Program lørdag: Norge på BBO klokka 10

Lørdag spilles det tre kamper både i U26- og U21-klassen. I morgenkampen kan Norges U26-lag følges på BBO mot Skottland. De norske lagene har følgende program:

U26 Open
10:00: Norge - Skottland  BBO
12:20: Norge - Israel
16:00: Norge - Estland

Running scores U26 Open

U21
10:00: Norge - Israel
12:20: Norge - Italia
16:00: Norge - Sverige

Running scores U21

Daglig gis det ut bulletiner under Ungdoms-EM som kan være verdt å ta en titt på. I lørdagsutgaven kan man blant annet lese et fyldig referat fra kampen mellom Norge og Tsjekkia (U26).

Resultater etter første dag i MSIBT

Etter første dag av Marit Sveaas International Bridge Tournament, som spilles side om side med Ungdoms-EM i Oslofjord Arena, er det Simon Gillis (England) og Odin S. Svendsen som har kommet best i gang. De leder foran Meike Wortel og Jacco Hop (Nederland) og Ida Wennevold og Gunn Kari Helness. 125 deltar, og mange toppspillere, både nasjonale og internasjonale deltar. Men turneringa appellerer også til flere enn den ypperste eliten i og med at det er egen handicap-premiering og dessuten flere premiekategorier som veteran, damer og mix.

Topp 10 etter første tredel av turneringa ser slik ut:

Turneringa fortsetter klokka 10 lørdag, og det oveføres fra bord 1 og 2 direkte på BBO.

Resultater


I siste runde fredag møttes parene som ligger på første- andreplass på bord 1. Fra venstre Meike Wortel, Simon Gillis, Jacco Hop og Odin S. Svendsen.


Tor Helness vant de to første utgavene av MSIBT i 2016 og 2017 sammen med sønnen Fredrik.
I årets utgave er de foreløpig nummer syv.

Fredagens resultater

Norge U26 fikk en start på det jevne i EM. Etter tap mot Tsjekkia i åpningskampen ble det storseier mot Finland i kamp to før dagen ble avsluttet med knepent tap mot Portugal. Laget har sanket drøyt 34 vinnerpoeng på tre kamper, og ligger med det på 12.plass etter første dag av mesterskapet.

Her følger resultatene til det norske U26-laget i dag:
Norge – Tsjekkia                  7,38 – 12,62
Norge – Finland                 17,87 – 2,13
Norge – Portugal                 9,06 – 10,94

Stilling etter tre kamper, U26

I U21-klassen hadde det norske laget middels etter to kamper, men avsluttet dessverre dagen med stortap mot Nederland.

Her følger resultatene til det norske U21-laget i dag:
Norge – Tyrkia                       5,82 – 14,18
Norge – Tyskland               14,39 – 5,61
Norge – Nederland             0,15 – 19,85

Stilling etter tre kamper, U21

Fullt kontrollert storeslem

Det norske U21-laget åpnet EM med to tap og én seier. Oppturen kom i dagens andre kamp da Tyskland ble slått med IMP-sifrene 51-34, noe som tilsvarer 14,39 - 5,61 i vinnerpoeng.

I kampens aller siste spill fikk de som satt i vest utdelt følgende fordelingsuhyre:

Hvordan ville du grepet an dette meldingsforløpet?

La oss si du åpner med 1 ruter og det kommer 2 kløver inn fra venstre før makker, til din store overraskelse melder 2 spar. Hva nå?

Markus Lund og Marius Dalemark Austad meldte seg kontrollert fram til storeslem på spillet:

Da Marius fikk vite om kongen minst femte i spar hos makker var det alt han trengte for å melde storeslem. Med ti trumf til sammen har man i de fleste tilfeller ikke bruk for trumfdama, men denne gang hadde Markus den for sikkerhets skyld. Ess-konge syvende i ruter bør la seg godspille på den ene elelr andre måten. Om makker har trekorts står farga etter all sannsynlighet, og om han har ett eller to kort i farga vil den etter alt å dømme la seg trumfe god.

Syv av ti bord i U21-klassen meldte denne gode storeslemmen, deriblant begge bordene i kampen mellom Norge og Tyskland.

Tommelen opp fra Marius etter at han meldte og makker spilte hjem 7 spar til den nette score av 2210.

Lilleslem fra første runde

Ungdoms-EM åpnet ikke slik vi håpet da begge de norske lagene gikk på tap i første kamp. Heldigvis er det mange runder igjen!

U21-laget tapte 26-41 mot Tyrkia, og fikk dermed med seg knapt 6 vinnerpoeng fra første runde. U26-laget møtte Tsjekkia til BBO-overført kamp, og etter en jevnspilt batalje endte det til slutt med 31-22 i tsjekkisk favør. Med det resultatet fikk Norge med seg 7,38 VP.

Vi skal se nærmere på et slemspill som dukket opp i U26-klassen. Hvordan vill du og din makker ha meldt følgende kort?

La oss si du havner i 6 spar på østs hånd uten innblanding fra motparten, og får ruter 8 (norsk fordeling) ut fra syd. Hvordan planlegger du spilleføringa?

Christian Bakke og Espen Flått meldte seg fram til lilleslemmen på følgende vis:

Ruter 8 gikk via knekten og kongen til esset på hånda. Deretter fulgte ess-konge i hjerter og hjerter til stjeling.

Christian innkasserte spar konge før kløver ess og kløver til stjeling fulgte. Så ble den siste hjerteren stjålet med spar dame før en ny kløver ble stjålet på hånda og trumfen ble trukket ut i to runder.

Dermed ble det overstikk i kontrakten og ett IMP til Norge. Slemmen ble meldt ved 17 av 22 bord i U26-klassen, og  ved 14 av disse ble kontrakten vunnet.

Christian Bakke vant lilleslemmen i spar i første runde.

Program fredag

Fredag morgen klokka 10 starter Ungdoms-EM for klassene U26 Open og U21. I begge klassene spilles det tre runder den første spilledagen, og første runde kan Norges U26-lag følges direkte på BBO mot Tsjekkia. De norske lagene har følgende program:

U26 Open
10:00: Norge - Tsjekkia BBO
12:20: Norge - Finland
16:00: Norge - Portugal

Running scores U26 Open

U21
10:00: Norge - Tyrkia
12:20: Norge - Tyskland
16:00: Norge - Nederland

Running scores U21


Norge U26, her representert ved Joakim Sæther, EM-åpner med BBO-kamp mot Tsjekkia.

Klart for Ungdoms-EM på hjemmebane!

Ungdoms-EM for nasjonslag spilles på Oslofjord Convention Center i Stokke i Vestfold i perioden 5. til 11.juli. Vertsnasjonen Norge er ett av syv land som stiller lag i alle fire klassene.

Totalt deltar 60 lag fordelt på 23 i U26 O (åpen), 9 i U26 W (jenter), 10 i U21 og 18 i U16.

Klassene U26 O og U21 åpner mesterskapet klokka 10 fredag morgen. Deretter går det slag i slag fram til neste torsdag.

Klassene U26 W og U16 starter først mandag morgen.

Det overføres to kamper fra hver runde på BBO.
Oppsettet for første dag viser at Norges U26-lag vises på BBO allerede i første runde mot Tyrkia. Følg med!

Du kan følge resultatene i alle klassene direkte. Lenker med running scores vil bli publisert i morgen, fredag.

hjemmesiden for mesterskapet finner du blant annet bulletiner, som gis ut daglig.

Her finner du også lagoppstillingene for både Norge og de andre nasjonene.

Undertegnede er NPC for U16-laget og coach for U21-laget, men vil Innimellom slagene forsøke å holde dere litt oppdatert her på Mesterskapsbloggen.

Også GeO Tislevoll og Nils Kvangraven følger mesterskapet på sine blogger.

Den neste uka på Oslofjord Convention Center står virkelig i bridgens tegn. Det er nemlig ikke bare Ungdoms-EM som står på programmet. Fredag til søndag spilles Marit Sveaas International Bridge Tournament med 124 par på startstreken fra både inn- og utland. Søndag starter NBFs årlige sommerleir med rundt 90 deltakere på startstreken. Dessuten pågår Bridgeuka i Vestfold, et Bridge for alle-tilbud der de lokale klubbene har flyttet sin sommerbridge til Oslofjord og tilbyr spilling både formiddag og kveld (fredag, mandag, tirsdag og onsdag).


Her er den norske troppen i Ungdoms-EM i Slovakia i 2017. Mange av disse er også med på årets lag.
Vi kommer tilbake med ferske bilder i løpet av mesterskapet. (Arkivfoto: Andre Øberg)

Bilder fra premieseremonien

I kveld var det premieseremoni i Wujiang. Det var Sverige som fikk mest heder for sine to gull, i henholdsvis U21- og U26-klassen. Men det var også norske representanter på scenen. U21-laget skulle nemlig motta applaus for sin seier i B-finalen i Board-a-match-turneringa. Det ble ingen medaljer denne gang, men hver av spillerne fikk en pandabamse som et minne om innsatsen I BAM og turen til Kina. Det var godt med en opptur på tampen av oppholdet for U21-laget.

Alle de norske spillerne har høstet nyttige erfaringer i løpet av oppholdet. U16-laget har allerede kommet seg hjem, mens U21-laget tar fatt på den lange hjemreisen natt til søndag og jentelaget et døgn senere.


Sveriges U21-lag gikk til topps: Fra venstre Teo Bodin, Sanna Clementsson, Alexander Sandin, Erik Hansson, Castor Mann, Martin Löfgren (NPC) og Lars Nilsson (coach).


VM-gull til Sverige U26: Fra venstre Martin Löfgren (NPC), Adam Stokka, Mikael Rimstedt, Ida og Mikael Grönkvist, Simon Hult, Ola Rimstedt og Tom Gärds (coach).


Det norske U21-laget fikk premie for seier i BAM B-finale: Fra venstre Markus Lund, Simen S. Helgeby, Carl-Otto Curran og Arne O. Devik.

Noen spill fra innspurten

Det ble altså høydramatiske finaler både i U26- og U21-klassen, men til slutt gikk Sverige seirende ut av begge disse klassene, om enn med minste mulige margin.

Det var nok av omsetning i den eldste klassen. Til slutt vant svenskene med IMP-sifrene 206-201. Før siste settet ledet svenskene med syv IMP, og de fikk en flying start på det siste og avgjørende settet. Her følger et av spillene som bidro til det:

Du spiller utgang i spar på vests hånd etter at syd har åpnet med 1 hjerter (11-15 hp og minst 5-korts hjerter), makker har meldt inn 2 ruter og nord har støttet til 2 hjerter.

Syd starter med esset og kongen i hjerter før det skiftes til kløver knekt som du vinner med esset i bordet. Med tre topptapere i de røde fargene må trumfen løses uten taper. Hvordan vil du gripe dette an?

Hele spillet så slik ut:

Singapore var i samme kontrakt ved det andre bordet, men der ble det ei beit etter at spillefører toppslo trumfen.

Den dyktige svensken som spilte hovedrollen i dette spillet var Simon Hult. Han vant kløverskiften med esset i bordet før en spar til esset fulgte. Deretter ruter mot bordet, som ble vunnet med esset av syd. Ny kløver til bordet, før Simon spilte en trumf mot hånda og stoppet opp litt før det avgjørende valget skulle tas.

Til slutt valgte han å ta finessen, og med den aktuelle sitsen ga det 12 IMP til svenskene. Kanskje ikke helt urimelig i og med at nord er markert med maksimalt fire poeng i hjerter, ruter og kløver. Ville han støttet til 2 hjerter med så lite som 4 hp i form av to knekter og ei dame?

Etter dette spillet, som var det tredje av totalt 14 i settet, ledet Sverige med 24 IMP. Men fortsatt var det elleve spill igjen, så dette var langt fra avgjort.

I løpet av midtfasen i kampen fikk Singapore inn henholdsvis 12 og 13 IMP på to av spillene. På det ene meldte Simon Hult og Adam Stokka slem med to ess borte, mens det ble meldt og vunnet utgang ved det andre bordet. Den andre store svingen kom etter at tvillingene Mikael og Ola Rimstedt valgte å melde 3 grand der de hadde 4-4-tilpasning i spar. 3 grand var aktuelt dødfødt, mens majorutgangen hadde brukbare sjanser og ble meldt og vunnet ved det andre bordet.

Svenskene hadde en utgangssving inn også, og holdt dermed en viss avstand til motstanderlaget fortsatt.

I fjerde siste spill ble svenskene doblet ved begge bord etter offensive aksjoner:

I åpent rom fant Simon ut at han måtte invitere med maks for sin 1 grandmelding. Det satt surt, og nord fant det for godt å legge på ei dobling. Etter hjerter knekt ut gikk spillefører direkte på ruteren for å sette opp et avkast for sin hjertertaper. Det var ikke mer enn tre trumfstikk og to minoress for forsvaret å få.

Ved det andre bordet tok Ola fram rødkortet i nord allerede da vest meldte 2 spar:

Bror Mikael i syd hadde lite å bidra med i motspill mot 2 spar, og tok ut i 2 grand, som trolig viste to steder å spille. Med trippelt sparhold og uten noen firekortsfarge, valgte Ola å passe ned 2 grand. Østs hadde til å doble, og det ble siste ord i meldingsforløpet.

Dette kunne tilsynelatende bli stygt. Men da motspillerne ikke traff maksimalt, berget Mikael med ei beit for 100 ut. Dermed 5 IMP til Singapore.

Før de to siste spillene ledet Sverige med åtte IMP. Nest siste spill gikk ut. Siste spill bød på litt spenning da spilleren fra Singapore som satt i øst valgte ei litt utradisjonell grandåpning. Han fikk kjøpe kontrakten, selv om nord-syd hadde ni stikk i majorkontrakt. Takket være langfargestikk i minorfargene var det mange stikk i grand øst-vest, og det hele endte med ni stikk og 150 til øst-vest.

I åpent rom kom nord-syd med i meldingene, og vi som fulgte kampen måtte fram med IMP-kalkulatoren for å finne ut hvor mange IMP Singapore kunne tjene om de vant delkontrakt i major i tillegg til 150 i 1 grand fra den andre bordet. Om det for eksempel ble ni stikk ville 150+140 = 290 gi syv IMP til Singapore. Det ville være ett for lite!

Aktuelt meldte Singapore seg helt opp i 4 spar. Denne kontrakten var det tilsynelatende umulig å dytte på, men den svenske supportergjengen turte nok ikke slippe skuldrene helt ned før det faktisk ble claimet ei beit i 4 spar. At Singapore fikk tre IMP på siste spill gjorde ingenting. Svenskene var verdensmestere etter å ha slått Singapore 206-201 i finalen!

Singapore har for øvrig imponert i løpet av mesterskapet. I kvartfinalen lå de hele 40 IMP bak mot USA, som vant Round Robin, før de 14 siste spillene. De jobbet seg mesterlig tilbake, og etter 15 IMP inn i siste spill, vant med tre IMP! I semifinalen ble det en svært jevn batalje mot sterke Polen, hvor Singapore til slutt trakk det lengste strået. Selv om de vært svært nære gullet, vil nok Singapore si seg fornøyd med VM-sølv når de får summet seg.

Sveriges U21-lag hadde en ledelse på 25 IMP etter gårdagens fire sett i sin finale mot Israel. Israelerne hadde et solid førstesett i dag og var i ledelsen med åtte IMPs margin idet spillerne gikk til lunsj i dag. Det var lite IMP i sving i siste sett, men Sanna Clementsson bidro sterkt til å sikre seieren for svenskene da hun åpnet med en ellevepoenger og 4-4 i major. Da kom hun og makker Alexander Sandin i utgang, mens israelerne stoppet i delkontrakt. Da alle spillene var sammenlignet viste resultattavla at svenskene hadde slått Israel 118-112, og dermed sikret VM-gull nummer to for Sverige. Rett og slett imponerende av vårt broderfolk!

To gull til Sverige!

Etter en høydramattisk innspurt kunne svenskene til slutt slippe jubelen løs etter å ha vunnet VM-gull både i U21- og U26-klassen.

I U21-klassen lå svenskene bak Israel med noen få IMP før det siste og avgjørende settet, men vant til slutt med seks IMP.

I den eldste klassen ledet Sverige med syv IMP før de 14 siste spillene. I siste sett åpnet svenskene med et par store svinger inn og rykket ifra, men Singapore ga seg ikke uten kamp og knappet kraftig innpå mot slutten. Idet spillerne tok fatt på siste giv var det fortsatt mulig for begge lag å stikke av med gullet. Til slutt trakk svenskene det lengste strået og vant med fem IMP.

Dermed sikret Sverige to gull med ikke mer enn elleve IMPs margin totalt, og har med disse medaljene levert nok et knallgodt mesterskap. Det er bare å gratulere!

I jenteklassen var det langt fra like spennende. Der tok Kina en klar seier i finalen mot Polen.

Jeg kommer tilbake med mer stoff!

Svært spennende for svenskene

Sverige har nok en gang gjort et godt juniormesterskap. Alle deres tre lag gikk videre til semifinale. For U16-laget ble Kina 3, som for øvrig slo ut Norge i kvartfinalen, for sterke. I bronsefinalen ble USA for sterke, og dermed ble det fjerdeplass på svenskenes yngste lag.

Svenskene kvalifiserte seg for finalen både i U26- og U21-klassen. Etter fire sett fredag var det svært jevnt mot henholdsvis Singapore og Israel. De to siste settene av finalen spilles lørdag. Etter det første settet er det praktisk talt dødt løp i begge finalene hvor Sverige er involvert. Det blir noen spennende timer for svenskene og oss andre som følger med.

I finalen i jenteklassen er det ikke fullt så spennende. Der har Kina en kla ledelse over Polen før det siste og avgjørende settet.

Siste sett av finalene starter klokka 07.30 norsk tid. Du kan følge den dramatiske innspurten direkte på BBO.

U26: Sverige leder 171-164 over Singapore før de siste 14 spillene. Running score

U21: Israel leder 106-98 over Sverige før de 14 siste spillene. Running score

Jenter U26: Kina leder 198-131 over Polen før de 14 siste spillene. Running score

 
Adam Stokka (med ryggen til) spiller for Sverige U26 i åpent rom sammen med Simon Hult i finalens siste sett.


I lukket rom spiller tvillingene Ola (med ryggen til) og Mikael Rimstedt for Sverige U26 i siste og avgjørende sett.


Den svenske lagledelsen følger dramatikken fra vugraph-rommet. Fra venstre Lars Nilsson, Tom Gärds og Martin Löfgren.


De ivrigstre av nordmennene som fortsatt er igjen i Kina følger innspurten kort for kort.

Rett fra læreboka

I fredagens BAM-finale dukket det opp et spill som godt kunne vært hentet rett fra læreboka:

Kløveråpninga fra syd viste minst trekortsfarge, og utspillet mot 4 spar var kløver dame. Hvordan ville du ha lagt opp spilleføringa?

Du har en taper i spar, og må regne med minst en i ruter i tillegg. Åpninga i syd og utspillet kan imidlertid sette deg på sporet av veien til overstikket. Og det er langt fra uvesentlig i turneringsformen Board-a-match.

Utspillet vinnes med esset i bordet, og så bør du for sikkerhets skyld avblokkere tieren på hånda. Deretter går du løs på trumfen. Syd vinner med esset, og returnerer en trumf. Nord kaster en kløver på den andre trumfrunden, og dermed må du ta nok en runde trumf for å trekke ut syds siste. Neste trekk er å innkassere ess-konge i hjerter før farga elimineres ved å trumfe en hjerter på hånda.

Hele spillet så slik ut:

Etter å ha eliminert hjerteren kan den markerte kløverfinessen tas over syd i følgende posisjon:

Årsaken til at vi avblokkerte kløver 10 i første stikk var at vi skulle være sikker på æ være inne hos blindemann etter det tredje kløverstikket. Hadde vi hatt 109 igjen i kløver på hånda, kunne syd tvunget oss til å være inne på hånda etter den tredje kløverrunden.

Vi var heldigvis våkne og avblokkerte tieren, og dermed slipper vi å bekymre oss for dette nå. Årsaken til at vi vil være inne hos blindemann, er at det bør spilles på et innspill mot syd i ruter. En liten ruter fra bordet, som så stikkes så billig som mulig på hånda, vil tvinge syd inn. I og med at syd har åpnet, og øst-vest disponerer 26 hp til sammen, er det nesten sikkert at syd må ha ruter konge. Dermed er set liten vits i å prøve en ruter motr dama. Det er bedre å spille på innspillet.

Så lenge syd har kongen i ruter, og nord ikke har både knekten og tieren, vil dette fungere utmerket. Om nord følger med en liten ruter, legger du bare nieren. Aktuelt vinner syd med knekten og må velge mellom å gi deg stikk for ruter dame eller spille hjerter til dobbeltrenons. Uansett blir det elleve stikk for spillefører, og etter alt å dømme et godt resultat på spillet.

Merk at nord bør se faren for at makker kan bli innspilt, og gå opp på ruter 10 i den nevnte 6-kortsposisjonen. Denne gang hadde det ikke hjulpet. Spillefører stikker med dama og syd vinner med kongen. Han er like innspilt i denne situasjonen og må åpne ruteren fra den ugarderte knekten. Om ruter 9 og ruter 7 derimot hadde byttet plass, ville det vært essensielt for nord å stikke opp med ruter 10 for å unngå at makker skulle bli innspilt.

Der syd unngikk å spille ut kløver, var det fort gjort at det ble bare ti stikk. Da var det en mulig plan for spillefører å ta ut trumfen, eliminere hjerteren og ta for ess-konge i kløver fulgt av ny kløver. Syd blir da aktuelt innspilt og må åpne ruteren, men forsvaret får ett trumfstikk, ett kløverstikk og ett ruterstikk.

Jentelaget på 15.plass i BAM

Det norske jentelaget avsluttet Ungdoms-VM i Kina med å bli nummer 15 i A-finalen i Board-a-match-turneringa.

Etter solid innsats i torsdagens kvalifisering, kom laget seg til A-finale med god margin. Der oppnådde laget scoren 47,89, og det holdt altså til 15.plass blant de 18 deltagende lagene.

Resultater Board-a-match, A-finale

Jentene reiser dermed hjem med delt femteplass fra hovedturneringa og 15.plass fra Board-a-match. Selv om det plasseringsmessig er et steg tilbake fra forrige VM, må det kunne sies å være godkjent innsats. Og vi får nok helt sikkert se mer til jentene i årene som kommer. Alle holder junioralder i minst fire år til, og i tillegg er det flere juniorjenter som kan bidra til å gi kamp om plassene på laget i framtida.

U21-laget til topps i B-finalen

Det norske U21-laget hadde en meget god spilledag, og gikk helt til topps i B-finalen i Board-a-match-turneringa i Ungdoms-VM.

Finalen gikk over 39 spill, og Norge oppnådde scoren 59. Ned til Egypt på andreplass var det seks poeng.

Resultater (oppdateres forhåpentligvis)


Norge U21 avsluttet mesterskapet med stil ved å gå til topps i B-finalen i Board-a-match. (foto: Sofie G. Sjødal)

Medaljene skal fordeles

Mens de norske lagene spiller Board-a-match, er finalene og bronsefinalene i full gang i klassene U26, U21 og Jenter U26. Finalene går over seks sett, fire i dag og to i morgen, mens bronsefinalene avgjøres i dag med fire sett.

U26: Running scores
Finale: Sverige - Singapore 85 - 65 (etter to av seks sett)
Bronsefinale: Nederland - Polen 64 - 39 (etter to av fire sett)

U21: Running score
Finale: Sverige - Israel 58 - 15 (etter to av seks sett)
Bronsefinale: Italia - Frankrike 37 - 55 (etter to av fire sett)

Jenter U26: Running scores
Finale: Kina - Polen 54 - 46 (etter to av seks sett)
Bronsefinale: Nederland - Frankrike 45 - 85 (etter to av fire sett)

Du kan følge flere av kampene direkte på BBO.

Det er dessverre ingen liveoppdatering fra Board-a-match-turneringa.

Norges jentelag ligger på femteplass etter ni av 17 runder. Resultater etter to av fire sesjoner.

I B-finalen har U21-laget gjort det meget godt så langt, og leder etter ni av 17 runder. Resultater etter to av fire sesjoner.

 

Vær på høyden i motspill!

Det dukker mange interessante spill opp i løpet av et langt mesterskap. Denne gang skal vi ta et tilbakeblikk på et spill som dukket opp i en av de innledende rundene. La os si kontrakten er 3 grand i syd etter meldingsforløpet du ser under. Du skal spille ut fra vests hånd, og det mest naturlige er vel en spar. Når du ikke har noen åpenbart gode alternativer, er det vel bare å prøve si lengste farge, eller? Men denne gang velger du å spille ut hjerter 3 (norsk fordeling), og nords kort blir lagt i bordet:

Spillefører ber om en liten i bordet, og makker følger med tieren før spillefører vinner stikket med dama. Han fortsetter med ruter 9 som går rundt til makkers knekt. Tilbakespillet fra makker er hjerter 2 (norsk fordeling fra gjenværende). Spillefører følger med en liten, og du vinner stikket med esset. Hva fortsetter du med når du er inne i følgende posisjon?

Her er det essensielt å telle spilleførers stikk! Vi er alle vant til å telle stikk som spillefører, men det er ikke sikkert vi er like påpasselig med å telle spilleførers stikk når vi spiller motspill. Om vi husker det, kan det være til stor hjelp for å finne beste motspill!

I denne situasjonen kan vi som vest se at spillefører har fem ruterstikk og to hjerterstikk. Det vil si at kontrakten alltid står om spillefører har begge de svarte essene. Dermed må vi spille på at makker har ett av disse essene. Det er nemlig ei forutsetning for at det skal kunne bli beit.

Men hva skal det spilles i stikk fire?

Ved å skifte til kløver konge vil det i praksis alltid bli beit så lenge makker har ett av de svarte essene. Skift til kløver konge, og se på makkers signal. Om han har esset i kløver, kan dere hente tre kløverstikk i tillegg til ett stikk i hver av de røde fargene. Om makker legger svakhet, må du spille på at han har spar ess i stedet. Merk at spillefører ikke kan stikke kløveren om han sitter med ess-knekt. Da kan nemlig makker spille kløver gjennom inne på spar ess, og dere får to kløverstikk i tillegg til ett stikk i hver av de andre fargene.

Om makker legger svakhet i kløver og du får beholde stikket på kløver konge, hva spiller du da?

Da er det bare å skifte fot og gå tilbake til hjerteren. Makker spilte fordeling tilbake, og hjerter 2 kan ikke være noe annet enn gjenværende trekortsfarge. Dermed får vi satt opp den siste hjerteren til makker og kan hente to hjerterstikk i tillegg til ett stikk i hver av de andre fargene - fortutsatt at makker har spar ess.

Hele spillet så slik ut:

På kløver konge legger makker styrke med femmeren. Dermed kan dere fortsette med fire kløverstikk og ta to sonebeit i kontrakten.

Dette er et klassisk eksempel på hvor viktig det er å være på høyden i motspill. Om du sløvt fortsetter med en hjerter, blir det hele elleve stikk på spillefører. Hvilken forskjell!

Jentelaget til BAM-finale!

Etter en dag med solid spilling er det norske jentelaget klare for morgendagens A-finale i Board-a-match-turneringa! De 18 beste lagene gikk til finalen, og Norge endte til slutt som nummer ni.

Jeg kommer tilbake med litt mer stoff utover ettermiddagen/kvelden.

Det norske U21-laget endte på 33.plass blant de 43 lagene, og blir dermed å finne i morgendagens B-finale.

Resultater Board-a-match, kvalifisering

I dag har det vært spilt semifinaler i klassene U26, U21 og Jenter U26. Finalene blir som følger:
U26: Sverige - Singapore
U21: Sverige - Israel
Jenter U26: Polen - Kina

Du finner alle resultater på resultatsida

Nå teller overstikkene!

Torsdag morgen satte de norske U16-spillerne kursen hjemover etter opplevelsesrike dager i Kina. I grunnspillet gjorde laget det godt og ble nummer fem, ikke mer enn drøyt 12 VP bak USA som gikk til topps. I sluttspillet gikk det tyngre, men laget oppnådde målet om å gå videre fra grunnspillet og har fått masse verdifull erfaring!

Nå er det jentelaget og U21-laget som er igjen i Kina for å forsvare Norges ære, og det står Board-a-match på programmet i dag og i morgen. Kvalifiseringa begynte i går og fortsetter i dag, mens det er A- og B-finale i morgen.

U21-laget har vært med fra start i kvalifiseringa i går, mens jentelaget, som spilte kvartfinale i går, kommer inn i turneringa i dag og starter med 50 poeng (48 er middels).


To norske lag er i aksjon i Board-a-match-turneringa: Fra venstre Simen S. Helgeby, Thea Indrebø, Ida Øberg, Katarina Ekren, Markus Lund, Carl-Otto Curran, Arne O. Devik og Thea H. Hauge. Sofie G. Sjødal og Agnethe H. Kjensli spiller også på jentelaget.

Allerede i første runde i dag dukket det opp et interessant spill:

Du har fått utdelt riktig gode kort i nord, og jammen hadde makker både åpning og hjerterstøtte. Etter å ha funnet ut at alle nøkkelkortene er på plass, må du ta stilling til hva du skal melde over 5 spar.

La oss se hvordan meldingene gikk ved bordet der to av de norske jentene satt nord-syd:

Ida Øberg i nord kunne telle to sparstikk, seks hjerterstikk, to ruterstikk og ett kløverstikk, altså elleve stikk totalt. Om makker hadde ruter dame ville det være stikk nummer tolv og dessuten var det gode sjanser for at ruteren kunne gi det trettende stikket også, enten med ruter knekt hos makker eller dersom farga sitter fint nok til at håndas fjerde ruter ville bli god. 1 ruter i åpning viste minst trekortsfarge, men det er kun med 4-4 i major og dobbel kløver at åpningshånda har kun trekorts ruter. Det er verdt å nevne at kløverfinessen er en tilleggsjanse dersom ruteren ikke ordner seg for fire stikk. Dessuten kan det være skvismuligheter.

Kort oppsummert kan vi si at nord gjerne vil være i storeslem dersom makker har ruter dame. Dette er dermed et godt eksempel på at muligheten til å spørre etter tredjekontroll kan være svært nyttig etter makkers svar på ess.

Med ruter dame ville Thea hoppet til storeslem, men med de aktuelle kortene var det best å stoppe i lilleslem. Ida fikk spar dame ut til kongen, tok ut trumfen, og deretter var det kun ruter dame som ga stikk for forsvaret. Kløver dame kunne parkeres på spar ess.

Dette spillet kan også fint illustrere hva turneringsformen Board-a-match innebærer. Her er det nemlig slik at hvert enkelt spill enten ender med seier, uavgjort eller tap. Vinner man spillet blir det to poeng, taper man blir det null, mens uavgjort spill gir et poeng til hvert av lagene. I motsetning til i vanlig lagkamp, spiller det ingen rolle hvor stor differansen er. Her kan det altså være like dyrt å miste et overstikk som å gå 1100 ut!

I dette spillet kunne det være betimelig å vurdere å legge sluttkontrakten i grand. 6 hjerter og 6 grand kan fra nords ståsted se ut til langt på vei å stå på det samme, og selv om det kan være noen tilleggssjanser i hjerterkontrakt, kan det absolutt være verdt den lille risikoen å melde grand på et spill som dette.

Aktuelt meldte motstanderlaget 7 hjerter med beit ved det andre bordet, og dermed var 6 hjerter med tolv stikk mer enn nok til å vinne dette spillet for det norske jentelaget.

Vi får håpe på en god dag for de norske farger i Kina slik at Norge blir representert i morgendagens A-finale. De 18 beste lagene etter dagens spilling, kvalifiserer seg for morgendagens finale. Heia Norge!

Jentene slått ut av Nederland

Det norske jentelaget måtte onsdag gi tapt i VM-kvartfinalen mot Nederland med IMP-sifrene 40-126.

Kvartfinale, første sett: Norge - Nederland 12-35
Kvartfinale, andre sett: Norge - Nederland 3-31
Kvartfinale, tredje sett: Norge - Nederland 11-18
Kvartfinale, fjerde sett: Norge - Nederland 14-42

Sammenlagt: Norge - Nederland 40-126.

Dermed endte Norges jentelag på delt femteplass i Ungdoms-VM 2018.

Resultater kvartfinaler jenter


Katarina Ekren og resten av jentelaget oppnådde målet om sluttspill, men i kvartfinalen
ble Nederland for sterke.

I U16-klassen spilte Norge om syvende- og åttendeplassen mot Kina 1. Kineserne vant til slutt klart etter følgende settsifre:

Plasseringskamp, første sett: Norge - Kina 1 20-30
Plasseringskamp, andre sett: Norge - Kina 1 9-47
Plasseringskamp, tredje sett: Norge - Kina 1 24-49

Sammenlagt: Norge - Kina 1 53-126.

Dermed endte Norges U16-lag på åttendeplass i Ungdoms-VM 2018.

Resultater sluttspill U16

Onsdag startet også kvalifiseringa til Board-a-match-turneringa hvor lagene som er utslått fra hovedturneringene deltar. Norges U21-lag deltar her, og endte opp med en score på 42 etter første dag. 48 er middels, og laget ligger på 26.plass blant de 34 lagene. Kvalifiseringa fortsetter torsdag, og da komme også lagene som ble utslått fra lagturneringene på onsdag inn i turneringa. Det betyr at det norske jentelaget også blir å se i feltet. De får starte med 50 poeng, altså litt over middels.

Det er litt uklart hvor mange lag som går til fredagens finale, men man bør nok sikte seg inn på over middels om man har tenkt å komme seg dit.

Resultater Board-a-match etter dag 1 av kvalifiseringa

Onsdagens VM-program

Onsdagens spilling er i gang her i Wujiang. Jentelaget er i gang med sin kvartfinale mot Nederland, mens U16-laget spiller plasseringskamp om syvendeplassen. U21-laget er i gang med Board-a-match-turnering som går over tre dager.

For både jentelaget og U16-laget går dagens kamper over fire sett. U16-klassen spiller tolv spill i hvert sett, mens jentene spiller to spill mer.

Det ser dessverre ut til at liveoppdateringene ikke funker helt som de skal, men lenkene under kan prøves:

Liveoppdatering kvartfinale jenter

Jentene ligger under 12-35 etter første sett

Liveoppdatering plasseringskamp U16

U16-laget ligger under 20-30 etter første sett

Liveoppdatering Board-a-match (med det norske U21-laget) (lenke ikke klar ennå)

 

Om direktelenkene ikke fungerer, skal resultatene publiseres på følgende lenker etter sesjonen:

Kvartfinale jenter

Plasseringskamp U16

Board-a-match (med det norske U21-laget) (lenke ikke klar ennå)

Vi håper på en god norsk dag i Kina! Heia heia!


Det norske jentelaget sammenligner her lister etter første sett av kvartfinalen. De ligger bak med 23 IMP, men det er fortsatt tre sett igjen!