort varsel, kunne alle spillerne fra fjorårets EM-lag delta. Dermed er Norge representert i tre klasser under årets Ungdoms-EM.

Den norske delegasjonen var på plass i mesterskapsbyen tidlig tirsdag morgen (norsk tid).  I morgen onsdag er det åpningsseremini, før det for alvor braker løs når spillinga starter torsdag morgen (klokka 04 norsk tid).

Norge stiller med følgende lagoppstillinger:

U16:
Kaja Brekke
Thomas Tøsse
Anders Brogeland
Marius D. Austad
Christian F. Johnsen
Magnus Sætre
NPC: Kristian B. Ellingsen
Coach: Liv Marit Grude

Jenter (U26W):
Katarina Ekren
Thea Hove Hauge
Thea Lucia Indrebø
Ida Marie Øberg
Sofie Græsholt Sjødal
Agnethe H. Kjensli
NPC: Sven-Olai Høyland
Coach: Elisabeth Græsholt Sjødal

U21:
Simen S. Helgeby
Markus Lund
Carl-Otto Curran
Arne Osnes Devik
NPC: Kristian B. Ellingsen
Coach: Liv Marit Grude

I morgen vil det komme noe mer forhåndsstoff. Håper du får tid til å følge de norske juniorspillerne som skal i aksjon i VM!

To norske EM-GULL!

Åpent Ungdoms-EM for par ble avsluttet i Opatija, Kroatia, søndag ettermiddag - og det med norsk braksuksess!

Marius Dalemark Austad (15) og Anders Brogeland (13) fra Flekkefjord gikk helt til topps i klassen U16, og kan dermed smykke seg med tittelen europamestere!

Marius og Anders kjempet i toppen det meste av turneringa. Mot slutten av dag to i kvalifiseringa hadde de en liten down-periode, og var nede på 13.plass. Dermed sto finaleplassen i fare i og med at det var 14 par som kvalifiserte seg for finalen. Guttene holdt heldigvis nervene under kontroll, og endte til slutt på en komfortabel 8.plass i kvalifiseringa.

Finalen startet forrykende for Marius og Anders, og de ledet med nesten 62 % score etter det første av to finalesett. I det andre settet byttet de på ledelsen med det danske brødreparet Aron og Daniel Tylvad. Mot slutten stakk imidlertid de norske guttene ifra, og seieren var i realiteten sikret før siste runde. Gratulerer!

I klassen Jenter U26 var det Agnethe Hansen Kjensli (20) og Sofie Græsholt Sjødal (16) fra Nesodden som var de norske håpene i finalen. De hadde en relativt klar ledelse til drøyt halvspilt finale, men mot slutten av siste sesjon knappet de polske paret krsftig innpå.

Etter en høydramatisk innspurt måtte det til slutt finregning til for å kåre vinnerne. På live-oppdateringa byttet de to parene plass på toppen av lista etter hvert som det kom inn resultater fra de andre bordene. Heldigvis kunne de norske jentene juble høyest til slutt. Etter en seiersmargin på drøyt ett poeng slo de kloa i gullmedaljene. Gratulerer!

Sofie tok dermed sin andre gullmedalje av to mulige i mesterskapet etter at hun gikk til topps i mix-klassen sammen med Christian Bakke tidligere i uka.

Et fantastisk mesterskap for Norge er dermed ved veis ende i Kroatia. Forhåpentligvis blir det mer å glede seg i Ungdoms-VM i Kina, som starter 9.august. Der stiller Norge lag i klassene U16, U21 og Jenter U26.

Christian Bakke og Marcus Scheie spilte seg til finalen i U26-klassen, men endte denne gang på 10.plass.

Resultater:
U16
Jenter U26
U26

For de som ikke kvalifiserte seg for finalespillet i de respektive klassene ble parturneringa President´s cup arrangert søndag. Der ble Thomas Tøsse og Maren Hansen Kjensli beste norske par på 47.plass (av 92). Resultater 

 
Glade gullmedaljører i Opatija: Fra venstre Marius D. Austad, Agnethe H. Kjensli, Anders Brogeland og Sofie G. Sjødal. (foto: Tonje Brogeland)

3 par videre til finaler

3 norske par gikk videre til finalene i de ulike klassene, som spilles i morgen.

Sofie og Agnethe vant kvalifiseringen for Jenter U26, og får dermed med seg en fin carry over til finalen i morgen. Ida og Maren ble nummer 24 (av 32), mens kun 14 går til finale.

I U16 endte Anders og Marius på en fin 8. plass. Også der går 14 par til finalen, og 14. plassen hadde hele 56.85%. Både Magnus - Thomas (22. plass) og Nicolai - Jørgen (25. plass) havnet over middels, men endte dessverre litt bak kvalikplassen. Likevel var det en god innsats av gutta, særlig av Nicolai og Jørgen som spiller sitt første internasjonale mesterskap.

I U26 vaket jeg og Marcus lenge rundt kvalikplassen, men endte til slutt på rett side av streken på en 22. plass, der 26 par går til finalen.

De som ikke kvalifiserte seg til en finale, skal i morgen spille President Cup.

Spillingen begynner 09.00 i morgen, og med en kort lunsjpause, slik at turneringen blir ferdig til VM-finalen i fotball sparkes i gang! Kampen skal vises på storskjerm i spillelokalet.

Det holdt ikke til finale denne gangen for Thomas og Magnus, men det kommer nye sjanser i President Cup i morgen. Begge spillerne er også en del av U16-laget som skal til Kina i august.

Noen spill fra mix-finalen

Det ble en fantastisk finale i JR EM mix par for meg og Sofie, som sikret Norges 2. EM-gull og 3. EM-medalje sommeren 2018! Vi ledet etter hver sesjon i finalen, men underveis i sesjonene var det noen andre par som var oppe og snuste på 1. plassen. Før de 3 siste spillene ledet vi med under 1 poeng, men en solid avslutning (95, 86, 73 %) sikret seieren med ca. 8,5 poengs margin!

 Det var ingen BBO-overføring, men her følger noen spill fra finalen. Først et spill der Sofie klinket til med et kjempeutspill:

Nederlenderne meldte seg ganske naturlig opp til 3nt, og Sofie spilte ut ruter 9!

Spillefører slapp ruteren til damen på hånden, og med få inntak i bordet, la han ned kløver knekt i stikk 2. Den stakk jeg med kongen og skiftet til hjerter knekt, til damen og kongen i øst. Nå fortsatte Sofie med ruter knekt, som sikret oss 3 ruterstikk for 1 beit.

Når det satt så fint for spillefører, måtte det ruter 9 (eller knekt) ut for å beite kontrakten. Over halvparten av bordene hadde vunnet 3NT, og en beit sikret oss ca. 73% på spillet.

 

Så bommet jeg spilleføringen fullstendig:

Etter at vest meldte inn 2 ruter i ugunstig sone, viste 2 spar fra Sofie en positiv hånd med 5 spar og 2NT fra meg 20-21 balanserte. Jeg valgte å passe 3NT med 3-korts spar, siden jeg trodde det kunne være like mange stikk i NT med min kløverfarge og dobbelhold i ruter.

Vest spilte ut hjerter dame til esset i øst, som skiftet til ruter 10.

Jeg har nå 11 toppstikk, og det 12. kan komme i kløver. Jeg regnte med vest hadde minst 10 røde kort for sin innmelding i ugunstig på lite verdier og dårlig farge, så jeg startet med to runder spar for å finne ut hvor mange spar han hadde. Han fulgte på den første, og kastet en ruter på den andre.

Vest har dermed sannsynligvis enten 1462 fordeling eller 1561 fordeling. Har vest singel kløver, kan jeg legge ned en honnør først for å se om enten kløver 10 eller knekt faller singel, men har han singel, er det dobbel så stor sjanse for at det er en liten singel. Har øst J10xx(x) i kløver må jeg ta dobbelkutten i kløver på direkten (mens jeg ennå har et sparinntak i bordet).

Jeg valgte derfor å seile kløver 8, men det ble veldig feil da det satt slik:

Vest stakk med kløver 10, og dermed ble det bare 11 stikk og en ren bunn!

12 stikk hadde gitt litt under middels, da det var noen få par i slem og noen som hadde fått 13 stikk i utgang. 

 

Vi gjorde det godt mot slutten av både sesjon 2 og sesjon 3. I nest siste runde i sesjon 2 fikk jeg utdelt følgende hånd:

 

Alle i sonen, og mtv. åpnet med 2NT (20-21) og det gikk to passer til meg.

Mange ville nok passet uten å tenke særlig over det, og det gjorde nok resten av salen også, men jeg har hørt om en regel som sier at 2NT alltid skal dobles i de situasjonene der. Det er riktignok sjeldent at jeg har gjort det, men nå kunne jeg knapt hatt en mer perfekt hånd for en dobling tenkte jeg, så da lå rødlappen på bordet.

Mth. tok ut i 3 ruter i sistehånd, og da fryktet jeg et lite øyeblikk at jeg hadde hjulpet motstanderne over i en bedre kontrakt, men da makker doblet 3 ruter, var jeg ganske fornøyd. Hele spillet:

Jeg startet med 3 hjerterstikk og skiftet liten kløver til Sofies ess, som siden måtte få 2 ruterstikk til for +500 og en ren topp!

 

Før siste runde i siste sesjon var det utrolig jevnt mellom 1. og 2. plass. Vi visste ikke resultatene (annet enn at vi hadde en liten ledelse etter sesjon 2), men vi hadde en mistanke om at det var jevnt, og Sofie kunne i etterkant fortelle at hun hadde over 95 i puls. Første spillet i siste runde:

Vest valgte heldigvis å melde 1sp fremfor å redoble, og de endte til slutt i 3nt, etter at øst hadde vist minst 54 i minor, og vest minst 4 spar og hjerterhold.

Jeg spilte ut ruter knekt til esset, og spillefører fortsatte med 3 høye rutere, der han hev 2 hjertere og makker 1 hjerter.

Så fulgte spar knekt, til damen og esset, før kløver knekt dro alle kløverhonnørene.

Sofie fortsatte med kløver 9 til bordets 10'er, før spillefører prøvde en spar til 9'en.

Jeg stakk med spar 10 og innkasserte ruterstikkene mine. Før den siste ruteren var posisjonen som følger:

På den siste ruteren kastet både syd og vest en spar. Sofie kunne etterpå innkassere et kløverstikk og hjerteress for 2 beit og +200.

Om syd ikke kaster sparen sin kan vi faktisk få 3 beit. Inne på kløver 8, må spillefører ned på singel spar ess for å holde hjerteren, og da kan syd spille vest inn i spar og få de 2 siste hjerterstikkene.

2 beit var likevel et kjempespill og ga 19 av 22 mp (ca. 86%). Det tsjekkiske paret på 2. plass hadde også et godt resultat med +800 i 1spar doblet.

Sistespillet var selvsagt et slemspill:

Jeg spilte ut kløver konge til stjeling i vest. Ruter til esset ble etterfulgt av spar til damen og kongen min. Jeg fortsatte med liten ruter i håp om at makker kunne ha startet med singel, men den gikk til damen og kongen. Da vest la ned spar ess, trodde jeg kontrakten stod, men da spillefører begynte å tenke og etterpå la ned hjerter ess, skjønte jeg at makker måtte ha et hjerterstikk. Det hadde hun og dermed ble det 1 beit!

Det var en deilig følelse å avslutte med at motparten gikk beit i slem, og da vi etterpå gikk ut for å sjekke resultatene, så vi at vi ledet, men at det tsjekkiske paret kunne ta oss igjen hvis de fikk et kjempespill til slutt. Deres resultat var selvsagt det siste som kom inn, men da de bare fikk 12 av 22 mp, kunne vi slippe jubelen løs! 

Pallen i mix par. Vår president, Kari-Anne Opsal, fikk æren av å dele ut gullmedaljene!

I dag har kvalifiseringen for U26, U26 jenter, U21 og U16/13 startet, og resultatene kan følges på mesterskapssiden her.

Sofie og Agnethe har fått en god start i jenteklassen, og ligger på en foreløpig 3. plass som beste norske.

Best av de norske i U16 er foreløpig Marius Austad og Anders Brogeland på en 4. plass.

Undertegnede og makker Marcus Scheie hadde derimot en tung sistesesjon i U26, og datt fra 14. til 35. plass, men avstanden er ikke stor opp til 26. plassen.

Kvalifiseringen spilles ferdig i morgen, og de 26 beste i U26 og 14 beste i Jenter U26 og U16 går videre til finalen søndag!

Mulighetene er absolutt til stede for flere EM-medaljer til Norge!

Klarer juniorene å følge opp EM-suksessen?

Norge hadde et fantastisk EM for nasjonslag, med gull i åpen klasse, bronse til damene og VM-billett til alle lag med veteranenes 6. plass! Denne uken er det juniorene sin tur til å prøve seg i EM, denne gangen for par. Turneringen spilles i vakre Opatija, som har arrangert flere mesterskap de siste årene, og som også er arrangørby for åpent EM neste år. Det kommer forhåpentligvis til å bli ekstra god stemning i år, siden Kroatia er videre til semifinalen i fotball VM, og både semifinalen og finalen/bronsefinalen spilles mens mesterskapet pågår.

Norge stiller med par i flere klasser. På onsdag starter mix par, der 24 par går videre til A-finale torsdag etter 48 spill i kvalifiseringen, mens resten går til B-finale. Norge stiller med 3 mixpar:

Agnethe Hansen Kjensli - Anders Brogeland

Christian Bakke - Sofie Græsholt Sjødal

Marius Dalemark Austad - Ida Maria Øberg

 

På fredag starter flere ulike klasser, der det spilles to dager med kvalifisering, etterfulgt av en finale på søndag.

I U16 er det 33 påmeldte par, deriblant 3 norske:

Thomas Tøsse - Magnus Sætre

Marius Dalemark Austad - Anders Brogeland

Jørgen Lindaas Nordby - Nicolai Heiberg-Evenstad

 

I jenter U26 er det 32 par inkludert 2 norske:

Agnethe Hansen Kjensli - Sofie Græsholt Sjødal

Maren Hansen Kjensli - Ida Marie Øberg

 

I tillegg stiller undertegnede sammen med Marcus Scheie i U26-klassen, der det foreløpig er 61 påmeldte par.

Vi får håpe på mer EM-suksess for Norge. Mer info finnes på mesterskapssiden her.

Butlerscore fra EM

Butler fra alle tre klasser i EM er nå publisert på mesterskapssiden.

I åpen klasse var det Boye Brogeland og Espen Lindqvist som gjorde det best av samtlige par. De hadde et snitt på 0,68 IMP per spill etter å ha spilt 480 spill. De to andre norske parene hadde grei pluss. Tor Helness og Geir Helgemo, som representerer Monaco, var som vanlig høyt oppe på butleren. De spilte samtlige 512 spill, og hadde et snitt på 0,54 IMP.

I dameklassen var det Gunn Tove Vist og Torild Heskje som gjorde det best av de norske parene. De havnet på en delt andreplass på butleren med et snitt på 0,77 IMP per spill etter å ha spilt 240 spill i løpet av mesterskapet.

I veteranklassen var det Peter Marstrander og Tor Bakke som hevdet seg best av de norske parene. De hadde et snitt på 0,58 IMP etter å ha spilt totalt 224 spill. Det holdt til en femteplass på butleren.


Boye (til venstre) og Espen var beste av samtlige par på butleren i åpen klasse.

Tilbakeblikk på innspurten

Det ble virkelig hektisk under den høydramatiske EM-innspurten! Faktisk ble det så hektisk at jeg ikke fikk lagt ut de siste par spillene fra kampen mellom Norge og Italia. Vi hadde to norske lag som kjempet om medaljer. Det åpne laget kjempet om gull, mens damelaget var et av flere lag som håpet å slå kloa i bronsemedaljen. Det var faktisk så jevnt at ett enkelt overstikk kunne komme til å avgjøre det hele.

Som du sikkert har fått med deg endte deg godt for begge de to norske lagene. Vårt lag i åpen klasse har i kveld fått utdelt sine gullmedaljer, mens damelaget har fått sine bronsemedaljer.

Men det var små marginer og lite som skulle gått annerledes før Norges lag i åpen klasse hadde stått igjen med sølv i stedet. Også det hadde vært en kjempeprestasjon og absolutt verdt å glede seg over. Det er jo tross alt ti år siden sist Norge kvalifiserte seg for VM. Men det er jo selvsagt noe eget ved det å vinne. Og måten det skjedde på kunne vel neppe vært regissert bedre av selveste Steven Spielberg. La oss ta et tilbakeblikk i ro og mak på den dramatiske innspurten, og se i hvor lang tid gullet var på tur ned i israelske lommer - og når og hvordan det hele faktisk ble avgjort i norsk favør.

Status før siste kamp var at Israel ledet med 1,2 VP på Norge. Begge disse to lagene var sikret medalje. Russland fulgte knapt ti poeng bak Norge, og var eneste nasjon som hadde teoretiske sjanser til å vinne gullet utenom de to førstnevnte.

Norge skulle opp mot Italia, som trengte et greit resultat for å sikre VM-plassen. Israel skulle møte Ungarn, som før runden lå like bak topp 8 og VM-plass. De hadde med andre ord alt å spille for. Russland skulle opp mot middelhavsfarer Tyrkia. Men i realiteten så det ut som gullet sto mellom Norge og Israel, så vi skal holde oss til disse to lagenes kamper i vårt tilbakeblikk. Om Norge vant sin kamp, og samtidig hentet minst 1,21 VP mer enn Israel, ville de ble europamestere. Dette var de harde fakta vi som fulgte EM hadde å forholde oss til. Spillerne på sin side hadde bare en ting å gjøre, nemlig å gå til bordet å spille best mulig bridge. Lagets filosofi "Et spill av gangen" passet bedre enn noen gang.

Norge fikk en tung start på kampen, og lå under 0-24 allerede etter to spill. Det var to spill i slemsonen som begge gikk i Norges disfavør. I Israels kamp var det uavgjort 11-11 etter to spill. I den kampen hadde lagene hver sin sving inn på de nevnte spillene. Dermed hadde Israel økt sin ledelse på Norge til 6,94 VP to spill inn i kampen.

Men Norge hadde ikke tenkt å gi seg uten kamp. De jobbet seg sakte, men sikkert inn i kampen og hentet noen småscorer her og der. Samtidig var det klart at Ungarn aktet å gi Israel kamp. Etter elleve av 16 spill hadde Norge redusert til 17-25 - et resultat som ville gitt Norge 7,71 VP. Etter tilsvarende antall spill i Israels kamp ledet ungarerne 25-23. I VP var avstanden mellom Israel og Norge krympet til 2,88 VP. Russland ledet for øvrig med et par IMP mot Monaco, og så ikke ut til å være noen trussel i kampen om gullet.

En utgangssving inn for Norge eller Ungarn var nok til at Norge ville gå forbi Israel. I denne sammenheng passer det godt å ta med et sitat fra Sten Bjertnes, coach for det åpne laget, som kom omtrent midtveis i siste kamp:

- Jeg tror dette kan komme til å bli ulidelig spennende, sa han.

Han skulle så absolutt få rett.

Italia fikk inn til sammen 4 IMP i løpet av de tre neste spillene. Dermed lå Norge 12 IMP bak før kampens to siste spill. Israel lå litt bak tidsmessig og hadde tre spill igjen på samme tidspunkt. Der hadde Ungarn, heldigvis sett med norske øyne, fått inn til sammen 13 IMP i løpet av de siste spillene. Dermed ledet de med 15 IMP mot Israel. Norge var på dette tidspunktet bare 0,51 VP bak Israel. Kunne dette bli mer spennende?

Norge tok fatt på nest siste spill:

Allan og Terje fikk doblet italienerne i 3 kløver for ei strøken beit. I den kontrakten var det ikke mer enn tre kløverstikk og to majoress å få tak i for forsvaret.

Boye fikk kjøpe kontrakten i 2 kløver ved det andre bordet (2 kløver fra Espen viste begge major, men med dårlig tilpasning i major og grei 6-korts kløver var det beste Boye kunne gjøre å passe ut).

Etter 100 + 90 = 190, fikk Norge 5 IMP inn i kampens nest siste spill. Disse 5 IMPene førte Norge opp i ledelsen:

Som vi ser var altså Norge 7 IMP bak Italia før det siste spillet, mens Israel lå under med 15 IMP i sin kamp mot Ungarn.

Så kom siste spill i Norges kamp:

Terje og Allan lot vest spille 3 spar i lukket rom. Det endte med to beit og 100 inn for Norge. Det var et godt resultat i og med at det er beit i 3 grand.

I åpent rom meldte italienerne seg opp i nettopp 3 grand. Boye plukket fram ekspertutspillet, nemlig spar knekt. Hensikten er å gardere seg mot singel tier i bordet. Om makker eller spillefører har tieren spiller det ingen rolle om man spiller knekten eller en mindre spar.

Ved det norske bordet var det god stemning da nord-syd meldte seg opp i 3 grand. De fleste hadde visst tro på beit. Med åpne kort er det faktisk mulig å vinne kontrakten. Da må syd lasjere utspillet! Men det er ikke naturlig siden vest er favoritt til å ha hjerter ess. Om så er tilfelle har ikke øst inntak, og får ikke spilt spar gjennom.

Aktuelt la Espen liten spar på utspillet. Da gikk det et sukk gjennom forsamlinga ved det norske bordet. Nå var sparen i realiteten blokkert. En sjelden feil fra vår eminente stjernespiller.

Spillefører vant første stikk med spar dame, og fortsatte med hjerter til Espens ess. Han spilte tilbake makkers utspillsfarge. Nå var det Sementas tur til å gjøre feil. Han dekket med kongen! Nå kunne Boye stikke, og innkassere ytterligere fem sparstikk.

Dermed tre beit i kontrakten, og 150 inn til Norge. Sammen med 200 fra lukket rom utgjorde dette 8 tiltrengte IMP for Norge. Om spillefører hadde lasjert, hadde Espen vært inne på spar 10 uten mer spar å spille. Spillefører kunne i sin tur så vinne kontrakten om han fant kløver dame.

Dette var altså Norges siste spill i årets EM. Resultatet fra kampen mot Italia var klart: Etter en treg start hadde Norge kjempet seg tilbake, og vunnet med 1 IMP, 30-29. Med det fikk Norge med seg 10,31 VP fra siste kamp. Om det skulle holde til gull lå nå i hendene- og kortene - til Israel og Ungarn. Med dette resultatet hadde Norge råd til at Israel sanket maksimalt 9,1 VP i sin kamp. Sagt med andre ord var Norge avhengig av at Ungarn vant med minst 3 IMP.

Siste nytt fra Israels kamp var jo at Ungarn ledet med 15 IMP før de tre siste spillene. Så det så jo foreløpig lyst ut. Men det var over hodet ikke avgjort.

Med kampresultatet i Norges kamp landet, kan vi nå vende blikket mot innspurten i kampen mellom Israel og Ungarn.

I tredje siste spill fikk Israel en treer inn. Dermed var Ungarns ledelse før de to siste spillene redusert til 12 IMP.

Spill 15, som tidligere er omtalt i dette innlegget, bød på dramatikk. Mens Israel stille og rolig stoppet i 2 hjerter i åpent rom og gikk ei beit for 100 ut, var det mer action i meldingene i lukket rom:

Aggressivt og tøft meldt av de unge og dyktige israelerne Birman og Padon. Sistnevnte startet med spar ut til makkers konge. Han skiftet så til kløver til makker ess, og fikk en ny kløver til stjeling. Et gjennomspill i ruter sørget så for to stikk i den sorten for forsvaret, og øst måtte dessuten få stikk for hjerter konge. To beit og 500 inn for israelerne.

Dermed 9 IMP til Israel. Nå var avstanden mellom lagene nede i 3 IMP. Ungarn ledet 38-35 før siste spill.

Og hva med differansen mellom Norge og Israel? Den var nå nede i 0,02 VP! Som tidligere nevnt var Norge, etter 10,31 VP i sin kamp, avhengig av at Ungarn vant med minst 3 IMP, og det var den eksakte differansen mellom Israel og Ungarn før det siste spillet. For en dramatikk!

I realiteten betydde dette at uavgjort sistespill eller IMP til Ungarn ville føre til norsk EM-gull. Israel måtte bare ikke få ett eneste IMP! Gjett om spenninga var stor rundt det norske bordet, der også alle de norske spillerne nå var kommet til!

Det var så vidt vi turte å følge med på Israels siste spill på BBO, men sånn så det ut:

Mens isralerne hadde gått tre beit i 3 grand, på samme måte som italienerne mot Norge, stoppet Hegedus og Szegedi i 3 ruter for Ungarn. Her ble det hele elleve stikk etter at forsvaret kun fikk med seg spar ess og ett trumfstikk. 150 ved begge bord til Ungarn, og dermed 8 IMP til riktig lag!

Og ved det norske bordet kunne vi slippe jubelen løs. Norge var europamestere! For en prestasjon, og så fantastisk å få være med på!

Bare for å understreke at dette faktisk ble avgjort på absolutt siste spill, kan vi kaste et blikk på scorekortene fra de to kampene:

Om man ser bort fra resultatet i Norges kamp på siste spill, ledet Israel i teorien da 15 spill var sammenlignet i begge kampene.

Sagt på en annen måte, så hadde Norge 7,97 VP i sin kamp mot Italia etter 15 av 16 spill. Israel hadde på sin side 9,09 VP inne da 15 av 16 spill var sammenlignet i deres kamp. Avstanden i VP mellom de to lagene var dermed 2,32 VP i favør av Israel før det aller siste spillet.

I realiten ble ikke spill 16 spilt samtidig i de to kampene, og dermed visste vi jo allerede Norges resultat på spillet idet Israel og Ungarn tok fatt på mesterskapets siste spill. Heldigvis fikk Norge altså 8 IMP inn på siste spill. Buttspill i Israels kamp hadde akkurat holdt for Norges del, men det gjorde ingenting at Ungarn fikk en syver inn.

Dermed ble topp 8 i EM 2018, åpen klasse, seende slik ut til slutt, og følgende lag er klare for VM neste år:

Gratulerer til Terje Aa, Allan Livgård, Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Ulf Tundal, Nils Kvangraven, kaptein Christian Vennerød, coach Sten Bjertnes og hele bridge-Norge!

Det har vært utrolig spennende å følge EM de siste elleve dagene. Men tenk at det kan bli så jevnt etter 33 runder og 512 spill! Det er nesten synd at det er over, men vi kan nå se fram til at Norge får med tre lag i VM i Kina neste høst.

Kanskje får vi se flere scener som dette da?


Fra venstre Christian Vennerød, Sten Bjertnes, Terje Aa, Allan Livgård, Nils Kvangraven, Ulf Tundal, Espen Lindqvist og Boye Brogeland.

Bilder fra premieutdelinga

I kveld er det stor stemning i den norske leiren i Ostende. Det har akkurat vært premieseremoni, og Norge har mottatt både gull og bronse.

Her følger noen bilder fra premieseremonien.