Et innlegg fra bloggen Snorre Aalberg Snorre Aalberg

Invitt og fordeling - del 2

Del 1 kan du lese i artikkelen under.


I dette spillet åpner syd med 3hj og nord løfter til 4hj. Makker spiller ut kløveresset som du legger svakhet på. Du ser at i dette spiller får dere sannynligvis ikke mange sjanser. Tar dere minorstikkene i feil rekkefølge, vil syd oftest ta resten av stikkene.



1. Makker skifter til ruter 3 og bordet legger tieren.

Ruter tre er et lite kort og forteller derfor at han har ruter konge. I tilegg bruker ikke vi (i alle fall ikke jeg)  fordeling i disse posisjonene, så treeren er hans minste kort. Jeg bruker knekten og spillefører følger på med toeren. Syd er en god spiller, så han vet hvilket kort han skal legge for å ødelegge for oss. Han følger med det kortet motspillerne sannsynligvis allerede vet han har. I andre posisjoner skal en som regel legge motsatt av motpartens signaler.

I lag er dette ikke så vanskelig, fordi det ser ut som vi må ha fire minorstikk for å beite. Jeg tar derfor for esset og makker følger på med nieren og spillefører med syveren. Nå vet jeg at fargen er fordelt med K93 hos makker (med K983 hadde han fulgt med åtteren andre gang, norsk fra gjenværende) og 872 hos syd. Vi har spilt nøyaktig for en beit når spillefører har 98, ED109876,872,7.

Hvis makker følger med åtteren under ruteress, må du ut å gjette. Han kan ha K983 eller K83. Tror du mest på det første skifter du tilbake til kløver og håper spillefører har 2-7-2-2. Tror du på det siste, spiller du mer ruter. Åtteren som "kombikort" fra K983 tror jeg absolutt ikke er å anbefale.

Kanskje det aller beste er å stikke med knekten og så spille femmeren tilbake, norsk fordeling fra gjenværende. Nå ser makker sannsynligvis alle småkorta og kan best vite om vi skal ta et ruterstikk til eller prøve å få for kløverkongen.

2. Makker skifter til ruter 9 og bordet legger tieren.

Ruter 9 er et høyt kort og benekter ruter konge. Derfor stikker du med esset og skifter tilbake til kløver. Eneste beitesjanse er at syd har dobbel kløver og mangler hjerteresset, f.eks 98,D1098763,K2,98. Å bruke ruter knekt vil være katastrofalt når sparen sitter 3-3 hos dere.


3. Makker skifter til ruter 8 og bordet legger tieren.

Ruter 8 er et kort du ikke kan lese. Det kan være fra 8432, 832, 842, 843 eller K98. Jeg tror det er mest sannsynlilg at han skifter fra der han har noe (ellers ville han sannsynligvis tatt for kløverkongen før han skifter til ruter), så jeg tror det er best å bruke knekten og dermed ta det som da alltid er tre ruterstikk. Hvis åtteren er invitt, er det eksakt K98 fordi med f.eks K982 ville han spilt toeren tilbake. Makker har aldri 9832 fordi da ville han spilt nieren, det høyeste kortet som er "ledig".



  
4. Makker skifter til ruter 2 og bordet legger tieren.
    (se kommentar for rettelse)


Det er alltid er stor fordel å se det minste manglende kortet i motspill. Igjen vet du makker har kongen så knekten din står. Spillefører følger med åtteren. Du tar for esset og makker legger treeren og spillefører nieren. Du vet at makker har K432 fordi han har lagt fordelling fra gjenværende. Derfor skifter du tilbake til kløver fordi du vet det er ikke flere ruterstikk å hente. Hvis makker følger med fireren andre gang og spillefører fremdeles legger nieren,  vet du at spillefører han gjemt treeren. Makker har da K42 og du tar enda et ruterstikk. 



Signaler i motspill når du ikke ser de minste kortene, er oftest ikke entydig. Spillefører vil ofte kunne manipulere ved måten han følger på med sine småkort. Det er derfor det ikke er noe særlig poeng med å bruke fordeling inne i spillet. Hvis du ikke ser toeren vil makkers treer kunne være fra både f.eks K732 og K73.

Jeg vet at Nils Kvangraven og Terje Lie spiller noe som heter "2nd & 4th". Det betyr at de spiller sitt nest høyeste kort når de ikke inviterer, men fjerde høyeste når de han en honnør. Dette tror jeg opprinnelig er en svensk "oppfinnelse" og jeg inviterer Nils til å fortelle mer.

Kommentarer

Til Leif Erik

Her tror jeg du går i samme fellen som jeg noen ganger gjør. Du sier at "makker normalt spiller kongen fra Kxx", og at det da blir lettere å få tatt rett antall ruterstikk. Du planlegger å spille din høyeste tilbake for å vise to gjenværende, men hvordan skiller du K82 og K8?

Akkurat det samme som jeg glemmer når jeg spiller toeren fulgt at treeren fra K932 og sier "norsk fra gjenværende". Toeren fulgt av treeren spilles også fra K32.

Dette var ikke så veldig godt eksempel fordi makker normalt bør returnere ruter K fra K x x, spesielt hvis småkortene er slik at makker ikke så lett kan lese fordelingen. Og det virker jo også veldig passivt av makker å passe på 3 hjerter med x x x, x, K x x, E K kn 10 x x? Melder han 4 kløver blir vel motspillet mye lettere (hvis vi da ikke betaler ut 300 i 5 kløver isteden - no som i alle fall slår de som ikke beter 4 hjerter).

Det er noen som spør om utspill i makkers farge. Hvis jeg ikke allerede har vist eksakt lengde, f.eks gjennom støttedobling, spiller jeg ut fordeling uavhengig av om jeg har 854 eller D54.

Mot farge spiller jeg alltid ut fordeling. Jeg ønsker at makker skal kunne vite om han kan gi meg en stjeling, så derfor blir det galt å spille åtteren fra både 843 og 84.

Igjen er det et poeng jeg er unøyaktig med. I punkt 4: Toeren fulgt av treeren i mitt eksempel kan være både K432 og K32. Her er det nok best å kombinere ved å spille toeren fulgt av treeren fra K32 og treeren fulgt av toeren fra K432. Der to kort er tett inntilliggende og det er ikke sannsynlig at makker forveksler invitt/ikke invitt, er dette vanlig.

hmmm, dette er nok ikke så lett

Totalt 4 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.