Følg Norge-Ungarn på BBO 13:20

Etter å ha berget uavgjort mot Hellas i morgenkampen møter Norge vertsnasjonen Ungarn i dagens andre kamp. Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska og Boye Brogeland - Espen Lindqvist spiller for Norge i denne kampen som overføres direkte på BBO fra klokka 13:20.

Det er veldig jevnt etter de fem første kampene i EM. Finland leder foran Ungarn og Kroatia, mens Norge er nummer fire. Det skiller knapt ti poeng mellom de ti beste lagene.

Følg resultatene live.

Følg Norge - Ungarn spill for spill.

Fredag

 Norges kamper til og med 5. runde. Running score.

En "slitekamp" mot Hellas i dagens første runde ga 10-10 etter 24 IMP til hvert av lagene. Npc Christian Vennerød var godt fornøyd med starten torsdag "Fantastisk bra start på mesterskapet".

 

Resultatservice første dag

 På EMs resultatside finner du alle resultater. Løpende resultater: Åpen klasse.

Torsdag 16. juni

Norge-Kypros (følg lenke for scorecard) 20-0 VP (75-11 IMP)
Norge-Israel (BBO kl.13.20) 4,44-15,56 VP (28-51 IMP) 

  • Åpent rom: Thor Erik-Thomas (NS) mot Barel-Zack
  • Lukket rom: Levin-Roll mot Espen-Boye (ØV)

Norge-Skottland 18,21-1,79 VP (65-24 IMP)

  • Åpent rom: Espen-Boye (NS) mot Peterkin-Sanders
  • Lukket rom: Gordon-Kane mot Steffen-Erik(ØV)

Norge-Sverige (BBO kl.18.40) 14,8-5,2 VP (61-42 IMP)

Vi har avtale med flere som skal levere spill og annet som skjer ved de norske bordene. Det er blant annet Kristian Barstad Ellingsen som er i Budapest som BBO operatør på oppdrag for EBL. Han vil poste etter at dagens spilling er ferdig. Leif Erik Stabell leder for dame- og seniorlaget kommer til Budapest fredag, og han vil også poste på denne bloggen.

Ellers dersom det er noen som ser/hører om gode spill og historier så er det bare å poste de som kommentar til denne posten.

EM par for damer

I dag startet også det åpne EM par for damer. Mesterskapet spilles på samme sted nasjonslagene spiller: Groupama Arena i Budapest. Fire norske par deltar i det første mesterskapet av denne typen arrangert i tilknytning til EM for nasjonslag.

  • Ann Elin Danielsen - Astrid Steen Lybæk
  • Vicky Chediak-Ranja Sivertsvik
  • Lise Blågestad-Gunn Helness
  • Marianne Homme-Åse Biribakken

Resultater.

Åpen klasse i gang

 EM for nasjonslag startet i dag med første runde i åpen klasse kl. 10.00. Norge starter mot Kypros. På det norske laget spiller:

  • I åpent rom: Thor Erik Hoftaniska - Thomas Charlsen
  • I lukket rom: Steffen Fredrik Simonsen - Erik Berg

Dagens program:

  • kl. 13.20: Norge-Israel (BBO)
  • kl. 16.00: Norge-Skottland
  • kl. 18.40: Norge-Sverige (BBO)

 

Greier vi bedre i år?

I dag starter EM for nasjonslag i Budapest. Norge deltar med lag i alle tre klassene – åpen, damer og veteran. Det er tre optimistiske norske lag som vender nesa mot Ungarn. For to år siden i Kroatia var veteranlagets femteplass det beste Norge oppnådde i EM.

Vårt veteranlag har vært vår beste «voksenlag» de siste par årene. I forrige EM ble veteranene # 5 etter en litt skuffende avslutning. Laget lå i teten i mesteparten av turneringen så til tross for at det ble et flott resultat, var en nok litt skuffet med en gang. Sist høst ble det en ny femteplass i VM. Tar de steget opp på pallen til sommeren?

Norsk Bridgeforbund har tatt ut det samme veteranlaget som til de to foregående mesterskapene: 

  • Rune Brendeford Anderssen, Sørreisa BK - Peter Marstrander, Tromsø BK
  • Tor Bakke, Bergen Akademiske BK - Arve Farstad, TopBridge BC
  • Helge Mæsel, Farsund BK - Roald Mæsel, Kristiansands BK

 
F.v Peter Marstrander, Helge Mæsel, Tor Bakke, Arve Farstad, Roald Mæsel. Rune B. Anderssen var ikke tilstede. 

En «katastrofal» nest siste dag av EM 2014 ødela mulighetene for åpenlagets muligheter til å kvalifisere seg til Bermuda Bowl (VM). Det holdt ikke til en topp 6 plassering, men en fin avslutning ga 10. plass. Det gjorde at Norge fikk plass med sine Norgesmestere i Champions Cup i både 2014 og 2015. Toppnivået for det norske åpenlaget i siste EM viste at potensialet er der for å kunne kjempe om de øverste plasseringene.

Norsk Bridgeforbund har tatt ut følgende lag til EM i åpen klasse:  

  • Erik Berg - Steffen Fredrik Simonsen, Heimdal BK
  • Boye Brogeland, Flekkefjord BK - Espen Lindqvist, Klepp BK
  • Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska, Bergen Akademiske BK
  • NPC: Christian Vennerød

Vi ville gjerne vite litt om hvilke muligheter vårt lag har i årets mesterskap og stilte Christian Vennerød noen spørsmål:
 1. Sist ble det en 10. plass for åpenlaget – klar framgang fra 2012. En plassering som har gitt Norge representasjon i Champions Cup. Hvordan var du fornøyd med mesterskapet sist? Jeg var egentlig veldig fornøyd med svært mye av spillet i forrige EM. Vi hadde driv, og spilte godt i store deler av turneringen. Tiendeplassen var bedre enn det vi var ranket som. Og i virkeligheten var resultatet enda bedre, for flere av lagene som slo oss, hadde jo juksemakere på laget. Akkurat hvor mange lag det var, er det kanskje ikke nødvendig å utbasunere, men det er rimelig å si at vi reelt sett greide bedre enn nr 10.

Nok en gang slo vi verdens beste landslag, Monaco, i innbyrdes oppgjør, og vi slo også dem som ble europamestre, nemlig Israel. Til tross for at begge disse lagene trolig hadde juksemakere på laget. Så vi hadde nivået inne til å tukte de beste. 

Problemet i en slik turnering er å levere høyt nivå hele tiden, og det er ikke lett. Kanskje man har sovet litt dårlig, kanskje man rett og slett er uheldig. 

 2. Hvordan forbereder laget seg til årets EM i Budapest?

Vi forbereder oss ikke som lag. Spillerne lever til dels i ulike land, og også de som lever i Norge, bor langt fra hverandre. Siden NBF har så begrensede ressurser etter Tromsø-arrangementet i fjor, at vi ikke har råd til å sende et lag til bridge-OL i Polen etter sommeren, synes jeg ikke at jeg kan be om penger til en samling for EM-laget på norsk jord med reise og hotellopphold. Men siden alle parene på EM-laget skal spille Schapiro Spring Foursome i England for egen regning, tenkte jeg at NBF kanskje kunne sende meg dit. Det er jo en mye billigere løsning hvis det ikke blir for forstyrrende for de lagene spillerne representerer der.

F
ire av spillerne kjenner mine prinsipper veldig godt. Så jeg må snakke litt ekstra med Erik og Steffen, som jo er debutanter i EM.

 3. Hva er målsettingen for mesterskapet? Det kan jo bli sju lag som får plass i VM i 2017 som går i Frankrike. Det forutsetter at Frankrike er topp seks i EM. Har vi lag til å kvalifisere oss for VM eller må vi nøye oss med en målsetting om å nærme oss T6?

Tidligere har jeg markert at vi ikke stiller med et mål om en viss plassering. Det har vært to grunner til det: Den eneste plasseringen det gir mening i å ha som mål, har vært den som gir VM-plass, altså minst 6. plass. Det har vært et unødvendig høyt mål å offentliggjøre, både fordi vi slet med å nå finalespillet i de to EM i 2010 og 2012, og særlig fordi alle spillerne selvsagt har motivet for en slik plass sterkt inni seg uansett. Dessuten mener jeg at å være høyrøstet med hårete mål i en teknisk konkurransesituasjon som bridge (eller skihopp eller skyting), i hovedsak er negativt. Spillerne skal fokusere på å være her og nå, på å spille ett spill av gangen. På å ha ro i hjernen. Bridge er ikke en idrett som sykling, skiløp eller fotball, der det først og fremst gjelder å orke å tyne kroppen enda litt mer.

Jeg mener imidlertid at det norske landslaget nå har nådd et nivå der Bermuda Bowl-plassen realistisk sett er innenfor rekkevidde. Det vil si minst 50 % sannsynlig. Vi må venne oss til tanken på at vi er et lag som hører til dem som naturlig konkurrerer om en VM-plass. Slik at det ikke kommer som et sjokk på oss selv om vi ligger godt an når det har gått noen dager i mesterskapet. Slik at vi glemmer å spille vårt normale spill og begynner å tenke på VM-billetten. Vi må allerede nå forberede oss på å spille ett spill av gangen med ro i hjernen selv om vi er favoritter i en match pga vår gode plassering i tetpuljen. Derfor er det allerede nå riktig å si: målet er å kvalifisere oss til VM neste år!


Christian Vennerød sammen med Gunn Helness.

Damelaget plasserte seg som # 13 i EM 2014 i Kroatia. Dette var de absolutt ikke fornøyde med. Laget har forberedt seg godt med samlinger på hjemmebane.
Norsk Bridgeforbund har tatt ut følgende lag: 

  • Maja Rom Anjer, TopBridge BC - Pernille Lindaas, Fløde BK
  • Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding, Farsund BK
  • Torild Heskje -  Gunn Tove Vist, Klepp BK
  • NPC: Tormod Røren
Vi stilte Tormod Røren noen spørsmål knyttet til forventninger/målsetting til/for mesterskapet i Groupama Arena (stadion som Norge tapte mot Ungarn i fotball i høst) i Budapest.
1. Sist ble det en 13. plass for damelaget. Hva har dere gjort for å kunne gjøre en bedre prestasjon i årets EM i Budapest?
Bridgefremgang er ikke noe som kommer over natta, det må jobbes godt over tid. Vi har innenfor stramme økonomiske rammer fått til mange samlinger med konstruktive gjennomganger underveis. Ellers har både dame par og enkeltspillere deltatt hyppig både nasjonalt og internasjonalt. Når alt kommer til alt er det fremgang hos den enkelte spiller som må til for at vi skal kjempe i toppen internasjonalt. Mange jobber godt sammen med personlige coacher, noe som garantert vil gi fremgang. Det er ekstremt gledelig at deltagelsen i årets dame NM øker fra 25 til 35 lag og at nesten alle de beste er med. Vi kommer til å organisere så mye trening som mulig frem mot EM, både live og på nett. Vi har fått et fantastisk tilbud fra Storefjell Høyfjellshotell som blåser nytt liv i den tradisjonsrike Storefjell turneringen. Vi kommer dit 13-16/5 for å forberede oss til EM. Håper så mange som mulig legger turen dit for å gi oss optimal motstand.

2. Hva er målsettingen for mesterskapet? Det blir jo fort vekk sju lag som får plass i VM i 2017 som går i Frankrike. Forutsetter at Frankrike er topp seks i EM. Har vi lag til å kvalifisere oss for VM eller må vi nøye oss med en målsetting om å nærme seg T7?
Det er nok fortsatt en fire fem lag som holder et høyere nivå enn oss, men bak der er vi nok en av ti tolv lag som kjemper om de siste VM plassene. Plutselig kan kontinuerlig jobbing over flere år gi oss det løftet vi ønsker og da kan alt skje. Vi reiser ikke til EM med noen lavere målsetting enn å kvalifisere oss til VM, men dersom prestasjonen er god må vi ha lov til å si oss fornøyd selv om det ikke blir VM plass.

Tormod Røren har tro på sine damer.


Fakta om mesterskapet:
  • Mesterskap: 53rd European Team Championships
  • Hvor: Groupama Arena, Budapest, Ungarn
  • Når: 16. - 25. juni 2016
  • Klasser: Nasjonslag i klassene Åpen - Damer - Veteran samt åpen damer par.
  • Spillesystem: Full serie (Round Robin) i alle klasser