Hva skal så klubbstyret gjøre?

Hva skal så klubbstyret gjøre?

Skal de fortelle medlemmene at klubben nå vil redusere antall spill pr. spillekveld dramatisk, fordi klubben ønsker å legge forholdene til rette for nybegynnere som ikke vil makte å spille 27/30 spill pr. kveld? Det vil neppe bli mottatt med begeistring blant nåværende medlemmer. At de nyankomne heller ikke vil være komfortabel med en stram turneringsledelse der korrekt oppførsel ved bordet og tid pr. runde er de viktigste parameterne for å spille bridge, vil nok de fleste forstå. Men at de av den grunn skal måtte endre sin væremåte på spillekveldene og akseptere et turneringsopplegg som ensidig tilgodeser nykommernes tarv, vil nok ikke falle i god jord. Og hvem kan vel fortenke dem i det? Husk at dette er flertallet av de vante medlemmenes oppfatning av hvordan en vellykket klubbkveld skal gjennomføres.

Selv om den situasjonen som vi har beskrevet her er satt på spissen, vil nok flere kunne gjenkjenne problematikken. I den situasjonen vi har skissert vil det foreligge en ”kulturkollisjon” der det bare finnes tapere, hvis klubbstyret ikke finner andre måter å løse situasjonen på. Eksempelet er valgt for å illustrere at det finnes situasjoner der det vil være svært uklokt av klubbstyret å gå på tvers av den etablerte klubbkulturen, og at man tidvis må akseptere at tiden ikke er moden for å løse en slik utfordring – i dette tilfellet å tilrettelegge for å ta imot nye urutinerte spillere til klubben. (Så finnes det måter å komme rundt et slikt problemer på, men det er beskrevet under kapittelet ”Rekruttering” og vil ikke bli omtalt nærmere her.)

Derfor er det nødvendig at klubbstyret til enhver tid er bevisst på alle deler av den kultur som er framherskende i klubben og ta den med i vurderingen når det ønsker å implementere endringer. Vårt råd: Prøv for all del ikke å presse endringer ned over hodet på medlemmene før de er modne til å akseptere og medvirke i endringsprosessene. Det klubbstyret imidlertid kan og bør gjøre, er å søke å påvirke klubbkulturen i den retning man mener er ønskelig og nødvendig for klubbens utvikling og trivsel. Men det krever at klubbstyret arbeider bevisst for endringer, og utviser tålmodighet og bruker den tiden som trengs.

Et godt råd for vil være å bevisstgjøre seg på hvilke forhold som innvirker på kulturen i en bridgeklubb, og prøve å finne ut av hva som kjennetegner kulturen i din klubb. Under kapittelet ”Det første styremøtet” anbefalte vi at medlemmene av styret skulle ta stilling til en del generelle utsagn om klubben – deriblant spørsmål som dreier seg om klubbkulturen. En bridgeklubb skiller seg litt fra annen klubbvirksomhet ved det at all aktivitet i klubben avhenger av hvordan medlemmene samhandler. Spesielt gir det seg uttrykk når vi møtes ved bridgebordet. Det er av den grunn at vi har et så omfattende og detaljert regelverk for hvordan vi skal opptre i turneringsbridge. Hvor lenge Muhammed Ali tenkte før han slo, har aldri vært noe stort diskusjonstema – mens det i bridge kan være grunnlag for straff. Nå klarer nok de fleste av oss å skille mellom en konkurransesituasjon og vanlig sosial omgang. Men også hvordan medlemmene omgås utenfor bridgebordet vil ha innvirkning på kulturen i klubben. Nedenfor har vi skissert en del forhold som nok er de vanligste for å karakterisere klubbkulturen i en bridgeklubb:

Sosialt miljø og generell opptreden overfor hverandre
Vi tenker på om medlemmene behandler hverandre vennlig og respektfullt, og om de synes å trives sammen sosialt?

Omtale av medlemmer eller klubbstyret
Er det vanlig å omtale andre medlemmer i klubben eller klubbstyret på en måte som er egnet til å framstille dem i et uheldig lys?

Oppførsel overfor gjester i klubben og nye medlemmer
Behandles nyankomne i klubben imøtekommende og inkluderende?

Lojalitet til klubbens regler for turneringsavvikling
Møter medlemmene til fastsatt tid på klubbkveldene, og overholdes tidsfrister for spilling og pauser?

Villighet til å bidra i klubbens drift
Deltar medlemmene i tilretteleggelse av spillekvelden og opprydding når den er over?

Villighet til å delta i aktiviteter som klubben igangsetter
Er medlemmene villige til å delta i gjennomføringen av aktiviteter som medfører at de må bruke tid og krefter også utenom klubbkveldene?

Villighet til å påta seg tillitsverv
Er medlemmene positive til å delta i styre og stell av klubben, og være ansvarlige for å løse spesielle oppgaver?

Usportslig oppførsel
Har dere erfart tilfeller av usportslig oppførsel under spillingen?

Utidig oppførsel overfor makker eller motspillere
Oppstår det gjentatte ganger ubehagelige eller pinlige episoder på grunn av et makkerpars interne diskusjoner, eller oppførsel mot motspillerne?

Overholdelse av NBFs etiske regler
Forekommer brudd på regler med hensyn til røyking eller bruk av alkohol, eller andre situasjoner som ikke er forenlige med de etiske retningslinjene?

Det finnes nok ingen bridgeklubb der det ikke har forekommet episoder man helst skulle vært foruten. Så er det heller ikke de enkeltsituasjonene som har forekommet i nær eller fjern fortid det er interessant å gjøre noe med. Det viktige er å lage et normsett som medlemmene i klubben vil være tilfreds med, og som de vil forholde seg til og etterleve for framtiden.