Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Nå må det satses på landslaget!

I alle forbund som har noe med konkurranse å gjøre, er det diskusjoner om hvordan midlene skal fordeles mellom elite og bredde. Jeg skal ikke late som om jeg har fasiten her, men jeg tror ingen er uenig i at utøvere som presterer i toppen internasjonalt i sin idrett, er med å skape aktivitet også i bånn. Norsk sykkelsport er det beste ekspemplet i så henseende. Når Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen begynte å vinne sykkelritt, eksploderte interessen her hjemme. For meg må gjerne Stortinget vedta følgende: "Hver mann (og kvinne), sin sykkel!". At racersykkel blir en mer og mer populær dåpsgave, skal ikke være meg i mot.

På siste styremøte i NBF ble det vedtatt at Norsk Bridge skal legges ned som papirblad og kun distribueres på nettet. Ikke en dag for tidlig, spør du meg. Det er ikke fordi kvaliteten på bladet står tilbake for noe, men det er rett og slett for dyrt å trykke 10.000 eksemplerer i farger og sende det i posten. Slik jeg ser det, dekker papirutgaven heller ingen store behov. Forbundet har etter hvert fått en oppegående nettside og er i tillegg tilstede i sosiale media. Generalsekretæren har fått fullmakt til å gå i forhandlinger med BIN om et samarbeid, der forbundet kan få et antall sider i hvert nummer til å skrive om saker som medlemmene er opptatt av. Flere av artiklene i Norsk Bridge ser jeg mer enn gjerne i BIN og der er redaktør Boye Brogeland helt sikkert enig med meg. Gode skribenter er det alltid plass til. Hører du, Øystein Eriksen?

Jeg vet ikke nøyktig hvor mye penger NBF ser for seg å spare med å legge ned papirutgaven av Norsk Bridge, men bare i trykking og utsending går det minst en halv million rett tilbake til kassa. 

Så til overskriften.

Det er mange, meg selv inkludert, som ønsker at Norge skal tilbake til verdenseliten i bridge. Pr. i dag er vi et stykke unna, men de tiltakene som er satt i gang av blant annet Tromod og Christian, er skritt i rett retning. Det som i mine øyne er den store mangelen, er at parene i landslagstroppen ikke kommer seg ut i verden og høster erfaring. Når de stiller opp i f.eks Cavendish, viser det seg at mange blir kledd mer eller mindre naken år på rad. Det er noe annet å spille tøffe kamper mot de beste, enn ujevne norske par og lagturneringer. At vanlig norske lønnsmottakere med familie og forpliktelser ikke i stor grad kan bære alle kostnader med å stille i f.eks Nationals i USA, har jeg ingen problemer med å forstå. Det er noen som er så heldige at de har private sponsorer, men det er ikke mange.

Ønsker styret i NBF at vi skal ta et skritt opp, har de nå muligheten til å vise det i praksis. Etabler et to-årig prosjekt fram til EM i 2016, der det stilles med ressurser slik at parene i landslagstroppen får mulighet til å satse litt ekstra. Alle kostnader kan ikke NBF ta, men sett av f.eks to ganger 400.000 fram til EM i 2016. Dette deler de parene i landslagstroppen som virkelig ønsker å satse, mot at det legges noen premisser og forutsettinger. Hva det i detalj skal være må selvsagt diskuteres, men noen sånt:

  • Alle parene må i løpet av to år stille i minst tre Nationals (eller tilsvarende)
  • Alle parene må spille minst tre store norske turneringer i året sammen.
  • Alle parene må stille i Seriemesterskapet og Åpent NM lag under Festivalen.
  • Alle parene må stille på minst halvparten av landslagssamlingene.
  • Alle parene må lage en individuell plan for sin satsing. Dette må inkludere turneringer, men også forplikte til å bruke tid til systemutvikling og trening på f.eks BBO elelr lokalt i klubben. 
  • Alle parene må levere skriftlig dokumentasjon på at de har oppfylt kravene.

 

Så må Norge som landslag slutte med tullet at vi ikke skal ha noe mål i EM. Det må nedfelles tydelig at enten i 2016 eller i 2018 skal vi bli blant de seks beste og dermed komme til VM. Vil ikke kapteinene går for det, bør styret finne noen som tør hoppe i det.

Generalsekretær og styret i NBF: Nå er tiden inne for å vise at vi mener noe med at Norge skal være en toppnasjon i bridge! Lykkes vi ikke i løpet av noen år, er det helt greit. Men det må da ikke være fordi vi ikke turde satse. Er vi ikke gode nok, så er vi ikke gode nok.


HAR DU MENINGER, LOGG DEG PÅ OG SVAR
  

  

 

Kommentarer

Hei Tore.

Jeg skal ikke underslå at det kanskje er en overdrivelse å sammeligne Geir Helgemo og Thor Hushovd. De er flink hver på sin arena, men den ene har nok mer appell til folkemassene enn den andre. Du får selv tolke hvem av dem jeg mener.

Joda, du har et stort poeng med media. Der har vi nok ikke vært flink nok til å smi. Det sto knapt en notis i noen avis verken da Norge vant EM i Pau eller VM i Shanghai. Å få innpass på TV som sjakk har klart, må være et stort mål for EM i Tromsø.

Ellers savner jeg at styret i forbundet og kaptein(ene) for landslagene sier noe når jeg inviterer til diskusjoner som dette. Jeg har selvsagt ingen svar, men poengene mine ser vel i alle fall noen av dere lesere?

Eller kanskje jeg ikke har særlig med lesere lenger, etter at jeg har solgt meg til kapitalen og sluttet med å hudflette f.eks kaninen som før?

Snorre, du sa: "[...] jeg tror ingen er uenig i at utøvere som presterer i toppen internasjonalt i sin idrett, er med å skape aktivitet også i bånn."

Forstår ikke hvordan du ser at denne sammenhengen er betydelig når det gjelder Bridge i dag. Norge presterte bra i mange år toppet med VM og EM gull, hvordan hjalp det på rekrutteringen? Flåsete kunne jeg si at antall medlemmer dalte i takt med gode prestasjoner internsjonalt. Tror du glemmer et viktig ledd som knytter internasjonale prestasjoner med økt medlemsmasse: økt interesse fra media.

Jeg sier ja til et Norsk landslag, men du må jobbe hardere for å overbevise meg om at det skal hjelpe spesielt mye til med rekruttering på breddenivå.

Høres flott ut, men er det noen vanlige lønnsmottakere som har tid til å delta på alt dette? Ingen som får permisjon med lønn. Skal man da ta av egen ferie? Nationals varer i ti dager, og du mener at man skal være med på alle tre? Et internasjonalt mesterskap varer i to uker.
Neste år kommer det ikke inn kr 350.000 på NBFs konto fra festivalen. Momsrefusjon ble kuttet kraftig i år. Det samme kan skje neste år.
Lurer på om de midlene som frigjøres kanskje heller bør gå til bredden/rekruttering.

Totalt 3 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.