Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg
Finale EM lag 2nd sesjon - Slufsa mot Orange White
Det så ikke bra ut for SLUFSA en stund ut i andre sesjon, men på de siste tre spillene henta de 23 IMP. Nå er det kamp igjen.
Stillingen etter 28 spill er 65 - 39 til Nederland
SLUFSA hadde flere sjanser til å ta mer IMP. Her kommer to av dem.
Spill 20
Kontrakten var 4sp. Ole fikk hjerter to ut fra makker som hadde vist en svak hånd med kløver og så måtte han gjette hva Børre hadde spilt ut fra. Denne gangen hadde makker Kxx (!), så hadde han brukt knekten kunne de henta tre hjerterstikk og beita. Ole spilte på at makker hadde honnøren sin i minor og gikk opp på esset.
Utspillet var det samme ved det andre bordet og her brukte nederlenderen knekten. Nå var det en fullstendig hjerneblødning hos Nederlenderen som jeg tror hadde tre sjanser til å beite 4sp. Da har ikke klarte noen av dem, hadde makkeren vært rasende og klaska kortene i bordet!
Uavgjort spill.
Spill 22
Det var flere ganger Nederland tusta til enkle spill. På spill 22 meldte Ole og Børre selvsagt 3NT, men Nederlenderne havna i en rar 4sp på 4-3. Høyem fant et listig utspill med hjerter 7, men han skjønte ikke hvor godt det var, i alle fall ikke før det var for seint! Bordets nier vant og Aksel fulgte på med femmeren. Så fire ganger spar og tre ganger kløver. Aksel stjal, men da kasta nord en hjerter !! Hadde han holdt alle hjerterne, kunne Aksel spilt hjerter til esset og mer hjerter. Nå hadde nord en hjerter som sto og ruteresset inntakt enda. Uavgjort spill.
__________________________________________________________________
SPILL 18
SLUFSA lå omtrent 40 IMP bak og var klar til å starte opphentinga. Da er det ikke noen god følelse å bomme slilke utspill. Mot Hornslien - Høyem åpner øst med en mini-NT som blir løftet til utgang. Det er noen som sier at "spill ut spar mot NT og ruter mot slem", uten at jeg skjønner at det skal være den minste logikk i det. En farge har vel ikke andre egenskaper enn en annen?
Igjen stemmer teorien med praksis. Når en har knekten femte vs. tieren femte, trenger en mindre hjelp av makker i den første farge for å beite 3NT. Aksel spiller ut spar, sannsynligvis fordi han har en lav sekvens der, mens nederlenderen begynner i hjerter.
Tenk deg om vi hadde vist bildet over til noen som ikke skjønner bridge. Vi kunne lekt leken"Finn en forskjell" og de ville sannsynligvis ganske kjapt oppdaget en gul firkant ruter spar 10 på bildet til venstre, mens den samme gule firkanten var rundt hjerter to på det andre. For en uinnvidd ser dette helt uinteressant ut, men for oss som kan spillet, er forskjellen dramatisk.
Spill 26. Norsk utgangssving
Verbeek i nord overmelder først 2kl og kommer igjen med 2sp. Jeg kan ikke skjønne annet enn at han mente dette som krav, fordi med 12hp og en makker som dobler opplysende vil jeg anta han ønsker å komme seg i utgang. Det er mulig jeg tar feil. Olav Arve Høyem sin 2NT er minst inivtt til utgang og Aksel likte kortene sine. Det satt snilt og 10 IMP til Norge
_________________________________________________________________________________
SPILL 28 - Praktisk bridge
Jeg har ved flere anledninger nevnt at Børre og Ole har en praktisk tilnærming til bridge. De har selvsagt et godt naturlig system, men sammenlignet med nederlenderne spiller de minimalt med konvensjoner. Makkers dobling over 2ru viser tre spar og da flæsker Børre til. Hjerterkongen er et flott kort, det samme med renonsen i ruter og kløveresset. Det er helt umulig å finne ut om makker har kort som gjør at det står ti, elleve, tolv eller tretten stikk. Derfor 6sp og +980. Nederland sin øst viser kortfargen sin i ruter omtrent i samme posisjon, men passer ned 4sp fra makker.
N
Kommentarer