Fra Kristiansand BK

Av Harald Gjellestad

Hei Snorre

Jeg synes også spill 21 som vi snakket om er interessant.  
Isolert sett er det kanskje best å spille hjerter (trumf) 10 og la den vandre (takler alle damen fjerde, taper til damen single), men enten man gjør det eller spiller hjerter til esset og så la hjerter 10 gå om den ikke dekkes, kan man vinne 7  trekk .

Kløver ut til kongen, hjerter til Ess, hjem på ruter, hjerter 10. Om den dekkes  eller ei spiller ingen rolle. Nå må vi spille ruter honnør og ruter til trumf, kløver til esset og kløver til trumf, spar til finesse (den må gå) og en spar honnør som vest må følge på. Nå kommer stående kløver. stjeler vest er det over, gjør han ikke er pinen utsatt til tolvte  stikk der D9 sakses opp av Vests KJ. Det ser så greit ut, men det må times riktig.

Ikke så lett ved bridgebordet som ved skrivebordet 

mvh Harald Gjellestad

Hva melder du?

E10872
103
EKn865
4

1kl 1sp 3kl dobl                                                                                                
4kl 4ru pass 4hj                
pass                    
                       

* 3kl = fem kløver, 6-9 hp

logg deg på og gi meg et svar med en kort begrunnelse.
Alle i sonen.

De Button vant invitasjonsturnering i Litauen

Denne gangen var ikke Thomas Charlsen i par med Thor Erik Hoftaniska, men Hoffa hadde fått sterk makker i danske Dennis Bilde. Ikke bare vant laget, de var mange mil foran neste laget. Gratulerer!!
Monaco (Zimmermann) ble nummer fire, men denne gangen uten Geir Helgemo. Tor Helness spilte 1/3 av kampene med hhv. Pierre Zimmermann og Franck Multon.

HJEMMESIDE

LEADERBOARD
 
place Click on team to see its results and members. VP ±
VP
imps
1  DE BOTTON  192.29   354-179
2  ERA  157.51   265-219
3  MAZURKIEWICZ  152.98   289-249
4  MONACO  147.82   213-178
5  VYTAS  139.28   245-237
6  REAL  112.98   218-313
7  BRENO  112.02   174-283
8  VENTIN  105.12   193-293
 
Click on round below to see its results.
  1    2    3    4    5    6    7    8    9   10   11   12   13   14 

Veldig bra, Jon Solli Hansen

 

  Jon Solli Hansen var i 4sp, etter 1NT og overføring, og fikk trumf ut fra nord.

Nå takk han ikke lenger å stjele en kløver på hånda for det tiende, så han bytta fot og spilte en liten hjerter mot knekten i stikk to.

I stedet for å telle tapere, gikk Jon over til å telle stikk. 5 + 3 + 1 +1 = 10.

Glimrende, selv om jeg tror nord kunne beita ved å stikke med hjerterdamen og skifte ruter. Stemmer ikke det?
     
     

 

Noe galt med terrenget!!

Nå kartet ikke stemmer med terrenget, har vi bridgespillere (meg selv inkludert) lett for å skylde på terrenget.



I det siste har jeg skrevet om at jeg ikke er fornøyd med mange meldingsforløp etter åpning 1kl. Når det går f.eks

1kl - 1sp * ("overføring" til 1NT)
1NT

synes jeg det blir gjettverk om vi skal spille med eller uten trumf.

Det sammen med

1kl - (innhopp) - ?

og makkeren til åpneren ikke har major. Da bir det tust.

Derfor har jeg tenkt høyt om det kan lønne seg å åpne med 1ru på f.eks 3-2-4-4 hender, siden en ofte ikke får vist noen farger ved å åpne med 1kl. Om dette har  noe for seg eller om det er mitt vanlige vas, vet jeg ikke. I går skulle jeg i alle fall teste.


  Jeg åpnet i første hånd med 1ru. Syd doblet opplysende. Jeg kan nesten ikke korsfeste luringen for hans pass og Nils Kvangraven i nord hadde flaks som vanlig når han passet. Det er sikkert rett av meg å prøve å finne en flukt, men erfaringen her er at det er ofte å løpe fra asken til ilden.

Jeg fikk et stikk for mye og gikk "bare" 800. Det var minus 56 i fembords IMPS ACROSS THE FIELD.

Neste gang har makker motsatt fordeling i minor og da kommer jeg sterkt tilbake.
     
     

Ta fra dem penga!!

Jeg har skrevet om appeller før og her kommer to til. 

Det er i utgangspunktet ikke noe galt i å appellere hvis en føler seg strengt behandlet og at TL er for hard. Dette gjelder spesielt spill der tenkepauser har kunne påvirket en melding. Da er det slik jeg ser det ofte en vurderingssak og det kan være greit å få flere til å se på situasjonen.

Noe annet er manglende alert eller feil forklaring. Det er noen som tror at da kan en automatisk kunne forvente at den feilende side skal både kastreres, halshugges og kastes til hundene. Slik er det selvsagt ikke. En turneringslederavgjørelse skal kun prøve å rette opp skaden som har skjedd og få til et så rettferdig resultat på spillet som mulig. Noen ganger har det ikke skjedd skade overhode eller skaden er av en slik art at den ikke-feilende side hadde alle muligheter til selv å finne ut av det. Da skal spillet noen ganger ikke justeres.

  Jeg kjenner ikke meldingsforløpet i detalj, men nord hadde cuebidda 4hj på et tidspunkt. På den ene siden av skjermen ble det forklart "cubid", mens det på den andre siden ble sagt "cuebid, men kan være last train". Han som sa "cuebid", mente at nord opplagt skulle hatt hjerterkontroll og han meldte ut fra det.. NS endte i 6hj.

Utspillet var kløver til esset, så to ganger trumf. Vest la styrke i hjerter. 

Spillefører dro hjerterdame og øst la liten uten betenking. Da gikk spillefører opp på esset og spilte en liten mot hånda. Vest gikk rett i baret og lasjerte med den konsekvens at kontrakten gikk hjem.

Så protesterte vest!! Ikke nok med at han ikke godtok TL sin dom over at dette måtte de bare godta, ikke minst fordi makkerparet selv kunne klart problemet ved at vest stolte på øst sitt fordelingskast. Han appellerte også.

Uansett hvordan reglene måtte være. Blir du lurt på denne måten, er det bare å bukke til spillefører og gratulere med en dristig spilleplan. Å prøve å vinne tilbake en beit ved å rope på myndighetene, går ikke i min verden.

Behold appellgebyret!!
     
  Nord passet og øst åpnet med en 8-12 NT. Syd doblet og vest meldte 2hj, naturlig. Øst forklarte til nord av dette viste begge major og derfor ville ikke nord prøve å finne sparkontrakt. De havnet i 3kl.

Etter spillet innrømmet ØV at de hadde forklart feil. TL dømte 60-40 til den ikke feilende side, fordi det var umulig å bestemme hva som ville skjedd i spillet. Kontraktene varierte fra spar NS med 7 til 9 stikk og hjerter ØV med åtte stikk.

Neida, nord godtok ikke 60% og ville klemme safta maks. Han forlangte å få spille sparkontrakt NS med ni stikk. Der skulle han lett treffe både hjerten med en liten til konge og sparen ved å finne kongen dobbel bak. Terje Lie vant bare syv stikk mens denne nord skulle påberope seg to stikk mer.

Ta fra NS appellgebyret og be han skamme seg for å prøve seg på slike ting. Når det er umulig å fastslå hva som ville skjedd, er dommen på 60-40 til den ikke-feilende mer enn god nok kompensasjon.

Tommy Sandsmark overtar spalten i Aftenposten

Jon Sveindal måtte av helsemessige årsaker be om avløsning til å skrive bridgespalten i Aftenposten. Mange var redde for at avisen benyttet anledningen til å legge ned nok en bridgespalte, men heldigvis tok de til vettet og engasjerte på nytt. Takk de alle de som har bombardert avisen med krav om at Aftenposten må fortsette å skrive om verdens tøffeste hobby.
Jeg ønsker en fargerik person, Tommy Sandsmark, masse lykke til med spalten sin. Bridgefaglig kan jeg nok ikke gi han mange råd, men går han tom for vitser er det bare å sende en forespørsel.

Har NM par funnet hjem igjen?

Jeg leser på Nils Kvangraven sin side at jeg er den personen i Norge som er mest misfornøyd med måten NM par arrangeres på. Han mener at dette henger sammen med at jeg kun har klart å kvalifisere meg til 20% av de siste ti års finaler. Jeg vil blånekte på det, men forstår at troverdigheten der ikke er blendende stor. Nå ber jeg om å bli trodd på at dette arrangmentet har livets rett, selv om jeg har tanker om mulige endringer.

Først vil jeg gratulere Lyngdal BK med et glimrende arrangement. Hvis noen har vesentlige negative ting å komme med, vil det forundre meg stort. Jeg var så heldig at jeg fikk være tilstede på store deler av turneringa og så langt jeg så fungerte alt smertefritt. Teknisk gjennomføring til 20 i stil, takket være Markus, Marius, Calle, Karl Olav og Helge. Gaute med hotellet sitt leverer strålende på alle måte. Well done alle sammen!!



Å flytte NM par ut av Festivalen var rett. I helga var det som å skru tiden femten år tibake da NM par var et staselig arrangement der det var full fokus på de 52 deltakende parene. Ikke noe galt om Festivalene på Lillehammer og i Fredrikstad, men der "druknet" hovedturneringa på en måte. I helga var spillerne sammen på samme hotell og de aller fleste hadde fullpensjon sånn at bespisning var felles. Etterpå kunne de som ønsket være sammen på hotellet siden det var ingen andre steder å gå. Delvis på LIllehammer og i alle fall i Fredrikstad var folk spredt for alle vinder fem minutter etter spilleslutt om kvelden.

Sportslig kan en alltid stille spørsmål om det i det hele tatt er heldig å ha kvalifiseringer. Uansett hvordan en snur og vender på det, vil det være gode par som ikke får være med. Om startfeltet blir jevnere ved å åpne opp for fri pånmelding, er det også sikkert delte meninger om. Det viser seg at gode par både kommer seg til finalen og de hevder seg der. Vi som ikke får være med, har sjelden noen andre enn oss selv å klandre.

Jeg tror vi skal la NM par avvilkes på denne måten i noen år framover, men jeg håper NBF setter sammen en adhoc gruppe som ser på andre muligheter. Det er viktig at kretsenes KM par har noe å spille for og i tillegg er det viktig at plass i NM par kan være ekstrapremier i andre store norske turneringer. Jeg skjønner at det er gjevt å kapre en av de 52 eksklusive plassene til NM par.

Til tross for årets suksess, klarer jeg ikke å slippe tanken på at vi har et NM par for mye. Jeg falt ikke pladask for Åpent NM i Fredrikstad og fabulerer med tanker om å legge ned den turneringa og se om en kan finne en måte å lage det eneste store NM par. Det er viktig at vi ivaretar det spesielle med å kvalifisere fra krets og store turneringer, men på den annen side er det ikke bra at vi i 2014 nekter par å spille turneringsbridge. Vi har nok andre vansker med oppslutning.

Er det noen av dere der ute som har tanker om dette, så logg deg på og kom med kommentarer:



__________________________________________________________________________________

Siv Thoresen ferdig på damelandslaget

Siv har vært den damespilleren vår med best resultater de siste par tiårene. Hun har hevdet seg godt også i åpen klasse, i tillegg til mange titler i Mix.

Jeg har ikke den store innsikten i damelandslagets indre liv, men har forstått at det har vært en reise med skjær i sjøen. Noen solskinnsdager, mens også turer med mer enn bris i kastene. Derfor har Siv og damelandslaget funnet ut at framtidens Norge damer blir uten Siv Thoresen.

I helga traff jeg kaptein Tormod Røren og ba om en kommentar. Han ville ikke gi noen detaljer, men sa at jeg kunne skrive følgende: "Damelandslaget passet ikke for Siv og Siv passet ikke for damelandslaget" Ut over det ønsket han ikke si noe.

Jeg har bedt om en kommentar fra Siv, men har foreløpig ikke fått svar.





Marianne Homme og Siv Thoresen spilte EM i 2009 sammen.

NM 2014, suksess for mange

Tre favoritter på pallen i NM par 2014

 
Sølv til Nils Kvangraven - Terje Lie, vinnerne Håkon Kippe  - Tor Eivind Grude og bronse til Ragnar Davidsen - John Saur

RESULTATER


Det er mange som fortjener skryt etter helgas NM arrangment. Lyngdal BK med Calle Knutsen og Karl Olav Hansen i spissen hadde lagt alt til rette for både stab og spillere-. Gaute Ubostad sitt strandhotell leverer varene på alle mulige måter. Spesielt maten de serverer er av prima klasse, langt over hva i alle fall jeg er vant med fra hoteller.

Helge Mæsel var myndig, rolig og god turneringsleder. Markus Bruno hadde som vanlig full kontroll på regnskapet, selv når det kokte litt på slutten med protester, apeller og feildubletter. Takk til dere alle!!




Calle Knutsen, Markus Bruno, Helge Mæsel, Gaute Ubostad og Tom Danielsen fra NBF.



Mari og Isabelle var dyktige kortdelere i alle tre dagene. De var nok sannsynligvis de to som gjorde minst feil i helga. Bortsett fra Markus Bruno da..

Dag 3 - NM par

TOR EIVIND GRUDE OG HÅKON KIPPE TIL TOPPS!!




Vi gratulerer så mye!!


Denne artikkel blir oppdatert fra toppen, sånn at det nyeste ligger øverst. Bla deg nedover for å få med det som har skjedd fra starten, men jeg er ikke på plass før etter spill 30.

 
De fleste vet det sikkert allerede, men i år er det "bare" 52 par på startstreken. Tre spill i runden og 153 totalt. De fleste parene er kvalifisert gjennom kretsene, men det er også en del som har kommet med gjennom sterke resultater i andre nasjonale turneringer. Det spilles til klokka 20.15 i dag og i morgen, mens på søndagen er turneringa ferdig kl. 14. Premieutdelingen er rett etterpå.
 
 
NILS KVANGRAVEN LAGER BULLETINER
 
De finner du oppe til høyre. Glimrende arbeid av mannen som leder turneringa etter dag to. Jeg er kjent for å ha et høyt aktivitetsnivå og et aldri så lite snev av ADHD-light. Når tror jeg at jeg har funnet min overmann.

_______________________________________________________________________________

Grude - Kippe i siste runde
Før de tre siste spillene har Tor Eivind Grude og Håkon Kippe en klar ledelse, men 55 poeng er langt fra nok til å føle seg trygg. Det deles ut 75 poeng i hver runde, så i teorien kan det svinge 150 poeng mellom to par.



Lederparet håpet nok på tre flate spill i siste runde og fikk delvis ønsket oppfylt. Først en normal 4sp der det var naturlig for Kippe å finne beste utspill fra tre små hjerter mot 4sp. Makker hadde EK i fargen og de kunne forsvunnet med noe annet ut. Helt sikkert pluss på lederne.

Så hadde Tor Eivind KD,Ex,Exxxx,Exxx og makker åpnet med svake 2sp. Vi som kjenner Håkokn Kippe sine to-åpninger passer som et lyn og håper han får åtte stikk. Denne gangen hadde sjeggtrollet faktisk litt kort for åpninga og vant ti stikk når det satt greit. I siste spill meldte motparten for hardt og kom i en steindød 5ru. 4sp kan vinnes i det samme spillet, så score inn sikrer seieren.

GRATULERER!!




STILLINGEN FØR SISTE RUNDE





Toppoppgjør i nest siste runde



                   Ragnar Davidsen, Jan Tore Berg, John Saur og Finn Brandsnes

  
Det var ikke noen sjelsettende prestasjon å skifte kløver etter å ha tatt for sparesset, men det var uansett fint å presse motparten til 5-trinnet og ta en beit.

Altså: Spar ess og kløver to i andre stikk for en beit.


LIVE VIDEO FRA KLØVERSKIFTEN
 -----------------------------------------------------------  
"Har folk lim på fingrene?", spurte Erik Berg meg på BBO. "Hvorfor melder ikke nord inn 1sp over 1ru (som viser hjerter)?"

Selvsagt kan du bli tatt i bridge, men det er farlig å stå opp om morgenen også.

Berg - Brandsnes forventa nok et bra resultat på +480 når det kom ruterknekten ut, men det var faktisk svært få som hadde meldt inn spar i nord. Mange ØV-par kom i 3NT i dette spillet, faktisk noen helt i 6NT. Der ble det de samme tolv stikkene og +490.

+480 ga faktisk minus seks.

Parturnering på sitt beste!!
Innspurten har vært en gysare med mange interessant spill. I runde 48 av 51 var Kvangraven - Lie igjen på BBO. I det første spillet var det en utrolig kamp om kontrakten før Terje Lie befant seg i 3sp. I lagturneringer går slike spill som dette uten for mye oppmerksomhet. En femtilapp inn eller ut er ikke så farlig. I par kan det svinge mellom et svært godt og et svært dårlig resultat.

2ru = "En major"

Jeg har ingen mening om hva som er rett og galt av Terje Lie når makker dobler 3hj. Nils sin første dobling er opplysende og den andre viser maks av tidligere meldinger. Om Terje skal stå med eller ta ut i spar er mer eller mindre tilfeldig. Aktuelt skulle han passet.

Her ble Lie - Kvangraven utsatt for et veldig bra motpill. Det kom hjerter ut til esset og skift til ruter til esset og mer hjerter. Når kunne Terje spilte spar til esset og en liten spar. Da blir det en taper i hver farge og ni stikk for +140.

Ikke unaturlig tok Terje sparkappen og fikk kløver i skift. Nå kunne han redda ei beit ved å gå opp på esset, men det så ut som om han måtte vinne 3sp for å få et godt spill (side han så 3hj var beit). 

Kløver til kongen og ruter til stjeling ga den andre beita og -20 på spillet
   
   

   
   
   



   
   
   





 
UTROLIG JEVNT!!
Minst fire par kan vinne med ni spill igjen


Stillingen etter runde 48



Stillingen etter runde 47



Pass er en god melding - Del 52


Jeg tar meg i høre ut som Øystein Jensen fra Kristiansand. Han er viden kjent for å ha verdensrekord i å melde pass, men han har et poeng. Veldig mange av spillene jeg skriver om, handler om at par melder for hardt og for mye. John Saur har vært i teten i hele mesterskapet og to runder før slutt tar han en fin avgjørelse i nord og passer ut i stedet for å balansere. Melder han et kvekk, er jeg 100% sikker på at ØV er i 4hj om et blunk.
Pernille Lindaas i vest får ikke mye skryt for sin pass av meg. En konge, knekten tredje i trumf og dobbel spar holder til 2hj første gang (synes jeg)



Stig Vestveit blir historisk!!


Han kom som omtrent halve salen i 6sp og fikk kløver ut til esset. Så to ganger spar. Det var ikke gode nyheter, men fortsettelsen var veldig tøff. Hjerter dame og øst la liten uten bekymring. "Nå har han ikke kongen", tenkte Stig. Opp på esset og en hjerter fra bordet. Du skjønner sikkert hva som skjedde siden jeg skriver om spillet. Joda, han fant ruteren også (selvsagt)







Stig Vestveit - et av turneringas tøffeste spill?




Sunn fornuft slår både fordeling og styrkekast


Jeg liker spill som det under veldig godt. 

Legg merke til at Espen Lindqvist innledet med 1hj på KDx fordi det blir helt avgjørende i sluttpossen.

Sigurd Evjen spiller ut spar fem, et flott utspill. Nå ruter ni til damen. Aktuelt hadde det vært bedre med ruter til kongen, men det er ikke beste statistiske spilleplan.

Mer spar til kongen og ruter til esset (avblokkerer kongen). Hadde Vidar Smith tatt for spar dame, ville det bltt ti stikk og ikke noe å skrive om, Det så ikke unaturlig å å spille kløver tilbake. Derfor kløver 3.

Espen stikker med esset, spar til kongen og alle ruterne. Før den siste er posisjonen som under.
   
På ruter tre kaster Espen kløver to og nå gikk Sigurd Evjen i boks. Espen har vist to spar, tre ruter og fire kløver. Det er ni kort og da skulle det normalt vært bare hjerter igjen der siden han meldte 1hj over 1ru. Han har også sett makker kaste en hjerter.

Ingen kunne korsfestet nord for å kaste kløverkongen sin og dermed regne med et hjerterstikk.

Sigurd Evjen vet at makker er en snill gutt og legg merke til at Vidar Smith kastet all kløveren sin. Når han i posisjonen under legger kløver knekt, har han ikke tieren igjen og da vet nord av det er vest som har den. Derfor forsvant en hjerter og ti stikk.

I slike posisjoner trenger en ikke kast av noe slag, fordi sunn fornuft slår alle signaler.



Helge Mæsel gikk hjem etter medaljene sine!!


Det hadde blitt noe tust med medaljene til årets NM. Jeg vet ikke hvem sin feil det er, men uansett finnes det ingen medaljer i Lyngdal i dag til utdeling under premieutdelinga. Arrangøren er handlingsorientert og sendte TL Helge Mæsel sporenstraks hjem for å hente fra sitt private arkiv. "Ingen vansker med å finne verken to gull, to sølv eller to bronse. Noe er fra par, noe fra lag og noe fra  veteran, men det går vel bra?", sier Helge med et smil.  Moro!!







Det så ut som det var beit
i spillet under hvis syd fant et litt uvant avkast, men det stemte ikke etter å ha kikket nøyere over.



* ) syd viser 4+ spar, mens nord viser akkurat tre

Jeg vet ikke helt om jeg er enig i NS sine meldinger, men det er en annen sak. 3NT er nedlegg, mens fem ruter beites med sparstjelinga. Mot 3hj dobla spilte nord ut tre ganger kløver som syd kasta to ruter på. Nå står dette som et seil ved å stjele to spar i bordet. Enda rekker spillefører å spille hjerter mot damen sånn at det blir bare tre minorstikk og hjerterkongen for NS. Aktuelt var spillefører i vest kortblilnd og startet med hjerteress og mer hjerter. Da kunne syd stikke med kongen og spille den tredje slik at vest ble hengende med en spartaper likevel.

Det som hadde vært litt spennende var om syd kastet to spar på KD i kløver. Nå får ikke vest stjålet sparene sine, fordi syd vil komme til å stjele over. Dette er på en måte bare en illusjon, fordi vest vet vet nøyaktiv hvordan sparen sitter. Nå er han blitt lengst i spar og kan trygt ta ut trumfen for å stjele bare en spar. Den trettende vil 100% sikkert stå!!


KAMP OM MEDALJENE PÅ BBO
Min innvending mot lange parturneringer, er at de gjerne blir avgjort av de parene som ikke er med i kampen om medaljer. Ligger du ei mil under middels, er det lett å bli umotivert og mest ønske seg hjem. Da sitter gjerne poengene løsere og de som er i teten kan få heldige gaver. Derfor er det fint at de beste møtes innbyrdes på slutten og gjør opp seg i mellom.




Tre runder før slutt møttes ener og treer på det tidspunktet på BBO, men det ble ingen stor dramatikk på de to første. I spill 1 i runden kom Davidsen - Saur i en normal 2hj, men det satt så greit at det sto hele elleve stikk, + 2 til ØV. Så var det en normal 3NT,selv om noen par var i ruterslem på spillet under. Kløver konge i utspill drepte all sjanse til å vinne slemmen. Litt utur for de åtte parene som var i 6ru, en fin kontrakt. Tor Eivind Grude fikk ti stikk i 3NT for + 9 NS.




Så smalt det i det siste spillet. Junior Tor Eivind Grude klarte ikke å holde fingrene vekke fra meldeboksen og la hodet på blokka. 

Håkon Kippe er kjent for sine til tider svært dristige balanseringer i par, men denne gangen var det makker som følte han måtte være med.

Ingen vinner parturneringer ved å passe, men utfordringen er å finne rette tidspunkter for å aksjonere. Grude spilte greit, men kunne ikke unngå den ene beita for katastrofescoren -200 i par. 

Legg merke til Saur sin dobling av 2sp. For han kan 2sp meget vel stå, men han viser maksimum for sine tidligere meldinger. (pluss noe i spar, selvsagt). Logikken er at skulle 2sp stå, vil ØV helt sikkert få et dårlig spill. En udobla beit (-100), trengte ikke nødvendigvis være så bra, men 200 er et kassespill.

Jeg mener det er feil soner å balansere i for nord, men la nå ikke en mange-og-femti-år-gammel bestefar lære ungdommen om balanseringer.

+23 til ØV.
   
   



__________________________________________________________________________

Dag 2 - NM par

 Denne artikkel blir oppdatert fra toppen, sånn at det nyeste ligger øverst. Bla deg nedover for å få med det som har skjedd fra starten, men jeg er ikke på plass før etter spill 30.

De fleste vet det sikkert allerede, men i år er det "bare" 52 par på startstreken. Tre spill i runden og 153 totalt. De fleste parene er kvalifisert gjennom kretsene, men det er også en del som har kommet med gjennom sterke resultater i andre nasjonale turneringer. Det spilles til klokka 20.15 i dag og i morgen, mens på søndagen er turneringa ferdig kl. 14. Premieutdelingen er rett etterpå.

LIVE RESULTATER

NILS KVANGRAVEN LAGER BULLETINER

 

______________________________________________________________________________________________

Kippe og Grude på vei opp og fram
Det er ingen par som har scoret noe særlig. Å lede med 56,2% etter hundre spill, er lite. Dette betyr at det er mange par som er med i medaljekampen når dag to nærmer seg slutt. Selv de med middels enda, kan melde seg på hvis de får i gang sluttspurten.



Stillingen etter 34 runder



Helge Mæsel er god og myndig TL



Nå begynner folk å bli slitne
fordi gode spillere melder både fort og dårlig. Denne syd skal få være anonym, men han skammet seg etterpå.



Nord viser "litt her og litt der"  med sin dobling av 2ru. Da må syd på en eller annen måte komme seg i utgang. 4kl blir bare fight om kontrakten og alt for spedt. Jeg synes 4ru er en god melding som betyr at han har kort for utgang og minst to steder å spille. Aktuelt foreslår vel nord 4sp med dobbelton (har vel benektet tre i forrige runde). Det blir elleve stikk og hele +23 av 25. Selv 5kl med tolv ga +16. Ingen meldte slem, men det er vel ikke så rart.





Pass er en undervurdert melding
Når bridgespillere finner en steinhard utgang eller slem, roper mange over seg av begeistring. Når de samme tar en råsjans og gjetter på at makker har de ideelle kortene, blir de også (ufortjent?) oppskrytt når det lykkes. Å ta sjansen på at makker ikke har det som passer, er i mine øyne i samme kategori. Ofte kan det ligge en minst like god vurdering bak en pass. 


Her er to spill om dette. Først et hardt og så et forsiktig. Begge ble like rett:

  5hj er Blackwood og spør etter antall ess utenom hjerter. Det ser jo tilforlatende og pent ut av Håkon Kippe, men jeg mener han var heldig når han fant makker med både sparkongen og singel ruter. Makker kunne fint manglet sparkontroll og han kunne like fint hatt tre små ruter.

Selv med kongehånd som dukket opp i bordet, var ikke kontrakten 100% opplagt å spille hjem. Denne gangen går det fint både å stjele god ruteren eller gå på sparen som allerede er godspilt. En Norgesmester stjal en ruter lavt og en med kløverkongen. Da ble det kløverstikk til vest og beit.

+1440 og masse pluss til Kippe - Grude.
     
     

Så synes jeg Sverre Selfors ressonerte bra når han passet 1sp hos motparten i spillet under, selv om han hadde 19 steinharde. Motparten er i sonen og hvis det står 1NT hans vei (+90), kan det mer enn godt hende at 1sp ikke står og han kan skrive +100/+200 på sin side. Peter Marstrander spilte fint i 1sp, men +80 var likevel bare 25% score. Mange par hadde 100 og 200 ut NS.






"Pass er ofte en god melding", sa Sverre Selfors.


RESULTATER ETTER RUNDE 30




Greit utspill, makker!!
Jeg vet ikke hva slags avtaler du har, men hvis du dobler en slem bør du være på bølgelengde med makker. En hovedregel er at du ber makker finne et unormalt utspill. Tror du ikke makker har en renons, er ofte bordets første meldte farge det han ber om. Mot 6NT er ikke renonsene inne i bildet og i spillet under kunne øst dobla både 2kl og 3kl hvis han hadde honnører der. Vest trakk i hatten og fikk slengkyss av makker tilbake!! Spar ut ga +25 av 25 mulige, noe annet hadde gitt -25.






Vanskelig...
Jeg viser deg alle kortene, sånn at du får se fasiten før du bestemmer deg. Du vinner 6kl hvis du er der, men hva ville du valgt å melde ved bordet? På BBO sa vest 3kl og ble spillende der. Det kunne fort vært rett det, men nå ble det minus tjue på spillet.




Halve konvensjoner
Dette har jeg skrevet om mange ganger og jeg bir enda sikrere i min sak. "Alle" spiller XYZ, så jeg tar meg ikke en gang tid til å forklare hvordan det funker. Det jeg bruker to linjer på, er å si noe om logikken bak.

  Vest vil med sin 2kl enten spille 2ru eller komme med en eller annen invitt. Øst melder 2ru som han "skal" og paret stopper der. 5ru er en fin kontrakt. 3NT også spillbart.

Det som (etter min mening) er feil, er at øst har betydelig tillegg hvis makker har ruter. Han har ofte en 12-14 NT med 4-4/4-5 i spar/ruter etter dette meldingsforløpet, så han må si til makker at han har mye mer enn det. En kan ikke melde likedan på en balansert 12-14 og 4-1-6-2 med femten steinharde!

Derfor skal han hoppe til 3ru over 2kl. "Jeg har mer enn du forventer, makker. Har du ruter kan du se om vi skal spille noe annet enn delkontrakt. Har du invitthånda, skal vi spille utgang et eller annet sted."

Jeg synes også vest gjør et litt underlig valg med 2kl. 1NT tror jeg mange ville valgt, men det er en annen sak. Å spille minorkontrakt på 4-4 kan fint vært rett.
     
     






Stillingen etter 25 runder






                                  Lederparet etter 25 runder



De magiske 200

De to siste års vinnere, Nils Kvangraven og Terje Lie, har hatt en slow start, men er på lørdag formiddag i ferd med å kaste bensin på bålet sitt. Nils har tilnavnet "200" etter en historie fra Jæren for  noen år siden da han spilte med undertegnede. Første dag gikk han to sonebeiter i syv eller åtte spill og fikk nesten ingen poeng på noen av dem. Her setter han 200 i panna på motparten og scorer i skyskraperklassen. Denne kontrakten kunne det vært ti toppstikk i og da hadde vi ledd alle sammen!



De magiske 1100.

Etter å ha fått inn 200 i spillet over, fortsatte det samme paret med 1100 i neste. Denne gangen står det slem ØV, men dit var det ikke alle som kom. 1100 inn ga likevel bare fem pluss av 25 mulige. Nå siste hotte i norske parturneringer er å melde inn på gode firkortfarger (se også 1hj i spillet over). Alle ting har både oppsider og nedsider.




De magiske 800

Som om ikke de to spillene over skulle være nok, kom det enda et i samme runde. Denne gangen for 800. Jeg vet ikke hva dere andre synes om 3sp? Det er kult å sette press på motparten, men mange pasienter dør på veien i alle fall.




Legg motsatt av motpartens kast


Før utspillet kommer, er det lurt å sikre seg informajon om motpartens kast. Det kan du bruke til å kamuflere dine egne.

  Nå tror jeg ikke det hadde spilt så mye rolle denne gangen, men teorien er det viktig å kunne.

Det kommer kløver ess ut og NS bruke smått som styrkekast. Det betyr at nord legger sin minste fra dobbelton hvis han ønsker stjeling, derfro spiller han sekseren i stikk 1.

Øst må nå ikke legge toeren, fordi da ser syd at makkers sekser er den minste uteværende og fortsetter derfor i kløver. Legger øst syveren, motsatt kast av det motparten bruker, kan ikke syd automatisk tolke makkers kast. Han kan også ha lagt svakhet fra Kn62. 

Denne gangen tror jeg ikke syd hadde spilt noe annet enn kløverkongen i stikk to, men en annen gang kan dette være helt avgjørende.
     
     








Ragnar Davidsen og John Saur leder på lørdag morgen

Dag 1 - NM par

Denne artikkel blir oppdatert fra toppen, sånn at det nyeste ligger øverst. Bla deg nedover for å få med det som har skjedd fra starten, men jeg er ikke på plass før etter spill 30.
De fleste vet det sikkert allerede, men i år er det "bare" 52 par på startstreken. Tre spill i runden og 153 totalt. De fleste parene er kvalifisert gjennom kretsene, men det er også en del som har kommet med gjennom sterke resultater i andre nasjonale turneringer. Det spilles til klokka 20.15 i dag og i morgen, mens på søndagen er turneringa ferdig kl. 14. Premieutdelingen er rett etterpå.

NILS KVANGRAVEN LAGER BULLETINER




FLERE DAMER ENN PÅ MANGE ÅR

Det er gledelig at damene også begynner å invadere de største turneringene. Å innvadere er vel kanskje ikke rett ord å bruke, men jeg kan ikke huske sist så mange som syv av 104 spillere er jenter. Aud Veseth ligger på en flott andreplass. Skal vi få damemedalje for første gang på lenge?



FV: Rønnaug Asla, Pernille Lindaas, Astri Margrethe Grønnesby, Maja Rom Anjer, Torild Heskje, Anita Ower og Aud Veseth

STILLINGEN ETTER DAG 1





ET SPILL MED MANGE SKVISMULIGHETER

De fleste kom i 4hj i nord, men minst en spilte kontrakten fra syd og fikk kløver ut fra vest rett opp i ED. Det forsvant to ruter og elleve var sikret. 


Så hjerter konge, kløver til stjeling, ut med trumfen og en liten spar mot bordet. Øst stakk og nå lå kløver ti singel igjen i bordet. Det ble fristende for øst å ta for kløver knekt og fjerne bordets kløver 10. Det skulle han ikke gjort, for med fire kort igjen er dette stillingen:



Jeg har fjernet vest sine kort fordi han er ikke med i spillet. På hjerter tre ser du sikkert at øst er ferdig. 

Det kom en analytiker inn til meg og sa at øst kan bryte denne skvisen ved å spille mer spar når han er inne på kongen! Javel, sa jeg, satte meg i nord og slapp sparen til esset. 

Nå tar jeg alle trumfene unntatt de to siste. Stillingen er:



Jeg tar for den nest siste hjertern og øst er trumfskviset. Kaster han kløverknekten eller ruteresset, går det spar til damen og avkast av en spar på det godspilte kortet. Kaster han en spar, spiller jeg spar til damen og stjeler et minorkort. Spartassen gir det siste!
  



STILLINGEN ETTER RUNDE 19




ALLAN LIVGÅRD TRAFF RUTEREN

i dette spillet. Å få overstikk er jo det parturnering handler om og han spilte slik:


 

Øst fant et greit utspill med hjerter fem. Allan vant med kongen, stjal en kløver, hjerter ess og hjerter 10 tok ut trumf. Så ruter til kongen (!), kløver ess og bort med den andre ruteren. Øst fikk to sparstikk til slutt. Et resultat i takhøyde.

Jeg spurte Allan hvorfor han spilte til kongen og ikke tok kappen. "Sett deg i øst sitt sted og spill ut. Med ruter damen foran bordets femkort-farge, ville du ikke spilt ut aktivt? Når han startet med trumf, var det mye som tydet på at han hadde esset. Det jeg tenkte på, var om  han kanskje hadde ED og at det likevel var rett å kappe. Det er også mye som tyder på at øst har sparkongen, siden han ikke startet der. Et argument for å kappe ruteren er at en kan gjøre seg uavhengig av sparfordelingen, men det er også skvisvarianter i sluttspillet bare jeg får beholdt overgangen i spar"

 
DET ER KANSKJE DÅRLIG GJORT

av meg å skrive om slike spill som det under, men hjerneblødende misforståelser er jo en del av bridgen? Jeg skal ikke en gang prøve meg på å fordele skyld, unntatt å si at det var Eide som meldte galt.




PRISEN SOM FORSVANT?

Terje Lie er en glimrende spillefører og når han traff sparen i dette spillet, gjorde jeg meg klar til å innstille han til prisen for beste spill. 

  Terje lå unna første hjerter, men stakk den påfølgende damen. Syd fulgte med treeren og toeren. Så spar til kongen og spar knekt som seilte. Allrede nå er plussen på spillet sikret.

Så gikk det ruter til esset og ruter til stjeling før Terje tok ut trumfen. Han tok kløverkappen litt seinere, men ble aldri kvitt den tredje hjerteren.

Jeg var sikker på at han skulle ta ut trumfen, så tre ganger kløver med finesse før han peisa på med alle trumfene. Det er to kort igjen og i bordet ligger hjerter ti og en ruter, mens hånda har ED i ruter. Hvilke to kort nord skal holde, må da gudene vite?

Ikke toppformen inne, Lie?

PS: 11 stikk ga +23 av 25 mulige 
     
     




STILLINGEN ETTER RUNDE 17






  
Rimelig sikker på beit


Jeg har fått beskjed av Jan Tore Berg om bare å skrive om gode spill av han, men når de driver med barnestreker som dette, så har han bare seg selv å takke. Det er mange som sverger på Mini-NT og det funker sikkert bra i mange spill. I alle fall mot svakere motstand. Her dobla Jan Mikkelsen opplysende med syv gående spar og ikke lenge etterpå skulle han spille ut mot 1NT redobla. Tre beit og 1000 inn.






Stillingen etter spill 33

Det er vikarene Jon Egil Furunes og Jan Mikkelsen som har tatt teten. Det mest dramatiske hittil er at en av forhåndsfavorittene, Odin Svendsen og Petter Tøndel, har måtte melde forfall på grunn av sykdom. Siden mange hevder at jeg har blitt en fløtepus her på bloggen etter at jeg forlot Kristiansandbik.org og har blitt ofret på kapitalens alter, burde jeg sikkert sagt at Odin Svendsen har vært på grisefest og  blitt buret inne i fyllearresten, men jeg får meg liksom ikke til å lyve bare for å være paparazzi. Tøndel er visst rett og slett blitt syk.


 

NM par resultater

vil oppdateres i menyen til høyre. Jeg er på plass i ettermiddag (fredag)  med bilder, spill og andre ting

Dekking av NM par

Jeg planlegger å skrive mye fra Lyngdal i helga. Det er kanskje noen av dere som mener at vi lærere har en godt betalt halvdagsjobb, men den diskusjonen får vi vente med. Jeg reiser bort etter jobb på fredag. Det er en halvannen time å kjøre, så jeg rekker neppe å begynne skrivingen før i 14-tida. Følg med, følg med!!

Endelig fikk jeg til et innspill!!

men det ga en rein bunn!!

  Jeg åpnet i nord med en kløver, øst meldte inn 1ru, 1sp fra Roald i syd og jeg avsluttet med 1NT.

Øst spilte ut kløver knekt til min dame. Spar til esset og kløverkongen til esset. Mer spar og damen kom beleilig på. Fire ganger spar og hjerter til damen og hjerter ess.

Nå hadde jeg full telling på øst og spilte han inn i kløver. Han tok et kløverstikk til og måtte så spille ruter. Jeg la tøft en liten ruter. claima mine ti stikk og forventa en kjempescore for +180.

Lang nese når vest hadde ruterkongen, en hjerter og en kløver som sto. Åtte stikk og rein bunn i stedet..
     
     

Nå må det satses på landslaget!

I alle forbund som har noe med konkurranse å gjøre, er det diskusjoner om hvordan midlene skal fordeles mellom elite og bredde. Jeg skal ikke late som om jeg har fasiten her, men jeg tror ingen er uenig i at utøvere som presterer i toppen internasjonalt i sin idrett, er med å skape aktivitet også i bånn. Norsk sykkelsport er det beste ekspemplet i så henseende. Når Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen begynte å vinne sykkelritt, eksploderte interessen her hjemme. For meg må gjerne Stortinget vedta følgende: "Hver mann (og kvinne), sin sykkel!". At racersykkel blir en mer og mer populær dåpsgave, skal ikke være meg i mot.

På siste styremøte i NBF ble det vedtatt at Norsk Bridge skal legges ned som papirblad og kun distribueres på nettet. Ikke en dag for tidlig, spør du meg. Det er ikke fordi kvaliteten på bladet står tilbake for noe, men det er rett og slett for dyrt å trykke 10.000 eksemplerer i farger og sende det i posten. Slik jeg ser det, dekker papirutgaven heller ingen store behov. Forbundet har etter hvert fått en oppegående nettside og er i tillegg tilstede i sosiale media. Generalsekretæren har fått fullmakt til å gå i forhandlinger med BIN om et samarbeid, der forbundet kan få et antall sider i hvert nummer til å skrive om saker som medlemmene er opptatt av. Flere av artiklene i Norsk Bridge ser jeg mer enn gjerne i BIN og der er redaktør Boye Brogeland helt sikkert enig med meg. Gode skribenter er det alltid plass til. Hører du, Øystein Eriksen?

Jeg vet ikke nøyktig hvor mye penger NBF ser for seg å spare med å legge ned papirutgaven av Norsk Bridge, men bare i trykking og utsending går det minst en halv million rett tilbake til kassa. 

Så til overskriften.

Det er mange, meg selv inkludert, som ønsker at Norge skal tilbake til verdenseliten i bridge. Pr. i dag er vi et stykke unna, men de tiltakene som er satt i gang av blant annet Tromod og Christian, er skritt i rett retning. Det som i mine øyne er den store mangelen, er at parene i landslagstroppen ikke kommer seg ut i verden og høster erfaring. Når de stiller opp i f.eks Cavendish, viser det seg at mange blir kledd mer eller mindre naken år på rad. Det er noe annet å spille tøffe kamper mot de beste, enn ujevne norske par og lagturneringer. At vanlig norske lønnsmottakere med familie og forpliktelser ikke i stor grad kan bære alle kostnader med å stille i f.eks Nationals i USA, har jeg ingen problemer med å forstå. Det er noen som er så heldige at de har private sponsorer, men det er ikke mange.

Ønsker styret i NBF at vi skal ta et skritt opp, har de nå muligheten til å vise det i praksis. Etabler et to-årig prosjekt fram til EM i 2016, der det stilles med ressurser slik at parene i landslagstroppen får mulighet til å satse litt ekstra. Alle kostnader kan ikke NBF ta, men sett av f.eks to ganger 400.000 fram til EM i 2016. Dette deler de parene i landslagstroppen som virkelig ønsker å satse, mot at det legges noen premisser og forutsettinger. Hva det i detalj skal være må selvsagt diskuteres, men noen sånt:

  • Alle parene må i løpet av to år stille i minst tre Nationals (eller tilsvarende)
  • Alle parene må spille minst tre store norske turneringer i året sammen.
  • Alle parene må stille i Seriemesterskapet og Åpent NM lag under Festivalen.
  • Alle parene må stille på minst halvparten av landslagssamlingene.
  • Alle parene må lage en individuell plan for sin satsing. Dette må inkludere turneringer, men også forplikte til å bruke tid til systemutvikling og trening på f.eks BBO elelr lokalt i klubben. 
  • Alle parene må levere skriftlig dokumentasjon på at de har oppfylt kravene.

 

Så må Norge som landslag slutte med tullet at vi ikke skal ha noe mål i EM. Det må nedfelles tydelig at enten i 2016 eller i 2018 skal vi bli blant de seks beste og dermed komme til VM. Vil ikke kapteinene går for det, bør styret finne noen som tør hoppe i det.

Generalsekretær og styret i NBF: Nå er tiden inne for å vise at vi mener noe med at Norge skal være en toppnasjon i bridge! Lykkes vi ikke i løpet av noen år, er det helt greit. Men det må da ikke være fordi vi ikke turde satse. Er vi ikke gode nok, så er vi ikke gode nok.


HAR DU MENINGER, LOGG DEG PÅ OG SVAR