Mer skryt til Lars Arthur

Av Petter Tøndel

Hei Snorre,

Jeg ser du skryter av Lars Arthur, og der må jeg bare henge meg på. En mer behagelig og velspillende makker skal en lete lenge etter! Her er et eksempel fra helga (Kamp 2, første halvrunde, spill 10). Det var bare snakk om et overstikk i en delkontrakt, men det forringer ikke poenget med å hjelpe makker.



dobl viser hjerter og passen min betyr maks to hjerter.

Jeg spiller ut hjerter 10 som går til øst sin konge, og det fortsettes med en hjerter til dame og ess. En kløver går til dama i bordet og spar knekt slippes rundt til dama. Kløver konge stikkes av esset, fulgt av ny spar til esset og nok en sparrunde til min konge. Jeg frir meg med en kløver som spillefører trumfer og spiller en ruter mot konge-knekt i bordet.

Nå er det gode grunner til å stikke opp, men det har blitt gjort feil i slike posser før (spillefører kan fra mitt ståsted godt ha 5422-fordeling). Men med LA i nord er dette enkelt: Han har telling på spillefører, og i stikket før hadde han kastet ruter dame - da greide til og med jeg å gå opp på esset :-)
 
Petter

Småpent håndverk

Av Olav Arve Høyem

Ingen heksekunster her, bare ok vurdering i meldingene og solid håndverk av makker i spilleføringen.




Ruter dame ut til stjeling og sparen må angripes med en gang. Spar til damen og esset. Mer spar til kongen og spar til stjeling. Så all trumfen unntatt en. Da er stillingen:


 
På den siste trumfen må øst enten kvitte seg med ruteresset eller gi opp kløveren. 12 stikk og +980. Eneste par med den scoren i Fosnavåg.

 Hilsen

OA Høyem
________________________________________________________________________

 

ØSTERDØL MOT GUDBRANDSDØL

Av Jørgen-Petter Nermo

En liten hilsen fra en KALD Østerdal (sludd i lufta på Elgå under Femund bridgefestival på lørdag). Spillet nedenfor er hentet fra nest siste runde. Par 101 (Even Morken og Kåre Bogø)på lag Bukken og mopedane kjempet om seieren, mens  Stig Vestveit og Jørgen-P. Nermo på lag Stjørkjerik trengte alle impene de kunne få for om mulig kapre den siste premieplassen. 7 – spillskampen hadde så langt vært jevn ved vårt bord, med en god utgang til Even og Kåre. Jørgen hadde truffet utspillet mot 4 spar hos Kåre hvor vi hentet en beit. Så kom kampens siste spill:


Stig servet kløver dame. Even stikker med A og forlanger hjerter dame som går rundt til kongen. Stig tar for kløver kn. Helt uanstrengt ligger så ruter 6 i disken. Stakkars Even som ikke vet mer om Jørgen sine honnører i syd enn at han har kløver konge klarer ikke å gå opp på Damen. Det ender da med 8 stikk som gjør at kampen ender med 19 – 14 seier til Stjørkjerik.

 
Jeg synes motspillet forteller mye om Stigs oversikt ved bordet. Først skal du se muligheten (at makker har kn.), og deretter spillet på den. Ved det andre bordet ble det i følge våre lagkamerater løftet på ruter A. Nå er det ikke vanskelig å spille kontrakten fro 9 stikk, men det endte som du ser med hele 11 stikk.
Seier til Bukken og mopedane, siste premieplass (5) til Stjørkjerik.
Også i søndagens parturnering var Stig Vestveit i fokus. Imidlertid måtte han gi tapt i siste runde. Resultater:
 
Nr. 1   206,8  62,3  Frédéric Wilt - Håvard Heimset Larsen        Psycho BK - Bridgekameratene   
Nr. 2   202,4  62,0  Stig Vestveit - Asbjørn Skramstad                 Elverum BK - BK Hein 46       
Nr. 3   102,1  56,1  Jon Sagbakken - Åsmund Jørgensen          Tynset BK - Nittedal BK
  
EN STOR TAKK TIL ENGERDAL BRIDGEKLUBB FOR EI KJEMPEFIN TURNERING SOM VI HELT SIKKERT KOMMER TIL Å SPILLE OGSÅ I 2016
 
 
Med vennlig hilsen bridgehilsen
 
Jørgen-Petter Nermo

Litt statistikk

Av Bjørn Svela

Hei Snorre


Jeg har laga meg litt deltakingsstatistikk basert på dei tre siste opne EM. Som tidlegare påpeika er det open klasse, og særleg ope par, eg er litt bekymra for. Men denne tevlinga startar jo ikkje før 7. juli og mange vil sikkert melde seg på i Tromsø. Med tanke på det store potensialet i seniorklassa, er eg sjølvsagt og samd med Jostein Sørvoll. Ut frå medlemsmassen i NBF burde jo seniorklassa vore størst :)

Eg reknar også med at mange, som meg sjølv, vil ta turen til Tromsø utan å melde seg på til EM-tevlingane. Det er jo massevis av bridge også for oss som synes EM ligg litt over kompetansenivået :)  Side- og kveldsturneringar i NBF-regi kvar dag + 4 større opne par- og lagtevlingar i EBL-regi i løpet av EM (inkl. Marit Sveaas-turneringa).

Hadde jo vore kjekt om nokon hadde oversikt over korleis påmeldingane har fordelt seg tidlegare år og kor mange ein kan vente den siste månaden?

 

Lag EM for junior ser ut til å ligge toleg bra i løypa, og den nye "kids" klassa har tydeleg slått an. Her går påmeldingsfristen ut alt 5. juni. 

Pr 1.6.2015:
U25 - 18, U21 - 14, Jenter - 6 og "Kids" - 12

I 2013 var deltakinga slik:
U25 - 21, U21 -18 og Jenter -9

MVH

Bjørn Svela
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------  

  

Hvor blir veteranene av?

Jeg har ikke noen konkrete tall å vise til, men vi vet at gjennomsnittsalderen i alle verdens bridgeforbund stiger og stiger. Hvor stor andel av medlemsmassen i NBF som er veteraner (60+) vet jeg ikke, men at det er nærmere 50% vil ikke forundre meg. 

I fjorårets EM kvalifiserte vårt seniorlag seg til høstens VM i India. VI husker at både damene og åpen klasse var et godt stykke unna å klare den bragden. I slutten av september skal Peter Marstrander - Rune Andersen, Helge Mæsel - Roald Mæsel og Tor Bakke - Arve Farstad forsvare de norske fargene i Chenai.

I den forbindelse undrer det meg veldig hvorfor påmeldingen til Seniorklassen i Tromsø er så dårlig. Pr. i dag er det 32 par og 11 lag som er påmeldt. I fjorårets NM i Fredrikstad var det jo mange ganger flere deltakere, og det var kun norske. Vi kan jo håpe at den eldre garde er lit seinere med å melde sin ankomst?

Er du en av de som leser dette, er 60+ og enda ikke har meldt deg på, vet du hva du skal gjøre i løpet av dagen.



Her er laget (minus Rune Andersen), som skal spille for Norge i VM

Christian Vennerød oppsummerer Nordisk

Av Christian Vennerød


Hei Snorre

Vi reiste til Færøyene for å kjempe om seieren, men for å si det med litt galgenhumor, kom vi et stykke unna målet. Det er klart at ingen av våre spillere tok ut det som bor i dem. Det fins ingen direkte ytre årsak til dette.

Nils og Terje spilte flest kamper og var utpekt som et slags ankerpar. Det var først i siste kampen mot Finland, som kom langsjakk, at de leverte en kjempekamp. Pil og Jan Tore skaffet flest poeng på butleren av våre par, enda Jan Tore var plaget med en ørebetennelse. Allan og Terje fikk det ikke til, men møtte stort sett de beste parene fra de andre landene. Likevel må vi jo egentlig slå hvilket som helst par i denne sammenhengen hvis vi vil gjøre det godt i EM.


Den store overraskelsen var Færøyene som ble nr 2.

Dette vakte stor oppsikt og en enorm glede for arrangørlandet, som tidligere har hatt nærmest monopol på sisteplassen. Såvidt jeg forstod, har de kun én gang oppnådd bedre, og da ble de nr 5. Færøyene har bare 50 000 innbyggere.

Åpningen av turneringen ble foretatt av kulturministeren, slik at arrangementet fikk en stor nasjonal plass på Færøyene. Sånn sett har Færøyenes bridgeforbund virkelig lyktes i å nå sine politikere. Kulturministeren holdt en bra tale, så godt som uten politiske floskler.

Men det mest interessante er altså nivåhevingen av Færøyenes lag.

Jacob Røn fra Danmark hadde trent færøyspillerne, først og fremst flere ganger i uken på BBO.  Spillerne bor ikke i samme byer, så makkerparene kommuniserer primært elektronisk.  Siden dette er spillere vi tradisjonelt har slått lett, og de fortsatt ikke hadde like velutviklede system som de norske parene, og heller ikke briljerte ved bordet på andre måter, er det naturlig å trekke noen konklusjoner vi kan lære av: 

  • 1.    Hyppig trening er viktig.
  • 2.    Diskusjon og refleksjon etter treningen øker lærdommen, og skaper et godt miljø blant spillerne
  • 3.    BBO er bedre egnet til trening enn kritikerne hevder
  • 4.    Effekten av BBO-treningen vises i internasjonale matcher

Færøyenes åpentlag har trent sammen med det danske damelaget (Røn er ansvarlig for begge).  Blanding av kjønnene ser ut til å fungere svært bra. Kanskje NBF kan ansette GEO til å ta opp igjen den treningen han blant annet gjorde for Pil og Jan Tore på BBO i fjor, men denne gang for alle som er interessert i et fast opplegg?

 
mvh Christian